Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Το βραχιολάκι του Μαρτίου - Η ιστορία και το έθιμο του "Μάρτη"


Κόκκινη κλωστή δεμένη... στο χέρι βάζουμε σήμερα πρώτη ημέρα του Μαρτίου – Τι δείχνει το έθιμο

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Άλλοι πάλι, δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.

Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός - Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.

Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.



sansimera.gr



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα 10 καλύτερα «βρώμικα» της Αθήνας


Comfort food για μένα δεν ήταν η ψαρόσουπα της μαμάς, ούτε η σπανακόπιτα της γιαγιάς – οι οποίες παρεμπιπτόντως ήταν εξαιρετικές. Ήταν το βρώμικο! Σε αυτό στρεφόμουν μετά από κάθε ξενύχτι για να πέσω για ύπνο ήρεμος, για να χαμογελάσω μετά από κάθε απογοήτευση, για να πάει ακόμα καλύτερα κάθε καλή μέρα. Ιδού, λοιπόν, τα αγαπημένα μου διανυκτερεύοντα ταχυφαγεία στην Αθήνα!

Το καρότσι του Γιατρού
Ο Γιώργος, γνωστός και ως Κινέζος (μισός από Ελλάδα μισός από Βιετνάμ) ή Τσακ Νόρις του Βρώμικου, έχει γίνει γνωστός για το Χοτ Ντογκ Λούα Λούα με ένα χωριάτικο λουκάνικο 28εκ. αλλά και το Subway XL με 3-4 είδη αλλαντικών, ψητή πιπεριά, τηγανητό αβγό, πατάτες και καυτερή σάλτσα! Πολύ δυνατά και τα 14 πλέον μπέργκερ του μενού.

Μιαούλη 5-6, Ψυρρή (50 μέτρα από το Μετρό Μοναστηράκι)

Μερακλής
Απομονωμένος μακριά από όλους και όλα, ο Μερακλής ταΐζει ξενύχτηδες από το 1976 στο Φάληρο. Είναι διάσημος για το σάντουιτς αλλαντικών που ούτε λίγο ούτε πολύ έχει πάριζα, μορταδέλα, σαλάμι αέρος, καπνιστή γαλοπούλα, ζαμπόν μπούτι, μπέικον, τυριά, πατάτες, ντομάτα κρεμμύδια και άλλα! Ωραίο και σπιτικό το μπιφτέκι, αληθινές, τραγανές νόστιμες κοτομπουκιές!

Δέλτα Φαλήρου, δίπλα στις ράγες του Τραμ

Αυθεντικόν
Μικρή αλυσίδα μαγαζιών που εξαπλώθηκε με υπομονή και επιμονή χωρίς να χάσει ίχνος ποιότητας. Σάντουιτς με σουβλάκι κοτόπουλου που ψήνεται στη σχάρα και συντηρείται ζεστό και ζουμερό μέσα σε λεμονόζουμο. Μελετημένη συνταγή το «απ’ όλα» που περιέχει ζαμπόν, τυρί, κοτόπουλο, ντομάτα, μαγιονέζα, τυροσαλάτα, κέτσαπ, μουστάρδα και μια τηγανιά πατάτες! Υπάρχουν πολλά καταστήματα σε όλη την Αθήνα.

Βεΐκου 67 & Τραλλεών, Γαλάτσι



Ιμαλάια
Το πιο νόστιμο και τίμιο χοτ ντογκ με πολλούς φανατικούς που ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να πάνε στο Πασαλιμάνι να το δοκιμάσουν. Ένας ζωντανός θρύλος, πρόσφατα ανακαινισμένος εσωτερικά, διάσημος για το χοτ ντογκ με το υπεραφράτο ψωμάκι, το ποιοτικό λουκάνικο Φρανκφούρτης, λάχανο, καρότο, ψητό κρεμμύδι, κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα! Δοκιμάστε με διπλό λουκάνικο και θα με θυμηθείτε!

Ακτή Μουτσοπούλου 50, Πασαλιμάνι

Καντίνα της Βαρβάρας
Η Βαρβάρα, ή Barbie για τους φίλους και πελάτες που ούτως ή άλλως είναι και φίλοι, είναι μεγάλη μορφή της νυχτερινής Αθήνας. Μαζί με τον άντρα της Νίκο ετοιμάζουν λαχταριστά σάντουιτς με καθόλου ευκαταφρόνητο μέγεθος. Χοιρινό σουβλάκι, λουκάνικο, ομελέτα ή κοτομπέικον με όλα τα έξτρα για να στρώσει το στομάχι. Τιμήστε την με την παρουσία σας και δεν θα χάσετε!

Πειραιώς & Αναξαγόρα

Γιάννης
Τη δική του ιστορία στη νύχτα έχει γράψει και ο Γιάννης στη Μεταμόρφωση. Από καντίνα στεγάστηκε σε ένα μικρό μαγαζάκι με λίγα τραπεζάκια, στα οποία γίνεται ένας ψιλοπανικός. Υπέροχο το ημιψημένο ψωμάκι που ολοκληρώνεται στα κάρβουνα μόλις παραγγείλεις και η ποικιλία κρεάτων, με τα οποία μπορείς να γεμίσεις το σάντουιτς, και περιλαμβάνει από φρέσκο ντονέρ μέχρι άδανα κεμπάπ και από πανσέτες μέχρι κοτόπουλο ταντούρι, συν, φυσικά, πατάτες, αλλαντικά και μπόλικες σάλτσες.

Ιφιγενείας 81, Μεταμόρφωση



Johnnie Hot Dog
Μικρή καντίνα που δεν σου γεμίζει το μάτι εξωτερικά, αλλά αν φας χοτ ντογκ δεν το ξεχνάς ποτέ. Απλά, ξεκάθαρα πράγματα, ψωμάκι αφράτο και ζεστό στον ατμό, σωστό λουκάνικο βραστό ή ψητό, σαλατούλα, σάλτσες και τηγανητή πατάτα.

Συγγρού 136, Καλλιθέα

Μιχαλακοπούλου
Επίσης έχει γράψει τη δική του ιστορία χτυπώντας τόσο φοιτητόκοσμο που επιστρέφει Ζωγράφου – Ιλίσια αλλά και πολλούς νυχτόβιους περπατητές της Αθήνας. Ξεκίνησε από Παγκράτι και μετά τους Ολυμπιακούς μετακόμισε Μιχαλακοπούλου όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Οι κοτομπουκιές έχουν επισκιάσει όλα τα άλλα προϊόντα και μπορείτε να τις δοκιμάσετε σε σάντουιτς ή μερίδα.

Μιχαλακοπούλου & Ιριδανού



Μαβίλη
Ίσως η πιο ιστορική καντίνα για βρώμικο της Αθήνας δεν είναι πια ανάμεσά μας. Τα φώτα έσβησαν, οι πόρτες έκλεισαν αλλά ευτυχώς για όλους εμάς το περιεχόμενο με την ίδια ποιότητα μεταφέρθηκε σε ένα μαγαζάκι 10 μέτρα πιο πίσω στην πλατεία Μαβίλη. Το πιο καθαρό χοτ ντογκ με απ’ όλα, δυνατό το σάντουιτς με καλαμάκι, δυναμικά ανερχόμενο και το σάντουιτς με σνίτσελ κοτόπουλο!

Σούτσου 3, Πλατεία Μαβίλη

Ο Γιώργος
Στο Μενίδι βρίσκεται η καντίνα του Γιώργου, ενός ωραίου, επιβλητικού τύπου, με ωραιότερα και ακόμα πιο επιβλητικά σάντουιτς. Δοκιμάστε το απ’ όλα με διπλό χοιρινό σουβλάκι, τυρί, ζαμπόν, ντομάτα, κρεμμύδι πατάτες και μαγιονέζα-τυροσαλάτα-ρώσικη. Αν αντέχετε, ζητήστε έξτρα την πικάντικη σάλτσα της Πόντιας γιαγιάς για να απογειωθείτε!

Φιλαδέλφειας 134, Αχαρνές (Μενίδι)


olivemagazine.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ελπίδες από νέα θεραπεία για δύο μορφές καρκίνου


Πρόκειται για στοχευμένη βιολογική θεραπεία που θα βασιστεί στην κετουξιμάμπη, που αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό, την επιβίωση, την κινητικότητα, την ικανότητα εισβολής των καρκινικών κυττάρων και την αγγειογένεση του όγκου

Ένα ακόμη «όπλο» έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση δύο μεταστατικών καρκίνων, του παχέος εντέρου και του τραχήλου.

Σύμφωνα με στοιχεία κλινικών μελετών που παρουσιάστηκαν από Έλληνες ειδικούς, η κετουξιμάμπη (cetuximab) όπως ονομάζεται η στοχευμένη αυτή βιολογική θεραπεία παρατείνει τη διάμεση επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου για περισσότερο από 30 μήνες, ενώ έχει αποδεδειγμένο όφελος στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Ως στοχευμένη θεραπεία η κετουξιμάμπη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό, την επιβίωση, την κινητικότητα, την ικανότητα εισβολής των καρκινικών κυττάρων και την αγγειογένεση του όγκου (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων).

«Η εξατομίκευση της θεραπείας προσφέρει στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με χαμηλότερη τοξικότητα. Η πρόγνωση και η επιβίωση αυτών των ασθενών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη αντιμετώπιση και την εξατομικευμένη θεραπεία» δήλωσε Ογκολόγος - Παθολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας στο  «Ιπποκράτειο» κ. Παύλος Παπακώστας.

Τη συμβολή της βιολογικής θεραπείας στον καρκίνο του τραχήλου υπογράμμισε η Ογκολόγος - Παθολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Yale University ΗΠΑ κυρία Αμάντα Ψυρρή: «Η κετουξιμάμπη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των ιατρών για την αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εμφανίζει αυξημένη επίπτωση και ειδικότερα στις γυναίκες».

Η κετουξιμάμπη (cetuximab) διατίθεται αποκλειστικά για νοσοκομειακή χρήση και αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα σενάρια για την αύξηση του ΦΠΑ


Εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες εξετάζει η κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών για την εξειδίκευση των μέτρων της «λίστας Βαρουφάκη».

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, μετά τις ρητές δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκη, ότι δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% που ισχύει για τα τρόφιμα ούτε ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που επιβάλλεται στα φάρμακα, στα εμβόλια, στη διαμονή στα ξενοδοχεία, στα βιβλία, στις εφημερίδες και στα λοιπά έντυπα, αλλά και ότι δεν θα «πειραχτούν» καθόλου οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζονται στη διαμόρφωση εισηγήσεων για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στους συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η λίστα των προϊόντων και των υπηρεσιών που... απέμειναν προς διερεύνηση για τα περιθώρια αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ περιλαμβάνει πλέον:

1. Τα εισιτήρια των θεάτρων, τα οποία υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.

2. Τα εισιτήρια των κινηματογράφων και των λοιπών θεαμάτων, τα είδη εστίασης, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, τις πωλήσεις ανθέων και τις υπηρεσίες των διαγνωστικών κέντρων, που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%.

3. Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 23% (πωλήσεις ακινήτων, πωλήσεις και επισκευές ΙΧ αυτοκινήτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και λοιπών ειδών από ξύλο, πλαστικών και χημικών προϊόντων, ειδών υγιεινής, καθαριότητας κ.λπ. παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ. ο κ. Βαρουφάκης, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της δέσμευσης που ανέλαβε για αναμόρφωση του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ, υποστήριξε – σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1- ότι... το πολύ πολύ να αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ σε κάποιο προϊόν που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για τους καταναλωτές!

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ζητήσει να θεσπιστεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στα επίπεδα του 19%-21% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία! Μια τέτοια απαίτηση των δανειστών, αν γινόταν δεκτή από την κυβέρνηση, θα σήμαινε αυτόματα:

• Την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τα λοιπά έντυπα και τα εισιτήρια του θεάτρου από το 6,5% στο 19%-21%, με συνέπεια την ανατίμηση όλων αυτών των αγαθών και των υπηρεσιών κατά 11,7% - 13,6%.

• Την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίόυ, τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, τις πωλήσεις ανθέων, τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα διαγνωστικά κέντρα από το 13% στο 19%-21%, με συνέπεια την αύξηση των τιμών όλων αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών κατά 5,3% έως 7%.

• Τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα άλλα είδη και υπηρεσίες (πωλήσεις ακινήτων, οχημάτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ειδών καθαρισμού, επίπεδων, υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.) από το 23% στο 19%-21%.

• Την αύξηση του (μειωμένου κατά 30%) συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τα λοιπά έντυπα και τα εισιτήρια του θεάτρου στα νησιά του Αιγαίου από το 5% στο 19%-21%, με συνέπεια την ανατίμηση όλων αυτών των αγαθών και των υπηρεσιών κατά 13%-15%.

• Την αύξηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου για τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ τις πωλήσεις ανθέων, τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα διαγνωστικά κέντρα από το 9% στο 19%-21%, με συνέπεια την αύξηση των τιμών όλων αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών κατά 9,1% έως 11%.

• Την αύξηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου για όλα τα άλλα είδη και υπηρεσίες (πωλήσεις ακινήτων, οχημάτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ειδών καθαρισμού, επίπλων, υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών κ.α.) από το 16% στο 19% - 21%.



real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαμαράς: Ο Τσίπρας θα έπρεπε να ντρέπεται


Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς σχετικά με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.  «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται» τόνισε.

Υποστήριξε ότι η «γέφυρα» που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας είναι για το επόμενο μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί και πως γι' αυτό ασφαλώς, όπως είπε, θα λογοδοτήσει και ο ίδιος. «Και του το λέω από τώρα, για να το γνωρίζει και για να το γνωρίζει και το κόμμα του, στο οποίο ήδη υπάρχουν πολλοί που τον καλούν να απολογηθεί» προειδοποίησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Αν νομίζει ότι βρίζοντας εμένα και βρίζοντας και τους εταίρους μας, μπορεί να γίνει Ευρωπαίος πολιτικός, είναι βαθιά νυχτωμένος. Κακό κάνει όχι βέβαια σε εμένα, όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά στην ίδια τη χώρα, η οποία είναι στην Ευρώπη και θα παραμείνει στην Ευρώπη. Ντροπή πια!» κατέληξε στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς.

«Με κατηγορεί για την ανακοίνωση του ΕΛΚ, της οποίας όμως το περιεχόμενο έχει προσυπογράψει ο ίδιος στην τελευταία απόφαση του Eurogroup» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση του ΕΛΚ έλεγε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και ότι πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Ανέφερε ότι τα δύο τα προσυπέγραψε ο κ. Τσίπρας, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, και «πως αν δεν το έκανε θα έβλαπτε τη χώρα, ενώ όσο συνεχίζει να το αμφισβητεί βλάπτει τη διαπραγματευτική της θέση».

«Πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόγνωση και φόβο για να επικαλείται τέτοιες ανοησίες και να φτιάχνει φανταστικούς εχθρούς, προκειμένου να δικαιολογήσει τα δικά του ψέματα και αδιέξοδα...» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ σχετικά με τη δίμηνη παράταση της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε για τον πρωθυπουργό πως κάνει ότι δεν ξέρει ότι «εμείς δεν χρειαζόμασταν μεγαλύτερη παράταση, γιατί βγαίναμε από το μνημόνιο, ενώ εκείνος χρειάζεται μεγαλύτερη παράταση γιατί μας ξαναβάζει σε μνημόνιο».

Τι απαντούν από την κυβέρνηση

Ψυχραιμία» συνιστούν στον Αντώνη Σαμαρά, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, απαντώντας στις δηλώσεις του.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς «θα πρέπει, μάλιστα, να στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για Εξεταστική για τα μνημόνια προκειμένου να διερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες όλων όσοι έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας. Και εκεί θα λογοδοτήσει όπως λογοδότησε και στις 25 Γενάρη».

Καταλήγοντας,  οι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι «σήμερα είναι 28 Φεβρουαρίου, η μέρα που, κατά τον κ. Σαμαρά, θα κατέρρεαν τα πάντα...»

Στις δηλώσεις Σαμαρά αναφέρθηκε και ο Πάνος Καμμένος: «Οι δηλώσεις Σαμαρά δείχνουν ξεκάθαρα πλέον ότι ο πολιτικός του ρόλος είναι να διαγωνίζεται με το Ποτάμι για το ποιος θα είναι η καλύτερη ορτινάτζα του όλου ΠΑΣΟΚ που θα το προστατεύει από μνημόνια και εισαγγελείς.
Κατάντια.»

Και η απάντηση της ΝΔ στο Μαξίμου

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ απάντησε στις κυβερνητικές πηγές: «Ο κ. Τσίπρας φοβάται και βρίζει. Θα έπρεπε να ντρέπεται. Αλλά και η ντροπή θέλει αρετή. Και δεν την έχει.»



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ευρώ - ευρώ γεμίζει το... κενό


Αγώνας δρόμου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για να μαζέψει 7,3 δισ.

Με τον όρο ότι θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο όσον αφορά το κυνήγι της εκτεταμένης φοροδιαφυγής εις βάρος του ελληνικού κράτους πήρε ο Βαρουφάκης από τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές το ΟΚ ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιων βασικών σημείων του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

Τα πράγματα όμως είναι ιδιαίτερα σκούρα, αφού τα πλοκάμια της φοροδιαφυγής στη χώρα μας έχουν φτάσει παντού, την ώρα που η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με «μαύρη τρύπα» ύψους 1 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το «φάρμακο» της κυβέρνησης για να γιατρέψει αυτήν την πληγή είναι ότι θα βρει επιπλέον έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μόνο που θα πρέπει να προλάβει να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. από την πηγή αυτή μέσα στο επόμενο τετράμηνο του έτους, για να μπορέσει να πείσει εντός και εκτός συνόρων ότι μπορεί να «ρεφάρει» τις απώλειες από την αδυναμία των πολλών να πληρώσουν τους φόρους του μνημονίου.

Το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων για το κράτος εκτιμάται στα 7,3 δισ. ευρώ... Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται η φορολόγηση των πλουσίων, μεταξύ άλλων των εφοπλιστών, η οποία αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 2,5 δισ., και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών από πολίτες και επιχειρήσεις περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Ήδη ο Μάρδας και η Βαλαβάνη έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου ώστε να μαζέψουν όσο πιο πολλά έσοδα μπορούν... Σχεδιάζουν μάλιστα να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Εσόδων στα πρότυπα του αμερικανικού IRS.

Αδυναμία πληρωμής

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα μας όμως είναι εξαιρετικά μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στο 33% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος πλησιάζει το 42% και σε ορισμένες χώρες ακουμπά το 49%. Η διαφορά αυτή των 9 ποσοστιαίων μονάδων αντιστοιχεί με όρους ελληνικού ΑΕΠ σε 16,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντανακλά το ύψος της φοροδιαφυγής και της αδυναμίας πληρωμής φόρων από τους πολίτες.

Την ίδια ώρα, οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα δεν είναι οι χαμηλότεροι στην Ε.Ε. Αντίθετα, μιλάμε και για υπερφορολόγηση των αστικών αλλά και των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού.

Είναι λογικό, λοιπόν, η αδυναμία πληρωμής των φόρων από πολλούς Έλληνες να οφείλεται ακριβώς στην υπερφορολόγησή τους, τη στιγμή που η φοροδιαφυγή από άλλους οργιάζει. Με λίγα λόγια, οι έντιμοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν τα χρήματα για να καλύψουν το ποσό που χάνεται από τη φοροδιαφυγή.

Έτσι, τρόπους για να αυξηθούν οι εισροές στα δημόσια ταμεία ψάχνει η κυβέρνηση, με πρώτο και κύριο στόχο την καταπολέμηση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Η καταπολέμηση του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου καυσίμων και του λαθρεμπορίου τσιγάρων μπορεί να φέρει έσοδα στο κράτος άνω των 2,5 δισ. ευρώ, είχε επισημάνει στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Ειδικότερα, από το λαθρεμπόριο καυσίμων υπάρχει απώλεια φόρων 1 δισ. τον χρόνο, από το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα υπολογίζεται απώλεια φόρων 500 εκατ., ενώ από το παραεμπόριο η ΕΣΕΕ υπολογίζει απώλεια φόρων 20 δισ. Όσο για τον ΦΠΑ, 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι τα έσοδα τα οποία μπορούν να εξασφαλιστούν από την πάταξη των ανωτέρω.

Τόνισε δε ότι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων θα πραγματοποιηθεί αλλαγή νομοθεσίας και με τον συντονισμό επτά υπουργείων.

Η κυβέρνηση, για να φέρει εις πέρας τους στόχους της στο λαθρεμπόριο καυσίμων, θα τοποθετήσει συσκευές ηλεκτρονικού εντοπισμού σε όλα τα μικρά δεξαμενόπλοια που παραλαμβάνουν φορτία από τα διυλιστήρια.

Επιπλέον, σκέφτεται για τους φοροελέγχους να βάλει στο παιχνίδι και τις τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους όλες τις κινήσεις λογαριασμών που δείχνουν πώς εισάγονται και εξάγονται κεφάλαια από και προς το εξωτερικό.

Όσο για την καταπολέμηση του παραεμπορίου, στοχεύει με την αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα «μεγάλα ψάρια»

Παράλληλα, ο υπουργός αναπληρωτής κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης – στον οποίο στηρίχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να πείσει τους δανειστές πως υπάρχουν ισοδύναμα – σκοπεύει πρωτίστως να μειώσει τη φοροδιαφυγή στοχεύοντας στα «μεγάλα ψάρια», από τα οποία θεωρητικά μπορεί να εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ.

Έχει εντοπίσει ήδη 3.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενώ λέει ότι υπάρχουν άλλες 24.000 παρόμοιες που μπορούν το αμέσως προσεχές διάστημα να φέρουν έσοδα στο κράτος.

