Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Πανικός «ταυτοποίησης οστών» στη Βρετανία


Από τεστ DNA φαίνεται ότι θα περάσουν όλοι οι βασιλείς του Ηνωμένου βασιλείου που πέθαναν πριν από 200 τουλάχιστον χρόνια.

Μετά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η ταυτοποίηση των οστών του βασιλιά Ριχάρδου Γ' ,  επιστήμονες και αρχαιολόγοι   στρέφουν τώρα την προσοχή τους σε δύο ακόμα βασιλικά λείψανα.
Βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζονται να βρουν τον Ερρίκο Α΄-βασιλιάς της Αγγλίας από το 1100 ως το 1135), σχεδόν 900 χρόνια από τότε που η σορός του θάφτηκε στο αβαείο Ρίντινγκ. Στην ταραχώδη περίοδο μετά την ταφή του, ο τάφος του καταστράφηκε και δεν έμειναν ίχνη των οστών του.

Έτσι, όπως συνέβη και με τον Ριχάρδο Γ', είναι πιθανό τα απομεινάρια του βασιλιά να βρεθούν εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το αβαείο Ρίντινγκ.Οι φιλοδοξίες των αρχαιολόγων είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς φαίνονται αποφασισμένοι να βρουν ακόμα και τον Αλφρέδο τον Μεγάλο, ο οποίος βασίλευσε από το 871 ως το 899.

Τον 19ο αιώνα, ένα εφημέριος αγόρασε κάποια οστά (πέντε κρανία και μερικά ακόμη οστά) που προέρχονταν  από το αβαείο Χάιντ -το οποίο 'έκλεισε τον 16ο αιώνα και υποτίθεται ότι εκεί είχε ταφεί ο Αλφρέδος. Στόχος ομάδας ερευνητών είναι να διαπιστώσουν αν σε αυτά  οστά βρίσκονται κι εκείνα του αγγλοσάξονα βασιλιά, όπως υποπτεύονται. Τα οστά πρώτα θα συναρμολογηθούν και έπειτα θα υποβληθούν στη διαδικασία της ραδιοχρονολόγησης. Αν τα οστά χρονολογηθούν περίπου στον 10ο αιώνα τότε αυτό θα αποδείξει ότι είναι πράγματι του Αλφρέδου και της οικογένειάς του διότι το αβαείο Χάιντ χτίστηκε τον 12ο αιώνα και μόνον μοναχοί θάβονταν έκτοτε εκεί.

Mάλιστα στο παρελθόν, Γερμανοί επιστήμονες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν έρευνες  στον σκελετό της εγγονής του Αλφρέδου στο Μαγδεμβούργο και να εξάγουν DNA, αλλά απέτυχαν.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υποθαλάσσια σήραγγα Θεσσαλονίκης: 73 εκατομμύρια ευρώ για μια μακέτα


Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν...

Γεφύρι της Άρτας έγινε ένα ακόμη έργο, αυτό της υποθαλάσσια σήραγγας Θεσσαλονίκης. Δεν είναι το μόνο αλλά σίγουρα είναι ενδεικτικό της ανοργανωσιάς, της γραφειοκρατίας και της αντίληψης του ελληνικού Δημοσίου για την περιβότητη ανάπτυξη. Το ακόμη χειρότερο είναι πως το μάρμαρο για τα έργα φαντάσματα καλούνται να πληρώσουν οι έλληνες πολίτες.

ΠΩΣ "ΒΟΥΛΙΑΞΕ" ΤΟ ΕΡΓΟ
Εχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που ο αρχιτέκτονας του ΑΠΘ Γιώργος Κύρου εμπνεύστηκε και σχεδίασε το έργο της παρακαμπτήριας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης με υποθαλάσσια σήραγγα στο πλαίσιο της επιχείρησης πολεοδομικής ανασυγκρότησης, που είχε οργανώσει ο αείμνηστος οραματιστής Αντώνης Τρίτσης.

Η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη του έργου παρουσιάστηκε το 1992 ενώ το Μάρτιο του 2002 έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ επίσημη παρουσίαση του έργου στους φορείς της Θεσσαλονίκης και στα ΜΜΕ. Η σήραγγα μήκους 6,5 χιλιομέτρων θα συνέδεε υποθαλάσσια τη δυτική με την ανατολική πλευρά της πόλης συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των λεωφόρων που την διασχίζουν, όπως η Εγνατία και η Τσιμισκή.

