Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Τα σενάρια για την αύξηση του ΦΠΑ


Εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες εξετάζει η κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών για την εξειδίκευση των μέτρων της «λίστας Βαρουφάκη».

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, μετά τις ρητές δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκη, ότι δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% που ισχύει για τα τρόφιμα ούτε ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που επιβάλλεται στα φάρμακα, στα εμβόλια, στη διαμονή στα ξενοδοχεία, στα βιβλία, στις εφημερίδες και στα λοιπά έντυπα, αλλά και ότι δεν θα «πειραχτούν» καθόλου οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζονται στη διαμόρφωση εισηγήσεων για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στους συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η λίστα των προϊόντων και των υπηρεσιών που... απέμειναν προς διερεύνηση για τα περιθώρια αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ περιλαμβάνει πλέον:

1. Τα εισιτήρια των θεάτρων, τα οποία υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.

2. Τα εισιτήρια των κινηματογράφων και των λοιπών θεαμάτων, τα είδη εστίασης, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, τις πωλήσεις ανθέων και τις υπηρεσίες των διαγνωστικών κέντρων, που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%.

3. Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 23% (πωλήσεις ακινήτων, πωλήσεις και επισκευές ΙΧ αυτοκινήτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και λοιπών ειδών από ξύλο, πλαστικών και χημικών προϊόντων, ειδών υγιεινής, καθαριότητας κ.λπ. παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ. ο κ. Βαρουφάκης, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της δέσμευσης που ανέλαβε για αναμόρφωση του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ, υποστήριξε – σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1- ότι... το πολύ πολύ να αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ σε κάποιο προϊόν που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για τους καταναλωτές!

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ζητήσει να θεσπιστεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στα επίπεδα του 19%-21% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία! Μια τέτοια απαίτηση των δανειστών, αν γινόταν δεκτή από την κυβέρνηση, θα σήμαινε αυτόματα:

• Την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τα λοιπά έντυπα και τα εισιτήρια του θεάτρου από το 6,5% στο 19%-21%, με συνέπεια την ανατίμηση όλων αυτών των αγαθών και των υπηρεσιών κατά 11,7% - 13,6%.

• Την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίόυ, τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, τις πωλήσεις ανθέων, τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα διαγνωστικά κέντρα από το 13% στο 19%-21%, με συνέπεια την αύξηση των τιμών όλων αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών κατά 5,3% έως 7%.

• Τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα άλλα είδη και υπηρεσίες (πωλήσεις ακινήτων, οχημάτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ειδών καθαρισμού, επίπεδων, υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.) από το 23% στο 19%-21%.

• Την αύξηση του (μειωμένου κατά 30%) συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τα λοιπά έντυπα και τα εισιτήρια του θεάτρου στα νησιά του Αιγαίου από το 5% στο 19%-21%, με συνέπεια την ανατίμηση όλων αυτών των αγαθών και των υπηρεσιών κατά 13%-15%.

• Την αύξηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου για τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ τις πωλήσεις ανθέων, τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα διαγνωστικά κέντρα από το 9% στο 19%-21%, με συνέπεια την αύξηση των τιμών όλων αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών κατά 9,1% έως 11%.

• Την αύξηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου για όλα τα άλλα είδη και υπηρεσίες (πωλήσεις ακινήτων, οχημάτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ειδών καθαρισμού, επίπλων, υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών κ.α.) από το 16% στο 19% - 21%.



real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...