Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

"Ελλάδα: Η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο"


Μετά τον καταιγισμό των αρνητικών δημοσιευμάτων που αφορούν στη χώρα μας, που ακολούθησαν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο John Carney, αρχισυντάκτης του πρακτορείου CNBC.com και υπεύθυνος του οικονομικού ρεπορτάζ, επιχειρεί να παρουσιάσει την εικόνα μιας "'αλλης Ελλάδας", αυτής που τους τελευταίους μήνες... εσκεμμένα αποσιωπούν τα μέσα ενημέρωσης.
Ο John Carney μιλά για μία Ελλάδα που στο παρελθόν έχει πολλές φορές αντισταθεί σε επαχθή μέτρα και η "παθητική αποδοχή των συνθηκών λιτότητας που η ευρωπαϊκή ελίτ επέβαλε στον ελληνικό λαό, ως προϋπόθεση για τη διάσωση και τη μη έξοδο της χώρας από το ευρώ, ήταν πρωτόγνωρη", σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Wall Street.
"Η Ελλάδα διαθέτει μια αρχαία και ευγενή παράδοση πολλών ετών και αναμφίβολα, σε περίπτωση που βλάψουν το ελληνικό κράτος, είναι σίγουρο ότι και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά έθνη θα έχουν ακόμα περισσότερα να χάσουν", επισημαίνει ο John Carney.
Έτσι οι παρατηρήσεις της αρχισυντάκτριας του Moneyweek.com,  Merryn Somerset Webb σε προσωπικό της blog (Merryn's blogβρίσκουν τον ίδιο περισσότερο σύμφωνο, καθώς παραδέχεται και η ίδια με τη σειρά της ότι η "Ελλάδα είναι η πιο ισχυρή χώρα".
Στο άρθρο της, με τον ομώνυμο τίτλο, η Merryn Somerset Webb περιγράφει ότι: "Η Ελλάδα έχει όλη την εξουσία. Η συζήτηση γύρω από τα bail - outs αποτελεί πολύ περισσότερο μία συζήτηση σχετικά με το τί η Γερμανία μπορεί να δώσει, παρά με το τί μπορεί να αποδεχτεί η Ελλάδα.
Και η Γερμανία αποτελεί ισχυρή οικονομική δύναμη, αλλά η Ελλάδα έχει αποδείξει στις αγορές, ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι".
Αιτιολογεί ότι η άρνηση αποδοχής των νέων όρων δανεισμού από την ελληνική Βουλή ή αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν τους πολυαρέσει η δανειακή σύμβαση και επιθυμήσουν την έξοδό τους από το ευρώ, τότε θα επέλθει το τέλος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος για όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης. "Το παιχνίδι του ευρώ θα τελειώσει για όλους", αναφέρει συγκεκριμένα στο προσωπικό της blog, η Merryn Somerset Webb.
"Το κραχ στην γερμανική οικονομία, λόγω των ελλιπών εξαγωγών, θα είναι αναπόφευκτο", συμπληρώνει.
Παρέλαση φρίκης...
Στο τέλος του άρθρου, η συντάκτρια επιχειρεί την αφύπνιση των ευρωπαϊκών κρατών, υπογραμμίζοντας ότι "είναι ώρα για όλους μας να είμαστε περισσότερο ευγενικοί με την Ελλάδα και τους Έλληνες".
Πρόσφατα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ διαπίστωσε, με εκνευρισμό ότι: "Άλλες χώρες πραγματοποιούν μακροχρόνιες θυσίες, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των δημοσιονομικών τους μεγεθών. Αν η φτωχή ηγεσία στην Ελλάδα, δεν καταφέρει να αποφύγει μία τραπεζική κρίση, θα πρέπει να κάνει ακόμα μερικές θυσίες, τις οποίες θα υποστεί ο απλός πολίτης".
Ορατό είναι και το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να εισέλθει σε "παρέλαση φρίκης, σε περίπτωση που η ίδια η Ελλάδα, αποκυρήξει το χρέος της", συμφωνούν οι οικονομικοί συντάκτες, προσθέτοντας ότι "και οι πόρτες των πιστωτικών αγορών θα είναι μόνιμα κλειστές για το σύνολο της ευρωζώνης".
Άλλη μια οπτική για τη δυναμική της χώρας που βλέπουν οι οικονομικοί συντάκτες είναι ότι οι περισσότερες εταιρίες είναι επιφυλακτικές ως προς τη χορήγηση επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ωστόσο, στο μέλλον, οι επενδύσεις σε μία χώρα που θα διαθέτει καθαρό ισολογισμό και το ενδεχόμενο επικείμενης χρεοκοπίας θα είναι μηδαμινό, ίσως αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για τη χώρα".
Το κείμενο της Merryn Somerset Webb, καταλήγει με το συμπέρασμα: "Η εκδίκηση, μετά από όλα αυτά, δεν αποτέλεσε ποτέ οικονομική στρατηγική".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η «εξωγήινη επίθεση» πλησιάζει!


Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2011, όταν η διαδικτυακή έκδοση της ρωσικής εφημερίδας «Pravda» δημοσίευσε πληροφορίες για «τρία γιγάντια UFO που θα επιτεθούν στη Γη το 2012». Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ έχουν ήδη εντοπιστεί και κατευθύνονται προς στη Γη τρία γιγάντια διαστημόπλοια τα οποία έχουν άκρως εχθρικές διαθέσεις. Η ημερομηνία που αναμενόταν να φτάσουν στον πλανήτη μας ήταν η 21 Δεκεμβρίου 2012!
Το άρθρο παρουσίαζε μία «απόρρητη ανακοίνωση» που διέρρευσε από το πρόγραμμα SETI, σύμφωνα με την οποία «τρία τεράστια UFO πλησιάζουν την Γη. Η NASA μέσω του προγράμματος HAARP τα εντοπίζει εγκαίρως ενώ λίγο αργότερα γίνονται πλήρως ορατά και από τα τηλεσκόπια. Το μεγαλύτερο από αυτά, έχει πλάτος 240 χιλιόμετρα»!
Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα «αμέσως οι ερευνητές του SETI, προχωρούν σε δημόσια ανακοίνωση στην οποία παραδέχονται ότι τα αντικείμενα δεν είναι παρά εξωγήινα διαστημόπλοια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί. Τα UFO θα φτάσουν στη Γη, τον Δεκέμβριο του 2012».
«Η ημερομηνία της επαφής με τους εξωγήινους», σημείωνε η ρωσική εφημερίδα, «φέρνει σκέψεις σχετικά με το ημερολόγιο των Μάγια, το οποίο λήγει στις 21 Δεκεμβρίου του 2012. Είναι απλά μια σύμπτωση;», αναρωτιόταν!
Αν και αρχικά η ημερομηνία της «επερχόμενης εξωγήινης επίθεσης» είχε οριστεί για τις 21/12/2012 - και είχε συνδυαστεί με τις προφητείες για το τέλος του κόσμου- τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται λόγος για την 27η Νοεμβρίου 2011!
Πηγή: pyles.tv
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόσα θα πληρώσετε για τέλη κυκλοφορίας


Ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι φέτος αυξημένα κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι.
Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή τους θα αρχίσουν να αποστέλλονται εντός του Νοεμβρίου ενώ η εξόφλησή τους θα γίνεται σε τράπεζες και εφορίες έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2011.
Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του τέλους που τους αναλογεί.
Τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την ημερομηνία ταξινόμησης των οχημάτων. Για τα επιβατικά τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 καθώς και για τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους διαμορφώνονται σε σύγκριση με το 2011 ως εξής:

Κυβισμός                                2011             2012
Έως 300 κ.εκ.                       20 ευρώ        22 ευρώ
Από 301 έως 785 κ.εκ.         50 ευρώ        55 ευρώ
Από 786 έως 1.071 .εκ.        110 ευρώ      120 ευρώ
Από 1.072 έως 1.357 .εκ.     120 ευρώ     135 ευρώ
Από 1.358 έως 1.548 κ.εκ.    220 ευρώ     240 ευρώ
Από 1.549 έως 1.738 κ.εκ.    240 ευρώ     265 ευρώ
Από 1.739 έως 1.928 κ.εκ.    270 ευρώ     300 ευρώ
Από 1.929 έως 2.357 κ.εκ.    600 ευρώ     660 ευρώ
Από 2.358 έως 3.000 κ.εκ.    800 ευρώ     880 ευρώ
Από 3.001 έως 4.000 κ.εκ.    1.000 ευρώ    1.100 ευρώ
Από 4.001 κ.εκ. και άνω        1.200 ευρώ    1.320 ευρώ
Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 για τον υπολογισμό των τελών λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος.
Ειδικότερα:

