Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Υπολογιστής με «δείκτη νοημοσύνης» 150

Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής με δείκτη νοημοσύνης 150, που θεωρείται «μεγαλοφυϊα».


Έχει δείκτη νοημοσύνης (IQ) 150 και είναι πιο έξυπνος από το 96% των ανθρώπων, αλλά δεν είναι άνθρωπος. Είναι πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή και είναι το πρώτο που κατατάχθηκε στην κατηγορία της «μεγαλοφυΐας» για τις επιδόσεις του.

O δείκτης νοημοσύνης του μέσου ανθρώπους είναι γύρω στο 100, ενώ ακόμα και εξελιγμένα μαθηματικά προγράμματα λογισμικού, όπως το «Mathematica», συνήθως παίρνουν χαμηλότερη βαθμολογία σε τέτοια τεστ. Όμως ένα νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, που αποτελεί συνδυασμό υπολογιστικής και ανθρώπινης νόησης και το οποίο σχεδίασαν ερευνητές με επικεφαλής τον Κλάες Στράνεγκαρντ του τμήματος φιλοσοφίας, γλωσσολογίας και θεωρίας της επιστήμης του σουηδικού πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, σύμφωνα με τη βρετανική Ντέιλι Μέιλ, πιάνει τους 150 βαθμούς και έτσι, δικαιωματικά, εντάσσεται ανάμεσα στις μεγαλοφυΐες αυτού του πλανήτη.

Για να πάρει υψηλή βαθμολογία ένα πρόγραμμα λογισμικού δεν αρκεί να εκτελεί ταχύτατους υπολογισμούς από ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, αλλά πρέπει να επιδεικνύει μια ανθρώπινου τύπου εξυπνάδα, πράγμα πολύ πιο δύσκολο για μια μηχανή, όσο γρήγορη και αν είναι. Το νέο πρόγραμμα όμως έχει καταφέρει πραγματικά να σκέφτεται σαν άνθρωπος, χρησιμοποιώντας τα πρότυπα της ανθρώπινης σκέψης.

Τα κοινά τεστ IQ συνήθως βασίζονται σε δύο διαφορετικού είδους δοκιμασίες: οπτικές (κατανόηση μοτίβων σε εικόνες) και αριθμητικές (π.χ. πρόβλεψη των κενών μιας αλληλουχίας αριθμών), οι οποίες όμως, εκτός από την μαθηματική διάστασή τους, έχουν και μια ψυχολογική διάσταση.

Το νέο λογισμικό έχει πετύχει καλύτερα αποτελέσματα, επειδή έχει κατορθώσει να συνδυάσει τα μαθηματικά και την ψυχολογία, γεγονός που του επιτρέπει να κάνει καλύτερες εκτιμήσεις. Μπορεί, έτσι, να διακρίνει πιο σωστά ένα μοτίβο, είτε αυτό αφορά μια σειρά αριθμών, είτε μια σειρά άλλων δεδομένων που περιέχουν την ψυχολογική διάσταση, όπως είναι τα χρηματοοικονομικά δεδομένα. Όμως το πανέξυπνο πρόγραμμα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όταν τα δεδομένα δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρώπινη ψυχολογία, όπως π.χ. η πρόβλεψη του καιρού.

Οι ερευνητές ήδη άρχισαν να συνεργάζονται με το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης για την ανάπτυξη νέων τεστ νοημοσύνης με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας.



kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παγκόσμιο ρεκόρ στη διαγραφή χρέους νοικοκυριών στην Ισλανδία


Οι τράπεζες της Ισλανδίας διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, μειώνοντας το βάρος χρέους για περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται τα στοιχεία έκθεσης της Ισλανδικής Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών. Τα μέτρα που έλαβε η Ισλανδία για να αναγεννηθεί από την κρίση του 2008 αποδεικνύονται αποτελεσματικά, και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα ότι οι Ισλανδοί δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, όπου η κρίση δεν έχει τέλος.

«Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι η Ισλανδία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στη διαγραφή χρέους νοικοκυριών. Η χώρα έκανε ό,τι χρειαζόταν σε μία κρίση, ακολουθώντας τα εγχειρίδια. Οποιοσδήποτε οικονομολόγος θα συμφωνούσε» δηλώνει ο Λαρς Κρίστενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην τράπεζα Danske στην Κοπεγχάγη.

Τα νοικοκυριά του νησιωτικού κράτους βοηθήθηκαν από μία συμφωνία της κυβέρνησης και των τραπεζών, οι οποίες ελέγχονται ακόμη εν μέρει από το κράτος, για τη διαγραφή του χρέους που ξεπερνούσε το 110% της αξίας των κατοικιών.

Επιπλέον, απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας θεώρησε παράνομα τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με ξένα νομίσματα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πλέον τα νοικοκυριά να καλύπτουν τις απώλειες (από την υποτίμηση) της ισλανδικής κορόνας. Χωρίς τη διαγραφή του χρέους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λύγιζαν από το βάρος των δανείων τους μετά την εκτόξευση του χρέους στο 240% των εισοδημάτων το 2008.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι αποδεικνύονται αποτελεσματικά τα μέτρα που πήρε η Ισλανδία για να αναγεννηθεί από την κρίση του 2008, όταν οι τράπεζές της προχώρησαν σε χρεοκοπία για το ποσό των 85 δισ. δολαρίων.

Η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό υψηλότερο από το μέσο όρο των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Το κόστος ασφάλισης έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ισλανδίας είναι περίπου το ίδιο με την προστασία από ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός για το Βέλγιο.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα ότι οι Ισλανδοί δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, όπου η κρίση διαρκεί για τρίτο χρόνο.

Η ισλανδική οικονομία, με ΑΕΠ 13 δισ. δολαρίων, συρρικνώθηκε κατά 6,7% το 2009, αλλά σημείωσε ανάπτυξη 2,9% το 2011 και θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος και το 2013, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αναπτυχθούν μόνο κατά 1,6%.

