Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

"Κλείδωσαν" τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


Δύο ώρες κράτησε η σύσκεψη των αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου που αφορούσε την επεξεργασία του νέου οικονομικού προγράμματος.

Πρόκειται για την τρίτη σύσκεψη μέσα σε λίγες ημέρες προς αναζήτηση των μέτρων με τα οποία θα εξοικονομηθούν τα 11,5 δισ. ευρώ.
Πριν τη συνάντηση λόγος γινόταν για βαρύ κλίμα και διαφωνίες. Η πλευρά Σαμαρά και Στουρνάρα τάσσονται υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων και στη συνέχεια επαναδιαπραγμάτευση, ενώ από την άλλη, οι Βενιζέλος και Κουβέλης ζητούν πολιτική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και επιμήκυνση του προγράμματος μέχρι το 2016.

Διευκρινίστηκε ότι στόχοι παραμένουν η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η επιμήκυνση.
Σαμαράς: Έχω την ευθύνη για την εισήγηση μου
"Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγηση" είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι "εάν δεν παίρναμε αυτή την απόφαση η χώρα μας θα έμπαινε στην απομόνωση". Σημείωναν επίσης ότι κύριοι στόχοι παραμένουν η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν αμέσως μετά τη σύσκεψη πως ο Αντώνης Σαμαράς ήταν σαφής, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπέι αλλά και τους εκπροσώπους των δανειστών.
"Ο πρωθυπουργός προτίμησε να πάρει αυτή την απόφαση με τις θετικές συνέπειες παρά εξελιχθεί η υπόθεση αυτή αρνητικά, γεγονός που θα αποτελούσε τραγική εξέλιξη για τη χώρα μας" ανέφεραν μεταξύ άλλων.  

Την στήριξη του στην κυβέρνηση επανέλαβε πάντως για ακόμα μια φορά ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι έγινε στόχος επιθέσεων από "κύκλους ανιστόρητους και χυδαίους", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Βενιζέλος: Θέση μας είναι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές κατά "κύκλων" που έδωσαν την εντύπωση ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να λάβει τα μέτρα που ζητά η τρόικα αλλά το πρόβλημα ξεκινάει με την διαφωνία των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

"Ήδη έγινα στόχος προσωπικών επιθέσεων από κάποιους κύκλους που συνηθίζουν να λένε βλακείες. Είναι ανιστόρητοι και χυδαίοι.  Η χώρα βρίσκεται μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ γιατί κάποιοι εργαστήκαμε και την κρατήσαμε μέσα στο ευρώ" είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον τετραετή βίο της γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση για τη χώρα. Είμαι αναγκασμένος να δεχθώ την εκτίμηση του πρωθυπουργού για τα μέτρα και περιμένω τα αποτελέσματα.

Δηλώσεις Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη

Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η ΝΔ απέναντι στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές όπως την οδήγησε από το Νοέμβριο του 2011 η ΝΔ. Εμείς θα τιμήσουμε τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών" σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Εξήγησε μάλιστα ότι ζήτησε στο πακέτο της επόμενης διετίας να μην περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, προδήλως οριζόντια ή δημοσιονομικώς ατελέσφορα.
Ο κ. Κουβέλης από τη μεριά του, τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για το περίγραμμα των μέτρων και η κοινή αντίληψη ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Φ. Κουβέλης: Συμφωνήσαμε στα κεφάλαια και όχι σε συγκεκριμένους αριθμούς.
"Θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ" δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των τριών πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το πακέτο των μέτρων.
"Συζητήσαμε μόνο για κεφάλαια και όχι για συγκεκριμένους αριθμούς" πρόσθεσε, αναφέροντας ότι "σε κάθε περίπτωση εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή  είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν την κοινωνία".

