Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Βολεύτηκαν οι "εκλεκτοί" των υπουργών


Φαίνεται πως εν καιρώ Μνημονίου, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δεν αφορούν ακόμα σε όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων, ούτε σε όλα τα υπουργεία, αφού σε σχετικό του δημοσίευμα ο "Αδέσμευτος Τύπος" αποκαλύπτει το "φαγοπότι" που έχουν στήσει εδώ και χρόνια, αρκετοί "εκλεκτοί" στα υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.
Πιο αναλυτικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι την ώρα που κλείνουν σπίτια από την ανεργία και το ΙΚΑ δανείστηκε άλλα 200 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις, στα εν λόγω υπουργεία παρατηρείται αύξηση μισθών από 400 έως 700 ευρώ στους ημετέρους που υπηρετούν σε γραφεία υφυπουργών και γενικών γραμματέων.
Η απόφαση που φέρνει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος" δεν έχει προηγούμενο και ξεπερνά ακόμα και τα πιο "πράσινα" ρουσφέτια.
Για περίπου 500 εκλεκτούς του συστήματος καταργούνται οι διατάξεις του νέου μισθολογίου, καθώς πριμοδοτούνται τόσο με υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, όσο και με μεγαλύτερο βαθμό, ανεξάρτητα από το αν το νέο μισθολόγιο τους υποχρεώνει σε χαμηλότερες αποδοχές, με βάση τα πραγματικά τους έτη υπηρεσίας.
Αυτή η μισθολογική τακτοποίηση των "ημετέρων" θα κοστίσει 2,1 εκατ. ευρώ επιπλέον στον προϋπολογισμό του 2012 και 1,8 εκατ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.
Η απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και έχει ως εξής:
* Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου μέλους της κυβέρνησης έχει τις αποδοχές του Μισθολογικού Κλιμακίου 4 του Α' Βαθμού κατηγορίας ΠΕ.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο επιτελάρχης του πολιτικού γραφείου του υπουργού ή του υφυπουργού έχει από την 1/11/2011 μισθό 2.271 ευρώ, ανεξάρτητα από το εάν έχει ή δεν έχει πτυχίο Πανεπιστημίου και ανεξάρτητα από το αν δεν έχει την προϋπηρεσία των 33 ετών που αντιστοιχεί στον Α' βαθμό του νέου μισθολογίου.
Πέραν αυτών παίρνει και το επίδομα θέσης έως και 700 ευρώ με εκτός έδρας.
* Οι ειδικοί σύμβουλοι που έχουν χρεωθεί σε γραφεία υφυπουργών και γενικών γραμματέων, να έχουν διδακτορικό παίρνουν αποδοχές 2.146 ευρώ, ενώ αν έχουν πτυχίο ΤΕ πάνε αυτόματα στα 1.999 ευρώ.
* Οι σύμβουλοι με μεταπτυχιακό πάνε στο μισθολογικό κλιμάκιο 4 (ΜΚ 4) και στο Β' Βαθμό, με μισθό 2.063 ευρώ. Στην πράξη αμείβονται με τις αποδοχές που αντιστοιχούν σε υπάλληλο με 28 έτη προϋπηρεσίας, είτε έχουν στο δημόσιο 5 χρόνια, είτε 20.
* Οι σύμβουλοι συνεργάτες με πτυχίο, παίρνουν το μισθό υπαλλήλου με 28 χρόνια προϋπηρεσίας ήτοι με αποδοχές 1.906 ευρώ να έχουν βγάλει πανεπιστήμιο ή 1.811 ευρώ με πτυχίο ΤΕΙ.
* Όλοι οι υπόλοιποι μετακλητοί σύμβουλοι και συνεργάτες, πάνε στο Β' Βαθμό της κατηγορίας που ανήκουν. Και εδώ όλοι θα παίρνουν μισθό 28 ετών υπηρεσίας, έστω και αν έχουν τα μισά χρόνια.
Έτσι οι αποδοχές τους εκτινάσσονται έως τα 1.906 ευρώ, ενώ αν ακολουθούνταν το νέο μισθολόγιο θα ήταν έως και 700 ευρώ χαμηλότερες.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αγωγές με ένα κλικ στο Ιντερνετ