Οι τιμές των κατοικιών στη χώρα είναι σήμερα μόνο περίπου 3% χαμηλότερες από τις τιμές που ίσχυαν τον Σεπτέμβριο του 2008, λίγο πριν από την κρίση. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την περασμένη εβδομάδα το αξιόχρεο της Ισλανδίας σε διαβαθμισμένο επίπεδο με σταθερή προοπτική και δήλωσε ότι «ήταν επιτυχημένη η ανορθόδοξη πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Η προσέγγιση της Ισλανδίας για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης ήταν να θέτει κάθε φορά τις ανάγκες του πληθυσμού της επάνω από εκείνες των αγορών. Μόλις τον Οκτώβριο του 2008 έγινε φανερό ότι οι τράπεζες της χώρας δεν ήταν δυνατό να σωθούν, η κυβέρνηση παρενέβη, θωράκισε τους εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς και άφησε τους διεθνείς πιστωτές να κλυδωνίζονται.

Η κεντρική τράπεζα εισήγαγε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να σταματήσει το ξεπούλημα της κορόνας και δημιουργήθηκαν νέες κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες από τα κατάλοιπα των χρεοκοπημένων τραπεζών.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πρόστιμο - μαμούθ 200 εκατ. ευρώ σε βενζινάδικο!


Ένα πρόστιμο που ξεπερνά κάθε προηγούμενο επέβαλε το ΣΔΟΕ σε ένα βενζινάδικο στην Σητεία της Κρήτης. Η χρηματική ποινή φτάνει τα 202,4 εκατ. και όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, πρόκειται για την πιο κραυγαλέα από τις εκατοντάδες των προστίμων που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες για λανθασμένες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα "Ήφαιστος" του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, ο συγκεκριμένος πρατηριούχος κατάφερε να διοχετεύσει στην αγορά σε διάστημα πέντε μηνών, από τον Ιανουάριο ως το Μάιο του 2011, περισσότερα από 103 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης σε όλη τη χώρα για ολόκληρο το 2010. Προσθέτει δε ότι "δεν χρειάζεται να περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις για να εγκριθεί η δεύτερη δανειακή σύμβαση από την τρόικα, γιατί τα χρήματα βρέθηκαν".

Οπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας, μόνο στην Κρήτη το ΣΔΟΕ έχει επιβάλει μέχρι στιγμής πρόστιμα σε 205 πρατήρια καυσίμων. Σε 34 από αυτά τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πρατηριούχοι ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλά πρατήρια που πρέπει να καταβάλουν από 200.000 μέχρι 500.000 ευρώ.
Η ΠΟΠΕΚ επαναλαμβάνει ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν επειδή πολλοί πρατηριούχοι διέκοψαν την ενημέρωση του Ήφαιστου για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, στις αρχές του 2011, θεωρώντας ότι αφού σταμάτησε η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα πρατήρια στο κράτος, εξέλιπε και ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο γίνονταν οι δηλώσεις στον Ήφαιστο.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διπλασιάζονται οι φοιτητές παγκοσμίως έως το 2025


Διπλάσιος θα έχει γίνει ο αριθμός των φοιτητών σε όλον τον κόσμο έως το 2025, ενώ το ποσοστό των νέων που θα σπουδάζει σε διαφορετική χώρα, από αυτήν της καταγωγής του, θα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Σήμερα, ο αριθμός των φοιτητών, παγκοσμίως, φτάνει τα 130 εκατομμύρια. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, οι νέοι που θα φοιτούν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 262 εκατομμύρια.
Οι περισσότεροι από αυτούς θα προέρχονται από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και κυρίως την Κίνα και την Ινδία. Την ίδια περίοδο, οι φοιτητές εξωτερικού αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 8 εκατομμύρια, από 3 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

Ωστόσο, τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια δεν θα είναι ο μοναδικός πόλος έλξης για τους νέους, που θα αναζητήσουν πανεπιστημιακή μόρφωση πέρα από τα σύνορα της πατρίδας τους. Χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, αλλά και η Ιορδανία στη Μέση Ανατολή, αναπτύσσουν υποδομές με στόχο να προσελκύσουν ξένους φοιτητές.

Η Σιγκαπούρη φιλοδοξεί να προσελκύσει 150.00 φοιτητές έως το 2015, η Μαλαισία 100.000 έως το 2020 και η Ιορδανία 100.000 φοιτητές μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Παρά την ολοένα αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση, η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των ξένων φοιτητών της, από 200.000 που είναι σήμερα, σε 300.000 έως το 2020.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο «Μαγκάιβερ» του DNA


Ολοι, ή σχεδόν όλοι, θυμόμαστε με θυμηδία την προ επτά ετών προσπάθεια των περί τον Τζορτζ Μπους νεοσυντηρητικών να υποβαθμίσουν τη Θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου σε... μία ακόμη εκδοχή για την απαρχή της ζωής στη Γη, πέραν της «καθιερωμένης» βιβλικής. Ευτυχώς το εγχείρημά τους δεν βρήκε ανταπόκριση παρά μόνο σε κάποια σχολεία οπισθοδρομικών περιοχών των ΗΠΑ.

Αλλά η καλύτερη απάντηση στην άρνηση της πραγματικότητας από τον θρησκευτικό φανατισμό δεν δίνεται μέσα από τα ποσοστά πολιτικής αποδοχής της ή όχι. Δίνεται από τα ίδια τα επιτεύγματα της επιστήμης. Και αυτή την απάντηση δίνει με τον καλύτερο τρόπο ένας νέος έλληνας επιστήμονας, ο οποίος εδώ και μία δεκαετία μαζεύει βήμα-βήμα το κουβάρι του μίτου της εξέλιξης. Είναι ο Manolis Kellis (Μανώλης Καμβυσέλης), αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του MIT, που ερευνά και διδάσκει την «Υπολογιστική Βιολογία».



