Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ύπνος την ώρα της πτήσης

Το 50% των Νορβηγών πιλότων έχουν κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ ένα ποσοστό από αυτούς δεν ειδοποιούν καν. Οι αιτίες για μια συνήθεια που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών. Μεγάλες ευθύνες στις αεροπορικές εταιρείες

Οι μισοί Νορβηγοί πιλότοι παραδέχτηκαν ότι έχουν κοιμηθεί στο τιμόνι του αεροσκάφους που κυβερνούσαν, κάτι που αποδίδουν στους εξουθενωτικούς ρυθμούς εργασίας.
Από τους 389 πιλότους που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, την οποία διενήργησε το τηλεοπτικό κανάλι NRK, το 2% δήλωσε ότι κοιμάται "συχνά" στο κόκπιτ, χωρίς καν να προειδοποιήσει προηγούμενως το συγκυβερνήτη. Άλλο ένα 48% είπε ότι αυτό συνέβη "μια-δυο" φορές ή "σπάνια" .
"Φοβόμαστε ότι αυτό είναι μια ένδειξη ότι οι πιλότοι εξουθενώνονται στη δουλειά", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νορβηγικής Ένωσης Πιλότων (NF), Αλεξάντερ Βάσλαντ. "Έχουμε σημάνει το συναγερμό εδώ και πολύ καιρό: για να γίνουμε αποδοτικότεροι απελευθερώσαμε τους κανόνες αυξάνοντας τις ώρες εργασίας και μειώνοντας το χρόνο ανάπαυσης", πρόσθεσε.
Ο Βάσλαντ είπε ότι δεν είναι σπάνιο ένας πιλότος να εργάζεται 60 ώρες εβδομαδιαίως και πολλές φορές να δουλεύει σε καθημερινή βάση για 13 ή και 15 ώρες.
"Το αεροπλάνο παραμένει ασφαλές μέσο μεταφοράς όμως αναμφίβολα αυτοί οι ρυθμοί αποτελούν παράγοντα κινδύνου. Θα χρειαστεί άραγε κάποιο σοβαρό δυστύχημα για να ξυπνήσουμε;", υπογράμμισε.
Ένας πιλότος μάλιστα παραδέχτηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο συγκυβερνήτης κοιμήθηκαν μέσα στο κόκπιτ ενώ ένας άλλος είπε ότι δούλευε σχεδόν όλα τα σαββατοκύριακα. "Η κόρη μου έκλαψε από χαρά όταν κατάφερα να την παρακολουθήσω σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τον Ιούνιο", αποκάλυψε…

Πηγή  news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συνταγές 150.000 έκαστος έγραψαν 15 γιατροί

Τι αποκαλύπτει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τον ΟΑΕΕ

Δεκαπέντε συμβεβλημένους γιατρούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι μέσα σε δυο μήνες ξεπέρασαν σε αξία συνταγών τις 150.000 ευρώ ο κάθε ένας, εντόπισε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ.

Αυτό τόνισε, ενημερώνοντας σήμερα την στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την πορεία του Οργανισμού ο πρόεδρος κ. Γεράσιμος Βουδούρης. Ο κ. Βουδούρης, επεσήμανε ότι πρόκειται για νέους σε ηλικία γιατρούς και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει διοικητική έρευνα ώστε να καταλογισθούν ευθύνες.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ, είπε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 οπότε και ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή του προγράμματος στον Οργανισμό οι συμβεβλημένοι γιατροί, «έκοβαν» κάθε μήνα περί της 300.000 συνταγές ενώ η μέση μηνιαία δαπάνη για τον ΟΑΕΕ ανέρχονταν ανά μήνα στα 25 εκατ. ευρώ. Από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2008 κατά 73,40%. Η μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων οδήγησε και στην κατά 70% μείωση των συνολικών ποσών που λάμβαναν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Υπάρχει συγκεκριμένη εταιρεία, σημείωσε ο . Βουδούρης, που το 2008 εισέπραξε από τον ΟΑΕΕ 16 εκατ. ευρώ και το 2011 θα εισπράξει περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βουδούρης εξήγγειλε τη δημιουργία πολυδύναμων διευθύνσεων στα πλαίσια της αναμόρφωσης του οργανογράμματος του Οργανισμού με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών από τα λειτουργικά έξοδα , την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων . Σήμερα ο ΟΑΕΕ, διαθέτει 34 περιφερειακές διευθύνσεις εκ των οποίων 3 γενικές 17 επιτελικές και 109 περιφερειακά τμήματα ενώ απασχολεί 2.700 υπαλλήλους. Ένας μεγάλος αριθμός ο οποίος είχε προσληφθεί για την είσπραξη οφειλών και εν συνεχεία μονιμοποιήθηκε είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην κάλυψη επιτελικών θέσεων του Οργανισμού.