Στα άμεσα σχέδιά του είναι και να επαναφέρει το μέτρο της άμεσης και επιτόπιας είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια στους καταδικασθέντες, μέσο με το οποίο θα μπορούσε να έχει άμεσα έσοδα στα ταμεία του κράτους. Το μέτρο αυτό λειτουργούσε και παλαιότερα, αλλά εγκαταλείφθηκε, με την ευθύνη να μεταβιβάζεται στις εφορίες για να εισπράξουν τα πρόστιμα από τις ποινές, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται ποτέ.

Μεγάλα ποσά χάνονται στη χώρα μας όμως και από τη γραφειοκρατία, η οποία υπολογίζεται ότι οδηγεί σε απώλειες 14 δισ. τον χρόνο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς ήδη σήμερα υπάρχουν 20 ξεχωριστά μισθολόγια, αλλά και το πλαίσιο περί δαπανών για μετακινήσεις υπουργών, «για να μην έχουμε τη μετακίνηση 20 ατόμων στις Βρυξέλλες μόνο και μόνο για να ανακοινωθεί η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Μάρδας.
Ο χάρτης των φορολογικών οφειλών

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, η Βαλαβάνη πιστεύει ότι μόλις 9 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν από το αστρονομικό ποσό των 76 δισ. ευρώ που έχουν φτάσει. Αυτό προκύπτει από τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών και τους σχετικούς δείκτες που χρησιμοποιούν για να διαπιστώσουν τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές. Το υπουργείο, για να φτάσει στο ποσό αυτό, εξαιρεί τις οφειλές των τελευταίων τεσσάρων ευρώ χωρίς πρόστιμα ΚΒΣ και δάνεια, χωρίς πτωχευμένες επιχειρήσεις, χωρίς ΔΕΚΟ και χωρίς υπόλοιπα επιχειρήσεων που χρωστούν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ (βρίσκονται στα δικαστήρια ή παλαιές υποθέσεις). Χωρίς αυτά τα ποσά το αποτελεσματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο χάρτης των φορολογικών οφειλών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έχει ως εξής:

1 Τα 29,4 δισ. είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το 2009 και είναι πάρα πολύ δύσκολο να εισπραχθούν.
2 Τα τελευταία πέντε χρόνια έως και τον Ιανουάριο του 2015 έχουν δημιουργηθεί οφειλές 46,6 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο).
3 Την πρώτη τριετία (από το 2010) δημιουργήθηκαν τα 23,75 δισ. ευρώ και τα επόμενα δύο χρόνια άλλα 22,75 δισ. ευρώ.
4 Η μεγάλη εκτίναξη έγινε μεταξύ 2013 και 2014. Συγκεκριμένα, το 2013 δημιουργήθηκαν 8,6 δισ. ευρώ και το 2014 επιπλέον 14,2 δισ. ευρώ.
5 Τα 76 δισ. ευρώ χρωστούν 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 επιχειρήσεις.
6 Από τους ανωτέρω τα 3.174.000 φυσικά πρόσωπα ή 76% και 357.447 επιχειρήσεις χρωστούν έως 3.000 ευρώ.
7 Χρέη έως 5.000 ευρώ έχουν 3.346.000 φυσικά πρόσωπα ή το 91% των φυσικών προσώπων και 371.000 ή το 82% των επιχειρήσεων.
8 Περίπου 3.500.000 οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) με οφειλές έως 3.000 ευρώ χρωστούν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ ή το 2,2% του συνολικού χρέους.
9 Μέχρι 5.000 ευρώ χρωστούν 3,7 εκατ. οφειλέτες, και συνολικά 2,3 δισ. ευρώ ή 3% του συνολικού χρέους.
10 Δηλαδή 400.000 οφειλέτες έχουν χρέη 73,7 δισ. ευρώ ή οφείλουν το 97% των χρεών.
11 Πάνω από 1 εκατ. ευρώ οφειλές έχουν 6.500 οφειλέτες (4.000 επιχειρήσεις και 2.500 φυσικά πρόσωπα) και χρωστούν 60,4 δισ. ευρώ.

Ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια του Βαρουφάκη είναι και η χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ αντί 3%.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσμοθετήσει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο νέος φόρος θα έχει ψηφιστεί έως τον Ιούνιο, προκειμένου να αρχίσει να εισπράττεται στο δεύτερο εξάμηνο, ώστε να μπουν και χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Προεκλογικά είχε εξαγγείλει ότι τα έσοδα από το φόρο ακινήτων θα μειωθούν κατά 2 δισ. ευρώ, επομένως θα πρέπει να φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Από το κάδρο των εσόδων δεν θα μπορούσε να λείπει το ΙΚΑ, οι μεγαλοοφειλέτες του οποίου είναι 800 επιχειρήσεις με συνολικό ύψος οφειλής 2,5 δισ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι μισοί θεωρούνται «ανενεργοί» κωδικοί καθώς έχουν κηρύξει πτώχευση ή έχουν βάλει λουκέτο κ.λπ.

Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι θα φέρει έσοδα 1,1 δισ. εντός του 2015 από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.


topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μπορούν οι εργάτες να 'τρέξουν' ένα εργοστάσιο;


Έχουν περάσει δύο χρόνια από την ημέρα που η ΒΙΟ. ΜΕ. στην Θεσσαλονίκη πέρασε στα χέρια των εργαζομένων. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και υπερβολές αυτή είναι η κατάσταση του πρώτου αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου στην Ελλάδα.

Είναι η ελληνική εκδοχή του… γαλατικού χωριού, στο χώρο του επιχειρείν, που κάνει πράξη μια έκφανση του μοντέλου της κοινωνικής οικονομίας, όπως είναι η αυτοδιαχείριση, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι «λεγεώνες» του καπιταλισμού.

Για την ώρα το «πείραμα» της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ) στη Θεσσαλονίκη -γιατί περί αυτού πρόκειται- δείχνει να τα καταφέρνει και να αντέχει. Έστω και αν αυτό γίνεται εν μέσω συμπληγάδων. Το πέρασμα των συντελεστών της παραγωγής στα χέρια της εργατικής τάξης, σε μια επιχείρηση και σε μια χώρα με το δυτικό παρελθόν της Ελλάδας, είναι γεγονός και κάποιοι τολμούν να πουν πως έχει γίνει και με επιτυχία. Αλλά αυτό είναι κάτι σχετικό και εξαρτάται από την (πολιτικο-οικονομική) οπτική που θα ειδωθεί.

Το βέβαιο είναι ότι το εγχείρημα προάγει αξιοπρέπεια για όσους συμμετέχουν, καθώς τους επιτρέπει να παλεύουν όρθιοι –και όχι από τον… καναπέ της ανεργίας- για να εξασφαλίσουν ένα πενιχρό (για την ώρα) εισόδημα και για αυτό εξοργίζονται και νιώθουν προσβεβλημένοι όταν τους αποκαλούν εργάτες- επιχειρηματίες ή εργάτες - βιομηχάνους.

Με αφεντικό τη… γενική συνέλευση

Δημιούργημα της ανάγκης, με πολλά προβλήματα –ακόμη και γκρίζων ζωνών νομιμότητας σε κάποιες πτυχές του- μεγάλες δυσκολίες και ελάχιστους πόρους, το μοναδικό, προς το παρόν, εργοστάσιο στην Ελλάδα που έχει για… αφεντικό του τη γενική συνέλευση των εργαζομένων, συμπλήρωσε, πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες, δύο χρόνια λειτουργίας.

Εμπνευσμένοι από το παράδειγμα του κινήματος ανεκτημένων εργοστασίων της Αργεντινής και του αντίστοιχου διανομής του καφέ των Ζαπατίστας, αλλά και από τις παροτρύνσεις από την κοινωνία, οι εναπομείναντες περίπου 20 (σήμερα) εργαζόμενοι στη ΒΙΟ.ΜΕ έχουν πάρει την τύχη στα χέρια τους και παράγουν –με συνταγές που βρήκαν στο διαδίκτυο- από φυσικές α’ ύλες, κρεμοσάπουνα και καθαριστικά για πλυντήρια και τζάμια, τα οποία διαθέτουν σε 120 στέκια στην Ελλάδα, καθώς και σε αγορές χωρίς μεσάζοντες, φεστιβάλ κ.λπ., σε χαμηλές τιμές, για να είναι προσιτά στις λαϊκές οικογένειες.

«Εμείς το έχουμε βαφτίσει ως εργατικό έλεγχο της παραγωγής κι αυτοδιάθεση μέσα από την γενική συνέλευση των εργαζομένων», εξηγεί στο WE του News247.gr ο Μάκης Αναγνώστου, ο οποίος εκτελεί χρέη εκπροσώπου των εργαζομένων στη ΒΙΟ.ΜΕ., θυγατρικής του ομίλου της Φιλκεράμ – Johnson, που παρήγαγε χημικά και κόλλες.

Τον συναντήσαμε λίγες μέρες μετά τη γενέθλια επέτειο από την έναρξη της αυτοδιαχείρισης, η οποία συνοδεύτηκε με ένα τριήμερο εκδηλώσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, που είχε ως αποκορύφωμα ένα λαϊκό γλέντι με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, φίλων και υποστηρικτών της προσπάθειας, αλλά και γνωστών ερμηνευτών όπως ο Θαν. Παπακωνσταντίνου και ο Δημ. Ζερβουδάκης. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πριν περίπου δύο χρόνια όταν τέθηκαν οι βάσεις –σε επίπεδο ιδεών και πόρων- για να μετατραπεί το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, ένεκα συμβατού εξοπλισμού, σε εργοστάσιο παραγωγής καθαριστικών.

Προσβολή το «εργάτες – βιομήχανοι»

Πατέρας 4 παιδιών –και παππούς ενός εγγονιού πλέον- ο 48χρόνος Μάκης, μας συνάντησε σε ένα εναλλακτικό καφέ της Θεσσαλονίκης και μας κοίταξε με μάτι που γυαλίζει όταν του είπαμε αν αισθάνεται και λίγο… βιομήχανος. «Μας προσβάλλει και μας αδικεί να μας αποκαλούν εργάτες – βιομήχανους. Εμείς θέλουμε τον κοινωνικό έλεγχο για να υπάρξει ένας δίαυλος μεταφοράς των κερδών στην κοινωνία και τον έχουμε βάλει ως όρο και στο καταστατικό της Κοινωνικής Συνεταιριστικής μας επιχείρησης», σημειώνει και προσθέτει με χιούμορ ότι «αν ήμασταν βιομήχανοι δεν θα στηρίζαμε τις δράσεις του Κοινωνικού Ιατρείου και αντιστοίχως τον αγώνα των εργαζομένων άλλων εργοστασίων,  θα ήμασταν στο πλευρό του ιδιοκτήτη».