Δηλώσεις Κουβέλη μετά τη σύσκεψη

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι "η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την συνολική διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου".
Τέλος υπογράμμισε ότι "η προγραμματική μας συμφωνία των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμένει στο ακέραιο".
Γ. Στουρνάρας: Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση με τη χώρα
"Το πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί ολόκληρο" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Γιάννης Στουρνάρας πρόσθεσε ότι θα διαπραγματευθεί με την τρόικα το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι κοινωνικά δίκαια.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέα Υόρκη – Γράμμα από το παρελθόν…


Από το 1936, τα φωτορεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού Life έχουν αποτυπώσει με μοναδικό τρόπο κάθε γωνιά της Νέας Υόρκης –και όχι μόνο- της πόλης που το διάσημο περιοδικό δίκαια θεωρεί «σπίτι του».  Από τις αμέτρητες εικόνες που έχει στα αρχεία του το Life παρουσιάζουμε εδώ μια μικρή συλλογή από κλασσικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τονίζουν το πνεύμα, την ατμόσφαιρα, την αρχιτεκτονική και την κουλτούρα μιας πόλης που παραμένει μοναδική στο είδος της.

Aπολαύστε αυθεντικά στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή, από εποχές που έχουμε γνωρίσει μόνο από το σινεμά και τα βιβλία…

























Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι ατάκες για τον στρατό, του Άγνωστου Στρατιώτη του twitter


ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ λοιπών στοιχείων ξεκίνησε τον Μάρτιο, τουιτάροντας: «Μια ολόκληρη θητεία, και σήμερα». Θα γράφει μέχρι να απολυθεί. Να μερικά απ’ τα ξεκαρδιστικά κυνικά και μελαγχολικά διαυγή tweets του:

Το στρατόπεδο είναι τόσο μεγάλο, που αν μπουκάρουν εχθροί το πρωί από την κεντρική πύλη, εμείς θα το μάθουμε από τις ειδήσεις των 8.

Σήμερα μάθαμε να στρώνουμε κρεβάτια στρατιωτικά. Ήταν τα 30 πιο άσχημα χαραμισμένα λεπτά της ζωής μου. Κι έχω παρακολουθήσει και κέρλινγκ.

 Μεγαλύτερος φόβος και απ’ το να ξεμείνεις από σφαίρες στον πόλεμο είναι να ξεμείνεις από μπαταρία κινητού στο «Γερμανικό».

Παραδόξως η πρώτη μας βολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Δεν σκοτώθηκε κανείς μας.

Αν συνεχιστεί κι άλλο η οικονομική κρίση, στο πεδίο βολής θα σχηματίζουμε όπλο με τα χέρια μας και θα φωνάζουμε «πιίου-πίου».

Αν ήξεραν οι μαμάδες τι φαΐ πετάμε στο στρατό, δεν θα τολμούσαν ποτέ να πούνε την ιστορία με τα πεινασμένα παιδάκια στην Αφρική.

Κάποιοι επιλοχίες μας είναι τόσο ταγάρια, που θα φοβόμουν να τους αναθέσω ακόμα και τη διοίκηση του στρατού των playmobil μου.

Όσο χαζός και αν είσαι, στον στρατό αν έχεις γυαλισμένα άρβυλα και χτυπάς σωστά προσοχή είσαι ένας μικρός επιστήμονας.

Αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκομαι σε άδεια απ’ τον στρατό από το γεγονός ότι είμαι σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους και κανείς δεν κλάνει.

Ο ταξίαρχος μας προέτρεψε να τρώμε γερό πρωινό. Το άκουσαν αυτό το βουτυράκι και η μία μαρμελαδίτσα που δικαιούμαστε και πέθαναν στα γέλια.

 Είμαι πλέον σίγουρος ότι όλες τις διαδικασίες στον στρατό τις σχεδιάζει μια επιτροπή που αποτελείται από άτομα που δεν μιλιούνται μεταξύ τους.

Αν πεις «να ‘χαμε ένα σάντουιτς με καλαμάκι και λίγο κασέρι» μπροστά σ’ έναν Σαλονικιό κι έναν Αθηναίο, θα μαλώνουν μέχρι να λήξει η θητεία τους.

Η συντήρηση των οχημάτων γίνεται με το παραδοσιακό σύστημα «ανοίγω καπό, κοιτάω χωρίς να καταλαβαίνω Χριστό και σχολιάζω “όλα φαίνονται οk”».

Απ’ ο,τι έχω καταλάβει, σε περίπτωση πόλεμου θα ‘μαι ο κομπάρσος σε ταινία δράσης που σκοτώνεται στο πεντάλεπτο, χωρίς να μάθουμε καν το όνομά του.

