Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Αυτοκόλλητο που επιβραδύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ βγαίνει στην αγορά


Στην ελληνική αγορά αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα ένα νέο, βελτιωμένο αυτοκόλλητο για τους ασθενείς του Αλτσχάιμερ, το οποίο καθυστερεί μέχρι έξι μήνες την εξέλιξη της νόσου.


Το συγκεκριμένο patch είναι πιο αποτελεσματικό από το προηγούμενο, λόγω της μεγαλύτερης δοσολογίας ριβαστιγμίνης (13,3 mg έναντι 9,5 mg) που περιέχει.
Την ανακοίνωσε έκανε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ Μάγδα Τσολάκη, προσθέτοντας παράλληλα ότι με τη χορήγησή του μειώνεται η δόση των αντιψυχωσικών φαρμάκων που λαμβάνουν, παράλληλα, οι ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Το νέο αυτοκόλλητο έχει επίσης και το πλεονέκτημα της απουσίας ανεπιθύμητων ενεργειών και διατηρεί τον ασθενή σε πολύ καλή νοητική και λειτουργική κατάσταση.

Η ριβαστιγμίνη μπορεί να συγχορηγηθεί χωρίς κίνδυνο αλληλεπιδράσεων με όλα τα ευρέως χορηγούμενα φάρμακα, ενώ το αυτοκόλλητο παρέχει οπτική υπενθύμιση, η οποία και μειώνει τον κίνδυνο υπερδοσολόγησης από λάθος.

Γενικότερα, το αυτοκόλλητο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία της νόσου σε σχέση με τα άλλα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, αναφορικά με τη συνέπεια του ασθενή ως προς τη λήψη τους ενώ κάνει τον ασθενή περισσότερο αυτόνομο με συνέπεια εκείνος να αυτοεξυπηρετείται σε μεγάλο βαθμό.

Οι παγκόσμιες στατιστικές μελέτες για το Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα υπολογίζουν τους ασθενείς στους 200.000. Ωστόσο ο ακριβής αριθμός είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί καθώς οι ασθενείς μένουν συνήθως με την οικογένειά τους.



ethnos.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απαλλάχθηκε ο Ψωμιάδης


Ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε ο προσωρινά κρατούμενος επιχειρηματίας Μάκης Ψωμιάδης που απολογήθηκε για παράνομο στοιχηματισμό την περίοδο 2009-2011, κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο επιχειρηματίας, που παραμένει κρατούμενος για την υπόθεση των στημένων αγώνων, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις γιατί φέρεται να «έπαιξε» σε πέντε αγώνες της Καβάλας, ομάδας που ήταν μεγαλομέτοχος, αλλά και σε άλλους άγνωστους του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Απολογούμενος ο Μ. Ψωμιάδης στον εφέτη ανακριτή, Γιώργο Καλόφωνο, που ερευνά την υπόθεση για τους στημένους αγώνες, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε μετοχική σχέση με την Καβάλα, αφού -όπως είπε- μέτοχος ήταν ο γιος του και όχι ο ίδιος, ενώ απέδωσε όλη την υπόθεση σε «δημοσιογραφικά παιχνίδια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κατηγορία που αποδίδεται στον Μ. Ψωμιάδη φαίνεται να μην προσδιορίζει στοιχηματικά κέρδη και να μην εντοπίζει αν τα πονταρίσματα του επιχειρηματία ήταν υπέρ ή κατά των αγώνων της ομάδας του.



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Άγνωστος ο αριθμός των παράνομων μεταναστών, στους 537.000 οι νόμιμοι


Στους 537.237 ανέρχεται ο ακριβής αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση της ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενας Κουντουρά για το μέγεθος του συνολικού μεταναστευτικού πληθυσμού στη χώρα.

Για τον αριθμό των παρανόμως διαμενόντων στην Ελλάδα αλλοδαπών, ο Χαρ.Αθανασίου αναφέρει ότι δεν υπάρχει έγκυρος τρόπος να υπολογισθεί ο πληθυσμός τους και το μόνο διαθέσιμο στοιχείο είναι ο αριθμός των παρανόμως εισελθόντων αλλοδαπών που συνελήφθησαν από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα μετά το 2008 μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία (όπως αυτά είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας), ο αριθμός των συλληφθέντων αλλοδαπών από το 2008 και μέχρι το 2012 ανέρχεται σε 577.900 άτομα. Είναι, δηλαδή, περίπου ίσος με τον αριθμό των νομίμως διαμενόντων.