Στις 31 Οκτωβρίου 2006 υπογράφηκε η σχετική σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και της αναδόχου εταιρείας δηλαδή της κοινοπραξίας "Θερμαϊκή Οδός". Η σύμβαση κυρώθηκε από τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2007 και τον Μάρτιο του ίδιου έτους επρόκειτο να αρχίσει το έργο, με προϋπολογισμό 472 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωση 48 μήνες μετά την έναρξή του ενώ η σύμβαση παραχώρησης του έργου ειχε διάρκεια 30 ετών.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ

Θύελλα αντιδράσεων για το έργο άρχισε να εκδηλώνεται από το 2003. Μάλιστα συγκροτήθηκε κίνηση πολιτών με την επωνυμία "Πολίτες κατά της υποθαλάσσιας", η οποία ζήτησε την ακύρωση του έργου. Μαζί με τους πολιτες στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και σημερινός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κύριος Μανιτάκης ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής της υποθαλάσσιας σήραγγας, καθώς προβλεπόταν η κατεδάφιση τριών κτιρίων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το 1994 ως διατηρητέα.Μετά την προσφυγή του Α.Μανιτάκη τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να αλλάξουν τη χάραξη της διαδρομής της σήραγγας και ανακάλεσε τις κατεδαφίσεις των κτιρίων.

Ωστόσο αυτές οι καθυστερήσεις τίναξαν το έργο στον αέρα. Οι τράπεζες που χρηματοδοτούσαν την κατασκευή της σήραγγας άρχισαν να αντιδρούν με αποτέλεσμα να καταγγελθεί η σύμβαση και το έργο να ακυρωθεί.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 73 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΚΕΤΑ

Το Δημόσιο φυσικά έπρεπε να αποζημιώσει την κατασκευάστρια εταιρεία για τα έξοδα που είχε ήδη κάνει. Μετα απο πολλές δικαστικές διαμάχες αποφασίστηκε πως το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς, έπρεπε να καταβάλλει στην εταιρεία αποζημίωση 73 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

"Μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει εισπράξει ουτε ένα λεπτό του ευρώ" δήλωσε στο Newsit εκπρόσωπος της κοινοπραξίας "Θερμαϊκή Οδός".



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα


Τη σχεδίαση και υλοποίηση, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενός ειδικού προγράμματος ενίσχυσης της απασχόλησης σε εποχιακώς απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως στις περιόδους συγκομιδής, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την αγροτική ανάπτυξη, στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι υπό μελέτη ειδική επιδότηση ημερομισθίων και ασφαλιστικών εισφορών σε Έλληνες, αλλά και αλλοδαπούς, που ζουν και δραστηριοποιούνται νόμιμα στη χώρα, κάτι που θα αντιμετωπίσει και το φλέγον ζήτημα της αδήλωτης εργασίας.

«Είναι υπό επεξεργασία ένα σύμφωνο συνεργασίας της Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στην κλαδική εξειδίκευση και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στον αγροτικό τομέα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι θέσεις εργασίας δεν είναι μόνο συνέπεια της ανάπτυξης, αλλά και προϋπόθεση για ανάπτυξη και διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής, έξυπνης και βιώσιμης γεωργίας».



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σύντροφος προς ενοικίαση με 50 δολάρια τη μέρα


Ο εορτασμός του Νέου Έτους είναι για τις περισσότερες Κινέζες ημέρα χαράς. ΟΙ οικογένειες μαζεύονται, τρώνε παρέα και ξεχνούν για λίγο το άγχος της καθημερινότητας. Για πολλές όμως κοπέλες η ημέρα αυτή είναι ο απόλυτος εφιάλτης γιατί δέχονται αφόρητες πιέσεις από την οικογένειά τους επειδή δεν έχουν παντρευτεί!

Τη λύση στο πρόβλημα έρχονται να δώσουν «τα γραφεία ενοικιάσεως ψεύτικου συντρόφου». Για 50 δολάρια την ημέρα, μία γυναίκα μπορεί να νοικιάσει έναν άνδρα σύντροφο, ο οποίος θα τη συνοδεύει στα οικογενειακά δείπνα και σε άλλες εκδηλώσεις.

Δεκάδες αγγελίες ενοικίασης συντρόφων καταχωρούνται καθημερινά σε κινεζικές εφημερίδες και ιστοσελίδες. Σε ορισμένες από αυτές περιλαμβάνεται και ολόκληρος τιμοκατάλογος. Για παράδειγμα:

Η συνοδεία σε δείπνο στοιχίζει πέντε δολάρια την ώρα, ενώ το φιλί στο μάγουλο κοστίζει 8 δολάρια.

