Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Στα 27,2 εκατ. ευρώ τα μισθώματα για τα κτίρια των εφοριών

Σε 27,2 εκατ. ευρώ ανέρχονται ετησίως τα μισθώματα για τα κτίρια που στεγάζουν τις εφορίες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργού Οικονομικών.

Στοιχεία για τα μισθώματα κτιρίων στα οποία στεγάζονται οι Δημόσιες Οικονομικές και Κτηματικές Υπηρεσίες, ανά τη χώρα, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Σχετική ερώτηση είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος επικαλούμενος δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μεγάλο μέρος των ακινήτων που στεγάζουν τις ΔΟΥ ανά τη χώρα δεν ανήκουν στο κράτος, αλλά ενοικιάζονται από ιδιώτες ή τρίτους, είχε ζητήσει ενημέρωση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο ηλεκτρονικό αρχείο για τη στέγαση των ΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών (πέραν των ιδιόκτητων ακινήτων), υφίστανται σήμερα 299 συμβάσεις μίσθωσης στο σύνολο των νομών της χώρας. 

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, έγινε επαναδιαπραγμάτευση των μισθωτηρίων συμβολαίων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών συνθηκών που επικρατούν και επιτεύχθηκε μείωση των μισθωμάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 20% χωρίς ανατιμήσεις ή άλλες προσαυξήσεις για μία τριετία, με ισχύ από 1.7.2010, σε 184 από τις 299 συμβάσεις μίσθωσης. 

Το ποσό που καταβλήθηκε για το οικονομικό έτος 2010 για μισθώματα κτιρίων όπου στεγάζονται οι Δημόσιες Οικονομικές και Κτηματικές Υπηρεσίες της χώρας ανέρχεται στα 28.109.131 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες εγγεγραμμένες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος ανέρχονται σε 27.288.615 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. 



real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δικαστές καλούνται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε νέο παραδικαστικό


Σχετικά με πλειστηριασμούς ακινήτων

Για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση , που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το λειτούργημα του δικαστικού λειτουργού, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τουλάχιστον δύο εν ενεργεία εφέτες, οι οποίοι ελέγχονται ποινικά στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για το αποκαλούμενο «νέο παραδικαστικό κύκλωμα».

Η υπόθεση αυτή αφορά κυρίως σε παράνομους πλειστηριασμούς ακινήτων και -σύμφωνα με πληροφορίες- τα ονόματα των ελεγχόμενων δικαστικών λειτουργών ακούγονται σε τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των εμφανιζόμενων ως πρωταγωνιστών της υπόθεσης, ερευνά εδώ και μήνες ο εισαγγελέας εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος.

Η δικαιοσύνη ασχολήθηκε με την υπόθεση αυτή με αφορμή μηνύσεις τριών ιδιωτικών τραπεζών που κατήγγειλαν τις ύποπτες μεθόδους με τις οποίες συγκεκριμένα πρόσωπα κατάφερναν να μπλοκάρουν τη διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτων οφειλετών τους.

Ακολούθησαν κατασχέσεις σε σπίτια και γραφεί υπόπτων , ενώ και σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιήθηκε ο ... κοριός της ΕΥΠ καταγράφοντας συνομιλίες με αξιόποινο -κατά τις αρχές- περιεχόμενο. 

Πρωταγωνιστικό ρόλο φέρονται να έχουν ένας δικηγόρος, ο οποίος στο παρελθόν είχε σταθερή τηλεοπτική παρουσία, ένας πολιτικός μηχανικός και ένας ιερέας, ο οποίος και στο παρελθόν έχει απασχολήσει τη δικαιοσύνη με τις πράξεις του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύκλος των υπόπτων μόλις ξεκίνησε και ουδείς είναι σε θέση εκ των προτέρων να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους, καθώς τις επόμενες μέρες η σκυτάλη για ανωμοτί (σ.σ. χωρίς όρκο) εξέταση θα περάσει και σε άλλους δικαστές και δικηγόρους οι οποίοι φέρονται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση αυτή. Μετά το τέλος της εξέτασης όλων των υπόπτων ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν και για ποιους από αυτούς στοιχειοθετούνται αξιόποινες πράξεις ώστε να προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους.
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Γυναίκα πρόεδρο απέκτησε ο Άρειος Πάγος για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά.

Το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαντωνίου, προήγαγε σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου τη Ρένα Ασημακοπούλου, σε αντιπροέδρους τους Αθανάσιο Κουτρομάνο και Γεώργιο Χρυσικό, σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Αναστάσιο Γκότση, σε αντιπροέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Μιχαήλ Ζυμή και την Ευφροσύνη Κραμποβίτη και σε Γενικό Επίτροπο Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων την Ελένη Διακομανώλη.

