Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Πανελλαδικές 2012: Ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων


Ηλεκτρονικά θα υποβάλουν και φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων τα μηχανογραφικά δελτία για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Έτσι οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας για την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Α. Απόκτηση κωδικού ασφαλείας
     
Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α' και Β') πρέπει από την Τρίτη 8-5-2012 ως και την Παρασκευή 18-5-2012 να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Με αυτό τον κωδικό, θα μπορούν σε επόμενη φάση, αφού μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, να επεξεργαστούν και αργότερα τον Ιούνιο να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι ημερομηνίες για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθούν αργότερα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία είναι απλή και φιλική προς το χρήστη, ενώ τα δικαιολογητικά για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) είναι ελάχιστα. Αναλυτικά:

Οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-Β') για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α' για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Οι υποψήφιοι ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β' για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.
     
Β. Υπαγωγή των υποψηφίων Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 - Διαδικασία και δικαιολογητικά:

Όπως είναι γνωστό, με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθορίστηκε ένα νέο πλαίσιο για τις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων. Συνοπτικά, αίρονται τα ηλικιακά όρια, απαλείφεται το εισοδηματικό κριτήριο και καταργείται ο γεωγραφικός περιορισμός της μιας και μοναδικής περιφέρειας.
Για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, την ίδια περίοδο (8-5-2012 ως 18-5-2012) που όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), όσοι από αυτούς ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση, θα προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μαζί με το πρότυπο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ σχετικής αίτησης) και ύστερα από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα χαρακτηρίζονται από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια). Για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν είτε από το Λύκειό τους είτε από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, όπου αναρτώνται όλα τα σχετικά έγγραφα, εγκύκλιοι, υποδείγματα αίτησης και υπεύθυνων δηλώσεων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων κλπ. για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά γι' αυτές τις Σχολές καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα αρμόδια υπουργεία.
     
Οι υποψήφιοι, τόσο για τη δημιουργία προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) όσο και για την υποβολή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών για υπαγωγή σε κάποια ειδική περίπτωση, απευθύνονται στο Λύκειο, ως εξής:
Όσοι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα απευθυνθούν στο αντίστοιχο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

Όσοι απόφοιτοι-κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης 2010 ή 2011 από ημερήσιο ΓΕΛ ή ημερήσιο ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, θα απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.

Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές σε κανένα μάθημα, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλαδικών θα προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης. Αν αυτοί οι απόφοιτοι αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β' των ετών 2010 ή 2011), θα πρέπει τον Ιούνιο να προσέλθουν πάλι στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν θα το έχουν ήδη κάνει από 8-5-2012 ως και 18-5-2012.


e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αν το γκρεμίσεις, δεν το πληρώνεις !


Ολα τα πρόστιμα, ανεξαρτήτως ύψους, τα οποία οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων καλούνται να καταβάλουν ως αποζημίωση για τη διατήρησή τους, διαγράφονται εφόσον τα παραδώσουν οικειοθελώς για κατεδάφιση.

Αυτό έκρινε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή του ερμηνεύοντας τη σχετική νομοθεσία περί αυθαίρετων κτισμάτων.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που παραδίδουν προς κατεδάφιση τα κτίσματά τους απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής της ειδικής αποζημίωσης που τους έχει επιβληθεί με σχετικό πρωτόκολλο για τη διατήρηση των αυθαιρέτων σε «όποιο ποσό κι αν έχει ανέλθει αυτή».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ιδιοκτήτης αυθαιρέτου στον οποίο είχε εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης παρ’ ότι ο ίδιος είχε παραδώσει προς κατεδάφιση το κτίσμα.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρχεται τελικά το τέλος του κόσμου ;


