Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Γιατί γαργαλιόμαστε ;


Ορισμένα σημεία του σώματος, όπως ο λαιμός, οι πατούσες και τα πλευρά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο άγγιγμα.

Το αυθόρμητο γέλιο –σε άλλους ήπιο και σε άλλους πιο έντονο– συνοδεύει συνήθως το άγγιγμα στα σημεία αυτά.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα όταν κάποιος μας γαργαλά και πώς μπορούμε να κατευνάσουμε το αίσθημα όταν δεχόμαστε… επίθεση γαργαλητού; Στο βίντεο από το Βασιλικό Ινστιτούτο της Βρετανίας που θα δείτε παρακάτω, εξηγείται ότι η αντίδρασή μας στο γαργαλητό είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους επιτελεί πιθανώς σημαντικούς σκοπούς.

Η αφηγήτρια Δρ Emily Grossman εξηγεί όλες τις πιθανές θεωρίες που έχουν προταθεί κατά καιρούς προκειμένου να εξηγηθεί αυτή η συνήθης σωματική και συναισθηματική αντίδραση στο άγγιγμα.

Το γαργαλητό θεωρείται μερικές φορές διαδικασία εξοικείωσης μεταξύ συνομηλίκων ή μελών της οικογένειας και συμβάλλει στη δημιουργία δεσμών μεταξύ δύο ατόμων.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι το γαργαλητό λειτουργεί ως προειδοποίηση, για παράδειγμα ότι κάποιο έντομο περπατά επάνω μας, όμως το ερέθισμα προκαλεί γέλιο όταν αντιλαμβανόμαστε ότι η αίσθηση προέρχεται από έναν άλλο άνθρωπο.

Γελάμε όταν μας γαργαλούν επειδή το γαργαλητό ενεργοποιεί μια περιοχή του εγκεφάλου (Rolandic operculum) που ελέγχει τις κινήσεις των μυών του προσώπου, τις συναισθηματικές αντιδράσεις αλλά και την παραγωγή φωνής.
Ενεργοποιεί επίσης τον υποθάλαμο, περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη θερμοκρασία του σώματος, την πείνα και τη σεξουαλική συμπεριφορά, γι’ αυτό και νιώθουμε μια σχετική ευχαρίστηση όταν μας γαργαλούν –ελαφρώς τουλάχιστον.

Αν το γαργαλητό οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη ευαισθησία ορισμένων σημείων του σώματος, γιατί δεν γαργαλιόμαστε όταν εμείς ακουμπάμε το ίδιο μας το δέρμα;

Η ειδικός εξηγεί ότι ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται πότε θα προκύψει το ερέθισμα στο δέρμα κι έτσι καταπνίγει την αντίδραση.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που κανονικά αντιδρούν στο γαργαλητό είναι μειωμένη όταν γαργαλάμε τον εαυτό μας. Αυτό υποδεικνύει ότι μπορούμε να ελέγξουμε την αντίδρασή μας στο γαργαλητό, πιθανότατα ακόμη κι όταν μας γαργαλά κάποιος άλλος.

Τι πρέπει να κάνουμε; Να βάλουμε τα χέρια μας επάνω στα δικά του όταν μας γαργαλά! Αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο να προβλέψει καλύτερα την κίνηση των χεριών και να παρεμποδίσει την αναμενόμενη αντίδραση.




onmed.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η παλαιότερη σαμπάνια στον κόσμο !


«Νότες μπαχαρικών, καπνού και δέρματος» – αυτές τις λέξεις βρήκαν οι σομελιέ για να περιγράψουν τη σαμπάνια που βρέθηκε σε ένα ναυάγιο 170 ετών στο βυθό της Βαλτικής. Οι χημικές αναλύσεις, όμως, δίνουν και νέα στοιχεία για την οινοποιία του 19ου αιώνα. Συνολικά 168 μπουκάλια σαμπάνιας βρέθηκαν άθικτα το 2010 στο κουφάρι ενός πλοίου που εντοπίστηκε έξω από το αρχιπέλαγος Όλαντ της Φινλανδίας. Τα σχέδια των καλοδιατηρημένων φελλών αποκάλυψαν ότι επρόκειτο για σαμπάνια που εμφιαλώθηκε τη δεκαετία του 1830 ή 1840 από τις γαλλικές οινοποιίες Veuve Clicquot, Heidsieck και and Juglar. Δώδεκα φιάλες βγήκαν στο σφυρί το 2011 και το 2012, και μία από αυτές πουλήθηκε για το ποσό ρεκόρ των 30.000 ευρώ.

