Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Tα έξι πρόσωπα που κρίνουν το μέλλον της Κύπρου


Αυτά είναι τα έξι πρόσωπα στην Κύπρο που καλούνται να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη κρίση μετά το 1974.



Νίκος Αναστασιάδης-Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Μεγαλονήσου είναι αυτός που κλήθηκε να διαπραγματευτεί το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και να βρεθεί αντιμέτωπος με μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» όπως δήλωσε ο ίδιος. «Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, απευθύνοντας έκκληση σε δραματικούς τόνους για την κύρωση της συμφωνίας στην ψηφοφορία-θρίλερ της Καθαράς Δευτέρας.




Μιχάλης Σαρρής- Υπουργός Οικονομικών

Μετά τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις ζητήθηκε ακόμη και η παραίτησή του. Σύμφωνα με το βουλευτή του ΔΗΚΟ και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο για να σταλεί, όπως είπε, «το ηχηρό μήνυμα στο Eurogroup ότι η Κύπρος δεν δέχεται το κούρεμα». Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Σαρρής «δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος για το Eurogroup και τον κατηγόρησε ότι δεν είχε σχέδιο Β'».
Ο Υπουργός Οικονομικών αναχώρησε εσπευσμένα για τη Μόσχα σήμερα όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης υπό το βάρος της προειδοποίησης του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η εξέλιξη θα επηρεάσει και τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών.




Ιωάννης Κασουλίδης-Υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από την πρώτη στιγμή λέγοντας πως «η κυβέρνηση πρώτα πρέπει να αποτρέψει την χρεοκοπία της Κύπρου»
Δεύτερον, είπε «πρέπει να απαμβλύνει ένα πιθανό δημόσιο χρέος, που θα δεσμεύσει την παρούσα και τις επερχόμενες γενιές και τρίτο να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ώστε να τελειώνει η παρούσα εκκρεμότητα».
Σε δηλώσεις του ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να καθορίσει το πότε θα υπάρξει συμφωνία, αλλά το να μειωθεί το εξωτερικό χρέος της Κύπρου είναι μια μεγάλη προϋπόθεση.
Για τον λόγο αυτό, είπε, θα πρέπει να δούμε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη σε σύγκριση με οποιεσδήποτε βραχυπρόθεσμες θυσίες.




Γιώργος Λακοτρύπης-Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού

Ο Υπουργός που πριν λίγες ημέρες μιλούσε για την ανακάλυψη φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και το ανοικτό ενδεχόμενο να περιέχει και υγρούς υδρογονάνθρακες, όπως το πετρέλαιο, ήμερα βρίσκεται και αυτός στο μάτι του κυκλώνα. Οι προοπτικές συνεργασίας ήδη τίθενται σε αμφισβήτηση και το μέλλον των Κυπριακών σχέσεων με τους ισχυρούς «συμμάχους» σε θέματα ενέργειας κρέμεται από μια κλωστή.




Πανίκος Δημητριάδης-Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης τόνισε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών την ανάγκη να ψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το τέλος επί των καταθέσεων όπως ακριβώς έχει διαμορφωθεί σήμερα από την Κυβέρνηση. Ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι θα ζητηθούν εγγυήσεις για όλο το τραπεζικό σύστημα και ότι θα γίνουν ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες για να επαναδραστηριοποιηθούν, ενώ προειδοποίησε τη Βουλή ότι εφόσον το ποσό που θα εισπραχθεί με τις νέες ρυθμίσεις χωρίς τέλος οι πρώτες 20.000 ευρώ θα είναι χαμηλότερο των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ όπως είχε συμφωνηθεί με το Eurogroup.




Σωκράτης Χάσικος υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος αναφέρθηκε στη διαμορφωθείσα κατάσταση εν όψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας στην κυπριακή βουλή.
«Απ’ ότι φαίνεται η απόφαση, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν περνάει», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Παρόλο ότι το Eurogroup στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης πήρε απόφαση με την οποία λέει ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ, ένα παραμένει ότι τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να βρεθούν. Αρα λοιπόν αν απαλλάξεις τους καταθέτες μέχρι 100 χιλιάδες θα πρέπει να φορτώσεις τους υπόλοιπους».



iefimerida.gr






Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πως θα κάνετε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ


Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν προληπτικές εξετάσεις στο πλαίσιο της προαγωγής Υγείας που εφαρμόζεται από τον φορέα.

Οι εξετάσεις αυτές που αποσκοπούν στην πρόληψη εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων, παρέχονται στους δικαιούχους ασφαλισμένους Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δωρεάν (χωρίς καμία συμμετοχή του ασφαλισμένου) στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο θεράπων ιατρός είναι υπεύθυνος για την παραπομπή των ασφαλισμένων για Προληπτικό Έλεγχο υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν έχουν εμφανίσει αντίστοιχο νόσημα. Όπως διευκρινίζεται: ο προληπτικός έλεγχος αφορά στην πρόληψη συγκεκριμένων νοσημάτων και μόνο. Δεν μπορεί να συνοδεύεται με συγκεκριμένη διάγνωση παρά μόνο με τον χαρακτηρισμό «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ».