Κατάθεση αγωγής με ένα κλικ μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αποφεύγοντας τις ουρές στα δικαστήρια, μαγνητοφώνηση των πρακτικών σε όλες τις δίκες τα οποία μέχρι σήμερα τηρούνται χειρόγραφα, ηλεκτρονικό πινάκιο με ανάρτηση στο Διαδίκτυο ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι όταν πλησιάζει η δίκη τους, μέχρι και παράσταση δικηγόρων με τηλεδιάσκεψη περιλαμβάνει το μακρόπνοο πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον κωδικό e-justice.
«Η ελληνική Δικαιοσύνη κάτω από το βάρος των διαχρονικών προβλημάτων σήμερα βουλιάζει. Αν δεν μπούμε δυνατά στις νέες τεχνολογίες και δεν εφαρμοστεί η πληροφορική, τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παρουσιάζοντας τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις.
Το κόστος των ρυθμίσεων για να περάσει η Δικαιοσύνη από την εποχή του χαρτιού στην ηλεκτρονική υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου επιστρατεύτηκε προτζέκτορας, μέσω του οποίου παρουσιάστηκε βήμα - βήμα και σε πραγματικό χρόνο η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων, λειτουργία που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΚΑΡΤΕΣ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ. Ηδη έχουν διανεμηθεί οι πρώτες πεντακόσιες κάρτες σε δικηγόρους, οι οποίες αποτελούν την ηλεκτρονική σφραγίδα τους ώστε να είναι σε θέση να καταθέτουν στο Πρωτοδικείο Αθηνών οποιαδήποτε προσφυγή από το γραφείο ή το σπίτι τους με το πάτημα ενός κουμπιού, αποφεύγοντας τις ουρές που αποτελούν συνηθισμένη εικόνα στα δικαστήρια. Ενδεικτικό μάλιστα της ανταπόκρισης που θα έχει το πρόγραμμα είναι ότι οι αιτήσεις στο ΔΣΑ για ηλεκτρονική κάρτα έφτασαν τις 3.000.
Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice) περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων:
1. Στατιστικά της Δικαιοσύνης: Αναμόρφωση του συστήματος συλλογής στατιστικών στοιχείων, καθώς ίσως είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουμε τέτοιο σύστημα.
2. Ηλεκτρονικό πινάκιο: Θα υπάρχει η δυνατότητα να αναρτάται στο Διαδίκτυο το καθημερινό πινάκιο των δικαστηρίων (σ.σ. η σειρά εκδίκασης των υποθέσεων) και να ενημερώνονται εξ αποστάσεως δικηγόροι και διάδικοι.
3. Ψηφιακά πρακτικά: Η τήρηση των πρακτικών με τη μέθοδο της μαγνητοφώνησης - απομαγνητοφώνησης επεκτείνεται, εκτός από τις πολιτικές δίκες, στα ποινικά δικαστήρια και τα ειρηνοδικεία. Το έργο αυτό θα βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας και της ακρίβειας των πρακτικών, τα οποία μέχρι σήμερα τηρούνται χειρόγραφα σε τετράδια από τους γραμματείς των δικαστηρίων.
4. Τηλεδιάσκεψη: Στρατηγικός στόχος του υπουργείου, παρότι μακροπρόθεσμος, είναι η εξέταση μαρτύρων και η παράσταση δικηγόρων με τηλεδιάσκεψη.


tanea.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε βάθος τριετίας οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου


Σε διάστημα τριών ετών και όχι δύο, όπως προβλέπονταν, θα ολοκληρωθεί η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που προκύπτει από το ενιαίο μισθολόγιο, όταν αυτή υπερβαίνει το 25% των προηγούμενων αποδοχών τους, σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη
Έτσι για έναν υπάλληλο που με το νέο μισθολόγιο έχει μείωση αποδοχών 40% θα ισχύσουν τα ακόλουθα:
Από 1-11-2011, μειώθηκαν κατά 25% οι συνολικές αποδοχές του συγκριτικά με αυτές που ελάμβανε τον Οκτώβριο του 2011.
Η υπερβάλλουσα μείωση (15%), περικόπτεται κατά το ένα τρίτο (5%) από την 1-11-2012, επιπλέον κατά 5% από 1-11-2013 και ολόκληρη (επιπλέον 5%) από 1-11-2014, οπότε από την ημερομηνία αυτή και μετά θα έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή του μισθού στο νέο μισθολόγιο.
Ενδεικτικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα:
Υπάλληλος ελάμβανε πριν από την έναρξη του νέου μισθολογίου συνολικές αποδοχές 3.200 €. Έστω ότι οι νέες αποδοχές του διαμορφώνονται πλέον στο ποσό των 1.719 € (Μ.Κ. 4 του Γ βαθμού ΠΕ κατηγορίας).
Επειδή η μείωσή του υπερβαίνει το ποσοστό του 25% των αρχικών συνολικών αποδοχών του, με την έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου (1-11-2011) η περικοπή πραγματοποιείται ως εξής:
από την 1-11-2011 και για κάθε επόμενο μήνα θα του καταβάλλονται οι συνολικές αποδοχές που ελάμβανε τον Οκτώβριο του 2011 μειωμένες κατά 25%, δηλαδή 3.200 - 25% = 2.400 €.
από την 1-11-2012 και για κάθε επόμενο μήνα, θα του καταβάλλονται 2.173 € (2.400 - 227, το οποίο αποτελεί το ένα τρίτο της υπερβάλλουσας μείωσης).
από την 1-11-2013 και για κάθε επόμενο μήνα, θα λαμβάνει 1.946 € (2.173 - 227).
από την 1-11-2014 θα λαμβάνει μισθό 1.719 € .