«Αυτό το στοιχείο είναι εντελώς ενδεικτικό και δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι όλοι αυτοί εξακολουθούν να διαμένουν παρανόμως στη χώρα ή ότι δεν υπήρξαν και άλλα άτομα που κατόρθωσαν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, χωρίς να εντοπιστούν από την ΕΛΑΣ ή το Λιμενικό Σώμα», επισημαίνει ο Χαρ.Αθανασίου, ενώ υπογραμμίζει πως «οποιαδήποτε απόπειρα προσδιορισμού του αριθμού τους είναι εντελώς παρακινδυνευμένη».

Χαρακτηρίζει, ωστόσο, χρήσιμη τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία κατά την απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας καταγράφει πέραν των Ελλήνων και τους αλλοδαπούς νομίμως ή παρανόμως διαμένοντες στη χώρα.



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανακαλύφθηκε βυθισμένη ήπειρος που αλλάζει τα δεδομένα του χάρτη της Γης


Μπορεί η χαμένη Ατλαντίδα να αποτελεί μύθο, όμως η ανακάλυψη μίας άγνωστης μέχρι σήμερα βυθισμένης ηπείρου ανάμεσα στις ακτές της Μαδαγασκάρης και την Ινδία φαίνεται να αλλάζει εντελώς την άποψη που είχαν οι επιστήμονες για τον πλανήτη Γη.

Την παράξενη «μικροήπειρο» ανακάλυψαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκεί που τώρα βρίσκεται ο Ινδικός ωκεανός, υπήρχε μία λωρίδα γης, η οποία βυθίστηκε μετά το διαχωρισμό των 5 ηπείρων που μέχρι πριν 750 εκατομμύρια χρόνια ήταν ενωμένες σε μία ενιαία υπερήπειρο γνωστή ως «Ροντίνια»

Αναλύοντας δείγματα άμμου από τις παραλίες του Μαυρίκιου, (ενός νησιού που θεωρείται προϊόν ηφαιστειακής έκρηξης, όπως και όλα τα νησιά γύρω από αυτό) οι Νορβηγοί επιστήμονες εντόπισαν ποσότητες ζιρκονίου στις ακτές του, το οποίο όμως έχει ηλικία μεγαλύτερη από αυτή του νησιού.

Όταν πριν 85 εκατομμύρια χρόνια η Ινδία απομακρύνθηκε από τη Μαδαγασκάρη με την οποία μέχρι τότε συνόρευε, η ενδιάμεση λωρίδα ξηράς (που οι επιστήμονες ονόμασαν Μαυριτία) διασπάστηκε και τελικά βυθίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό

Σήμερα, κάποια κομμάτια της Μαυριτίας υπάρχουν ακόμα στην επιφάνεια, ένα εκ των οποίων είναι οι Σεϋχέλλες, ενώ η υπόλοιπη ήπειρος είναι βυθισμένη και πιθανολογείται να βρίσκεται κάτω από τον Μαυρίκιο



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διεθνή ΜΜΕ: Ακυβέρνητος γουρουνόλακος η Ιταλία


«Πολιτικό αδιέξοδο», «επικείμενο χάος» και «αβεβαιότητα» είναι μερικές μόνο από τις φράσεις με τις οποίες υποδέχθηκαν τα τοπικά αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία.

«Η αλήθεια είναι ότι η Ιταλία σήμερα είναι σχεδόν ακυβέρνητη γράφει ο δημοσιογράφος Φαμπρίτσιο Γκόρια στην ενημερωτική ιστοσελίδα Linkiesta. «Και δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να αντιδράσουν οι αγορές».

