Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Οι πρώτοι μνηστήρες - κολοσσοί του πετρελαίου στο βόρειο Ιόνιο


Πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες σε περιοχές της Ελλάδας για κοιτάσματα πετρελαίου τρεις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες στα νερά του βορείου Iονίου, στο τόξο Kεφαλονιάς - Kέρκυρας – Iταλίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Real News", η Tοtal, η Statoil και η EXXON είναι οι εταιρίες που έχουν επίσημα ενδιαφερθεί για τις έρευνες και από την αρχή της νέας χρονιά αναμένονται εξελίξεις.

Τις πρώτες ασφαλείς ενδείξεις για το εάν υπάρχουν κοιτάσματα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, η Ελλάδα θα τις έχει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν ολοκληρωθεί η συλλογή σεισμικών δεδομένων από τα τρία σκάφη της PGS.

Το ερευνητικό πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PPetroleum Geo-Services που πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη έχει ολοκληρώσει, σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της "Καθημερινής της Κυριακής", το 35% της έρευνας, έχει καλύψει την περιοχή γύρω από την Κέρκυρα, τα ανοιχτά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου και σε λίγες ημέρες κατεβαίνει προς Πελοπόννησο, προς Κατάκολο.

Το ενδιαφέρον της Total για την περιοχή του Ιονίου είναι σοβαρό αλλά και την PGS, που έλαβε το ρίσκο να ξεκινήσει άμεσα τα σεισμικά στη χώρα μας χωρίς να έχει προπληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό, όπως είναι το σύνηθες, από πετρελαϊκές εταιρείες που αγοράζουν τα δεδομένα.

Η Ελλάδα έχει δεσμεύσει την περιοχή που ερευνά η PGS για 2 χρόνια στη νορβηγική εταιρεία και πρακτικά η σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2014, εκτός αν ζητηθούν και άλλες περιοχές από εταιρείες και δοθεί παράταση.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", τέλη Ιανουαρίου, η εταιρεία αναμένει να έχει τελειώσει με τις έρευνες στη θάλασσα και τότε θα στείλει τα δεδομένα που έχει συλλέξει στα κεντρικά ερευνητικά γραφεία της στο Χιούστον της Αμερικής ή στο Λονδίνο για επεξεργασία και ερμηνεία.

Η Ελλάδα θα παραλάβει δωρεάν ένα αντίγραφο της τελικής επεξεργασίας, ενώ η PGS θα μπορεί να πουλήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες το ίδιο αντίγραφο με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης.

Όμως, ούτε μετά την επεξεργασία η PGS θα ανακοινώσει πού υπάρχει πετρέλαιο, αλλά πού είναι πιθανό να υπάρχει, για να γίνουν στη συνέχεια στοχευμένες διερευνητικές γεωτρήσεις από πετρελαϊκές εταιρείες.

Αν όλα προχωρήσουν ομαλά, μέχρι τον Απρίλιο το ελληνικό Δημόσιο θα έχει διαλέξει την εταιρεία που θα μπορεί να τοποθετήσει διερευνητικό γεωτρύπανο σε αυτές τις περιοχές.




news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποια ολυμπιακά έργα πληρώσαμε "χρυσά"


Τρία ολυμπιακά έργα, που όπως όλα δείχνουν, πλήρωσε "χρυσά" το ελληνικό δημόσιο μπαίνουν στο στόχαστρο του εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της "Real News".

Πρόκειται για το στέγαστρο Καλατράβα, το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου και το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά.

Πριν από λίγες ημέρες, ο αρμόδιος εισαγγελέας απέστειλε επιστολή στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ζητώντας την διενέργεια ελέγχων και την σύνταξη σχετικού πορίσματος.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν έχει ακόμα δοθεί εντολή για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2013. Οι επιθεωρητές θα μελετήσουν την νομιμότητα των συμβάσεων, τον χρόνο εκτέλεσης των έργων και θα καταγράψουν τις εκταμιεύσεις των χρημάτων ανά έργο. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, να χρειαστεί και η συνεργασία και με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως το ΣΔΟΕ.