Σε κάθε περίπτωση εκτός από την έκδοση παραπεμπτικού, απαιτείται η αναγραφή των υπό εκτέλεση εξετάσεων ή πράξεων στο ατομικό βιβλιάριο ασθενείας του ασφαλισμένου με την ένδειξη ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ καθώς και τα αποτελέσματά τους, με ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα ιατρού. Ως εκ τούτου η έκδοση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού με ένδειξη «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ», θα συμπεριλαμβάνει εξετάσεις της εν λόγω κατηγορίας με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο παραπεμπτικό εξετάσεις άλλης κατηγορίας. Επίσης διευκρινίζεται από τον ΕΟΠΥΥ ότι σε περίπτωση που ο θεράπων ιατρός παραπέμψει για εργαστηριακό έλεγχο ο οποίος σχετίζεται με παθολογικές καταστάσεις μπορεί ταυτόχρονα να παραπέμψει και για προληπτικό έλεγχο εφόσον οι δύο παραπομπές δεν έχουν συνάφεια και εκδοθούν δύο διαφορετικά παραπεμπτικά. Σε περίπτωση που γίνει απόκλιση από τις συγκεκριμένες οδηγίες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι δίνεται το δικαίωμα στον Οργανισμό να επιβάλλει κυρώσεις στους ασφαλισμένους που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία καθώς και να μην αποζημιώσει δαπάνες που σχετίζονται με τον προληπτικό έλεγχο.



iatropedia.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση κυπριακών καταθέσεων


Η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου - πυροσβεστήρα, για το δραματικό εκείνο σενάριο που δεν περάσει το βράδυ της Τρίτης από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με βάση την απόφαση του Eurogroup, για "κούρεμα" των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε προνοεί όπως "παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, κάθε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία προβαίνει στην είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων ως ακολούθως: για κάθε ευρώ μέχρι και 20.000 με συντελεστή 0,00%, για κάθε ευρώ πάνω από 20.000 μέχρι και 100.000 με συντελεστή 6,75%, για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 με συντελεστή 9,90%".

Το τέλος υπολογίζεται επί των υπολοίπων των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία, κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, έναντι του τέλους διατίθενται μελλοντικά σε κάθε καταθέτη, μετοχές πιστωτικού ιδρύματος στη Δημοκρατία υπό όρους που θα καθοριστούν με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών και που θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στις 18:00.




24h.com.cy
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

17 εκατ. ευρώ για δρόμο που δεν υπάρχει


Ένας δρόμος που πληρώθηκε χωρίς να έχει γίνει, μια εταιρία που πήρε τα χρήματα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε μερικοί επίορκοι υπάλληλοι και ένας Περιφερειάρχης που δεν κάνει απολύτως τίποτα. Παζλ διαφθοράς και ανομίας αποκαλύπτεται σήμερα μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου εμπλέκοντας τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Η ιστορία ξεκινάει από την κατασκευή του δρόμου Σκούρα-Πυρί προς Σπάρτη, ο οποίος είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και παραλήφθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες κανονικά ως ολοκληρωμένος. Στην πραγματικότητα όμως, δρόμος δεν υπάρχει αλλά στην εταιρία που φέρεται να τον κατασκεύασε καταβλήθηκαν κανονικά τα 17 εκατομμύρια ευρώ για το κόστος που αρχικά είχε υπολογιστεί.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η εταιρία δεν πλήρωσε ποτέ τους εργαζομένους, δήλωσε πτώχευση και τα εμπλεκόμενα στη διοίκηση της πρόσωπα έχουν εξαφανιστεί.

Κάπου εδώ όμως συνεχίζονται και οι ευθύνες της ΔΕΚΕ, η οποία ενέκρινε επιπλέον 5.3 εκατομμύρια
ευρώ προς εκταμίευση από τον εργολάβο. Εναντίον των υπαλλήλων που έλαβαν τις αποφάσεις και όπως φαίνεται συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά από τον ελληνικό λαό, έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία με το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να είναι καταπέλτης.