Εάν ο ψεύτικος σύντροφος μείνει όλο το βράδυ στο οικογενειακό δείπνο, χρεώνει 80 δολάρια εάν κοιμηθεί σε δικό του κρεβάτι και 95 δολάρια εάν βγάλει τη βραδιά στον καναπέ. Το σεξ, ωστόσο, αποκλείεται από τη λίστα.

«Είμαι αρκετά μεγάλη καθώς πλησιάζω τα 30, αλλά είμαι μόνη. Δέχομαι αφόρητες πιέσεις από την οικογένειά μου. Κάθε συνάντηση μαζί τους είναι ένας εφιάλτης. Οι αδερφές μου, τα ξαδέρφια με ρωτούν γιατί δεν έχω παντρευτεί. Όταν με καλούν σε μια γιορτή δεν θέλω να σηκώσω το τηλέφωνο», λέει η Ding Na και συνεχίζει: «Οι οικογένειες θέτουν τελεσίγραφα στις κόρες του να έχουν παντρευτεί μέχρι τα 30».

Σύμφωνα με την Zhou Xiaopeng, σύμβουλο σε υπηρεσία ραντεβού στην Κίνα, η πίεση προς τους ελεύθερους να βρουν ταίρι, μεγαλώνουν την περίοδο του κινέζικου Νέου Έτους.

«Φανταστείτε μία σκηνή όπου κάποιοι άνθρωποι κάθονται σε ένα τραπέζι. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όλοι κάθονται σε ζευγάρια, ο αδελφός σου με τη νύφη σου, η αδελφή σου με το γαμπρό σου κ.ο.κ. Εάν είσαι ο μόνος που έχεις μείνει ελεύθερος, μπορείς να νιώσεις την πίεση και την απογοήτευση».

Σύμφωνα με την Zhou Xiaopeng, και οι άνδρες επιλέγουν την ενοικίαση συντρόφων. Πρόκειται, συνήθως, για ομοφυλόφιλους που επιθυμούν να το κρύψουν από τις οικογένειές τους. Ωστόσο, τονίζει ότι οι γυναίκες είναι αυτές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στην Κίνα. Αυτό, τονίζει, μπορεί να αλλάξει. «Όταν αυτοί που γεννήθηκαν στις δεκαετίες του '80 και του ΄90 γίνουν γονείς, δεν θα ασκούν την ίδια πίεση στα παιδιά τους. Αυτό, όμως, θα χρειαστεί  20 με 30 χρόνια».

Προσφέρει τον εαυτό του με αντάλλαγμα μια σύντροφο

Ο Li Le, πωλητής αγροτικών προϊόντων παραδέχεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που θα επιλέξει να γιορτάσει το Νέο Έτος μακριά από την οικογένειά του. Αντί γι' αυτό προσφέρει τον εαυτό του προς ενοικίαση.

Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν το κάνει για τα χρήματα. «Είναι συναρπαστικό. Μπορεί να βρω κάποιαν που να μοιράζεται τα ενδιαφέροντά μου και αυτό θα μας κάνει και τους δύο χαρούμενους», λέει.

Μέχρι στιγμής 30 γυναίκες έχουν επικοινωνήσει μαζί του. Ο ίδιος δηλώνει ότι αυτό που θα ήθελε θα ήταν να βρει μέσα από αυτή τη διαδικασία μία γυναίκα για να παντρευτεί.

Το σενάριο μοιάζει βγαλμένο από χολιγουντιανή ταινία ή από την επιτυχημένη κινέζικη τηλεοπτική σειρά «Νοικιάζοντας έναν άνδρα για το reunion» που θέλει έναν άνδρα να βρίσκει τη γυναίκα της ζωής του στο πρόσωπο μιας συντρόφου υπό ενοικίαση.



πηγή: bbc
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κατργούνται 73 φορείς του ευρύτερου Δημοσίου


Στην κατάργηση 73 φορέων της γενικής κυβέρνησης, από το σύνολο των 700 υφισταμένων, σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, οι σχετικές προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί στα αρμόδια υπουργεία, αναμένεται δε η επεξεργασία από πλευράς των υπουργείων για τις προτεινόμενες καταργήσεις, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τμήμα των υπαλλήλων που σήμερα εργάζονται στους καταργούμενους φορείς πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα «κινητικότητας».


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...