Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Όσιρις: καλωσήρθατε στην κόλαση του διαστήματος !

Όσιρις: ένας αέριος γίγαντας 150 έτη μακριά από τη Γη! Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "η κόλαση του διαστήματος", αφού η θερμοκρασία του φτάνει τους 1.100 βαθμούς Κελσίου, η ατμόσφαιρά του είναι γεμάτη από το δηλητηριώδες μονοξείδιο του άνθρακα και οι θύελλες που μαίνονται σε αυτόν, φτάνουν στην ιλλιγιώδη ταχύτητα των 7.000 έως και 10.000 χιλιομέτρων την ώρα!
Ποιός είναι ο τρομαχτικός Όσιρις!
Ο εξωπλανήτης Όσιρις, με την κωδική ονομασία HD 209458b, περιστρέφεται γύρω από από έναν αστέρα στον αστερισμό του Πήγασου, περίπου 150 έτη φωτός από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Είναι σε τροχιά πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο - γύρω στα 7 εκατομμύρια χλμ., δηλαδή δέκα φορές μικρότερη από ό,τι η απόσταση του Ερμή από τον Ήλιο.
Ο Όσιρις είναι ο πρώτος εξωηλιακός πλανήτης που γνωρίζουμε ότι έχει ατμόσφαιρα, η οποία αποτελείται από ατμούς Υδρογόνου, Οξυγόνο και Άνθρακα και πρόσφατα αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης από ομάδα επιστημόνων!
Η μελέτη της "διαστημικής κόλασης"!
Με επικεφαλής τον Ίγκνας Σνέλεν του Αστεροσκοπείου του Λάιντεν της Ολλανδίας, και με τη χρήση του υπέρυθρου φασματογράφου του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στην έρημο της Χιλής, οι επιστήμονες παρατήρησαν τις ασύλληπτης έντασης θύελες στην επιφάνεια του εξωπλανήτη!
Όπως ανακοίνωσαν μιλώντας στο BBC, "oι τρομεροί άνεμοι προκαλούνται από τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας που υπάρχουν στον εξωπλανήτη ανάμεσα στην πλευρά εκείνη που φλέγεται από το κοντινό άστρο του και στην σημαντικά πιο κρύα σκοτεινή πλευρά του".
Η μελέτη της "κόλασης του διαστήματος", κατέστη δυνατή χάρη στην παρεμβολή του εξωπλανήτη μεταξύ του άστρου του και της Γης! Έτσι οι ερευνητές είχαν την μοναδική ευκαρία να μελετήσουν για τουλάχιστον τρεις ώρες τις αλλαγές, οι οποίες προκλήθηκαν στο φως που έφτανε στον πλανήτη μας. Από αυτές τις αλλαγές, προέκυψαν τα συμπεράσματα σχετικά με τις φυσικές και χημικές συνθήκες στην επιφάνεια του Όσιρι!
Όσιρις, o θεός των νεκρών!
Η ονομασία "Όσιρις" που δόθηκε στον HD 209458b, οφείλεται στον θεό των αρχαίων Αιγυπτίων. Αν και αρχικά εθεωρείτο θεός της φύσης και ενσάρκωση "του πνεύματος της βλάστησης", στη συνέχεια καθιερώθηκε ως "θεός των νεκρών". Μετά από τον θάνατο και την ανάστασή του, αποσύρθηκε στα Ηλύσια Πεδία, όπου έγινε βασιλιάς των νεκρών.
Πηγή: pyles.tv
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου

1893: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Α', βασιλεύς των Ελλήνων (1917 - 1920).

1917: Υπογράφεται η συνθήκη της Κερκύρας, με την οποία Σέρβοι, Κροάτες και Σλοβένοι δημιουργούν το κράτος της Γιουγκοσλαβίας.

1934: Γεννήθηκε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ηθοποιός.

1936: Πρώτη τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η προθιέρεια Κούλα Πράτσικα ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα φτάσει στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα, από 3.840 λαμπαδηδρόμους.

1947: Γεννήθηκε ο Κάρλος Σαντάνα, μεξικάνος ρόκερ.

1969: Ο αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στη Σελήνη.

