Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Δεκάδες νεκροί από σεισμό 7,8 R


Από το Ντουμπάι έως το Νέο Δελχί και από την Ντόχα έως το Ισλαμαμπάντ έγινε αισθητός ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με εστιακό βάθος 15,2 χλμ. και επίκεντρο μια αραιοκατοικημένη βραχώδη περιοχή στο νοτιοανατολικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Από το χτύπημα του Εγκέλαδου κατέρρευσαν αμέσως τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιφέρεια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση αναφορικά με το πλήθος των νεκρών.

Αρχικά, Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ανέλθει σε εκατοντάδες κάνοντας μάλιστα λόγο για τον «μεγαλύτερο σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια».

Στην πορεία ωστόσο, η ιρανική κρατική τηλεόραση κατέβασε τις ανθρώπινες απώλειες σε περίπου 40, προτού εμφανιστεί βουλευτής της επαρχίας που επλήγη και τις... μηδενίσει υποστηρίζοντας στο πρακτορείο ISNA πως «ευτυχώς, ο σεισμός δεν προκάλεσε κανέναν θάνατο».

Την ίδια ώρα ωστόσο, η κατάσταση παρουσιαζόταν πολύ τραγικότερη στο γειτονικό Πακιστάν, οι βορειοδυτικές περιοχές του οποίου επίσης ταρακουνήθηκαν από τον σεισμό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από το Πακιστάν τοποθετούσαν τον αριθμό των νεκρών σε μερικές δεκάδες (άλλοι έκαναν λόγο για τουλάχιστον 13 και άλλοι για τουλάχιστον 30) και αυτό των τραυματιών σε εκατοντάδες (συγκεκριμένα, πάνω από 200) ενώ σε εκατοντάδες υπολογίζονταν και τα σπίτια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Αισθητή στο Κατάρ

Πάντως, όλοι επιβεβαιώνουν πως η δόνηση έγινε αισθητή πολύ μακριά, ακόμη και σε περιοχές όπως το Καράτσι, το Δελχί, το Κατάρ καθώς και το Ντουμπάι, με αποτέλεσμα μάλιστα σε κάποια από αυτά τα μέρη να σημειωθούν σκηνές πανικού και να εκκενωθούν γραφεία και καταστήματα.

Για καλή τύχη όλων ωστόσο, ο Εγκέλαδος ετούτη τη φορά χτύπησε μακριά από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στα δυτικά (Μπουσέρ) και κεντρικά της χώρας.

Το ανησυχητικό βέβαια είναι πως ο χθεσινός σεισμός είναι ο δεύτερος που πλήττει το Ιράν μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας. Είχε προηγηθεί άλλος ένας, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 9 Απριλίου στα νοτιοδυτικά της χώρας, ο οποίος ισοπέδωσε δύο χωριά και κόστισε τη ζωή σε 37 άτομα, τραυματίζοντας παράλληλα περίπου άλλα 850.

Το Ιράν ξεχωρίζει ως μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της υφηλίου και ταρακουνιέται συχνά-πυκνά. Οσο για το περισσότερο πολύνεκρο χτύπημα του Εγκέλαδου στην περιοχή, αυτό είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2003. Τότε, ένας σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε ισοπεδώσει την ιστορική πόλη Μπαμ στον Νότο της χώρας προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 25.000 ανθρώπων.ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...