Γρ.CO2/χλμ                                2011            2012
Από 0 έως 100 γρ.CO2/χλμ.       0 ευρώ         0 ευρώ
Από 101 έως 120 γρ.CO2/χλμ.   0,8 ευρώ      0,90 ευρώ
Από 121 έως 140 γρ.CO2/χλμ.    1 ευρώ        1,10 ευρώ
Από 141 έως 160 γρ.CO2/χλμ.    1,5 ευρώ     1,70 ευρώ
Από 161 έως 180 γρ.CO2/χλμ.    2 ευρώ         2,25 ευρώ
Από 181 έως 200 γρ.CO2/χλμ.    2,25 ευρώ    2,55 ευρώ
Από 201 έως 250 γρ.CO2/χλμ.    2,5 ευρώ       2,80 ευρώ
Από 251 γρ.CO2./χλμ. και άνω    3 ευρώ          3,40 ευρώ.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ελληνας ο επικεφαλής των αεροδρομίων της υφηλίου


Έλληνας εκλέχθηκε γενικός διευθυντής των αεροδρομίων όλου του κόσμου, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αεροδρομίων (Airports Council International ACI-World), στο Μαρακές.
Πρόκειται για τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννη Παράσχη, ο οποίος για την επόμενη διετία θα είναι ο επικεφαλής του εν λόγω οργανισμού.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI World) - η "φωνή" των αεροδρομίων του κόσμου - είναι η επίσημη παγκόσμια ένωση αεροδρομίων και αριθμεί 580 μέλη, τα οποία εκπροσωπούν 1.650 αεροδρόμια σε 179 χώρες.
Tο ACI World έχει οργανώσει τις δραστηριότητές του ανά τον κόσμο σε 5 γεωγραφικές περιοχές (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική/Καραϊβική, Βόρειο Αμερική/Ειρηνικό) και τα αεροδρόμια - μέλη του εξυπηρετούν άνω του 96% της παγκόσμιας επιβατικής αεροπορικής κίνησης, ενώ το 2010 υποδέχθηκαν πάνω από 5 δισεκατομμύρια επιβάτες.

Ο Γ. Παράσχης υπήρξε από το Νοέμβριο του 2009 Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World), ενώ επίσης διετέλεσε για 2 συνεχόμενες θητείες (2007-2009) Πρόεδρος του Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe).
Διαδέχεται στην προεδρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων τον Πρόεδρο του Αεροδρομίου του Σίδνεϊ, κ. Max Moore- Wilton. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, κ. Frederic Piccolo.

ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΑΠΟΕΛ: Η ομάδα που έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει


Πρώτο θέμα έχει γίνει στην ιστοσελίδα της UEFA ο νέος θρίαμβος του ΑΠΟΕΛ, με νεότερο θύμα την Πόρτο, κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Γκουστάβο Μαντούκα (αυτός που αποπέμφθηκε ως λίγος από την ΑΕΚ) αναφέρεται ως ήρωας, όπως και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος “με άριστη διαχείριση του ρόστερ του, έχει κάνει τους πρωταθλητές Κύπρου να μοιάζουν μεγαθήριο”.
“Ο Γκουστάβο Μαντούκα έριξε την Πόρτο στο καναβάτσο. Ανέβηκε στην τέταρτη θέση της ειδικής κατάταξης της UEFA για φέτος και το αξίζει πέρα για πέρα. Μπαίνει σε κάθε ματς ως αουτσάιντερ, αλλά συμπεριφέρεται ως φαβορί. Είναι η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν”, αναφέρει το σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα της UEFA.
Ο σκόρερ του χρυσού γκολ των “γαλαζοκίτρινων”, Γκουστάβο Μαντούκα, δήλωσε: “Ευχαριστώ τον Θεό που μου χάρισε αυτό το συναίσθημα. Είναι απίστευτο πραγματικά αυτό που ζούμε σήμερα. Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή. Είναι φανταστική ομάδα ο ΑΠΟΕΛ, βλέπετε πως τραγουδά ο κόσμος για αυτή την ομάδα”.
Αποδοκιμασίες στο αεροδρόμιο
Περίπου 50 οπαδοί της Πόρτο περίμεναν στις 5 το πρωί την αποστολή της ομάδας τους στο αεροδρόμιο Σα Κανέιρο του Οπόρτο. Παίκτες και προπονητικό τιμ αποδοκιμάστηκαν έντονα με την αστυνομία να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να συγκρατήσει τους φίλους της ομάδας που είχαν βγει εκτός εαυτού. Οι ποδοσφαιριστές με σκυμμένα κεφάλια έφτασαν στο πούλμαν, ενώ ο Ζοάο Μοουτίνιο μίλησε για λίγα λεπτά με τους οπαδούς, ζητώντας συγγνώμη.
enet.gr

