Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Εστηναν κηδείες για να νομιμοποιήσουν νεκροταφείο

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις οκτώ τελετές κηδειών που πραγματοποιήθηκαν παραμονές δεκαπενταύγουστου σε ζώνη απολύτου προστασίας και αναδασωτέα έκταση στον Υμηττό για να νομιμοποιηθεί το νέο κοιμητήριο της Γλυφάδας, φέρνουν στο φως οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στο φάκελο που στάλθηκε στον εισαγγελέα για να αξιολογήσει τις παραβάσεις και τις απολογίες και να επιβάλλει κυρώσεις στο δήμο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επικαλείται επώνυμες μαρτυρίες κατοίκων, οι οποίες περιλαμβάνονται και στα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν προ μηνών, σύμφωνα με τις οποίες, τα περισσότερα φέρετρα ήταν άδεια (!) και όσοι νεκροί ενταφιάστηκαν «ψαρεύτηκαν» από τα αζήτητα για να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Το σίριαλ θρίλερ με το νεκροταφείο εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία καθώς ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κ. Κόκκορης και ο Μητροπολίτης Παύλος αντικρούουν τους ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι για ότι έγινε το περασμένο καλοκαίρι στον Υμηττό υπάρχουν βιντεοσκοπημένα στοιχεία (!) εν ήδη ντοκουμέντων που επαληθεύουν την βεβαιότητα των τελετών. «Από τις οκτώ τελετές οι τέσσερις συνοδεύονταν από συγγενείς και οικογένειες, οι υπόλοιποι τάφοι ήταν ομαδικοί», απαντούν από το δήμο Γλυφάδας.

Οτι και αν έγινε πάντως καταμεσής του θέρους και της χαλαρότητας των διακοπών, αποδεικνύει περίτρανα ότι η επιχείρηση νεκροταφείο στη Γλυφάδα ήταν προμελετημένη και οργανώθηκε σε όλες τις λεπτομέρειες, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζονται οι πραγματικές ανάγκες του δήμου.

Το παλιό νεκροταφείο έχει κορεστεί εδώ και καιρό και όπως επισημαίνουν συνεργάτες του δημάρχου, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο δημοτικά σχολεία και υπάρχουν αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων από το 1965, πως το χώμα είναι ακατάλληλο για την αποσύνθεση των θανόντων. Κανείς όμως δεν μπήκε στον κόπο να δώσει λύση μιας και για τα νεκροταφεία γίνεται μάχη στην Αττική ελλείψει χώρων και κορεσμού και όλα είναι παράνομα.

Ακόμη και οι 8 τελετές δεν έγιναν τυχαία

Φαίνεται λοιπόν ότι δήμος Γλυφάδας και εκκλησία σε αγαστή συνεργασία αποφάσισαν να παρακάμψουν την γραφειοκρατία που συνεπάγεται μια νέα χωροθέτηση και έστειλαν τα μηχανήματα για να διαμορφώσουν το χώρο (συνολικά 40 στρέμματα) στις 12 Αυγούστου. Έκτοτε και παρά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα, η εκκλησία με τρισάγια και λειτουργίες στο ναό επιχειρεί να μονιμοποιήσει το χώρο. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ακόμη και ο αριθμός των οκτώ κηδειών που τελέστηκαν αυθημερόν στο λυόμενο εκκλησάκι που στήθηκε στο κοιμητήριο, δεν ήταν τυχαίος.

Στηρίζεται σε μία παλαιότερη κοινή υπουργική απόφαση του 1978, σύμφωνα με την οποία δέκα σταυροί σε μία έκταση μπορούν αυτομάτως να μετατρέψουν το χώρο σε κοιμητήριο, χωρίς φυσικά να το νομιμοποιούν αφού και για τα κοιμητήρια ο νόμος προβλέπει διαδικασίες (μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υγειονομικές μελέτες,

οικοδομική άδεια για το ναό κ.α) που είναι επιβεβλημένο να τηρηθούν. Είναι ένα κόλπο που σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη που έχει ασχοληθεί πολλές φορές με αντίστοιχες περιπτώσεις κάνουν οι δημοτικοί άρχοντες για να «οχυρώνουν» το χώρο. Στην περίπτωση βέβαια της Γλυφάδας οι νεκροί ήταν οκτώ αλλά αυτά αποτελεί μια μικρή λεπτομέρεια!