21 Δεκεμβρίου 2012 θα έρθει το τέλος του κόσμου. Αυτό δείχνει το ημερολόγιο των Μάγιας. Και αυτό φαίνεται να πιστεύει και αρκετός κόσμος...
Περίπου το 15% των ανθρώπων πιστεύει ότι το τέλος του κόσμου θα συμβεί όσο βρίσκονται εν ζωή και το 10% θεωρεί ότι το ημερολόγιο των Μάγια δείχνει ότι αυτό θα συμβεί το 2012.
Το τέλος του ημερολογίου των Μάγια, που καλύπτει μια περίοδο 5.125 χρόνων, είναι στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και αυτό έχει προκαλέσει διάφορες ερμηνείες και εικασίες ότι στην πραγματικότητα τότε θα έρθει το τέλος του κόσμου.
"Ένας στους επτά ερωτηθέντες πιστεύει πως το τέλος του κόσμου πλησιάζει, άσχετα με τι θα το προκαλέσει: ο ίδιος ο Θεός, μια φυσική καταστροφή ή ένα τρομερό πολιτικό γεγονός", δήλωσε η Κάρεν Γκότφριντ διευθύντρια ερευνών της Ipsos Global Public Affairs που πραγματοποίησε την έρευνα.
   "Ίσως αυτό να οφείλεται στην προβολή από τα μέσα ενημέρωσης μιας από τις ερμηνείες της προφητείας των Μάγια, που θέλει το τέλος του κόσμου να συμβαίνει στα τέλη του 2012", διευκρίνισε η ίδια, τονίζοντας πως αρκετοί ειδικοί στον πολιτισμό των Μάγια αμφισβητούν την ερμηνεία αυτή.
   Η έρευνα διεξήχθη σε 16.262 ανθρώπους σε περισσότερες από 20 χώρες και οι απαντήσεις τους διαφέρουν: το 6% των Γάλλων περιμένουν τον Αρμαγεδδών κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε σύγκριση με το 22% των Τούρκων και των Αμερικανών. Το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στους Βέλγους και τους Βρετανούς είναι 7% και 8%.
   Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους που ερωτήθηκαν δήλωσε πως φοβάται ή αγχώνεται για το επερχόμενο τέλος του κόσμου τον Δεκέμβριο του 2012. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ρωσία και την Πολωνία και τα χαμηλότερα στη Βρετανία.
 Σύμφωνα με την Γκότφριντ, εκείνοι με το χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης και εισοδημάτων, όπως και εκείνοι κάτω των 35 ετών πιστεύουν περισσότερο ότι στη διάρκεια της ζωής τους ή στο τέλος της χρονιάς αυτής θα ζήσουν την Αποκάλυψη.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΕΕ: Στην Ελλάδα η υψηλότερη αύξηση ανεργίας σε ένα χρόνο !


Aπό 14,7% τον Ιανουάριο του 2011 σε 21,7% τον Ιανουάριο του 2012 αυξήθηκε η ανεργία στη χώρα μας μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2012.

Τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, φθάνουν ως τον Ιανουάριο του 2012.
Από τον Μάρτιο του 2011 ως τον Μάρτιο του 2012, η υψηλότερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται στην Ισπανία (από 20,8% σε 24,1% ) και στην Κύπρο (από 6,9% σε 10%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Μάρτιο του 2012 καταγράφηκαν στην Αυστρία (4%), στην Ολλανδία (5%), στο Λουξεμβούργο (5,2%) και στη Γερμανία (5,6%).
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ισπανία (24,1%), στην Ελλάδα (21,7% τον Ιανουάριο 2012) και στην Πορτογαλία (15,3%).
Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, η Ελλάδα καταγράφει θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ με ποσοστό 51,2% τον Ιανουάριο του 2012, ενώ δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 50,3%.
Με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου 2012, η υψηλότερη ανεργία των νέων καταγράφεται στην Ισπανία (51,1%) και ακολουθούν η Πορτογαλία (36,1%) και η Ιταλία (35,9%).
Τον Ιανουάριο του 2012 το ποσοστό ανεργίας των γυναικών στην Ελλάδα ανήλθε στο 25,6% και στο 18,8% για τους άνδρες.


epikaira.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η κομματική ποικιλομορφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο από το 1926 ώς το 2009


Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πιθανή την είσοδο οκτώ και πλέον κομμάτων στη Βουλή μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε ένα ρεκόρ για την κοινοβουλευτική ιστορία της Μεταπολίτευσης, καθώς από το 1974 έως και το 2009 ποτέ δεν μπήκαν στη Βουλή περισσότερα από επτά κόμματα.

Στις δεκατρείς εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης, μόνο δύο φορές το 1977 και το 1990 κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής επτά κόμματα.