1971: Η δικτατορία αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από την εκδότρια της «Καθημερινής» Ελένη Βλάχου.

1973: Πέθανε ο Μπρους Λι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λι Γιουν Καμ, κινέζος άσσος του καράτε και ηθοποιός.

1974: Απόβαση και εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Γενική επιστράτευση στην Ελλάδα.

1989: Πέθανε ο Γιάννης Τσαρούχης, ζωγράφος.

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επ' αόριστον απεργία και αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις


Ναυάγιο στη συνάντηση Ραγκούση-ιδιοκτητών ταξί

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση του υπουργού Μεταφορών, Γ. Ραγκούση, με τους ιδιοκτήτες ταξί, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές σήμερα το μεσημέρι. 

Οι αυτοκινητιστές ζήτησαν σήμερα από τον υπουργό εξάμηνο περιθώριο διαλόγου, με δεσμεύσεις για πλαίσιο πληθυσμιακής αναλογίας στην έκδοση των αδειών, όπως προέβλεπε το προεδρικό διάταγμα Ρέππα, για να εισπράξουν το «όχι» του Γ. Ραγκούση. 

Λίγη ώρα αργότερα, οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν, στη γενική τους συνέλευση, συνέχιση των κινητοποιήσεων με αποχή των ταξί επ’ αόριστον από τους δρόμους και αναζήτηση νέων μορφών διαμαρτυρίας οι οποίες θα έχουν αιφνιδιαστικό χαρακτήρα, καθώς θα ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή. 

Μετά τη γνωστοποίηση του αδιεξόδου των συνομιλιών στους απεργούς που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το υπουργείο Υποδομών, επικράτησε ένταση, καθώς πολλοί αυτοκινητιστές άρχισαν να πετούν μπουκάλια, με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, δήλωσε «θλίψη για τους 10-15 προβοκάτορες» που δημιούργησαν τα επεισόδια, τα οποία και καταδίκασε. 
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δεν ξεχνώ, αδέλφια Κύπριοι !


Την θυμάμαι σαν και τώρα εκείνη την ημέρα… Σκάρτα οχτώ χρονών ήμουν και είχαμε κατεβεί για μπάνια στην παραλία που υπήρχε στο Μεγάλο Πεύκο ακριβώς δίπλα από το στρατόπεδο του Πυροβολικού.

Καταλάβαινες την αναταραχή στα πρόσωπα των μεγάλων που συζητούσαν και θυμάμαι τη γιαγιά που έπιανε κουβέντα με τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς που μπαινόβγαιναν τρέχοντας από την πύλη.

Όλα έγιναν τόσο γρήγορα… Από την παραλία και το ξέγνοιαστο παιχνίδι με την αδελφούλα μου σε ένα εκτάκτως ναυλωμένο λεωφορείο για επιστροφή στην Αθήνα. Η Σχολή Πυροβολικού – όπως και τα ΛΟΚ – ήταν προφανής στόχος και το εξοχικό μας δεν απείχε παρά μερικά μέτρα από αυτήν.

Καμιόνια με στρατιώτες να κατακλύζουν τον δρόμο, ελικόπτερα να σχίζουν τον ουρανό με εκκωφαντικό θόρυβο και μια μουντή ατμόσφαιρα στους γύρω μας – αυτή ήταν η εικόνα που έφτανε τότε στα μάτια των παιδιών, σαν φωτογραφίες ασπρόμαυρες που τις ψαχουλεύει τώρα η μνήμη.

Μέχρι που η αγωνία έφτασε στο ίδιο μας το σπιτικό! Είχαμε καταλύσει στην αυλή του ιδιοκτήτη του λεωφορείου – κάπου στο Γαλάτσι, αν θυμάμαι καλά – και περιμέναμε ένα ταξί για να μας πάει στο πατρικό στο Παγκράτι, όπου τα κατεβασμένα ρολά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες θα ανέβαιναν πριν την ώρα τους, μετατρέποντας σε αίσθημα μελαγχολίας για το καλοκαίρι που χάθηκε τη μυρωδιά της κλεισούρας που  θα κυριαρχούσε στην οδό Υμηττού.

