Κυριακή 29 Μαΐου 2011

"Αρνούμαστε να δεχτούμε προσβολές"


Μετά το προκλητικό εξώφυλλο της ολλανδικής εφημερίδας De Pers που "ύψωσε" τουρκική σημαία σε εκκλησία της Σαντορίνης, ο πρέσβης μας στη Χάγη απέστειλε επιστολή στη διεύθυνση της εφημερίδας προκειμένου να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας.
Έτσι μετά το δήμαρχο Θήρας, Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, που αντέδρασε άμεσα, τονίζοντας ότι το εξώφυλλο προσβάλει βάναυσα την ιστορία του τόπου και προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της Σαντορίνης, έρχεται και η αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη.
Ο πρέσβης μας στη Χάγη Ιωάννης Οικονομίδης επισημαίνει στην επιστολή του ότι το μοντάζ της εικόνας, όπου εμφανίζεται φωτογραφία ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας με τουρκική σημαία να κυματίζει, υπήρξε ατυχής έμπνευση, διότι δημιουργεί λανθασμένους συνειρμούς.
"Επηρεάζει αρνητικά τη γνώμη των αναγνωστών σας για τη χώρα μου, αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και τους πολλούς ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ολλανδίας και εν ολίγοις, αποτελεί προσβολή για μία φίλη χώρα", σημειώνει.
Αναφέρεται ακόμα στη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να τιμήσει τις υποχρεώσεις της.
Επισημαίνει μάλιστα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή τροχιά συνεργασίας με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
"Ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε θυσίες προκειμένου η οικονομία της χώρας να μπει σε ορθή τροχιά", αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί πολλή και σκληρή κριτική, άλλη βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία και άλλη σε ανακρίβειες.
"Καλωσορίζουμε κάθε γνώμη, αλλά αρνούμαστε να δεχθούμε προσβολές", καταλήγει, καλώντας την εφημερίδα να σεβαστεί τις ευαισθησίες του φίλου ελληνικού λαού και να απέχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που, στο όνομα ενός εφήμερου εντυπωσιασμού προκαλούν διαρκή αισθήματα πίκρας.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Λαοθάλασσα "Αγανακτισμένων" - 100.000 πολίτες στο Σύνταγμα





Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι "Αγανακτισμένοι" πολίτες να γεμίζουν τις πλατείες της χώρας. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στο Σύνταγμα στο ραντεβού για την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση. Δεν έχει προηγούμενο η συγκέντρωση. Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις από το Σύνταγμα. Δείτε ζωντανή εικόνα από Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ισπανία και Παρίσι (Vids)
"Οι τελευταίες εξελίξεις"
Σε περισσότερους από 100.000 ανέρχονται οι πολίτες που έχουν κατακλύσει το Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας.
Πρωτοφανής η διαδήλωση που λαμβάνει χώρα στο Σύνταγμα. Συνεχώς αυξάνεται το πλήθος. Οικογένειες με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι και νέοι όλοι μαζί σε μία συγκέντρωση που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Κλειστός ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. Δεν λειτουργεί λόγω του μεγάλου συνωστισμού.
Η λεωφόρος Αμαλίας είναι ήδη κλειστή, ενώ οι πολίτες συρρέουν κατά εκατοντάδες στο Σύνταγμα και σε δεκάδες άλλα σημεία της Ελλάδας, δίνοντας το παρών στο ευρωπαϊκό ραντεβού.


Άνθρωποι όλων των ηλικιών φωνάζουν διάφορα συνθήματα όπως "κλέφτες", "να καεί η Βουλή", ενώ κρατούν και πλακάτ με τη φράση "η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια".
Το συγκεντρωμένο πλήθος ξεπερνά το ύψος της Βουκουρεστίου, στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, ενώ γεμάτη είναι και η Φιλελλήνων.

 
"Μαθαίνω να απορρίπτω όσους υποστήριζα μέχρι χθες" είναι το σύνθημα που κρατούσαν δύο άνδρες γύρω στα πενήντα.
Έχουν μάλιστα δημιουργηθεί ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης αλλά και ιατρείο έχουν με σκοπό την εξυπηρέτηση όλων των "Αγανακτισμένων", ενώ έχει τοιχοκολληθεί και σχεδιάγραμμα με το οποίο ενημερώνουν για το πού βρίσκεται κάθε ομάδα.

 
Το σημερινό όμως ραντεβού είναι πανευρωπαϊκό, καθώς στους δρόμους έχουν κληθεί οι "Αγανακτισμένοι" πολίτες της Ευρώπης. Η ειρηνική διαμαρτυρία που άρχισε στην Ισπανία, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και στην Ελλάδα.
Το ραντεβού είχε οριστεί για τις 18:00 στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και άλλες πλατείες σε όλη τη χώρα, με το πλήθος στο Σύνταγμα να έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται έξω από τη Βουλή.
Ήδη, στην Ελλάδα συμπληρώνουμε την Πέμπτη μέρα διαδηλώσεων και όπως φαίνεται στα μηνύματα στο Facebook, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει.

 
Μάλιστα αναρτήθηκε από τους διαχειριστές και πρόταση με συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους:
"Πρόταση: Επειδή, κάνουν ότι δεν υπάρχουμε και ετσι θα συνεχίσουν....Παραθέτω μια βασική αρχή του επιχειρείν:Ο στόχος πρέπει να είναι συγκεκριμένος και μετρήσιμος για να έρθει αποτέλεσμα!Προτείνω λοιπόν τα αιτήματα να γίνουν συγκεκριμενα(και όχι αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ζωή).ΕΞΩ ΤΟ ΔΝΤ,ΑΡΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ,ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΤΛ.ι...πάμε Σύνταγμα και μένουμε, καλούμε όλο τον κόσμο που συμφωνεί με εμάς να έρθει,να κλείσουμε τα μαγαζιά μας όλοι να παραλύσει η χώρα...δεν θα έχουν επιλογή", ανέφερε το μήνυμα.

 
Το Σάββατο οι "Αγανακτισμένοι" πολίτες συγκεντρώθηκαν και πάλι στο Σύνταγμα, έχοντας σλίπινγκ μπαγκ μαζί τους για να μείνουν εκεί ενόψει της σημερινής πανευρωπαϊκής κινητοποίησης.
Άλλοι είχαν μαζί τους κατσαρόλες οι οποίες λειτουργούσαν ως "κρουστά" και άλλοι μουσικά όργανα. Κεντρικό σύνθημα "πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω".

 
Με επιστολή του συμπαρίσταται στους "Αγανακτισμένους" ο Μίκης Θεοδωράκης και ζητά να φύγει η κυβέρνηση, την ώρα που ο Θεόδωρος Πάγκαλος τους χλευάζει σε συνέντευξή τουκάνοντας λόγο για "μόδα των τεχνολογιών".
"Αγανακτισμένοι" και στο Λευκό Πύργο συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους για την κρίση, τα μέτρα λιτότητας και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Η προσέλευση των Θεσσαλονικέων διαδηλωτών στην παραλία της πόλης, άρχισε στις έξι το απόγευμα, ενώ μέρα με τη μέρα στήνονται και περισσότερες σκηνές.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών καθισμένοι στο πλακόστρωτο της παραλίας συμμετέχουν στη διαδικασία της λαϊκής συνέλευσης, εκφράζουν τις απόψεις τους για την κατάσταση στη χώρα, συζητούν και καταθέτουν προτάσεις για την οργάνωση των δράσεών τους, αλλά και πρακτικά ζητήματα.
Live Εικόνα από Θεσσαλονίκη



Live Εικόνα από Πάτρα


Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Σώμα χωρίς άκρα, μια Ευρώπη χωρίς Ελλάδα"

Μία Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν «σαν ένα σώμα δίχως άκρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ.

Μία Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν «σαν ένα σώμα δίχως άκρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ «27 της Ευρώπης». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Ελλάδα με τρόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού και σημείωσε πως οι λαοί της Eυρώπης «θα πρέπει να σέβονται ο ένας την αξιοπρέπεια του άλλου».

Ο κ. Γκένσερ, υπουργός Εξωτερικών της χώρας του κατά την ένταξη της Ελλάδας στη ΕΟΚ, μίλησε για την αρχή της αλληλεγγύης μέσα στην ΕΕ τονίζοντας ότι αποτελεί αξίωμα της ευρωπαϊκής ιδέας ότι οι «μεγάλοι θα πρέπει να αποδεχθούν ως ισότιμους τους μικρούς», ενώ χαρακτήρισε «λανθασμένη πολιτική που αγνοεί ακόμα και τους βασικούς κανόνες και τις συνθήκες της ΕΕ» ορισμένες φωνές στο κόμμα του (το Κόμμα Φιλελευθέρων), ακόμη και για αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρώπη.

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Λεφτά υπάρχουν... ο Τσακ Νόρις ξέρει πού είναι !


«Σαρκαστικά» ανέκδοτα με φόντο την οικονομική κρίση

Είναι πανάξιος, πανίσχυρος, παντοδύναμος και απέθαντός, ενώ φήμες τον θέλουν να υπάρχει από πάντα. 
Ο Τσακ Νόρις, ο τηλεοπτικός Texas ranger, είναι γνωστός για τους άθλους του στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης, αλλά και για τα εκατοντάδες ανέκδοτα που δημιουργήθηκαν γύρω από την τηλεοπτική του προσωπικότητα.

Στην Ελλάδα το πρώτο κύμα ανεκδότων για τον Τσακ Νόρις έφτασε πριν από περίπου πέντε χρόνια. Μέχρι σήμερα, ανάλογα με την περίοδο γίνονται συγκρίσεις του Τσακ Νόρις με εγχώριες προσωπικότητες, όπως ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο Απόστολος Γκλέτσος ή ο Κώστας Πρέκας.

Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα ανέκδοτα, έτσι όπως δημοσιεύονται σήμερα στον «Ελεύθερο Τύπο»:

-Τον Τσακ Νόρις τον γέννησε η θεία του… για ευνόητους λόγους!

-Ο Τσακ Νόρις λογαριάζει μαζί με τον ξενοδόχο.

-Ο Στρος Καν στη φυλακή έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό: «Εμένα μου έκατσε, Τσακ Νόρις».

-Ο Τσακ Νόρις πήγε σε δημόσια υπηρεσία και τον εξυπηρέτησαν.

-Λεφτά υπάρχουν… Ο Τσακ Νόρις ξέρει πού είναι!

- Ο Τσακ Νόρις ξέρει τι χρώμα τη βάψαμε.
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 29 Μαϊου


Γεγονότα
1176 - Στη μάχη του Λενιάνο, η Λίγκα της Λομβαρδίας νικά τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Α' Βαρβαρόσσα.
1414 – Λαμβάνει χώρα το Συμβούλιο της Κωνσταντίας, η 15η Οικουενική σύνοδος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
1453 - Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς ύστερα από πολιορκία δύο μηνών, σηματοδοτώντας το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1727 - Ο Πέτρος Β ' γίνεται Τσάρος της Ρωσίας .
1886 - Ο χημικός Τζον Πέμπερτον διαφημίζει το μαύρο και εύγευστο υγρό που βγήκε από το εργαστήριο του: Την Coca Cola.
1914 - Βύθιση του καναδικού υπερωκεανίου «Αυτοκράτειρα της Ιρλανδίας» που συγκρούστηκε με το νορβηγικό ατμόπλοιο SS Storstad στον κόλπο του Σαιντ Λόρενς στον Καναδά. 1.012 από τους 1.477 επιβάτες πνίγονται, σε ένα από τα χειρότερα ναυτικά δυστυχήματα που έχουν συμβεί μέχρι και σήμερα.
1924 - Γίνεται η ιδρυτική συνέλευση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ)
1953 - Ο Νεπαλέζος Τένζινγκ Νοργκάι και ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που φτάνουν στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.847 μέτρων.
1954 - Ιδρύεται η «Λέσχη Μπίλντεμπεργκ», που πήρε το όνομά της από το ξενοδοχείο «Μπίλντεμπεργκ» της ολλανδικής πόλης Ούστερμπεκ, όπου πρωτοσυνέδρίασε.
1965 - Το "Help Me, Rhonda" των Beach Boys ανεβαίνει στην κορυφή των αμερικάνικων charts, όπου μένει για δυο εβδομάδες.
1968 - Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νικά 4-1 το Αμβούργο την Μπενφίκα στο Γουέμπλεϊ και κατακτά το 13ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.
1971 - Οι Rolling Stones βρίσκονται στην κορυφή των αμερικάνικων LP charts (με το "Sticky Fingers") αλλά και των single charts (με το "Brown Sugar").
1973 - Ο Mike Oldfield κυκλοφορεί το "Tubular Bells".
1982 – Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ' γίνεται ο πρώτος ποντίφικας να που επισκέπτεται τον καθεδρικό ναό του Καντέρμπουρυ .
1985 - 39 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ Ιταλών και Βρετανών φιλάθλων, πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ.
1990 - Το ρωσικό κοινοβούλιο εκλέγει τον Μπόρις Γέλτσιν πρόεδρο της ρωσικής Κοινοπολιτείας.
1998 - Η γαλλική εθνοσυνέλευση αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.
2005 - Απορρίπτεται με δημοψήφισμα στη Γαλλία το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη, με ποσοστό 54,5%.
Γεννήσεις
1880 - Όσβαλντ Σπένγκλερ, Γερμανός φιλόσοφος.
1903 - Μπομπ Χόουπ, Αγγλοαμερικανός ηθοποιός.
1917 - Τζον Κένεντι, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
1922 - Ιάννης Ξενάκης, Έλληνας μουσουργός.
1927 - Θανάσης Βέγγος , Έλληνας ηθοποιός
1956 - Λατόγια Τζάκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.
1958 - Ανέτ Μπένινγκ, Αμερικανίδα ηθοποιός.
1967 - Νόελ Γκάλαχερ, Βρετανός μουσικός, μέλος των Oasis.
1984 - Καρμέλο Άντονι, Αμερικανός μπασκετμπολίστας.
1985 - Ιγκνάσιο Σκόκο, Αργεντίνος ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1453 - Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
1500 - Βαρθολομαίος Ντιάζ, Πορτογάλος θαλασσοπόρος εξερευνητής
1829 - Χάμφρι Ντέιβι, Βρετανός επιστήμονας
1882 – Βασίλη Περόφ, Ρώσος ζωγράφος
1921 - Ευθύμιος Αγριτέλης επίσκοπος Ζήλων, σε φυλακή της Αμάσειας (Τουρκία) μετά από στερήσεις και βασανισμούς.
1951 - Δημήτριος Λεβίδης , Έλληνας συνθέτης
1958 - Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, Ισπανός συγγραφέας και νομπελίστας
1982 - Ρόμι Σνάιντερ, Αυστριακή ηθοποιός
1994 - Έρικ Χόνεκερ, ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας
2010 - Ντένις Χόπερ, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η νέα υπερδύναμη των αγορών λέγεται ...Ελλάδα

Δεν μπορεί η Ελλάδα, όσο προβληματική και αν είναι η οικονομία της, να δημιουργεί τόσο μεγάλη αναταραχή για 1,5 χρόνο τώρα. Δηλαδή, αν μπορεί η Ελλάδα να επηρεάζει την πορεία του αυστραλιανού χρηματιστηρίου, τι θα γίνει αν αρχίσει να "φτερνίζεται" η Ισπανία ή αν "κολλήσει" το "μικρόβιο" της Ελλάδας η γειτονική Ιταλία;

Με έκπληξη διαβάσαμε ότι η Ελλάδα ευθύνεται ,λέει,για την υποχώρηση στα χρηματιστήρια της Ωκεανίας και της Ασίας.
Σόκαρε τις αγορές, λένε τα μέσα, σε Αυστραλία και Ασία η απόφαση της...
 Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας -της Ελλάδας επαναλαμβάνουμε.

Ειλικρινά δεν μπορέσαμε να ερμηνεύσουμε λογικά την είδηση.

Πως είναι δυνατόν μια χώρα με μόλις 11 εκατ. κατοίκους να μπορεί να δημιουργεί τόσο μεγάλη αναταραχή στα παγκόσμια χρηματιστήρια και στις αγορές χρήματος.

Βεβαίως δεν έχει να κάνει με τον πληθυσμό της χώρας, αλλά με το χρέος της, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 355 δισ. ευρώ. Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα 355 δισ. ευρώ είναι σε θέση να επηρεάσουν τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, από την Αυστραλία έως τη Νέα Υόρκη και τούμπαλιν...


Προφανώς συμβαίνει κάτι άλλο.

Δεν μπορεί η Ελλάδα, όσο προβληματική και αν είναι η οικονομία της, να δημιουργεί τόσο μεγάλη αναταραχή. Δηλαδή, αν μπορεί η Ελλάδα να επηρεάζει την πορεία του αυστραλιανού χρηματιστηρίου, τι θα γίνει αν αρχίσει να "φτερνίζεται" η Ισπανία ή αν "κολλήσει" το "μικρόβιο" της Ελλάδας η γειτονική της Ιταλία; Τότε μάλλον θα μιλάμε για παγκόσμιο κραχ.


Για να σοβαρευτούμε όμως λίγο, προφανώς κάτι άλλο συμβαίνει και αυτό πιθανόν έχει να κάνει με τα ποσά που έχουν "παιχτεί" στις παγκόσμιες αγορές για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας όπως αναλύσαμε και με χθεσινό άρθρο ( http://greece-salonika.blogspot.com/2011/05/t-cds.html )...


Πάντως ακόμα και έτσι να είναι, νιώθεις μια κάποια υπερηφάνεια... και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί η χώρα σου να επηρεάζει σε αυτό το βαθμό τις παγκόσμιες αγορές...


http://greece-salonika.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πώς είναι να πτωχεύει μια χώρα;

Ελάχιστοι Ελληνες έχουν κάποια μακρινή ανάμνηση. Οι γενιές που θυμούνται την Ελλάδα, τουλάχιστον τον τελευταίο μισό αιώνα, δεν είχαν αυτή την εμπειρία.
Η μεταπολεμική Ελλάδα πέρασε φτώχεια και καταστάσεις ανωμαλίας, είδε να υποτιμάται το νόμισμά της, αλλά πτώχευση δεν είδε. 


Πώς να είναι άραγε; Πόσο κρατάει; Τι σημαίνει για τους μισθούς...T
 και τις συντάξεις; Για τις τράπεζες και τις καταθέσεις; Για τα σχολεία και τα νοσοκομεία; Και τι για την ψυχική μας υγεία;

Πάνω απ' όλα τι σημαίνει για μια χώρα κι έναν λαό που έχει μάθει τα τελευταία 35 χρόνια να ζει σε ομαλότητα; Με σκαμπανεβάσματα, αλλά με τη συντριπτική περίοδο να είναι ομαλή;


Και τι σημαίνει για μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, που η ομαλότητα αυτή συνδέθηκε και με διάφορα είδη χαλαρότητας;

Πώς είναι να αλλάξουν όλα αυτά, επειδή δεν θα καταβληθεί μια δόση δανείου τον άλλο μήνα ή αν η χώρα θα αναγκαστεί να φύγει από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σε δύο χρόνια;


Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια που δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις με, σχετική έστω, βεβαιότητα. Ως ένα βαθμό είναι λογικό. Εδώ δεν μπορούν να τις δώσουν οι ηγέτες της Ευρώπης, ούτε οι μεγαλύτεροι ειδήμονες του κόσμου, από τα χείλη των οποίων ακούς τις πλέον αντιφατικές εκτιμήσεις και προβλέψεις.