Η μονή πολιτική συζήτηση που έχει λογικά επιχειρήματα στον στρατό είναι η διαμάχη για το αν η Ράπτη είναι καλύτερη γκομενα απ’ την Καϊλή.

Τέλειωσε η στρατιωτική μας εκπαίδευση, που σημαίνει ότι αποκτήσαμε το δικαίωμα να βλέπουμε πολεμικές σκηνές και να λέμε «σιγά το πράγμα».

Κάθε φορά που βιώνω ένα deja-vu φρικάρω στη σκέψη ότι υπάρχει μια πιθανότητα να μ’ έχουν πιάσει κορόιδο και να έχω ξαναπάει στρατό.

Σύμφωνα με την άσκηση ετοιμότητας, σε περίπτωση συναγερμού φορτωνόμαστε τα πάντα και προσευχόμαστε να έχουμε δεχτεί επίθεση απ’ το Λιχτενστάιν.

Κάθε φορά που ακούω για το Τάγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου φαντάζομαι κάποιον φαντάρο σ’ ένα γραφείο να παίζει τάβλι μέσω ίντερνετ μ’ έναν Τούρκο.

Τρίτη μέρα νυχτερινών πολεμικών ασκήσεων εκτός στρατοπέδου και δεν πιάστηκε κανένας μας αιχμάλωτος. Το λες και επιτυχία.

Απογευματινή πορεία μέσα από πλατεία χωριού. Τρομοκρατημένες οι γιαγιάδες που έβλεπαν ειδήσεις, θα πίστεψαν ότι περνάει ο στρατός του ΣΥΡΙΖΑ.

 Είμαι τόσο άτυχος που είμαι βέβαιος πως σε όλα τα παράλληλα σύμπαντα η στρατιωτική θητεία έχει καταργηθεί.

 Έχω φάει τόσες ώρες με μια σκούπα στο χέρι, που αν χρειαστεί να λύσουμε τις διάφορες μας με τους Τούρκους, ελπίζω να το κάνουμε στο κέρλινγκ.

Πληρωθήκαμε σήμερα τον μισθό Μαΐου. Το νέο προκάλεσε ανακούφιση στους οίκους αξιολόγησης, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και στον καψιμιτζή μας.

Σ’ ένα παράλληλο, αθώο και σουρεαλιστικό σύμπαν μπουκάρουμε στην Τουρκιά, ξεστρώνουμε τα κρεβάτια τους και γεμίζουμε γόπες το προαύλιό τους.


pinnokio.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

17χρονη βραβεύτηκε για λογισμικό διάγνωσης καρκίνου


Η 17χρονη Brittany Wenger από το Lakewood Ranchτη της Florida, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό τεχνολογίας της Google με θέμα την επιστήμη (Google Science Fair), καθώς κατάφερε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα λογισμικό το οποίο βοηθά τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Το πρόγραμμα που σχεδίασε η νεαρή Brittany, λέγεται "neural network" και στόχος του είναι να "μιμείται" τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Οι γιατροί μπορούν να εισάγουν στο πρόγραμμα τα δεδομένα μίας βιοψίας, τα οποία συγκρίνονται αυτόματα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στη βάση δεδομένων και βγαίνει η τελική διάγνωση. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο μάλιστα για να "μαθαίνει" και να εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα, έτσι ώστε η αποτελεσματικότητα του να φτάνει στο 99%.
Σε συνέντευξη της στο mysuncoast.com, δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα του καρκίνου και το κίνητρο της για να εντρυφήσει στη μελέτη της διάγνωσης της κακοήθειας, σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι μέλη της οικογένειας της έχουν χτυπηθεί στο παρελθόν από την επάρατη νόσο.
"Στόχος μου είναι το πρόγραμμα να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία άμεσα", δήλωσε, συμπληρώνοντας πως έχει ήδη δείγμα από 700 τεστ. Η ίδια μάλιστα έχει "ανεβάσει" στο διαδίκτυο το application της, το οποίο είναι προσβάσιμο σε όποιον γιατρό ή ενδιαφερόμενο θέλει να το δοκιμάσει.
Η 17χρονη που θεωρείται δικαίως ευφυΐα στο σχολείο και την πόλη της, ελπίζει πως μελλοντικά το πρόγραμμα της με κάποιες βελτιώσεις, θα μπορεί να εντοπίζει και άλλους τύπους καρκίνου.
"Η επιστήμη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο. Είναι σημαντικό να ασχολούνται με την επιστήμη τα παιδιά από μικρή ηλικία. Τότε μπορούν να την αγαπήσουν. Είμαστε οι μελλοντικοί γιατροί, προγραμματιστές, μηχανικοί και περιβαλλοντολόγοι. Και θα είμαστε αυτοί που θα λύνουν τα προβλήματα των ανθρώπων", δήλωσε μετά τη βράβευσή της στο δίκτυο ABC.
Το βραβείο που κέρδισε συνοδεύεται από μια υποτροφία 50.000 δολαρίων και το δικαίωμα επιλογής πρακτικής εξάσκησης στην Google, το CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών) στη Γενεύη ή την εταιρεία Lego, που το χρηματοδότησε. Τέλος, η 17χρονη μαθήτρια κέρδισε ένα ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία της Αμερικής (National Geographic).