Το 1977 τα επτά εισελθόντα κόμματα ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΕΔΗΚ, το ΚΚΕ, η Εθνική Παράταξις, η Συμμαχία Αριστερών & Προοδευτικών Δυνάμεων και το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 1990, τα δύο από τα επτά κόμματα που κατέλαβαν έδρανα ήταν οι μουσουλμανικοί συνδυασμοί «Πεπρωμένο» στην Ξάνθη και «Εμπιστοσύνη» στη Ροδόπη.

Οι συνδυασμοί αυτοί δεν μπόρεσαν στη συνέχεια να εδραιώσουν την παρουσία τους, καθώς ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άλλαξε τον εκλογικό νόμο και έθεσε ως προϋπόθεση εισόδου στη Βουλή πανελλαδικό πλαφόν 3%.

Από τις υπόλοιπες έντεκα εκλογές της Μεταπολίτευσης για το εθνικό κοινοβούλιο, πέντε φορές εισήλθαν στη Βουλή τέσσερα κόμματα, άλλες τόσες κατέλαβαν έδρες πέντε κόμματα, ενώ το 1981 όταν θριάμβευσε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή ήταν «φτωχότερη» με τρικομματική σύνθεση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ).

Ανατρέχοντας στην παλαιότερη κοινοβουλευτική ιστορία διαπιστώνουμε ότι η κομματική ποικιλομορφία του ελληνικού Κοινοβουλίου είχε σχεδόν καθοριστική εξάρτηση από το εκλογικό σύστημα, το οποίο σχεδόν πάντα προσαρμοζόταν ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1926, για είκοσι εννέα εκλογικές αναμετρήσεις, αν συμπεριλάβουμε και τις εκλογές της 6ης Μαΐου, το εκλογικό σύστημα έχει αλλάξει ή προσαρμοστεί δεκαεννέα φορές, φαινόμενο που, όπως λένε ειδικοί, αποτελεί… παγκόσμιο ρεκόρ.

Πάντως, το ρεκόρ συμμετοχής πολιτικών κομμάτων κατέχει η σύνθεση της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του της 7ης Νοεμβρίου του 1926, όταν καταργήθηκε το σφαιρίδιο και ίσχυσε για πρώτη φορά η γενικευμένη ψηφοφορία με ψηφοδέλτια, ενώ ίσχυσε επίσης για πρώτη φορά η απλή αναλογική.

Τότε, με εγγεγραμμένους εκλογείς που αποτελούσαν το 26% του συνολικού πληθυσμού και ψηφίσαντες που ήταν μόλις το 16,02%, δεκαπέντε κόμματα κατέλαβαν έδρανα, ενώ εξελέγησαν και δεκαπέντε ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Στη συνέχεια, το 1928, με πλειοψηφικό σύστημα, οι «εισακτέοι» μειώθηκαν στους δέκα και παρέμειναν πάλι δέκα το 1932 σε ψηφοφορία που έγινε με επαναφορά του αναλογικού συστήματος.

Η εφαρμογή εκ νέου του πλειοψηφικού συστήματος το 1933 είχε δραματικές συνέπειες, αφού μόνο τρία κόμματα (Ηνωμένη Αντιπολίτευσις, Εθνικός Συνασπισμός και Αγροτικόν Κόμμα Ελλάδος) μπήκαν στη Βουλή, ενώ το ίδιο συνέβη και το 1935 με το ίδιο σύστημα.

Όμως, το 1936, στις τελευταίες εκλογές πριν από τη δικτατορία του Ι. Μεταξά, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε αναλογικό, αύξησε εντυπωσιακά τα κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή που από τρία έγιναν έντεκα.

Η παρουσία έντεκα κομμάτων στις εκλογές του 1936 είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση ποικιλομορφίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα τελευταία 86 χρόνια από τότε που η ψηφοφορία διεξάγεται με ψηφοδέλτια.

Μετά τον πόλεμο, από το 1946 και έως το 1964, όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες εκλογές πριν από την απριλιανή δικτατορία, σε καμία από τις εννέα αναμετρήσεις δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή περισσότερα από δέκα κόμματα.

Συγκεκριμένα, το 1946, μετά την κατοχή και τον εμφύλιο, υπήρχαν οι προϋποθέσεις, λόγω και του αναλογικού εκλογικού συστήματος, μιας έντονης κοινοβουλευτικής ποικιλομορφίας, αλλά λόγω της αποχής του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων που το μιμήθηκαν, μπήκαν στη Βουλή τελικά επτά κόμματα.