Κι αυτό λογικό.
Διότι το
Σύνδεσμος«πείραμα Ελλάδα» είναι πρωτοφανές. Δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι στιγμής περίπτωση χρεοκοπίας κράτους-μέλους της ευρωζώνης. Οπότε όλοι αυτοί θεωρητικολογούν και προσπαθούν να συγκρίνουν την ελληνική περίπτωση με γνωστές χρεοκοπίες του πρόσφατου παρελθόντος, π.χ. Αργεντινή.


«Μα έβγαλες την απόφαση ότι η χρεοκοπία ήρθε ή έρχεται όπου να 'ναι;» βλέπω την ένσταση του αναγνώστη.

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Η ουσιαστική χρεοκοπία έχει ήδη επέλθει. Κι αυτό που «παίζεται» ακόμη είναι αν θα χρεοκοπήσουμε και τυπικά. Και, κυρίως, αν θα υποχρεωθούμε να ξαναβάλουμε στην τσέπη μας τη δραχμή, έμπλεοι εθνικής υπερηφανείας ή με συμπτώματα εθνικής κατάθλιψης.


Και τα τυπικά, όμως, έχουν πάντοτε σημασία. Εν προκειμένω έχει μεγάλη σημασία αν η χώρα θα μείνει χωρίς δανεικά σε δύο μήνες (μικρή η πιθανότητα) ή σε δύο χρόνια. Στην πρώτη περίπτωση η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, πολιτικά και κοινωνικά. Στη δεύτερη περίπτωση έχει χρόνο να προετοιμαστεί.


Κι εδώ παίζεται αυτή τη στιγμή όλο το παιχνίδι.

Το οποίο βέβαια διευθύνει ξένος διαιτητής, αλλά η μπάλα είναι σε ελληνικά πόδια. Τα οποία, αν δεν μπορούν να κρατήσουν τουλάχιστον την ισοπαλία, μπορούν να περιορίσουν την έκταση της ήττας. Ολοι γνωρίζουν ότι μια ήττα με 0-1 είναι διαχειρίσιμη και μπορεί να θεραπευθεί στον δεύτερο γύρο. Ομως ένα 0-4 δεν είναι. Επιφέρει συντριπτικό πλήγμα, που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της ομάδας και να μην μπορέσει έτσι να πάρει μέρος στον δεύτερο γύρο. Να πάει κατευθείαν στη δεύτερη Εθνική και να περιμένει κάμποσα χρόνια να επιστρέψει στην πρώτη, αν ποτέ τα καταφέρει.


Το ανησυχητικότερο όλων είναι ότι η ηγεσία της ομάδας έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του κόσμου. Η απώλεια της εμπιστοσύνης, που άρχισε το 2008, με άλλον προπονητή, συνεχίστηκε με τον αντικαταστάτη του και κορυφώνεται αυτές τις μέρες, προϊδεάζει για τα χειρότερα. Ο κόσμος είναι μπερδεμένος, ανήσυχος και ανασφαλής. Θέλει λίγα λόγια και σταράτα. Μπούσουλα και δείγμα γραφής. Και πάνω απ' όλα ειλικρίνεια. Ακριβώς αυτά που λείπουν από τη δημόσια ζωή τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κρίσης.


Κάτι απ' όλα αυτά πρέπει να έχουμε πλέον μπροστά μας . Κι αυτό είναι ευθύνη όσων μαζεύτηκαν προχθες στο προεδρικό μέγαρο. Απ' όλους δύσκολο να το περιμένεις. Από τον Παπούλια, τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά δεν το περιμένεις, το απαιτείς.


Μοιάζει πολύ κοινότοπο να πεις ότι η χθεσινή συνάντηση και οι αποφάσεις της έχουν ιστορική σημασία. Επειδή το ζούμε, είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε.
Το θέμα είναι αν το είχαν αντιληφθεί αυτοί, πριν πάνε, όταν μιλούσαν και όταν αποφάσιζαν.

Αν αποφάσισαν.
Γ.Καρέλιας


 http://greece-salonika.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Υπογράψαμε το μνημόνιο με κλειστά μάτια»


