Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Σαν σήμερα 18 Απριλίου

Γεγονoτα

1506: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.
1902: Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα ως αποδεικτικό μέσο.
1906: Καταστρεπτικός σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο. Οι νεκροί υπολογίζονται από 3000 και οι άστεγοι σε 300.000.
1932: Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.
1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που αποτέλεσε προπομπό της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1956: Η κερκυραία Μαρία Δεσύλλα είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται δήμαρχος.
  • Γεννησεις
1480: Λουκρητία Βοργία, νόθα κόρη του πάπα Αλέξανδρου VI. [θαν. 24/6/1519]
1917: Φρειδερίκη, βασίλισσα της Ελλάδας. [θαν. 12/2/1981]
1927: Σάμουελ Χάντινγκτον, αμερικανός πολιτικός επιστήμονας. («Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης»)
  • Θανατοι
1935: Πανάιτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής ρουμάνος συγγραφέας. («Κυρά Κυραλίνα») [γεν. 10/8/1884]
1941: Αλέξανδρος Κορυζής, πρωθυπουργός. Αυτοκτόνησε υπό το βάρος της διαγραφόμενης γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. [γεν. 1885]
1955: Άλμπερτ Αϊνστάιν, γερμανός φυσικός, «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας, για την οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921. [γεν. 14/3/1879]

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το Μουσείο Αναγνώρισης Προσφοράς των Ελλήνων στην Αυστραλία

Με ελληνικού χορούς τιμήθηκε στην Αυστραλία η η 75η επέτειος του «Roxy Theatre», ενός μεγαλοπρεπούς κινηματογράφου που κτίστηκε από Έλληνες και σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο Αναγνώρισης της Προσφοράς των Ελλήνων στην επαρχιακή Αυστραλία.
«Το 1936, τρεις Έλληνες από τα Κύθηρα, οι Πήτερ Φέρος, Εμμανουήλ Αρώνης και Γιώργος Ψάλτης, εμπνεύσθηκαν μια μεγάλη ιδέα να κτίσουν ένα μεγαλοπρεπή κινηματογράφο (αρτ ντεκό), το «Roxy Theatre» και ακόμη το «Roxy cafe» και το «Peters & Co Cafe», όπως είπε ο Γιώργος Πούλος, διαχειριστής του Κυθηραϊκού Ταμείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Οι τρεις αρχικοί ιδιοκτήτες υπερέβαλαν τους εαυτούς τους» εξήγησε.
«Αποφάσισαν να οικοδομήσουν ένα ξενώνα. Νόμιζαν ότι όταν οι αγρότες θα πήγαιναν στον κινηματογράφο, όλοι τους θα διέμεναν στον ξενώνα για να έχουν ένα πολυτελές Σαββατοκύριακο, φαγητό στο καφέ κλπ.», είπε ο Γ. Πούλος.
Και μπορεί να πτώχευσαν οι πρωτοπόροι Έλληνες αλλά έγραψαν ιστορία. «Η κληρονομιά όμως που άφησε πίσω του αυτό το εγχείρημα είναι κάτι σημαντικό σε πολλά επίπεδα. Τα ελληνικά καφενεία άλλαξαν τον ρου της πολιτιστικής ιστορίας της Αυστραλίας και άφησαν μια σημαντική κληρονομιά για την μαγειρική και το πολιτιστικό τοπίο», ανέφερε.
Οι Αρχές της Αυστραλίας, για να τιμήσουν αυτή την προσφορά των Ελλήνων αποφάσισαν να μετατρέψουν το «Roxy» σε μουσείο προς τιμήν τους. Το συγκρότημα «Roxy» αναπαλαιώθηκε πλήρως και εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα.
Έπαινος στο βιβλίο «Η Ζωή εν Αυστραλία»
Εν τω μεταξύ, το Ίδρυμα Προστασίας της Εθνικής Κληρονομίας της Αυστραλίας (National Trust Heritage) τίμησε πρόσφατα την ελληνική παρουσία στην πέμπτη ήπειρο και την προσφορά της, στην ανάπτυξη και εξέλιξη της χώρας.
Δόθηκε ο κορυφαίος έπαινος στην επανέκδοση ενός ιστορικού βιβλίου που καταγράφει την παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία, στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Το βιβλίο «Η Ζωή εν Αυστραλία» κυκλοφόρησε το 1916 και είναι το πρώτο βιβλίο στην ελληνική γλώσσα που εκδόθηκε στην Αυστραλία. Επανεκδόθηκε πριν δυο χρόνια, αυτή τη φορά τόσο στην ελληνική (στην αυτούσια μορφή του) όσο και στην αγγλική γλώσσα.
Η πρωτοβουλία της επανέκδοσης άνηκε στους Άγγελο Νοταρά, Τζέϊμς Πρινέα και Γεώργιο Πούλο.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νεκρός σε τροχαίο ποδοσφαιριστής της Ξάνθης

