Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Πόσα ξοδεύει η Ελλάδα για αμυντικές δαπάνες


Διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, για την περίοδο 2013-2015.

Όπως αναφέρει το έγγραφο που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, το 2015 έχουν προϋπολογιστεί για αποδοχές και λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας 2.590 εκατομμύρια ευρώ (1,40% επί του ΑΕΠ), για εξοπλιστικές δαπάνες 700 εκατομμύρια ευρώ (0,38% επί του ΑΕΠ), δαπάνες ΠΔΕ 15 εκατομμυρίων ευρώ (0,008% επί του ΑΕΠ). Το σύνολο των δαπανών έχει προϋπολογιστεί σε 3.305 εκατομμύρια ευρώ (1,79% επί του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά το 2014, για αποδοχές και λειτουργικές δαπάνες, το ποσό ανήλθε σε 2.739 εκατομμύρια ευρώ (1,53% επί του ΑΕΠ), για εξοπλιστικές δαπάνες σε 345 εκατομμύρια ευρώ (0,19% του ΑΕΠ), για δαπάνες ΠΔΕ ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ (0,004% επί του ΑΕΠ). Το σύνολο των δαπανών θα διαμορφωθεί σε 3.091 εκατομμύρια ευρώ (1,73% επί του ΑΕΠ).

Για το 2013, οι πληρωμές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανήλθαν για αποδοχές και λειτουργικές δαπάνες σε 3.164 εκατομμύρια ευρώ (1,73% επί του ΑΕΠ), σε 529 εκατομμύρια για εξοπλιστικές δαπάνες (0,29% επί του ΑΕΠ), σε 3 εκατομμύρια ευρώ δαπάνες ΠΔΕ (0,002% επί του ΑΕΠ). Το σύνολο δαπανών ανήλθε σε 3.696 εκατομμύρια ευρώ (2,03% επί του ΑΕΠ).

Στο έγγραφο επισημαίνεται, ότι στο σύνολο δαπανών του 2013 περιλαμβάνεται ποσό ύψους περίπου 520 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2011, οι οποίες καλύφθηκαν με ειδική χρηματοδότηση. Το αντίστοιχο ποσό για το 2014 ανήλθε σε περίπου 37 εκατομμύρια ευρώ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός, με την οποία είχαν χαρακτηρίσει δυσανάλογες τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι βουλευτές είχαν ζητήσει να ενημερωθεί η Βουλή, εάν έχει υπολογιστεί ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο δαπανά η Ελλάδα για αμυντικές δαπάνες, εάν έχει καταρτιστεί πρόγραμμα από πλευράς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως προς το τι μπορεί να περικοπεί και τι όχι από τον προϋπολογισμό του, μη στερώντας, ωστόσο, στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αμυνθεί του εδάφους της σε περίπτωση απειλής, και τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί το δυσανάλογο αμυντικό κόστος που επιβαρύνει τη χώρα μας εν μέσω δυσχερών οικονομικών συνθηκών.



newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διατηρείται ο «κουκουλονόμος» μόνο για υποθέσεις ληστειών


Αποδεκτή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος την τροπολογία που κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του λεγόμενου «κουκουλονόμου» με εξαίρεση τις υποθέσεις ληστείας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε σχετικά ότι το στοιχείο της επιβαρυντικής περίστασης σε ό,τι αφορά την κάλυψη ή αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου κατά την τέλεση αδικημάτων θα διατηρηθεί στις περιπτώσεις ληστείας. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητοτάκης διατυπώνοντας τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης «αν δέχεστε ότι δρα αποτρεπτικά στην ληστεία η διάταξη για την κουκούλα, δεν σας ενδιαφέρει να λειτουργεί αποτρεπτικά και για την μολότοφ;».

Όσον αφορά την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέταση DNA κατά την ποινική διαδικασία, ο κ. Παρασκευόπουλος την έκανε εν μέρει δεκτή λέγοντας ότι η υποχρεωτικότητα θα παραμείνει, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις εγγυήσεις κατά την διαδικασία λήψης γενετικού υλικού από τους συλληφθέντες. Όπως είπε «πρέπει το γενετικό υλικό να χρησιμοποιείται ως επιβαρυντικό στοιχείο», αλλά συμφώνησε με την άποψη των βουλευτών ότι «η λήψη DNA πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά από εντολή εισαγγελικού και κρατικού οργάνου παρουσία τεχνικού συμβούλου».