Ευθύνες στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών για τη θέση της Ελλάδος αποδίδει ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και διοικητής στο παρελθόν της Αγροτικής και της Εμπορικής Τράπεζας.
Κάνει λόγο για παραπλάνηση της κοινωνίας και εκτιμά ότι «δεν τα βγάζουμε πέρα» αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές, συστήνοντας άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ηγετών-κοινωνίας.
Πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας;
Το πρόβλημα είναι βεβαίως οικονομικό αλλά και βαθύτατα πολιτικό και ηθικό. Απειλούμεθα για την 5η δόση γιατί περιπαίξαμε τους ευρωπαίους δανειστές. Ημασταν ύποπτοι εξ αρχής, καθώς οι προηγούμενοι είχαν δώσει δείγματα αναξιοπιστίας. Ερχεται ο κ. Παπανδρέου και όλοι πιστέψαμε ότι επιτέλους η αξιοπιστία μας κάπως θα ανέβει. Σιγά σιγά συνειδητοποιήσαμε πόσο ανόητα προσπαθούμε να παρασύρουμε τους δανειστές μας λέγοντάς τους ανακρίβειες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει κακό και στην οικονομική πολιτική, και στον βαθμό αξιοπιστίας αυτού του τόπου. Η έπαρσή του, που πολλές φορές εξέφραζε μάλλον ανοησία παρά βαθύτατη γνώση, έδειχνε στην αρχή τουλάχιστον ότι εμείς εδώ έχουμε ένα πρόγραμμα που δεν πρόκειται να παραβιάσουμε. Ωστόσο έκανε τα πάντα για να αποδειχθεί ότι δεν ήμασταν ειλικρινείς με την ίδια μας την κοινωνία πρώτα πρώτα. Πόσες φορές δεν είπε ότι είναι η τελευταία φορά που θα επιβαρυνθεί η κοινωνία. Μια κοινωνία ταλαιπωρημένη, διχασμένη, απορημένη πάνω από όλα. Και τους πετάμε την παραπλάνηση στα μούτρα τους, τόσες φορές. Μπορούμε να πούμε επιτέλους την αλήθεια;
Ποια είναι η αλήθεια;
Θα σας πω τη δική μου αλήθεια και ελπίζω να μη βγει αληθινή. Δεν τα βγάζουμε πέρα.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. θα χρεοκοπήσουμε ως χώρα. Αφήστε που είμαστε χρεοκοπημένοι στην πραγματικότητα. Τι παράγει αυτή η κοινωνία; Τι έγινε τα τελευταία χρόνια για να διορθωθεί, για να εκσυγχρονιστεί η παραγωγική δομή του τόπου αυτού;
Με τα 28,4 δισ. ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση τη Δευτέρα μπορούμε να ορθοποδήσουμε;
Οχι, δεν μπορούμε. Πρώτα απ' όλα αυτά τα μέτρα άργησαν να διατυπωθούν. Λέω διατυπωθούν διότι, αν πάμε στην ιστορία των τελευταίων 18-20 μηνών, θα δείτε ότι έχουν διατυπωθεί τα πάντα. Πέστε μου: τι έχει εφαρμοστεί; Εδώ επαίρεται η κυβέρνηση ότι άλλαξε σχεδόν την κοινωνία και το θεσμικό περιβάλλον. Είναι σοβαρά πράγματα; Τα πιστεύουν; Τι έγινε που να αλλάζει πραγματικά τον βυθό της ελληνικής οικονομίας;
Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων; Γιατί μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκαν;
Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος. Αλλα λέει, άλλα πιστεύει και αλλού έχει στραμμένη την προσοχή, αν θα τη βλάψει πολιτικά ή όχι. Δεν αντιλαμβάνεται ότι μετά από λίγο, αν δεν γίνει κάτι, η Ελλάδα που γνωρίζουμε και οι θεσμοί της θα είναι αγνώριστοι. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαίρεται με τρόπο καμιά φορά υπερβολικό, που ενοχλεί φαντάζομαι τη συνείδηση του μέσου Ελληνα, που τον ακούει να λέει ότι «εγώ θα αλλάξω την κοινωνία αυτή και ήδη έχω κάνει τόσα πράγματα». Τι πράγματα έγιναν ουσιαστικά που θα μείνουν;
Αν ήσασταν στην κυβέρνηση, τι αλλαγές θα κάνατε;
Θα προσπαθούσα πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου με τους ηγέτες. Χρόνια πολλά τώρα, αλλά ιδιαίτερα τους τελευταίους 18 μήνες, δεν λειτουργήσαμε σοβαρά ψάχνοντας να βρούμε την αληθινή αιτία του προβλήματός μας και αποτελεσματικές θεραπείες. Ο ένας ήθελε να βγάλει τα μάτια του άλλου.
Δεν είναι δυνατό κανείς ηγέτης εκλεγμένος νόμιμα και συνταγματικά να λέει ότι εγώ ήρθα εδώ ως μεσσίας να σώσω αυτόν τον τόπο. Δεν είναι δυνατό να παίζεις τον ρόλο του μεσσία σε μια κοινωνία ταλαιπωρημένη, που τρικλίζει. Δεν υπάρχουν μεσσίες, υπάρχουν άνθρωποι με αίσθημα ευθύνης. Πριν από 18 μήνες υπήρχε η ευκαιρία να παρέμβεις, να επικοινωνήσεις με τον κόσμο, να τον πείσεις ότι του λες την αλήθεια, να καταλάβει τις αδυναμίες του.
Τώρα μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου;
Δεν γνωρίζω. Φοβούμαι όμως ότι βρισκόμαστε κοντά στον βυθό του πηγαδιού. Οταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ λέει ότι πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα και λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός συμφωνεί ότι δεν είναι κακή ιδέα, πώς να πιστέψω ότι ξέρουμε τι θέλουμε;
Η αντιπολίτευση διαδραματίζει τον ρόλο της;
Η αξιωματική αντιπολίτευση βεβαίως και δεν έχει παίξει τον ρόλο της σωστά, όπως δεν τον έπαιζε και η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση. Ωραία λόγια και ωραία σχέδια. Δεν λειτούργησαν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο. Εχουν δει τι γίνεται στις φτωχογειτονιές σε όλη την Ελλάδα; Εχουν αντιληφθεί ότι η φτώχεια είναι βαθιά; Και καλά σήμερα. Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει μετά από λίγους μήνες όταν βγουν στο... περιθώριο εκατό έως διακόσιες χιλιάδες επιπλέον άνεργοι.
Ανακοινώθηκε και νέα αύξηση έμμεσων φόρων...
Κάποια από αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έπρεπε να τα έχει εφαρμόσει πριν από μήνες, όπως τις αποκρατικοποιήσεις και το ξεκαθάρισμα του δημόσιου τομέα.
Ησασταν διοικητής στην ΑΤΕ. Πιστεύετε ότι πρέπει να πωληθεί μερίδιό της, δεδομένης της θέσης της κυβέρνησης για ισχυρό τραπεζικό κρατικό πυλώνα;
Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνονται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που θα τύχει βαθιάς και προσεκτικής επεξεργασίας. Αλλιώς, είναι, ως συνήθως, ατάκτως ερριμμένες αποφάσεις, που εξυπηρετούν ενδεχομένως την πίεση της στιγμής ή πολιτικές ανάγκες, αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν.
Συμφωνείτε δηλαδή με αποκρατικοποιήσεις;
Ναι, αν απαντούν σε ένα βασικό ερώτημα: πώς όλες οι κινήσεις μακροχρόνια, ή έστω μεσοπρόθεσμα, θα με βοηθήσουν για να εντείνω τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτού του τόπου.
Κάποιοι λένε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι το αντάλλαγμα για το επόμενο δάνειο, ενδεχομένως με εγγυήσεις και ίσως όχι με το βέλτιστο δυνατό όφελος.
Αισθάνθηκα μειωμένος ως έλληνας πολίτης όταν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων ερχόντουσαν να μας επιβάλουν το Α και το Β. Αντιλαμβάνομαι το δικαίωμά τους να ελέγχουν τι γίνονται τα χρήματά τους. Εδώ όμως πρόκειται για εκβιασμό. Αλλά εμείς τους οδηγήσαμε στον εκβιασμό, γιατί φτάσαμε στο σημείο που δεν μας πιστεύουν και ορθώς. Σκεφτείτε τα ψεύδη που τους σερβίραμε.
Τα 28,4 δισ. ευρώ πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα μειώσουν το έλλειμμα;
Από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Εδώ στύψαμε την πατσαβούρα έως την τελευταία σταγόνα. Και αν βρεθούν, η πατσαβούρα θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη.
Φως στον ορίζοντα βλέπετε;
Μέσα σε αυτή τη μαυρίλα που μας έχει καλύψει και την απελπισία, έπρεπε να σκεφτούμε και την αυριανή ημέρα, το μέλλον. Ολες μας οι πολιτικές είναι τι θα κάνουμε σήμερα και... άσε το μέλλον. Πρέπει να αυξηθούν δραστικά οι δαπάνες για την παιδεία και τον πολιτισμό. Διότι αυτά τα πράγματα, δεν λειτουργούν άμεσα, λειτουργούν μακροπρόθεσμα. Η μεγαλύτερη απώλεια είναι να χάσουμε οριστικά τους επιστήμονες που διαθέτει η Ελλάδα ανά τον κόσμο.
Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Η τρόικα ζητάει περικοπές παντού.
Θα επιχειρήσουμε να την πείσουμε. Ενα από τα σφάλματά μας είναι ότι υπογράψαμε με κλειστά τα μάτια. Συνεχίσαμε με το δεύτερο, τρίτο μνημόνιο και δεν ξέραμε τι ανανεώναμε. Δεν ειπώθηκε το «όχι», παρά μόνο αν κάτι είχε πολιτικό κόστος. Και η περικοπή των δαπανών παιδείας δεν είχε κόστος.
Τα λεφτά όμως δεν απαντήσατε, πού θα τα βρίσκατε;
Δεν θα τα έβρισκα εύκολα. Θα τα έκοβα από άλλες δαπάνες, που δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν περιοριστεί. Μου λέει ένας φίλος μου τι γίνεται με τα κρατικά αυτοκίνητα και όσους φρουρούν πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Είναι ένα παράδειγμα μόνο ανάμεσα σε πολλά που, αν προστεθούν, εξοικονομούν τα λεφτά. Και μετά είναι η φοροδιαφυγή. Ολες οι κυβερνήσεις ήθελαν να την περιορίσουν, αλλά να που δεν το έχουν κάνει. Βλέπω ανομία γύρω μας παντού και πώς να πεισθεί ο πολίτης ότι πρέπει να κουβαλήσει το βάρος, σε μια πολιτεία που έτσι και αλλιώς τον κλέβει.
Κάποιοι ζητούν να μπουν πρόσωπα φυλακή.
Θα ήταν μια αρχή που θα έδειχνε ότι κάτι γίνεται. Ομως ποιοι μπήκαν φυλακή τους τελευταίους μήνες; Κάποιος που δεν πλήρωσε εφορία ή έκλεψε μία μελιτζάνα από το διπλανό χωράφι

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι είναι τα περιβόητα cds, που μπήκαν τελευταία για τα καλά στη ζωή μας


ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ δύο χρόνια και κυρίως μετά το 2010, όταν η χώρα έλαβε οικονομική βοήθεια από την τρόικα, νέοι οικονομικοί όροι κυριάρχησαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ενας από αυτούς είναι τα περιβόητα cds (credit default swaps), η ανοδική κίνηση των οποίων ταρακουνάει τις αγορές των ελληνικών ομολόγων και γίνεται είδηση στα ελληνικά και τα διεθνή μέσα σαν να εκδηλώνεται τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα. Τα μυστικά και ο ρόλος τους στην ελληνική κρίση χρέους μέσα από 9 ερωταπαντήσεις.
1 Τι είναι τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds);
Τα απλά cds ή collateral debt obligation (γιατί υπάρχουν και σύνθετα) είναι συμβόλαια ανταλλαγής αθέτησης πιστωτικού κινδύνου. Επιτρέπουν στους συμβαλλομένους είτε να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών που ενέχει μια υποκείμενη αξία (κρατικό ή εταιρικό ομόλογο) ή β) να κάνουν αυτό τον κίνδυνο αντικείμενο εμπορίας, στοχεύοντας στο κέρδος από την αγορά και πώλησή του.
Στην πρώτη περίπτωση, ο αγοραστής cds ελληνικού χρέους έχει στα χέρια του ελληνικά ομόλογα. Παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις. Βλέπει ότι τα ομόλογά του χάνουν σταδιακά μέρος της αξίας τους και ότι αυξάνεται ο κίνδυνος η χώρα να μην αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Ετσι, προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο αθέητησης πληρωμών, αγοράζει cds. Επιχειρεί έτσι να «ασφαλιστεί» μεταβιβάζοντας μέρος του κινδύνου από την κατοχή ελληνικών ομολόγων στον πωλητή του cds.
Ο αγοραστής πληρώνει ετησίως μια προμήθεια στον πωλητή μέχρι να πραγματοποιηθεί ένα προκαθορισμένο πιστωτικό γεγονός (credit event) ή μέχρι την ωρίμανση του συμβολαίου.
Σε αντάλλαγμα, ο πωλητής της προστασίας αναλαμβάνει την οικονομική ζημία σε περίπτωση που η υποκείμενη αξία (το ομόλογο) δεν πληρωθεί ή ο δανειολήπτης (χώρα ή εταιρεία) καταστεί αφερέγγυος.
Στην πραγματικότητα, η σύμβαση cds μοιάζει με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο όπου η μία πλευρά αναλαμβάνει τον κίνδυνο και η άλλη πληρώνει την ασφαλιστική κάλυψη.
2Πότε πληρώνεται ένα cds;
Οπως συμβαίνει με κάθε ασφαλιστική κάλυψη, η σύμβαση που υπογράφεται ορίζει το «ασφαλιζόμενο συμβάν» (credit event), το γεγονός δηλαδή που, αν συμβεί, πρέπει να πληρωθεί το ποσό που ορίζει η σύμβαση. Τους γενικούς όρους, δηλαδή, για το τι είναι πιστωτικό γεγονός τους καθορίζει η ISDA (International Swaps and Derivatives Association, Inc), ένας ιδιωτικός οργανισμός που καθορίζει τη λειτουργία της αγοράς των cds και άλλων παράγωγων προϊόντων (έχει 800 μέλη, τα οποία αποτελούν συμμετέχοντες στην αγορά παραγώγων, όπως τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων, χρηματοοικονομικοί οίκοι, εταιρείες δικηγόρων κ.λπ.). Η ISDA επίσης είναι αυτή που, εάν συμβεί κάποιο οικονομικό γεγονός, συνεδριάζει με τις κατά τόπους επιτροπές της (υπάρχουν πέντε ξεχωριστές επιτροπές, για Αμερική, Ευρώπη, Ασία (εκτός Ιαπωνίας), Ιαπωνία και Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία) και αποφασίζει εάν κάποιο γεγονός που συμβαίνει είναι ή όχι πιστωτικό και εάν πρέπει να πληρωθούν ή όχι τα cds.
3Ποιοι μετέχουν στην ISDA;
Η επιτροπή για την Ευρώπη απαρτίζεται από:
* Αντιπροσώπους της ISDA με ψήφο (Bank of America/Merrill Lynch, Barclays, ΒΝΡ Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase Bank, Ν.Α., Morgan Stanley, Societe Generale, UBS),
* Από μη αντιπροσώπους της ISDA που είναι διαχειριστές κεφαλαίων (BlackRock, BlueMountain Capital, Citadel Investment Group, LLC, D.Ε. Shaw Group και Rabobank International),
* Από συμβούλους της ISDA (Citibank και The Royal Bank of Scotland) και
* Από μη συμβούλους της ISDA (GLG Partnership).
Πρακτικά δηλαδή έχουν ενεργό ρόλο στις αποφάσεις οι βασικοί παίκτες της αγοράς.
4Ποια είναι τα πιστωτικά γεγονότα;
Στα cds, οι συμβάσεις προβλέπουν 4 γενικούς όρους πιστωτικών γεγονότων:
*Bankruptcy (χρεοκοπία): αναφέρεται μόνο σε επιχειρήσεις.
*Obligation acceleration (επιτάχυνση υποχρέωσης): υποχρέωση που γίνεται απαιτητή και πληρωτέα πριν από την επίσημη λήξη της.
*Failure to pay (αδυναμία πληρωμών): αναφέρεται στην αδυναμία μιας οντότητας να ανταποκριθεί σε προγραμματισμένες πληρωμές.
*Repudiation/Moratorium: αναφέρεται στην αποζημίωση μετά από συγκεκριμένες πράξεις μιας κυβέρνησης (π.χ. καθυστέρηση πληρωμών).
*Restructuring (αναδιάρθρωση): Δυσμενής μείωση ή επαναδιαπραγμάτευση χρεών προκειμένου να ανακτηθεί ή να βοηθηθεί η ρευστότητα μιας οντότητας. Π.χ. η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους από μια οντότητα, εάν γίνει σε εθελοντική βάση, τότε δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός.
Οταν κριθεί ένα γεγονός ως πιστωτικό (η αθέτηση πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 1.000.000 δολαρίων), τότε ενεργοποιούνται τα cds και ο πωλητής έχει την υποχρέωση να διακανονίσει το συμβόλαιο, δηλαδή να πληρώσει τον αγοραστή και την πραγματοποιηθείσα ζημιά. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πιστωτικά γεγονότα δεν είναι κατ' ανάγκην αρνητικά γεγονότα. Οταν οι δύο μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ που τιτλοποιούσαν στεγαστικά δάνεια, η Freddie Mac και η Fannie Mae Mac, εθνικοποιήθηκαν, το 2008, αυτό θεωρήθηκε πιστωτικό γεγονός και τα cds που κυκλοφορούσαν πληρώθηκαν από τους πωλητές (η διάσωσή τους από το αμερικανικό δημόσιο θεωρήθηκε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους).
5Ποια είναι η διαδικασία διακανονισμού;
Ο διακανονισμός μιας σύμβασης cds γίνεται όταν πραγματοποιείται το πιστωτικό γεγονός. Διακανονίζονται δηλαδή μόνο εκείνα τα συμβόλαια για τα οποία εγείρεται αποζημίωση από την πρόκληση ενός προβλεπόμενου πιστωτικού γεγονότος. Διαφορετικά, εάν δεν συμβεί το γεγονός, δεν γίνεται καν διακανονισμός. Απλώς τα συμβόλαια λήγουν.
Συνήθως ο αγοραστής και ο πωλητής συμφωνούν προκαταβολικά το είδος του διακανονισμού. Εάν έχει συμφωνηθεί φυσικός διακανονισμός, τότε ο αγοραστής της προστασίας πρέπει να παραδώσει το ομόλογο και να το ανταλλάξει με την αποζημίωση.
Εάν έχει προσυμφωνηθεί διακανονισμός τοις μετρητοίς, τότε ο αγοραστής της ασφάλειας λαμβάνει τη διαφορά ανάμεσα στην αξία του ομολόγου την ημέρα του διακανονισμού και στην ονομαστική του αξία. Μέχρι το 2005 ο φυσικός διακανονισμός ήταν συνήθης, με μερίδιο 73%, σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank. Από τότε ο διακανονισμός τοις μετρητοίς κέρδισε μερίδιο αγοράς, λόγω του ότι ενσωματώθηκε δημοπρασία στις τυποποιημένες συμβάσεις cds.
6Γιατί τα cds ήρθαν τώρα στην επικαιρότητα;
Τα credit default swaps κυκλοφόρησαν στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν οι τράπεζες προσπαθούσαν να διαχειριστούν τον κίνδυνο μέσω τιτλοποιήσεων και αργότερα με παράγωγα προϊόντα. Τα οικονομικά σκάνδαλα της Enron και της Worldcom οδήγησαν τις τράπεζες να διαχειριστούν τα πιστωτικά τους χαρτοφυλάκια πιο ενεργά. Επίσης οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (Βασιλεία ΙΙ) ώθησαν την ανάπτυξη εργαλείων για πιο ενεργή διαχείριση του κινδύνου και των κεφαλαίων.
Στην αρχή τα cds χρησιμοποιούνταν για την αντιστάθμιση του κινδύνου. Ομως γρήγορα έγιναν αντικείμενο καθαρής κερδοσκοπίας (trading). Οι τράπεζες, τα hedge funds και οι διαχειριστές κεφαλαίων χρησιμοποίησαν τα «γυμνά» (naked) cds για να πάρουν θέσεις στην αγορά του κινδύνου αθέτησης πληρωμών, μεγαλώνοντας έτσι την πίτα. Αγόραζαν δηλαδή cds με στόχο το κέρδος ακόμα και ομόλογα χωρ'ν τα οποία δεν κατείχαν.
Με το cds ως κερδοσκοπικό προϊόν, η αγορά απέκτησε ρευστότητα, βελτιώνοντας όχι μόνο τις πιθανότητες των αγοραστών και των πωλητών να βρουν πελάτες αλλά και την αποτελεσματικότητα των τιμών. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική χρήση των «γυμνών» cds λέγεται ότι στρέβλωσε τον μηχανισμό καθορισμού των τιμών, δανειολήπτες, εταιρείες ή κυβερνήσεις, να πληρώσουν υπερβολικά υψηλά επιτόκια για το χρέος τους.
Μετά την πιστωτική κρίση του 2008, όταν σειρά τραπεζών και εταιρειών πτώχευσαν, οι εκδότες των cds δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και ειδικά η AIG, η οποία διεσώθη χάρη στην κρατική παρέμβαση. Ετσι, η αγορά των cds θεωρήθηκε παράγοντας που μπορεί να διαταράξει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και υπό αυτή την έννοια τέθηκαν υπό στενότερη παρακολούθηση. Κατά τη διάρκεια της κρίσης η αδιαφάνεια και ο μεγάλος όγκος εκκρεμών cds ενίσχυσαν την ανησυχία που αισθάνονταν οι συμμετέχοντες στην αγορά, οι ρυθμιστικές αρχές, καθώς και το ευρύτερο κοινό.
Οταν οι όγκοι κορυφώθηκαν το 2007, η ονομαστική αξία των cds είχε φθάσει τα 58 τρισ. δολάρια (BIS data). Αυτό το ποσό μπορεί να συγκριθεί με την ονομαστική τιμή του χρέους, που ήταν την ίδια περίοδο 80 τρισ. δολάρια παγκοσμίως (IMF, 2008). Σε απόλυτα νούμερα, το μέγεθος της αγοράς των cds φαίνεται μεγάλο, αλλά δεν είναι το ίδιο μεγάλο εάν το συγκρίνουμε με το σύνολο των παράγωγων προϊόντων που κυκλοφορούν εξωχρηματιστηριακά. Τα cds παραμένουν ένα μικρό κομμάτι αυτή της εξωχρηματιστηριακής αγοράς (OTC), που υπολογίζεται σε 600 τρισ. δολάρια.
Μετά την κρίση η ραγδαία ανάπτυξη ανακόπηκε. Στα μέσα του 2009, η αξία των cds που κυκλοφορούσαν μειώθηκε σε περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τη συμπίεση της δραστηριότητας.
Στο σημείο αυτό χρειάζεται να διευκρινιστεί και να επισημανθεί ότι άλλο η ονομαστική αξία των cds και άλλος ο πραγματικός κίνδυνος που αναλαμβάνει ο εκδότης των cds. Σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank ο πραγματικός κίνδυνος στην περίπτωση που πληρωθούν όλα τα cds είναι γύρω στα 3 τρισ. δολάρια όταν η αγορά του συνόλου των cds είναι γύρω στα 36 τρισ. δολάρια.
7Ποιοι είναι οι βασικοί παίκτες στην αγορά των cds;
Σε αντίθεση με τις εισηγμένες σε χρηματιστήρια κινητές αξίες, τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποκλειστικά σε διμερές επίπεδο και μέσω ενός δικτύου αντιπροσώπων που συνήθως είναι ιδιωτικές τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, επενδυτικά funds. Οι ιδιώτες δεν έχουν πρόσβαση. Η συγκέντρωση της αγοράς μεταξύ των αντιπροσώπων είναι μεγάλη μετά την έξοδο ορισμένων παικτών όπως Lehman Brothers, Merrill Lynch, and Bear Stearns. Σύμφωνα με μια έρευνα της Fitch (2009) που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 26 τράπεζες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά των cds, οι πέντε είχαν μερίδιο 88%.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και τα στοιχεία της DTCC (βάση δεδομένων της ISDA), τα οποία έδειξαν ότι σχεδόν το 50% των πωληθέντων cds αναλογούσε στους πέντε πρώτους αντιπροσώπους (Απρίλιος 2009).
Σύμφωνα με την Deutsche Bank οι πέντε μεγαλύτεροι παίκτες αγοραστές και πωλητές (στοιχεία ΕΚΤ 2009 και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ 2008-2009) ήταν οι J.Ρ. Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank και Barclays Group.
Οι τράπεζες, εμπορικές και επενδυτικές, εκτός από εκδότες-πωλητές cds είναι και αγοραστές και τα χρησιμοποιούν για διαχείριση των δικών τους δανειακών χαρτοφυλακίων ή επενδυτικών θέσεων. Επίσης τα hedge funds διαδραματίζουν αυξανόμενο ρόλο στην αγορά των cds. Είναι και αγοραστές και πωλητές (βάζοντας ως εγγύηση στοιχεία του ενεργητικού τους). Επίσης, αγοραστές, αλλά με πολύ μικρό μερίδιο είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι εταιρείες που ειδικεύονται στην ασφάλιση πιστωτικών κινδύνων γνωστές ως monoliners.
Αυτές οι εταιρείες (όπως η Ambac ή η ΜΒΙΑ και μεγάλοι πωλητές cds όπως είναι η AIG) προσφέρουν πιστωτική προστασία.
Σύμφωνα με την αρχή της ασφάλισης και έχοντας το πλεονέκτημα της υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, αυτοί οι οργανισμοί έχουν εγκαταστήσει χαρτοφυλάκια πιστωτικών κινδύνων στα οποία οι ζημιές που παράγει μια σύμβαση αντισταθμίζονται από τα ασφάλιστρα της ίδιας και άλλων συμβάσεων. Ομως αυτό το μοντέλο, που εμφανίστηκε ως ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο τις καλές ημέρες, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευάλωτο τις περιόδους κρίσεων. Κατά τη διάρκεια των κρίσεων ο κίνδυνος παύσης πληρωμών από εταιρείες αυξήθηκε κατακόρυφα, αφήνοντας στους εκδότες-πωλητές της προστασίας του πιστωτικού κινδύνου ιδιαίτερα ανοίγματα. Στο τέλος του 2007 οι εταιρείες AIG, ΜΒΙΑ και AMBAC αντιπροσώπευαν 1,05 τρισ. δολάρια πιστωτικής προστασίας.
8Τελικά, τα cds φταίνε για το ελληνικό πρόβλημα;
Από τις αρχές του 2010, με αφορμές το ελληνικό πρόβλημα και τη συνεχή άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, άνοιξε μια συζήτηση για το εάν και κατά πόσο τα γυμνά cds (δηλαδή τα cds που δεν καλύπτονται από ελληνικά ομόλογα και συνήθως χρησιμοποιούνται για κερδοσκοπικούς σκοπούς) υπαγορεύουν τις τιμές των υποκείμενων ομολόγων. Η συζήτηση αυτή οδήγησε κάποιους να προτείνουν να καταργηθούν τα γυμνά cds. Το ζήτημα απασχόλησε και την ISDA. Σύμφωνα με αυτήν, η παραπάνω συλλογιστική είναι εσφαλμένη. Θεωρεί ότι:
*Η αγορά των cds είναι απλή, με σχετική ρευστότητα
*Τα cds που αναφέρονται στο χρέος είναι πολύ μικρότερα σε αξία από την υποκείμενη αγορά ομολόγων (η αγορά των cds του ελληνικού χρέους ανέρχεται σε 9 δισ. δολάρια και είναι πολύ μικρή για να επηρεάσει την αγορά των ελληνικών ομολόγων, αξίας 400 δισ. δολαρίων).
*Η αγορά είναι διαφανής, γιατί τόσο οι συμμετέχοντες σε αυτή όσο και το ευρύ κοινό έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ώστε να την αξιολογήσουν (οι συναλλαγές για τις εταιρείες και χώρες με τη μεγαλύτερη αξία είναι διαθέσιμες στο κοινό).
*Δεν υφίσταται απότομη άνοδος της δραστηριότητας των ελληνικών cds (η καθαρή θέση για την Ελλάδα στις αρχές του 2009 ήταν 7,4 δισ. δολάρια, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 ανέβηκε στα 8,7 δισ. δολάρια και κυμάνθηκε μεταξύ 8,5 δισ. δολαρίων και 9,2 δισ. δολ. μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Σήμερα είναι στα 5,3 δισ. δολ. και η αξία που έχει ασφαλιστεί στα 78,5 δισ. δολ.
Τα επιχειρήματα της ISDA δεν είναι βέβαια πλήρη. Για παράδειγμα, είναι η μισή αλήθεια όταν λέει ότι η αξία της ελληνικής αγοράς ομολόγων είναι 400 δισ. δολάρια. Γιατί υποτιμάται συνεχώς και αντίθετα αυξάνει η αγορά των cds (78,5 δισ. δολ.).
Επίσης, η ISDA λέει ότι τα ελληνικά cds είναι χρήσιμα για τον έλεγχο του πιστωτικού κινδύνου των επενδυτών και των δανειοληπτών, καθώς προσφέρει αντιστάθμιση του κινδύνου όχι μόνο στους κατόχους ελληνικών ομολόγων, αλλά και για τις διεθνείς τράπεζες που συνεχίζουν να χρηματοδοτούν ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες, για τους επενδυτές σε ελληνικές μετοχές και γενικά για όποιον έχει διάφορα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Για όλους αυτούς, που δεν διαθέτουν ελληνικά ομόλογα, αλλά περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται στον κίνδυνο του ελληνικού χρέους, τα cds που πιθανώς αγοράζουν είναι εσφαλμένως γυμνά σύμφωνα με την ISDA.
Ομως και αυτό το επιχείρημα έχει κενά. Διότι η ξένη τράπεζα που δανείζει μια ελληνική τράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει cds της τράπεζας που δανείζει και όχι του δημόσιου χρέους. Το ίδιο και οι επενδυτές σε ελληνικές μετοχές. Θα μπορούσαν να αγοράσουν cds της εταιρείας της οποίας έχουν μετοχές. Επίσης, οι επενδυτές σε ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να πάρουν short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, είτε σε προϊόντα του δείκτη είτε σε επιμέρους μετοχές. Αυτή τν περίοδο, το premium για την αγορά ελληνικού πιστωτικού κινδύνου για ποσό 10 εκατ. δολαρίων ανέρχεται σε 14,5 ετησίως (ή 1,45 εκατ. δολάρια). Οσο ανεβαίνει το κόστος, τόσο ασύμφορο γίνεται κάποιος να αγοράσει cds για πολλά χρόνια (π.χ. για την ασφάλιση δύο ετών θα χρειαστεί κάποιος να πληρώσει το 28% για να ασφαλίσει κεφάλαιο 10 εκατ.). Γι' αυτό, οι περισσότεροι αγοραστές των cds έχουν κάθε λόγο να θέλουν να συμβεί ένα πιστωτικό γεγονός σύντομα και να καρπωθούν το όφελος.
9Τα cds είναι απλώς κερδοσκοπικό εργαλείο;
Ας υποθέσουμε ότι μια ισχυρή και ευημερούσα εταιρεία επιθυμεί να συνάψει δάνειο με την τοπική τράπεζα. Η τράπεζα, ωστόσο, έχει ήδη μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα προς τον συγκεκριμένο δανειολήπτη (ή γενικά στον συγκεκριμένο κλάδο) και δεν θέλει να επεκτείνει περαιτέρω το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, καθώς αυτό θα σήμαινε αύξηση του κινδύνου συγκέντρωσης σε έναν κλάδο. Ενας τρόπος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος συγκέντρωσης και παρ' όλα αυτά να χορηγήσει το δάνειο είναι η τράπεζα να αγοράσει πιστωτική προστασία μέσω ενός cds. Μια τέτοια μορφή αντιστάθμισης κινδύνου επιτρέπει στην τράπεζα να περάσει τον πιστωτικό κίνδυνο σε άλλη τράπεζα, η οποία δεν μπορεί να είναι σε θέση να το κάνει άμεσα, εντούτοις επιζητεί να έχει έκθεση.
Προσφέροντας προστασία μέσω cds, η τράπεζα αποκτά πιστωτικό κίνδυνο πάνω στον συγκεκριμένο δανειολήπτη. Στην περίπτωση αυτή και τα τρία εμπλεκόμενα μέρη, η τράπεζα που χορήγησε το δάνειο, η τράπεζα που παρέχει προστασία και ο δανειολήπτης, μπορούν να επωφεληθούν από μια τέτοια συναλλαγή.
Συγκρινόμενη με τις παραδοσιακές μεθόδους αντιστάθμισης, όπως διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου, τιτλοποίηση στοιχείων ενεργητικού ή άμεσες πωλήσεις δανείων, τα cds δεν απαιτούν από τον αγοραστή της ασφάλειας και τον πωλητή προσαρμογή των εποπτικών κεφαλαίων.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διάλειμμα για τσιγάρο...