Χαρακτηριστικός όμως είναι και ο τίτλος της κεντροαριστερής εφημερίδας La Repubblica:
«Ιταλία μη κυβερνήσιμη: Γερουσία διασπασμένη, ο Γκρίλο πρώτο κόμμα» αναγράφεται στο εξώφυλλο, ενώ μέσα ο Μάσιμο Ράζι γράφει: «Μια ακυβέρνητη χώρα. Πολιτικά, αλλά και τεχνικά.
Αλλά και με σχεδόν ανέφικτες ή αριθμητικά ανεπαρκείς συμμαχίες».

Η Corriere della Sera, η μεγαλύτερη ιταλική εφημερίδα αναφέρει τα λόγια του Ρενάτο Μπαλντούτσι, υπουργού Υγείας και υποψήφιου της βαριά ηττηθείσας πολιτικής συμμαχίας του Μόντι:
«Οι ψηφοφόροι έστειλαν αλάνθαστα σήματα. Αν ένας στους τέσσερις δεν ψήφισε και ο ίδιος αριθμός ψήφισε υποψηφίους οι οποίοι αυτοπαρουσιάζονταν ως διαμαρτυρόμενοι, αυτό σημαίνει ότι είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει κάτι. Ελπίζουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις [κεντροαριστερές και κεντροδεξιές] το έχουν καταλάβει αυτό».

Επίσης πρόσθεσε ότι τα παραδοσιακά κόμματα πρέπει να αναμορφώσουν το ιταλικό εκλογικό σύστημα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2005 και κοινώς αποκαλείται «porcellum» («αχούρι», «μπάχαλο» ή «γουρουνόλακος» καθώς ευνοεί την παραγωγή ασαφών εκλογικών αποτελεσμάτων.
«Πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό, πρέπει να είναι προτεραιότητα. Με το «αχούρι» δεν είναι δυνατόν να κάνει κανείς κάποια πρόοδο».

Στο πρωτοσέλιδο, ο δημοσιογράφος Μάσιμο Φράνκο γράφει: «Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έφερε την Ιταλία στο χείλος της οικονομικής αβύσσου, έδειξε ότι η φάση της καριέρας του ως πρωθυπουργός έχει λήξει, αλλά η ικανότητά του να μιλάει έξω από τα δόντια εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή. Η αριστερά επανέλαβε την αδυναμία της να ξεπεράσει τις υποψίες οι οποίες είναι ριζωμένες πιο βαθιά από κάθε εκλογική ευνοϊκή πρόγνωση. Και το κέντρο του Μόντι συνεθλίβει όχι μόνο από το εκλογικό σύστημα, γιατί διαφορετικά κανείς δεν θα μπορούσε να εξηγήσει τη νίκη του Γκρίλο, αλλά από την υπεράσπιση μιας πολιτικής οικονομικών θυσιών που απέρριψε το εκλογικό σώμα».

Αντίθετα, η Il Foglio, η εφημερίδα που στηρίζει τον Μπερλουσκόνι, στην ιστοσελίδα της φιλοξενούσε τη φωτογραφία ενός πολύ ικανοποιημένου Μπερλουσκόνι την ώρα της ψηφοφορίας με τίτλο: «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τώρα».
Η εφημερίδα καταλήγει ότι «Ο Μπερσάνι κερδίζει αλλά δεν θα καταφέρει να κυβερνήσει».
Ένας από τους πιο αξιοσέβαστους πολιτικούς σχολιαστές της ιταλίας, ο Στέφανο Φόλι, έγραψε στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

«Θα θυμόμαστε για πολύ καιρό την τέλεια καταιγίδα της 25ης Φεβρουαρίου. Παρήγαγε μια ακυβέρνητη Ιταλία: μια Ιταλία στην οποία κόμματα τα προηγούμενα χρόνια έσπερναν ανέμους, τώρα θερίζουν θύελλες. Καθόλου μεταρρυθμίσεις, καθόλου πραγματικές περικοπές στο πολιτικό κόστος, ατελείωτα σκάνδαλα και μια χιονοστιβάδα των μέτρων προς τα πίσω. Επόμενο ήταν που περισσότεροι από ένας στους πέντε Ιταλούς βρήκαν αμέσως την ευκαιρία να τρέξουν να ψηφίσουν τον Πέπε Γκρίλο με σαδιστική ευχαρίστηση...»