Μόλις 2 ml του πολύτιμου ποτού εστάλησαν για αναλύσεις στο Πανεπιστήμιο της Ρεμ στη Γαλλία. Οι ερευνητές δημοσιεύουν τώρα τα αποτελέσματα στη διαδικτυακή επιθεώρηση PNAS. Η βασική διαπίστωση ήταν ότι η σαμπάνια βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση, προφανώς λόγω της χαμηλής, σταθερής θερμοκρασίας και του απόλυτου σκοταδιού στο βυθό. Η αρχική υποψία ήταν ότι το φορτίο του πλοίου προοριζόταν για τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Οι Ρώσοι, όμως, είναι γνωστό ότι προτιμούσαν εκείνη την εποχή να πίνουν σαμπάνια με τουλάχιστον 300 γραμμάρια σάκχαρων ανά λίτρο, ενώ η σαμπάνια του ναυαγίου περιείχε περίπου το μισό από αυτό. Αυτό δείχνει ότι το φορτίο δεν αποκλείεται να προοριζόταν για τη Γερμανία, η οποία προτιμούσε τη σαμπάνια της λιγότερο γλυκιά. Για τα σημερινά γούστα, πάντως, η σαμπάνια των 170 ετών θα φαινόταν πετιμέζι -η σαμπάνια μπρουτ, σήμερα το δημοφιλέστερο είδος σαμπάνιας, περιέχει περίπου 10 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο, επισημαίνει το Nature.com.

perierga.gr - Η παλαιότερη σαμπάνια στον κόσμο!

Επιπλέον, η ναυαγισμένη σαμπάνια περιείχε μόλις 9% αλκοόλ κατά όγκο, συγκριτικά με 12% στις σημερινές σαμπάνιες. Το πιθανότερο είναι ότι οι οινοποιοί της εποχής δεν έλεγχαν τόσο καλά τη διαδικασία της ζύμωσης -ίσως γι΄αυτό η σαμπάνια τους μύριζε ελαφρώς σαν γιαούρτι ή τυρί. Οι ερευνητές ανίχνευσαν επίσης τανίνες από ξύλο, ένδειξη ότι η σαμπάνια είχε ζυμωθεί σε ξύλινα βαρέλια. Παρά την καλή της κατάσταση, όμως, η σαμπάνια είχε πολύ λίγο διοξείδιο του άνθρακα για να σχηματίσει φυσαλίδες, πιθανότατα επειδή το αέριο δραπέτευσε σταδιακά μέσα από το φελλό.

perierga.gr - Η παλαιότερη σαμπάνια στον κόσμο!

Οι σομελιέ της μελέτης ανίχνευσαν νότες μπαχαρικών, καπνού και δέρματος. Ωστόσο ο Ντομινίκ Ντεμαρβίλ, υπεύθυνος του οινοποιείου Veuve Clicquot που υπάρχει μέχρι και σήμερα, διαβεβαιώνει ότι μύρισε και ώριμα φρούτα, τρούφες και μέλι. Μάλιστα η Veuve Clicquot έσπευσε να ποντίσει ακόμα 350 φιάλες στην ίδια περιοχή της Βαλτικής, προκειμένου να μελετήσει πώς η πίεση και η χαμηλή θερμοκρασία επηρεάζουν την ποιότητα της σαμπάνιας.




in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Παράθυρο» για μειωμένα τέλη κυκλοφορίας στα ΙΧ σε ακινησία


«Παράθυρο» για μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για τα ΙΧ που είναι σε ακινησία και οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να τα ξαναβγάλουν στην κυκλοφορία με την καταβολή ενός αναλογικού ποσού για το υπόλοιπο του έτους, αφήνει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Μάλιστα, περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ έχουν χαθεί την τελευταία πενταετία από τα κρατικά ταμεία λόγω μη είσπραξης τελών κυκλοφορίας από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ που έθεσαν τα οχήματά τους σε ακινησία. Παράλληλα, σχεδόν 24.000 επαγγελματικά οχήματα, στην πλειονότητά τους φορτηγά δημόσιας χρήσης, έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, σε απάντηση γραπτής ερώτησης του βουλευτή Κοζάνης των ΑΝΕΛ, Χαρίσιου Κάτανα, τα κατ' εκτίμηση απολεσθέντα έσοδα μόνο από τέλη κυκλοφορίας από το 2009 ως σήμερα έχουν ως εξής:

