Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Το κράτος δημεύει τις καταθέσεις που είναι αδρανείς εδώ και 20 χρόνια


Στα κρατικά ταμεία θα καταλήγουν οι λεγόμενες αδρανείς καταθέσεις, δηλαδή εκείνοι οι λογαριασμοί καταθέσεων που επί 20 χρόνια δεν έχουν παρουσιάσει κινήσεις. Η ρύθμιση αυτή θα παρουσιαστεί στα μέλη της κυβέρνησης από το οικονομικό επιτελείο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ξεκινά στις 18:30 υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ρύθμιση προβλέπει ότι οι λογαριασμοί που είναι ανενεργί θα θεωρούνται «αδρανείς» έπειτα από 20 χρόνια και το περιεχόμενό τους θα μεταφέρεται στα κρατικά ταμεία. Η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την ψήφισή της από τη Βουλή.

Ακόμη ένα από τα μέτρα που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που περιμένουν μήνες, πολλές φορές και χρόνια λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία απονομής των συντάξεων. Ιδιως στη σημερινή εποχή χιλιάδες ελληνικές οικογένειες οδηγούνται στην εξαθλίωση επειδή τα μέλη τους δεν λαμβάνουν σύνταξη παρά μόνο αφού περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από το τέλος του εργασιακού τους βίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.

Οπως αποφασίστηκε από το οικονομικό επιτελείο, οι εργαζόμενοι που σταματούν να εργάζονται επειδή έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια από την επομένη της διακοπής του εργασιακού τους βίου θα λαμβάνουν το 50% των εκτιμώμενων συντάξιμων αποδοχών τους.

Στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει ενημέρωση των υπουργών για το πολυνομοσχέδιο που θεωρείται ένα απο τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης και θα τεθεί προς ψήφιση την Κυριακή των Βαϊων στη Βουλή.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η μαφία του φάρμακου- Αγόραζε ωάρια από γυναίκες ανατολικών χωρών και τα εμφύτευε σε άλλες!


Στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μετήχθησαν οι έντεκα συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα παράνομης εισαγωγής και διακίνησης φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης, έπειτα από επιχείρηση των διωκτικών αρχών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της περιφέρειας.

Σε βάρος των έντεκα συλληφθέντων, μεταξύ αυτών γιατροί, φαρμακοποιοί και ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα κι ένα πλημμέλημα. Τα κακουργήματα αφορούν τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας και της παραβίασης του νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με πώληση ωαρίων με αντάλλαγμα.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες είναι από κοινού, ενώ η τελευταία αφορά τους δύο συλληφθέντες γιατρούς, καθώς, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρονται να αφαιρούσαν έναντι 1.000 ευρώ ωάρια από δεκάδες υποψήφιες «δότριες» και τα χορηγούσαν στη συνέχεια σε υποψήφιες «λήπτριες» που προηγουμένως είχαν απευθυνθεί σ' αυτούς προκειμένου να τεκνοποιήσουν με την μέθοδο της εξωσωματικής.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην β' ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης από την οποία ζήτησαν και πήραν την νόμιμη προθεσμία.

Το κύκλωμα φέρεται ότι εισήγαγε παράνομα και διακινούσε φαρμακευτικά σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ ταυτόχρονα εξήγαγε φάρμακα υψηλής ζήτησης και τιμής σε χώρες του εξωτερικού.

 Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο ακόμη άτομα οι οποίοι κατηγορούνται για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας.

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Όλο και περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στη φόρα σχετικά με το κύκλωμα του φαρμάκου, που θησαύριζε πουλώντας σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης εισαγόμενα από την Τουρκία μη εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το newsit.gr, σοκ έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης της Θεσσαλονίκης που σχετίζεται με την εγκληματική οργάνωση, αγόραζαν ωάρια από γυναίκες που κατάγονταν από ανατολικές χώρες.