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αποστέλλονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος ακινήτων


Η πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που αποστέλλονται τις επόμενες μέρες.
Η ΔΕΗ έχει λάβει όλα τα στοιχεία από τους δήμους για τις νέες τιμές ζώνης, δεδομένου ότι είχαν διαπιστωθεί προβλήματα ως προς τον υπολογισμό του φόρου.
Η εξόφληση του τέλους θα μπορεί να γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, ως τα τέλη Απριλίου του 2013, ενώ όσοι δεν το καταβάλλουν, δεν απειλούνται με διακοπή του ρεύματος, αλλά η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης ζητούν να ξαναγραφτεί η ελληνική ιστορία


Προκλητικές απαιτήσεις έχουν οι Μουσουλμάνοι της Θράκης οι οποίοι ζητούν να ξαναγραφτεί η ελληνική ιστορίας στα μέτρα τους.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η "Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης" έστειλε επιστολή-σοκ προς το υπουργείο Παιδείας απαιτώντας να αλλάξει το κεφάλαιο του βιβλίου ιστορίας ΣΤ' ΔΗμοτικού για τη Μικρασιατική Καταστροφή και αντί για "σφαγές χριστιανών και λεηλασίες από Τούρκους" να... επιστρέψουμε στο συνωστισμό της Σμύρνης.
"Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την ελληνική και αρμένικη συνοικία, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε. Σφαγές χριστιανών και λεηλασίες ολοκλήρωσαν την καταστροφή. Ήταν το δραματικό τέλος της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην περιοχή", αναφέρει μεταξύ άλλων το κεφάλαιο του βιβλίου που δεν αρέσει στη μειονότητα.
"Ως Τούρκοι της δυτικής Θράκης είμαστε υπέρ της κάθαρσης των βιβλίων" αναφέρουν στην επιστολή τους και συνεχίζουν: "Αυτά (σ.σ. τα περί σφαγής και πυρπόλησης στη Σμύρνη) δεν συμβαδίζουν με τη φιλία και την αλληλεγγύη, δημιουργούν συστηματικά μια προκατειλημμένη κοινωνία και ετοιμάζουν το έδαφος της στήριξης των ακραίων απόψεων και κύκλων από την κοινωνία, όπως συμβαίνει συχνά τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας".
Αναλυτικά η επιστολή
"Προς Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Σχετικό: Το από 24-4-2012 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το σχετικό με την υπόθεση, άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 25-4-2012 στην εφημερίδα Καθημερινή με υπογραφή του Απόστολου Λακασά. 17 Ιουλίου 2012
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Ως μέλη της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης παρακολουθούμε από τον τύπο το θέμα της ανανέωσης των Βιβλίων Ιστορίας της έκτης (6ης) Δημοτικού. Σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφεται από τον Απόστολο Λακασά και δημοσιεύτηκε στις 25-4-2012 στην εφημερίδα Καθημερινή, έχει εγκριθεί το νέο βιβλίο ιστορίας και από την καινούρια σχολική περίοδο θα διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία. Άλλωστε, με το από 24-4-2012 δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοινώθηκε ότι το σύγχρονο «Βιβλίο Ιστορίας» που γράφτηκε πριν από 15 χρόνια θα αντικαταστήσει το ήδη διδασκόμενο στην έκτη (6η) τάξη του Δημοτικού βιβλίο Ιστορίας. Ας αφήσουμε κατά μέρος την έγκριση ενός βιβλίου που γράφτηκε προ δεκαπενταετίας παρά τις ραγδαίες και συνεχείς εξελίξεις στις μεθόδους εκπαίδευσης, το άρθρο της Καθημερινής σχετικά με το περιεχόμενο του εν λόγω βιβλίου προκαλεί από μόνο του ανησυχία.