Αποκαλυπτικό για το πώς το κόστος έφτασε σε απαγορευτικό για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας ύψος ήταν το πόρισμα της τριμελούς ελεγκτικής επιτροπής που έλεγξε την οικονομική διαχείριση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004".

Από τις διαπιστώσεις, προέκυψε ότι ανεξέλεγκτη σπατάλη δημόσιου χρήματος, με απευθείας αναθέσεις προμηθειών εκατομμυρίων ευρώ, δεκάδες αδιαφανείς διαδικασίες και υπέρογκες δαπάνες.

Πιο συγκεκριμένα, το στέγαστρο Καλατράβα, το οποίο κόστισε 130 εκατ. ευρώ, αποδείχθηκε ελαττωματικό, με αποτέλεσμα το 2009 να εγκριθεί κονδύλι 6 εκατ. ευρώ για έργα επιδιόρθωσης και συντήρησης, ωστόσο η έλευση της τρόικας και οι περικοπές δαπανών κράτησαν την υπόθεση σε αναμονή.

Τις φθορές άλλωστε, είχε παραδεχθεί και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης.
Παράλληλα, έως και 60 φορές πάνω στοίχισε το έργο κατασκευής του Ολυμπιακού Κέντρου Σκοποβολής Μαρκόπουλου, το οποίο από 12 εκατ. ευρώ, έφτασε να κοστίσει 60 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως αυτή του διεθνούς Οίκου Αξιολόγησης Standar and Poor' s, η Ελλάδα πλήρωσε πανάκριβα τους αγώνες, το κόστος των οποίων, από το αρχικό ποσό των 7,7741 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 30 δισ. ευρώ.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ψιλά και θολά γράμματα στον λογαριασμό της ΔΕΗ

Ο Αρειος Πάγος θα αποφασίσει αύριο εάν το τέλος ακινήτων θα συνεχίσει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί εν αμφιβόλω ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη εσόδων που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.


Πάντως, η κυβέρνηση παίρνει ήδη τα... μέτρα της. Περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενα ποσά για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011, καλούνται σε άμεση εξόφληση των χρεών τους. Εάν δεν ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» του ΥΠΟΙΚ, θα μπει σε εφαρμογή το επόμενο σχέδιο, που αφορά την απειλή κα­τασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και κινητά περιουσιακά στοιχεία των... φοροφυγάδων.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά «θολά» σημεία σχετικά με τον διαχωρισμό του τιμολογίου (και κυρίως την πληρωμή μόνο της κατανάλωσης ρεύματος), τις απαλλαγές από το ΕΕΤΗΔΕ και την πιθανότητα διακοπής του ρεύματος.

Η εφορία στέλνει ραβασάκια

H ΔΕΗ ΑΝΑΒΕΙ ΝΕΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Σε άμεση εξόφληση των χρεών τους καλούνται περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενο τέλος ακινήτων για το 2011.

Eνώ το Δημόσιο κατέθεσε στον Αρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης και αίτηση αναστολής, ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση 1101/12 του Πρωτοδικείου, που διατάσσει να μην ενσωματώνεται το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η επιχείρηση έχει ήδη αρχίσει να στέλνει λογαριασμούς με την τρίτη δόση του ειδικού τέλους του 2012...


Επειδή όμως οι καταναλωτές... τελούν υπό σύγχυση, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια κρίσιμα ζητήματα γύρω από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα ξεκινώντας από τις οφειλές για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011. Σε άμεση εξόφληση των χρεών τους καλούνται από την εφορία περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενα ποσά. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, απειλούνται με κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και κινητών περιουσιακών στοιχείων τους.

Δεν κόβεται

Οσον αφορά το τέλος ακινήτων για το 2012 κατ' αρχάς, δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής του ρεύματος λόγω μη πληρωμής του, καθώς αυτή η απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Διακοπή της ηλεκτροδότησης γίνεται μόνο εάν οι ανεξόφλητες οφειλές, εκτός ΕΕΤΗΔΕ, υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ πάντως, οι οφειλές των νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ εκτοξεύθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 696 εκατ. από τα 388 εκατ. τον Νοέμβριο του 2011. Αντίστοιχη ήταν η αύξηση και στο ποσοστό των διακοπών ρεύματος στους καταναλωτές λόγω χρεών (210.253 στο εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου 2012 από 126.164 διακοπές το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Σε περίπτωση που κάποιοι καταναλωτές δεν πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ, ύστερα από δύο λογαριασμούς (κατανάλωσης 120 ημερών), οι οφειλές για το τέλος μεταφέρονται στις εφορίες. Επίσης όσοι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος, θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., να υποβάλουν τη σχετική αίτηση και να καταβάλουν τουλάχιστον 50 ευρώ, ώστε να πραγματοποιηθεί η βεβαίωση του υπόλοιπου ποσού.