Σημειώνεται ότι οι προαγωγές δικαστικών λειτουργών έγιναν προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις του προέδρου και δύο αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενός αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, προέβη το υπουργικό συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίασή του. Τα κενά δημιουργήθηκαν την 30η Ιουνίου 2011, ύστερα από τις συνταξιοδοτήσεις δικαστικών λειτουργών.



real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στα τυφλά δόθηκαν πάνω από 100 εκατ. σε ΜΚΟ

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί με αδιαφανείς διαδικασίες για την επιχορήγηση Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η επιτροπή κάνει λόγο για "ΜΚΟ δύο ταχυτήτων", με μη επαρκώς χαρτογραφημένο τοπίο δράσης και λειτουργίας τους, ενώ αναφέρεται και σε περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων  ΜΚΟ "με αμφισβητούμενη ή ακόμα και ελάχιστη δράση".
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι οι επιχορηγήσεις διατέθηκαν "μέσα σε ένα νεφελώδες, θολό και αδιαφανές τοπίο". Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι μόνον τα υπυοργεία Εξωτερικών και Υγείας τηρούν ένα είδος Μητρώου ΜΚΟ με τις οποίες κατά καιρούς συνεργάζονται και χρηματοδοτούν, ενώ μόνο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τηρεί ένα είδος μητρώου εθελοντικών οργανώσεων. Τα υπόλοιπα τηρούν απλούς καταλόγους εγγεγραμμένων ΜΚΟ.   "Απόρροια του φαινομένου αυτού είναι η επιχορήγηση εκατοντάδων ΜΚΟ, χωρίς να είναι σαφές με ποιες διαδικασίες και ποια κριτήρια λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις χρηματοδότησης, με ποιο μηχανισμό ελέγχεται το είδος της χρηματοδότησης και ο τρόπος διαχείρισης των διατιθέμενων σε αυτές κονδυλίων", υπογραμμίζεται.
Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας , τονίζει την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης, σε τρεις άξονες: Τη διαμόρφωση σαφούς ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΚΟ, την επικαιροποίηση ενιαίου εθνικού δεσμευτικού μητρώου και τη δημιουργία ευέλικτου τακτικού μηχανισμού ελέγχου των οικονομικών τους στοιχείων.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι κερδοσκόποι χτυπούν συθέμελα την Ευρώπη

15 χρόνια πίσω επιστρέφει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με το άνοιγμα η «βουτιά» ήταν μονοκόμματη, με πτώση άνω του 3%, ενώ είχε προηγηθεί το άσχημο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Παρόλο που στη συζήτηση έχει επανέλθει η επαναγορά ελληνικών ή άλλων ομολόγων από την αγορά -από ιδιωτικές τράπεζες με εγγύηση κρατών-, οι αγορές δεν πείθονται και οδηγούν τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα περιφέρειας- Ιταλίας σε πτώση.

Στις 1.444 μονάδες το ελληνικό spread, στις 293 μονάδες το ιταλικό (μ' άλλα λόγια η Ιταλία θα δανείζεται με 5,93% στη 10ετία). Δηλαδή, η κρίση χρέους στην Ιταλία δείχνει τον παραλογισμό σε όλο του το μεγαλείο. Η Ιταλία να πληρώνει μεγαλύτερο επιτόκιο και από την Ελλάδα.

Στις 1.168 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, χάνει 4,18%. Στα 4,18 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, χάνει 5,43%. Κατάρρευση στη MIG με πτώση 10,9%. Πάνω από 6% στην Τράπεζα Κύπρου και 9,26% για τη Marfin Popular. Απώλειες 7,20% για την Eurobank και πάνω από 5% για την Τράπεζα Πειραιώς. Πτώση 4,43% για την Alpha Bank.

Aυξημένος τζίρος με συναλλαγές 10,4 εκατ. ευρώ.

Κάθετη πτώση καταγράφεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Παρίσι, το Χρηματιστήριο άνοιξε με πτώση 1,74%, συνεχίζοντας τη μεγάλη υποχώρησή του, καθώς οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης του χρέους στην Ιταλία ή την Ισπανία εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τις χρηματαγορές.
Ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 66,741 μονάδες και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 3.742,20 μονάδες.

Στη Μαδρίτη, ο ισπανικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά τουλάχιστον 3%, λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών.

Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με πτώση 4,10% άρχισαν οι συναλλαγές, εξαιτίας των φόβων για μετάδοση της κρίσης του χρέους στην Ιταλία, με τον δείκτη FTSE Mib να διαμορφώνεται στις 17.544 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν μεγάλη πτώση: ο τίτλος της UniCredit υποχωρεί κατά 7,11% σε 1,072 ευρώ και της Intesa Sanpaolo κατά 6,62% στο 1,425 ευρώ.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 άνοιξε με πτώση 1,63% και διαμορφώθηκε στις 7.112,19 μονάδες εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με πτώση 1,01%, με το δείκτη FTSΕ 100 να καταγράφει απώλειες 60,01 μονάδων και να διαμορφώνεται στις 5.869,15 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη έτοιμο να συζητήσει τους όρους για το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Το ευρώ υποχωρούσε νωρίς το πρωί της Τρίτης στα 1,3932 δολάρια, ενώ στη συνέχεια επέκτεινε τις απώλειες του, διολισθαίνοντας κάτω και από τα 1,39 δολάρια. Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έκανε το ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος, υποχωρώντας στα 1,1660 φράγκα.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δίκες-εξπρές για πολιτικούς που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς

Επί τάπητος τίθεται το ζήτημα της διαφθοράς των πολιτικών προσώπων στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που ξεκίνησε το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, εισηγείται νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει δίκες-εξπρές για πολιτικούς και διοικητές δημοσίων οργανισμών που βαρύνονται για υποθέσεις διαφθοράς.

