Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Σαν σήμερα 15 Απριλίου

                                                                                       Γεγονoτα
421 π.Χ: Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, υπογράφοντας τη «Νίκειο Ειρήνη»... Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.
1850: Άρση του ναυτικού αποκλεισμού των ελληνικών λιμανιών υπό των Άγγλων, εξαιτίας της υπόθεσης Πατσίφικο (Παρκερικά).
1912: Βυθίζεται ο «Τιτανικός», ύστερα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595 .
1920: Οι αναρχικοί Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Θα εκτελεσθούν 7 χρόνια αργότερα και θα περάσουν στη σφαίρα του μύθου.
1955: Ο αμερικανός πλασιέ Ρέι Κροτς ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο McDonald's, στο Ντε Πλέινς του Ιλινόι.
1989: Η Τραγωδία του Χίλσμπορο. Λίγο πριν από την έναρξη του ημιτελικού για το Κύπελλο Αγγλίας, Λίβερπουλ - Νότιγχαμ, καταρρέει η εξέδρα του γηπέδου του Σέφιλντ, λόγω υπεράριθμων θεατών, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 96 οπαδοί τη Λίβερπουλ και να τραυματιστούν 250.
  • Γεννησεις
1452: Λεονάρντο ντα Βίντσι, ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση δηλαδή του αναγεννησιακού ανθρώπου. [θαν. 2/5/1519]
1489: Κοτσά Μιμάρ Σινάν Αγά, γνωστότερος ως Σινάν, ο κορυφαίος αρχιτέκτονας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ελληνικής καταγωγής. [θαν. 9/4/1588]
1748: Αδαμάντιος Κοραής, γιατρός, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού. [θαν. 25/3/1833]
  • Θανατοι
1415: Εμμανουήλ Χρυσολωράς, επιφανής διπλωμάτης του Βυζαντίου και λόγιος. [γεν. 1355]
1896: Γεώργιος Βιζυηνός, ποιητής και πεζογράφος. [γεν. 1849]
1980: Ζαν Πολ Σαρτρ, γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964. [γεν. 21/6/1905]

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ζητούν… τα λεφτά τους πίσω

Ζητούν… τα λεφτά τους πίσω

Την ανάκτηση 259,61 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα αποφάσισε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στις αγροτικές δαπάνες την περίοδο 2004-2009. Με βάση τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής θα ανακτηθούν συνολικά 530 εκατ. ευρώ από 10 κράτη μέλη.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείο Εγγυήσεων, στην οποία προχωρεί η Επιτροπή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προβλέπεται ότι τα ποσά αυτά θα επιστραφούν από τα κράτη μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών. Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εκταμίευση και τον έλεγχο των δαπανών στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει την ορθή χρησιμοποίηση των κονδυλίων από τα κράτη μέλη.

Αναλυτικότερα για την Ελλάδα, θα ανακτηθούν 137,2 εκατ. ευρώ στον τομέα του ελαιολάδου, άλλων ελαίων και λιπαρών. Πρόκειται για διορθώσεις που αφορούν τη μη επιλεξιμότητα δαπανών και βασικών ελλείψεων στην καλλιέργεια ελιάς και επιτόπιων ελέγχων τα οικονομικά έτη 2004-2006.

Θα ανακτηθούν ακόμη 122,3 εκατ. ευρώ για διορθώσεις που αφορούν ανεπαρκείς ελέγχους, τα οικονομικά έτη 2007-2009, σχετικά με ανεπαρκείς επιτόπιους ελέγχους και ελλείψεις στα συστήματα αναγνώρισης αγροτεμαχίων και γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΑΑ/ΣΓΠ) αλλά και στις διοικητικές διασταυρώσεις που αφορούν μέτρα επιτόπιας αγροτικής ανάπτυξης.


Πηγή newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανοικτή διαφοροποίηση κορυφαίων υπουργών από τις θέσεις του Γιώργου




- Κατσέλη: Η ύφεση δεν θα είναι 3 αλλά 4,1%
- Βενιζέλος: Να πούμε την αλήθεια
- Παπουτσής, Κατσέλη, Μαριλίζα διαφώνησαν για τις αποκρατικοποιήσεις






Λίγη ώρα μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, μέλη του με νευραλγικά υπουργεία αμφισβήτησαν ευθέως τόσο την οικονομική πολιτική που ασκείται και θα ασκηθεί αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και όσα είπε στον ελληνικό λαό.

