Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Τρόικα: Από σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Να πωλούνται πλέον άμεσα από σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και να αποπληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ώστε μέσα στο 2013 ο οργανισμός να αποκτήσει ταμειακή ρευστότητα, ζήτησε η Τρόικα από το υπουργείο Υγείας.


Κατά την σημερινή επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών μας στο εν λόγω υπουργείου, ζητήθηκε, επίσης, οι εισφορές να πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ταμείων, που είναι στον Οργανισμό.

«Η μεγαλύτερη έννοια μου, δεν είναι τι λένε οι εταίροι μας, αλλά τί θέλω εγώ για τη χώρα μου», φέρεται να είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σε συνεργάτη του, μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, ενώ ο ίδιος, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει καταγράφει θεαματική βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, που αφορούν την υγεία και η κατάσταση δείχνει να συνεχίζει βελτιούμενη.

Την άποψη ότι αν συνεχιστεί πιστά η εφαρμογή του προγράμματος που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση, θα είναι χωρίς αντικείμενο η επόμενη συνάντηση της Τρόικας με τον υπουργό Υγείας, εξέφραζαν κύκλοι του υπουργείου, μετά τη σημερινή συνάντηση.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέες ουσίες, νέοι κίνδυνοι και νέες εξαρτήσεις στην Ελλάδα της κρίσης


Ένα κεντρικό θέμα της φετινής έκθεσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά είναι η αύξηση της εμφάνισης και χρήσης νέων συνθετικών ναρκωτικών. Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη εμφανίζεται και μια νέα συνθετική ουσία με πολλούς κινδύνους για την υγεία των χρηστών.

Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, μεταξύ άλλων έχει κάνει την εμφάνισή της μια φθηνή, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία, γνωστή στην πιάτσα με την ονομασία «σίσα». Πρόκειται για μια μορφή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για τη σωματική και ψυχική υγεία των χρηστών. Οι κύριες επιδράσεις της ουσίας είναι η αϋπνία, οι παραισθήσεις και η επιθετικότητα. Η αύξηση της διακίνησης αυτής της νέας ουσίας στην Ελλάδα, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι κατασκευάζεται σε μικρά εργαστήρια, έχει τρομοκρατήσει τις αρμόδιες αρχές που ανησυχούν ότι δε θα μπορέσουν να ελέγξουν αποτελεσματικά τη διακίνησή της.

Επιπλέον οι εξαρτημένοι είναι μεταξύ αυτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση ως πιο αδύναμη κοινωνική ομάδα με πολλά προβλήματα που ήδη βρίσκεται στο περιθώριο.  Τα κρούσματα ΗIV/AIDS και άλλων λοιμωδών νοσημάτων έχουν πολλαπλασιαστεί,  η αυτοκαταστροφικότητα, η εξαθλίωση και η περιθωριοποίηση είναι πιο έντονες. Την περίοδο αυτοί οι εξαρτημένοι χάνουν το κίνητρό τους για θεραπεία και βυθίζονται ακόμα περισσότερο στην παθητικότητα της χρήσης, επειδή νιώθουν  ότι, αν διακόψουν τις ουσίες, θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με τα προσωπικά τους προβλήματα  αλλά και με την ανεργία, τον  κοινωνικό ρατσισμό, ενδεχομένως το νόμο και τελικά την απουσία οποιασδήποτε θετικής προοπτικής.

Άλλωστε ήδη  βλέπουμε πόσο σημαντικές δυσκολίες  αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι έχουν καταφέρει  να απεξαρτηθούν και διεκδικούν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και  στην κοινωνία.  Ένα σημαντικό  στοιχείο είναι επίσης ότι οι οικογένειες  όλο και πιο δύσκολα πια μπορούν να σταθούν δίπλα στους εξαρτημένους και να υποστηρίξουν την απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη, όπως έκαναν παλιά, εξαιτίας των βιοτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι η κρίση φέρνει και περισσότερη χρήση με την έννοια ότι ευνοεί μια σειρά από παράγοντες που αφορούν το άτομο, την οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον οι οποίοι ευνοούν την καταφυγή στη χρήση παράνομων ουσιών αλλά και άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ και ο τζόγος.

Ο νέος νόμος  χρειάζεται να υποστηρίξει στην πράξη  την ένταξη των ατόμων στην κοινωνία αντί της φυλάκισης και να δώσει  τη δυνατότητα στους φορείς πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής ένταξης  να ανταποκριθούν στις αυξημένες  ανάγκες της κρίσης.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η κρίση χτύπησε και τα φακελάκια


Μικρότερη μεν, πάντα κρατούσα δε: ο λόγος για τη μικροδιαφθορά, που διατρέχει την ελληνική κοινωνία από άκρη σε άκρη της χώρας, με έμφαση στην Αττική, αλλά και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας- Ελλάς, της οργάνωσης που χαρτογραφεί από το 2007 το φαινόμενο αυτό με τη βοήθεια της εταιρείας Public Issue.