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι χρόνος που πλεονάζει, μετά την αρχική κατάταξη του υπαλλήλου, θα λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση της διετίας ή τριετίας (ανάλογα με το βαθμό) για τη χορήγηση του επόμενου μισθολογικού κλιμακίου του ίδιου βαθμού.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποινική δίωξη σε έξι άτομα για απάτη σε βάρος του ΙΚΑ

Πέντε κακουργηματικές κατηγορίες απήγγειλε ο εισαγγελέας για την υπόθεση της απάτης σε βάροςτου ΙΚΑ, για την οποία οδηγήθηκαν στην Ευελπίδων τέσσερις γυναίκες, υπάλληλοι από το υποκατάστημα Καλλιθέας, και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών.

Σε βάρος των έξι προσώπων, που συνελήφθησαν χθες, ασκήθηκε ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο εισαγγελέας εξέδωσε διάταξη με την οποία επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των κατηγορουμένων και παράλληλα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για μία πρώην υπάλληλο σε κατάστημα του ΙΚΑ στη Λακωνία.

Κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής στην υπόθεση είναι οι Κωνσταντίνος Καραΐσκος, Ελένη Μπουραζάνη, Χρύσα Φέρρα, Παναγιώτης Αιματίδης, Χριστίνα Πατεράκη και Χριστίνα Σουρίδη, ενώ το ένταλμα σύλληψης αφορά τη Μυρσίνη Θωμάκου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, με τη συνεργασία ασφαλισμένων, εξέδιδαν με ίδιον όφελος πλαστά πιστοποιητικά για την είσπραξη επιδομάτων σε μη δικαιούχους, νοσηλείων κ.ά., ενέργειες που εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο.

Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή, από τον οποίον οι κατηγορούμενοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για τις απολογίες τους.


epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δικαστικό μπλόκο στα αναδρομικά των βουλευτών


Οι βουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές έχασαν την "μάχη" στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο με μια πρώτη απόφασή του έκρινε ότι δεν δικαιούνται αναδρομικές διαφορές αποδοχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 43 βουλευτές παραιτήθηκαν από την μισή και πλέον Βουλή που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας έχουν προσφύγει βουλευτές και διεκδικούν, με το νόμιμο τόκο, τις διαφορές των αποδοχών τους, που δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.
Κατά μέσο όρο, με την κάθε αγωγή τους οι βουλευτές διεκδικούν 250.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό, καθώς τα χρηματικά ποσά κυμαίνονται ανάλογα με το πόσες αγωγές έχει καταθέσει ο κάθε βουλευτής και με τα χρόνια που διετέλεσε βουλευτής.
Στις αγωγές τους, οι βουλευτές επικαλούνται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές με τις οποίες καθιερώνεται η αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες. Παράλληλα, ο κάθε βουλευτής διεκδικεί και αποζημίωση 10.000 ευρώ, για την ηθική βλάβη που υπέστη από την μη αναπροσαρμογή των αποδοχών του.
Ποιοι παραιτήθηκαν από τα αναδρομικά
Από τους 150 και πλέον βουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη και διεκδικούν αναδρομικά παραιτήθηκαν από τις αγωγές τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, μέχρι στιγμής, μόνο οι 43. Από αυτούς τους 43, οι 17 ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και οι 24 στον χώρο της ΝΔ.
Ειδικότερα, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν οι Λεων. Τζανής, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Γεωργ. Κατηφόρης, Μαρία Ματσούκα (ευρωβουλευτής), Αλ. Βούλγαρης, Μυρσίνη Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος, Ελισάβετ Παπαζώη, Γεωργ. Δρυς, Στεφ. Μανίκας, Αλεξ. Μπαλτάς, Δημ. Κουλουριάνος, Γ. Κίρκος, Γ. Πασχαλίδης, Εμμ. Μαστοράκης (ευρωβουλευτής) και Χρ. Θεοδώρου.
Από τη ΝΔ παραιτήθηκαν οι Μιχ. Λιάπης, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Γεωργ. Μουτζουρίδης, Γεωργ. Κωνσταντόπουλος, Θεοδ. Σολδάτος, Αποστ. Σταύρου, Κων. Τσιπλάκης, Αθαν. Βαρίνος, Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεωργ. Καλατζής, Αντ. Φούσας, Ζωή Μακρή, Χρυσή Καρύδη, Π. Αλιβιζάτος, Ξενοφ. Βεργίνης, Σταυρ. Παπαδόπουλος, Γιαν. Μανώλης, Βασ. Κορκολόπουλος, Αναστ. Λιάσκος, Μιχ. Μπεκίρης, Αθηνά Κόρκα -Κώνστα, Αντ. Μπέζας, Σταυρ. Κελέτσης και Δημ. Γαλαμάτης.
Από το ΛΑΟΣ, παραιτήθηκε ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος (1996 έως 2004, στο ΠΑΣΟΚ και από το 2009, στο ΛΑΟΣ), ενώ από το ΔΗΚΚΙ ο ευρωβουλευτής Εμμ. Μπακόπουλος, όπως και η χήρα και κόρη του Παν. Κοτσώνη (Συνασπισμός και ΚΚΕ).
Πάντως, δεν αποκλείεται ορισμένοι βουλευτές να έχουν καταθέσει παραιτήσεις και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πέρα από κάθε προσδοκία το "κούρεμα" - Έφτασε το 95,7% μαζί με την ενεργοποίηση των CACs - Σε άπταιστα... αγγλικά η ανακοίνωση του υπουργείου!



