Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Στο φως το πλοίο του φαραώ !!!

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι αρχαιολόγοι με στόχο τη διάσωση ενός από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά αιγυπτιακά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα...

Πρόκειται για ένα ξύλινο πλοίο θαμμένο δίπλα στην Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας για 4.500 χρόνια.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν την επίπονη διαδικασία μεταφοράς των πρώτων δέκα κομματιών του ελπίζοντας πως θα την ολοκληρώσουν σε διάστημα από δύο έως και πέντε χρόνια ώστε να αποπειραθούν στη συνέχεια να το ανακατασκευάσουν από την αρχή.

Ομως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους. Το συγκεκριμένο σκαρί κείτονταν στη βάση της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας για χιλιάδες χρόνια ώς τη στιγμή που μια ερευνητική ομάδα το 1987 τρύπησε έναν βράχο πάνω από το σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο και τοποθέτησε μια μικροσκοπική κάμερα αναζητώντας αρχαιολογικά υπολείμματα.



Η επιχείρηση αυτή οδήγησε στην επιδείνωση της κατάστασης του εύθραυστου πλοίου καθώς από τη διάτρηση του βράχου διείσδυσε νερό αλλά και έντομα τα οποία ενδεχομένως να συνέβαλαν στη διάβρωσή του. Ενα παρόμοιο πλοίο είχε ανακαλυφθεί το 1954 στη νότια πλευρά της Μεγάλης Πυραμίδας ενώ το συγκεκριμένο βρίσκεται στη δυτική πλευρά.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα δύο πλοία θάφτηκαν αποσυναρμολογημένα σε κομμάτια γύρω στο 2500 π.Χ. Το πρώτο ανακατασκευάστηκε το 1987 και εκτίθεται σε μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες.

Το πρώτο πλοίο που βρέθηκε στην Γκίζα είχε κατασκευαστεί από ξύλο κέδρου του Λιβάνου, είχε μήκος μεγαλύτερο των 40 μέτρων και πλάτος 5 μέτρα. Οι αρχαιολόγοι αξιοποιώντας τα 1.200 κομμάτια που ανακάλυψαν στη διάρκεια των ανασκαφών πέτυχαν να το ανακατασκευάσουν σε διάστημα 13 ετών. Στην περίπτωση όμως του δεύτερου πλοίου, ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να αποβεί καταστροφικό.

periergaa.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φωτογραφίες από μεγάλα μνημεία υπό κατασκευή !

Στέκουν περήφανα και επιβλητικά και ακόμη και αν είναι στην άλλη άκρη του κόσμου, είναι αναγνωρίσιμα ακόμη και για ανθρώπους που δεν τα έχουν δει ποτέ.

 Πώς ήταν όμως διάσημα μνημεία όταν ήταν ακόμη υπό κατασκευή;

 Δείτε μια σειρά από εντυπωσιακές φωτογραφίες με πασίγνωστα μνημεία παγκοσμίως όταν ξεκίνησαν να χτίζονται.

 Αξίζουν - αν μη τι άλλο- για να θυμηθούμε ότι και αυτά ακόμη τα θαυμαστά είναι έργα ανθρώπων!

 Golden Gate Bridge, Σαν Φρανσίσκο (Ανέγερση 1933 - 1937, σχεδιασμός Joseph Strauss, Irving Morrow and Charles Ellis)


 Πύργος του Άιφελ, Παρίσι (Ανέγερση 1887-1889, σχεδιασμός Gustave Eiffel)


Άγαλμα του Ιησού, Ρίο Ντε Τζανέιρο (Ανέγερση 1926 -1931, σχεδιασμός Heitor da Silva Costa, γλύπτης Paul Landowski)



 Manhattan Bridge, Νέα Υόρκη (Ανέγερση 1901-1912, σχεδιασμός Leon Moisseiff)



 Atomium, Βρυξέλλες (Ανέγερση 1957-1958, σχεδιασμός André Waterkeyn, André, Jean Polak)



 Άγαλμα της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη (Ανέγερση 1876 - 1886, σχεδιασμός Frédéric Bartholdi)




 Όπερα του Σίδνεϊ, Αυστραλία (Ανέγερση 1959-1973, σχεδιασμός Jørn Utzon)



 Tower Bridge, Λονδίνο (Ανέγερση 1886-1894, σχεδιασμός Sir Horace Jones, George D. Stevenson)







ta-xeirotera.blogspot.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για κατώτατο μισθό και ασφαλιστικές εισφορές

Δύο σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, και με το οποίο νομοθετούνται όλα τα προαπαιτούμενα για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Πρόκειται για τον μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και τον ενιαίο φορέα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα που συμφωνήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

 Ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από την 1/1/2017, όπως έχει συμφωνηθεί.

«Μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Εργασίας», χαρακτήρισε τα νέα μέτρα, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.

«Με τον νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού η χώρα μας θα συγκλίνει με την πρακτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης και τόνισε, ότι ανάλογα συστήματα εφαρμόζονται σε 22 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο νέος μηχανισμός επρόκειτο αρχικά να θεσμοθετηθεί με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αλλά τελικά αποφασίσθηκε να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο.

«Η επεξεργασία των διατάξεων έχει ολοκληρωθεί όπως και η εισηγητική έκθεση» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας και διαβεβαιώνει, ότι «το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)».

Ο νέος Οργανισμός (το πλαίσιο του οποίου έχει ήδη νομοθετηθεί, και επρόκειτο να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου) θα αναλάβει την είσπραξη των ληξιπροθέσμων ασφαλιστικών οφειλών όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας με προτεραιότητα την είσπραξη των οφειλών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ που αγγίζουν σήμερα τα 12 δισεκ. ευρώ. Θα δημιουργηθεί επίσης μητρώο οφειλετών ώστε να κινούνται άμεσα οι διαδικασίες της αναγκαστικής είσπραξης.

Ο υπουργός Εργασίας πιστεύει ότι το νέο σύστημα θα αντιμετωπίσει οριστικά το ζήτημα των ανείσπρακτων οφειλών. «Το σύστημα ήταν έως τώρα κατακερματισμένο και αδύναμο. Δεν εισέπραττε, δεν κυνηγούσε, δεν μπορούσε» τονίζει ο κ. Βρούτσης και σημειώνει, ότι στο εξής «θα υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση όλων των οφειλετών των ασφαλιστικών Ταμείων.

Η διαπραγμάτευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με την τρόικα θα συνεχισθεί και σήμερα, καθώς παραμένουν ανοικτά το θέμα της κάλυψης των ελλειμμάτων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναζητούν ισοδύναμες λύσεις, προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή ειδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων ώστε να καλυφθούν τα ελλείμματα του Οργανισμού που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την εφαρμογή του μέτρου το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί από το 2011 με τον εφαρμοστικό νόμο του «Μεσοπρόθεσμου. Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015» (νόμος 3986).

Η ελληνική πλευρά εκτιμά, ότι η επιβολή του μέτρου μπορεί να στείλει ένα «λάθος μήνυμα» σε υποψήφιους επενδυτές, ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπόκεινται σε διπλή φορολόγηση, τόσο επί των κερδών όσο και επί του τζίρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα πιέζει και για αλλαγές σε ότι αφορά το υφιστάμενο σήμερα νομικό καθεστώς, που διέπει τις διαδικασίες των ομαδικών απολύσεων.

Οι ενστάσεις των δανειστών αφορούν τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων και όχι το όριο των απολύσεων, το οποίο έχει ήδη αυξηθεί με την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου. Με το νόμο 3863/2010 το όριο για την ένταξη στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων αυξήθηκε από 4 σε 6 μηνιαίως για τις επιχειρήσεις από 20-150 εργαζόμενους, και από 2% στο 5% για τις επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζόμενων.

Οι απολύσεις που ξεπερνούν αυτά τα όρια θεωρούνται ομαδικές και για αυτές προβλέπεται διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η επιχείρηση μπορεί να προσφύγει στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος πρέπει εντός 10 ημερών, χρόνος που μπορεί να επεκταθεί έως τις 20 ημέρες, να εγκρίνει ή να απορρίψει τις απολύσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιστεύουν, ότι η διαδικασία αυτή καθιστά σχεδόν αδύνατες τις ομαδικές απολύσεις λόγω του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται η έγκριση ομαδικών απολύσεων και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σύστημα μοναδικό στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύστημα προηγούμενης έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από κρατική αρχή εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα και την Ολλανδία.

Στην Ολλανδία δεν απαιτείται απόφαση υπουργού, αλλά του αντίστοιχου Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, UWV), με την προϋπόθεση, ότι έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα συνδικάτα και έχει εκπονηθεί σχέδιο κοινωνικού προγράμματος που θα βοηθήσει τους απολυμένους να βρουν νέες θέσεις εργασίας.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν επίσης, ότι δεν αναμένεται να δοθεί οριστική λύση σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, όμως η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει έως το Νοέμβριο και το αργότερο έως το τέλος του 2013 τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων με στόχο να εναρμονιστεί η Ελλάδα με το καθεστώς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο διάστημα αυτό θα εκπονηθούν συγκριτικές επιστημονικές μελέτες για τα ισχύοντα στην Ευρώπη των 28 και θα επιλεγούν οι καλύτερες πρακτικές.