Επιπλέον, ο κ. Παρασκευόπουλος με νομοτεχνικές βελτιώσεις που επέφερε στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο στο οποίο εμπίπτει και η περίπτωση του Σ. Ξηρού, θεσπίζεται το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») και επιπλέον προβλέπεται ότι η γνωμάτευση γιατρού των φυλακών αντικαθίσταται από την γνωμάτευση του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας.

Παρά τις αλλαγές αυτές, η ΝΔ επιμένει στις αντιρρήσεις της και για τον λόγο αυτό αναμένεται να υποβάλλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας τόσο για το άρθρο που αφορά τον Σ. Ξηρό, όσο και για τις τροπολογίες.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξισώνει την τρομοκρατία με τις μορφές κρατικής παρέμβασης, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ταύτισε τους συγγενείς των θυμάτων της 17Ν που προσήλθαν στην Βουλή για να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση και μοίρασαν στο προαύλιο κείμενο κατά της ρύθμισης για κατ' οίκον περιορισμό του Σ. Ξηρού, με τους αντιεξουσιαστές που πρόσφατα εισέβαλλαν στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου πετώντας προκηρύξεις για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και την απελευθέρωση του Σ. Ξηρού.

Η κ. Κωνσταντοπούλου είχε πει (το βράδυ της Πέμπτης) ότι και οι δυο πλευρές άσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα, προκαλώντας την οργή του κ. Μητσοτάκη ο οποίος της είπε ότι εξισώνει τους θύτες και τα θύματα της τρομοκρατίας και ότι επιπλέον οι συγγενείς των θυμάτων προσήλθαν στην Βουλή έχοντας επίσημη άδεια.

«Δεν είναι δυνατόν στο πάθος της αντιπαράθεσης να δημιουργούνται εντυπώσεις στην κοινή γνώμη» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, ενώ απαντώντας στην κριτική για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' είπε ότι «είμαστε στην Ευρώπη η χώρα στη οποία έχουν γίνει οι λιγότερες προβληματικές καταστάσεις, αποδράσεις και παραβιάσεις κρατουμένων».

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα έδωσε διευκρινίσεις όσον αφορά την συνάντηση που είχε με τον καταδικασμένο τρομοκράτη της 17Ν Δ. Κουφοντίνα, ενώ εκείνος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Λαμίας. Όπως είπε η κ. Λέβα η συνάντηση αυτή έγινε «παρεμπιπτόντως», όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο μαζί με άλλα μέλη της κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι 10 πιο περίεργες φοβίες του ανθρώπου


Όλοι λίγο πολύ έχουμε κάποια φοβία, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό. Κοινές φοβίες είναι η κλειστοφοβία ή η υψοφοβία.
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες φοβίες που ποτέ δεν θα φανταζόσουν ότι μπορεί να τις έχει κάποιος. Τρόμος για το μαγείρεμα ή τα παιχνίδια;
Δείτε τις 10 πιο περίεργες!

1. Αγυροφοβία-Ο φόβος να διασχίσεις το δρόμο (Agyrophobia)



Όσοι πάσχουν από αγυροφοβία φοβούνται να περάσουν δρόμους και λεωφόρους. Φυσικά αυτή η φοβία κάνει τη ζωή των ανθρώπων σε πόλη κόλαση.

2.  Μαγειροφοβία- Φόβος για το μαγείρεμα (Mageirocophobia )



Όσοι πάσχουν από αυτή τη φοβία, τρέμουν το μαγείρεμα και καταλήγουν-ειδικά αν μένουν μόνοι- να τρώνε φαγητό απ' έξω. Μάλιστα όσοι πάσχουν από μαγειροφοβία νιώθουν υποτιμημένοι όταν συναναστρέφονται με ανθρώπους που ξέρουν να μαγειρεύουν και αυτό τους προκαλεί και άλλες ψυχολογικές διαταραχές.

3. Παιδιοφοβία- Τρόμος για τις κούκλες (Pediophobia )



Αν κάποιος σας αποκαλύψει ότι πάσχει από αυτή τη φοβία τότε μη του φέρετε κάποια κούκλα κοντά του.  Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη φοβία δεν θέλουν να ''συναναστρέφονται'' και με ρομποτάκια, ενώ τα ψώνια για αυτούς είναι εφιάλτης.