“Ο μπαμπάς μπορεί να χρειαστεί να πάει σε στρατόπεδο” ήταν στο περίπου τα λόγια της μητέρας μας που για χάρη μας προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Και να το κλάμα το δικό μας, και να οι πιο ακραίες εικόνες και οι πλέον μύχιοι φόβοι που αναδύει στο υποσυνείδητο των παιδιών η λέξη που φάνταζε έως τότε για μας ως παιχνίδι: “Πόλεμος!”

Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη μέρα… Όπως δεν ξεχνώ και ότι 40.000 Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκείνο το πρωινό στην μαρτυρική αδελφή μας Κύπρο, σκορπίζοντας τον θάνατο, τον όλεθρο και την καταστροφή.

Δεν μου επιτρέψουν να το ξεχάσω εκείνες οι εικόνες που χαράχτηκαν στην παιδική ηλικία.

Κυρίως όμως δεν το επιτρέπουν οι 200.000 άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, οι πάνω από 4.000 νεκροί, οι 1.619 αγνοούμενοι

Δεν θέλω να εκδικηθώ, αλλά θέλω δικαιοσύνη. Θέλω για την Κύπρο μας το αυτονόητο.  Θέλω να αποκατασταθεί η μεγαλύτερη πολιτική ντροπή στην σύγχρονη ιστορία του πλανήτη μας.

Να μην ξανακουστεί η λέξη “Κατεχόμενα”. Να ξαναγεννηθούν η Κερύνεια, η Μορφού, το Ριζοκάρπασο, η Φαμαγκούστα , όλη η Βόρεια Κύπρος!

Για κάποιους, η υπόθεση είναι κατά βάση οικονομική πλέον: υπό κατοχή βρίσκεται το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Για όλους τους Έλληνες, όμως, είναι ζήτημα ζωής και τιμής!

Είναι χρέος ιστορικό για τον Ελληνισμό!

Δεν ξεχνώ, αδέλφια μας Κύπριοι…









του Σωτήρη Χιωτάκη
protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έχει η Τουρκία Καλαμάτα ;


Μία διαφορετική καταγγελία έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στη Βουλή.
Υποστήριξε πως οι Τούρκοι χρησιμοποιούν την ονομασία "Ελιά Καλαμάτας" στις διεθνείς αγορές καταστρατηγώντας την ελληνική ΠΟΠ της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας.
Πού όμως στηρίζει η κ. Πασχαλίδου την καταγγελία της;
Επικαλείται στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), τονίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Από διασταυρωμένες πληροφορίες, καθώς και δημοσίευμα σε έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του ΥΠΑΑΤ, προκύπτει ότι στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη πωλούνται σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ μαύρες ελιές χύμα με την ονομασία “Καλαμάτα”, ενώ επίσης οι ελιές αυτές διατίθενται και σε εστιατόρια με αναφορά ότι πρόκειται για ντόπιες ποικιλίες", σημειώνει η βουλευτής θεσσαλονίκης.
Και συνεχίζει:
"Γίνεται χρήση του ονόματος της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας, το οποίο όνομα φαίνεται ότι επιδιώκει να ηθικοποιηθεί σταδιακά η τουρκική αγορά".
Με ερώτησή της προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, και Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, η βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να ελεγχθεί η αγορά των βρώσιμων ελιών της Τουρκίας αλλά και ποιες κινήσεις θα γίνουν προκειμένου να αποτραπεί οριστικά η χρήση του ονόματος εκ μέρους της γειτονικής χώρας.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία ακολουθεί την πάγια τακτική της. Δηλαδή εκμεταλλευόμενη τα παραθυράκια στις διεθνείς συμβάσεις, υπογραμμίζει ότι εκτός ΕΕ, δεν τη δεσμεύει ανάλογο καθεστώς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και έτσι πχ. "οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μπορούν να εισάγουν «ελιές Καλαμάτας» από την Τουρκία".
Η ΠΕΜΕΤΕ κάνει λόγο για καταπάτηση της κατοχυρωμένης ονομασίας και την ανάγκη νομικών μέτρων για την προστασία των ελληνικών συμφερόντων.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