Το κύκλωμα, αφού προσέγγιζε αυτές τις γυναίκες, τους έδινε αμοιβή ύψους 1.000 ευρώ με αντάλλαγμα αυτές να πάρουν τα εισαγόμενα από Τουρκία σκευάσματα και στη συνέχεια να δώσουν ωάρια, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν σε εξωσωματικές γονιμοποιήσεις άλλων γυναικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 11 συλλήψεις μεταξύ των οποίων δυο γιατροί κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης της Θεσσαλονίκης, η γραμματέας τους, δυο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών, ένας ιδιοκτήτης φαρμακείου κι ένας αλλοδαπός από την Κομοτηνή, πρόσωπο- κλειδί, αφού φαίνεται πως αυτός έφερνε παράνομα τα συγκεκριμένα σκευάσματα από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις 12 Οκτωβρίου πάνω από 1.000 τέτοια μη εγκεκριμένα σκευάσματα έχουν διοχευτευθεί στη αγορά, ενώ ο συνολικός τζίρος σύμφωνα με το ΣΔΟΕ ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκαν και άλλα δυο φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες των οποίων έτριβαν χάπια στητικής δυσλειτουργίας, ώστε να πάρουν τη μορφή σκόνης και στη συνέχεια τα πουλούσαν ως θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η δράση του κυκλώματος δεν σταματούσε μόνο εκεί, δηλαδή στα παράνομα σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το δεύτερο σκέλος της δράσης του είχε να κάνει με την παράνομη εξαγωγή τεράστιων ποσοτήτων αντικαρκινικών φαρμάκων και άλλων ακριβών σκευασμάτων ευρείας χρήσης, όπως και Viagra, σε Γερμανία και Σουηδία.

Μέσω εταιρείας «μαϊμού», τα μέλη του κυκλώματος αγόραζαν μαζικά μεγάλες ποσότητες των ακριβών ελληνικών φαρμάκων, από φαρμακεία, προκαλώντας τεχνητή έλλειψη στην αγορά.

Εν συνεχεία μέσω off shore στη Βουλγαρία με πλαστά παραστατικά, τα εξήγαγαν σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως Γερμανία και Σουηδία, όπου τα συγκεκριμένα σκευάσματα πωλούνταν σε 5πλάσια τιμή.

Πλοκάμια σε φαρμακεία και αποθήκες σε όλη την Ελλάδα

Όπως ανακοινώθηκε από το ΣΔΟΕ, Έλληνας γιατρός είχε ιδρύσει την Off shore εταιρεία στη Βουλγαρία, με εκπροσώπηση στην Αθήνα, με σκοπό να συλλέγει φάρμακα από τα ελληνικά φαρμακεία και να τα εμπορεύεται προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, με αποτέλεσμα να "αδειάζει" η αγορά.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Ρόδο και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες.

Οι έλεγχοι γίνονται είτε μόνο από το ΣΔΟΕ, είτε με μεικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ της ΕΛΑΣ και της Επιθεώρησης Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, σε κοινή επιχείρηση ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ, και Επιθεώρησης Υγείας, σε δύο φαρμακεία και μία φαρμακαποθήκη, κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων χωρίς ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας των οποίων ελέγχεται η προέλευση και επίσης κατασχέθηκαν 400 τιμολόγια - δελτία αποστολής ύποπτης για εικονικότητα επιχείρησης στην Αθήνα.

Στη Ρόδο σε έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δύο φαρμακεία διαπιστώθηκε ότι έχουν αποστείλει στο εξωτερικό φάρμακα αξίας 100.000 ευρώ δια μέσου της Βουλγαρικής off shore εταιρείας.

Στην Τρίπολη, το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου έχει επιβάλλει πρόστιμα 12 εκατ. ευρώ σε δύο φαρμακαποθήκες για εικονικές συναλλαγές φαρμάκων.

Στην Πάτρα, το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα για φάρμακα τα οποία, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων για να διατίθενται στους ασθενείς, είχαν αποσταλεί σε άλλες χώρες προκειμένου να εξασφαλισθεί μεγαλύτερο κέρδος και έτσι να υφίσταται έλλειψη κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έλεγχοι συνεχίζονται για διαπίστωση της παράνομης διακίνησης των φαρμάκων προς το εξωτερικό με αποτέλεσμα την έλλειψη από την ελληνική αγορά. Επίσης, θα ακολουθήσουν φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται με έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών. Όσον αφορά στα φάρμακα τα οποία δεν φέρουν ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας εξετάζονται από την αρμόδια Επιθεώρηση Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα και προέλευσή τους.

Σαλμάς: Εξοντωτικά πρόστιμα στα κυκλώματα

Εξοντωτικές θα είναι οι ποινές σε όσους συμμετέχουν σε κυκλώματα διαφθοράς, παρανομίας και κλοπής στο χώρο του φαρμάκου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.

«Οι έλεγχοι συνεχίζονται και αυτό που μένει είναι οι ποινές να είναι εξοντωτικές» επισήμανε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας ότι ήδη κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης Σχέδιο Νόμου που αυστηροποιεί τις ποινές όλων των παραβατικών συμπεριφορών και όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο της διακίνησης και εμπορίας του φαρμάκου.