Ο δήμαρχος Γλυφάδας επιμένει ότι η χωροθέτηση του κοιμητηρίου στην επίμαχη θέση (τοποθεσία Πατητήρι) προβλέπεται στις μελέτες του ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) του 1995 και ζητά να υπάρξει άμεσα λύση από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να επιλυθεί ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του το τελευταίο διάστημα για συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα δεν υπήρξε ανταπόκριση, παρά τις πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ ότι το σχέδιο για εναλλακτική λύση έχει ωριμάσει.

Η πρόταση για χώρο στην Ευελπίδων


Πληροφορίες αναφέρουν ότι προ εβδομάδων σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Πάρη Κουκουλόπουλο και υπηρεσιακών παραγόντων από τον ΟΡΣΑ, προτάθηκε μία έκταση στην περιοχή του Υμηττού από την πλευρά της Ευελπίδων που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες και άλλων όμορων δήμων. Έκτοτε όμως δεν υπήρξε καμία επίσημη τοποθέτηση για το χώρο, με αποτέλεσμα όσο περνά ο καιρός η κατάσταση να γίνεται όλο και πιο αφόρητη για το δήμο που πιέζει μαζί με την εκκλησία για γρήγορες αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου καθώς στην περιοχή βρίσκεται το μπαζωμένο ρέμα της Ντούνας και υπάρχει ο φόβος με τις πρώτες βροχές η περιοχή να πλημμυρίσει όπως έγινε και πέρσι.

Κατά πληροφορίες οι επιθεωρητές έχουν αξιολογήσει τις παραβάσεις του δήμου Γλυφάδας για το παράνομο νεκροταφείο και ετοιμάζονται να επιβάλλουν τα νόμιμα πρόστιμα που κατά πληροφορίες θα ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. 



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ λόγω πολιτικών πιέσεων


Δεν πληρούσε τα κριτήρια, λέει ο Μπαρόζο

Μέσω πολιτικών πιέσεων έγινε τελικά δεκτή η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τονίζει ότι ο Επιτροπή είχε ξεκαθαρίσει ότι η χώρα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη της. 

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταστήσει σαφές με έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη.

«Αλλά υπήρξε πολιτική βούληση για την αποδοχή της Ελλάδας. Ασκήθηκε τεράστια πολιτική πίεση από τις χώρες μέλη για την εισδοχή», λέει τώρα ο κ. Μπαρόζο. 

Αναφερόμενος στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι εμπόδισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις, όταν οι δύο αυτές χώρες παραβίασαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης , όταν υπερέβησαν τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2003-2006.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορεί τις αγορές ότι «καλλιεργούν τον πανικό» κατά τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης. Οι αγορές δεν είναι «άμεμπτες», δηλώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο. «Προηγουμένως οι εμπειρογνώμονες και οι αγορές μάλλον υποτιμούσαν τα προβλήματα χρέους. Τώρα ορισμένες φορές υπερβάλλουν για τους κινδύνους και καλλιεργούν τον πανικό», αναφέρει. 

Πηγή: 24h.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Μήνυμα» από τις ψυχές του Περλ Χάρμπορ


Η οικογένεια Ντε Βάνι, κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Χαβάι, επισκέφθηκε το μνημείο «Αριζόνα Μεμόριαλ» για τους νεκρούς του Περλ Χάρμπορ.
Ένα μέλος της οικογένειας, η Σούζαν, στάθηκε πάνω το σημείο όπου βρίσκεται ο υγρός τάφος των Αμερικανών ναυτών και άρχισε να τραβά φωτογραφίες.
Όταν η οικογένεια γύρισε στο ξενοδοχείο, άρχισε να κοιτά τις φωτογραφίες από την απογευματινή τους επίσκεψη. Τότε η Σούζαν συνειδητοποίησε τη μορφή που αναδυόταν από το νερό και είχε αποτυπωθεί αμυδρά στο κάδρο.
Αμέσως έδειξε τη φωτογραφία στο σύζυγό της, χωρίς να πει κουβέντα και μετά στα παιδιά της. Όλοι έμειναν αποσβολωμένοι.
Όταν ξεπέρασαν το σοκ, θεώρησαν ότι η μορφή της φωτογραφίας είναι ένα μήνυμα από τον κόσμο των νεκρών.
«Έμοιαζε πραγματικά λυπημένη η μορφή. Το πρόσωπο ήταν νεαρής ηλικίας. Ίσως συμβολίζει τους άνδρες που χάθηκαν», δήλωσε η Σούζαν.
Στο βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ από τους Ιάπωνες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1941, σκοτώθηκαν 1.177 Αμερικανοί ναύτες. Οι περισσότερες σοροί δεν ανασύρθηκαν ποτέ.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η υγεία των Ελλήνων θύμα της κρίσης χρέους, δείχνει βρετανική έρευνα


Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων έχει η κρίση χρέους που πλήττει την χώρα, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών, ενώ όλο και περισσότεροι στρέφονται στα ναρκωτικά και στην πορνεία και ραγδαία αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα μόλυνσης με τον ιό HIV, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση βρετανών ερευνητών.
Τα σκληρά οικονομικά μέτρα λιτότητας και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας προκαλούν κατάθλιψη σε ολοένα και περισσότερους πολίτες και ωθούν στην εξάρτηση από ουσίες, ενώ η συρρίκνωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών του δημοσίου περιορίζει τις δυνατότητες των ανθρώπων να έχουν ιατρική βοήθεια.
"Η εικόνα της υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική," τονίζει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Βρετανίας, ο οποίος δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στην ιατρική επιθεώρηση Lancet. "Διαπιστώνουμε... ανησυχητικές τάσεις--διπλασιασμό των αυτοκτονιών, αύξηση των ανθρωποκτονιών, αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων μόλυνσης με HIV και οι πολίτες αναφέρουν ότι η υγεία τους επιδεινώνεται, αλλά δεν επισκέπτονται γιατρό παρότι νιώθουν ότι θα έπρεπε," υπογραμμίζει.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε 17% αύξηση των αυτοκτονιών από το 2007 ως το 2009, ενώ από επίσημα στοιχεία που προβλήθηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, από 25% ως 40%.
Σημειώνεται πως το πόρισμα της μελέτης προτείνεται, από τον Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και συνεργάτη του Στάκλερ, να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους. "Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μία προειδοποίηση του τι μπορεί να συμβεί αν πραγματοποιηθούν σημαντικές περικοπές στον τομέα της υγείας εξαιτίας της ύφεσης," τόνισε σε τηλεφωνική του συνέντευξη.
Προηγούμενη έρευνα του Μακί, του Στόκερ και άλλων επιστημόνων, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά τη διετία 2008-2009 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης της ανεργίας. Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο.
Στην τελευταία έρευνα διαπιστώνεται επίσης μία σημαντική αύξηση στα κρούσματα μόλυνσης με HIV στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 2010 και εκτιμάται πως τα κρούσματα του ιού του AIDS θα αυξηθούν κατά 52% φέτος.
Επίσης, αυξήθηκαν κατά 20% τα ποσοστά χρηστών ηρωίνης το 2009 ενώ συγχρόνως οι περικοπές στον προϋπολογισμό το 2009 και το 2010 οδήγησαν στην κατά 30% μείωση των κρατικών προγραμμάτων βοήθειας των τοξικομανών και παροχής υπηρεσιών πρόληψης κατά του HIV. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι τοξικομανείς μολύνονται σκοπίμως με τον HIV, προκειμένου να λάβουν το μηνιαίο επίδομα των 700 ευρώ και συντομότερη ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης για τους χρήστες.
Τέλος, λόγω της κρίσης, εντάθηκαν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρίες καθώς επιβλήθηκαν μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και με απλήρωτους λογαριασμούς να επιβαρύνουν περαιτέρω τις φαρμακευτικές εταιρίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πχ η ελβετική εταιρία Roche να διακόψει την προμήθεια φαρμάκων για τον καρκίνο σε ορισμένα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας καθώς δεν τα έχουν πληρώσει και οι ασθενείς να κληθούν να τα προμηθευτούν από φαρμακεία.
Αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες υποχρεώνονται να δεχτούν, αντί μετρητών χρημάτων, ελληνικά κρατικά ομόλογα για την αποπληρωμή ορισμένων υπέρογκων χρεών.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιμένουν σε συμπληρωματικά μέτρα για την έκτη δόση

Νέα σκληρά μέτρα, κυρίως για το δημόσιο τομέα, και έντονη δυσπιστία, περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για την έκτη δόση. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και θα εστιάσουν στα μέτρα προσαρμογής της περιόδου 2013-2014.