Την ώρα που ο αντικαπνιστικός νόμος έχει ακυρωθεί στην πράξη, για τις επόμενες ημέρες ανοίγει επισήμως ένα "παράθυρο" 20 ημερών για τους καπνιστές (λες και το χρειάζονταν).
Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αναστείλει για τρεις εβδομάδες την επιβολή προστίμων σε μπαρ εστιατόρια και καφετέριες.
Στόχος του υπουργείου είναι να ψηφιστεί ο νόμος που θα ορίζει ότι δεν θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν μηνύσεις στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), κάτι που συμβαίνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις κατά του Σώματος, αλλά εναντίων ελεγκτών με ποικίλα επιχειρήματα. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες οι μηνύσεις και οι αγωγές, ξεπέρασαν σε αριθμό τα πρόστιμα!
Φυσικά, το "διάλειμμα" στην επιβολή προστίμων μπορεί να είναι και μεγαλύτερο των 20 ημερών, λόγω του ότι η ψήφιση νομοσχεδίων είναι πάντα μια χρονοβόρος διαδικασία.
Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας, θα εισηγηθεί στα ασφαλιστικά Ταμεία να αποζημιώνουν τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς τα οικονομικά οφέλη για το σύστημα θα είναι πολύ μεγάλα, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει μόνο για τους χρονίως πάσχοντες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ετήσιο κόστος του καπνίσματος για την Ελλάδα αγγίζει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έμεινε το αεροπλάνο και κατέβηκαν να το σπρώξουν