423 εκατ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος

Το πρόβλημα έχει αρχίσει να λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, αναγκάζοντας πλέον τη ΡΑΕ να παρέμβει υπό την πίεση των εταιρειών ενέργειας που πιέζουν να δημιουργηθεί «Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές, ώστε από τη μία να προστατεύσει τους καταναλωτές από τυχόν ανάλγητες πρακτικές των επιχειρήσεων, και από την άλλη να βάλει φραγμό στο φαινόμενο των «τζαμπατζήδων» που μεταπηδούν από τη μία εταιρεία στην άλλη για να γλιτώσουν χρέη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΕΗ για τον Ιούλιο, η αξία των λογαριασμών που βρίσκονται σε καθυστέρηση ξεπερνούν τα 423 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά τουλάχιστον 30% από πέρυσι.
Στα τέλη του 2010, τα φέσια κυμαίνονταν στα 385 εκατ. ευρώ και το 2009 στα 285 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια δηλαδή η αξία των ανεξόφλητων λογαριασμών έχει αυξηθεί κατά 135 εκατ. ευρώ ή σχεδόν κατά 50%!
Από τα 423 εκατ. ευρώ των οφειλών που δεν έχει εισπράξει η ΔΕΗ, περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζονται από τη ΔΕΗ ως επισφαλείς απαιτήσεις. Αφορούν περίπου 190.000-200.000 νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (χαμηλή τάση) και πρόκειται για λογαριασμούς που παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών.
Μεγάλο μέρος του προβλήματος έχει μεταφερθεί πλέον και στους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι ανησυχούν ότι με την τροπή των πραγμάτων στην οικονομία, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμη δυσκολότερες συνθήκες στο μέλλον.
Από εταιρεία σε εταιρεία
Για την ώρα, το σοβαρότερο πρόβλημά τους είναι οι «τζαμπατζήδες» του ρεύματος που εκμεταλλεύονται το σημερινό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν αποτελεί εμπόδιο για την αλλαγή προμηθευτή, και μεταπηδούν από τη μία εταιρεία στην άλλη (ΔΕΗ, Energa, Aegean Power), χωρίς να πληρώνουν τα χρέη τους.
Βασικό τους αίτημα είναι να δημιουργηθεί, με τη συνδρομή της ΔΕΗ, μια «μαύρη λίστα» με τα στοιχεία των κακοπληρωτών ηλεκτρικού ρεύματος στα πρότυπα του τραπεζικού «Τειρεσία», ώστε να αξιοποιούν τα στοιχεία και να απορρίπτουν πελάτες.
Προς το παρόν, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απορρίπτει την πρόταση -αν και δηλώνει αναρμόδια- και προειδοποιεί πως ενδέχεται να ανακύψει ζήτημα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, παραπέμποντας στην Αρχή Προτασίας Προσωπικών Δεδομένων. Επισημαίνει δε πως οι εταιρείες δεν έχουν εξαντλήσει κάθε άλλο δυνατό μέτρο διαχείρισης της κατάστασης· στο πλαίσιο αυτό αντιπροτείνει άλλα μέτρα προστασίας των εταιρειών, τα οποία προτίθεται να εντάξει στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται:
- Απόρριψη αίτησης. Η δυνατότητα των εταιρειών να αρνούνται τη σύνδεση σε κακοπληρωτές. Ο υποψήφιος πελάτης θα υποχρεώνεται να υποβάλει τον τελευταίο εκκαθαριστικό του λογαριασμό, ώστε να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή όχι ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Η πληρωμή με πάγια εντολή στην τράπεζα με αντάλλαγμα μικρές εκπτώσεις.
- Η καταβολή εγγύησης. Οι εταιρείες να απαιτούν την προπληρωμή μέχρι και 3 λογαριασμών ως εγγύηση από καταναλωτές που έχουν «ιστορικό».
- Επισήμανση χρέους: Για να αλλάξει προμηθευτή ένας καταναλωτής θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώσει τον διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΗ) και στη συνέχεια να ενημερώνεται τόσο ο παλιός όσο και ο νέος προμηθευτής, ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τυχόν ύπαρξη απλήρωτων λογαριασμών.
- Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει παράλληλα να ενημερώνουν τους ευάλωτους καταναλωτές για τη δυνατότητα αξιοποίησης του Κοινωνικού Τιμολογίου αλλά και να τον διευκολύνουν στην αποπληρωμή των λογαριασμών. *