Ο χαρακτηρισμός «εξπρές» αφορά στη μείωση του χρόνου διάρκειας της προκαταρκτικής έρευνας στους δύο μήνες, αλλά και στην αντίστοιχη συρρίκνωση του χρόνου της ανάκρισης στους τέσσερις μήνες. Επιπλέον, καταργείται η έκδοση βουλεύματος και όλες οι υποθέσεις που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία θα οδηγούν σε δίκη μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών το μέγιστο.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές, στο εν λόγω σχέδιο νόμου δεν θα υπάρχει ρύθμιση για αδικήματα που υπάγονται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε εκδίκαση υποθέσεων, στις οποίες πολιτικά πρόσωπα θα έχουν εμπλοκή σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Εκτός του νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα συζητούν επίσης:

Α. Η πλήρωση κενών θέσεων δικαστικών λειτουργών: προέδρου του Αρείου Πάγου και δύο αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενός αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του γενικού επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. 

Β. Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την «Οργάνωση Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση».



zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η μάχη της πλατείας

Γ. Καμίνης και Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των σκηνών που έχουν τοποθετήσει οι «Αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος. Από την πλευρά τους οι «Αγανακτισμένοι» δηλώνουν αμετακίνητοι.

Ο Δήμος Αθηναίων έκανε λόγο για «κάμπινγκ» σε δημόσιο χώρο, μία κίνηση την οποία το Σύνταγμα την απαγορεύει. Ωστόσο, τόνισε πως η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την επέμβαση της αστυνομίας.



Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη μετά την συνάντηση που είχε με την ένωση ξενοδόχων υποστήριξε πως στην πλατεία Συντάγματος δεν βρίσκονται πλέον «Αγανακτισμένοι» αλλά πολίτες που δημιουργούν πρόβλημα.

«Το κράτος οφείλει να επέμβει. Οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. συν τους ανθρώπους καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, μέσα σε μία ώρα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την εικόνα της πλατείας Συντάγματος. Και οφείλουν να το κάνουν, διότι σήμερα αυτό, το οποίο υπάρχει στην πλατεία Συντάγματος είναι η πλήρης ανομία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει αγανακτισμένος, ο οποίος μπορεί να βλέπει δίπλα του να πουλιούνται τσάντες, ναρκωτικά ή οτιδήποτε άλλο και να θεωρεί ότι αυτό είναι δείγμα αγανάκτησης πολιτών» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη

Η ανακοίνωση των «Αγανακτισμένων» 
"Κατόπιν κυβερνητικής εντολής δηλώσατε ότι θα αδειάσετε την πλατεία Συντάγματος, αναλαμβάνοντας έτσι να εκτελέσετε μια αντισυνταγματική πράξη, αφού το Σύνταγμα στο άρθρο 11 προστατεύει ρητά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι των πολιτών.

Σας θυμίζουμε ότι οι δημόσιοι χώροι του δήμου ανήκουν στους δημότες, Επί 45 μέρες οι πολίτες της Αθήνας, της οποίας εσείς είσαστε δήμαρχος, συγκεντρώνονται και διαδηλώνουν ειρηνικά στους δημόσιους χώρους και τις πλατείες.

Αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, και αρνούμαστε υπακοή σε αντισυνταγματικούς και άδικους νόμους και μνημόνια, που καταστρέφουν τις ζωές μας. Αλλά εσείς επί 45 μέρες μας αγνοείτε επιδεικτικά. Αντί να συμπαραταχτείτε μαζί μας στο κίνημα της πλατείας Συντάγματος, σπεύδετε να συμμορφωθείτε στις εντολές της κυβέρνησης εναντίον μας.

Επί 45 μέρες οι λαϊκές συνελεύσεις του Συντάγματος, εφαρμόζοντας την δημοκρατία στην πράξη, έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρουν, αλλά και το ενδιαφέρον των τουριστών. Και όμως εσείς ισχυρίζεστε εν γνώση σας ψευδώς ότι για τις τουριστικές ακυρώσεις και τον μαρασμό του εμπορικού κέντρου της Αθήνας φταίνε οι «αγανακτισμένοι»!

Αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες που πέρασαν, περνούν ή παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος, Έλληνες και ξένοι, όχι μόνο δεν μειώνουν αλλά ενισχύουν τον τουρισμό και την εμπορική κίνηση.

Δεν είπατε λέξη για τις συνέπειες στον τουρισμό από την κρατική τρομοκρατία στις 15, ούτε από το όργιο χημικών, προβοκατόρων και αστυνομικής βίας στις 28 και 29 Ιουνίου, όχι μόνο στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και στο Παγκράτι, στο Στάδιο, στο Μοναστηράκι. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου κ.α

Ούτε μιλήσατε για τις συνέπειες της κρατικής βίας και τρομοκρατίας στην εμπορική κίνηση της περιοχής του Συντάγματος και του κέντρου της Αθήνας.

Δεν είπατε τίποτα για την επίθεση των ορδών της ΔΙΑΣ σε καταστήματα της Ερμού κλπ. και την άσκηση βίας ακόμα και σε τουρίστες.

