Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Μικροσκοπική συσκευή αφουγκράζεται ιούς


Πρόκειται για μια πειραματική διάταξη που αφουγκράζεται ήχους ένα εκατομμύριο φορές πιο ασθενείς από το κατώφλι της ανθρώπινης ακοής. Εφόσον βελτιωθεί, το «νανοαφτί» θα μπορούσε να καταγράφει τους θορύβους που εκπέμπουν ιοί και μικρόβια.
Η νέα συσκευή αποτελείται μόνο από μια συσκευή λέιζερ και ένα μικροσκοπικό σωματίδιο χρυσού βυθισμένο σε μια σταγόνα νερού.
Το σύστημα καταγράφει τις μικροσκοπικές ταλαντώσεις των μορίων νερού που αντιστοιχούν στη διέλευση ηχητικών κυμάτων.
Η νέα τεχνική είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή της «οπτικής λαβίδας», η οποία εφευρέθηκε το 1986 και έχει γίνει ήδη στάνταρτ εργαλείο στη μοριακή βιολογία και τη νανοτεχνολογία. Η οπτική λαβίδα είναι μια δέσμη λέιζερ που εστιάζεται με ακρίβεια και μπορεί να «συλλαμβάνει» και να μετακινεί μικροσκοπικά σωματίδια.
Συνδέοντας τη λαβίδα σε ένα βυθισμένο σωματίδιο χρυσού, με διάμετρο μόλις 60 νανομέτρων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου μπόρεσαν να καταγράψουν και να αναλύσουν τις ταλαντώσεις που προκαλούν στο σωματίδιο τα ηχητικά κύματα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το πειραματικό «νανοαφτί» μπορεί όχι μόνο να καταγράφει τους ήχους, αλλά και να υπολογίζει από ποια κατεύθυνση προέρχονται.
Αυτό σημαίνει ότι συστοιχίες «νανοαφτιών» απλωμένων σε τρεις διαστάσεις θα μπορούσαν να παρακολουθούν τους ασθενείς ήχους που εκπέμπουν βακτήρια καθώς κινούνται και αναπνέουν.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παρτίδα πόκερ... με φόντο την Ελλάδα


Στη δίνη των σεναρίων για ελληνικό χρέος επικεντρώνονται τα γερμανικά ΜΜΜ

«Το μεγάλο ελληνικό πόκερ», τιτλοφορεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η γερμανική έκδοση των Financial Times. Η οικονομική εφημερίδα κάνει λόγο για παιχνίδι υψηλού ρίσκου και υπογραμμίζει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη το Μάρτιο.

«Από σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες-Κίνδυνος κρατικής χρεοκοπίας-Απομένουν μόνο 5 μέρες», τονίζει επιγραμματικά η FTD, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Η οικονομική εφημερίδα συνεχίζει την αναφορά της στην Ελλάδα στις εσωτερικές τις σελίδες σκιαγραφώντας την οριακή κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας με τον τίτλο «Η Ελλάδα παίζει το τελευταίο της χαρτί» και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα θέλει να επιβάλει δια νόμου τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους. Λίγες δυνατότητες αντίδρασης για όσους ζημιωθούν».

Η FTD μιλάει για την επιτακτική ανάγκη επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, η οποία σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών τοποθετείται στις 20 Μαρτίου. Η εφημερίδα αναλύει στη συνέχεια τα μέσα πίεσης που κατέχει η Αθήνα απέναντι στους πιστωτές, καθώς και τα νομικά εργαλεία των τελευταίων έναντι της Αθήνας. 

Συγκεκριμένα γράφει:«Η Αθήνα διατηρεί ακόμη ένα ατού: Άνω του 90% των ομολόγων έχουν εκδοθεί βάσει του ελληνικού δικαίου. Έτσι οι όροι πληρωμής μπορούν να τροποποιηθούν κάθε στιγμή». Η εφημερίδα αναφέρεται στην επονομαζόμενη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC) βάσει της οποίας, αν συμμετάσχει η πλειοψηφία των πιστωτών σε μία αναδιάρθρωση, τότε πρέπει να την αποδεχτούν ακόμη και οι απρόθυμοι πιστωτές.

Δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα έκανε στην εφημερίδα ο ειδικός για θέματα χρεοκοπίας του Πανεπιστημίου Humboldt, Κρίστοφ Πάουλους, ο οποίος εκτιμά ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν έχουν πολλές δυνατότητες να διεκδικήσουν τα χρήματά τους λέγοντας σχετικά:

«Οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορώντας την Ελλάδα για απαλλοτρίωση», κάτι που θα διαρκούσε χρόνια σύμφωνα με το Γερμανό ειδικό. Άλλη οδός θα ήταν τα πολιτικά δικαστήρια. Σε περίπτωση δικαίωσης των επενδυτών σε αυτά, θα αποκτούσαν τη δυνατότητα να κατασχέσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. «Η Αθήνα μπορεί όμως να αντισταθεί με το επιχείρημα ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του κράτους», σημειώνει η εφημερίδα.

Αβέβαιη η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών

«Προ της ρήξης» οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές, σύμφωνα με την Tagesspiegel η οποία παρατηρεί: «Η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους παραμένει αβέβαιη».

Διερωτάται σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει η μη συμμετοχή των πιστωτών στην αναδιάρθρωση στην ίδια την Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ υπογραμμίζοντας: Οι ελληνικές τράπεζες θα αποκόπτονταν άμεσα από τις πιστώσεις ρευστότητας της ΕΚΤ, καθώς αυτή δεν θα μπορούσε να δεχτεί πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. Η επακόλουθη κατάρρευση του ελληνικού συστήματος πληρωμών θα οδηγούσε τη χώρα στο χάος. Ταυτόχρονα θα ανέβαιναν τα επιτόκια σε όλες τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες, καθώς δεν θα μπορούσε πλέον να αποκλειστεί μία νέα κρατική χρεοκοπία».