Στις 5 Μαρτίου 1950, ισχύοντος ακόμη του αναλογικού συστήματος και μετά το οριστικό τέλος του εμφυλίου, κατέλαβαν έδρες δέκα κόμματα και μάλιστα με ποσοστά που παραπέμπουν στις σημερινές δημοσκοπήσεις, αφού οι δύο μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις, το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Φιλελευθέρων συγκέντρωσαν μαζί περίπου το 36,04% των ψήφων, όπως περίπου καταγράφουν τα γκάλοπ για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σήμερα.

Μετά τις εκλογές του 1950 και έως το 1964 έγιναν άλλες επτά φορές βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες οι πέντε με ενισχυμένη αναλογική και οι δύο με πλειοψηφικό σύστημα.

Σε αυτές τις επτά αναμετρήσεις καμία κοινοβουλευτική περίοδος δεν φιλοξένησε περισσότερα από έξι κόμματα. Με το πλειοψηφικό σύστημα διεξήχθησαν οι εκλογές του 1952 και του 1956 από τις οποίες προέκυψαν συνθέσεις με μόνο τρία κόμματα.

Ειδικότερα, στις 19 Φεβρουαρίου 1956 ίσχυσε το περιβόητο «τριφασικό» σύστημα (Ν.3457/1955) με αποτέλεσμα να μπουν στη Βουλή μόνο τρία κόμματα τα οποία ήταν η νεοϊδρυθείσα ΕΡΕ που απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού Συναγερμού, η επίσης νεοϊδρυθείσα Δημοκρατική Ένωσις (σύμπραξη Κέντρου και Αριστεράς) και ο Ανεξάρτητος Δημοκρατικός Συνδυασμός στο Ρέθυμνο με επικεφαλής τον Παύλο Βαρδινογιάννη που πήρε τρεις έδρες.

Με ενισχυμένη αναλογική το 1951 η σύνθεση της Βουλής είχε έξι κόμματα, τον Μάιο του 1958, όταν η ΕΔΑ ανακηρύχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα ήταν πέντε, το Νοέμβριο του 1963 τέσσερα, ενώ στις εκλογές τις αποκαλούμενες «βίας και νοθείας» τον Οκτώβριο του 1961 ήταν τρία κόμματα όσα και στην αναμέτρηση του Φεβρουαρίου του 1964.

Οι συνθέσεις της Βουλής στη Μεταπολίτευση


1974: 4 κόμματα (ΝΔ, ΕΚ/ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωμένη Αριστερά)
1977: 7 κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ, ΚΚΕ, Εθνική Παράταξις, Συμμαχία Αριστερών & Προοδευτικών Δυνάμεων, Κόμμα Νεοφιλελευθέρων)
1981: 3 κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ )
1985: 4 κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτ.)
Ιoύνιος 1989: 5 κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός της Αριστεράς & της Προόδου, ΔΗΑΝΑ, Εμπιστοσύνη- Μουσουλμάνοι Ροδόπης
Νοέμβριος 1989: 5 κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός της Αριστεράς & της Προόδου, Οικολόγοι Εναλλακτικοί-ΟΟΕΟ, Εμπιστοσύνη- Μουσουλμάνοι Ροδόπης)
Απρίλιος 1990: 7 κόμματα ((ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός της Αριστεράς & της Προόδου, Οικολόγοι Εναλλακτικοί-ΟΟΕΟ, ΔΗΑΝΑ, Εμπιστοσύνη- Μουσουλμάνοι Ροδόπης, Πεπρωμένο-Μουσουλμάνοι Ξάνθης)
Οκτώβριος 1993: 4 κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Άνοιξη, ΚΚΕ)
Σεπτέμβριος 1996: 5 κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, Συνασπισμός της Αριστεράς & της Προόδου, Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ)
2000: 4 κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, Συνασπισμός της Αριστεράς & της Προόδου)
2004: 4 κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Συνασπισμός της Αριστεράς & της Προόδου)
2007: 5 κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-ΣΥΡΙΖΑ, Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός-ΛΑΟΣ)
2009: 5 κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-ΣΥΡΙΖΑ, Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός-ΛΑΟΣ



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ΕΣΠΑ αλλάζει κέντρο της ΑΘήνας