Ο λαβύρινθος της εξέλιξης

Ενάμισης αιώνας έχει περάσει αφότου ο Δαρβίνος συγκλόνισε τις πεποιθήσεις της εποχής του. Βάσισε την καινοφανή θεωρία του για την καταγωγή των ειδών και την εξέλιξη του ανθρώπου στα επιστημονικά εργαλεία της εποχής του: τη συστηματική παρατήρηση της φύσης γύρω του και τη σύγκριση των ειδών.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι επιστήμες προσέφεραν πολλά νέα μέσα για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της προέλευσης όλων μας. Παρέμεναν όμως όλα δέσμια τού «στη φύση απτών αποδείξεων», μέχρι την έλευση της γενετικής, την ανακάλυψη του DNA, την αποκωδικοποίηση της «αλφαβήτας» και του «συντακτικού του», όπως και την κατοπινή εξιχνίαση της «γραμματικής του», δηλαδή της αλληλουχίας των γονιδίων. Το σημείο-«κλειδί» της ιστορίας ήταν βέβαια η χαρτογράφηση του DNA, το 2000, που οδήγησε στη δημοσίευση του πρώτου πλήρους γονιδιώματος ανθρώπου. Ετσι σήμερα φθάσαμε να μαθαίνουν τα παιδιά μας στα σχολεία ότι «το DNA είναι ο φορέας των γενετικών πληροφοριών του κυττάρου» και ότι «η αποκωδικοποίησή του, η αποσαφήνιση δηλαδή του τρόπου με τον οποίο η δομή του DNA καθορίζει συγκεκριμένες γενετικές επιλογές, επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη γενετική της ζωής και την κληρονόμηση ορισμένων χαρακτηριστικών και νόσων».

Παρά όμως τον γενικό ενθουσιασμό γι’ αυτό το επίτευγμα, οι επιστήμονες ένιωθαν περίπου σαν τον Κολόμβο όταν έφθασε στις Μπαχάμες και αντίκρισε νησάκι εκεί όπου περίμενε ήπειρο: ο κώδικας των πρωτεϊνών του DNA που χαρτογραφήσαμε ήταν μόλις το 2% του όλου! Το υπόλοιπο 98% του DNA είναι μια τεράστια «αχαρτογράφητη έκταση» που κανένας δεν γνωρίζει τι κρύβει. Για την εξερεύνησή του χρειάζεται «διαφορετικός εξοπλισμός».

Αυτόν ακριβώς τον εξοπλισμό εξερεύνησης προσέφερε το 2003 μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 15ης Μαΐου του περιοδικού Nature. Την υπέγραφε ομάδα πέντε ερευνητών του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον Manolis Kellis (βλ. www.ncbi.nlm.nih.gov). Παρείχε μία μέθοδο ανάλυσης που εντόπιζε μοτίβα αλλαγών που έπαιζαν ρυθμιστικό ρόλο. Η αναλυτική αυτή μέθοδος αξιοποιήθηκε πολύ γρήγορα και στις 17 Μαρτίου του 2005, πάλι στο Nature, η παρέα του Kellis «χτύπησε ξανά»: έκαναν «συστηματική ανακάλυψη ρυθμιστικών μοτίβων» στο ανθρώπινο γονιδίωμα, «συγκρίνοντας τέσσερα θηλαστικά» (βλ. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15735639).



Τι ‘ναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους...

Εχουμε λοιπόν «γραμμένη» μέσα στον γενετικό μας κώδικα τη συνταγή του καθενός μας. Και αυτό διασφαλίζει τουλάχιστον το ότι η εξέλιξη δεν θα γυρίσει πίσω... στο ψάρι. Αλλά πώς ακριβώς ρυθμίστηκε αυτός ο μηχανισμός ώστε να επιτάσσει διαφορετικά μέλη στο κάθε είδος;

Η απάντηση σε αυτό το πολυδαίδαλο ερώτημα άρχισε να μορφοποιείται στις 12 Οκτωβρίου 2011, όταν δημοσιεύθηκε στο Nature η συνέχεια της εργασίας χαρτογράφησης με τη «μέθοδο Kellis (βλ. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21993624). Ο χάρτης που προέκυψε αποκαλύπτει περίπου τρία εκατομμύρια σημεία που πρωτύτερα δεν είχαν ανιχνευθεί και των οποίων οι μεταλλάξεις φαίνεται ότι συνδέονται με τις ασθένειες που εκδηλώνονται στον άνθρωπο! Επίσης βοήθησε να εντοπιστούν περίπου 1.000 νέες οικογένειες δευτερευόντων δομών RNA, που έχουν ποικίλους ρόλους στη ρύθμιση των γονιδίων. Και, για να επανέλθουμε στα της εξέλιξης, οι ερευνητές μπόρεσαν μέσω της σύγκρισης των γονιδίων να «ταξιδέψουν στον χρόνο» και να αποκαλύψουν τις θεμελιώδεις αλλαγές που επέφεραν τη διαφοροποίηση των θηλαστικών. Βρήκαν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που είχαν ταχεία εξέλιξη – και ιδιαίτερα κάποιες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, την αίσθηση της γεύσης και την κυτταρική διαίρεση. Μέσα στα γονίδια επίσης βρήκαν εκατοντάδες περιοχές πρωτεϊνών που εξελίσσονται γρήγορα και σε κάποιες περιπτώσεις σχετίζονται με τον ανασχηματισμό των οστών και τις λειτουργίες του αμφιβληστροειδούς.

Τελικά «η όλη σύγκριση των γονιδίων των θηλαστικών αποκάλυψε τα ρυθμιστικά σημεία ελέγχου που είναι κοινά σε όλα τα θηλαστικά. Αυτές οι εξελικτικές καινοτομίες προέκυψαν εδώ και περισσότερο από 100 εκατομμύρια χρόνια και είναι εν δράσει ακόμη μέσα μας», καταπώς δήλωσε ο εκ των επικεφαλής Eric Lander, καθηγητής Βιολογίας στο ΜΙΤ. Απάντηση αποστομωτική για τους θιασώτες του αντιδαρβινισμού.



ΥΓ.: Ο προσωπικός ιστότοπος-σελίδα του Μανώλη είναι ο http://mit.edu/manoli/www/ και τα πλήρη βιογραφικά του στοιχεία θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα http://web.mit.edu/manoli/www/resume.pdf/.


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Αναζητήστε τη δική σας μοναδικότητα!