Ανεξαρτήτως κυβισμού, δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας για 771.873 ΙΧ κάτι που συνεπάγεται απώλεια εσόδων ύψους 754,7 εκατ. ευρώ
Στα άνω των 1.900 κυβικών ΙΧ, δεν έχουν εισπραχθεί τέλη για 129.915 οχήματα, μία απώλεια που εκτιμάται ότι φτάνει τα 300,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την κ.Βαλαβάνη, «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα μίας ελαστικότερης αντιμετώπισης που θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες και θέλουν να επανενεργοποιήσουν τα οχήματά τους κατά τη διάρκεια του έτους να μπορούν να το κάνουν με μικρότερη από τη συνολική ετήσια επιβάρυνση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, έχουν τεθεί σε ακινησία σχεδόν 24.000 επαγγελματικά οχήματα, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι φορτηγά δημόσιας χρήσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, βρίσκονται σε ακινησία:
22.213 φορτηγά
253 συρμοί
51 ρυμουλκούμενα
323 ρυμουλκούμενα με επικαθήμενο
295 λεωφορεία
17 τρίκυκλα
527 επικαθήμενα
110 φορτηγά ρυμούλκα
117 ελκυστήρες



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το τέλειο διαμάντι πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 22.100.000 $


Ενα αψεγάδιαστο διαμάντι 100 καρατίων πουλήθηκε χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη στην τιμή των 22,1 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's.

Το κλασικό σμαραγδένιο διαμάντι χρώματος βαθμού D (σ.σ έχει καθιερωθεί μία διεθνής κλίμακα μέτρησης του χρώματος των διαμαντιών, η οποία αρχίζει με το γράμμα D και η οποία είναι η καλύτερη και ακριβότερη ποιότητα χρώματος ή καλύτερα άχρωμη κατηγορία διαμαντιών), το οποίο έχει μέγεθος περίπου ενός καρυδιού και εξορύχτηκε στη νότια Αφρική από την διάσημη εταιρεία De Beers, αγόρασε ανώνυμος αγοραστής με προσφορά από τηλεφώνου.

Η τιμή εκτίμησής του ήταν από 19 εκατομμύρια έως 25 εκατ δολάρια.

Ο Γκάρι Σούλερ, ο επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του Sotheby's Νέας Υόρκης, χαρακτήρισε το διαμάντι "επιτομή της τελειότητας".

"Το χρώμα του είναι λευκότερο του λευκού, δεν έχει καμία εσωτερική ατέλεια κι είναι τόσο διάφανο που με το μόνο με το οποίο μπορεί να συγκριθεί είναι με μία δεξαμενή νερού", είπε ο ίδιος.

Όπως είπε ο Σούλερ, αυτό που καθιστά ξεχωριστό το συγκεκριμένο διαμάντι είναι το μέγεθός του και το όμορφο σχήμα του. Αρχικά το βάρος του ήταν 200 καράτια, αλλά ο ιδιοκτήτης του αφιέρωσε πάνω από ένα χρόνο για να τελειοποιήει την ποιότητα της κοπής του και το γυάλισμά του.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ερχεται κούρεμα έως 50% στα κόκκινα αγροτικά δάνεια


Κούρεμα μέχρι και 50% στα κόκκινα αγροτικά δάνεια προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

«Υπάρχει ένα θέμα γενικότερα με τα κόκκινα δάνεια και θα γίνει άμεσα παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταχθούν και τα κόκκινα δάνεια των αγροτών. Επισημαίνω όμως μια ιδιαιτερότητα με τους αγρότες. Υπάρχουν δάνεια που έχουν μείνει στη λεγόμενη κακή τράπεζα που στο σύνολό τους -συνεταιριστικά και ιδιωτών- ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, όπου εκεί επιχειρούμε να κάνουμε μια πιο γενναία παρέμβαση με κούρεμα μέχρι και 50%» δήλωσε συνέντευξή του στο ένθετο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», «Αγροτικός Τύπος».