Σε ποιους άξονες κινείται το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά»

Ένα πακέτο μαζικών και σαρωτικών παρεμβάσεων, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα και την ποιότητα ζωής του κέντρου της Αθήνας, έχει ήδη πάρει το δρόμο του, μέσω του προγράμματος «Αθήνα ξανά», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ήδη, η αρμόδια υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, έχει δώσει το πράσινο φως ώστε φέτος και το 2013 να διατεθούν 120 εκατομμύρια ευρώ (20 εκ των οποίων μέσω του υπουργείου Εργασίας), που σκοπεύουν επιπλέον να μειώσουν τη γραφειοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται εκχώρηση αρμοδιοτήτων από κεντρικές υπηρεσίες προς το Δήμο Αθηναίων. Ο Δήμος καλείται να διαχειριστεί τους πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω της επιχειρησιακής αναβάθμισης της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής της Αθήνας με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και υπό την άμεση επίβλεψη του Δημάρχου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά», λαμβάνει υπόψη τις μελέτες και την προεργασία του Δήμου, αλλά και τα συμπεράσματα της Διυπουργικής Επιτροπής για το Κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από μία σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων που συνοψίζονται σε 5 άξονες:

• Η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας

• Η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης,

• Η αναζωογόνηση (regeneration) του αστικού ιστού,

• Η αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης,

• Η διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Προγράμματος.


Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, σχεδιάζονται μια σειρά από δράσεις, που αφορούν στην πρόσβαση, στην απασχόληση και στην επαγγελματική κατάρτιση, όπως προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και στην ανάπτυξη κοινωνικών παροχών, όπως νέα κέντρα υγείας και παιδικοί σταθμοί.

Ο Δήμος θα προχωρήσει και στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης, κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους άστεγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Επιπροσθέτως, ο Δήμος θα επικεντρωθεί σε έργα που αφορούν στην αναβάθμιση της περιβαλλοντολογικής και βιώσιμης λειτουργίας της πόλης, όπως:

• βελτιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης απορριμάτων με την τοποθέτηση 70 υπόγειων κάδων απορριμάτων υψηλής χωρητικότητας,

• δημιουργία “πράσινων” στεγών και ενεργειακή αναβάθμιση 14 σχολείων,

• φωτισμός της πόλης με την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών λαμπτήρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και

• διαμόρφωση πράσινων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων μήκους 5,5 χλμ, όπως αυτός που θα συνδέει την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κεραμεικό.

Για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πρασίνου σε 11 πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού.

Προβλέπεται ακόμη η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για την ανακαίνιση και βελτίωση πέντε εγκαταλειμμένων κτιρίων.

Για την αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην στήριξη, φιλοξενία και επανένταξη του αυξανόμενου αριθμού αστέγων (δημιουργία κέντρου διανομής αγαθών για τους πτωχούς και δύο κέντρων ημέρας για τους άστεγους) ενώ θα ληφθεί μέριμνα και για την καλύτερη δυνατή καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

Όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν στους επόμενους 6-9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια, ενώ οι πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα θα έχουν πιο άμεση εφαρμογή καθώς δεν απαιτούν τεχνικές εργασίες.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Γίναμε πειραματόζωο", παραδέχεται τώρα ο τέως πρωθυπουργός


"Όπως έχει συρρικνωθεί η Ελλάδα, έτσι και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει μικρύνει τους τελευταίους έξι μήνες. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και αποχώρησε από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. "Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, γίναμε πειραματόζωο (lab rat), ένα πείραμα", απαντά ο κ. Παπανδρέου στο ερώτημα αν θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στους Έλληνες προκειμένου να δοθούν νέα δάνεια.

Τα πρωτοφανήξ μέτρα έπληξαν την ελληνική οικονομία η οποία διανύει τον πέμπτο χρόνο της ύφεσης, γράφει η δημοσιογράφος του Time. "Εύχομαι να είχαμε περάσει τις αλλαγές με τρόπο που θα ήταν πιο ήπιος για τον κόσμο, ειδικά για όλους αυτούς που δεν ευθύνονταν για την κατάσταση, όπως για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Όμως, τελικά, πλήρωσαν όλοι και μάλιστα πολύ ακριβά, αυτήν την κρίση", λέει ο κ. Παπανδρέου.