Η τρόικα ζητεί τώρα επέκταση του νέου μισθολογίου σε σώματα ασφαλείας και ΔΕΚΟ και πιο «γενναία» εφεδρεία και άμεσες απολύσεις, νέες περικοπές στην υγεία και πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των κατώτατων μισθών των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από το 2012. Τη στιγμή που Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ αναμένουν την έκθεση της τριμερούς επιτροπής για να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας μας από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, τα μέλη της τριμερούς δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, πριν κλείσουν όλοι οι λογαριασμοί του Μεσοπρόθεσμου έως το 2014, μαζί βέβαια με τις αυτούς που αφορούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τα κλειστά επαγγέλματα.
Μάλιστα, σε δηλώσεις τους σε ξένα Μέσα, δηλώνουν μάλλον δύσπιστοι για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, και ο αντίστοιχος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ματίας Μορς, προειδοποιούν πως τα μέτρα του σχεδίου για τη «διάσωση» της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν, εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι σαφές πως το πρόγραμμα (διάσωσης) δεν θα επιτύχει, εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ» ο Πόουλ Τόμσεν, προσθέτοντας πως, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος, «είναι δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω». «Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης», επισημαίνει ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ. Ο κ. Ματίας Μορς, με τη σειρά του, ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. «Οι Ελληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Ομως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και, συχνά, οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν», σημειώνει ο Μορς στη «Welt Am Sontag».
Στο κλίμα αυτό, λοιπόν, η τρόικα επιμένει σε συμπληρωματικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με στόχο την πρόσθετη εξοικονόμηση πόρων ύψους 2,5 δισ. για τα μέτρα για το 2013 και το 2014. Οι βασικοί προβληματισμοί στο να δεχθούν τα νέα μέτρα είναι οι πιθανές αστοχίες που μπορεί να υπάρξουν, αλλά και το βάθος της ύφεσης για τον επόμενο χρόνο, καθώς κανείς δεν μπορεί από τώρα να εγγυηθεί ότι θα περιοριστεί στο 2,5% του ΑΕΠ.
Με στόχο, λοιπόν, να πετύχει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τον επόμενο χρόνο στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, η τρόικα ζητεί να προστεθούν:
1. Η επέκταση στο στενό δημόσιο τομέα του ενιαίου μισθολογίου και στα Σώματα Ασφαλείας και η εφαρμογή του μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ -εισηγμένες και μη- όπως είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικά για τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι ελεγκτές ζητούν άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την κατάργηση επιδομάτων και υπερωριών υπαλλήλων δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί σε ΣΣΕ.
2. Η επέκταση του μέτρου εφεδρείας σε πάνω από 30.000 ακόμη και στις 50.000 υπαλλήλους και την απόλυση των υπαλλήλων ή υπηρεσιών, που συγχωνεύονται ή καταργούνται, ώστε να υπάρξει άμεση ελάφρυνση των δημοσίων δαπανών. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής αναμένεται να έχουν και πάλι συναντήσεις με την ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να γίνουν νέοι υπολογισμοί.
3. Η επανεξέταση του συστήματος δαπανών στο σύστημα υγείας, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 6 δισ. ευρώ έως το 2014, κάτι που περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο του Μαρτίου, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.
4. Στα φορολογικά, το μόνο που συζητούν με τους επιτελείς του ΥΠΟΙΚ, είναι η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2012, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Το σκεπτικό του μέτρου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
