Σε άμεση προτεραιότητα του αρμόδιου υπουργείου φαίνεται ότι τίθεται η αλλαγή στη σχέση φορολογουμένων με τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στα εκτεταμένα φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:
* Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε βάρος των φυσικών προσώπων που θα διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια ελέγχου ότι δεν ζητούν αποδείξεις για τις αγορές τους. Το πρόστιµο θα καταβάλλεται εντός 10 ηµερών σε οποιαδήποτε ∆ΟΥ, µε έκπτωση 50%.
Για τα πρόστιμα, θα προβλέπεται έκπτωση 40% αν το ποσό θα δίνεται σε δόσεις, 60% αν καταβληθεί εφάπαξ, ενώ θα δίνεται επιστροφή έως και 30% σε όσους πληρώνουν τα πρόστιμα.
* Σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης των στοιχείων που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής άνω των 5.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 25% της συναλλαγής ή μέρους αυτής που αποκρύφτηκε. Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο δεν θα μπορεί να υπερβεί τις 100.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα προσαυξάνεται κατά 50%.
* Η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών, θα επισύρει πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας κάθε στοιχείου ή καταχώρησης μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ. Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο που αφορά την ίδια διαχειριστική περίοδο δεν θα μπορεί να υπερβεί τις 300.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα προσαυξάνεται κατά 50%.
Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται θα καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ εκτός της τελευταίας. Κατά την εμπρόθεσμη καταβολή των προστίμων, εφάπαξ ή σε δόσεις θα παρέχεται έκπτωση 60% για την εφάπαξ καταβολή, 40% για την καταβολή σε δόσεις, για κάθε δόση, εκτός της πρώτης για την οποία δεν παρέχεται έκπτωση. Επισημαίνεται ότι δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή με έκπτωση επόμενης δόσης αν δεν έχει εξοφληθεί η προηγούμενη αυτής.
* Επίσης, καθιερώνεται νέο point system για τις παραβάσεις, όπου θεσπίζονται για πρώτη φορά "κίνητρα συμμόρφωσης", ενώ υπάρχουν ελαστικότερα πρόστιμα για τυπικές φορολογικές παραβάσεις.
* Ακόμα, καταργείται η διάκριση των βιβλίων σε β΄και γ΄κατηγορίας. Τα βιβλία που σήμερα ονομάζονται β΄κατηγορίας μετονομάζονται σε απλογραφικά, ενώ τα γ΄κατηγορίας σε διπλογραφικά. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ τηρούν απλογραφικά βιβλία, ενώ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα του 1,5 εκατ. ευρώ τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
* Μεταξύ των αλλαγών που θα περάσουν σε πρώτη φάση θα είναι η υποχρεωτική χρήση της φοροκάρτας από τις αρχές του 2012, καθώς και τοπόθεν έσχες για όλα τα εισοδήματα.
Η δήλωση εισοδημάτων
Από το 2012 οι φορολογούμενοι θα συμπληρώνουν σε νέα ειδικό έντυπο (Ε10) όλα τα έσοδα και τις δαπάνες που έχουν.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δηλώνουν τα εισοδήματά τους από δάνεια, καθώς και τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες.
Με αυτόν τον τροπο θα καταγράφονται οι περισσότερες συναλλαγές των πολιτών και το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή, αποκαλύπτοντας όσους κρύβουν εισοδήματα και δαπάνες από την Εφορία.
Μεταξύ εσόδων και δαπανών θα υπάρχε μία απόκλιση της τάξεως του 15% έως 20%. Εφόσον η διαφορά θα είναι υψηλότερη, τότε θα καταβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού της διαφοράς.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με έσοδα 30.000 ευρώ δηλώνει δαπάνες και καταθέσεις 20.000 ευρώ.
Εφόσον, η επιτρεπόμενη διαφορά είναι 20%, αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έπρεπε να δηλώσει -τουλάχιστον- 24.000 ευρώ σε έσοδα/καταθέσεις.
Για τη διαφορά των 4.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 400 ευρώ.
news247.gr