Στην αυτοδιαχειριζόμενη λειτουργία της ΒΙΟΜΕ έχει αλλάξει ο τρόπος κοστολόγησης, με το εργατικό κόστος να αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος και το κέρδος να περιορίζεται δραστικά, ίσα που να μπορεί να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της ΚοινΣΕπ, που έχει στηθεί, εδώ και ένα χρόνο με 21 ιδρυτικά μέλη. Όσο για το πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι; Μοιράζονται ισομερώς ό,τι κερδίζουν, ανεξάρτητα της δουλειάς που προσφέρει ο καθένας τους, είτε είναι στη φύλαξη του χώρου, είτε στην παραγωγική διαδικασία. Ο μόνος τρόπος να πάρει κάποιος περισσότερα χρήματα, είναι να κάνει περισσότερες βάρδιες.

Για να έχουμε, ωστόσο, και μια αίσθηση για του τί μιλάμε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο μισθός για το προσωπικό της ΒΙΟΜΕ, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα προσεγγίσει το ύψος του επιδόματος ανεργίας, ήτοι κάτι κοντά στα περίπου 350 ευρώ το μήνα. Ενίοτε δε, συμπληρώνεται και με τρόφιμα, είτε ως απότοκο ανταλλακτικής οικονομίας, αφού η διανομή προϊόντων της ΒΙΟΜΕ γίνεται μέσω καναλιών και στεκιών κοινωνικής αλληλεγγύης, είτε από προσφορές άλλων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες στηρίζουν τον αγώνα τους.

Ενδιαφέρον και από το εξωτερικό

«Έχουμε προοπτικές να πάμε πολύ καλύτερα και να αυξήσουμε σημαντικά την παραγωγή και τα έσοδά μας. Να πάμε δηλαδή σε μια κατάσταση πιο κοντά στον κανονικό μισθό, με ένσημα κι αυτό φαίνεται και από την πορεία των παραγγελιών από τις αρχές του 2015, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά κι από το εξωτερικό», λέει ο κ. Αναγνώστου και κάνει λόγο για την ύπαρξη ενδιαφέροντος για τα προϊόντα της ΒΙΟΜΕ και από την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία, μέσα από κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης.

«Γυρίζοντας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης για να κοινοποιήσουμε το πρόβλημά μας, μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε ανθρώπους που έχουν την ίδια φιλοσοφία» σημειώνει και αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επαφές που έχουν γίνει με στελέχη των πανίσχυρων συνδικάτων Verdi και CG Metal στη Γερμανία, όπως επίσης και με το αριστερό συνδικάτο της Γαλλίας, το CGT. Όπως ισχυρίζεται, τα πολυπληθή αυτά συνδικάτα έχουν υποσχεθεί πως θα απορροφούν ένα μέρος της παραγωγής, όταν αυτή γίνει πιο μαζική και αποκτήσει και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.
Βραχνάς τα χρέη της ιδιοκτησίας. Επαφές για πολιτική διευθέτηση

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν, ήδη, ετοιμαστεί επαγγελματικές συνταγές με οικολογικές α’ ύλες, για την παραγωγή πιστοποιημένων και οικολογικών προϊόντων καθαρισμού, αλλά απομένει να λυθεί ένα μείζον πρόβλημα, που έχει να κάνει και με την πλήρη νομιμότητα στη λειτουργία της ΒΙΟΜΕ.
«Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα φορολογικά και ασφαλιστικά έγγραφα, αλλά θα πρέπει να φύγουν τα βάρη από τα χρέη που άφησε η ιδιοκτησία, προκειμένου να πάψει να ισχύει αυτό το καθεστώς ημινομιμότητας», λέει ο κ. Αναγνώστου και τονίζει πως μέχρι πρότινος υπήρχε ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου (έγιναν 7 συναντήσεις), χωρίς όμως, να προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Η πρώτη επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μάλιστα, είχε γίνει με εντυπωσιακό τρόπο, αφού αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό ενός «καραβανιού αλληλεγγύης», το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 με τη συμμετοχή αλληλέγγυων ομάδων πολιτών από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Βέροια, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και την Αθήνα, όπου το καραβάνι έκανε στάσεις και δημοσιοποιούσε το πρόβλημα μέσα από διάφορες εκδηλώσεις. Ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου, τον οποίο συνάντησαν λίγο – πολύ «με το έτσι θέλω», τους είπε πως η πρότασή τους, για την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και στο πλαίσιο αυτό μεσολάβησε ο ίδιος για να αρχίσουν οι (ατελέσφορες, ωστόσο) επαφές με τον υφυπουργό.

Η προσπάθεια ενεργοποίησης της πολιτείας για να δοθεί μια λύση, δεν έχει εγκαταλειφθεί. «Κάνουμε προσπάθειες να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να συναντηθούμε και με τη νέα ηγεσία του υπουργείου και μόλις ετοιμαστούμε θα θέσουμε εκ νέου το αίτημά μας, που δεν είναι άλλο από το να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργούμε σε νομιμότητα. Δεν μας ενδιαφέρει το ιδιοκτησιακό» τονίζει ο κ. Αναγνώστου και παραδέχεται ότι κρατά μικρό καλάθι, παρότι το εργοστάσιο το έχει επισκεφθεί στο παρελθόν κι ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

Ανάλογες επισκέψεις τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει στις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ και από άλλες προσωπικότητες, κάποιες μάλιστα παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως για παράδειγμα η Καναδή δημοσιογράφος – ερευνήτρια και συγγραφές του γνωστού βιβλίου «Το δόγμα του Σοκ», Ναόμι Κλάιν, ο Raul Contoy, από τη ΖΑΝΟΝ (σ.σ. ένα από τα πιο ξακουστά εργοστάσια στον κόσμο που λειτουργούν με αυτοδιαχείριση, απασχολώντας περί τους 400 εργαζόμενους στην παραγωγή κεραμικών πλακιδίων) και ο Ernesto Lalo Paret, από το αργεντίνικο κίνημα ανεκτημένων εργοστασίων.

 Δεν άντεξαν όλοι

Ο Lalo Paret με την εμπειρία που διαθέτει τους είχε προειδοποιήσει ότι θα περάσουν από στενωπό και πως πριν λάβουν την όποια απόφαση, θα πρέπει να τη συζητήσουν και να συναποφασίσουν με τις οικογένειές τους. Και έτσι έπραξαν. Ο καθένας ανέλαβε να μιλήσει με τους οικείους του και έπειτα από περίπου μια εβδομάδα συγκλήθηκε εκ νέου γενική συνέλευση. Οι περισσότεροι είπαν εντάξει και το εγχείρημα μπήκε στη γραμμή εκκίνησης. Λίγες ημέρες πριν, είχε προηγηθεί μια συντονισμένη απόπειρα ώστε να ζητηθεί βοήθεια από οπουδήποτε, όμως μόνο οι απλοί άνθρωποι ήταν αυτοί που κυρίως κινητοποιήθηκαν. «Σε 2-3 ημέρες στείλαμε γύρω στα 2.000 mail, στα οποία εξηγούσαμε την κατάστασή μας και η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν συγκινητική. Σε λίγες ημέρες ένα γραφείο 12 τ. μ. που έχουμε στο εργοστάσιο, γέμισε τρόφιμα, ενώ κάποιοι έστειλαν και λίγα χρήματα. Αντίθετα, οι πολιτικοί, όπως και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και η Εκκλησία, οι μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Σταυρουπόλεως & Νεαπόλεως, για να ακριβολογούμε, είτε άμεσα, είτε έμμεσα δεν μας βοήθησαν. Μόνη εξαίρεση, ο Ιερέας Παρθένιος της ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ηλιουπόλεως, γνωστός για το έργο του και στον πόλεμο της Σερβίας, ο οποίος μας βρήκε και μας προμήθευσε με 25 δέματα με τρόφιμα».

Με το πέρασμα του χρόνου, ο Αργεντίνος Lalo Paret, απεδείχθη πως είχε δίκαιο. Ο αρχικός ενθουσιασμός δεν κράτησε για πολύ και όχι για όλους. Υπό το βάρος μεγάλων δυσκολιών, από τους αρχικά 42 εργαζόμενους στη ΒΙΟΜΕ, έμειναν να υπηρετήσουν το σχέδιο οι μισοί. Κάποιοι το μετάνιωσαν και αποχώρησαν, άλλοι χώρισαν από τις συζύγους και διέλυσαν τις οικογένειές τους και κάποιοι μετανάστευσαν. «Το έβλεπες στα μάτια τους ότι τσακωνόταν στα σπίτια τους», σημειώνει ο κ. Αναγνώστου, αλλά σπεύδει να τονίσει ότι όσοι άντεξαν «έχουμε κερδίσει την αξιοπρέπειά μας, και δεν είναι τόσο τα χρήματα, όσο ότι έχουμε ένα προορισμό καθημερινά και δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε άχρηστοι. Διότι στην ηλικία μας, αφού θα τελείωνε το επίδομα ανεργίας, εάν είχαμε επιλέξει την άλλη οδό, της αποδοχής της απόλυσης, θα έπρεπε να καθίσουμε στον καναπέ, να αλλάζουμε κανάλια στην τηλεόραση και να παίρνουμε χάπια. Και θυμίζω, στα μέσα του 2012 ήταν η περίοδος κορύφωση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα».

«Δεν είμαστε χίπηδες να πούμε ότι θα κάνουμε το δικό μας κόσμο»

Η συμπλήρωση αυτής της διετίας αυτοδιαχείρισης, ωστόσο, δεν θολώνει την ευθυκρισία και την αυτογνωσία του συνομιλητή μας. Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του αισθάνονται «Δον Κιχώτες», η απάντηση είναι άκρως πολιτική. «Δεν είμαστε τόσο χίπηδες να πούμε πως θα εγκαθιδρύσουμε το δικό μας κόσμο, αν και στις τάξεις μας επικρατεί η αριστεροαυτόνομη ιδεολογία. Στόχος μας πρέπει να είναι να δέσει αυτή η ιδεολογία με το εργατικό κίνημα και την κοινωνία για να φύγουμε από αυτό το νταλκά της «επανάστασης». Μια ΒΙΟΜΕ δεν μπορεί μόνη της να σταθεί. Ή θα αναγκαστεί να λειτουργήσει σαν κανονική ιδιωτική επιχείρηση ή θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο με πολλά ανεκτημένα εργοστάσια, με πολιτική παρουσία και με μια τράπεζα του δικτύου, ώστε αν γίνει μια στραβή στο επίπεδο της αυτοδιαχείρισης, να στηρίξει», τονίζει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πάει να στηθεί ένα τέτοιο δίκτυο, αφού υπάρχουν δύο ανεκτημένα εργοστάσια στη Νότια Γαλλία κι άλλα δύο στην Ιταλία, σε Μιλάνο και Ρώμη, ενώ μια αντίστοιχη περίπτωση βρίσκεται στην Τουρκία.