Η δημοσιογράφος Τζοάννα Κακίσις δίνει απάντηση στο ερώτημα πού είναι σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός. Είναι εγκατεστημένος στο Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου.

Πώς αιτιολογεί σήμερα την απόφασή του να προκηρύξει δημοψήφισμα -το οποίο τελικώς δεν έγινε ποτέ- αλλά προκάλεσε την πτώση του;
"Οι Έλληνες έπρεπε να αισθανθούν ότι το πρόγραμμα τους ανήκει και πως δεν ήταν προϊόν επιβολής. Έπρεπε να αποφασίσουμε αν το θέλαμε ή όχι, αν θέλαμε να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι, εάν η απόφασή μας θα είχε επιπτώσεις…. Ήμουν αισιόδοξος πως ο ελληνικός λαός θα έλεγε ‘ναι’ παρόλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπαγόταν, για’ αυτό και δυσαρεστήθηκα με τις αρνητικές αντιδράσεις από την Ευρώπη".

Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί γνώριζαν για την πρόθεσή μου να κάνει δημοψήφισμα και διαψεύδει την πεποίθηση των περισσοτέρων ότι με την κίνησή του εξαπάτησε τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

"Πολλοί λαϊκιστές λένε, ‘το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες’. Πώς μπορεί ένας βουλευτής ή αρχηγός χώρας να λέει ότι, εμείς θα στηρίξουμε την Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή να υποστηρίζει πως οι Έλληνες είναι τεμπέληδες; Εννοώ, πως, οι πολίτες των χωρών τους θα αναρωτηθούν για ποιο λόγο να τους στηρίξουμε αν είναι τεμπέληδες;", λέει ο κ. Παπανδρέου.

Στην κριτική των πολιτών ότι ξεπούλησε και παρέδωσε την Ελλάδα στους δανειστές της, ο πρώην πρωθυπουργός απαντά πώς δεν παίρνει προσωπικά τις κατηγορίες αυτές. Θυμίζει το σλόγκαν "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" και υποστηρίζει ότι βγήκε σχεδόν αυθόρμητα από στόμα του λαού το 2009.
"Αυτό το πιστεύω ακόμη και σήμερα", επιμένει ο κ. Παπανδρέου και τονίζει "είμασταν μια κοινωνία με λάθος διαχείριση, με επικεφαλής κακές διαχειρίστριες κυβερνήσεις".


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιοι συνταξιούχοι εξαιρούνται από τις μειώσεις


Διευκρινίσεις σε εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από τις μειώσεις των συντάξεων.
Με βάση το άρθρο 2 του Ν. 4024/2011 του μεσοπρόθεσμου σχεδίου 2112-2015 μειώνεται
α) κατά 40% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ των συνταξιούχων κάτω των 55 ετών (παρ.1)
β) κατά 20% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, (εξαιρούνται από ορισμένες κατηγορίες όπως οι συνταξιούχοι αναπηρίας).
Με το Ν. 4038/2012 εξαιρέθηκαν από τη μείωση συνταξιούχοι οι οποίοι και πριν την εφαρμογή του νόμου είχαν το δικαίωμα να λάβουν σύνταξη αναπηρίας αλλά συνταξιοδοτήθηκαν με άλλες διατάξεις και όσοι λαμβάνουν συντάξεις γήρατος, αλλά η αναπηρία επήλθε μετά τη συνταξιοδότηση.
Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η αδικία υπέστησαν οι συνταξιούχοι οι οποίοι, αν και είχαν αποδεδειγμένα αναπηρία, προτίμησαν να συνεχίσουν να εργάζονται και συνταξιοδοτήθηκαν λόγω γήρατος.
Οι συντάξεις της κατηγορίας αυτής είχαν περιληφθεί στις μειώσεις, ενώ συνταξιούχοι με αναπηρίες με τις ίδιες παθήσεις και με τα ίδια ποσοστά είχαν εξαιρεθεί.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα επιστραφούν όλα τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους που είχαν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας πριν από την εφαρμογή του νόμου 27/10/11 για τις μειώσεις. Η Πιστοποίηση θα γίνει από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Στις περιπτώσεις που η αναπηρία επήλθε μετά από αυτή την ημερομηνία, οι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις από την ημερομηνία αυτή και μετά.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...