Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η Γη περνάει κρίση μέσης ηλικίας...

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Independent», ο πλανήτης μας κοντεύει τα πενήντα και αν θέλαμε να αποτυπώσουμε την ηλικία του σε αριθμούς, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι του απομένουν άλλα τόσα βιώσιμα χρόνια, καθώς το τέλος της Γης αναμένεται το 2000002013.

Aστροβιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Σεν Αντριου της Σκοτίας αναφέρουν ότι η ζωή στη Γη θα εξαφανιστεί όταν ο ολοένα και θερμαινόμενος Ήλιος, θα «βράσει» τους ωκεανός απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, προκαλώντας το θάνατο φυτών και ζώων. Τα περισσότερα είδη της χλωρίδας και της πανίδας θα έχουν εξαφανιστεί όταν η Γη θα ...πατήσει τα 70 , δηλαδή όταν φθάσει τα 6,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Το μακρινό μέλλον της Γης θα είναι πολύ εχθρικό για ζωή», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας,  Ο' Μάλει Τζέιμς προσθέτοντας ότι θα επιβιώσουν μόνα ορισμένα είδη σε ορεινά μέρη και σπηλιές.

Χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο προκειμένου ο Ο' Μάλει Τζέιμς και η ομάδα του να έχουν μία εικόνα των οργανισμών που θα επιβιώσουν, καθώς ο Ήλιος γίνεται όλο και πιο ζεστός, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο τα μικρόβια θα μπορούσαν να επιβιώσουν υπό ακραίες συνθήκες.

«Εάν το φαινόμενο του θερμοκηπίου εξελιχθεί με αυτό τον ρυθμό, τότε η θερμοκρασία στη Γη θα
αγγίξει στο μακρινό μέλλον τους 100 βαθμούς Κελσίου», τονίζει ο Βρετανός επιστήμονας.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κότινος, έπαθλο των Ολυμπιακών Αγώνων

Σύμφωνα με την μυθολογία ο εφευρέτης του αθλητισμού και ο θεμελιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο Ιδαίος Ηρακλής, ο οποίος φύτεψε για πρώτη φορά αγριελιά στην Ολυμπία. Ο Κρητικός Κουρήτης ή Ιδαίος Δάκτυλος Ηρακλής είχε φέρει την αγριελιά από τον Βορρά ή από την πατρίδα του, την Κρήτη. Ο Ιδαίος Ηρακλής είχε τέσσερα αδέρφια, τον Παιωναίο, τον Επιμίδη, τον Ιάσιο και τον Ίδα. Ο μεγαλύτερος αδερφός τους πήγε κάποια μέρα στην Ολυμπία για να τρέξουν.

Ήταν ο πρώτος αγώνας δρόμου που έγινε στον κόσμο! Ο Ηρακλής στεφάνωσε τον νικητή με ένα κλαδί από την ελιά που είχε ο ίδιος φυτέψει εκεί. Κι από τότε έμεινε η συνήθεια να στεφανώνουν με κλαδιά – στεφάνια αγριελιάς τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων. Πράγματι, το μοναδικό βραβείο («άθλον») για τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από τον «κότινο», δηλαδή την άγρια ελιά. Ο κότινος καθιερώθηκε, ως έπαθλο, από τον Ίφιτο, ύστερα από χρησμό του Μαντείου των Δελφών, την έκοβε πάντα δε από την «Καλλιστέφανο» ελιά ένα μικρό αγόρι (του οποίου ζούσαν και οι δυο γονείς του). Το παιδί αυτό πήγαινε στην ελιά και έκοβε με χρυσό ψαλίδι τόσα ακριβώς κλαδιά όσα και τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών. Έπειτα το πήγαινε στο ναό της θεάς Ήρας, όπου και τα τοποθετούσε πάνω σε χρυσελεφάντινη τράπεζα.

Οι ελλανοδίκες έπαιρναν από εκεί τα κλαδιά, έφτιαχναν στεφάνια και τα πρόσφεραν ως έπαθλο στους αθλητές. Οι νικητές θεωρούνταν πρόσωπα σεβαστά, τα οποία η θεία χάρη και η εύνοια των θεών τους βοήθησε να κερδίσουν. Επίσης δια του στεφανιού της ελιάς μεταβιβάζονταν σε αυτούς όλες οι θεϊκές δυνάμεις. Τον ίδιο ακριβώς συμβολισμό είχαν και οι κόκκινες μάλλινες κορδέλες που στόλιζαν το μέτωπο ή τα μπράτσα των αθλητών.

Το στεφάνι της ελιάς ήταν η μεγαλύτερη διάκριση για κάθε αθλητή αλλά και για κάθε απλό πολίτη (το ρήμα «στέφω» ήταν συνώνυμο του αμείβω).Σε κανέναν άλλο λαό το στεφάνι της νίκης δεν θεωρήθηκε το υπέρτατο αγαθό που θα μπορούσαν να χαρίσουν οι θεοί στον άνθρωπο.

Πηγή έμπνευσης αποτελεί και στις μέρες μας ο κότινος, το στεφάνι της ελιάς, αφού επιλέχθηκε να είναι το σύμβολο της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα. Σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών.


http://theancientweb.wordpress.com/
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...