Σοκ έχει προκαλέσει στη Ξάνθη, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο η είδηση του απροσδόκητου χαμού του 26χρονου ποδοσφαιριστή της Ξάνθης, Ολουμπάγιο Αντεφέμι.
Ο Νιγηριανός αμυντικός μέσος της ακριτικής ομάδας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, τα ξημερώματα της Μ.Δευτέρας, στην Εγνατία οδό ταξιδεύοντας προς την Θεσσαλονίκη. Ο Αντεφέμι είχε πάρει άδεια από την ΠΑΕ, προκειμένου να ταξιδέψει στην πατρίδα του για να παντρευτεί.
Ο Αντεφέμι είχε έρθει στο ελληνικό πρωτάθλημα και τη Ξάνθη το περασμένο καλοκαίρι, προερχόμενος από τη γαλλική Μπουλόν.
Ειδικότερα, αγωνίστηκε 24 φορές και πέτυχε δύο γκολ τη φετινή σεζόν στη Σούπερ Λίγκα. Ο Αντεφέμι, ο οποίος έχει φορέσει και τη φανέλα της εθνικής Νιγηρίας, είχε αγωνιστεί στο παρελθόν και στις Αλταχ (Αυστρία), Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία), και σε τρεις ομάδες του Ισραήλ, τη Ραμάτ Γκαν, τη Χάποελ Τελ Αβίβ και τη Χάποελ Ιερουσαλήμ.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΔΝΤ και ΕΕ επιθυμούν να αποτρέψουν πτώχευση της Ελλάδας

Επισήμως δεν αποτελούσε αντικείμενο των διαβουλεύσεων των υπ.Οικ. της G-20, αλλά "στους διαδρόμους η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν ένα μεγάλο θέμα. Οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των εταίρων της G-20", γράφει η "FAZ".
Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται σχέδια για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
"Αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία βάση", είπε ο κ. Σόιμπλε, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο στο Γερμανικό υπ. Οικονομικών εξετάζεται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών με ομόλογα εγγυημένα από την Ευρωζώνη, (μοντέλο «Μπρέιντι»).
Η "FAZ" σημειώνει ότι "η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας διαπλέκεται και με τις προσπάθειες για την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το ΔΝΤ μένει να πάρει την απόφαση και να ακολουθήσει το παράδειγμα των ηγετών της ΕΕ που αποφάσισαν το Μάρτιο να επιμηκύνουν την αποπληρωμή των δανείων του μεριδίου τους στο πακέτο διάσωσης και να μειώσουν το επιτόκιο. Το ΔΝΤ είχε δηλώσει πρόθυμο για το βήμα αυτό μετά από αίτημα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο. Το σημερινό βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία "συμφωνία επιμήκυνσης πίστωσης" (Extended Fund Facility, EFF), όπως πήρε ήδη η Ιρλανδία την προηγούμενη χρονιά.
Στο μεταξύ ο Γερμανός υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε (FDP) επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας "Bundesbank" στις αποφάσεις του μελλοντικού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM.
Σύμφωνα με τη FAZ, ο κ. Μπρίντερλε θέλει η "Bundesbank" να ορίσει το ένα από τα δύο μέλη της Γερμανίας στο Συμβούλιο Διευθυντών του ESM. Ο κ. Μπρίντερλε εκτιμά ότι με την παρουσία της "Bundesbank" στο Συμβούλιο θα υπάρχει ένας "αποτελεσματικός μηχανισμός ασφάλειας κατά μίας εσπευσμένης ενεργοποίησης του μηχανισμού".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο νοσοκομείο ο Μίκης Θεοδωράκης