«Από μόνες τους, οι ποινές που γίνονται πρωτοφανώς αυστηρές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την ύπαρξη παρόμοιων φαινομένων παρανομιών στο χώρο» υπογράμμισε.

Από τους ελέγχους, που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, προκύπτουν καθημερινά και νέα στοιχεία. Όπως είπε ο υπουργός, πρόσφατα σε έλεγχο που έγινε σε φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν εκατοντάδες σκευάσματα χωρίς τις ταινίες γνησιότητας και χιλιάδες ταινίες γνησιότητας χωρίς τα κουτιά.

«Αυτό αποτελεί μέγιστη παράβαση. Όλοι οι παραβάτες που διαπιστώνονται αυτές τις ημέρες, από όλους τους ελέγχους όλων των δημοσίων αρχών, θα τιμωρηθούν με τα νέα πρόστιμα που είναι εξοντωτικά» κατέληξε.



epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποινικό αδίκημα η μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ


Στο νομοσχέδιο σκούπα που θα κατατεθεί στη Βουλή, σε μία από τις διατάξεις του αναφέρονται και οι αλλαγές στον ΦΠΑ, καθώς όποιος δεν υποβάλει δήλωση θα διώκεται ποινικά.

Στόχος του Δημοσίου είναι να υπάρχει πλήρης εικόνα των βεβαιωμένων οφειλών. Παράλληλα οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, διότι θα απεμπλακούν από την υποχρέωση καταβολής του 40% με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ

Μη υποβολή δήλωσης ισούται με φοροδιαφυγή και διώκεται ποινικά

Περιοδική δήλωση ΦΠΑ με καταβολή τουλάχιστον 10 ευρώ

Εξόφληση του υπόλοιπου ποσού σε δύο δόσεις

Καταβολή της πρώτης δόσης στο τέλος του μήνα υποβολής της δήλωσης.

Η δεύτερη δόση θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα με προσαύξηση 2%

Για εκπρόθεσμες δηλώσεις καταβάλλεται εφάπαξ ο οφειλόμενος φόρος.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ρύθμιση-βόμβα μπορεί να αφήσει στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους


Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προωθήσει ρύθμιση, με την οποία καταργούνται οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, βάσει των οποίων επέστρεψαν στην εργασία τους χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όπως και συμβασιούχοι. Πάντως, η ρύθμιση πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό από στενούς συνεργάτες του, δεν προτίθεται να την συνυπογράψει.

Αν ισχύσει η ρύθμιση αυτή, τότε κινδυνεύουν να οδηγηθούν άμεσα στην έξοδο εκατοντάδες συμβασιούχοι, που έχουν επιστρέψει στην εργασία τους με δικαστικές διαταγές. Την ίδια στιγμή εργατολόγοι σημειώνουν ότι η διάταξη –ανάλογα με την τελική διατύπωσή της– δεν αποκλείεται να αφορά ακόμη και εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν περάσει στην εφεδρεία και έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, κάτι που αν συμβεί θα αγγίζει πλέον τουλάχιστον 20.000 άτομα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή του, καθώς έτσι -μεταξύ άλλων- θα καταργούσε επί της ουσίας διάταξη που το υπουργείο του πέρασε προ ολίγων ημερών και η οποία προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τη ρύθμιση οι αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους, όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

«Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός εάν έχει ήδη συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση της αποφάσεως» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο της προωθούμενης διάταξης.

«Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο ίδιος ο νομοθέτης, παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη, οδηγεί στην έξοδο καταργώντας με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένους, για τους οποίους η Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)» αναφέρει η Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων.

Ο «τραγέλαφος της όλης ιστορίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων, είναι ότι «με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή. Την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά - πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης. Με την διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη».

«Ούτε λίγο - ούτε πολύ», σημειώνει η Ένωση, «καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης».

«Στο εξής οι προσωρινές διαταγές για την ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων» προσθέτουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χ.Νικολουτσόπουλος και Γ.Λουκάς.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καταργείται το Α' και το Β' Σώμα Στρατού!


Ριζικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις φέρνει η νέα δομή που παρουσιάζεται σήμερα προς εγκριση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αναμένεται να επικυρωθεί τις επόμενες μέρες από το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

Η νέα δομή προβλέπει το κλείσιμο πολλών σχηματισμών, με σημαντικότερους το Α' και το Β' Σώματα Στρατού, την μείωση των ανωτάτων αξιωματικών σε ποσοστό 20% και προβλέπεται ότι από τις αλλαγές θα εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» η δομή διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων μειώνεται κατά 40-45%, ενώ η δομή δυνάμεων περιορίζεται κατά 20-25%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 45-50 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, κυρίως την ηπειρωτική, να κλείνουν οριστικά.