Η αρχή έγινε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε μια φράση που θα συζητηθεί: "Πρέπει να πούμε την αλήθεια".

Ακολούθησε η κα Κατσέλη, η οποία αμφησβήτησε οτι η ύφεση το 2011 θα είναι 3% αλλά ανέβασε πολύ το ποσοστό στο 4,1%. Αυτή της η θέση θεωρήθηκε από πολλούς οτι έλεγε εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Παπακωνσταντίνου οτι έχει αποτύχει στην μέχρι τώρα πολιτική του.

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων εντονες ήταν οι αντιδράσεις από τον κ.Παπουτσή, την κα Κατσέλη και την κα Ξενογιανακοπούλου, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Παπανδρέου.

Οταν οι 3 υπουργοί εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την διατήρηση μόνο του 34% σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με πληροφορίες παρενέβη λέγοντας οτι τίποτα δεν ξεπουλιέται και πως το δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο στις ΔΕΚΟ.

Πιο ήπια ήταν η κα Διαμαντοπούλου η οποία είπε πάντως οτι οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει.


Πηγη newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο κούκος αηδόνι το Πασχαλιάτικο ταξίδι - Πόσο κοστίζει η βενζίνη σε όλη τη χώρα





Διαβάστε στην έρευνα του Νewsit πόσο κάνει η αμόλυβδη σε όλες τις περιοχές της χώρας για να ξέρετε πόσο θα σας κοστίσει το πασχαλιάτικο ταξίδι.













Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων του Υπουργείου Οικονομίας η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι 1,701, η χαμηλότερη 1,605 και η υψηλοτερη 1,870. Ακριβότεροι νομοί ειναι η Κεφαλλονιά και το Λασίθι.

Διάβαστε στην έρευνα του Newsit πως διαμορφώνονται σήμερα 15 Απριλίου, οι τιμές των καυσίμων πανελλαδικά:

Νομαρχία Αθηνών

-Μαρούσι, αμόλυβδη βενζίνη 1,699
-Αλιμος, αμόλυβδη βενζίνη 1,729
-Καλλιθέα, αμόλυβδη βενζίνη 1,725

Νομαρχία Ανατολικής Αττικής

- Κερατέα, αμολυβδη βενζίνη 1,639

Νομαρχία Δυτικής Αττικής

- Άνω Λιόσια, αμόλυβδη βενζίνη 1,687

Νομαρχία Πειραιώς

- Σπέτσες, αμόλυβδη βενζίνη 1,782
- Αγκίστρι, αμόλυβδη βενζίνη 1,78

Νομαρχία Αχαϊας

- Πάτρα, αμόλυβδη βενζίνη 1,709
- Ακράτα, αμόλυβδη βενζίνη 1,787

Νομαρχία Ευβοίας

- Μαρμάρι, αμόλυβδη βενζίνη 1,78
- Χαλκίδα, αμόλυβδη βενζίνη, 1,689

Νομαρχία Εβρου

- Σουφλί, αμόλυβδη βενζίνη 1,749
- Αλεξανδρούπολη, αμόλυβδη βενζίνη, 1,729

Νομαρχία Θεσσαλονίκης

- Καλαμαριά, αμόλυβδη βενζίνη 1,689
- Θεσσαλονίκη, αμόλυβδη βενζίνη 1,699

Νομαρχία Καστοριάς

- Αγία Τριάδα, αμόλυβδη βενζίνη 1,759

Νομαρχία Φθιώτιδας

-Λαμία, αμόλυβδη βενζίνη 1,779
- Στυλίδα, αμόλυβδη βενζίνη 1,719

Νομαρχία Χανίων

- Δήμος Κισσάμου, αμόλυβδη βενζίνη 1,834

Νομαρχία Κυκλάδων

- Μύκονος, αμόλυβδη βενζίνη 1,758
- Πάρος, αμόλυβδη βενζίνη 1,769

Νομαρχία Δωδεκανήσων

- Ρόδος, αμόλυβδη βενζίνη 1,731
- Λέρος, αμόλυβδη βενζίνη 1,667

Νομός Κεφαλληνίας

- Αργοστόλι, αμόλυβδη βενζίνη 1,870



Πηγη newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σταγόνα - σταγόνα τα νέα μέτρα - Ολες οι πληροφορίες από το υπουργικό





'\







Ενώ το υπουργικό βαίνει προς το τέλος του, το Newsit σας μεταφέρει όλες τις πληροφορίες για όσα ακούστηκαν από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών αλλά και τις προτάσεις των άλλων υπουργών.

Αποκρατικοποιήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου στις 50 σελίδες της εισήγησής του αφιέρωσε 20 στις αποκρατικοποιήσεις με χρονοδιαγράμματα και ποσοστά.
Για την ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ οι πληροφορίες αναφέρουν οτι το δημόσιο θα κρατήσει τον έλεγχο και των 2 ΔΕΚΟ με ποσοστό 34% που χαρακτηρίζεται ως η "χρυσή μετοχή". Για την ΛΑΡΚΟ αυτό που δρομολογείται είναι η συνολική πώλησή της.
Οσο για τα ΕΛΠΕ θα πωληθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό τους. Στόχος είναι να μπουν στα ταμεία 15 δισ.

Κοινωνικές Παροχές

Για τους χαμολοσυνταξιούχους δρομολογείται η ενίσχυσή τους αλλά αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν θα είναι εισοδηματική ή αν θα είναι μεσω κοινωνικών παροχών.

Αναπτυξιακός Νόμος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκέλος αυτό περιλαμβάνονται ρυθμίσεις αυθαιρέτων αλλά περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.


Πηγη newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου

Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου


Σίγουρα έφυγε «χορτάτος» από τη ζωή ο Walter Breuning, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο παππούς Breuning ήταν στο νοσοκομείο από το Φλεβάρη και τελικά απεβίωσε στο Great Falls από φυσικές αιτίες στην ηλικία των 114 ετών. Ο ίδιος όχι μόνο δεν τρόμαζε με την ιδέα του θανάτου, αλλά συνήθιζε να υπενθυμίζει στους γύρω του, ότι «γεννήθηκες για να πεθάνεις».



Πώς τα κατάφερε να ζήσει τόσα πολλά χρόνια; Ο ίδιος αποδίδει την καλή υγεία του στην δίαιτα του, που περιελάμβανε δυο γεύματα ημερησίως, την οποία συνιστούσε σε όλο τον κόσμο, ώστε να «αποκτήσουν μια πολύ καλύτερη φόρμα και να νιώθουν καλύτερα».



Ο Walter Breuning ζούσε από το 1980 ως συνταξιούχος υπάλληλος σιδηροδρόμων, ενώ η γυναίκα του πέθανε το 1957 στην ηλικία των 35 ετών χωρίς να αποκτήσουν παιδιά. Αν και η προχωρημένη του ηλικία δεν του επέτρεπε να θυμάται τον παππού του στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1860, ο ίδιος είχε παθιαστεί με τον τερματισμό δύο σύγχρονων πολέμων, αυτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.







Πηγη newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δωρεάν εκατ. στρέμματα γης σε χιλιάδες αγρότες

Δωρεάν εκατ. στρέμματα γης σε χιλιάδες αγρότες



Θα παραχωρηθούν από το ελληνικό Δημόσιο

Η κυβέρνηση θα διαθέσει με συμβολικό ενοίκιο καλλιεργήσιμες εκτάσεις μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων 5 έως 15 ετών. Δικαιούχοι θα είναι νέοι έως 30 ετών, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».

Απάντηση στην οικονομική ύφεση που πλήττει την ελληνική περιφέρεια και την αγροτική οικονομία ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση με την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού μέτρου: της δωρεάν ουσιαστικά παραχώρησης δημόσιας γεωργικής γης 4,5 εκατ. στρεμμάτων σε αγρότες.

Η κυβέρνηση θα διαθέσει με συμβολικό ενοίκιο αγροτική γη που ανήκει στο Δημόσιο σε ακτήμονες, γεωργούς με μικρούς κλήρους, εποίκους και κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας έτσι νέα διέξοδο στον αγροτικό κόσμο που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Περισσότερα από 140.000 αγροτεμάχια εκατομμυρίων στρεμμάτων του ελληνικού δημοσίου, που παρέμεναν ανεκμετάλλευτα επί σειρά δεκαετιών, πρόκειται να παραχωρηθούν έναντι συμβολικού τιμήματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ξεκινώντας αμέσως με 15.000 στρέμματα στην Αττική και 660.000 στρέμματα στην κεντρική Μακεδονία.

Πηγη newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...