Το αφιέρωμα του Eurosport στην πορεία του ΑΠΟΕΛ

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ελλάδα όπως Ουκρανία και Πακιστάν


Με την πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη, η Ελλάδα ρισκάρει σοβαρά τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο μπορεί να θεωρήσει ότι η χώρα παρέβη τις δεσμεύσεις της και δεν αξίζει την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Είναι πιθανόν η χώρα να γνωρίσει την τύχη των κρατών μελών του ΔΝΤ που δεν εκπλήρωσαν τους όρους του Ταμείου, όπως η Ουκρανία και το Πακιστάν: διακοπή πληρωμών μέχρι την διευθέτηση των διαφωνιών.
"Τα σχέδια της Ελλάδας είναι πιθανόν να παρακινήσουν την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθυστερήσουν τις επόμενες δόσεις του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, προκαλώντας κρίση ρευστότητας για την κυβέρνηση", σύμφωνα με αναλυτή του Moody's Analytics.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα χωρίς να συμβουλευτεί τους διεθνείς πιστωτές του, είκοσι μόνο ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για την εκταμίευση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το πρακτορείο.
Δευτέρα και Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τήρησε σιγή, ενώ δεν απάντησε χθες το βράδυ σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
"Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παίζει ένα δύσκολο παιγνίδι. Η κυβέρνησή του είναι πιθανόν να μην έχει την πολυτέλεια να αρνηθεί το ρευστό, καθώς τα ταμεία θα είναι άδεια από τον μήνα αυτόν, ενώ οι αγορές χρέους είναι κλειστές για την Ελλάδα", σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Περιπλέκει τη κατάσταση το δημοψήφισμα
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, "η απόρριψη του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, του αποτελέσματος της πρόσφατης διαπραγμάτευσης, θα αύξανε τον κίνδυνο αναγκαστικής και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας", εξέλιξη την οποία οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία.
Το σχέδιο του δημοψηφίσματος περιπλέκει όλα τα σχέδια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στις 11 Οκτωβρίου η αποστολή του στην Αθήνα ολοκλήρωσε τις μακρές συνομιλίες με την Ελλάδα για τους όρους της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στους όρους αυτούς δεν ετίθετο θέμα οποιουδήποτε δημοψηφίσματος.
Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας έριξε ψυχρό ρεύμα στις σχέσεις της Αθήνας με τον ΔΝΤ, που ήδη δεν βρίσκονταν σε καλό σημείο.
Μάλιστα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν άφησαν διόλου αδιάφορο τον ξένο Τύπου. Η Ελλάδα σε πληθώρα έντυπα και ιστοσελίδες ήταν πρώτο θέμα, όπως η Liberation και η Daily Mail.
 