Δεν πήρατε θέση κατά της δολοφονικής βίας των δυνάμεων καταστολής κατά των δημοτών σας, και αρνηθήκατε ακόμη και να συζητήσετε γι’ αυτό στο δημοτικό συμβούλιο.

Δεν είπατε μια λέξη για τις καταστροφές που προκάλεσαν η καταστολή και τα ΜΑΤ της κυβέρνησης στο δημόσιο χώρο της πόλης και στην πλατεία Συντάγματος ειδικότερα.Ούτε για τα χιλιάδες χημικά, που σκόρπισαν οι πραίτορες του κ. Παπουτσή εις βάρος της ασφάλειας και της υγείας των Αθηναίων.

Δεν κάνατε ούτε μια παρέμβαση για να εμποδίσετε την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία με τους εκατοντάδες τραυματίες. Από τύχη και κυρίως από τη δική μας αλληλεγγύη δεν είχαμε νεκρούς.

Δεν είπατε τίποτε για το οργανωμένο από την αστυνομία σχέδιο προώθησης υ εξαρτημένων προς την πλατεία Συντάγματος.

Αν κάποιοι άστεγοι ή εξαρτημένοι καταφεύγουν εκεί, είναι επειδή εκεί δεν τους καταδιώκει κανείς. Εάν η παρουσία τους προσβάλλει την αισθητική σας, σας θυμίζουμε ότι είναι τα θύματα της ανάλγητης κρατικής και δημοτικής πολιτικής, για την οποία και εσείς είστε συνυπεύθυνος.

Αντί λοιπόν να τους καταδιώκετε από δρόμο σε δρόμο και από πλατεία σε πλατεία, οφείλετε να σκύψετε και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά τους, να τους δώσετε ελπίδα, να τους βρείτε στέγη και περίθαλψη, ώστε να φύγουν ανακτώντας την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Ας μην ξεχνάμε, ότι η πλειοψηφία όσων μένουν στις σκηνές στο Σύνταγμα απαρτίζεται από ανθρώπους, που παράτησαν τα σπίτια τους και τις προηγούμενες ζωές τους, για να υλοποιήσουν στην πράξη το σύνθημα της πλατείας, ότι “δεν φεύγουμε μέχρι να φύγουν αυτοί”. Τέτοιους αποφασισμένους ανθρώπους φοβάται και προσβάλλει το σημερινό καθεστώς. κ. Καμίνη,

Όταν οι πολίτες βρίσκονταν σε κίνδυνο, εσείς λάμψατε δια της απουσίας σας. Τις κρίσιμες μέρες και ώρες η Αθήνα δεν είχε δήμαρχο.

Αφήστε λοιπόν τα προσχήματα και ομολογήστε ότι έχετε εντολή να συνεργήσετε στην επιχείρηση διάλυσης των λαϊκών συνελεύσεων της πλατείας Συντάγματος.

Θα συμμορφωθείτε στις υποδείξεις μιας κυβέρνησης βίας και αδικίας, την οποία προθύμως μέχρι σήμερα υπηρετείτε, και θα στραφείτε φανερά πια κατά των δημοτών σας; Αντί για δήμαρχος της Αθήνας και συνήγορος των δημοτών σας, θα καταντήσετε κατήγορος τους και συνένοχος στη βία εναντίον τους;

Εμείς πάντως δεν είμαστε απλώς οι «αγανακτισμένοι» που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, είμαστε ενεργοί πολίτες αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο που θα αποφασίσουμε όλοι μαζί, μέσα από τις λαϊκές μας συνελεύσεις, μέχρι να φύγουν όλοι όσοι μας έφεραν εδώ, κυβέρνηση, τρόικα, μνημόνια και μεσοπρόθεσμα, τράπεζες και οι εντεταλμένοι τους κ.λπ., μέχρι να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, και να εγκαταστήσουμε πραγματική δημοκρατία με σχέσεις ισότητας, δικαιοσύνης για αξιοπρέπειας.

Η λαϊκή συνέλευση του Συντάγματος αφορά όλους τους πολίτες. Καλείστε και εσείς να έρθετε ατομικά και να εκθέσετε τις απόψεις σας, όπως όλοι.

Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Συντάγματος, 10 Ιουλίου 2011″.

real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αδρανή υλικά για τον Παπακώστα τα κοντέινερ του θανάτου



"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος", διαβεβαίωνε ο υπουργός Άμυνας Κύπρου Κ. Παπακώστας το 2009 για το φορτίου του πλοίου Μοντσεγκόρσκ που έσπειρε τον θάνατο στη ναυτική βάση στο Ζύγι παραλύοντας ολόκληρη τη Κύπρο. Πρόκειται για ένα ασφαλές περιεχόμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη κατασκευή πυρομαχικών, δήλωνε τότε (Vid)