Μόλις τα ρολόγια έδειξαν 08:00 ακριβώς, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε άπταιστα αγγλικά, για το ποσοστό συμμετοχής στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. 

Η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων υπό το ελληνικό δίκαιο, ξεπέρασε τις προσδοκίες και "έκλεισε" στο 95,7% μετά την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CACs). Το εθελοντικό "κούρεμα" των ομολόγων που είχαν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες πιστωτές έφτασε στα 85,5%.

Τα 177 δισ. ευρώ ομόλογα που κουρεύτηκαν ανήκουν στο ελληνικό δίκαιο, δηλαδή ποσοστό 85,8% και το 69% ανήκει σε ξένο δίκαιο. Παράλληλα, δόθηκε παράταση έως τις 23 Μαρτίου για τη συμμετοχή κατόχων ομολόγων διεθνούς δικαίου, όπως επιβεβαίωσε στη δήλωσή του και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το 5,3% των ομολογιούχων που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάχθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

“Εντυπωσιακή και μη αναμενόμενη διεθνώς επιτυχία” χαρακτήρισε την διαδικασία του PSI ο υπουργός Οικονομικών της Βουλής, τονίζοντας πως “πλέον η κατάσταση είναι βιώσιμη και η χώρα γίνεται και πάλι ανταγωνιστική” 

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη διαδικασία ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τόνισε ωστόσο ότι εμείς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία καθώς “για πρώτη φορά στην δημοσιονομική ιστορία της χώρας έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε το δημόσιο χρέος.  Η μείωση των ετήσιων απαιτήσεων για εξυπηρέτηση του χρέους αυξάνει τις πιθανότητες για πλεονάσματα” τόνισε χαρακτηριστικά.

Όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για συμφωνία άνευ προηγουμένου. 
«Είναι μια ιστορική στιγμή, για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, στο NewsIt, στέλνοντας και το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως «είναι η τελευταία μας ευκαιρία».

"Καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων από την Ελλάδα. Το ελληνικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μέσω συνεργασίας και καλής πίστης", αναφέρει η πρώτη επίσημη αντίδραση του IIF.

Θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώσει ότι "ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε".

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα
Στις 12:30 (όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο) ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου, θα ακολουθήσει στις 15:00 η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου θα αποφασιστεί αν τελικά θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CACs) αλλά και το τί θα γίνει με όσους τελικά δε δήλωσαν συμμετοχή στο PSI, ενώ το απόγευμα στις 18:00 συνεδριάζει ξανά και το υπουργικό συμβούλιο.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο και στις 20 Μαρτίου, αφού προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup για το τυπικό «πράσινο φως» στο νέο δάνειο των 130 δισ., θα μπουν στα ελληνικά ταμεία και τα πρώτα χρήματα. 

Πηγή newsit

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...