Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Επιμένει η Τρόικα να πληρώσουν 2 δισ. ακόμα οι φτωχοί


Ένα νέο μεγάλο «αγκάθι» φέρεται να προέκυψε από πλευράς ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο των μέτρων και προστέθηκε στην απαίτηση της τρόικας να αντικατασταθούν οι προτεινόμενες περικοπές δαπανών των υπουργείων, ύψους 2 δισ. ευρώ και πλέον, με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθετες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα ανέλθει στο 5%, λόγω των νέων μέτρων και δεν θα είναι μόνον 3,8%, όπως προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών και ανέγραψε στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Η σημαντική αυτή απόκλιση στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ για το ύψος της ύφεσης το επόμενο έτος, είναι καίριας σημασίας, διότι στις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ βασίζεται και το σενάριο για τη βιωσιμότητα ή μη, του δημοσίου χρέους.
Εάν το ΔΝΤ δεν πεισθεί ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, οπότε το δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να αποφασίσει την εκταμίευση του τμήματος της δόσης που αναλογεί στο Ταμείο. Κάτι παρόμοιο συνέβη και την προηγούμενη περίοδο, όταν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους οδήγησαν στη συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε έκθεσή του το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι το 2013 η ύφεση θα είναι της τάξης του 3,5%, επισημαίνοντας, όμως ταυτόχρονα, ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν ενσωματώνει τις επιπτώσεις των νέων μέτρων. Η επίδραση των τελευταίων, θα είναι, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, αρνητική στο ΑΕΠ κατά μια μονάδα, οπότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, η ύφεση να ανέλθει το 2013 στο 4,5%.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έλληνες το 57,2% των ανασφάλιστων εργαζομένων


Ανασφάλιστο βρήκαν έναν στους τρεις εργαζόμενους οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2012, με το 57,2% των ανασφάλιστων να είναι Έλληνες και το 42,8% αλλοδαποί.
Τα στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης, προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, στην οποία διατύπωνε την ανησυχία του για την έκταση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας.
Όπως ειδικότερα αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας για τη συνολική ελεγκτική δραστηριότητα του ΣΕΠΕ, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012 έγιναν 18.698 έλεγχοι πανελλαδικά. Από τους ελέγχους αυτούς, κατά το ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν για την αδήλωτη εργασία συνολικά 11.621 κοινοί έλεγχοι από ΕΥΠΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης) και ΣΕΠΕ σε επιχειρήσεις, οι οποίες συνολικά απασχολούν 35.674 εργαζόμενους.
Από τους ανωτέρω ελέγχους προέκυψε ότι οι 12.629 εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι, εκ των οποίων 5.411 ή 42,8% αλλοδαποί (σε σύνολο 11.521 αλλοδαπών εργαζομένων) και 7.218 ή 57,2% ημεδαποί (σε σύνολο 24.153 ημεδαπών εργαζομένων), οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού του ΙΚΑ.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για αδήλωτη εργασία ανέρχονται σε 6.805.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο σε αυτά να περιλαμβάνονται πρόστιμα για παραβάσεις της Εργατικής νομοθεσίας.
Οι επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού
Από τους ανωτέρω ελέγχους, όπως ενημερώνει ο κ. Βρούτσης, οι 4.994 έλεγχοι διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.) στις οποίες απασχολούνται συνολικά 19.341 εργαζόμενοι.
Από τα επεξεργασθέντα στοιχεία που αφορούν τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο συγκεκριμένο οικονομικό κλάδο και με την επιφύλαξη ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται ακόμη τα στοιχεία από τους ελέγχους του κλικακίου ΕΥΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
*6.432 εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι από τους οποίους 2.810 ήταν αλλοδαποί, σε σύνολο 6.910 αλλοδαπών εργαζομένων. Επίσης από τους 12.431 συνολικά ημεδαπούς εργαζόμενους που απασχολούνται στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 3.622 ήταν ανασφάλιστοι, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενοι προσωπικού ΙΚΑ.
*Κατά το πρώτο επτάμηνο του 2012, το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο σε σχέση με το σύνολο των ανασφάλιστων εργαζομένων ανέρχεται στο 43,7%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανασφάλιστων ημεδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των ανασφάλιστων εργαζομένων ανέρχεται στο 56,3%.
*Τα πρόστιμα στο συγκεκριμένο κλάδο που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται σε 3.956.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κόβουν τη νοσηλεία με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ


Προειδοποίηση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ότι θα σταματήσουν από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου να νοσηλεύουν με πίστωση ασφαλισμένους του Οργανισμού, απηύθυναν την Τρίτη οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Νοκοκομείων, Κλινικών και Διαγνωστικών Κέντρων, εξηγώντας ότι η προειδοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί, εάν δεν εξοφληθούν οι οφειλές του Οργανισμού για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2012.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών κάνει πράξη την προειδοποίησή του, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από τη Δευτέρα το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολογίου και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι κινητοποιήσεις θα είναι πενθήμερης διάρκειας, δηλαδή η πρώτη θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.
«Η συνέχειά της θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που ενδεχομένως προκύψουν», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών Ανδρέας Καρταπάνης.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα Υγείας προχωρούν σε αγωγές για τη διεκδίκηση των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τις κλινικές, ποσού 780 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2007- 2011 και όπως εξήγησε ο κ. Καρταπάνης, οι αγωγές θα υποβληθούν μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος παραγραφής των χρεών.
Σύμφωνα με τον κ. Καρταπάνη, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους της ιδιωτικής Υγείας έως τον Δεκέμβριο του 2011 αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Οφείλονται, δηλαδή, δεδουλευμένες απαιτήσεις τουλάχιστον 36 μηνών.
Οι οφειλές του 2012 ανέρχονται στο ποσόν των 200 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι κλινικές έχουν πληρωθεί έως και τον Απρίλιο και κάθε μήνα, προστίθενται περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκκρεμεί η απόδοση του παρακρατηθέντος 10% των αμοιβών τους από τον Ιανουάριο του 2012.
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έκαναν λόγο για δυσβάστακτες οφειλές, που τους οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο. Όπως είπαν, τα μικρά και μεσαία εργαστήρια βρίσκονται κυριολεκτικά στο «κόκκινο», αφού, όπως εξήγησαν, ο ΕΟΠΥΥ είναι πλέον ο μοναδικός τους πελάτης, ενώ 150 μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση, με τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, αλλά και τρόφιμα για τους ασθενείς, να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...