Η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει πιλοτικά με την δημιουργία του πρώτου πολυδύναμου τμήματος στην οδό Πειραιώς. Το τμήμα που απευθύνεται σε 17.000 ασφαλισμένους θα διαθέτει τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ραντεβού με συγκεκριμένο υπάλληλο.

Εν συνεχεία ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στο φαινόμενο των οφειλετών, για το οποίο είπε ότι, εξαιτίας της κρίσης γίνεται ολοένα και πιο έντονο, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των ασφαλισμένων κινείται στο περιβάλλον της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ τόνισε πάντως, ότι το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην καταβολή των εισφορών δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κρίση. «Μελετήσαμε το προφίλ των οφειλετών», είπε «και διαπιστώσαμε ότι 300.000 ασφαλισμένοι παραμένουν οφειλέτες για περισσότερα από 5 χρόνια και όχι μόνο τα δυο τελευταία που ξεκίνησε η οικονομική ύφεση. Εντοπίσαμε ασφαλισμένους οι οποίοι δήλωναν ετήσια εισοδήματα 80 και 90.000 ευρώ αλλά δεν κατέβαλαν ετήσιες εισφορές της τάξεως των 4.800 ευρώ». Η συνολικές οφειλές των ασφαλισμένων του Οργανισμού ανέρχονται στο ποσόν των 3 δις. «Μάλιστα» σημείωσε ο κ. Βουδούρης, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαμε με το τεχνικό κλιμάκιο της «τρόικας», έκαναν την εκτίμηση ότι η είσπραξη του ποσού αυτού θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Οργανισμού. Όμως από την έρευνα διαπιστώσαμε, ότι από τις 300.000, οι 100.000 έχουν διακόψει τη δραστηριότητα τους. Οι οφειλές αυτών των ασφαλισμένων φθάνουν τα 800.000 ευρώ και είναι δύσκολο να εισπραχθούν σε πρώτη φάση. Υπάρχουν όμως ακόμη 2 δισ. τα οποία μπορούν να εισπραχθούν άμεσα».

Με τη δυνατότητα της ρύθμισης των οφειλών που έδινε το άρθρο 10 του νέου ασφαλιστικού νόμου, πρόσθεσε ο κ. Βουδούρης, προσήλθαν 35.000 ασφαλισμένοι με οφειλές 900 εκατ. ευρώ. Παρουσιάστηκαν όμως δυσκολίες και ο ΟΑΕΕ εξετάζει την παροχή διευκολύνσεων, με την καταβολή της τρέχουσας εισφοράς και μέρους της οφειλής. Παράλληλα προωθεί και ένα σύστημα επιβράβευσης για τους συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την ετήσια αύξηση των εισφορών αποκομίζοντας μηνιαίο όφελος της τάξης του 25%.

Ο κ. Βουδούρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του Οργανισμού. Οι μισοί περίπου από τους ασφαλισμένους, είπε, είναι σήμερα ηλικίας από 40 έως 50 ετών και οι υπόλοιποι κατά μία δεκαετία νεότεροι γεγονός που παρέχει χρόνο και δυνατότητες στον κλάδο συντάξεων. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ, ο Οργανισμός κλείνει με πλεόνασμα 30 εκατ. ευρώ, ενώ οι 570.000 από τους 800.000 ασφαλισμένους, έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους.
 
newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στήνεται παιχνίδι με τα πετρέλαια της Σαουδικής Αραβίας

Την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου αναμένεται να πυροδοτήσει η αποκάλυψη του βρετανικού «Guardian», πως τα πετρελαϊκά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας είναι κατά 40% λιγότερα από τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Ο βρετανικός «Guardian» στην ουσία αναδημοσιεύει πληροφορία που τη διέδωσε το Wikileaks. Ήδη εδώ και καιρό καλλιεργείται η υποψία πως οι Σαουδάραβες χρησιμοποιούν νερό στα πηγάδια άντλησης, προκειμένου να φέρουν στην επιφάνεια ποσότητες αργού πετρελαίου.