Παρ' όλα αυτά το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν συγκαλείται γεγονός που δημιουργεί ευθύνες για τον κ. Τατούλη ως εποπτεύονται και πολλά ερωτηματικά για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι σεισμοί μετατρέπουν το νερό σε... χρυσάφι


Ακούγεται κάπως απίστευτο, αλλά μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι σεισμοί, εκτός από την καταστροφική, έχουν και μια -κυριολεκτικά- πολύτιμη πλευρά, καθώς διαθέτουν το άγγιγμα του Μίδα! Το καυτό υπόγειο νερό που κυλά μέσα από τα ρήγματα στον φλοιό της Γης, εξατμίζεται σχεδόν αυτόματα στη διάρκεια ενός σεισμού, αφήνοντας πίσω του εναποθέσεις χρυσού.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να συμβεί ακόμα και με ασθενείς σεισμούς, μεγέθους μικρότερου των τεσσάρων βαθμών. Μάλιστα, επειδή αυτοί οι μικροσεισμοί είναι συχνοί, αν και συνήθως περνάνε απαρατήρητοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανότατα αποτελούν έναν από τους κυριότερους μηχανισμούς για τη δημιουργία κοιτασμάτων χρυσού, παράλληλα με άλλες γεωλογικές διαδικασίες όπως τα ηφαίστεια, τα οποία επίσης παίζουν ρόλο-κλειδί στη δημιουργία του πολύτιμου μετάλλου, μέσω όμως ενός διαφορετικού μηχανισμού. Εκτιμάται ότι πάνω από το 80% του χρυσού στο υπέδαφος της Γης έχει δημιουργηθεί από το νερό χάρη στους σεισμούς εν ριπή οφθαλμού, ενώ ένα 10% έχει σχηματιστεί κάτω από τα ηφαίστεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωχημικό Ρίτσαρντ Χένλεϊ του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα και τον γεωφυσικό-σεισμολόγο Ντιον Γουίδερλι του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωπιστημών "Nature Geoscience", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το "Science" και το "New Scientist".

Το νερό, που συχνά τρυπώνει ανάμεσα στα ρήγματα των υπόγειων πετρωμάτων σε μεγάλα βάθη πολλών χιλιομέτρων, όπου υπάρχουν ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, μεταφέρει στο εσωτερικό του διαλυμένες μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, πυριτίας (από όπου προέρχεται ο χαλαζίας), αλλά και άλλων στοιχείων με μεγαλύτερη αξία, όπως σωματίδια χρυσού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, όταν «χτυπάει» ο σεισμός, προκαλεί μια απότομη και μεγάλη πτώση της πίεσης (έως 3.000 φορές) και σχεδόν αυτομάτως, ίσως ακόμα και μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου, εξατμίζεται το νερό στα ρήγματα, το οποίο είχε θερμοκρασία γύρω στους 400 βαθμούς Κελσίου. Δημιουργούνται έτσι ατμοί και, παράλληλα, εξωθούνται τα σωματίδια χαλαζία και χρυσού να εναποτεθούν στις γειτονικές επιφάνειες των πετρωμάτων.

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό υποπτεύονταν ότι η απότομη μεταβολή της πίεσης λόγω του σεισμού αποτελούσε την εξήγηση για τη σχέση που παρατηρούσαν ανάμεσα στα αρχαία σεισμικά ρήγματα και στα γιγάντια αποθέματα χρυσού στις ίδιες ακριβώς περιοχές. Η νέα μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι οι σεισμοί αποτελούν έναν «αλχημιστικό» μηχανισμό δημιουργίας χρυσού μέσα από το νερό που κυλά στα ρήγματα.

Οι εκτιμήσεις των Αυστραλών επιστημόνων δείχνουν ότι η ποσότητα χρυσού που αφήνει πίσω του ένας σεισμός, είναι μικροσκοπική, καθώς τα υπόγεια νερά υπολογίζεται ότι μεταφέρουν το πολύ ένα μέρος ανά εκατομμύριο (ppm) του πολύτιμου μετάλλου. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, οι μεγάλοι σεισμοί εναποθέτουν έως 0,1 χιλιοστόγραμμο χρυσού ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας του ρήγματος.

Όμως, σωρευτικά μέσα στον χρόνο, σε μια σεισμογενή περιοχή μπορούν να εναποτεθούν σιγά-σιγά μεγάλες ποσότητες χρυσού, οι οποίες δικαιολογούν τη βιομηχανική εξόρυξή τους. Για παράδειγμα, προκειμένου να σχηματιστούν 100 μετρικοί τόνοι χρυσού, χρειάζονται το πολύ 100.000 χρόνια (ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για τα γεωλογικά δεδομένα).

Η νέα έρευνα αναμένεται να δώσει νέες ιδέες στις μεταλλευτικές εταιρίες για το πού πρέπει να στραφούν, ώστε να βρουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα υπόγεια αποθέματα χρυσού. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, έως τώρα έχουν εξορυχτεί πάνω από 188.000 τόνοι χρυσού από το υπέδαφος, σχεδόν εξαντλώντας τις εύκολα προσβάσιμες πηγές του, γι’ αυτό, όπως και στην περίπτωση του πετρελαίου, οι προσπάθειες στρέφονται πλέον σε εναλλακτικές λύσεις.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...