Με μεγαλύτερη αντίσταση οι Έλληνες το 2012, όπως καταδεικνύει η έρευνα σε 12.104 ερωτηθέντες, φαίνεται να συρρικώνουν το μέγεθος της διαφθοράς, τόσο αριθμητικά, όσο και οικονομικά, στο εκτιμώμενο ποσό των 420 εκατ. ευρώ (από τα 554 εκατ. το 2011), ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα όπου νοσοκομεία (45%), εφορίες (13,3%) και πολεοδομίες (3,7%) έχουν πάντα την «τιμητική» τους, με εμφανή όμως και τα ίχνη της κρίσης, δεδομένου ότι κατά μέσον όρο τα ποσά μειώθηκαν κατά 12,2% (με μέσον όρο ανά "φακελάκι" τα 1.228 ευρώ το 2012, έναντι 1.399 το 2011).

Ο ιδιωτικός τομέας, στον αντίποδα, φαίνεται να περιορίζεται στα περιστατικά κατά 2,6% το 2012, έναντι 3,6% του 2011, αλλά να διογκώνεται οικονομικά, καθώς τα φακελάκια γίνονται πιο "παχουλά" κατά 2,6% (μέσος όρος 1.442 ευρώ το 2012, έναντι 1.406 το 2011).

Τα μηνύματα, όπως επισήμαναν κατά την παρουσίαση τόσο ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε) Κώστας Μπακούρης, όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Public Issue Γιάννης Μαυρής, είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα, καθώς για πρώτη φορά αφενός μειώνεται το μέγεθος και αφετέρου αυξάνεται η κοινωνική αντίσταση κατά του φαινομένου, ενώ ενισχύεται για δεύτερη χρονιά η αντίδραση για τη μη έκδοση απόδειξης.

Έτσι, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, εντοπίζεται η μαζικής έκτασης τάση στους ερωτηθέντες να εκλαμβάνουν τη μη-έκδοση αποδείξεων στις συναλλαγές τους ως περιστατικό διαφθοράς, ενώ ολοένα και περισσότεροι πολίτες (27,3% για το δημόσιο και 31% για τον ιδιωτικό τομέα) δηλώνουν ότι αρνήθηκαν να καταβάλλουν τα ζητηθέντα ποσά (έναντι 25,3% και 21,6% αντίστοιχα για το 2011).

Άνδρες ηλικίας 45- 54 ετών, απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενοι ή εργοδότες, σκιαγραφούν κατά την πλειοψηφία το προφίλ των θυμάτων της μικροδιαφθοράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο... τιμοκατάλογος της διαφθοράς, με συγκριτικά στοιχεία από το 2011 και το 2012. Στον δημόσιο τομέα, το φακελάκι στα νοσοκομεία για επέμβαση το 2011 ήταν από 100 έως 30.000 ευρώ, ενώ το 2012 μειώθηκε σε 50 έως 20.000 και για το "γρηγορόσημο" από τα 30- 20.000 ευρώ κατέβηκε το 2012 στα 10- 7.000. Δραστική μείωση παρουσιάζει το φακελάκι στις εφορίες, με έμφαση στο "γρηγορόσημο", που από το ποσό των 10- 30.000 ευρώ έπεσε στο 200-1.000 ευρώ.

Αντίθετα, στον ιδιωτικό τομέα τα ποσά αυξάνονται, με έμφαση στις επεμβάσεις (που από τα 150- 7.000 ευρώ φθάνουν το 2012 μέχρι στα 25.000 ευρώ), αλλά και στις ιατρικές εξετάσεις, που από τα 30- 500 ευρώ "σκαρφαλώνουν" μέχρι τα 3.100 ευρώ. Αύξηση παρουσιάζεται και στον κλάδο του αυτοκινήτου και κυρίως στον έλεγχο ΚΤΕΟ, καθώς από τα 100 ευρώ ανεβαίνει στα 200.

Αντίδοτα της μικροδιαφθοράς, όπως επισήμανε ο κ. Μπακούρης, είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς όχι μόνο εκσυγχρονίζει τη δημόσια διοίκηση, αλλά συμβάλλει στην αποστασιοποίηση του πολίτη από τις δημόσιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι ευκαιρίες για παράνομες συναλλαγές.

Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας και ενθάρρυνσης των whistleblowers (δηλαδή όσων προβαίνουν σε αποκαλύψεις πληροφοριών για κάποιο αδίκημα διαφθοράς), όχι μόνο θα εξοικονομήσει πόρους, αλλά μακροπρόθεσμα θα αλλάξει νοοτροπίες, σπάζοντας χρόνιους φαύλους κύκλους που "ανέχονται" δωρολήπτες και δωροδότες.

«Ας δούμε την τρέχουσα συγκυρία της κρίσης δημιουργικά, κάνοντας μικρά απτά βήματα. Ήδη οι πολίτες εμφανίζουν σημάδια ωρίμανσης. Ας τους ενθαρρύνουμε, ας τους προστατεύσουμε, ας τους διευκολύνουμε, ας τους ενεργοποιήσουμε για την καταπολέμηση της διαφθοράς», κατέληξε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, ανακοινώνοντας ότι στο άμεσο μέλλον η οργάνωση θα διαθέτει ένα κέντρο παροχής βοήθειας, με έμπειρους νομικούς και συμβούλους, που θα μπορούσαν να δώσουν τα κατάλληλα εργαλεία για την ανακοπή του φαινομένου της μικροδιαφθοράς.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...