Οι Αμερικανοί φοβούνται κατά συνέπεια δραματική αύξηση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» από το 2012.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα της περιόδου 2007-2009 που επικαλείται ο «Guardian», πηγή της πληροφορίας είναι ο πρώην επικεφαλής γεωλογικών ερευνών της κρατικής εταιρείας εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Aramco.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος Σαντάμ αλ Χουσεϊνί είχε αποκαλύψει τον Νοέμβριο του 2007 στον Αμερικανό πρόξενο ότι η επίτευξη του στόχου άντλησης 12,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που θεωρείται κρίσιμη για τη συγκράτηση της τιμής του μαύρου χρυσού στο μέλλον, δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

Κατά τον Σαντάμ αλ Χουσεϊνί, πιθανότατα το 2012 η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα φτάσει αυτό που ονομάζεται «κορύφωση παραγωγής» και στη συνέχεια θα αρχίσει να πέφτει. Όταν γίνει αυτό, πρόσθεσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, το Ριάντ δεν θα μπορέσει να σταματήσει την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, διότι έχει υπερβάλει τα στοιχεία για τα αποθέματα της χώρας κατά 300 δισεκατομμύρια βαρέλια ή κατά 40%, ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Παράλληλα, ακόμα και τα πραγματικά αποθέματα ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αξιοποιηθούν από όσο υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία.

Όλα αυτά κάνουν τις Η.Π.Α. να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τον ενεργειακό χάρτη του μέλλοντος, ενώ εκφράζονται βάσιμοι φόβοι, ότι οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου στο εγγύς μέλλον θα οδηγηθούν σε ανεξέλεγκτα άλματα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κάτοχος 159 πιστωτικών καρτών δωρίζει… διαμερίσματα!


Είναι γνωστό πως ό,τι κι αν κάνεις, στο τέλος πληρώνεις το λογαριασμό. Και καλά να έχεις να πληρώσεις έναν, δύο, τρεις αλλά… 159 λογαριασμούς πιστωτικών καρτών;







 Απίστευτο κι όμως αληθινό όπως θα διαπιστώσετε στην αποψινή εκπομπή «Για Λογαριασμό Σας» με το Νίκο Σαμοΐλη.

Ο Δημήτρης λοιπόν που είναι ο πρωταγωνιστής στη σημερινή εκπομπή του ALPHA είναι οδηγός λεωφορείου, 40 χρονών, ανύπαντρος και κάτοχος… 159 πιστωτικών καρτών!!! Η μανία του να κάνει μια ζωή πέρα από τις οικονομικές του δυνατότητες, βύθισε στο χρέος όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τους δικούς του, οι οποίοι όταν ανακάλυψαν την αλήθεια πήραν δάνεια για τον βοηθήσουν, ενώ η αδερφή του αναγκάστηκε να υποθηκεύσει ακόμα και το σπίτι της.

Εάν ο Νίκος Σαμοΐλης δεν καταφέρει να βοηθήσει τον Δημήτρη, κινδυνεύει τόσο το σπίτι της αδερφής του όσο και το κατάστημα της μητέρας του, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο. Από την περίπτωση του Δημήτρη έμεινε έκπληκτος ακόμα και ο παρουσιαστής της εκπομπής που είναι λογικό να έχει δει πολλές περιπτώσεις.

Ο Νίκος Σαμοΐλης μάλιστα, είπε στο Newsit πως «δεν πίστευα ποτέ ότι θα συναντήσω άνθρωπο ο οποίος έχει εκδώσει 159 πιστωτικές κάρτες για να κάνει δώρα στις φιλενάδες του μέχρι και διαμερίσματα. Και μάλιστα πουλώντας ένα μέρος της οικογενειακής του περιουσίας και υποθηκεύοντας το υπόλοιπο.».

Και αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό περί… διαμερίσματος, όπως μας διευκρίνισε ο Νίκος Σαμοΐλης «έμεινα έκπληκτος όταν μου είπε ο Δημήτρης ότι ένα από τα δώρα που έχει κάνει σε φιλενάδες του είναι διαμέρισμα 60 τετραγωνικών».

Θα καταφέρει ο Νίκος Σαμοΐλης να βρει λύσεις στο Δημήτρη για να βγει από αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση; 



Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...