4. Δειπνοφοβία- Φόβος των συζητήσεων στο δείπνο (Deipnophobia )



Μερικές συζητήσεις σε δείπνο είναι πραγματικά αμήχανες και όλοι μας θα προτιμούσαμε να τις αποφύγουμε. Μερικοί άνθρωποι όμως δεν  μπορούν να σκεφτούν καν την ιδέα ότι θα μιλήσουν με άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του δείπνου τους.

5. Eisoptrophobia- Φόβος για τους καθρέπτες



Όσοι πάσχουν από αυτή τη φοβία φοβούνται τους καθρέπτες και πολύ περισσότερο την ιδέα ότι θα έρθουν σε επαφή με τον πνευματικό κόσμο μέσω ενός καθρέπτη. Ξέρουν ότι γίνονται παράλογοι αλλά φοβούνται επίσης μη σπάσουν κάποιον καθρέπτη και ''ποτιστούν'' με γρουσουζιά.

6. Δαιμονοφοβία- Φόβος για τους δαίμονες (Demonophobia )



Οι άνθρωποι που έχουν δαιμονοφοβία τρέμουν για την ύπαρξη σκοτεινών υπερφυσικών πλασμάτων. Όσοι έχουν αυτή τη φοβία νιώθουν άβολα όταν συζητάνε για τέτοια θέματα ή βλέπουν σχετικές ταινίες. Επίσης μια βόλτα στο δάσος ή σε ένα σκοτεινό σπίτι δεν είναι τόσο εύκολη για αυτούς.

7. Πεθεροφοβία- Φόβος για την πεθερά (Pentheraphobia )



Μάλλον πολλοί πάσχουν από αυτή τη φοβία και δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Οι γαμπροί που συνήθως τρέμουν την πεθερά τους επιλέγουν ως λύση το διαζύγιο. Η πεθεροφοβία συναντιέται κυρίως στη Δυτική κοινωνία.

8. Arachibutyrophobia- Φόβος μήπως το φυστικοβούτυρο κολλήσει στο πάνω μέρος του στόματός



Ίσως δεν είναι ακριβώς φοβία αλλά μια υπερεκτιμημένη ανησυχία για κάτι που μπορεί να συμβεί στο καθένα. Η λύση απλή, μην αγοράσεις φυστικοβούτυρο.

9. Καθιστοφοβία- Φόβος του να κάθεται (Cathisophobia )



Όσοι πάσχουν από αυτή τη φοβία είναι αρκετά πιθανό παλαιότερα να έπασχαν από αιμορροΐδες και αυτή η επίπονη εμπειρία να τους έχει επηρεάσει. Μπορεί όμως και να συμβαίνει διότι αποτελεί κακές αναμνήσεις από το σχολείο. Ο τρόπος αντιμετώπισής της δεν είναι γνωστός και μάλλον έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα του ανθρώπου που πάσχει από αυτή τη φοβία.

10. Automatonophobia – Ο φόβος για τους εγγαστρίμυθους



Όσοι πάσχουν από αυτή τη φοβία δεν αντέχουν να παρακολουθούν τους εγγαστρίμυθους, ανθρώπους δηλαδή που κρατάνε μια κούκλα και καταφέρνουν να μιλήσουν χωρίς να ανοίξουν το στόμα τους.

Παράλογους δεν μπορούμε να τους πούμε...




news247.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η G 20 προειδοποιεί: Αυξημένος ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας


Η ομάδα των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου (G 20) αναμένεται να προειδοποιήσει, κατά τη σημερινή σύνοδό της στην Ουάσιγκτον, για τον αυξημένο κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας, καθώς οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να ακολουθούν διαφορετικές νομισματικές πολιτικές.

«Σε ένα περιβάλλον με αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές και αυξανόμενη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η διαμόρφωση των πολιτικών πρέπει να γίνεται προσεκτικά και να εξηγείται με σαφήνεια, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις τους», αναφέρεται σε σχέδιο ανακοίνωσης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G 20. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα», σημειώνεται επίσης στο σχέδιο.

Η φρασεολογία αυτή απηχεί πρόσφατες ανακοινώσεις της G 20 και αποτελεί ένδειξη της συνεχιζόμενης ανησυχίας για δυνητικές αποδιαρθρώσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οικονομιών, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κινείται στην κατεύθυνση αύξησης των επιτοκίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική τους.