"Αδρανή υλικά που αποτελούν πρώτες ύλες οι οποίες με ειδική επεξεργασία σε εργοστάσια κατασκευής οπλισμού χρησιμοποιούνται για τη κατασκευή πυρομαχικών", είχε χαρακτηρίσει τα κατασχεμένα πυρομαχικά το 2009 ο τότε Υπουργός Άμυνας Κύπρου  Κ. Παπακώστας που υπέβαλλε την παραίτηση του, με αφορμή την τραγωδία που έπληξε τη ναυτική βάση της στο Ζύγι.
"Η φύλαξή τους δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο", διαβεβαίωνε τότε, τονίζοντας πως το περιεχόμενό τους είναι ασφαλές.
"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, το υλικό αυτό θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένους τόπους", σημείωνε χαρακτηριστικά μη γνωρίζοντας πως το φορτίο του πλοίου των ρωσικών συμφερόντων Μοντσεγκόρσκ θα έβαφε με κόκκινο χρώμα την Κύπρο.
Ερωτηθείς για το τι θα γινόταν τότε το υλικό είχε απαντήσει πως αυτό βρίσκεται μέσα σε φορτία, είναι ασφαλές και θα τοποθετηθεί εδώ στη ναυτική βάση και θα υπάρξει και φύλαξη.
Μάλιστα σε ερώτηση για το πότε μέχρι πότε θα φυλάγεται το υλικό είχε απαντήσει: "Αυτό είναι άγνωστο. Δε γνωρίζουμε πότε και κάτω από ποιες συνθήκες και περιστάσεις θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή του όλου σκεπτικού".
Από τη πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε στο ΡΙΚ πως το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ουδέποτε έθεσε οποιαδήποτε πολιτική ανάγκη πάνω από θέματα ασφάλειας, ούτε και οποιοσδήποτε άλλος από πλευράς του κράτους, ενώ τόνισε πως θα γίνει ενδελεχής και πλήρης έρευνα, σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί για ό,τι λέγεται δημόσια.
Υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2009 κρίθηκε ότι η πιο σωστή ενέργεια ήταν να κρατηθεί το φορτίο στην Κύπρο, σημείωσε ο Κύπριος υπουργός και ανέφερε πως πριν ξεφορτωθεί το φορτίο από το πλοίο, διάφορες χώρες εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία, "κυρίως υπό το φόβο ότι ίσως να μην το κρατούσαμε".
Από τη στιγμή που η Κύπρος έδειξε ότι εφαρμόζει πιστά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού "οι ξένες χώρες ικανοποιήθηκαν, συνεχάρησαν την Κυπριακή Δημοκρατία για τον χειρισμό του θέματος, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θεώρησαν λήξαν το θέμα".
Συζήτηση στη Βουλή για την έκρηξη
Η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Άμυνας της Κυπριακής Βουλής, δήλωσε πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβας.
Ο κ. Βαρνάβας, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή έκρηξη ως "έγκλημα εκ προμελέτης", ανέφερε ότι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι και θα ζητηθούν σαφείς απαντήσεις.
Είπε, επίσης, ότι προκύπτουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, "που αγγίζουν και ανώτερους του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς", οι οποίοι υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους.
Ο κ. Βαρνάβας πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί εξονυχιστικά, θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα καταλογιστούν ευθύνες.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βουλευτής επιστρέφει το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο

Επιστρέφει το βουλευτικό του αυτοκίνητο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, δηλώνει ότι παραιτείται όλων των απολαβών που συνδέονται με τη συμμετοχή του σε διαρκείς και ειδικές επιτροπές της. 

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει στην επιστολή του ότι ήδη από την 8η Ιουνίου έχει ζητήσει να υπάρξει περιστολή των βουλευτικών προνομίων και σημειώνει: «Φοβάμαι όμως ότι για άλλη μια φορά οι συντεχνιακές πιέσεις θα αποτρέψουν το κοινοβούλιο από την λήψη πραγματικά τολμηρών αποφάσεων που θα στείλουν ένα ξεκάθαρο θετικό μήνυμα στην κοινωνία». 

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «τα μισόλογα και οι ψίθυροι το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα» και υπογραμμίζει :

1) Παραιτείται όλων απολαβών που συνδέονται με την συμμετοχή μου σε διαρκείς και ειδικές επιτροπές της Βουλής.

2) Επιστρέφει στο Κοινοβούλιο το βουλευτικό αυτοκίνητο και παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση να προμηθευτεί καινούργιο βουλευτικό αυτοκίνητο όταν λήξουν οι τρέχουσες μισθώσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.



real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανοίγει ο δρόμος αναγνώρισης πτυχίων Κολεγίων