Στο περιθώριο της ομιλίας του Μ. Καμβυσέλη στην Αθήνα, προλάβαμε να του θέσουμε κάποιες ερωτήσεις:

Μανώλη, είσαι ένας από τους «πολύ λίγους»: Εχεις μπει στο Βιβλίο Γκίνες μαζί με τ’ αδέλφια σου, έχεις κάνει λαμπρές σπουδές - για τις οποίες βραβεύθηκες από τον πρόεδρο Ομπάμα - και είσαι πια καθηγητής στη «Μέκκα της τεχνολογίας», στο ΜΙΤ. Εφθασες στην ανίχνευση του μυστηρίου της ζωής δρασκελίζοντας τα σκαλοπάτια της τεχνολογίας - από την Ηλεκτρομηχανική στην Πληροφορική και μετά στη Βιοπληροφορική. Τελικά, αυτός ο «γρήγορος δρόμος» είναι και ο σωστός; Μήπως θα έπρεπε όποιος έχει τον ίδιο στόχο να σπουδάζει πρώτα βιολόγος ή γιατρός και μετά να μαθαίνει τις τεχνολογίες που θα τον βοηθήσουν στην ανίχνευση;

«Ακόμη κι αν, στον τομέα της Γονιδιωματικής, μια ιατρική και βιολογική γνώση είναι εξαιρετικά σημαντική, θα εξακολουθούσα να προτείνω την έναρξη με ένα ισχυρό υπόβαθρο στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στην Επιστήμη των Υπολογιστών και τη Στατιστική, καθώς αυτά είναι πολύ πιο δύσκολο να τα μάθεις αργότερα. Η εκπαίδευση στον τομέα της Βιολογίας, της Ιατρικής και της Ποσοτικής Γενετικής μπορούν πιο εύκολα να χτιστούν με αυτά τα θεμέλια απ’ ό,τι το αντίστροφο. Καθώς όμως κάτι τέτοιο αντιστοιχεί σε μία ολόκληρη δεκαετία σπουδών, στις ΗΠΑ και αλλού έχουν ανακύψει πολλά προγράμματα σπουδών “Ποσοτικής”, “Ενοποιητικής” ή “Υπολογιστικής” Βιολογίας που συνδυάζουν τους δύο πυλώνες της επιστήμης μας σε έναν συνεκτικό βαθμό. Επιπροσθέτως, η προηγηθείσα έρευνά μου στην τεχνητή νοημοσύνη και η μέσω αυτής αναζήτηση των κανόνων της ανθρώπινης νοημοσύνης με εξόπλισαν με ευθυκρισία στην αναζήτηση των κανόνων των βιολογικών συστημάτων».



Για να γίνεις αυτό που έγινες, οι γονείς έκαναν το μεγάλο βήμα να «αποδράσουν» από την Ελλάδα. Όπως διαπιστώνουν όλο και πιο πολλοί, «η Ελλάδα δεν μετέχει πια στο γίγνεσθαι του πολιτισμού» - είναι εκτός. Πιστεύεις ότι θα μπορούσε κάτι να γίνει που να «ξαναβάλει την Ελλάδα στον χάρτη» - και πώς;

«Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά δυνατότητες να γίνει ένας ισχυρός παίκτης στον τομέα της Γονιδιωματικής και της Υπολογιστικής Βιολογίας. Κατ’ αρχάς, τα σύνολα δεδομένων που αναλύουμε γίνονται ολοένα πιο διαθέσιμα διεθνώς. Επιπλέον, ακόμη και αν συζητήσουμε για πειράματα επικύρωσης, υπάρχει μια πληθώρα πειραματικών ομάδων δεδομένων, σε καλά οργανωμένες δημόσιες βάσεις δεδομένων, που καθιστά εφικτή την επικύρωση των προβλέψεών μας χρησιμοποιώντας προγενέστερα σύνολα δεδομένων. Τέλος, είναι εύκολη πια η διεθνής συνεργασία με κάθε μέρος της Γης, όπως εύκολη είναι και η αποστολή μεγάλων συνόλων δεδομένων. Οπότε τα μέσα υπάρχουν. Αν υπάρξει και ισχυρή θέληση από τους πολιτικούς φορείς και τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα για προώθηση της εκπαίδευσης στην Υπολογιστική Βιολογία, σε όλα τα επίπεδα, και αν δοθεί έμφαση σε ανεξάρτητα και πρωτότυπα έργα, νομίζω ότι θα έχουμε το απαραίτητο δυναμικό για μια ελληνική επανάσταση σε αυτόν τον επιστημονικό τομέα».



Με βάση όσα έμαθες από το ως τώρα «ταξίδι» σου, αν βρισκόσουν ξανά στην αρχή, αν ήσουν μαθητής Γυμνασίου στην Ελλάδα του 2012 και ήθελες να φθάσεις στον ίδιο στόχο, τι θα έκανες; Ποιους «οδοδείκτες» θα πρότεινες σε έναν μαθητή να προσέξει για να φθάσει στην κορυφή;

«Δεν θα αντάλλασσα το δικό μου μονοπάτι, παρ’ όλα του τα σκαμπανεβάσματα. Η περιπέτεια στη Γαλλία ήταν ένα βήμα που με διαμόρφωσε και μου δίδαξε την επιμονή σε νεαρή ηλικία, διαμόρφωσε τον εγκέφαλό μου κάνοντάς με ευπροσάρμοστο σε νέα περιβάλλοντα και πείθοντάς με να αποδεχθώ τη μοναδική μου ταυτότητα. Η μετακίνηση στο περιβάλλον του αμερικανικού Πανεπιστημίου μου επέτρεψε να καλλιεργήσω την ανεξάρτητη έρευνα ως τρόπο μάθησης, από προπτυχιακός φοιτητής, και μεγάλωσε την αγάπη μου για το άγνωστο. Ωστόσο ο δρόμος του καθενός μας είναι μοναδικός, οπότε συμβουλή μου θα ήταν να αγκαλιάζει κανείς τόσο τα δυνατά του σημεία όσο και τις αδυναμίες του, γιατί αυτό που μας κάνει ανθρώπους είναι όχι μόνο το “τείνειν προς το άριστον” αλλά και η ανθρώπινη ατέλεια που συχνά μάς φέρνει σε μονοπάτια που δεν ψάχναμε, αλλά που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα. Με άλλα λόγια, η συμβουλή μου προς κάθε μαθητή θα ήταν “μην προσπαθείς να γίνεις κάποιος άλλος, μόνο προσπάθησε συνεχώς να γίνεσαι μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου”».





ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ

Το σταυρόλεξο του DNA


Πανοραμική φωτογραφία του ερευνητικού κέντρου όπου εργάζεται ο Μ. Καμβυσέλης (καθισμένος δεξιά σε πρώτο πλάνο) και οι συνεργάτες του

Ποια ακριβώς είναι η δουλειά του Μανώλη Καμβυσέλη και με ποια εργαλεία την επιτελεί; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος σε ομιλία του, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν τιμήθηκε από το ινστιτούτο ΑΙΤ (Athens Information Technology) με το βραβείο Νίκη 2011 για τη σημαντική συνεισφορά του στην κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και στην πρόοδο της Υπολογιστικής Βιολογίας. Συνοπτικά, έχει ως ακολούθως.