Τα ίδια στελέχη τονίζουν, ότι στόχος της νέας διαδικασίας, θα είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και εκτιμούν ότι η άρση των στρεβλώσεων και των περιορισμών, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος στην αγορά εργασίας, που θα είναι ελκυστικό για τους επενδυτές.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιος είναι ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Εκκλησίας «Αποστολή» που μοιράζει τρόφιμα και φάρμακα στα «αποκλεισμένα» νησιά

Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας που έχει αγγίξει το 33% και με την μαζική μετανάστευση νέων οικογενειών, σε Αυστραλία και Αμερική,όπου τους τελευταίους μήνες μόνο στην Κάλυμνο, ξεπέρασε συνολικά τις 4.000, βρίσκονται τα ακριτικά νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Το Σαββατοκύριακο Κλιμάκιο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού "Αποστολή'' της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα επισκέφθηκε την Κάλυμνο, την Τέλενδο και την Ψέριμο σε μια προσπάθεια στήριξης των ακριτικών οικογενειών που ζούνε με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας και είναι ανασφάλιστες.

Στη Κάλυμνο 150 άτομα βρίσκουν, καθημερινά, φαγητό στο συσσίτιο της Ιεράς Μητροπόλεως, 50 διορισμένοι εκπαιδευτικοί από την υπόλοιπη Ελλάδα στο νησί, τρώνε στις κουζίνες της Εκκλησίας ενώ δεκάδες οικογένειες παίρνουν δέματα τροφίμων για τις ημερήσιες ανάγκες τους.

Ο κ. Δήμτσας παρέδωσε 2 τόνους τροφίμων και επαρκή ποσότητα σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, συνεχίζοντας την εκστρατεία ενίσχυσης και στήριξης των ακριτικών περιοχών της χώρας μας.

Σε συναντήσεις που είχε με τον Μητροπολίτη Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παίσιο, τον Δήμαρχο Καλύμνου και πολίτες του νησιού ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση λέγοντας ότι " θα ξεπεραστεί μόνο αν προσπαθήσουμε με αλληλεγγύη, αυταπάρνηση και κοινό ζήλο βάζοντας όλοι, στην άκρη το «εγώ» και αντικαθιστώντας το, με το «εμείς».

Οι ακρίτες μας, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της "Αποστολής" , είναι η "συνείδηση" της Ελλάδας. Η εικόνα αδιαφορίας του κέντρου στην περιφέρεια πρεπει να σταματήσει. Η στήριξη της "Αποστολής" σε συνεργασία και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών είναι ένδειξη αναγνώρισης της εθνικής τους προσφοράς. Η Εκκλησία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας και στήριξης των αδυνάτων και της νέας γενιάς.

Ο Μητροπολίτης Λέρου και Καλύμνου περιέγραψε με μελανά γράμματα τα προβλήματα των ακριτών λέγοντας ότι «στην περιοχή αναβιώνουν προβλήματα της δεκαετίας του 50. Υπάρχει «αιμορραγία» των νέων μας στο εξωτερικό που φεύγουν για ανεύρεση δουλειάς. Το φάρμακο και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό λείπουν από τον τόπο μας. Αισθανόμαστε, είπε, ξεχασμένοι και αποκομμένοι» και πρόσθεσε «υπάρχουν Καλύμνιοι για τους οποίους το κρέας και τα μπισκότα είναι χρυσός. Σας ευχαριστούμε θερμά, ευχαριστούμε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την βοήθεια και την ουσιαστική στήριξη που μας δίνει την δυνατότητα να προσφέρουμε σε όσους λείπουν τα απαραίτητα».

Ο κ. Δήμτσας συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο της Καλύμνου κ. Δημήτριο Διακομιχάλη,ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για τα προβλήματα των κατοίκων. Ο κ. Διακομιχάλης ευχαρίστησε την " Αποστολή'' γιατί με τις δράσεις της ενισχύει την Κάλυμνο καθώς πριν λίγους μήνες παραδόθηκαν 2.000 βιβλία για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,ενω όπως είπε. «τώρα δίνεται η δυνατότητα με τόνους τροφίμων και φαρμάκων να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, κατέληξε, σκέφτεται τους ακρίτες και εμείς αισθανόμαστε το ενδιαφέρον του».

Η «Αποστολή» με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών έχουν επισκεφθεί τον τελευταίο χρόνο 35 ακριτικές περιοχές.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...