Από κει και πέρα, ο αρμόδιος προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., μετά από δεύτερη αίτηση του φορολογουμένου, μπορεί να αποφασίσει εξετάζοντας και την φοροδοτική του ικανότητα είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, είτε τον περιορισμό του ύψους του τέλους ή και τη μη καταβολή του.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν να έχουν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ 60.000 με 70.000 ιδιοκτήτες είτε επειδή είναι άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι (με τέσσερα παιδιά και πάνω), και γενικότερα πολίτες που αποδεδειγμένα (στον έφορο) εμφανίζουν αδυναμία πληρωμής του τέλους ακινήτων.

Ωστόσο, οι καταναλωτές οι οποίοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν το τέλος μέσω του λογαριασμού του ρεύματος ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μία αρνητική έκπληξη. Με βάση τη διαδικασία τιμολόγησης που εφαρμόζει, η ΔΕΗ προχωρά σε συμψηφισμό των οφειλών, αποδίδοντας μέρος του καταβαλλόμενου ποσού ως ΕΕΤΗΔΕ, με αποτέλεσμα να θεωρεί τον λογαριασμό ρεύματος ανεξόφλητο και να απειλεί ή ακόμη και να πραγματοποιεί διακοπές ρεύματος, όπως σημειώνουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι καταναλωτές δηλαδή, εν αγνοία τους, χρωστούν ρεύμα και όχι το τέλος, πράγμα που θα ανακαλύψουν με την πάροδο του χρόνου στους επόμενους λογαριασμούς.

Πληρώνουν το ρεύμα, εξοφλούν το τέλος

Eκατοντάδες καταναλωτές ενώ επιλέγουν να εξοφλήσουν μόνο το ρεύμα δεν γνωρίζουν ότι τελικά πληρώνουν το τέλος των ακινήτων, μια και το απλήρωτο «χαράτσι» μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό σαν «ανεξόφλητο υπόλοιπο» χωρίς να υπάρχει ο διαχωρισμός αν αυτή η οφειλή αφορά το τέλος ή το ηλεκτρικό ρεύμα και εξοφλείται κατά προτεραιότητα.

Για παράδειγμα, κάποιος λαμβάνει λογαριασμό ύψους 400 ευρώ, από τα οποία τα 300 ευρώ αφορούν το ειδικό τέλος και τα υπόλοιπα 100 ευρώ την αξία του ρεύματος και τα λοιπά τέλη και επιλέγει να πληρώσει μόνο τα 100 ευρώ. Στον επόμενο λογαριασμό τα 300 ευρώ καταγράφονται σαν «ανεξόφλητο υπόλοιπο» με αποτέλεσμα εαν και πάλι επιλέξει να εξοφλήσει μόνο το ρεύμα τα χρήματά του θα πάνε για την κάλυψη μέρος του τέλους.

Πράσινο φως από τη ΡΑΕ ζητάει η επιχείρηση
Αυξήσεις σε τρεις δόσεις και κατάργηση του φθηνού κλιμακίου

Μεσοσταθμικές αυξήσεις των οικιακών τιμολογίων ρεύματος που θα κυμαίνονται από 14,5% μέχρι και 48,7% ανάλογα με την κλίμακα που βρίσκεται ο κάθε καταναλωτής ζήτησε η ΔΕΗ από τη ΡΑΕ. Μάλιστα, η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού εισηγείται από την 1η Ιανουαρίου να καταργηθεί το κλιμάκιο «801 έως 1.000 κιλοβατώρες» και να δημιουργηθεί ένα νέο «801 έως 2.000 κιλοβατώρες» ανά τετράμηνο, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε αυξημένες χρεώσεις. Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου του 2013 η ΔΕΗ ζητάει να καταργηθεί το φθηνό κλιμάκιο των πρώτων 800 Kwh ανά τετράμηνο και να μπει ένα νέο κλιμάκιο που θα είναι από 0 έως 2.000 κιλοβατώρες.

