Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Δεκάδες νεκροί από σεισμό 7,8 R


Από το Ντουμπάι έως το Νέο Δελχί και από την Ντόχα έως το Ισλαμαμπάντ έγινε αισθητός ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με εστιακό βάθος 15,2 χλμ. και επίκεντρο μια αραιοκατοικημένη βραχώδη περιοχή στο νοτιοανατολικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Από το χτύπημα του Εγκέλαδου κατέρρευσαν αμέσως τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιφέρεια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση αναφορικά με το πλήθος των νεκρών.

Αρχικά, Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ανέλθει σε εκατοντάδες κάνοντας μάλιστα λόγο για τον «μεγαλύτερο σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια».

Στην πορεία ωστόσο, η ιρανική κρατική τηλεόραση κατέβασε τις ανθρώπινες απώλειες σε περίπου 40, προτού εμφανιστεί βουλευτής της επαρχίας που επλήγη και τις... μηδενίσει υποστηρίζοντας στο πρακτορείο ISNA πως «ευτυχώς, ο σεισμός δεν προκάλεσε κανέναν θάνατο».

Την ίδια ώρα ωστόσο, η κατάσταση παρουσιαζόταν πολύ τραγικότερη στο γειτονικό Πακιστάν, οι βορειοδυτικές περιοχές του οποίου επίσης ταρακουνήθηκαν από τον σεισμό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από το Πακιστάν τοποθετούσαν τον αριθμό των νεκρών σε μερικές δεκάδες (άλλοι έκαναν λόγο για τουλάχιστον 13 και άλλοι για τουλάχιστον 30) και αυτό των τραυματιών σε εκατοντάδες (συγκεκριμένα, πάνω από 200) ενώ σε εκατοντάδες υπολογίζονταν και τα σπίτια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Αισθητή στο Κατάρ

Πάντως, όλοι επιβεβαιώνουν πως η δόνηση έγινε αισθητή πολύ μακριά, ακόμη και σε περιοχές όπως το Καράτσι, το Δελχί, το Κατάρ καθώς και το Ντουμπάι, με αποτέλεσμα μάλιστα σε κάποια από αυτά τα μέρη να σημειωθούν σκηνές πανικού και να εκκενωθούν γραφεία και καταστήματα.

Για καλή τύχη όλων ωστόσο, ο Εγκέλαδος ετούτη τη φορά χτύπησε μακριά από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στα δυτικά (Μπουσέρ) και κεντρικά της χώρας.

Το ανησυχητικό βέβαια είναι πως ο χθεσινός σεισμός είναι ο δεύτερος που πλήττει το Ιράν μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας. Είχε προηγηθεί άλλος ένας, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 9 Απριλίου στα νοτιοδυτικά της χώρας, ο οποίος ισοπέδωσε δύο χωριά και κόστισε τη ζωή σε 37 άτομα, τραυματίζοντας παράλληλα περίπου άλλα 850.

Το Ιράν ξεχωρίζει ως μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της υφηλίου και ταρακουνιέται συχνά-πυκνά. Οσο για το περισσότερο πολύνεκρο χτύπημα του Εγκέλαδου στην περιοχή, αυτό είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2003. Τότε, ένας σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε ισοπεδώσει την ιστορική πόλη Μπαμ στον Νότο της χώρας προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 25.000 ανθρώπων.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια»


Μέχρι τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η ρύθμιση για τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ, το σύνολο των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τις 10.000 ευρώ και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού δεν πρέπει να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Δικαιώματα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο), άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα.

Επιπλέον το παραπάνω ποσό αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ ( δηλαδή έως 30.000 ευρώ ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Με τις ρυθμίσεις χορηγείται περίοδος χάριτος 48 μηνών, άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού, ενώ η δόση κάθ´ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ΄ ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

Ειδικά:

Για ετήσια καθαρά εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,5% και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.

Για τους άνεργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νόμιμα με 500€ όλα τα παλιά αυθαίρετα


Η δαμόκλειος σπάθη της κατεδάφισης απομακρύνεται οριστικά από τις αυθαίρετες οικοδομές που ανεγέρθησαν προ του 1975, με ένα αντίτιμο ύψους 500 ευρώ. Νομοσχέδιο, που επίκειται η κατάθεσή του στη Βουλή, νομιμοποιεί και όλες τις οικοδομικές μικροπαραβάσεις, εφόσον δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια. Τακτοποιεί ημιυπαίθριους, εξώστες, δώματα και υπόγεια με υπέρβαση του συντελεστή δόμησης μέχρι 40%. Ρυθμίζει τις εκκρεμότητες των αυθαιρέτων της περιόδου 1975-1983.

Με διαδικασίες-εξπρές προωθείται στη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη και τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας Σωκράτη Αλεξιάδη και σήμερα-αύριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει γύρω στις 10 ημέρες.

Στόχος είναι το νομοθέτημα του ΥΠΕΚΑ να έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...