Στην Ελλάδα εκτός της ΒΙΟΜΕ, μια ανάλογη απόπειρα αυτοδιαχείρισης εργασιακού χώρου έγινε στο παρελθόν και σε μια κεραμοποιία στη Δράμα, η οποία όμως απέτυχε, γιατί δεν τα βρήκαν μεταξύ τους οι εργαζόμενοι. Ανάλογες προσπάθειες πήγαν να ξεκινήσουν και στην περίπτωση της ΑΓΝΟ, της ΣΕΚΑΠ, μιας θυγατρικής ιταλικής εταιρείας με δράση στις ΑΠΕ, στη Χαλκίδα, κλπ, αλλά σε όλες η έκβαση του εγχειρήματος δεν τελεσφόρησε.

Τι μέλλει γενέσθαι εφεξής; «Τα δύο πρώτα χρόνια πέρασαν σαν νεράκι. Όταν είσαι μέσα στη φωτιά δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται και πώς περνά ο χρόνος. Πάμε τώρα για τα 10 χρόνια», τονίζει ο κ. Αναγνώστου και καθιστά σαφές σε όλους τους τόνους ότι «από το εργοστάσιο έχουμε πλέον αποφασίσει ότι δεν φεύγουμε. Ό,τι και αν γίνει. Μη τολμήσει να έρθει κανείς να μας βγάλει γιατί θα είναι αιτία πολέμου. Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό για εμάς και τις οικογένειές μας και σε αυτό είναι μαζί μας το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας».






Από τον Λεωνίδα Λιάμη


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΚΙΔΗΣΟ: Αδυναμία αντιμετώπισης της πραγματικότητας η πρόταση για εξεταστική επιτροπή


Κριτική στην Κυβέρνηση με αφορμή την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια ασκεί το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ).

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ευρισκόμενη μπροστά στα αδιέξοδα από τις απροετοίμαστες επιλογές της και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, επιλέγει να παίξει για άλλη μια φορά το χαρτί της "εξεταστικής επιτροπής για την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο"»  αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΚΙΔΗΣΟ.

Σύμφωνα με το ΚΙΔΗΣΟ εάν το αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής παραμείνει όπως το ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο και δεν αλλάξει και αυτό στη διαδρομή, δηλαδή να διερευνηθούν, όπως τονίζει, οι συνθήκες και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό,  αλλά και οι σημερινοί χειρισμοί που επιδεινώνουν την κατάσταση, θα είμαστε αυτονόητα  πρωτοπόροι στη διερεύνηση  της πραγματικότητας.

Ακόμη το ΚΙΔΗΣΟ θέτει τέσσερα ζητήματα που πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της.

Πρόκειται για τα εξής:

1. Ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσει πλέον τα πραγματικά προβλήματα για τα οποία εκλέχθηκε και τα οποία είναι δραματικά επείγοντα. Οι φθηνοί εντυπωσιασμοί για την προσφορά θεάματος δεν αρκούν να καλύψουν ανυπαρξία, παλινδρομήσεις και  αδράνεια.

2. Η μετονομασία  της τρόικας σε «θεσμούς», του προγράμματος διάσωσης (μνημόνιο) απλώς σε "δανειακή σύμβαση", η συμφωνία με το 70ο/ο του μνημονίου το οποίο θα καταργούσαν με ένα νόμο και θα το έσκιζαν στα σκαλοπάτια της Βουλής κατά τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, η απομόνωση από τους Ευρωπαίους εταίρους τους οποίους η ίδια η κυβέρνηση  έφτασε να παρακαλάει για μια τετράμηνη παράταση της συμφωνίας για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία - μνημόνιο, αφού προηγουμένως δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από επιχειρήσεις «κάθαρσης» που αντιγράφουν το «βρώμικο 89».

3. Εάν ο σκοπός της κυβέρνησης ήταν να διερευνηθούν πράγματι οι συνθήκες που αναγκάστηκε η χώρα να προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης για να μην χρεοκοπήσει, θα είχε κάνει και διαφορετικές επιλογές στη σχέση της με τη Δεξιά. Θα είχε κάνει άλλη επιλογή  - υποταγή - για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έβγαζε από το απυρόβλητο - μέχρι σημείου θαυμασμού και επιβράβευσης  - την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία εκτροχίασε ιλιγγιωδώς τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και την κατέστησε πλήρως αναξιόπιστη οδηγώντας την  στη χρεοκοπία .

4. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι, τη συζήτηση για την είσοδο της χώρας μας στην κατάσταση να χρειάζεται πρόγραμμα διάσωσης - μνημόνιο μέσα από πλαστογραφημένο έλλειμμα και δυσθεώρητο χρέος, που μας παρέδωσε λιποτακτούσα η κυβέρνηση Καραμανλή, είμαστε οι πρώτοι που τη θέλουμε. Γιατί με ψυχραιμία και σοβαρότητα πρέπει επιτέλους να καταδειχθούν οι αιτίες και οι αίτιοι, οι εμπρηστές της πρωτοφανούς κρίσης.

«Αυτό όμως απαιτεί τόλμη, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα να ερευνηθούν τα πάντα μέχρι τους σημερινούς χειρισμούς. Και επουδενί για να καλυφθούν οι αίτιοι για την πορεία της χώρας μέχρι και σήμερα» καταλήγει η ανακοίνωση.




naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποτάμι: Η κοινωνία θέλει λύσεις και όχι μάχες με φαντάσματα


Την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σχολίασε το Ποτάμι, με ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνοντας ότι η κοινωνία θέλει λύσεις και όχι μάχες με φαντάσματα. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στα στελέχη του κατήγγειλε σχέδιο εταίρων μας στην ΕΕ για ανατροπή της κυβέρνησης μέσω της “πιστωτικής ασφυξίας και της πρόκληση λαϊκής δυσαρέσκειας”. Αν δεν ήταν λόγια για κομματική κατανάλωση, ο κ.Τσίπρας πρέπει να γίνει συγκεκριμένος γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Ποιοί από τους εταίρους μας επεξεργάζονται σενάρια πτώσης μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης;

Εκτός αν όλα αυτά λέγονται για να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου κυρίως για τους εσωκομματικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, οι οποίοι θα πρέπει να σταματήσουν την κριτική, αλλιώτικα θα θεωρηθούν όργανα "ξένων δυνάμεων", που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Η χώρα όμως δεν έχει όρεξη για τέτοια εσωκομματικά παιχνίδια. Ο χρόνος τρέχει και η κοινωνία θέλει λύσεις και όχι μάχες με φαντάσματα».


enikos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Από 15-17 Μαΐου το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι τοποθετήσεις των στελεχών


Με τοποθετήσεις 50 και πλέον στελεχών ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο, εγκρίνεται η εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως και η εισήγηση που έκανε για τη διεξαγωγή πολιτικού, προγραμματικού και αξιακού Συνεδρίου, αλλά και για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση.

Επιπλέον, εξουσιοδοτήθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο να επιλύσει επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση, στην πορεία προς το Συνέδριο που θα διενεργηθεί 15-17 Μαΐου.

Πριν από τις ανακοινώσεις του προεδρείου και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων, ορισμένα μέλη της ΚΠΕ ζητούσαν να διευκρινιστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν κάποια ζητήματα στη λεπτομέρεια τους, όπως για το εάν το Συνέδριο του Μαίου θα εκλέξει νέα Όργανα και για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου Μητρώου των μελών που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο.

Τις αποφάσεις για τα παραπάνω ζητήματα εξουσιοδοτήθηκε να τις λάβει το Πολιτικό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων, ο γραμματέας της ΚΠΕ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «το ζητούμενο σήμερα είναι ένα νέο σχέδιο για την παράταξη, ένας νέος ιδεολογικός προσανατολισμός, υπερκομματική εθνική αφήγηση που θα λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας», προσθέτοντας πως «όταν αντιμετωπίσουμε αυτά, θα βρούμε και πρόσωπα που θα υπηρετήσουν από θέση ευθύνης την παράταξή μας, χωρίς να ψάχνουν μια στείρα μίμηση».

Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα προς το Συνέδριο: Από 2 Μαρτίου έως 25 Απριλίου θα γίνουν οι διαδικασίες οργάνων και βάσης σε όλη την Ελλάδα και στις 21 Μαρτίου, ενδιάμεσα, θα συνεδριάσει η Οργανωτική Επιτροπή. Λίγο πριν από τις εκλογές των συνέδρων στις 10 Μαΐου θα κλείσει το μητρώο το οποίο θα διαχειριστεί και θα φτιάξει η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, ώστε να γίνουν οι εκλογές των συνέδρων 10 Μαΐου.

 Το συνέδριο θα διεξαχθεί 15, 16 και 17 Μαΐου.

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα συνέδριο «τελευταίας ευκαιρίας» για «να ξαναχτίσουμε την παράταξή μας», για να υπογραμμίσει ότι «αυτό πρέπει να γίνει χωρίς εσωστρέφεια, χωρίς παλιές εμμονές».

Άσκησε εκτενή και έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε και σε ευθύνες του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να οριοθετήσει και την αντιπαράθεση του προς τη Δεξιά και ότι ο συμβιβασμός στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ που έγινε στο όνομα της εθνικής ευθύνης, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα με τις εκλογές.

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «χρειάζεται μια αναγεννητική πράξη» και ότι τη μετεξέλιξή του θα την αποφασίσουν αυτοί που είναι ακόμη μάχιμοι όπου κι αν βρίσκονται, αυτοί που εξακολουθούν να πιστεύουν στις διαχρονικές αξίες και τα οράματα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Για αυτό, είπε, «πρέπει να προηγηθεί το Συνέδριο από την κορυφαία διαδικασία της εκλογής προέδρου, για να χαράξει την πολιτική, τη δομή, τη γραμμή πλεύσης, στη βάση της οποίας θα αποφασίσει το ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας για να αυτονομηθούν τα όργανα από την απόλυτη εξουσία του νέου αρχηγού. Για να αποκτήσει η παράταξη συλλογική ηγεσία».

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι όλα έχουν χειροτερέψει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Υποστήριξε ότι η «ασάφεια» της συμφωνίας στο Eurogroup θα μετατρέπεται σε σκληρότητα, ότι όλα αυτά θα τα πληρώσουν τα μεσαία στρώματα και πως αυτή η κυβέρνηση θα είναι η σκληρότερη της κρίσης. Τόνισε ότι «ωστόσο πρέπει να ασχοληθούμε και με τον χώρο μας, το ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη, προετοιμάζοντας και το στρατηγικό μας σχέδιο για την Ελλάδα του 2020».

«Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κόμμα της κεντροαριστεράς, του κοινωνικού κέντρου, όχι ένα κόμμα 'δορυφόρο' των ψευτών και των δημαγωγών, ένα κόμμα που θα αποφεύγει ακρότητες δεξιές και αριστερές» τόνισε.

Ο κ. Λοβέρδος συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ζήτησε και για τα διαδικαστικά να επιδιωχθεί η ομοφωνία, αναφέροντας ότι οι πολίτες αποδοκιμάζουν διαφωνίες για τα διαδικαστικά.