«Αυτό είναι ένα ζητούμενο που συζητάμε με τον Εκκαθαριστή. Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει να δούμε ποιες από αυτές τις δραστηριότητες μέσα από ένα τέτοιο κούρεμα μπορούν να λειτουργήσουν. Δηλαδή, κούρεμα που να προϋποθέτει την άμεση καταβολή του 20% του υπολοίπου του δανείου δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να το δούμε σε μια λογική που να μπορεί να “περπατήσει”. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε καταλογισμούς ύψους 460 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις δανείων από συνεταιρισμούς-φαντάσματα που δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώσουν» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου εξηγεί τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, σημειώνοντας ότι εκτάσεις 51 εκατ. στρεμμάτων θα χαρακτηριστούν επιλέξιμες, εκ των οποίων 30 εκατ. στρέμματα θα μοιραστούν στους κτηνοτρόφους.

Όσον αφορά στη νέα ΚΑΠ, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κτηνοτροφία και τα παραδοσιακά προϊόντα μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Επιπλέον, ο κ. Αποστόλου, αναφερόμενος στο συνεργατισμό, τόνισε ότι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να «στηθούν» πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί κατά κλάδο και ομάδες παραγωγών κατά προϊόν.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι θα γίνει με τις προθεσμίες της ρύθμισης των 100 δόσεων


Με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρακτικά οι οφειλέτες έχουν δύο δυνατότητες: ή να εντάξουν το χρέος τους στο καθεστώς το δόσεων, ή να δώσουν «μπροστά» ένα μέρος της οφειλής προκειμένου να διαγράψουν ισόποσες προσαυξήσεις.

Η πρώτη διαδικασία, μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαίου.

Η δεύτερη διαδικασία – η οποία και «καίει» το δημόσιο καθώς θέλει να βάλει ζεστό χρήμα στο ταμείο μέσα στον Απρίλιο, εκπνέει στις 27 Απριλίου.

Πρακτικά λοιπόν, όσοι θέλουν να «κουρέψουν» προσαυξήσεις μέσα από τη διαδικασία της προκαταβολής έχουν τρεις εργάσιμες στη διάθεσή τους: σήμερα Πέμπτη, αύριο και την Δευτέρα.

Μάλιστα, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η υπουργική απόφαση, οι τελευταίοι θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα όχι μόνο να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση αλλά να πληρώσουν και την πρώτη δόση.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, δίνεται η δυνατότητα παράτασης στην προθεσμία της 27ης Απριλίου η οποία αφορά τη διαδικασία της προκαταβολής. Ωστόσο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη που σημαίνει ότι τυπικά, δυνατότητα παράτασης δεν υπάρχει καθώς δεν υπάρχει νόμος.

Αν το νομοσχέδιο δεν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ άμεσα τότε δεν θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υπογράψει την υπουργική απόφαση που απαιτείται για την παράταση της προθεσμίας της 27ης Απριλίου. Που σημαίνει ότι αν ακολουθηθεί το γράμμα του νόμου, η δυνατότητα για «προκαταβολή» (και κούρεμα προσαυξήσεων) θα κλείσει στις 27 Απριλίου και θα ξανανοίξει όποτε λυθούν τα νομικά ζητήματα.

Όσοι λοιπόν θέλουν να πληρώσουν εδώ και τώρα ένα μέρος της οφειλής είτε για να διαγράψουν τις προσαυξήσεις τους είτε ακόμη και για να ρίξουν το χρέος κάτω από τα 5000 ευρώ προκειμένου αυτό να καταστεί άτοκο, καλό θα είναι να σπεύσουν. Αυτοί που έσπευσαν μέχρι τώρα να ρυθμίσουν είναι περίπου 100.000 άτομα.

Δεν μπήκαν όλοι στη διαδικασία της προκαταβολής. Οι περισσότεροι δεν δίνουν ζεστό χρήμα και προτιμούν την ευκολία των δόσεων. Αυτό είναι ανησυχητικό δείγμα για το υπουργείο Οικονομικών καθώς αν συνεχιστεί αυτή η τακτική και δεν ενταθούν οι αιτήσεις για προκαταβολή μέσα στις τρεις ημέρες που απέμειναν, η ενίσχυση των εσόδων τουλάχιστον κατά τον τρέχοντα μήνα δεν θα είναι η αναμενόμενη.

Βέβαια, δεδομένου ότι η αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας θα παραταθεί και τον Μαίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα έσοδα της ρύθμισης θα είναι ευπρόσδεκτα και μέσα στον επόμενο μήνα.



topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...