Αν θεωρήσουμε το DNA ως έναν «γόρδιο δεσμό» που πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί... όχι με το ξίφος, χρειάζεται κανείς πρώτα να αναλύσει τη δομή του και έπειτα να αναπτύξει τους «μηχανισμούς ξετυλίγματος». Για να το επιτύχει, ο Μανώλης εμβάθυνε την έρευνά του σε τέσσερις περιοχές: τη διερμηνεία του γονιδιώματος (genome interpretation), τη ρύθμιση των γονιδίων (gene regulation), την επιγονιδιωματική (epigenomics) και την εξέλιξη του γονιδιώματος (genome evolution).

Η διερμηνεία του γονιδιώματος περιλαμβάνει τον εντοπισμό ιχνών εξελικτικών αλλαγών στο γονιδίωμα (των λεγόμενων «εξελικτικών υπογραφών») και τη μέσω σύγκρισής τους αναγνώριση των γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες, RNA, microRNA.

Μετά το «χτίσιμο» αυτής της εγκυκλοπαίδειας βιολογικών στοιχείων, η γνώση της ρύθμισης των γονιδίων μάς είναι απαραίτητη για να αντιληφθούμε πώς δομούνται τα κυτταρικά κυκλώματα. Τα «κλειδιά» αυτής της δόμησης κρύβονται σε δεσμούς ρυθμιστών DNA και RNA που παρατάσσονται σε «λέξεις» μήκους μόλις 6-8 νουκλεοτιδίων. Ο Μανώλης ανακάλυψε μεθόδους που κάνουν την εύρεση αυτών των «λέξεων» συστηματική, με χαρακτηρισμό των λειτουργικών ρόλων τους, και δόμησε υπολογιστικά μοντέλα που προβλέπουν το πώς θα εκφραστούν τα γονίδια αν δράσουν συνδυαστικά οι διάφοροι ρυθμιστές τους.

Εκτός όμως από τα όσα καθορίζονται στη βασική αλληλουχία του γονιδιώματος, έχει διαπιστωθεί ότι κρίσιμο ρόλο στην κυτταρική διαφοροποίηση και στην εκδήλωση ασθενειών παίζουν μεταβολές που συμβαίνουν στις ουρές των ιστονών - των πρωτεϊνών γύρω από τις οποίες το DNA περιελίσσεται σαν κισσός και σχηματίζει τη χρωματίνη. Η ομάδα του Μανώλη βρήκε μεθόδους χαρτογράφησης αυτών των μεταβολών στη χρωματίνη, καθώς και χαρακτηρισμού της δράσης τους. Έτσι, αυτή η επιγονιδιωματική μελέτη επιτρέπει τώρα την ανάλυση των αιτίων των ασθενειών και την ανάπτυξη φαρμάκων.

Η διερεύνηση της εξέλιξης του γονιδιώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση τόσο των «όσων συνέβησαν» όσο και την πρόβλεψη και βελτιστοποίηση «όσων θα συμβούν». Η συστηματική μελέτη της από την ομάδα του Μ. Καμβυσέλη οδήγησε στην ανακάλυψη μιας μοναδικής «γονιδιωματικής υπογραφής» στο επίπεδο της ολικής αναπαραγωγής του γονιδιώματος, που έλυσε πολλά από τα μυστήρια της εξέλιξης των ειδών. Στο φαρμακευτικό πεδίο, οι φυλογονιδιωματικές μέθοδοι που προέκυψαν επέτρεψαν τον εντοπισμό γονιδίων ιών που εξελίσσονται σε παθογόνους.





ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΤ

Μια μετανάστευση που μπήκε στο Γκίνες

Ως το 1989 η οικογένεια του Γιάννη και της Αννας Καμβυσέλη ζούσε στο κέντρο της Αθήνας. Το νέφος της πρωτεύουσας όμως τους «έπνιξε» και αποφάσισαν να αλλάξουν εντελώς περιβάλλον για τα τρία τους παιδιά. Όπως δήλωσε η Αννα Καμβυσέλη στα «Νέα», έφυγαν από την Ελλάδα «με τα αγγλικά του... Μαγκάιβερ!».

Η πρώτη τους στάση ήταν στην ειδυλλιακή πόλη Aix de Provence της Γαλλίας, για να καταλήξουν στη Νέα Υόρκη κι έπειτα στη Βοστώνη. Οι εξελίξεις δικαίωσαν τις επιλογές τους πέρα από κάθε προσδοκία: έπειτα από εννιά χρόνια στην ξενιτιά, μπήκαν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η μόνη οικογένεια που και τα τρία παιδιά της έγιναν δεκτά στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) με διαφορά λίγων μηνών.


tovima.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τρεις Έλληνες Αεροπόροι,"έβαλαν τα γυαλιά" στη τρόϊκα !


Το κλίμα που μεταδίδουν όσοι έχουν έρθει ...να μας σώσουν,είναι ότι είμαστε ένας λαός που δεν δουλεύει,ότι είμαστε απείθαρχοι και άλλα τέτοια θετικά! Το κλίμα διαμορφώνεται βέβαια και από τους υπαλλήλους της τρόϊκας,οι οποίοι όμως πήραν τη καλύτερη απάντηση από τρεις Έλληνες αεροπόρους,οι οποίοι όχι με λόγια αλλά με πράξεις απλά τους έβαλαν τα γυαλιά!

Δεν ήταν αυτός ο στόχος τους,αλλά με την δουλειά τους θα πρέπει να έκαναν τους “τροϊκανούς” να σωπάσουν.

Βρήκαν λοιπόν “φάρμακο” για τις προμήθειες φαρμάκων και υγειονομικού υλικού στα ελληνικά νοσοκομεία οι “τροϊκανοί”! Και το ανακάλυψαν εκεί που δεν το περίμεναν. Στις Ένοπλες Δυνάμεις!Έμειναν δε τόσο εντυπωσιασμένοι ώστε δήλωσαν ότι θα το αξιοποιήσουν σε Πορτογαλία και Αυστρία!

Τρεις αεροπόροι εντυπωσίασαν την τρόϊκα,με το πρόγραμμα κωδικοποίησης φαρμάκων,υγειονομικού υλικού και εργαστηριακού εξοπλισμού που έφτιαξαν και αναμένεται σύντομα να επιβάλουν στο χώρο της υγείας!