Με διαδικασίες εξπρές και μέσω ΔΟΑΤΑΠ θα πραγματοποιείται η αναγνώριση των πτυχίων των Κολεγίων, βάσει σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
Μέσω αυτού επιδιώκεται να εξασφαλιστεί πως οι κάτοχοι διπλωμάτων από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων από άλλα κράτη - μέλη στην Ελλάδα έχουν το ίδιο δικαίωμα να εργαστούν στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους με τους κατόχους των ελληνικών πτυχίων.
Πρόκειται για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων, όπως επισημαίνει το esos.gr, για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΔΕΚ (μεταξύ άλλων, σε σχέση με διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα).
Με το Σχέδιο Νόμου που πρόκειται πολύ σύντομα να δημοσιοποιήσει η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, θα καταργήσει την όποια διάταξη  απαγορεύει ή  "δυσκολεύει" την άρση της απαγόρευσης της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που προέρχονται από πτυχία από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ζητήσει από τον ΔΟΑΤΑΠ στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.
Πτυχία και όχι βεβαιώσεις από τα Κολέγια
Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας ορίζει οι εκδοθέντες από το ΚΕΜΕ (Κολέγια) τίτλοι εκπαίδευσης να είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί, εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος - μέλος καταγωγής του τίτλου.
Αναβολή κατάταξης με τους ίδιους όρους
Αναβολή από το στρατό δίνουν στους σπουδαστές ακριβώς με του ίδιους όρους που παίρνουν και οι φοιτητές των Πανεπιστημίων.
Με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των στρατευσίμων, οι οποίοι κατά την ημερομηνία που υποχρεούνται για κατάταξη είναι σπουδαστές "Κολλεγίων"  ( Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης), που εδρεύουν στην Ελλάδα και συμπράττουν με αναγνωρισμένα ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματαάλλων κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά την αναβολή κατάταξης των στρατευσίμων των σπουδαστών των Κολεγίων ισχύει ό,τι και για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων, δηλαδή  διαρκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνουν Το εικοστό όγδοο έτος.
Τα απαραίτητα έγγραφα για αναβολή
Για τη χορήγηση της αναβολής κατάταξης λόγω σπουδών, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο αίτηση και πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις της οικείας σχολής, από τις οποίες προκύπτουν η εκπαιδευτική βαθμίδα, το τμήμα και ο κλάδος σπουδών, η ημερομηνία αρχικής εγγραφής ή μετεγγραφής κατά περίπτωση, το διανυόμενο έτος ή εξάμηνο σπουδών, καθώς και η ελάχιστη διάρκεια της εναπομένουσας φοίτησης και της τυχόν υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης ή εκπαίδευσης που απαιτείται για την ολοκλήρωση των σπουδών.
Αν πρόκειται για σχολή του εξωτερικού, απαιτείται να προκύπτουν επιπλέον ο τόπος της έδρας και της λειτουργίας της, ότι αυτή είναι κρατική ή αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ότι έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα του οικείου κράτους, καθώς και ότι χρησιμοποιεί κατά τη διδασκαλία διεθνώς γνωστή γλώσσα.
Ειδικότερα, οι σπουδαστές των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, εκτός των παραπάνω πιστοποιήσεων ή βεβαιώσεων του συνεργαζομένου εκπαιδευτικού ιδρύματος του εξωτερικού, υποβάλλουν επιπλέον βεβαίωση εγγραφής από το οικείο Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, θεωρημένη από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οικονομικό σκάνδαλο με παρατράπεζα αναστατώνει τη Θάσο


«Επίσκεψη» του ΣΔΟΕ στο νησί

Ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη υποκαταστημάτων τριών μεγάλων τραπεζών και τρεις γνωστοί επιχειρηματίες της Θάσου που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού φέρονται να πρωταγωνιστούν στο οικονομικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο νησί. 

Ένορκη Διοικητή Εξέταση διενεργεί η κεντρική διοίκηση της πρώτης τράπεζας σε βάρος συγκεκριμένου υψηλόβαθμου υπαλλήλου προκειμένου να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι κατηγορίες περί εμπλοκής του σε τοκογλυφία και παράνομη προμήθεια από τα δάνεια που προσωπικά ο ίδιος μεσολαβούσε για να εκδοθούν. Για αρχή και ως ελάχιστο πειθαρχικό μέτρο η τράπεζα μετέθεσε πριν από λίγες εβδομάδες τον συγκεκριμένο υπάλληλο στο κατάστημα της Καβάλας.

Μετά τις πληροφορίες αλλά και την επίσκεψη στο νησί κλιμακίου του ΣΔΟΕ, και δυο άλλες τράπεζες ξεκίνησαν ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει συνάφεια των υποθέσεων που χειρίστηκε ο υπάλληλος της πρώτης τράπεζας με ανάλογες υποθέσεις που χειρίστηκαν οι υπάλληλοι των δυο άλλων τραπεζών.

Στην πρώτη περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος μεσολαβούσε για την έκδοση δανείου για λογαριασμό του πελάτη (ο οποίος ήταν δύσκολο να λάβει δάνειο λόγω χαμηλών εισοδημάτων) και ελάμβανε προμήθεια σχεδόν στο ύψος του δανείου. Συγκεκριμένα για ένα δάνειο της τάξης των 100.000 ευρώ που ζητούσε ο πελάτης ο υπάλληλος εκταμίευε δάνειο στο όνομα του πελάτη ύψους 200.000 ευρώ και τα 80.000 ευρώ τα λάμβανε ως προμήθεια. Ωστόσο ο πελάτης υποχρεούνταν να εξοφλήσει στην τράπεζα κεφάλαιο και τόκους ύψους 200.000 ευρώ.