Στο σχέδιο της ανακοίνωσης, που έχει ετοιμασθεί εν όψει της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, η G 20 καλωσορίζει την ενίσχυση ορισμένων σημαντικών οικονομιών, αλλά σημειώνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι ομοιόμορφη και ότι παραμένουν οι κίνδυνοι. «Υπάρχουν προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ο παρατεταμένα χαμηλός πληθωρισμός μαζί με αρνητικά επιτόκια, διατηρούμενες ανισορροπίες και γεωπολιτικές εντάσεις», σημειώνεται στο σχέδιο.

Οι χώρες της G 20 δεσμεύονται να ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές με «ευελιξία» για να στηρίξουν την ανάπτυξη και υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχισθούν οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Επιβεβαιώνουν, επίσης, τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την αποφυγή προστατευτικών πρακτικών στο εμπόριο. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζονται «αναγκαίες» για να διασφαλισθεί ισχυρή ανάπτυξη και οι χώρες της G 20 παραμένουν δεσμευμένες στις στρατηγικές ανάπτυξης που είχαν περιγράψει προηγουμένως. «Συγκεκριμένες, ειδικές για κάθε χώρα» επενδυτικές στρατηγικές προβλέπεται να αναπτυχθούν με σκοπό να παρουσιασθούν στη φετινή σύνοδο κορυφής της G 20.




topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αν σου συμβαίνουν αυτά, τότε είσαι… Έλληνας !


Δεν τρως ποτέ βραδινό πριν τις 10µµ.

Πρέπει τουλάχιστον πέντε φορές το χρόνο να τραβηχτείς στον σταθµό των ΚΤΕΛ για να παραλάßεις έναν τενεκέ λάδι, έναν τενεκέ µέλι, έναν τενεκέ φέτα, ρίγανη, τσάι ßουνού, ελιές και λεµόνια.

Στη γειτονιά σου υπάρχει τουλάχιστον µια οδός που λέγεται Ελευθερίου Βενιζέλου.

Όποτε ταξιδεύεις στο εξωτερικό απορείς πως ο κόσµος ζει χωρίς περίπτερα.

Υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να πέσεις σε µποτιλιάρισµα στις 6 π.µ. της Κυριακής.

Σε τσαντίζει το ότι για να πας να ψωνίσεις το Σάββατο πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς, επειδή τα µαγαζιά κλείνουν στις 3.

Χειροκροτάς τον πιλότο όταν προσγειωθείς.

Έχεις αυτοκίνητο που κοστίζει πάνω από 60.000 ευρώ και αρνείσαι να το δώσεις στον παρκαδόρο γιατί θεωρείς κλοπή τα 5 ευρώ που σου ζητάει.

Αναρωτιέσαι γιατί ο φραπές δεν έχει διεθνή επιτυχία.

Αγαπηµένη σου ασχολία όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό για να ξεφύγεις λίγο από την Ελλάδα, είναι να ψάχνεις για άλλους Έλληνες.

Νηστεύεις, αλλά κάθε φορά µε διαφορετικούς όρους.

Ποτέ δεν σου φτάνουν τα χρήµατα για τα ßασικά είδη ανάγκης, αλλά πάντα σου περισσεύουν για τα είδη πολυτελείας.

Μισείς τους δηµοσίους υπαλλήλους, αλλά όνειρο ζωής είναι να γίνεις ένας από αυτούς.

Κυριακή πρωί κοινωνάς στην εκκλησία και το απόγευµα ρίχνεις χριστοπαναγίες στο γήπεδο.

Διπλοπαρκάρεις για τσιγάρα κλείνοντας το δρόµο και απολογείσαι σ’ αυτούς που κορνάρουν, αλλά στο παρακάτω στενό πλακώνεις τον οδηγό που έκανε ακριßώς το ίδιο.

Καυχιέσαι που ήσουν Λοκατζής στο Μεγάλο Πεύκο χλευάζοντας τους πεζικάριους, αλλά ßάζεις ßύσµα για να πάει ο γιος σου κέντρο στην Κόρινθο και ειδικότητα διαßιßαστής στο Χαϊδάρι.

Πας γυµναστήριο και καπνίζεις και ένα πακέτο τσιγάρα τη µέρα.

Καυχιέσαι για τις κατακτήσεις του γιού σου αλλά περηφανεύεσαι ότι η κόρη σου είναι παρθένα.

Προειδοποιείς µε τα φώτα για µπλόκο

Όταν σταµατάς στο φανάρι έχεις το χέρι στην κόρνα.

Πάντα αναρωτιόσουν σε τι διάολο χρησιµεύει η ‘διάßαση πεζών’



perierga.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...