Παράλληλα, και οι Times, αναφέρθηκαν στη χώρα μας επισημαίνοντας τη βουτιά των χρηματιστηρίων, ενώ και ο Independent, αναφέρθηκε στο χάος που επικρατεί στην Ευρώπη εξαιτίας της Ελλάδας.
Επιμένει η Λαγκάρντ στην αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων
Στη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της τον Ιούλιο, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν θετικά διακείμενη απέναντι στην Ελλάδα και ανοικτή στην ιδέα της αύξησης του ύψους του δανείου προς την χώρα. Από τον Σεπτέμβριο η στάση αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει μετά την προφανή αποτυχία της χώρας να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, συνεχίζει το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η κ. Λαγκάρντ επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους εταίρους της. "Η απαρέγκλιτη δέσμευση των ελληνικών αρχών για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων παραμένει φυσικά πρωταρχικής σημασίας", έγραφε στις 27 Οκτωβρίου μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.
Η έγκριση της εκταμίευσης του δανείου προς την Ελλάδα εκκρεμεί στο συμβούλιο διοίκησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο μπορεί να θεωρήσει ότι η συμφωνία της 11ης Οκτωβρίου χρίζει επαναδιαπραγμάτευσης ή είναι άκυρη.
Το χειρότερο σενάριο για την ευρωζώνη θα ήταν η συγκρότηση ενός συνασπισμού κρατών μελών του ΔΝΤ που θα θεωρήσουν ότι η Ελλάδα δεν αξίζει πλέον την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στις Κάννες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Τέλος, σημειώνεται πως ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωνε χθες ότι το σχέδιο δημοψηφίσματος "είναι μια ‘ζαριά’. Εάν περάσει, μπορεί να είναι ένα θετικό μήνυμα για τους ανθρώπους. Εάν αποτύχει θα γίνει χαμός!"
Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν είναι πεπεισμένος: "Το αποτέλεσμα θα είναι ‘όχι’".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δημοψήφισμα «το συντομότερο δυνατόν»


Ολιγομελής ομάδα υπουργών, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα, θα επεξεργαστεί τα διαδικαστικά ζητήματα του δημοψηφίσματος καθώς και τα τα ερωτήματα για τα οποία θα ζητηθεί η λαϊκή ετυμηγορία.
Επιπλέον, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε νέα της συνεδρίαση θα συζητήσει το σχέδιο των πολιτικών πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στόχος της κυβέρνησης είναι το δημοψήφισμα να γίνει "όσο το δυνατόν συντομότερα", χρονικό πλαίσιο που δεν αποκλείει και τη διεξαγωγή του ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα:
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του κ. Μόσιαλου με τους δημοσιογράφους μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου,κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε στο δίλημμα του δημοψηφίσματος
Δημοσιογράφος: Πότε θα γίνει το δημοψήφισμα;
Μόσιαλος: Όσο το δυνατόν συντομότερα.
Δημ: Δηλαδή πόσο, σε μερικές εβδομάδες …
Μόσιαλος: Όσο το δυνατόν συντομότερα.
Δημ: Μπορεί και πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή;
Μόσιαλος: Η επιδίωξη είναι να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της δανειακής σύμβασης αποτυπωμένα. Από τη στιγμή που έχουμε τα βασικά χαρακτηριστικά, όχι την πλήρη σύμβαση. (...)
Δημ: Αν κατάλαβα, θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα το δημοψήφισμα;
Μόσιαλος: Σας είπα, εφ' όσον αποτυπωθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της Δανειακής Σύμβασης, το συντομότερο δυνατόν.

ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Η Ελλάδα παίζει κορόνα γράμματα το ευρώ"


Με την λέξη "χάος" γραμμένη με ελληνικά, κεφαλαία γράμματα, η γαλλική εφημερίδα Liberation δημοσιεύει σήμερα Τετάρτη ένα μεγάλο αφιέρωμα για το πως η αναγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα έχει τρομοκρατήσει αγορές και Ευρωζώνη.
Στο δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα τονίζει πως η Αθήνα "παίζει κορώνα – γράμματα" το ευρώ και οδηγεί τη συνοχή της Ευρωζώνης στο χείλος του γκρεμού, ενώ αναφέρεται αναλυτικά στα γεγονότα που μεσολάβησαν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα το βράδυ ως τη στιγμή που αποφασίσθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να προσκληθεί στη σύνοδο των G20 ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά για να δώσει εξηγήσεις στους εταίρους του για τις κινήσεις του.
Η εφημερίδα  γράφει πως η απόφαση για δημοψήφισμα  επί της απόφασης της τελευταίας Συνόδου Κορυφής έσπειρε τον  πανικό στις αγορές και απ΄άκρου εις άκρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά συνταράζει την Ευρωζώνη. Την οδηγεί στο … χάος.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Ναι" του υπουργικού συμβουλίου στο δημοψήφισμα