Ο Αντισμήναρχος Γεώργιος Κατωπόδης Διοικητής του Κέντρου Μηχανοργάνωσης (ΚΜΗ) του 251 ΓΝΑ,  ο Επισμηναγός  Γεώργιος Σιαράβας και η Επισμηνίας  Αδριανή Κουταβά,ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010 στο νοσοκομείο της Αεροπορίας μια προσπάθεια κωδικοποίησης των φαρμάκων, του υγειονομικού υλικού και της καταγραφής του εργαστηριακού εξοπλισμού. Ο διοικητής κοντά στα 45 και οι άλλοι δύο μόλις 35 ετών.

“Η ιδέα για να ξεκινήσουμε βασίστηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΙΠΠΟΣ ,το οποίο για να λειτουργήσει σωστά και αξιόπιστα απαιτούσε αυτή τη κωδικοποίηση”,λέει ο Επισμηναγός Γεώργιος Σιαράβας.
Τα προβλήματα δεν ήταν λίγα. Η τριμελής ομάδα αναζήτησε στοιχεία από την ΕΕ,αλλά προς μεγάλη απογοήτευση ανακάλυψε ότι εκεί δεν υπήρχαν τα στοιχεία που ανέμεναν ότι θα βρουν!

Οι τρεις αεροπόροι θέλοντας να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο εξωτερικό επικοινώνησαν με το  Σύνδεσμο Άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα (Office of Defence Cooperation – ODC) και όλους τους σχετικούς με το θέμα οργανισμούς όπως το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Προχωρώντας το πρόγραμμα ήρθαν σε επαφή και με τους προμθευτές Υγειονομικού Υλικού.

Δεν ήταν μόνο αυτές οι δυσκολίες. Το πρόγραμμα των τριών “χαλούσε” πολλά μεγάλα “πάρτυ” που γίνονταν στο χώρο της υγείας και τα εμπόδια που κάποιοι έθεταν δεν ήταν λίγο.Το μόνο που κατάφερναν ήταν απλά να καθυστερούν τους τρεις αεροπόρους ,αποδεικνύοντας ότι αν υπάρχει ενθουσιασμός και προσήλωση στο στόχο όλα γίνονται στην Ελλάδα.

“Ασφαλώς και δεν ήταν καθόλου εύκολη δουλειά,πρώτα απ΄ όλα γιατί ήταν κάτι τελείως πρωτοποριακό και γι΄ αυτό δυσκολευτήκαμε να βρούμε τις απαραίτητες βάσεις δεδομένων”,λέει ο Επισμηναγός Γ.Σιαράβας.

Τον Ιούνιο του 2011, η  Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, στα πλαίσια συνεργασίας με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης , ενημέρωσε για την κωδικοποίηση που υλοποιείται στο 251ΓΝΑ. Το υπουργός Υγείας Α.Λοβέρδος επικοινώνησε με τον ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο ο οποίος γνωρίζοντας το χώρο της υγείας τον διαβεβαίωσε ότι τα όσα είχαν καταφέρει οι τρεις αεροπόροι,είχαν απόλυτη εφαρμογή στο ...χάος της υγείας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε λοιπόν το “Πρόγραμμα Κωδικοποίησης Υγειονομικού Υλικού”,όπως το ονόμασαν στη τρόϊκα, η οποία ...ενθουσιάστηκε και ζήτησε την εφαρμογή του σ΄ όλα τα νοσοκομεία το συντομότερο δυνατό,με στόχο “την κωδικοποίηση του Υγειονομικού Υλικού σε Εθνικό Επίπεδο με σκοπό την εναρμόνιση του Παρατηρητηρίου Τιμών”.

Οι “τροϊκανοί” ενθουσιάστηκαν με το σύστημα των αεροπόρων αφού:


 
Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη παρακολούθηση – διαχείριση σε εθνικό επίπεδο του υγειονομικού υλικού.

Εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του διπλογραφικού λογιστικού σχεδίου στα Νοσοκομεία.

Εφαρμόζεται παραγωγικά στο σύνολο των Ε.Δ και σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

 Τι διασφαλίζει η “αεροπορική” κωδικοποίηση;Μεταξύ άλλων τα κέρδη είναι:

  •Μείωση της δαπάνης προμήθειας υγειονομικού υλικού καθώς εξορθολογίζεται η οικονομική διαχείριση και ανάλυση των παραγόντων που καθορίζουν τις τιμές των υλικών.Δηλαδή  πόσα υλικά χρησιμοποιούνται, πότε, που ,ποιος είναι ο τρόπος πληρωμής, “κόβει” τις επαναλαμβανόμενες προμήθειες, κλπ.

  •Επιτυγχάνεται ο έλεγχος των αποθεμάτων.

  •Σύνταξη με ακρίβεια λεπτομερών ισολογισμών, προϋπολογισμών,που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν!

•Δημιουργία κοινών προδιαγραφών και διαγωνισμών, που στοχεύουν στην κοινή προμήθεια υλικών.

•Ανταλλαγή υλικών και πληροφοριών μεταξύ φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.


  •Άμεσος εντοπισμός της θέσης του υλικού, καθώς και παρακολούθηση διακύμανσης της τιμής του χρονικά, ανά προμηθευτή και ασθενή.

•Παρακολούθηση εγγυήσεων και διερεύνηση της τιμής των υλικών σε χώρες του εξωτερικού.

  •Εισαγωγή υλικών στο πληροφοριακό σύστημα απευθείας με την χρήση καταλόγων των προμηθευτών – κατασκευαστών ή on-line πηγών.

  •Διαφάνεια της φαρμακευτικής διαχείρισης, αποφυγή λαθών κατά τη παραλαβή των υλικών και δυνατότητα E-Commerce (ηλεκτρονικού εμπορίου) και E-BID (ηλεκτρονικής προσφοράς).

  •Ενοποίηση ή ανταλλαγή μηνυμάτων των συστημάτων διοίκησης υλικού όλων των φορέων παροχής υγείας, με δυνατότητα υψηλότερης εποπτείας από τους αρμόδιους φορείς (Γενικά Επιτελεία, ΥΕΘΑ,Υπουργείο Υγείας).