Στο σύνολο της χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις) η ΔΕΗ ζητά μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 24,9% σε τρεις δόσεις. Την 1η Ιανουαρίου να είναι γύρω στο 10,8%, την 1η Μαΐου στο 6,3% και την 1η Ιουλίου στο 6,1%. Η ΔΕΗ ζητά να εγκριθούν οι αυξήσεις και στις τρεις δόσεις από το τέλος του χρόνου. Ακόμη, σύμφωνα με την πρόταση της, ο τιμοκατάλογος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, όπως και των πολυτέκνων παραμένει αμετάβλητος στα επίπεδα του 2012. Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι πρόκειται για τη δωδέκατη αύξηση στα τιμολόγια τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ στελέχη όλων των κομμάτων χαρακτηρίζουν προκλητικά, απαράδεκτα και? εκτός πραγματικότητας τα αιτήματα της ΔΕΗ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο και αξιολόγηση όλων των υποβληθέντων από τη ΔΕΗ στοιχείων κόστους, καθώς και των τιμολογιακών της προτάσεων για το 2013, και θα υποβάλει τη δική της τελική πρόταση προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού, στο ελάχιστο δυνατό των? αναπόφευκτων πλέον ?όπως αναφέρει- αυξήσεων των τιμολογίων.

Ακόμη, πάντως, και αν δεν γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις της ΔΕΗ, το σίγουρο είναι ότι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις τιμολογίων θα είναι μεγάλες (σε διψήφιο ποσοστό) με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστό 15%-20%.



e-go.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ελληνική πόλη στην Κίνα!



Το 1993 στην πόλη Νίγια κάπου 640 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Kashgar βρέθηκε ελληνικός αμφορέας.

Ο Βρετανός εξερευνητής σερ Όρελ Στέιν, περιδιαβάζοντας την Κίνα το 1903 (106 χρόνια πριν) άκουσε από Κινέζους χωρικούς για την ύπαρξη μιας αρχαίας ελληνικής πόλης κάτω από μεγάλους αμμόλοφους.

Ένα δημοσίευμα αυστραλιανής εφημερίδας τάραξε τα ιστορικά ύδατα, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990. Το δημοσίευμα έλεγε για ελληνικό πολιτισμό σε πόλη της Κίνας. Έτσι έχουμε το παράδοξο ότι αφού ο Μέγας Αλέξανδρος έφθασε μέχρι το Γάγγη ποταμό πως υπάρχουν ελληνικές πόλεις στην Κίνα;

Μήπως ο Αλέξανδρος έφθασε μέχρι το εσωτερικό της Κίνας; Ή τουλάχιστον, έφθασαν εκεί στρατεύματά του; Αναπάντητα ιστορικά ερωτήματα, αφού δεν υπάρχουν οι ανάλογες ιστορικές πηγές που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο.

Κι όμως στην Κίνα βρέθηκε αρχαία ελληνική πόλη. Αυτό μας λέει το δημοσίευμα της Μελβούρνης το 1993.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΜΚΟ: Οι κρουαζιέρες στο Νείλο και το πάρτι εκατομμυρίων με λεφτά του δημοσίου


Παραστατικά ύψους τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ που δε δικαιολογούνται έχει βρει η Αστυνομία σε ύποπτες ΜΚΟ, που σπαταλούσαν χρήματα από το δημόσιο για την επιδότηση… δραστηριοτήτων!

Μετά από πολλούς μήνες ερευνών της οικονομικής αστυνομίας, έφτασε η στιγμή της άσκησης ποινικών διώξεων για απάτη και ξέπλυμα χρήματος σε βάρος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Η πρώτη ποινική δίωξη ασκήθηκε από την εισαγγελία Αθηνών στη ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίες, πολιτικοί μηχανικοί, διπλωματικοί υπάλληλοι.