«Πόκερ δισεκατομμυρίων στο χείλος του γκρεμού» τιτλοφορεί σχόλιό της η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Η εφημερίδα εκτιμά ότι πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα θα απέτρεπαν τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα και σημειώνει: «Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί από τον Οκτώβριο, κάτι το οποίο απαιτεί μεγαλύτερη συνεισφορά από όλους τους εμπλεκόμενους (…). Το μόνο σίγουρο είναι αυτή τη στιγμή η πίεση χρόνου (…) Ο κίνδυνος μίας καταστροφικής ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας πλησιάζει για άλλη μία φορά».

Μία αύρα από την Ελλάδα


Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου χρησιμοποιεί το παράδειγμα του δυσλειτουργικού φορολογικού μηχανισμού επιχειρώντας ένας παραλληλισμό με τη γερμανική φορολογική πραγματικότητα. Και σχολιάζει: «Ελλάδα; Εδώ και μήνες κουνούν τα κεφάλια τους οι Γερμανοί φορολογούμενοι και πολιτικοί για τα δημόσια έθιμα στην υπ’ αριθμόν 1 χώρα κρίσης στην Ευρώπη.

Οι Γερμανοί πολίτες απορούν με τα χαλαρά φορολογικά ήθη των Ελλήνων, τους φορολογικούς ελέγχους που δεν δικαιολογούν το όνομά τους και τα συνακόλουθα εξ’ αυτών απερίγραπτα άσχημα δημοσιονομικά στοιχεία. Εντός των συνόρων, έτσι λέει η ισχυρή πεποίθηση στη γερμανική πειθαρχία, είναι όλα αλλιώς. Καθένας αποδίδει στο κράτος ακριβώς ό, τι πρέπει. Σαφώς και είναι έτσι συγκριτικά με τα ελληνικά δεδομένα. Αλλά με βάση το πώς θα έπρεπε να είναι, ο απολογισμός των γερμανικών δημοσιονομικών είναι εξίσου κακός».


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

“Νοικιάζουμε”... κοψοχρονιά την Ακρόπολη !


Τελικά η κρίση ήρθε και τα “σάρωσε” όλα, το πρακτορείο Bloomberg πήγε παραπέρα την είδηση με το “ενοίκιο” που μπαίνει στον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία της χώρας







και αποδεικνύει ότι πλέον τα δικαιώματα είναι... κοψοχρονιά, μήπως η “ψωροκώσταινα” καταφέρει να αυξήσει τα έσοδά της.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι η “ατραξιόν” της Ελλάδας αποκτά νέο ρόλο για να σχολιάσει την κίνηση η οποία βέβαια δεν αποτελεί πρωτοτυπία ούτε καν για την Ελλάδα. Σε όλες τις χώρες η εκχώρηση δικαιωμάτων για φωτογραφικές και κινηματογραφικές λήψεις επί πληρωμή είναι κανόνας.
Αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού λόγω κρίσης έκανε... κούρεμα στα ποσά που ζητάει.
Η ελληνική κυβέρνηση χαμήλωσε το κόστος για την απόκτηση άδειας χρήσης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων στα 1.600 ευρώ την ημέρα για τηλεοπτικά συνεργεία από έως και 4.000 ευρώ που ήταν σε τιμοκατάλογο του 2005, λέει το Bloomberg. Για τους επαγγελματίες φωτογράφους η νέα τιμή είναι στα 200 ευρώ από 300 ευρώ προηγουμένως.




newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα πει να υποφέρεις"


Ακατανόητο φαίνεται πως είναι για τους Εσθονούς το γεγονός πως οι Έλληνες διαδηλώνουν και απεργούν για όσα διαδραματίζονται στη χώρα.
Με τη φράση "οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα πει να υποφέρεις" μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, Γιούργκεν Λίγκι, επιχειρεί να υπογραμμίσει τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στην Εσθονία, εξηγεί, δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τις απεργίες και τις διαδηλώσεις του κόσμου στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση παραμένει αξιοζήλευτη για τον μέσο Εσθονό.
Ένα χρόνο μετά την είσοδο της Εσθονίας στην Ευρωζώνη, όπως σημειώνει ανταποκρίτρια της Le Monde στην Εσθονία, στη χώρα κυριαρχεί ένα συναίσθημα απογοήτευσης.
Αυτή η μικρή χώρα με τα υποδειγματικά δημόσια οικονομικά δυσκολεύεται να αποδεχθεί ότι πρέπει να βοηθήσει τη Νότια Ευρώπη.
Οι Εσθονοί δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς οι κανόνες της Ευρωζώνης εφαρμόζονται αυστηρά για εκείνους που επιθυμούν να μπουν, αλλά όχι για εκείνους που είναι ήδη μέσα.
Πώς στην περίπτωση της Αθήνας, για παράδειγμα, η διόγκωση των ελλειμμάτων αφέθηκε ανεξέλεγκτη σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα η χώρα να απαιτεί τη στήριξη των 17 συμπεριλαμβανομένης και της Εσθονίας.
Η αλληλεγγύη που δείχνει η Εσθονία, η οποία ήδη συμμετέχει στον EFSF με εγγυήσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ακόμη δυσκολότερο να κατανοηθεί, καθώς οι συγκρίσεις τώρα με το ενιαίο νόμισμα είναι ευκολότερες.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Le Monde, ο κατώτατοςμισθός στην Εσθονία είναι 278 ευρώ και ο μέσος μισθός κυμαίνεται κάτω από τα 800 ευρώ, όταν ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι στα 863 ευρώ.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...