Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ο νόμος σκούπα για Δημόσιο, ακίνητα και χρέη


Σε τροχιά ψήφισης από τη Βουλή μπαίνει το νομοσχέδιο για τις απολύσεις στους κρατικούς φορείς, το έκτακτο τέλος ακινήτων, τη διευθέτηση των χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία. Η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάθεσή του εντός της ημέρας, αμέσως μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι διατάξεις του αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ, για την οποία θα κληθεί να αποφασίσει το Eurogroup στη συνεδρίαση της 13ης Μαΐου. Τα στενά χρονικά περιθώρια είναι ο λόγος για τον οποίο επελέγη η κοινοβουλευτική διαδικασία του κατεπείγοντος.

Δέκα αλλαγές στο ειδικό τέλος των ακινήτων για το 2013, το οποίο θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ, προβλέπει η τελική νομοθετική ρύθμιση που αποκαλύπτει το «Εθνος» και θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Το «χαράτσι», το οποίο μετονομάζεται σε Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), θα μειωθεί οριζόντια κατά 15% σε σχέση με το 2012 για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ανέργους, πολυτέκνους κ.ά.) ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και τα τετραγωνικά μέτρα.

Μάλιστα ορίζεται ότι οι συντελεστές ανά τετραγωνικό μέτρο θα παραμείνουν οι ίδιοι με το 2012 και η ΔΕΗ πριν από την έκδοση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος θα υπολογίσει αυτόματα τη μείωση του 15% στο τελικό ποσό του φόρου και θα αποστείλει τον λογαριασμό στον καταναλωτή.



ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...