Με δυο λόγια όπως λέει χαριτολογώντας ο Επισμηνίας “θα μπορούμε να ξέρουμε που βρίσκεται ακόμη και το τελευταίο χάπι”!

Βέβαια οι “τροϊκανοί” θα πρέπει να ένοιωσαν και κάποια έκπληξη όταν θα πληροφορήθηκαν ότι όλη αυτή τη δουλειά την έκαναν τρεις αεροπόροι οι οποίοι εργάζονταν υπερωριακά,χωρίς να παίρνουν ούτε ένα ευρώ! Ο μύθος του τεμπέλη Έλληνα που συντηρούν δέχτηκε ένα πλήγμα.

Πόσο καλό θεωρεί η τρόϊκα το πρόγραμμα των Ελλήνων αεροπόρων; Εξαιρετικό θα λέγαμε και γι΄ αυτό είπαν ότι θα το αξιοποιήσουν στη Πορτογαλία αλλά και στην Αυστρία!


Η ολοκλήρωση του συστήματος κωδικοποίησης του υγειονομικού υλικού ολοκληρώνεται πολύ σύντομα από την ΠΑ και αμέσως αυτό θα αξιοποιηθεί από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και θα διετεθεί στο υπουργείο Υγείας.


onalert.gr



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

WSJ: Στο 129% του ΑΕΠ το χρέος το 2020


Το ελληνικό δημοσιονομικό χρέος θα ξεπεράσει κατά πολύ το επίπεδο, στο οποίο θέλει το ΔΝΤ να το δει να μειώνεται μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, στην Έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους, το ΔΝΤ εκτιμά, ότι το 2020 θα έχει φτάσει το 129% του ΑΕΠ.
Το Διεθνές Ταμείο όμως επιθυμεί το χρέος, στο μέγιστο επίπεδό του, να φθάνει το 120% εκείνη τη χρονιά.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, είναι ακόμη πιο μακριά από το επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι βιώσιμο το χρέος, καθιστώντας δυσκολότερη από ποτέ τη θέση ότι η χώρα αυτή μια ημέρα να το αποπληρώσει.
Δανείζουν μόνο στους αξιόπιστους
Προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο, το ΔΝΤ έχει ως κανόνα να δανείζει μόνο χώρες που είναι σε θέση, σύμφωνα με αναλύσεις του, να αποπληρώσουν το χρέος τους.
Το ελληνικό χρέος, έφθανε στα τέλη του 2011 το 166% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ το Σεπτέμβριο.
Ύστερα από εκτιμήσεις του καθ΄όλη τη διάρκεια του 2010 και στις αρχές του 2011 ότι η Ελλάδα δεν χρειαζόταν να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της, το ΔΝΤ ζήτησε η Αθήνα να συμφωνήσει με τους ιδιώτες πιστωτές της για να το πράξει και να λάβει παράλληλα πρόσθετους πόρους από τους ευρωπαίους εταίρους της.
Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, προβλέπουν να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα αποτρέψει την Αθήνα να προχωρήσεις σε στάση πληρωμών.
Η συνεισφορά του ΔΝΤ σε ένα νέο σχέδιο διεθνούς βοήθειας παραμένει αβέβαιη, καθώς τα κράτη μέλη του είναι διχασμένα ως προς την πιθανότητα για περαιτέρω χρηματοδότηση μιας χώρας που δεν έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της.
Την Κυριακή, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα στήριζαν το σχέδιο χορήγησης ενός νέου δανείου στην Ελλάδα.
Η Αlpha Bank έχει άλλη γνώμη
Υπενθυμίζεται, ότι στην εβδομαδιαία ανάλυση της, η Αlpha Bank επισήμανε, ότι εάν η Ελλάδα ακολουθήσει και εφαρμόσει αποτελεσματικά το νέο μνημόνιο, το δημόσιο χρέος της χώρας είναι δυνατόν να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ, το 2020.
'Όπως ανέφερε ακόμη, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, παρουσιάζοντας από τους πρώτους μήνες του 2012 δημοσιονομικά αποτελέσματα, κατά πολύ καλύτερα από τις υποβαθμισμένες εκτιμήσεις της τρόικας.
Ακόμη, ανέφερε ότι λόγω της υπέρμετρα διογκωμένης αβεβαιότητας και του κακού κλίματος που δημιουργεί μεταξύ άλλων και η αρνητική στάση της τρόικας, έχουν εξαφανισθεί από την ελληνική οικονομία μέσα σε δυο μήνες περίπου 8 δισ. ευρώ.
Το πόσο αυτό, προκύπτει σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Alpha Bank, από τη μετατροπή του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9 δισ σε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 2 δισ. ευρώ και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απολύεται το 3% από κάθε υπουργείο

Με απολύσεις προσωπικού, έπειτα από άμεση κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και αυτοτελών υπηρεσιών, αλλά και με αποχωρήσεις ύστερα από αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από ιδιωτικές εταιρείες, θα προκύψει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αριθμός των 15.000 υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2012, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο.  


Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο «Έθνος», το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις 15.000 απολύσεις εντός του έτους περιλαμβάνει την «οριζόντια περικοπή» του 3% -κατά μέσον όρο- των μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κάθε υπουργείο, καθώς και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύει.  


Η συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει το σύνολο των υπουργείων, με εξαίρεση μόνο τα υπ. Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη κυρίως για το ένστολο προσωπικό, ενώ δεν θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι στην Υγεία και την Παιδεία.  


Τα ποσοστά συμμετοχής κάθε υπουργείου στις απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη του 2012 θα κυμαίνονται ανάλογα με το πλεονάζον προσωπικό που διαθέτουν οι υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη συμμετοχή του 3% αναμένεται να έχει το υπ. Εργασίας λόγω της αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ, καθώς και το υπ. Οικονομικών από το προσωπικό των ΔΕΚΟ.  

Κάθε υπουργός θα αποφασίσει εντός του επόμενου διμήνου ποιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στο εύρος των αρμοδιοτήτων του, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, ενώ οι αξιολογητές των εταιρειών θα εισηγούνται ποιοι υπάλληλοι πρέπει να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και ποιοι «κόβονται» μετά τη βαθμολόγηση του συνόλου των κριτηρίων που θα αποφασιστούν.


epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Financial Times: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη αποικία της Ευρωζώνης»


Mε σκληρό τίτλο οι Financial Times σχολίασαν τις παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η χώρα μας είναι «η πρώτη αποικία της Ευρωζώνης».