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η παράγραφος που αναφέρεται στην «Μικρασιατική Καταστροφή» είναι μια από τις παραγράφους κλειδί του νέου βιβλίου: «Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την Ελληνική και την Αρμενική συνοικία, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε.»…«Σφαγές χριστιανών και λεηλασίες ολοκλήρωσαν την καταστροφή. Ηταν το δραματικό τέλος της μακραίωνης Ελληνικής παρουσίας στην περιοχή». Ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης βρίσκουμε τέτοιου είδους εκφράσεις ενοχοποιητικές και πιστεύουμε πως αυτές οι εκφράσεις θα οδηγήσουν τους νεαρούς εγκέφαλους σε αρνητικά αισθήματα προς τους μη «Έλληνες», σε ανατροφή αυτών με συναισθήματα διάκρισης και πέρα αυτών θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών μας. Η ύπαρξη διαφορετικών διηγημάτων στα βιβλία της έκτης (6ης) τάξης των Τουρκικών Μειονοτικών σχολείων με τα βιβλία των δημόσιων σχολείων στην ίδια γειτονιά, οι διηγήσεις στα βιβλία των σχολείων πλειονότητας που δείχνουν τον γείτονα ως εχθρό, αναμφίβολα θα επηρεάσουν τις σχέσεις και την ανάπτυξη των παιδιών. Η κατάσταση αυτή μας οδηγεί σε βαθιά ανησυχία. Ως "Τούρκοι της Δυτικής Θράκης", είμαστε υπέρ της κάθαρσης των βιβλίων Ιστορίας από τέτοιου είδους εκφράσεις και προκαταλήψεις διότι, αυτά δεν συμβαδίζουν με την φιλία και την αλληλεγγύη, δημιουργούν συστηματικά μια προκατειλημμένη κοινωνία και ετοιμάζουν το έδαφος της στήριξης των ακραίων απόψεων και κύκλων από την κοινωνία, όπως συμβαίνει συχνά τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας. Αξιότιμε Κύριε,
Με σκοπό να σωθεί από την παγίδα του μίσους, η Ελληνοτουρκική φιλία που ξεκίνησε με τους μεγάλους ηγέτες όπως ο Βενιζέλος και Ατατούρκ, είχε συσταθεί πριν από περίπου 13 χρόνια μια επιτροπή από γραφειοκράτες των δύο υπουργείων παιδείας για την αναθεώρηση των βιβλίων των δύο χωρών. Τα μέλη της επιτροπής, θα ασχολούνταν με την αφαίρεση από τα βιβλία που διδάσκονται στις δύο χώρες, των υπερβολικών εκφράσεων και των λέξεων ή εκφράσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην εχθρότητα. Η απόφαση αυτή είχε γίνει δεκτή με χαρά από την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Η μελέτη των βιβλίων της ιστορίας και των βιβλίων άλλων μαθημάτων στις δύο χώρες από μια επιτροπή που θα αποτελείται από εκπαιδευτές των δύο χωρών και η αφαίρεση απ’ αυτά των προκαταληπτικών εκφράσεων είναι σημαντική για την κοινωνική γαλήνη και ειρήνη στη χώρα μας αλλά και για την συνέχιση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς, επιθυμούμε την ανατροφή των νέων σε ένα περιβάλλον ειρήνης και αγάπης γνωρίζοντας πως ο γείτονας είναι φίλος και όχι σε ένα περιβάλλον με εχθρικά συναισθήματα. Πιστεύοντας ότι τα απαραίτητα βήματα θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, Σας εκφράζουμε τα σέβη μας".


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...