Στην Κίνα 69 επιβάτες που αποφάσισαν να πετάξουν με φθηνή αεροπορική...
εταιρεία το πλήρωσαν αφού χρειάστηκε να σπρώξουν το αεροπλάνο τους, τύπου CRJ7 λίγο πριν φτάσει στον τερματικό σταθμό και έχοντας ήδη κάνει το ταξίδι 500 μιλίων από την πόλη Γκουιλίν προς τη νότια Κίνα.

Αφού είδαν ότι τελικά δεν γίνεται τίποτα και το αεροσκάφος έχει υποστεί βλάβη, οπότε δεν κουνιόταν με τίποτα, τα 7 μέλη του πληρώματος, μαζί με όλους τους επιβάτες προσπάθησαν να σπρώξουν το τεράστιο “πουλί”, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές τους ήταν μάταιες αφού μετά από δύο ώρες προσπάθειας είχαν καταφέρει να το μεταφέρουν μόνο μέχρι τον διπλανό διάδρομο, ο οποίος βρίσκεται μόλις 900 μέτρα μακρύτερα από τον πρώτο.

Ένας εργαζόμενος του αεροδρομίου δήλωσε: “Ευτυχώς το αεροσκάφος ήταν μεσαίου μεγέθους”. Τελικά, το αεροπλάνο παρέμεινε στη θέση του, μέχρι να έρθουν οι τεχνικοί και να το φτιάξουν.

http://24wro.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανηλεής στροβιλισμός




Και τι να πεις; Δραματικές στιγμές, ζοφώδης κύκλος, σκοτεινιά, άβυσσος και χάος; Κουρασμένες απ' τη χρήση οι λέξεις, δεν υπακούουν. Βαριούνται την ηχώ τους. Χάνονται στον ανηλεή στροβιλισμό, καθώς γυαλίζουν γύρω τους στίλβοντα μαχαίρια και τρομώδεις απειλές...
Ο κόσμος ενεός και φοβισμένος -σαν μικρό παιδί που κλείνει τ' αυτιά του όταν αστράφτει, για να μην ακούει τις βροντές- βλέπει στην αυλή του ένα πυκνό σύννεφο, κατάμαυρο παλίμψηστο με τα γράμματα της λέξης «επιδείνωση» όλο και μεγαλύτερα, σαν απειλητικούς κύκλωπες... Και όσο σφυρίζουν τα βράδια οι ειδήσεις και μαίνονται τα νέα σαν σφαίρες εκτελεστικού αποσπάσματος, τόσο κουμπώνεται ο κόσμος, δυσανασχετεί και κλείνει το κουμπί της καταιγιστικής ροής... Τότε, κάτι τζιμάνια της πιάτσας ρίχνουν το κρίμα στα μήντια. Πως τάχα αυτά διαμορφώνουν κλίμα αρνητικό και μαυρίζουν την καρδιά του κόσμου. Παλιά τους τέχνη κόσκινο: όταν τα Μέσα ξεφεύγουν λίγο από την εποπτεία τους -αναγκασμένα από τα πράγματα να μην κρύβουν την αλήθεια- τότε τα τζιμάνια που κυβερνούν, αρχίζουν συστηματικά τις ξυραφιές και τις συκοφαντίες, λες και ευθύνονται τα Μέσα και όχι οι ίδιοι για τα μέτρα, τα Μνημόνια και τις ριπές των εντολέων lll Αλλά εκεί έξω κάτι γίνεται. Γέμισαν κόσμο οι ανοιχτόκαρδες πλατείες -απ' τη Μαδρίτη ώς την Αθήνα. Κόσμος αλλιώτικος, αρχάγγελοι μιας νέας υψιπέτειας που θα 'λεγε κι ο άλλος, κόσμος βγαλμένος απ' το μέλλον, χωρίς διαβατήρια πρωτοπορίας. Αυτά τα κέρδισαν στην πράξη, δίχως να περιφέρουν πέρα - δώθε την υπεροψία του αγωνιστή και τον κρυμμένο αυτοθαυμασμό του νάρκισσου... Είπανε κάποιοι ότι ετούτοι με τα φρέσκα πρόσωπα δεν έχουν στόχο. Είπαν πως είναι ρηχές, χωρίς περιεχόμενο οι λιτανείες στις πλατείες. Είπανε πως θα σβήσουν γρήγορα από τον χάρτη της οργής που προκαλεί αμηχανία και φοβίζει τους κρατούντες... Και δεν κατάλαβαν οι επικριτές ότι «τίποτε δεν πάει χαμένο». Πόσω μάλλον τα αυτοφυή λουλούδια σε ξεραμένο κήπο...
Βαθιά πολιτικό...
«...Οι μαζικές συγκεντρώσεις των "Αγανακτισμένων" σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ελληνικές πόλεις είναι μία νέα παράμετρος στη συνάρτηση των πολιτικών εξελίξεων. Πρόκειται για νέο φαινόμενο, που στη μορφή μιμείται την πρωτοβουλία των Ισπανών νέων, αλλά στην πραγματικότητα τροφοδοτείται από το εν εξελίξει ντόπιο οικονομικο-κοινωνικό κραχ. Το κίνημα είναι αυθόρμητο, ιδεολογικά ποικιλόχρωμο και πολιτικά αδέσποτο. Η ανθρωπογεωγραφία και τα σύμβολά του είναι πολύ διαφορετικά από τα αντίστοιχα των παραδοσιακών διαδηλώσεων. Σ' αυτό δεν κυριαρχούν τα μπλοκ και οι "επαγγελματίες" αριστεροί διαδηλωτές, αλλά άνθρωποι χωρίς θητεία σε διαδηλώσεις. Αντί για πανό και κόκκινες σημαίες βλέπεις ελληνικές σημαίες και ακούς τον εθνικό ύμνο. Ταυτοχρόνως, εντυπωσιάζει η οξύτητα των συνθημάτων, που κινούνται πέραν του "πολιτικά ορθού" και έχουν βασικά ηθική - καταγγελτική χροιά. Με τα παραδοσιακά κριτήρια, το κίνημα των "Αγανακτισμένων" μοιάζει απολίτικο. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι βαθιά και με πρωτόγνωρο τρόπο πολιτικό. Πηγάζει από τα σπλάχνα της κοινωνίας και απηχεί τη διέγερση της σιωπηλής πλειοψηφίας, που βλέπει ότι απειλούνται οι στοιχειώδεις σταθερές του βίου. Ο τρόπος που αποδομείται ο πρωθυπουργός ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την παρούσα κυβέρνηση».
(Σταύρος Λυγερός - «Καθημερινή»)
ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ
ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ... Απαγχονισμένος βρέθηκε προχθές στα Ανώγεια Ρεθύμνου 52χρονος επιχειρηματίας... Είκοσι αυτοκτονίες στην Κρήτη τους τελευταίους 16 μήνες...
Από την «Αυγή:
- «Η πλειονότητα των αυτόχειρων ήταν οικογενειάρχες, ηλικίας 40-60 ετών, που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των επιχειρήσεων ή επαγγελματίες που έχασαν τη δουλειά τους λίγο πριν από τη σύνταξη ή είναι χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι τρόποι που επιλέγουν είναι κατά κανόνα ο απαγχονισμός και ο αυτοπυροβολισμός. Τα οικονομικά προβλήματα είναι ο κοινός παρονομαστής, όπως επίσης και το αίσθημα της συντριβής και της αποτυχίας...».
ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ... «Το πιο μακρινό αντικείμενο στο Σύμπαν εντόπισαν αστρονόμοι, καταγράφοντας αρχαία έκρηξη ακτίνων γάμμα. Πρόκειται για τα υπολείμματα άστρου, που εξερράγη πριν από 13 δισ. χρόνια»...
Από την «Καθημερινή»:
- «Η δέσμη ακτίνων γάμμα εντοπίστηκε τον Απρίλιο του 2009, είχε διάρκεια δέκα δευτερολέπτων και προερχόταν από απόσταση 13,4 δισ. έτη φωτός από τη Γη, πολύ μακρύτερα από κάθε γνωστό κουάζαρ ή γαλαξία. Η απόσταση της έκρηξης εκτιμάται από τους αστρονόμους στα 9,5 τρισ. χιλιόμετρα. (...) Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι ακτίνες γάμμα, οι φωτεινότερες εκρήξεις στο Σύμπαν, καταγράφονται συχνά από τηλεσκόπια και άλλα μέσα παρατήρησης. Η συγκεκριμένη δέσμη ακτίνων γάμμα προήλθε από μεγάλη έκρηξη, που σηματοδότησε τον θάνατο γιγάντιου άστρου, με όγκο 30 ή 40 φορές εκείνον του Ηλιου μας».
ΙΝ MEMORIAM ... «Ο Γιάννης Βαρβέρης συνδύαζε με τον πιο ανεπιτήδευτο και ποιοτικό τρόπο τον Σοπενάουερ με τα συνοικιακά μπουζουκομάγαζα, τον Σαίξπηρ με τους μινόρες και άγνωστους ποιητές, τη μνήμη και τη λατρεία τριτοκλασάτων ηθοποιών της επιθεώρησης με την αυστηρότατη κρίση για κορυφαίους ερμηνευτές της τραγωδίας...».
Ο Θανάσης Θ. Νιάρχος στα «Νέα»:
- «Ενα στρατόπεδο με μετανάστες μπορούσε να τον εκνευρίσει με την έλλειψη αισθητικής και, αντίθετα, να τον ενθουσιάσει η παρακμιακή συμπεριφορά ενός κοινωνικά ανεπίληπτου ταγού, πολιτικού ή θρησκευτικού. Το κόρπους της ποιητικής, μεταφραστικής, δοκιμιογραφικής και κριτικής του εργασίας μπορεί να λογαριαστεί ως μια απόκριση σε έναν χρόνο που τον αισθανόταν καταμετρημένο ασφυκτικά. Χωρίς, ωστόσο, ίχνος πανικού, αλλά με την υψιπέτεια, το χιούμορ και τη γενναιοδωρία του αθάνατου. (...) Ο Γιάννης Βαρβέρης δεν σμίλευσε μόνο ένα έργο. Μετέβαλε την τριαντάχρονη σωματική του οδύνη σε σχέδιο υποδειγματικής ζωής».