Από τις αρχές του 2010 , η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, γράφει το Βήμα της Κυριακής. Άρχισε να δραστηριοποιείται τη δεκαετία του ’90 και είχε στόχο τη σύνδεση της θρησκευτικής συνείδησης με το περιβάλλον.

Προωθήθηκε διοργανώνοντας εννέα συμπόσια, για τα οποία ξοδεύτηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Συνήθως, τα συμπόσια διοργανώνονταν εν πλω στο Μισσισσιπή, το Νείλο, τον Δούναβη ή και την Αρκτική.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Κύκλος της Πάτμου, είχε δώσει 600.000 ευρώ για να ναυλώσει παγοθραυστικό και να φιλοξενήσει σε αυτό δεκάδες καλεσμένους σε συμπόσιο στο Βόρειο Πόλο!
Στα συμπόσια της ΜΚΟ παραβρισκόταν πρώην εστεμμένοι, ανώτατοι κληρικοί από πολλές χώρες του κόσμου, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Ο Κύκλος της Πάτμου έχει χρηματοδοτηθεί για τις δραστηριότητές του με 1.190.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών, 1,2 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, 300.000 ευρώ από τη Βουλή και περίπου 60.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού.

Από τις αστυνομικές και δικαστικές έρευνες προέκυψε ότι ο Κύκλος της Πάτμου είχε σε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα του Λονδίνου 4,2 εκατ. ευρώ, για το οποίο κανένας από τη ΜΚΟ είχε ενημερώσει τις αρχές που έκαναν τις έρευνες.

Έγγραφο της Αστυνομίας, σύμφωνα με το Βήμα, αναφέρει ότι από τον συγκεκριμένο λογαριασμό διατέθηκαν χρήματα προς άγνωστες ΜΚΟ. Κάποια ποσά καταλήξαν στα χέρια συγγενικών πρόσωπων συμμετεχόντων στον «Κύκλο».

Η Οικονομική Αστυνομία ερευνά και υπόθεση ακινήτου στο Χορευτό Πηλίου το οποίο αγόρασε μέσω off shore εταιρείας μέλος της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Βήμα της Κυριακής σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες και για τις ΜΚΟ Αληλλεγγύη, «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα», ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας, το Ιδρυμα Αγά Χαν, το Ευρωπαϊκό Πολτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών και άλλες οργανώσεις.




newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα χρυσά εφάπαξ του Κοινοβουλίου


Οποιος προλάβει το -έντονο- χρώμα του... χρήματος θα δει στη Βουλή, αφού φαίνεται πως τα τελευταία «χρυσά» εφάπαξ θα καταβληθούν στους περίπου 165-170 αποχωρήσαντες υπαλλήλους, οι οποίοι έσπευσαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη προκειμένου να εξασφαλίζουν ένα χοντρό... κομπόδεμα για τα επόμενα χρόνια.

Κι όλο αυτό υπό τον φόβο τα χρήματα αυτά να «ψαλιδιστούν» σημαντικά, όπως έγινε με τις συντάξεις των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα από το 2010.

Η άρον άρον φυγή -κυρίως υψηλόβαθμων- κοινοβουλευτικών υπαλλήλων εξηγείται εύκολα, αφού με τα τωρινά δεδομένα οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δικαιούνται και θα λάβουν διπλό εφάπαξ, το ένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως το λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και το άλλο από το ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ).

Υπολογίζεται πως από το πρώτο, ένας μέσος όρος του εφάπαξ που θα βγει για τους αποχωρήσαντες υπαλλήλους της Βουλής είναι περίπου 60.000 ευρώ, ενώ πολύ μεγαλύτερο είναι το εφάπαξ από το ΤΑΥΒ, αφού φτάνει κοντά στις 100.000 ευρώ.

«Διπλό τυχερό»

Το κόστος λοιπόν που θα κληθεί να καταβάλει το ΤΑΥΒ το επόμενο διάστημα θα ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το διπλό εφάπαξ που θα πάρουν οι υπάλληλοι που αποχωρούν θα φτάνει κατά μέσο όρο στα 160.000 ευρώ για τον καθένα, ανάλογα πάντα με τον βαθμό και τα χρόνια που έχει στην υπηρεσία.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι από το πρόσφατο «κούρεμα» τα αποθεματικά του ΤΑΥΒ έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ κάποιοι λένε πως δεν αρκούν καν να καλύψουν τα συγκεκριμένα εφάπαξ και οι δικαιούχοι θα τα λάβουν σε πολλές δόσεις.