Έντονη αδιαθεσία αισθάνθηκε ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με το στομάχι του. Τη μεταφορά του στο νοσοκομείο συνέστησαν οι γιατροί που τον εξέτασαν.
Στο νοσοκομείο εισήχθη εσπευσμένα ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία.
Ο Μίκης Θεοδωράκης αντιμετώπιζε από την Κυριακή προβλήματα με το στομάχι του και η  κατάστασή του παρουσίασε επιδείνωση.
Οι γιατροί που τον εξέτασαν να συμβουλέψουν τη μεταφορά του στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.
Ο συνθέτης επρόκειτο να φιλοξενηθεί το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτική εκπομπή στο ALTER, αλλά λόγω της υγείας του η εμφάνισή του αναβάλλεται.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΤτΕ: Δυσοίωνες προβλέψεις με ύφεση και ανεργία

Νέο "Όχι" στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, είπε εκ νέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος.
"Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εξηγήσει με σαφήνεια από τον περασμένο Οκτώβριο ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι αναγκαία ούτε επιθυμητή", τόνισε χαρακτηριστικά.
Παρουσιάζοντας σήμερα την έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία το 2010, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση θα έπληττε τόσο τις τράπεζες όσο και τα συνταξιοδοτικά ταμεία και θα σταματούσε την πρόσβαση στις χρηματαγορές.
Η ΤτΕ προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και φέτος, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 3% ή και ελαφρώς περισσότερο.
Παράλληλα, ζήτησε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την Κυβέρνηση και διαπίστωσε ότι "η προώθηση των μεταρρυθμίσεων δεν προχωρά στο βαθμό που χρειάζεται, ενώ συχνά η εφαρμογή τους καθυστερεί είτε γιατί προσκρούει σε δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης είτε εκδηλώνεται διστακτικότητα λόγω των αντιδράσεων".
Ο ίδιος εκτιμά ότι "η ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία θα ήταν ηπιότερη αν προχωρούσαν ταχύτερα τα μέτρα και οι πολιτικές εκείνες, οι οποίες, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την ανάκαμψη".
Συγκεκριμένα για το 2011 η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 3%, και ενδεχομένως κατά τι περισσότερο, και η ανεργία θα ξεπεράσει το 15%.
Ο πληθωρισμός, με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί φέτος στο επίπεδο του 2,5% με 3,25%.
Στο πλαίσιο αυτό θέτει τέσσερις προτεραιότητες:
*Πρώτον την επιτάχυνση των αλλαγών στο Δημόσιο.
*Δεύτερον, την άμβλυνση των συνεπειών που έχει προκαλέσει ύφεση. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνέβαλε η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή των βαρών, αλλά και να εμπεδωθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης στους πολίτες. Η ΤτΕ αντιτίθεται στην επιβολή νέων φόρων τόσο σε μισθωτούς όσο και στις επιχειρήσεις.
*Τρίτον, την εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο Τομέα με κατάργηση αντιπαραγωγικών φορέων και την καλύτερη αξιοποίηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ). Τέταρτον, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ύφεσης.
Διαπιστώνεται ότι ο εξωτερικός τομέας της οικονομίας συνέβαλε στην άμβλυνση των συνεπειών της ύφεσης, γεγονός που αντανακλά την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Ωστόσο επισημαίνεται ότι η βελτίωση αυτή, η οποία σε όρους κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ήταν της τάξεως του 6% για το 2010, δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει την σωρευτική απώλεια της περιόδου 2001 - 2009 που φθάνει το -28%. Για το 2011 προβλέπεται η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9% του ΑΕΠ.
Για το τραπεζικό σύστημα η ΤτΕ διαπιστώνει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, ωστόσο εκτιμά ότι επιβάλλεται η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες γεγονός που προϋποθέτει την ανασύνταξη του και την αναδιάταξη των δυνάμεων.
Αντιδράσεις ΚΚΕ
Σφοδρή κριτική κατά των αποτελεσμάτων της Έκθεσης της ΤτΕ άσκησε το ΚΚΕ.
"Η πτώχευση του λαού είτε με τους όρους που συμφέρει τους τραπεζίτες είτε με τους όρους που συμφέρει τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου, είναι η λύση των καπιταλιστών για να αντιμετωπίσουν την κρίση τους.
Ο λαός έχει άλλο δρόμο και έχει τη δύναμη να αποτρέψει τα χειρότερα. Καλούμε το λαό της Αττικής να δώσει τη δική του απάντηση μαζί με το ΚΚΕ απόψε στο Σύνταγμα στις 7:30", ήταν η επίσημη δήλωση του κόμματος.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...