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι όμως η όποια αποτυχία της κυβέρνησης δεν δικαιώνει αυτόματα το ΠΑΣΟΚ.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα αφήγηση που θα διαχωρίζει το ΠΑΣΟΚ από δεξιά, αριστερά αλλά και από τον κακό εαυτό του και πως δεν έχει μέλλον μια επιλογή για ένα «μικρό, μίζερο, φοβικό κόμμα, περιχαρακωμένο στα πρόσφατα εκλογικά του ποσοστά;»

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι σε αυτή την κατεύθυνση κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, και η οποία περιλαμβάνει εθνική συνδιάσκεψη, μετά εκλογή προέδρου από τη βάση και εν συνεχεία Συνέδριο και εκλογή νέων οργάνων του κόμματος.

«Σε κάθε περίπτωση», τόνισε, «πιστεύω πως λόγω της κρισιμότητας των στιγμών είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε με ομοφωνία στα επόμενα βήματα και αν χρειαστεί να ξανασυζητήσουμε τις λεπτομέρειες».

Ανέφερε επίσης ότι άκουσε με χαρά τον κ. Βενιζέλο που μίλησε για πολιτικό Συνέδριο.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «αυτό που μας χρειάζεται, είναι ένα νέο κόμμα, μία νέα σχέση, μία νέα εμπιστοσύνη», ότι η «ανάγκη ενός νέου πολιτικού περιεχομένου και μιας νέας ταυτότητας, με καθαρό πολιτικό προσανατολισμό, μας υποχρεώνει να μην μείνουμε μόνο στη συζήτηση για το παρελθόν αλλά να την προσπεράσουμε δημιουργικά» και «να τοποθετηθούμε με πολιτική δημιουργικότητα και καινοτομία απέναντι στις νέες συνθήκες».

Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για λαϊκισμό. Τόνισε ακόμα ότι χρέος του κόμματος είναι να χτίζει βήμα-βήμα το σχέδιο του για τη χώρα, θέτοντας ως βασικές παραμέτρους αυτού του σχεδίου: το δρόμο για ένα άλλο κράτος, την απασχόληση μέσα από την καινοτομία, ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα.

«Δεν μας αφορά η λογική της ΝΔ, δεν συμφωνούμε με τη θεωρία του Αντ.Σαμαρά για 'αριστερή παρένθεση'» τόνισε ο Χρήστος Πρωτόπαπας και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιπολιτευθεί αλλά και θα βοηθήσει την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι χρειάζεται καθαρός σοσιαλδημοκρατικός λόγος. Είπε επίσης ότι σε όλες τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κυριαρχεί το ενδιαφέρον για τη χώρα και το στίγμα του κόμματος.

Ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι ξεκαθαρίστηκε σήμερα η πορεία προς το συνέδριο, για να τονίσει ότι στο δρόμο προς αυτό πρέπει να υπάρχουν πολύ καθαροί όροι, να είναι όλα τα βήματα απόλυτα συμφωνημένα, για εκλογή προέδρου από τη βάση, για το μητρώο, «να συμφωνήσουμε σε όλα και όταν έρθει η ώρα μιας αναμέτρησης αυτή να είναι με όρους καθαρούς προκειμένου να επιλέξουν οι σύντροφοι, οι φίλοι, οι άνθρωποι που θα έχουν /γραφτεί, ποιος τους εκφράζει».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι επείγει η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Υπενθύμισε τη μετεκλογική πρότασή του για εξάντληση της θητείας του προέδρου, δημιουργία ενός καταστατικού ανάλογου με του SPD η βάση του οποίου όχι μόνο θα συμμετέχει και θα ερωτάται αλλά και θα εκφράζεται με απόφασή της πάνω στα μεγάλα θέματα. Είπε ότι εφόσον όμως ο πρόεδρος εμμένει στην απόφασή του περί παραιτήσεως θα πρέπει να εφαρμοστεί το καταστατικό του κόμματος, εξηγώντας πως διαβλέπει ότι εάν δεν εφαρμοστεί είναι πιθανόν να διαταραχθεί η ενότητα.



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

H δολοφονία Νεμτσόφ συγκλονίζει τη Μόσχα


Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο κέντρο της Μόσχας από υποστηρικτές της ρωσικής αντιπολίτευσης στη μνήμη του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ, η δολοφονία του οποίου έχει αυξήσει τις ανησυχίες για το μέλλον της Ρωσίας.

Χιλιάδες άνθρωποι άφησαν λουλούδια και άναψαν κεριά το Σάββατο στο σημείο της γέφυρας που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο όπου ο πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός πυροβολήθηκε θανάσιμα από αγνώστους.

Πράκτορες, οι οποίοι ενημερώνουν για τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνουν ότι ερευνούν πολλά σενάρια, μεταξύ άλλων και ότι ο Νεμτσόφ πυροβολήθηκε από ριζοσπάστες ισλαμιστές ή ότι η αντιπολίτευση διέταξε τη δολοφονία με σκοπό να αμαυρώσει το όνομα του ηγέτη της χώρας. Αντίπαλοι του Πούτιν λένε ότι τα σενάρια αυτά δείχνουν τον κυνισμό των ηγετών της Ρωσίας, καθώς πυροδοτούν τον εθνικισμό και το μίσος. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι οι πιθανολογίες αυτές προκαλούν αντι-δυτική υστερία και ενισχύουν την αποδοχή της πολιτικής που εφαρμόζει ο Πούτιν στην Ουκρανία.

«Αποτελεί πλήγμα για τη Ρωσία. Εάν οι πολιτικές απόψεις τιμωρούνται κατά αυτόν τον τρόπο, τότε η χώρα αυτή απλά δεν έχει μέλλον», δήλωσε αναφερόμενος στη δολοφονία του Νεμτσόφ ο Σεργέι Μιτρόκιν, ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τη δολοφονία ως «πρόκληση», ενώ υποσχέθηκε στη μητέρα του Νεμτσόφ ότι οι δολοφόνοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.



iefimerida.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ασφυκτικό «πρέσινγκ» από Βερολίνο στην ελληνική κυβέρνηση


Με δηλώσεις όπως «η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ελλάδας», το Βερολίνο αρχίζει να ασκεί περαιτέρω πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων της 20ης Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά λύσεις ρευστότητας προκειμένου οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να καλυφθούν ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιβιώσει από τους εσωκομματικούς τριγμούς που έχουν ανακύψει σχετικά με τη συμφωνία στο Eurogroup για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Την περασμένη Παρασκευή σε δημοσίευμα του Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι «Η κρίση ρευστότητας χρησιμοποιείται για να πιέσει τους Έλληνες να αρχίσουν πολύ γρήγορα συζητήσεις για αξιολόγηση» ώστε να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος Απριλίου. Στο ίδιο δημοσίευμα άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων.

Σόιμπλε: Ο κ. Τσίπρας έχει τον λόγο

Σήμερα, Κυριακή και λίγες ώρες αφότου η γερμανική Βουλή έδωσε το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην γερμανική Bild στέλνει για ακόμη μία φορά ξεκάθαρα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας. «Ο κ. Τσίπρας έχει τον λόγο», σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ προειδοποιεί ξανά ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω βοήθεια αφού οι εταίροι περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τη συμφωνία. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα το Βερολίνο περιμένει τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Την ίδια στιγμή, με συνέντευξή του στο Assosiated Press ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, αλλά οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ αποτελούν διαφορετική κατηγορία και θα χρειαστούν συζητήσεις με τους δανειστές.

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η Αθήνα σκοπεύει να αρχίσει συζητήσεις με τους δανειστές πάνω στην αναδιάρθρωση για να γίνει βιώσιμο το χρέος, καθώς παράλληλα η κυβέρνηση εργάζεται πάνω στα μέτρα μεταρρυθμίσεων.

«Φυσικά και θα δώσουμε έμφαση στις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ, δεν πρόκειται να αποτελέσουμε την πρώτη χώρα που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ» τόνισε. «Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι (squeeze blood out of stone), αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε».

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ είναι «σε διαφορετική κατηγορία και θα πρέπει να το καθορίσουμε αυτό σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς».

«Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα δεχόταν καθυστέρηση, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να “πακετάρουμε” μια συμφωνία που καθιστά αυτές τις αποπληρωμές “εύγευστες” και λογικά εφικτές, στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης γύρω από το ελληνικό χρέος» σημείωσε.

Επιτακτικές οι μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα, αλλά είναι επίσης απαραίτητη η ενασχόληση με το ζήτημα του χρέους. «Η συμφωνία του Απριλίου έχει να κάνει με μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι επιτακτικό για εμάς. Ταυτόχρονα, και ανεξαρτήτως της συμφωνίας του Απριλίου...σκοπεύουμε να αρχίσουμε τη συζήτηση με τους εταίρους και τους θεσμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αναδιάταξη του χρέους». Για αυτό, η Αθήνα θα υποβάλει προτάσεις με στόχο να βοηθηθεί η ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ και τη μεγιστοποίηση την αποπληρωμών σε πραγματικούς όρους, είπε.

Κάτι που η Ελλάδα πρέπει να κάνει «πραγματικά πολύ γρήγορα» τόνισε, είναι η συλλογή φόρων. «Θα είμαι ξεκάθαρος. Δεν θα υπάρξει φορολογική αμνηστία. Θα υπάρξει μια σειρά μέτρων που ενθαρρύνουν την αποπληρωμή ή τη μερική αποπληρωμή χωρίς αμνηστία, σίγουρα χωρίς κούρεμα στο κεφάλαιο που οφείλεται προς το ελληνικό κράτος».

«Δημιουργική ασάφεια»

Όσον αφορά στα περί «δημιουργικής ασάφειας», είπε ότι «το μόνο που κάναμε ήταν να βρούμε “κοινό έδαφος. Και ο τρόπος με τον οποίο βρίσκεις κοινό έδαφος όταν ξεκινάς από αρκετά διαφορετικές θέσεις, είναι χρησιμοποιώντας όρους που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες, για να δημιουργήσεις χώρο για συμφωνία» είπε.

«Δεν ήταν προσπάθεια υπεκφυγής, δεν ήταν προσπάθεια υπονόμευσης των διαδικασιών. Ήταν προσπάθεια να βρούμε κοινό έδαφος, και νομίζω ότι όλοι την καταβάλαμε συλλογικά στο Eurogroup».

Σχετικά με το αν περάσει ή όχι η συμφωνία από το κοινοβούλιο, είπε ότι δεν βλέπει το λόγο να περάσει από τους βουλευτές προς το παρόν. «Σίγουρα θα περάσουμε από τη Βουλή οτιδήποτε αλλάζει τη δανειακή σύμβαση, ειδικά τον Απρίλιο. Προς το παρόν, το μόνο που κάναμε ήταν να παρατείνουμε μια υπάρχουσα συμφωνία. Αυτό δεν πιστεύω ότι πρέπει να περάσει από τη Βουλή, επειδή τίποτα δεν αλλάζει».

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό δίκτυο ABC, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα η ανάκτηση της εθνικής της κυριαρχίας, η οποία παραχωρήθηκε στους δανειστές, με την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων».