Το άρθρο υπογράφει ο Βόλφγκαγκ Μίνχαου, συντάκτης Ευρωπαϊκών θεμάτων στην γνωστή οικονομική εφημερίδα. Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στη χώρα μας το δημοσίευμα σχολίαζε δηκτικά πως «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η επιτυχία δεν είναι πλέον συμβατή με τη δημοκρατία».

«Η δυσπιστία προς την Ελλάδα είναι κατανοητή, για αυτό ο κ. Σόιμπλε θέλει να αποφύγει μια 'λάθος' δημοκρατική επιλογή», αναφέρει το άρθρο, χαρακτηρίζοντας όμως «απίστευτα υπερβολικές» τις διαβεβαιώσεις που ζητούνται από τη χώρα. Ενώ υποστηρίζει πως «η ίδια η Γερμανία δεν θα ήθελε να εφαρμόσει αυτά που ζητά από την Ελλάδα».

Ο αρθρογράφος καταλήγει ότι η ζωή για τους Έλληνες θα γίνει τόσο ανυπόφορη που θα θέλουν οι ίδιοι να χρεοκοπήσουν και να φύγουν από την Ευρωζώνη, ενώ επισημαίνει ότι «η κ. Μέρκελ δεν θα ήθελε να πιαστεί επ' αυτοφώρω με ένα όπλο που καπνίζει. Είναι μια στρατηγική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνη και ανεύθυνη»..


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ρασοφόροι κατάσκοποι στο Άγιο Όρος


Βούλγαροι μοναχοί είχαν σταλεί ως μυστικοί πράκτορες στα ορθόδοξα μοναστήρια του Αγίου Όρους στις δεκαετίες 1970 και 1980.
Όπως αποκαλύπτουν "ΤΑ ΝΕΑ", η μυστική υπηρεσία της κομμουνιστικής Βουλγαρίας είχε βάλει στο μάτι τη κληρονομιά των μοναστηριών του Αγίου Όρους ενώ σημειώνει πως ο "πράκτορας Κοβάτσεφ", νυν μητροπολίτης Βάρνας Κυρίλλος είχε αποστολή να αποσπάσει σπάνια βιβλία, εικονίσματα και άλλα ιστορικά κειμήλια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία "Ακρόπολη", έτσι την ονόμασε η βουλγαρική Μονή Ζωγράφου.
Από τη δεκαετία του 1970, οι πράκτορες της Νταρζάβνα Σίγκουρνοστ (DS), της μυστικής υπηρεσίας της κομμουνιστικής Βουλγαρίας, προσπάθησαν να αρπάξουν τα πλούτη του Αγίου Όρους, κάνοντας τα πάντα για να διεισδύσουν σε αυτό.
Από κόσκινο η μοναστηριακή ζωή
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κοβάτσεφ, ο οποίος οπλισμένος με μια φωτογραφική μηχανή πήγε στο Άγιο Όρος με αποστολή να ξεψαχνίζει τη κληρονομιά των μοναχών.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κοβάτσεφ περιέγραψε με λεπτομέρειες τις ίντριγκες των μοναχών,  οι οποίοι συνωμοτούσαν, καβγάδιζαν για τα κλειδιά του ταμείου, έκλεβαν ζαχαρωτά από την τραπεζαρία και διακινούσαν λαθραία οινοπνευματώδη!
"Η DS έθεσε επιδέξια προς όφελός της αυτές τις διαιρέσεις και τις αδυναμίες. Ο νεαρός μοναχός πήγε και σε άλλα μοναστήρια αναζητώντας βουλγαρικά κειμήλια. Όταν δεν μπορούσε να τα κλέψει, κρατούσε σημειώσεις και τα φωτογράφιζε", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ελληνική υπηρεσία αντικατασκοπίας αύξησε την επαγρύπνησή της και τελικά έβαλαν αιφνιδίως τέλος στην παραμονή του πράκτορα Κοβάτσεφ την άνοιξη του 1979, με την αιτιολογία "υπερέβη τα καθήκοντά του". Στην ουσία όμως εκδιώχθηκε με τον πλέον εξευτελιστικό τρόπο, τον τραβούσαν από τα μαλλιά, του έβγαλαν τα ράσα και τον έδεσαν πάνω σε ένα μουλάρι.
Φυσικά, τα παιχνίδια κατασκοπίας όμως δεν σταμάτησαν εκεί καθώς οι Βούλγαροι έστειλαν στον Άθωνα τον Ναθαναήλ, ή καλύτερα πράκτορα Μπλαγκόεφ, ο οποίος έδρασε από το 1976 έως το 1980.
Από τις αναφορές του πληροφορείται κανείς πως υπήρχαν τουλάχιστον άλλοι δύο μοναχοί της Μονής Ζωγράφου που ήταν πράκτορες της DS, χωρίς να γνωρίζει ο ένας για τον άλλον. Ο πράκτορας Μπλαγκόεφ χρησίμευσε πολύ στις βουλγαρικές υπηρεσίες για να εντοπίσουν ακίνητα των μοναχών που ενδιαφέρουν πολύ το βουλγαρικό κράτος.
Το 1980, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, οι Βούλγαροι παρουσίασαν τη φωτοτυπία ενός εγγράφου του 1856 που φέρει τη σύγχρονη σφραγίδα της Μονής Ζωγράφου με κυριλλικούς χαρακτήρες, "γεγονός που έθεσε προσωρινά τέλος στις ελληνικές διεκδικήσεις" επί της μονής, γράφει ο ιστορικός Μόμτσιλ Μετόντιεφ.
Το χειρόγραφο της "Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας"
Η σημαντικότερη επιχείρηση των βουλγαρικών υπηρεσιών στον Άθωνα ήταν η κλοπή το 1988 του χειρογράφου της "Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας" του 17ου αιώνα, ενός κειμένου που θεωρείται ότι θεμελιώνει τη βουλγαρική εθνική ταυτότητα.
Η DS αντικατέστησε το πρωτότυπο έγγραφο με ένα σχεδόν τέλειο αντίγραφο.
Το χειρόγραφο επέστρεψε το 1998 ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ υποστηρίζοντας πως "μια κλοπή και ιεροσυλία δεν έχει τίποτε ηρωικό, και ακόμη λιγότερο πατριωτικό".


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...