Επιμέλεια Γιάννης Τριάντης Enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το συγύρισμα δεν είναι ολυμπιακό άθλημα, ούτε πυρηνική φυσική

http://www.queen.gr/media/k2/items/cache/0d3f7144a128b580faa861705fe91249_M.jpg?t=1306495939



The King

Όταν σου είπα να μετακομίσεις στο σπίτι μου, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα αντιμετώπιζα τέτοια βιβλική ανακατωσούρα, χειρότερη από αυτή που άφησε πίσω του ο τυφώνας Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη. Παντού βρίσκω πράγματά σου. Σαν να ξυπνάει μέσα σου ο Ντένις ο Τρομερός σε βέρσιον μεγαλοκοπέλας.

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με εκνευρίζει να αφήνεις το ποτήρι με το νερό σου πάνω στο ηχείο του home cinema. Για να μη μιλήσω για τις διμοιρίες με τα καλλυντικά που προελαύνουν στο τραπέζι του σαλονιού, στον πάγκο της κουζίνας, στο ραφάκι του μπάνιου. Με λιγότερα υλικά κάποιος κάνει τους τοίχους μας στούκο βενετσιάνο, παρά καλύπτει τους μαύρους κύκλους σου μετά από σαββατιάτικο χανγκόβερ.

Επίσης είμαι πεπεισμένος πως τα ρούχα σου κλωνοποιούνται στο διαμέρισμα, όπως το καλό μάγκουαϊ που έπεσε στο νερό και μετά ξαμολήθηκαν τα άπειρα κακά γκρέμλινς. Βρίσκονται παντού, άλλα διπλωμένα σε στοίβες, άλλα χύμα, καθώς οι ντουλάπες έχουν κρασάρει. Όσο για το παπουτσοβασίλειό σου, αυτό βρήκε άσυλο στο χολ για να το χαζεύουν με επιφωνήματα οργασμικού θαυμασμού οι φιλενάδες σου με το που χτυπήσουν το κουδούνι.

Εννοείται πως δεν περιμένω από σένα να μεταλλαχθείς σε οικιακή βοηθό (έχουμε ήδη μία ανά δεκαπέντε μέρες για το ενδημικό μας ξεβρόμισμα/ σιδέρωμα κ.λπ.) παίρνοντας υπογλώσσια που θα σου δημιουργήσουν διάθεση για πάστρα και τάξη.

Όμως το ότι καθαρίζεις το μπάνιο και κάποιες φορές βρήκες πεταμένες τις κάλτσες μου δίπλα στο κρεβάτι ή επειδή πας τις εφημερίδες για ανακύκλωση σταμάτα σε παρακαλώ να τα προβάλλεις ως δικαιολογία του υπόλοιπου χαμού που επικρατεί στο σπίτι από το βασίλειο ένδυσης και υπόδησης που έχεις υπό την κατοχή σου. Εκτός αν περιμένεις να σου κολλήσω ένσημα για βαρέα και ανθυγιεινά επειδή στο τσακίρ κέφι φτιάχνεις ένα ρολό κοτόπουλο με γαλλικές πατατούλες στο φούρνο και ρίχνεις χλωρίνη στη λεκάνη του wc. Μήπως μικρή έπεσες σε καμιά μαρμίτα με μαγικό φίλτρο τσαπατσουλιάς;

The Queen

Είμαι σίγουρη πως όταν ήσουν μικράκι η μαμά σου -και η γιαγιά σου, μην σου πω- σε κοίμιζε με παραμύθια. Όχι για νεράιδες και πριγκίπισσες (προφανώς και ευτυχώς) αλλά για μαγικές κάλτσες που, την ώρα που δεν τις κοιτάς, βγάζουν ποδαράκια και τρέχουν μοναχούλες τους στο καλαθάκι με τα άπλυτα, για πουκάμισα που μεταμορφώνουν τα μανίκια τους σε φτερούγες και πετάνε ως τη ντουλάπα, για εφημερίδες, βιβλία και περιοδικά που πάνε να συναντήσουν τους φίλους τους σε βιβλιοθήκες και άλλα άψυχα πλάσματα που αποκτούν ζωή και βρίσκουν τη θέση τους δίχως διόλου εσύ να ανακατευτείς. Είμαι περήφανη για τη φαντασία των προγόνων σου μα με προβληματίζει ελαφρώς το γεγονός πως δεν σκέφτηκαν ποτέ να σε ενημερώσουν πως τα πλάσματα των διηγήσεών τους έχουν την ίδια ακριβώς υπόσταση με τον Άι Βασίλη.

Κάπως έτσι βρέθηκα να απολογούμαι που στα 30' που μου αφήνεις ελεύθερο το μπάνιο κάθε πρωί (αν δεν ξυπνήσω αξημέρωτα για να προλάβω να το χρησιμοποιήσω πρώτη) δεν προλαβαίνω να βάλω στη θέση τους μάσκαρες, λακ και άλλα προϊόντα ομορφιάς που πιάνουν χώρο ενοχλώντας τα ξυριστικά, το after shave σου και τα λοιπά καλούδια που βρίσκονται παρατεταγμένα σαν καλά στρατιωτάκια στο ραφάκι του μπάνιου. Να νιώθω τύψεις για τα παπούτσια, τις τσάντες και τα ρούχα μου που δεν χωράνε στο 1/3 της ντουλάπας που μου παραχώρησες ευγενικά όταν μετακομίσαμε μαζί και, πράγματι, σέρνονται αβοήθητα σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος του σπιτιού. Να ψάχνω να ανακαλύψω τον λιγοστό χρόνο ανάμεσα σε σούπερ μάρκετ, δείπνο με τα γονικά και ολόνύχτια sessions με τους φίλους μας που καλύπτουν το 48ωρο του Σαββατοκύριακου για να ακυρώσω την εντροπία και να βάλω σε τάξη την αταξία και να πλήττεται η αυτοπεποίθησή μου που δεν τα καταφέρνω.

Έχεις σκεφτεί, γλυκιά μου τακτική (ναι, αυτό λέγεται σαρκασμός) αγάπη τι θα συνέβαινε αν αυτές τις 14 μέρες που μεσολαβούν ανάμεσα σε κάθε επίσκεψη της οικιακής βοηθού μας δεν έσταζε χλωρίνη στο wc, δεν βόλταρα με τη σφουγγαρίστρα στα πατώματα και δεν κυνηγούσα από πίσω τα ρούχα σου που κινδυνεύουν να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων αντί για το καλαθάκι των απλύτων; Μπορεί το φίλτρο τσαπατσουλιάς να κυλάει δυναμικά στις φλέβες μου όπως το μαγικό φίλτρο στο κορμί του Οβελίξ μα αν δεν είχα αυτή την εγγενή μανία με την καθαριότητα και τη σωστή υγιεινή το σπίτι μας μάλλον θα έμοιαζε με χωματερή αντί για τοπίο μετά την πυρηνική έκρηξη. Και, επειδή ξέρω πως και εσύ ακολουθείς πιστά το ρητό «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά» θέλω να παραδεχτείς πως εγώ σε έχω άρχοντα, μωρό μου, στο χαοτικό βασίλειό μας.

*Στους φανταστικούς «τσακωμούς» της Μυρόεσσας Μεταξά και του Αλέξανδρου Ρουκουτάκη, οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικούς ανθρώπους και αληθινές καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.

Πηγή queen.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...