Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Νέα δομή για αστέγους στο δήμο Αθηναίων


Μια νέα κοινωνική δομή του δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την παροχή στέγης, ξεκινά τη λειτουργία της με έδρα στην οδό Κουμουνδούρου.

Στόχος της δομής «Νόστος» είναι η κάλυψη βασικών αναγκών, όπως τροφή και ένδυση, καθώς και η παροχή υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής υγιεινής.

Η νέα δομή διαθέτει και προσφέρει: Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας και Παροχή συσσιτίου.

Το Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, ώρες 09:00 - 21:00. Εξυπηρετεί 50 άστεγα άτομα ημερησίως, καλύπτει τις βασικές ανάγκες των εξυπηρετούμενων, δηλαδή σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή και φροντίδα υγεία. Επίσης παρέχει υπηρεσίες διάγνωσης αναγκών, πληροφόρησης και προσανατολισμού, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και συμβουλευτικής για την απασχόληση εξατομικευμένα για κάθε φιλοξενούμενο.

Ο ξενώνας λειτουργεί επίσης επτά ημέρες την εβδομάδα όλο το 24ωρο. Έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 25 ατόμων ημερησίως και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών, καλύπτει τις βασικές ανάγκες των φιλοξενουμένων πέραν της στέγης, δηλαδή φαγητό, ένδυση, προσωπική υγιεινή και φροντίδα υγείας. Στη διάρκεια της φιλοξενίας, παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Παράλληλα διοργανώνει και υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης, προσέγγισης ωφελουμένων, καθώς και προσέλκυσης εθελοντών και χορηγών. Επίσης δράσεις συλλογής αγαθών.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άτομα άστεγα, που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από τη φτώχεια. Για να ενταχθεί κάποιος ή κάποια στον κατάλογο των δικαιούχων λαμβάνονται υπ' όψιν αντικειμενικά κριτήρια, όπως η έλλειψη στέγης ή η επισφαλής στέγη, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση (π.χ. μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες), η ανεργία και η κατάσταση υγείας.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξη στην κοινωνική δομή είναι τα εξής:

1.    Αίτηση

2.    Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριο ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο

3.    Έγγραφο που βεβαιώνει την τελευταία διεύθυνση, προσωρινή ή άλλη, κατοικίας, όπως για παράδειγμα λογαριασμός Δ.Ε.Η ή Ο.Τ.Ε. ή έγγραφο από την εφορία ή ενοικιαστήριο ή οποιοδήποτε άλλο.

Η κοινωνική δομή θα λειτουργεί από τον δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την Ε.Κ.Πο.Σ.Π.Ο. «ΝΟΣΤΟΣ», την ΑμΚΕ «ΙΑΣΙΣ» και τη ΧΕΝ Ελλάδος και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εποπτεύεται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων.

Για πληροφορίες και αιτήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Διαμεσολάβησης του προγράμματος, Κουμουνδούρου 35, 1ος όροφος, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10.00 - 15.00, στα τηλέφωνα: 210 8815310, 210 86655039, 210 3624291, στο www.nostosathens.gr και στο email: nostos@ath.forthnet.gr.



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ηλεκτροσόκ ευρείας κατανάλωσης


Η πρωτοποριακή συσκευή, ονόματι Thync η οποία, όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί της έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την κατάσταση λειτουργίας του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αλλαγή της διάθεσης του ατόμου.

Ο Sumon Pal και ο Jamie Tyler επέλεξαν να αφήσουν το πανεπιστήμιο του Harvard για να υλοποιήσουν μια πρωτοποριακή συσκευή, η οποία, όπως ισχυρίζονται έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την κατάσταση λειτουργίας του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αλλαγή της διάθεσης του ατόμου.

Το Thync (www.thync.com) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Consumer Electronics Show στο Las Vegas και ανήκει στην κατηγορία των ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες ονομάζονται wearables και λειτουργούν ως επέκταση του ανθρώπινου σώματος. Συνήθως τα wearables συλλέγουν δεδομένα που έχουν σχέση με τον κάτοχό τους, όπως η ένταση και η συχνότητα της άσκησής του, η διάρκεια του ύπνου του και η θερμιδική αξία των τροφών που καταναλώνει, τα οποία στη συνέχεια αναλύουν για να αποκαλύψουν μοτίβα που θα τον βοηθήσουν να αλλάξει συνήθειες και να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του.



Η ειδοποιός διαφορά του Thync είναι ότι έχει κατασκευαστεί για να βελτιώνει τη ζωή του κατόχου του, χωρίς να του ζητάει να κάνει κάποια αλλαγή στις συνήθειες του.