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δημοπρασίες ακόμα και μέσω διαδικτύου ή τηλεόρασης

Μέτρο για τον κίνδυνο κατάρρευσης της αξιοπιστίας της χώρας -το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης- θα αποτελέσει η επιτυχία ή μη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η εξασφάλιση 1,7 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και 5 δισ. έως τον Δεκέμβριο.
Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κατά την έγκριση του διορισμού του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του νεοσύστατου Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Ι. Κουκιάδη και Κ. Μητρόπουλο.
Εξάλλου χθες το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε τις προκηρύξεις για την εύρεση συμβούλων για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ (πώληση του 34% έως τον Δεκέμβριο) και των κρατικών λαχείων.
Ειδικότερα ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι "για τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου πρέπει να εξασφαλιστούν μέχρι τον Ιούλιο 2014, 30 δισ. ευρώ" και προανήγγειλε ότι "οι σύνθετες αποκρατικοποιήσεις θα εξεταστούν με πολλή προσοχή στη συνέχεια".
Δύσκολο εγχείρημα
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι οι δημοπρασίες μπορεί να γίνονται μέσω διαδικτύου ή και της τηλεόρασης (όπως γίνεται στην Τουρκία) και για τον σκοπό αυτόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κανάλι της Βουλής!
Οι κ. Κουκιάδης και Μητρόπουλος παραδέχθηκαν ότι "πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα και ειδικά σε αυτή την οικονομική συγκυρία στην οποία βιάζεσαι να πουλήσεις, με αποτέλεσμα να μην πετύχεις και την καλύτερη τιμή". Επεσήμαναν ότι το Ταμείο θα είναι λειτουργικά έτοιμο μέσα σε 45 ημέρες, ενώ τόνισαν ότι "ο στόχος των 1,7 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί μέσω της παράτασης της σύμβασης του αεροδρομίου, της άδειας των κρατικών λαχείων και την επίσπευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το πώς θα "τρέξει" η αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για "συνεπένδυση με τους αγοραστές, όσον αφορά στα ακίνητα για 30 έως 50 χρόνια", καθώς και "για μακροχρόνια ενοικίαση δικαιωμάτων".

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μήνυση από Siemens σε Ελλάδα


Στη δικαστική οδό, προκειμένου να αναγνωριστεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη ότι δεν έχει υποχρέωση αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου, στρέφεται η Siemens, ανακοινώνοντας πως θα καταθέσει αγωγή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Πρωτοδικείο του Μονάχου.
Η πρόθεση αυτή γνωστοποιήθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη και τον υφυπουργό Πολιτισμού Γιώργο Νικητιάδη.
Η συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου είχε ως αντικείμενο "τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για την απόδοση ευθυνών, καθώς και για την εκούσια, κατόπιν συμφωνίας των μερών, αποκατάσταση της ηθικής βλάβης της Ελληνικής Πολιτείας από παράνομες παρελθούσες δραστηριότητες."
Ο Χάρης Παμπούκης επισήμανε στη συνάντηση ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και επανέλαβε τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ελληνικής Δημοκρατίας να επιβάλλει όλες τις κυρώσεις που προβλέπονται από το Ελληνικό και διεθνές δίκαιο.
Το επόμενο βήμα θα είναι η επιβολή προστίμου στην εταιρία από το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ εξετάζονται οι νομικές παράμετροι προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις για το C4I, για ηθική βλάβη του Δημοσίου, καθώς και για πιθανές παραβάσεις του νόμου για τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο έρευνας που έχει ήδη ξεκινήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία έχει συλλέξει στοιχεία τόσο από τα γραφεία της εταιρίας, όσο και από το υλικό που συγκέντρωσε η Εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...