Από τους σημαντικότερους σχηματισμούς που καταργούνται είναι το Α' Σώμα Στρατού αλλά και το Β' Σώμα Στρατού. Ο επιτελικός έλεγχος που ασκούσε το Β' Σώμα που θεωρούνταν η δύναμη ταχείας αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού περνά στην 1η Στρατιά κάτι που συμβαίνει επίσης και με την περίφημη 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Στην Πολεμική Αεροπορία περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί με τέσσερα αεροπορικά αποσπάσματα (Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι και Ιωάννινα) να κλείνουν ενώ παράλληλα ορισμένες σμηναρχίες θα μεταπέσουν σε αεροπορικά αποσπάσματα. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και πολλούς μήνες αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη...



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καλπάζει η ανασφάλιστη εργασία -Οι 4 στους 10 δουλεύουν «μαύρα»


Όλο και μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στην ανασφάλιστη εργασία, καθώς το 40,5% των εργαζομένων δουλεύουν χωρίς να τους παρέχεται ασφάλιση, ενώ πάνω από τις μισές επιχειρήσεις απασχολούν ανασφάλιστους ή αδήλωτους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) μόνο το Μάρτιο, από τις 1.891 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 979 απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους και από τους 7.959 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές οι 2.295 ήταν ανασφάλιστοι, αναφέρει η imerisia, ενώ ο διευθυντής της ΕΥΠΕΑ αναφερόμενος στην «επέλαση» της μαύρης εργασίας και τις περιορισμένες δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, τόνισε πως «όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα», καθώς το φαινόμενο των ανασφάλιστων εργαζόμενων έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλη την χώρα.

Αδρανείς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί-Έχουν ατονήσει και οι έλεγχοι

Η «μαύρη» εργασία, έχει κατά κύριο λόγο εξαπλωθεί επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις 25 ελεγκτές πανελλαδικά υπηρετούν στα τμήματα της ΕΥΠΕΑ στην Αθήνα τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος προκειμένου να ελεγχθούν οι περίπου 400.000 ενεργές επιχειρήσεις, θα πρέπει ο κάθε υπάλληλος να διενεργήσει περισσότερους από 16.000 ελέγχους το χρόνο.

Οι ελλείψεις προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έχουν οδηγήσει και στη μείωση των ελέγχων στα κατά τόπους καταστήματα των ΙΚΑ, καθώς από 07.115 το 2009, μειώθηκαν στους 46.370 το 2012. Παράλληλα μειώθηκε και ο αριθμός των επιχειρήσεων στις οποίες έγινε έλεγχος, αφού οι 48.583 που ελέγχθηκαν το 2009, μειώθηκαν σε 18.086 επιχειρήσεις το 2012.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αιτία για τη μείωση των ελέγχων δεν είναι μόνο η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η άρνηση του υπουργείου Εργασίας να χορηγήσει τα έξοδα κίνησης, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να εργάζονται με τα δικά τους ιδιωτικά μέσα και αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα έξοδα.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο νόμος σκούπα για Δημόσιο, ακίνητα και χρέη


Σε τροχιά ψήφισης από τη Βουλή μπαίνει το νομοσχέδιο για τις απολύσεις στους κρατικούς φορείς, το έκτακτο τέλος ακινήτων, τη διευθέτηση των χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία. Η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάθεσή του εντός της ημέρας, αμέσως μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι διατάξεις του αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ, για την οποία θα κληθεί να αποφασίσει το Eurogroup στη συνεδρίαση της 13ης Μαΐου. Τα στενά χρονικά περιθώρια είναι ο λόγος για τον οποίο επελέγη η κοινοβουλευτική διαδικασία του κατεπείγοντος.

Δέκα αλλαγές στο ειδικό τέλος των ακινήτων για το 2013, το οποίο θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ, προβλέπει η τελική νομοθετική ρύθμιση που αποκαλύπτει το «Εθνος» και θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Το «χαράτσι», το οποίο μετονομάζεται σε Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), θα μειωθεί οριζόντια κατά 15% σε σχέση με το 2012 για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ανέργους, πολυτέκνους κ.ά.) ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και τα τετραγωνικά μέτρα.

Μάλιστα ορίζεται ότι οι συντελεστές ανά τετραγωνικό μέτρο θα παραμείνουν οι ίδιοι με το 2012 και η ΔΕΗ πριν από την έκδοση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος θα υπολογίσει αυτόματα τη μείωση του 15% στο τελικό ποσό του φόρου και θα αποστείλει τον λογαριασμό στον καταναλωτή.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...