Σε άλλες περιπτώσεις τόσο ο ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος την πρώτη τράπεζα όσο και οι τραπεζικοί υπάλληλοι των άλλων δυο τραπεζών φέρεται να είχαν συνεργασία με τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες του νησιού τους οποίους και συνέστηναν σε όσους πελάτες είχαν ανάγκη από μετρητά αλλά αδυνατούσαν να λάβουν δάνεια. Οι εν λόγω επιχειρηματίες δάνειζαν με υπέρογκο επιτόκιο και έδιναν προμήθεια στους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Στο στόχαστρο των ελέγχων που διενεργούν και οι τρεις τράπεζες βρίσκονται όλες οι εκδόσεις δανείων και οι τραπεζικοί λογαριασμών όσον φέρονται να εμπλέκονται στη σπείρα της τοκογλυφίας. Επίσης, έλεγχοι γίνονται στα συμβόλαια αγοράς και μεταβίβασης ακινήτων αφού στην περίπτωση όσων αδυνατούσαν να πληρώσουν τους υπέρογκους τόκους στους τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες υπήρχε ρήτρα στο συμφωνητικό για μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας τους.

Παράλληλα το κλιμάκιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ελέγχει λεπτομερώς όλα τα οικονομικά στοιχεία των τριών μεγαλοεπιχειρηματιών.
newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παιχνίδια πρακτόρων με τα πυρομαχικά στη Κύπρο

Ένα απίστευτο γαϊτανάκι διπλωματών, πρακτόρων, πιέσεων και απειλών εκτυλίχθηκε για πολύ καιρό, πολύ πριν την έκρηξη, όμως όλα δείχνουν ότι το μόνο που ποτέ και κανείς δεν υπολόγισε ήταν οι ζωές αθώων


Απόρητα έγγραφα που έρχονται στην επιφάνεια, ξανά μέσω wikileaks, δείχνουν τις αφόρητες πιέσεις προς την Κύπρο, δείχνουν ένα ολόκληρο παζάρι, λάθη και απίστευτο παρασκήνιο μέχρι να καταλήξουν τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά να “ντανιαστούν” στη βάση στο Μαρί.
Όλα ξεκινούν όταν οι Αμερικανοί μετά από πληροφορίες πρακτόρων ελέγχουν ανοιχτά της Κύπρου το πλοίο Μοντσιεγκορσκ ρωσικών συμφερόντων. Μεταφέρει τεράστιες ποσότητες σφαίρες, βλήματα όλμων, αρμάτων και αντιαρματικών, εκρηκτικά κ.α. 


Το φορτίο είναι όπλα από το Ιραν προς τη Συρία.
Ξεκινάει ένας απίστευτος διπλωματικός πυρετός. Που θα πάει το πλοίο. Οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ , ο ΟΗΕ ψάχνουν λύση, κανείς δεν θέλει να καταλήξουν Συρία.

Εξετάζονται οι λύσεις της Κύπρου και της Μάλτας.
Τελικά η Κύπρος δέχεται 13/2/2009 το πλοίο να “δέσει” στη Λεμεσό. Γίνεται δεκτό το αίτημα να ¨δέσει” ένα πλοίο που λόγω της επικινδυνότητας έμενε ανοιχτά για μέρες, αλλά αυτό είναι μόλις το πρώτο σε μια σειρά λαθών.
Τι θα γίνει με τα εκρηκτικά;


Αρχικά η κυπριακή κυβέρνηση δεν θέλει να ξεφορτωθούν στην Κύπρο. Εξετάζεται το σενάριο να μεταφερθούν στον “καυτό” Λίβανο, αλλά απορρίπτεται. Ύστερα πέφτει η πρόταση να μεταφερθούν στην Βρετανική Βάση στο Νησί, απορρίπτεται. 
Η Γερμανία προτείνει μεταφόρτωση σε δικό της πλοίο υπό σημαία ΟΗΕ που πλέει στην περιοχή. Και αυτό το σενάριο απορρίπτεται.

Άγνωστο πως και ενώ αναζητείται λύση να διασκορπιστούν και στη συνέχεια να απενεργοποιηθούν τα εκρηκτικά αυτά τελικά καταλήγουν για τρία ολόκληρα χρόνια κάτω απ' τον καυτό Ήλιο της Μεγαλονήσου.
Ποιος πήρε την απόφαση;
Ποια ανταλλάγματα μέτρησαν περισσότερο απ' τις ανθρώπινες ζωές;
Ποιος έχει την ευθύνη που κανείς δεν έκανε κάτι για την απενεργοποίηση η την καταστροφή τους;
 



onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 12 Ιουλίου

Γεγονότα

1603: Ο κυβερνήτης του Νέου Άμστερνταμ (μετέπειτα Νέας Υόρκης) αγοράζει από τους ινδιάνους το νησί Γκαλ και το μετονομάζει σε Όιστερ Άιλαντ. Κατόπιν, μετονομάστηκε σε Έλις Άιλαντ, που έγινε γνωστό ως ο προθάλαμος των ευρωπαίων μεταναστών στη Νέα Υόρκη.

1836: Ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση στην Αθήνα, με κωμωδία του Μολιέρου.

1906: Ο Άλφρεντ Ντρέιφους, γάλλος αξιωματικός πυροβολικού, ο οποίος είχε κατηγορηθεί άδικα για προδοσία, παίρνει χάρη κι επιστρέφει στο σύνταγμά του με το βαθμό του. Είχε προηγηθεί αναψηλάφηση της υπόθεσης, μετά το δριμύ «Κατηγορώ» του Ζολά εναντίον του στρατιωτικού κατεστημένου.