«Αυτή είναι η μία τουλάχιστον ανάγνωση του χθεσινού αποτελέσματος. Αλλά δεν είναι η μόνη. Η άλλη οδηγεί στην Ευρώπη, της οποίας η εικόνα δεν ήταν ποτέ τόσο αρνητική ή απωθητική [στους Ιταλούς]. Η Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας και ένα από τα πιο ένθερμα, σήμερα φαίνεται να γυρίζει την πλάτη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην Γερμανία, η Der Spiegel εμφανίζεται πραγματικά εντυπωσιασμένη με το αποτέλεσμα. Σε ένα άρθρο του με τίτλο «Το Φαινόμενο Μπερλουσκόνι: Το πολιτικό αδιέξοδο κερδίζει τις ιταλικές εκλογές» γράφει:
«Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ίσως το χειρότερο πιθανό σενάριο, σχεδόν μια νίκη του Μπερλουσκόνι. Η Ευρώπη πρόκειται να υποφέρει. Μια προβληματική Ιταλία - η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ- με μια αδύναμη κυβέρνηση πρόκειται να γίνει για μια ακόμη φορά το παιχνιδάκι των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το τεράστιο, ύψους 2 τρις ευρώ βουνό του χρέους στη Ρώμη θα συνεχίσει να αυξάνεται, προκαλώντας νέες τρύπες στον προϋπολογισμό της χώρας. Και μια ταλαντευόμενη Ιταλία αποτελεί οξύ κίνδυνο για όλη την Ευρώπη. Εκτός κι αν ο Μπερσάνι βρει έναν εταίρο που να του παρέχει την πλειοψηφία της Γερουσίας, ένα ενδεχόμενο το οποίο φαίνεται εξαιρετικά απίθανο».

Οι New York Times αναφέρουν:
«Αν και οι αναλυτές αποδίδουν το μεγάλο ποσοστό ψήφων διαμαρτυρίας στο πολιτικό τέλμα της Ιταλίας και στο προβληματικό εκλογικό σύστημα, τα αποτελέσματα θεωρήθηκαν επίσης ως απόρριψη της ταχείας στρατηγική μείωσης του ελλείμματος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - από τη μια χώρα πολύ μεγάλη για να αποτύχει αλλά και πολύ μεγάλη για να ξεμπλέξει».


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δραματική έκκληση της Unicef για τα παιδιά στο Μαλι


Η UNICEF απηύθυνε σήμερα έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για την κατεπείγουσα συγκέντρωση ποσού ύψους 45 εκατ. δολαρίων ώστε να παρασχεθεί αρωγή στις γυναίκες και στα παιδιά στο Μαλί που έχουν πληγεί σοβαρά από τη σύρραξη στη χώρα αυτή της Αφρικής, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Χωρίς τους πόρους αυτούς η Γιούνισεφ «δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει την δράση της για να σωθούν ζωές μεταξύ των εκτοπισμένων (. . .) και των προσφύγων», σημείωσε η εκπρόσωπος. Για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες μεταξύ των πληθυσμών αυτών τους προσεχείς 3 μήνες, η υπηρεσία του ΟΗΕ ζήτησε 45 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

Στο Μαλί περίπου 227.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εντός της χώρας και 167.000 προσέφυγαν σε άλλες χώρες, ειδικά στο Νίγηρα, στη Μπουρκίνα Φάσο και στη Μαυριτανία.

Οι πληθυσμοί που παρέμειναν στο βορρά ελάχιστη πρόσβαση διαθέτουν σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Περίπου 450.000 παιδιά στο Μαλί πάσχουν από υποσιτισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γιούνισεφ, ενώ άλλα 210.000 παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα υποσιτισμού που απειλεί την ίδια τους τη ζωή. Συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, πρόβλημα υποσιτισμού αντιμετωπίζουν 660.000 παιδιά, σύμφωνα με τη διεθνή υπηρεσία.

Η σύρραξη στο Μαλί υπολογίζεται ότι έχει πλήξει τουλάχιστον 700.000 παιδιά σχολικής ηλικίας.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...