«Μόνο εάν ένα περήφανο έθνος είναι εθνικά κυρίαρχο, μπορεί να σεβαστεί ένα άλλο περήφανο έθνος. Είναι προϋπόθεση από την μεριά μας, να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία, προκειμένου να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε εχθρότητα με άλλα έθνη. Η εθνική κυριαρχία είναι προϋπόθεση φιλίας» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Πρέπει να εργαστούμε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και να αποφεύγουμε γενικόλογες εκτιμήσεις για τους Έλληνες ή τους Γερμανούς».

Αναφερόμενος στον Γερμανό ομόλογό του, κ. Σόιμπλε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το να στρέφεται ένα περήφανο έθνος εναντίον ενός άλλου είναι μία τακτική που έχει ήδη δοκιμαστεί στο παρελθόν με αβυσσαλέα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.



huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δείτε τι αυτοκίνητο σας ταιριάζει ανάλογα με το ζώδιο σας


Γιατί το αυτοκίνητο μαρτυρά την προσωπικότητά σας!

Κριός

Αυτό το ζώδιο της φωτιάς, θα περιμένατε να οδηγεί κάτι γρήγορο και συναρπαστικό. Οδηγεί Volvo. ..

Συνήθως επιλέγει το S60, με το «δυνατό και αξιόπιστο» Σουηδικό προφίλ που ταιριάζει με το δυνατό και υπεύθυνο χαρακτήρα του. Τουλάχιστον το τελευταίο μοντέλο είναι και όμορφο.

Ταύρος

Ο ταύρος είναι πολυέξοδος όσων αφορά στο αυτοκίνητό του. Θα αναφερθούμε μόνο στην έκφραση «ταύρος εν υαλοπωλείο» ενδεικτικά για το πόση ζημιά μπορεί να κάνει αυτό το ζώδιο. Και το άρθρο τον συμβουλεύει να οδηγεί Subaru Impreza. Κάτι δεν πάει καλά.

Δίδυμος

Ο συνδυασμός που κάνει η έρευνα για τον δίδυμο μας ξενίζει λίγο. Αρχικά κατηγοριοποιεί τον δίδυμο ως διψασμένο για γνώση και παιχνιδιάρη, ενώ του συστήνει ένα Honda Civic, το οποίο είναι γνωστό για την αξιοπιστία του.

Καρκίνος

Ευαίσθητος και περιποιητικός ο Καρκίνος, προτιμάει το Fiat Punto, σύμφωνα με το άρθρο. Κάποιος πρέπει να το προτιμάει και αυτό μαλλον. Είναι ίσως από τα πιο προσγειωμένα ζώδια, με το χαμηλότερο μέσο όρο εισπράξεων από ατυχήματα, κάτι που συνάδει με την προσεκτική συμπεριφορά των Καρκίνων στους δρόμους.

Λέων

Τα λιοντάρια είναι αυτά που κινδυνεύουν πιο πολύ από ατυχήματα στους δρόμους με 13% των οδηγων της Confused.com που ανήκουν σε αυτό το ζώδιο, να έχουν πραγματοποιήσει εισπράξεις από την ασφαλιστική τους. Το αγαπημένο τους όχημα (ή συγκρουόμενο αν προτιμάτε) είναι το MINI Cooper, ένδειξη και τις επιδεικτικής συμπεριφοράς τους.

Παρθένος

Οι παρθένοι είναι σεμνοί και πρακτικοί. Εμείς θα τους συγχαρούμε γιατί σύμφωνα με την έρευνα οδηγουν το ταπεινό Ford Focus. Λέμε ταπεινό γιατί το Focus ήταν το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο στην Μ.Βρετανία για μία δεκαετία, και για πολύ καλό λόγο. Τέλειο στην οδήγηση, οικονομικό στην κατανάλωση και εύκολο να το βρεις. Μιλάμε ακόμα για το αυτοκίνητο;

Ζυγός

Ο μέσος ζυγός επιλέγει Peugeot 207, που συνδυάζεται καλά με την περιγραφή του ζωδίου ως ευδιάθετο και παιχνιδιάρικο. Ανεξάρτητο και κοινωνικό ζώδιο, αλλά αυτό είναι προφανές και από την επιλογή του αυτοκινήτου. Τουλάχιστον, το χαρακτηριστικό τους να πιστεύουν εύκολα τους άλλους και να μην υποψιάζονται το δόλο, τους κάνει ιδανικούς αγοραστές μεταχειρισμένων.

Σκορπιός

Οι περιπετειώδεις σκορπιοί, με την δυναμική και αποφασιστική προσωπικότητά τους επιλέγουν Nissan Terrano II. Μπορεί να είναι όντως «δυναμικό» και αξιόπιστο, αλλά δεν βλέπουμε πως αυτό το αυτοκίνητο μπορεί να ανταποκρίνεται τόσο μαζικά, όσο «αποφασισμένο» και αν είναι.

Τοξότης

Οι τοξότες όμως είναι αυτοί με τις μεγαλύτερες εισπράξεις από τις εταιρίες τους, με μέσο όρο £2,464 λίρες Αγγλίας. Σαν αποτέλεσμα της ενθουσιώδους συμπεριφοράς τους, της έντονης κοινωνικότητας τους και της παιχνιδιάρικης φύσης τους, ο τοξότες επιλέγουν ακριβά αυτοκίνητα και συχνά τα καταστρέφουν ολοσχερώς.

Αιγόκερως

Οι Αιγόκεροι είναι πρακτικοί και μετρημένοι και θα τους εντοπίσετε γιατί είναι οι ιδιοκτήτες των Toyota Avensis. Η άνεση και η αξιοπιστία τους αντισταθμίζουν το μειονέκτημα της έλλειψης αδρεναλίνης όταν τα οδηγείτε.

Υδροχόος

Άλλο ένα περιπετειώδες ζώδιο, συχνά εκκεντρικό και αντισυμβατικό, με προφανή προτίμηση στα 4Χ4 -το οποίο μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμο όταν ανεβαίνει η στάθμη του νερού.

Ιχθείς

Οι Iχθείς πιθανότατα αρέσκονται σε κάτι «φανταχτερό», όπως μια BMW Σειρά 1, και είναι από τα ζώδια που θα πιαστούν εύκολα να υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας…



ienimerosi.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σχολές Γονέων ! Σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας από 1 Μαρτίου


Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 5 εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.

Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να :

Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
Προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους
Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου
Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους
Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους
Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά
Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
Βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού
Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες
Τα προγράμματα που παρέχονται στις Σχολές Γονέων είναι τα εξής:

1. Σύγχρονη οικογένεια, (διάρκειας 50 ωρών)

2. Σύνδεση σχολείου-οικογένειας, (διάρκειας 50 ωρών)

3. Αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης, (διάρκειας 25 ωρών)

4. Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα, (διάρκειας 25 ωρών)

5. Συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, (διάρκειας 25 ωρών)

Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:

Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
Υγεία και ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής.
Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια
Θέματα διατροφής
Σημασία της σωματικής άσκησης
Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
Σεξουαλική Αγωγή
Τρίτη ηλικία και οικογένεια
Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Κατανάλωση και Διαφήμιση
Οικογενειακός Προϋπολογισμός
Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
Προώθηση της ισότητας των φύλων
Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
Συνεργασία γονέων-μεταναστών
Ψυχολογική Υποστήριξη
Αγωγή Υγείας
Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή 20 ατόμων.

Οι Σχολές Γονέων θα πραγματοποιηθούν από 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2015.

Για πληροφορίες να απευθύνεστε στους Διευθυντές/ριες των Σχολείων ή στον Υπεύθυνο της Σχολής Γονέων



http://babyradio.gr/

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ουίσκι και οι βασικές του κατηγορίες


Νομίζεις ότι ξέρεις καλά το Ουίσκι; Αν όχι ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις από τα βασικά για να μάθεις τι ακριβώς πίνεις!

Το ουίσκι από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο «βασιλιάς των αποσταγμάτων». Η ιστορία του πηγαίνει αιώνες πίσω στον χρόνο, ενώ ακόμη και ο τρόπος παραγωγής του διαφέρει όχι μόνο ανά περιοχή αλλά και ανά περίπτωση. Μπερδευτήκατε; Ας βάλουμε κάποια πράγματα σε τάξη…

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αποστάγματα, έτσι και το ουίσκι, αποτελεί μια μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία συναντάμε διάφορες υποκατηγορίες. Οι βασικότερες από αυτές είναι:

Blended Whisky

Πρόκειται για την πιο ευρέως γνωστή και διαδεδομένη κατηγορία ουίσκι παγκοσμίως μιας και σε αυτήν βρίσκουμε αποστάγματα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου που παράγουν ουίσκι.

Συγκεκριμένα σε ό, τι αφορά στην Σκοτία, πρόκειται για ουίσκι που δημιουργήθηκαν μετά από ανάμειξη (blend) από περισσότερα από ένα αποστακτήρια και που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το κριθάρι ή και άλλα δημητριακά. Ανάμεσά τους συναντάμε brand όπως αυτά των Johnnie Walker, Ballantine’s και Haig. Για να ανήκει ένα ουίσκι σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει νομοθετικά, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο σκοτσέζικο ουίσκι, να έχουμε ένα απόσταγμα το οποίο θα έχει μείνει τουλάχιστον 3 χρόνια σε δρύινο βαρέλι πριν βγει στην αγορά. Σημαντικό στοιχείο που αξίζει να γνωρίζετε για την συγκεκριμένη κατηγορία είναι πως όταν υπάρχει αναγραφόμενο έτος πάνω σε μία φιάλη, αυτό σημαίνει πως τόσα χρόνια αντιστοιχούν στο μικρότερο blend από ουίσκι που αυτή περιέχει (πχ. Ένα blended whisky 12 ετών παλαίωσης περιέχει έστω και ελάχιστη ποσότητα από ουίσκι 12 ετών). Επιπλέον σημειώστε πως σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις και στην τιμή καθώς η ανάμειξη των πολλών malt στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει πως αυτά είναι χαμηλής παλαίωσης (και άρα οικονομικότερα), ή υψηλής παλαίωσης (και άρα πιο ακριβά).

Blended Scotch Malt Whisky

Πρόκειται για μία παρεμφερή κατηγορία ουίσκι με εκείνη των Blended Scotch, μόνο που σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα απόσταγμα το οποίο έχει ως πρώτη ύλη αποκλειστικά το κριθάρι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε αυτή την κατηγορία προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε ουίσκι με δυναμικότερο χαρακτήρα, με εξέχοντα παραδείγματα τα brand των Sheep Dip και Monkey Shoulder.


Single Malt Scotch Whisky

Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα σκοτσέζικο ουίσκι το οποίο όχι μόνο παράγεται από ένα μόνο αποστακτήριο αλλά έχει και ως πρώτη ύλη του αποκλειστικά το κριθάρι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την κατηγορία αποτελούν και οι Vintage εκδόσεις οι οποίες αποτελούνται από malt ουίσκι που επιλέγεται από ένα βαρέλι μίας συγκεκριμένης χρονιάς του αποστακτηρίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα brand σε αυτή την κατηγορία, προέρχονται από τα αποστακτήρια των Bowmore, Glenfiddich, Glenrothes και Lagavulin.