1913: Ελληνική επίθεση στα στενά της Κρέσνας μεταφέρει τις μάχες του Β' Βαλκανικού Πολέμου μέσα στα εδάφη της Βουλγαρίας.

1967: Το καθεστώς της 21ης Απριλίου αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από 480 έλληνες πολίτες.

1976: Διεξάγεται στο κλειστό της Γλυφάδας ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ. Το κατακτά η ΑΕΚ, που νικά τον Ολυμπιακό με 81-79.

Γεννήσεις

1884: Αμεντέο Μοντιλιάνι, ιταλός ζωγράφος.

1904: Πάμπλο Νερούδα, χιλιανός ποιητής. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1971.

1937: Μπιλ Κόσμπι, αμερικανός ηθοποιός.

Θάνατοι

2003: Μπένι Κάρτερ, αμερικανός σαξοφωνίστας, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

1,8 δισ. ευρώ τα δάνεια των δήμων από τράπεζες

Η «καυτή πατάτα» των δανείων των δήμων, που υπερβαίνουν συνολικά τα 1,8 δις. ευρώ και κυρίως των ύποπτων διαδικασιών που έχουν επιλεγεί για τη σύναψη ορισμένων από αυτά ειδικά με ξένες τράπεζες, επανήλθε στο προσκήνιο μετά τον κίνδυνο να τιναχθεί στο αέρα η καταβολή της πέμπτης δόσης προς τη χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αφορμή υπήρξε η αδυναμία αποπληρωμής ενός δανείου του Δήμου Ζωγράφου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που έχει χαρακτηριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως «μη νόμιμο» και η μη πληρωμή των δόσεων ενός ακόμη δανείου του Δήμου Αχαρνών ύψους 35 εκατ. ευρώ.
Τα δύο δάνεια έχουν χορηγηθεί στους δήμους από ξένες τράπεζες, χωρίς να ζητηθούν εγγυήσεις, την περίοδο 2004-2009 και εάν δεν αποπληρωθούν από τους ΟΤΑ θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας.

Παρά ταύτα, μόνον ο δήμος Αχαρνών είχε ενταχθεί στον κατάλογο των δήμων που ήταν στο… κόκκινο, τον οποίο παρουσίασε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ρακούσης, με βάση τα στοιχεία της απογραφής της περιουσιακής κατάστασης των ΟΤΑ.

Ο δήμος Ζωγράφου, αντιθέτως, που δεν ενημερώσει για το δικό του δάνειο, εμαφανίζονταν να κινείται στο… πορτοκαλί, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να παραμείνει ακόμη και έξω από το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για τους υπερχρεωμένους δήμους.

Δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις. Ο κ. Ραγκούσης είχε κάνει λόγο για 24 δήμους των οποίων των χρέη υπερέβαιναν το 150% των εσόδων και για 34 δήμους των οποίων τα χρέη κυμαινόταν από 100% ως 150% των εσόδων τους.

Η κατανομή αυτή, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα δήμοι με υπέρογκα χρέη, όπως είναι ο δήμος Αθηναίων (129.492.613 ευρώ), ο δήμος Θεσσαλονίκης (76.177.741), ο δήμος Περιστερίου (37.984.492) κ.λπ., να μην ενταχθούν σε προγράμματα εξυγίανσης, λόγω του γεγονότος ότι εκτός από έξοδα εμφάνιζαν και αυξημένα έσοδα.

Κι αυτό παρότι, πολλοί από τους εν λόγω δήμους, όπως οι δήμοι Αχαρνών και Ζωγράφου, έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις με ξένες τράπεζες, πολλές εκ των οποίων είναι και με μη διαφανείς όρους.

Οι δήμοι αυτοί, ως εκ τούτου, δεν εντάσσονται ούτε στη ρύθμιση την οποία προώθησε η κυβέρνηση για ρύθμιση των χρεών των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με την εν λόγω ρύθμιση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών το Ταμείο μπορεί να ρυθμίζει οφειλές από χορηγηθέντα από αυτό δάνεια στους δήμους, τις περιφέρειες, τα ΝΠΔΔ, τους δημόσιους οργανισμούς και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, μετά από σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση η διάρκεια της αποπληρωμής των οφειλών μπορεί να παρατείνεται μέχρι τα 25 χρόνια, ενώ το επιτόκιο θα καθορίζεται από το Δ. Σ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.


Δήμοι με χρέη πάνω από το 150% των εσόδων τους 
1. Τήλου
2. Φυλής
3. Αμαρουσίου
4. Περάματος
5. Αχαρνών
6. Πειραιώς
7. Σπάτων - Αρτέμιδος
8. Αγιάς
9. Δίου Ολύμπου
10. Ρόδου
11. Καρδίτσας
12. Ασπρόπυργου
13. Πύλης
14. Λυκόβρυσης - Πεύκης
15. Μαρκόπουλου - Μεσογαίας
16. Βιάννου
17. Βύρωνος
19. Σαλαμίνας
20. Παξών
21. Κορυδαλλού
22. Τρικαίων
23. Κόζάνης
24. Συδωνίας

tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...