5. Στο εργασιακό, εκτός από την απελευθέρωση των επιχειρησιακών συμβάσεων, ζητεί με όλο και περισσότερη επιμονή την κατάργηση των κατώτερων μισθών που ορίζει η ΣΣΕ, με στόχο την κινητικότητα των εργαζομένων και την αύξηση της απασχόλησης. Για το λόγο αυτό, θα συναντηθούν και πάλι σήμερα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη.
Εκτός από τα νέα μέτρα, όμως, οι εκπρόσωποι των ελεγκτών εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι με το θέμα των «κλειστών» επαγγελμάτων και ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις στο ύψος των αμοιβών, στο κόστος των συμβολαιογραφικών πράξεων, στον αριθμό των φαρμακοποιών, ίδρυση εταιρειών πολλαπλών δραστηριοτήτων (παροχής όχι μόνο δικηγορικών αλλά και άλλων υπηρεσιών όπως λογιστικών) και επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού των εισφορών προς τα Ταμεία και τους συλλόγους.
Καταγγελίες
Στελέχη της τρόικας, κατά τη διάρκεια της πολυήμερης παρουσίας της στην Αθήνα, τώρα και τις τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, είχαν την ευκαιρία να δουν από πιο... κοντά το θέμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν αποδέκτες ακόμη και καταγγελιών από επιχειρηματίες που δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη και απευθύνθηκαν για… λύση στην τρόικα. Οι δανειστές θεωρούν απαράδεκτη την καθυστέρηση στην καταγραφή των μη κατονομαζόμενων επαγγελμάτων, στην έκδοση αποφάσεων για την άρση φραγμών, αλλά και για την ολοκλήρωση των 15 νομοθετικών πράξεων με τις οποίες θα «απελευθερωθούν» τα επαγγέλματα δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών αρχιτεκτόνων και ορκωτών λογιστών.
Κριτική για το θέμα της απελευθέρωσης επαγγελμάτων
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τα στελέχη της τρόικας θεωρούν ότι, ακόμη και αν γίνουν οι παρεμβάσεις, δεν είναι αρκετές, και ασκούν πιέσεις για πρόσθετες κινήσεις, ανάγοντας το θέμα ως μία από τις προτεραιότητες του μνημονίου.
Μάλιστα, άσκησαν έντονη κριτική για την κωλυσιεργία της καθυστέρησης της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων των οδικών μεταφορών (ταξί και φορτηγά Δ.Χ.), για τα οποία έχουν πάρει διαβεβαιώσεις από το αρμόδιο υπουργείο για άμεση απελευθέρωση. Ειδικά για τα ταξί, το σχέδιο προβλέπει την άμεση απελευθέρωση του κλάδου, ενώ για τα φορτηγά δημοσίας χρήσεως, το αργότερο έως τις αρχές του 2012.
To 2013-2014
Οσο για πρόσθετα μέτρα της διετίας 2013-2014, και οι δύο πλευρές τηρούν σιγήν ιχθύος. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τον από μηχανής θεό του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, για να πάρει μια βαθιά δημοσιονομική ανάσα.
Οι τελικές αποφάσεις για την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, ακόμη και αν αυτή φτάσει το 50%, από το 21% που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, θα φέρουν μαζί τους και το καλό «πακέτο» για την Ελλάδα. Από μόνο του, το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους θα σημάνει την ελάφρυνση των υποχρεώσεων πληρωμής τόκων.
Επίσης, η στήριξη των τραπεζών από το EFSF, αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση των 109 δισ. ευρώ θα διασφαλίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τους δανειστές μας. Πάντως, και οι δύο πλευρές ελπίζουν σε ένα καλό αποτέλεσμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, που θα μειώνει το βάρος πληρωμής τόκων και, άρα, το πακέτο μέτρων, και θα παράσχει μεγαλύτερη ρευστότητα στην Ελλάδα, στηρίζοντας επενδύσεις και ανάπτυξη, που θα μειώσει ταχύτερα το έλλειμμα. Το νέο σενάριο, του μνημονίου έως το 2014, θα οριστικοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα (σύμφωνα με δηλώσεις του κου. Γιούνγκερ) οι αναλυτικές εκθέσεις που θα πάνε για έγκριση στο συμβούλιο. Τα μέτρα θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που πρέπει να ανακοινωθεί την 28η Οκτωβρίου.
naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...