Η συσκευή στέλνει ηλεκτρικά σήματα χαμηλής έντασης στον εγκέφαλο, με στόχο να ενεργοποιήσει συγκεκριμένες ομάδες νεύρων, αλλάζοντας την κατάστασή του. Σε αυτήν τη φάση το Thync έχει δύο επιλογές: ήρεμος και ενεργητικός, αλλά σύμφωνα με τον Pal, ο οποίος είναι ο νευροεπιστήμονας της ομάδας, στο μέλλον θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές, όπως δημιουργικότητα, συγκέντρωση και κινητοποίηση.

Ο έλεγχος της συσκευής γίνεται μέσω εφαρμογής που είναι εγκατεστημένη στο smart phone του κατόχου, από την οποία γίνεται η επιλογή της κατάστασης που επιθυμούμε και ρυθμίζεται σταδιακά η ένταση των ηλεκτρικών σημάτων.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν δοκιμάσει ήδη το Thync, το οποίο ωστόσο δεν έχει καταφέρει να πάρει ακόμα την έγκριση της αρχής ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων των Η.Π.Α. Παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές έχουν βρει το διακριτικό όρο transcranial electrical stimulation για να περιγράψουν αυτό που κάνει η συσκευή στον εγκέφαλο, στην ουσία πρόκειται για ηλεκτροσόκ χαμηλής έντασης.

Επομένως, το ερώτημα που απασχολεί τη ρυθμιστική αρχή, γιατρούς, όπως ο John M. Grohol και τους αγοραστές, είναι κατά πόσο τα ηλεκτρικά σήματα επηρεάζουν μόνο τις επιθυμητές ομάδες νεύρων.

Αν τελικά, το προϊόν γίνει εμπορικά διαθέσιμο, ανοίγει νέα διαδρομές στον έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου και ενδεχομένως στη θεραπεία παθήσεων, όπως η κατάθλιψη ή οι αγχώδεις διαταραχές που είναι δυσάρεστες για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πάνω από 5.000 ο αριθμός των θυμάτων στο Νεπάλ


O σεισμός που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ προκάλεσε το θάνατο 5.057 ανθρώπων, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι τραυματίες, διευκρίνισε ο υπεύθυνος του υπουργείου για τη διαχείριση καταστροφών Ραμεσουόρ Ντανγκάλ.Εξάλλου από τον περιφερειακό κυβερνήτη Ουντάβ Μπαταράι έγινε σήμερα γνωστό πως έως 250 άνθρωποι αγνοούνται από χιονοστιβάδα που έπληξε ένα χωριό στην περιφέρεια Ράσουα, μια δημοφιλή περιοχή πεζοπορίας βόρεια της πρωτεύουσας Κατμαντού.

Ξένοι τουρίστες ενδέχεται να βρίσκονται μεταξύ των αγνοουμένων από τη χιονοστιβάδα, η οποία έπληξε το χωριό Γκονταταμπέλα. Ο ισχυρός σεισμός των 7,9 βαθμών του περασμένου Σαββάτου έχει προκαλέσει πολλές χιονοστιβάδες στο Νεπάλ.

"Η περιοχή αυτή είναι ένα φυσικό πάρκο το οποίο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Προσπαθούμε να τους διασώσουμε, όμως η κακοκαιρία και οι βροχοπτώσεις εμποδίζουν τις προσπάθειες", δήλωσε ο Μπαταράι.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προετοιμαστείτε σωστά για τις Πανελλαδικές – Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι


Σε 20 ημέρες από σήμερα, στις 18 Μαΐου, ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η αγωνία κορυφώνεται.

Πέρα από το διάβασμα όμως, οι υποψήφιοι και οι γονείς τους πρέπει να ξέρουν τα συγκεκριμένα στάδια που απαιτούνται για να υποβάλλουν το μηχανογραφικό δελτίο χωρίς λάθη και παραλείψεις.

Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.

Μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικών Λύκείων (ΕΠΑΛ), θα πρέπει να πάνε στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση- δήλωση τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκεί θα αποκτήσουν έναν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους.

Οσοι είναι υποψήφιοι χωρίς νέες εξετάσεις θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.

Οσοι υπάγονται στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (αφορά το 5% των εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι που εμπίπτουν σ' αυτή την κατηγορία, θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Μαχαίρι» στις πλαστικές σακούλες από την ΕΕ


Δραστικά μέτρα για να μειωθούν οι πλαστικές σακούλες από 50% μέχρι το 2019 και έως και 80% μέχρι το 2025 υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την νέα ευρωπαϊκή οδηγία τα κράτη μέλη έχουν δυο επιλογές:

- είτε να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η μέση ετήσια κατανάλωση δεν θα υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025. Πρακτικά αυτό σημαίνει μείωση από 50 έως και 80% εάν υπολογίσει κανείς ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, κάθε πολίτης της ΕΕ χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 198 πλαστικές σακούλες.