Το ενδεχόμενο επίσπευσης του χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το κεντρικό ερώτημα και οι διαδικασίες διεξαγωγής του βρέθηκαν, στο επίκεντρο της πολύωρης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που άρχισε το βράδυ και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της κυβέρνησης, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να γίνει δημοψήφισμα και εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς και στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
9:05 "Λάθος οι εκλογές τώρα", δήλωσε η Κ. Μπατζελή.
8:00 "Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ", δήλωσε η Εύα Καϊλή, τονίζοντας ότι "το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία".
Η χθεσινή ημέρα ήταν μια ημέρα γεμάτη από καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.
Το μήνυμα ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν ότι η Δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών, θα μεταφέρει, το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο του G-20, στην οποία έχει προσκληθεί να παραβρεθεί, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου η οποία συνεχιζόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Διευκρίνισε και πάλι ότι στο δημοψήφισμα το δίλημμα δεν είναι "αυτή ή άλλη κυβέρνηση", αλλά "ναι ή όχι στη σύμβαση", "ναι ή όχι στην Ευρώπη", "ναι ή όχι στο ευρώ".
Στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να υποστηρίξει την πρόταση του πρωθυπουργού αναφέρονται τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.
Συγκεκριμένα το Ρόιτερς, με συνεχή ροή για τις εξελίξεις της πολύωρης σύσκεψης των υπουργών της κυβέρνησης, σημείωσε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου. "Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό".
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης ότι ορισμένοι υπουργοί άσκησαν κριτική για την απόφαση που ελήφθη, αλλά τελικά αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνηση.
Τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος στους δημοσιογράφους βασική προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι η αποτύπωση των βασικών χαρακτηριστικών της συμφωνίας που επετεύχθη στην ΕΕ για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να διατυπωθεί σαφώς και το σχετικό ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών.
Επιπροσθέτως, το σύνολο των τεχνικών διαδικασιών που πρέπει να διευκρινιστούν, ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ερώτημα θα τύχουν επεξεργασίας από υπουργική επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί σχετικά σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου, ει δυνατόν, να αποφανθούν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.
Επίσης, αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκ νέου η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι βουλευτές.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έγινε αναλυτική συζήτηση για τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της κ. Αποστολάκη, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής.
Από την πλευρά τους κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησαν οι Ε. ΚαϊλήΧ. Κεφαλίδου και Β. Παπανδρέου.
Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος η κυβέρνηση σήμερα εμφανίστηκε ενωμένη και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα, ερωτηθείς για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχολίασε "προς τι η αγωνία τους; Δεν ήθελαν τη δανειακή σύμβαση και τώρα θέλουν να εγκριθεί".
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης μερίδα υπουργών εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της απόφασης για δημοψήφισμα, αλλά και για το πώς εντάσσεται η συγκεκριμένη απόφαση στον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό.
Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι κκ Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας, Πάνος Μπεγλίτης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα να διεξαχθεί το προσεχές διάστημα και όχι όπως αρχικά εκτιμηθεί, αφού ολοκληρωθεί στο σύνολό της η δανειακή σύμβαση.
Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος διερωτήθηκε πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γνωστοποιηθεί το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.
Από την πλευρά της, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση.
Η υπουργός Παιδείας φέρεται να διατύπωσε την άποψη ότι η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η δημόσια υποστήριξή της από τα κυβερνητικά στελέχη.
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα και τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας εκτεθειμένους στην κριτική ότι οδηγούμε σε καταστάσεις αβεβαιότητας σχετικά με το ευρώ και την ευρωζώνη.
Πρόσθεσε, δε, ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα με αντικείμενο την επικύρωση από τον λαό της δανειακής σύμβασης, για πρώτη φορά συνομολογείται επίσημα ότι υφίσταται ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Μεταφορών, επίσης, ζήτησε να μείνει ανοιχτό το ερώτημα και ο χρόνος που θα γίνει το δημοψήφισμα.
Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, από την μεριά του, έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα.
"Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι", φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...