Τα μπόνους

Το βράδυ της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού του 2013 στα μέσα του περασμένου μήνα ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισονομία» και ότι «δεν μπορούν οι υπάλληλοι της Βουλής να παίρνουν 8πλάσιο εφάπαξ σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους».

Αυτό ήταν επί της ουσίας και το «καμπανάκι» που οδήγησε από την επόμενη κιόλας μέρα -κατά δεκάδες- υψηλόβαθμα στελέχη της Βουλής που είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια, να κάνουν τα χαρτιά τους προκειμένου να βγουν στη σύνταξη.

Η αντίστοιχη «καμπάνα» ωστόσο -και όχι «καμπανάκι» όπως πριν- είχε χτυπήσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όταν προ καιρού είχε βγει εφάπαξ για πολύ υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό υπάλληλο το οποίο έφτανε τα 320.000 ευρώ.

Ολο αυτό ωστόσο συναρτάται με τα μισθολογικά των υπαλλήλων της Βουλής, τα οποία, παρότι τα τελευταία χρόνια βαίνουν μειούμενα με δεδομένη και την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, θεωρούνται υψηλά σε σχέση πάντα με τους συναδέλφους τους στο μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος όρος των μεικτών αποδοχών των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται σε 2.200 έως 2.400 ευρώ τον μήνα, με το ποσό αυτό -προ των περικοπών- να φτάνει τα 3.300 έως 3.500 ευρώ τον μήνα.
Μέσα σε αυτά τα ποσά υπολογίζονται και οι υπερωρίες των υπαλλήλων, οι οποίες κατά γενική ομολογία είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Οι υπερωρίες

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η υπερωριακή εργασία ενός υπαλλήλου στη Βουλή υπολογίζεται σε περίπου 65-70 ώρες τον μήνα (περίπου 300-400 ευρώ), όταν στο υπόλοιπο Δημόσιο οι υπερωρίες δεν ξεπερνούν τις 35-40 ώρες τον μήνα.

Το συγκεκριμένο θέμα ήταν και το μείζον της περιβόητης ρύθμισης που θα περιλαμβανόταν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία τελικώς, μετά τις απειλές των υπαλλήλων για απεργίες κατά την κατάθεση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου «τραβήχτηκε» πίσω, με το Μαξίμου να κάνει λόγο για «ωμό εκβιασμό» από τους υπαλλήλους της Βουλής.

Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλεπόταν η μείωση των μισθών των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων κατά 25%.

Στη συνέχεια ωστόσο έγινε γνωστό πως η συγκεκριμένη μείωση δεν αφορούσε τον μισθό των υπαλλήλων, αλλά τις σημαντικές περικοπές στις υπερωρίες και τα έξοδα κίνησής τους και ειδικότερα προβλεπόταν πως οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής θα εξισωθούν με αυτές των υπαλλήλων του υπουργείου των Οικονομικών, ενώ οι υπερωρίες τους δεν θα ξεπερνάνε τις 52 ώρες τον μήνα ήτοι περίπου 250 ευρώ μηνιαίως για τον κάθε υπάλληλο.

Η υποχώρηση

Τελικώς, όπως ξεκαθαρίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, «δεν υπάρχει καμία διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να αφορά στους υπαλλήλους της Βουλής».

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Το θέμα προκάλεσε κόντρα μεταξύ γενικής γραμματείας της κυβέρνησης και οικονομικού επιτελείου, αφού φέρεται να υπήρξε διάσταση απόψεων -στα όρια της αντιπαράθεσης- του γ.γ. της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα όταν ο δεύτερος έδωσε στον πρώτο την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που περιλάμβανε τη ρύθμιση με τις περικοπές των υπαλλήλων της Βουλής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου -με την αρχική της μορφή- είχε αρχίσει να κάνει τον προβλεπόμενο? κύκλο και στα υπουργικά γραφεία ώστε να πάρει τις απαιτούμενες υπογραφές, ωστόσο, ποτέ δεν δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ως είχε.





ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...