- είτε, εναλλακτικά, να εξασφαλίσουν ότι, από τα τέλη του 2018, αυτές οι σακούλες δεν θα δίδονται στους καταναλωτές δωρεάν

Οι λεπτές πλαστικές σακούλες (πάχος μικρότερο από 0,05 χιλιοστά) αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πλαστικών σακουλών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ, και καθώς δεν μπορούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν, μετατρέπονται πιο γρήγορα σε απόβλητα μολύνοντας τα υδάτινα οικοσυστήματα.



topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι προβλέπεται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τα 7 δημοψηφίσματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα


Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι κάτι που συζητείται πολύ τελευταία, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραδέχεται στη συνέντευξή του ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό εάν χρειαστεί. Ας δούμε τι προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον εφαρμοστικό νόμο.

Πότε διενεργείται δημοψήφισμα

To δημοψήφισμα είναι μορφή άμεσης δημοκρατίας. Διενεργείται, κυρίως, με πρωτοβουλία των οργάνων της πολιτείας ή και ομάδας πολιτών (υπό προϋποθέσεις). Δίνεται η δυνατότητα στο εκλογικό σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει ένα ζήτημα μείζονος σημασίας.

Στην Ελλάδα το δημοψήφισμα θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στο Σύνταγμα του 1927 (άρθρο 125 παρ. 2) και αφορά το συνταγματικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα (2008), προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα: το πρώτο είναι για «κρίσιμα εθνικά θέματα» και το δεύτερο για ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, στο άρθρο 44, παρ. 2 προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για:
Ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από δημοσιονομικά. Προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών (180 βουλευτές), ύστερα από πρόταση των 2/5 του συνόλου (120 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Κρίσιμα εθνικά θέματα. Προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές), που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα ερωτήματα και η ψηφοφορία

Ο εφαρμοστικός νόμος (4023/11) προβλέπει τις λεπτομέρειες.

Ο ψηφοφόρος καλείται να εκφράσει την προτίμηση του στο ερώτημα ή στα ερωτήματα, που καθορίζονται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Οι πολίτες πρέπει να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφαση της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Το ερώτημα ή τα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους διατυπώνονται κατά τρόπο σαφή και σύντομο.

Η ψηφοφορία διεξάγεται μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος. Όπως και στις εκλογές, ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η Κυριακή, ενώ η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας.

Τα 7 δημοψηφίσματα της Ελλάδας

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, έχουν διεξαχθεί επτά δημοψηφίσματα σε μια χρονική περίοδο 54 ετών, με τις έξι περιπτώσεις το ερώτημα να σχετίζεται με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) και μια για την έγκριση συντάγματος. Σημειώνεται ότι τα τρία από τα επτά δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν από δικτατορικά καθεστώτα.

1920: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%. Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τη Βρετανία που δεν επιθυμεί την επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου. Οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.

1924: Η Δ' Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 13 Απριλίου με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας. Η διαδικασία οργανώνεται από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας ψηφίζει το 69,95% των ψηφοφόρων και κατά το 30,05%. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης.

1935: Προκηρύχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη κι έμεινε στην ιστορία ως «νόθο δημοψήφισμα». Το ερώτημα ήταν η κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας ψήφισε το 97,88% των ψηφοφόρων, ενώ το «όχι» απέσπασε μόλις το 2,12%.

1946: Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β' ψήφισε το 69%, κατά το 20% και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας το 11%.

1968: Η χούντα των συνταγματαρχών διενεργεί δημοψήφισμα στις 29 Σεπτεμβρίου για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια. Στο δημοψήφισμα - παρωδία το «ναι» αποσπά ποσοστό 92,21% και το «όχι» το 7,79%. Στη διαδικασία δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί ή εκτοπιστεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

1973: Το δεύτερο δημοψήφισμα - παρωδία της Απριλιανής δικτατορίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου εκείνου του έτους. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και αντιπροέδρου (Οδυσσέας Αγγελής) της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας. Υπέρ ψήφισε το 78,43% και κατά το 21,57%.

1974: Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Το 69,2% των ψηφοφόρων ψηφίζει κατά της βασιλευόμενης δημοκρατίας, έναντι 30,82% που είναι υπέρ της επαναφοράς του θεσμού της βασιλείας.



huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...