Τα Ιρλανδέζικα ουίσκι

Τα ουίσκι από την Ιρλανδία είναι συχνότερα πιο ήπια γευστικά και με μια εντονότερη φρουτώδη αίσθηση. Παράγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τα σκοτσέζικα και ουσιαστικά η μόνη διαφορά είναι πως τα ουίσκι της Ιρλανδίας είναι συνήθως τριπλής απόσταξης. Αξίζει να γνωρίζετε πως η Ιρλανδία μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η πρώτη χώρα που έφτιαξε ποτέ ουίσκι, ενώ εδώ συναντάμε ορισμένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια ουίσκι του κόσμου όπως αυτό του Bushmills το οποίο εγκαινιάστηκε το 1608!

Και σε αυτή την κατηγορία συναντάμε αρκετές μικρότερες, με πιο δημοφιλείς τις Irish Blended (Powers, Jameson) και Irish Single Malt (Bushmills, Wild Geese).

Τα αμερικάνικα ουίσκι

Μια μεγάλη κατηγορία ουίσκι και μάλιστα ιδιαίτερα αγαπητή είναι και εκείνη των αμερικάνικων ουίσκι, η οποία επίσης έχει κάτω από την ομπρέλα της ορισμένα παρακλάδια. Τα Bourbon ουίσκι είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα και η βασική τους διαφορά με τα σκοτσέζικα είναι πως νομοθετικά θα πρέπει να αποτελούνται από 51% καλαμπόκι και να έχουν παλαιώσει σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Χαρακτηριστικά brand Bourbon ουίσκι είναι τα Maker’s Mark, Bulleit Bourbon και Knob Creek Bourbon. Μια από τις γνωστότερες κατηγορίες αμερικάνικου ουίσκι είναι επίσης και εκείνη των Rye, των αποσταγμάτων δηλαδή που αποτελούνται τουλάχιστον κατά 51% από σίκαλη.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα Bulleit και Knob Creek Rye, καθώς και το ουίσκι σίκαλης του αποστακτηρίου Jim Beam.

Τα Ιαπωνικά ουίσκι

Μια ολοένα και πιο αγαπητή ακόμη και στην Ελλάδα κατηγορία ουίσκι είναι αυτή των Ιαπωνικών. Οι τρόποι παλαίωσης αλλά και απόσταξης είναι όμοιοι με εκείνους που ισχύουν στην Σκοτία, ενώ μάλιστα ακόμη και η πρώτη ύλη (το κριθάρι) έρχεται από εκεί. Οι γευστικές και αρωματικές ωστόσο διαφορές τους είναι μεγάλες καθώς αφενός το κλίμα διαφέρει αρκετά και αφετέρου το νερό που χρησιμοποιείται για την απόσταξη του ιαπωνικού ουίσκι προέρχεται σχεδόν πάντα από πηγές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα αποστακτήρια. Τα γνωστότερα είδη Ιαπωνικού ουίσκι είναι τα Single Malt (Yamazaki) και τα Blended (Nikka, Hibiki).

Μια ενδιαφέρουσα σημείωση: Η διαφορά ενός whiskey από ένα whisky είναι μικρή αλλά σημαντική. Ένας γενικός κανόνας λέει πως όταν αναφερόμαστε σε “whisky” μιλάμε πάντα για Σκοτσέζικα ή ουίσκι από τον Καναδά, ενώ γράφοντας “whiskey” εννοούμε πάντα Αμερικάνικα ή Ιρλανδέζικα


.Της Ελένης Νικολούλια



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το καλύτερο όνομα ομάδας στην ιστορία !


Αν ποτέ βρεθείτε στο Νότιο Σουδάν, μην πείτε… αβίαστα στον διπλανό σας «τι μαλακί@ έκανες», γιατί μπορεί να σας περάσουν για φανατικό οπαδό της ομάδας με το κορυφαίο όνομα ever!

Ο λόγος για την Αλ Μαλακία που εδρεύει στο Νότιο Σουδάν!

OK, όσοι δεν έχετε... γονατίσει από το γέλιο μπορείτε να μάθετε πως η Αλ Μαλακία ιδρύθηκε το 1946! Δηλαδή του χρόνου, θα έχουμε εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια μαλακί@ς στη Τζούμπα, στο στάδιο της οποίας είναι κι η έδρα της ομάδας. Μάλιστα, χωράει 12.000 θεατές, ενώ στο παρελθόν η ομάδα έχει πάρει δυο φορές το κύπελλο του Νοτίου Σουδάν (2013, 2014).

Η... Αλ Μαλακία πάει... σύννεφο λοιπόν, αν και στο Κύπελλο Αφρικής δεν τα πήγε τόσο καλά και αποκλείστηκε στα προκριματικά του 2014. Εμείς πάντως... στηρίζουμε Αλ Μαλακία!



onsports.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βόμβα Περιστέρη για τον νεκρό της Αμφίπολης: «Οι σκελετοί μπορεί να προέρχονται από αρχαιοκάπηλους»


«Πρέπει να εστιάσουμε στο ίδιο το μνημείο και όχι στα κόκαλα, που για μένα δεν σημαίνουν πολλά. Δεν μπορείς να χρονολογήσεις από τους νεκρούς. Για μένα οι σκελετοί δεν έχουν νόημα. Αποπροσανατολίζουν την έρευνα».

Αυτά δηλώνει σε συνέντευξή της στη Real News η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη. Μάλιστα, προχωράει ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι «εμένα το θέμα “σκελετοί” δεν μου λέει τίποτε. Hταν τόσο αναστατωμένος ο χώρος που δεν μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα. Οι τυμβωρύχοι είχαν ρημάξει τα πάντα. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, στον νεκρικό θάλαμο όπου έψαχναν τους μεγάλους θησαυρούς έγινε η μεγάλη ζημιά, η τεράστια καταστροφή»

Οσο για το σε ποιους ανήκουν οι σκελετοί, ήταν αποστομωτική: «Είναι πολλές οι υποθέσεις εργασίας που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους. Αλλωστε, το σκελετικό υλικό δεν βρισκόταν σε ένα σημείο».

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι στη συνέντευξη τύπου που είχε δώσει στις 12 Νοεμβρίου η Κατερίνα Περιστέρη, είχε υποστηρίξει ότι ο νεκρός της Αμφίπολης είναι Μακεδόνας στρατηγός. Έκτοτε ο νεκρός έγινε πολλοί νεκροί, υπήρξαν φήμες ότι ήταν γιοι του βασιλιά Κάσανδρου και τώρα πια, τα οστά κρίνονται ως δευτερεύουσας σημασίας ευρήματα.
Αναφερόμενη στον κύριο νεκρό, είπε: «Ποιος είναι ο κύριος νεκρός; Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι σκελετικού υλικού από τον νεκρό που βρέθηκε πιο χαμηλά από τους υπόλοιπους, δηλαδή κοντά στο δάπεδο, και ανήκει σε έναν κοντούλη 1,60 μ. και αυτού, όμως, τον σκελετό τον είχαν ανακατέψει οι τυμβωρύχοι. Και έπειτα, αν πράγματι ήταν πολύτιμος ο νεκρός, μπορεί ακόμη και να τον είχαν πάρει».

Στην ίδια συνέντευξη η Κατερίνα Περιστέρη μιλά και για όλα τα άλλα θέματα που έχουν προκύψει: απαντάει στους επικριτές της, εκφράζει την πικρία της, περιγράφει τα συναισθήματά της για τις βολές που δέχθηκε, ενώ μιλάει αναλυτικά για το «μοναδικό ταφικό συγκρότημα», κάνοντας εκτενή αναφορά στην πρώτη φάση της ανασκαφής αλλά και το τι θα επακολουθήσει.


huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πώς συμβούλευαν το 1938 άνδρες και γυναίκες για να μην καταλήξει ο γάμος τους σε διαζύγιο!


Με τέτοια συμπεριφορά καλύτερα να μην παντρευτείτε …

Το θέμα ενός ευτυχισμένου γάμου πάντα απασχολούσε τους προγόνους μας γι΄αυτό και οι εφημερίδες και τα περιοδικά δεν έπαυαν καθημερινά να τους τροφοδοτούν με συμβουλές. Αντιγράφω από το «Μπουκέτο»:
«Τελευταία έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα συνοικέσια δεν ευδοκιμούν και ότι τα διαζύγια μέρα με την ημέρα πληθύνονται. Ας δούμε λοιπόν ποιες γυναίκες πρέπει να μένουν ανύπαντρες:
Η γυναίκα που δεν θέλει να πλύνη ένα μαντήλι.
Η γυναίκα που δεν μπορή να θηλάση το παιδί της.
Η γυναίκα που αγοράζει διάφορα είδη απλώς και μόνο γιατί της αρέσουν.
Η γυναίκα που νομίζει ότι οι άνδρες είνε άγγελοι ή ημίθεοι.
Η γυναίκα που θα προτιμούσε να πεθάνη μάλλον παρά να φορέση το ίδιο καπέλλο επι δύο συνεχή χρόνια.

Η γυναίκα που πιστεύει ότι η μαγείρισσα και η υπηρέτρια είνε ικανές να επιβάλουν τάξι στο σπίτι.
Η γυναίκα που διαβάζει μυθιστορήματα και ονειροπολεί ότι θα συζευχθή ένα αριστοκράτη.
Η γυναίκα που παντρεύεται μόνο και μόνο για να πληρώνη ο σύζυγος τους λογαριασμούς της.
Η γυναίκα που φροντίζει μάλλον για το ντύσιμό της, παρά για την υγεία των παιδιών της.
Η γυναίκα που μένει μέσα στο σπίτι μόνον όταν δεν έχει να πάη πουθενά επίσκεψι.
Ας έρθουμε τώρα και στους άνδρες. Οι άνδρες που δεν πρέπει να παντρεύονται γιατί θα καταστήσουν δυστυχείς τις γυναίκες των υπάγονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
Ο άνδρας που θέλει να τον τρέφη η γυναίκα του.
Ο άνδρας που νομίζει ότι το καπέλλο της γυναίκας του δεν πρέπει να είναι ακριβό.
Ο άνδρας που φαντάζεται τις γυναίκες αγγέλους.
Ο άνδρας που δεν θέλει να αρρωστήση ποτέ η γυναίκα του.
Ο άνδρας που δεν θυμάται πότε έχει η γυναίκα του τα γενέθλιά της».

Στο σημείο αυτό σταματά απότομα το ρεπορτάζ και εικάζω ότι το ανδροκρατούμενο δημοσιογραφικό επιτελείο μόλις συμπλήρωσε τις μισές ακριβώς νουθεσίες προς τους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες έβαλε ένα στοπ για πάν ενδεχόμενο !

Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)


paliaathina.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...