Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

18χρονη παντρεμένη ανακάλυψε ότι είχε παντρευτεί άλλον πριν 17 χρόνια


Ο γάμος δύο βρεφών ηλικίας τριών και ενός έτους, που είχε συμφωνηθεί πριν από 17 χρόνια από τις οικογένειές τους, ακυρώθηκε από τις ινδικές αρχές, αφού η "νύφη", ηλικίας 18 ετών σήμερα, ανακάλυψε ότι ήταν... παντρεμένη.

Ο γάμος μεταξύ παιδιών έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ινδία εδώ και πολλά χρόνια, όμως η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει πως η παράδοση συνεχίζεται στις αγροτικές κοινότητες, καθώς πολλές οικογένειες ελπίζουν πως με τέτοιες "ενώσεις" θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους χάρη στην προίκα που θα φέρει η νύφη.

Πριν από 17 χρόνια στο κρατίδιο του Ρατζαστάν η Λάξμι Σαργκάρα "παντρεύτηκε" τον Ράκες. Η νύφη ήταν ενός έτους και ο γαμπρός τριών. Οι οικογένειές τους είχαν συμφωνήσει ότι μόλις ενηλικιωθούν τα παιδιά θα ζήσουν μαζί.

"Δεν χάρηκα καθόλου με το γάμο. Το είπα στους γονείς μου που δεν συμφώνησαν μαζί μου και τότε αναζήτησα βοήθεια", εξήγησε η 18χρονη. "Τώρα ξαλάφρωσα και τα μέλη της οικογένειάς μου το αποδέχτηκαν" πρόσθεσε.

Όταν, πριν από λίγες ημέρες, ανακάλυψε πως ήταν εν αγνοία της παντρεμένη η Λάξμι ζήτησε τη συμβουλή ενός κοινωνικού λειτουργού, του Κρίτι Μπάρτι, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας οργάνωσης που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των παιδιών. Ο Μπάρτι ανέλαβε να μιλήσει με τον γαμπρό και με τους "συμπέθερους" για να τους πείσει να ματαιώσουν τα σχέδιά τους.

"Η Λάξμι παντρεύτηκε όταν ήταν μόλις ενός έτους. Οι γονείς της την ενημέρωσαν για αυτό πριν από μερικές ημέρες, λέγοντάς της ότι στο εξής θα ζει στο σπίτι του συζύγου της. Έπεσε σε κατάθλιψη, δεν αγαπούσε αυτό το αγόρι και δεν ήταν έτοιμη να συμμορφωθεί με την απόφαση των γονιών της κι έτσι αρνήθηκε το γάμο", εξήγησε ο Μπάρτι.

Ο γάμος ακυρώθηκε την Τρίτη από δικαστήριο του Τζοντπούρ.

"Εξ όσων γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που ένα ζευγάρι παιδιών ζητά να ακυρωθεί ο γάμος και ελπίζω πως θα υπάρξουν και άλλα τέτοια παραδείγματα", εξήγησε ο Μπάρτι.

Τα έθιμα πάντως παραμένουν πάντα ζωντανά στο Ρατζαστάν: την περασμένη Κυριακή χωρικοί επιτέθηκαν σε δέκα κυβερνητικούς υπαλλήλους όταν προσπάθησαν να σταματήσουν έναν ομαδικό γάμο στον οποίο συμμετείχαν σαράντα ζευγάρια παιδιών.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε 32 κόμματα το «πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο


Ποιοι κόπηκαν από την εκλογική μάχη της 6ης Μαΐου

Τελικά 32 είναι τα κόμματα, οι συνασπισμοί και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν με ψηφοδέλτιο στις εκλογές του 2012, μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου. Από τους 36 συνδυασμούς που κατέθεσαν αίτηση, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο» φως σε 32 ενώ 4 δεν πήραν έγκριση.

Τα τέσσερα κόμματα που δεν εγκρίθηκε η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι: 1) Εθνική Ελπίδα, 2) Π.Α.Μ.Ε. στο Γ.Ε.Σ.Ε.ΕΠ., 3) Φίλοι του Ανθρώπου και 4) Δημοβούλιο Πολιτών - (Άμεση) Δημοκρατία στην Πράξη.

Οι 32 που θα συμμετέχουν στις εκλογές, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 4/2012 απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, είναι:

1) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.),

2) Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.),

3) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ),

4) ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο,

5) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.),

6) Δημοκρατική Συμμαχία,

7) Κοινωνική Συμφωνία,

8) Ανεξάρτητοι Έλληνες,

9) Δημοκρατική Αριστερά,

10) Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία,

11) Οικολόγοι Πράσινοι,

12) Ένωση Κεντρώων,

13) Κόμμα Φιλελευθέρων,

14) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή,

15) Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι,

16) ΟΧΙ (συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων Δημοκρατική Αναγέννηση και Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο -Σ. Παπαθεμελής),

17) Κίνημα Δεν Πληρώνω,

18) Κ.Ε.Α.Ν.- Κίνημα Εθνικής Αντίστασης,

19) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) - Μ.Λ. ΚΚΕ- Εκλογική Συνεργασία,

20) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) - Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Επαναστατικής Κουμμουνιστικής Αριστερός και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας,

21) Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος- Ο.Κ.Δ.Ε.,

22) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές),

23) ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ,

24) Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας,

25) Κοινωνία Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών Καποδίστρια,

26) Κόμμα Πειρατών Ελλάδας,

27) Δημιουργία Ξανά,

28) Παναθηναϊκό Κίνημα - ΠΑΝ.ΚΙ.,

29) Αξιοπρέπεια (συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων),

30) Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.),

31) Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (Π.Α.Α.) - (Νικ. Κολίτσης, μεμονωμένος υποψήφιος).

Για το 32ο υποψήφιο κόμμα «Τυραννοκτόνοι» ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει η χρήση του τίτλου του, καθώς «καταδεικνύει πρόθεση αξιόποινης πράξης», ενώ αντίθετα μπορεί να συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές ως μεμονωμένος υποψήφιος (Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών) ο Αθαν. Δασκαλόπουλος, ο οποίος και κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο την αίτηση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έκαναν τη διαφθορά... τουριστικό αξιοθέατο !


Ποιο Κάστρο, ποιά Γέφυρα του Καρόλου, ποιο ρολόι ; Τώρα οι τουρίστες που επισκέπτονται την Πράγα θα βλέπουν και τα διαμερίσματα που μένουν διεφθαρμένοι πολιτικοί.
Η ιδέα ανήκει στον τσέχο συγγραφέα και σκηνοθέτη Πετρ Σούρεκ που σκοπεύει να ψυχαγωγεί τους τουρίστες όχι εξιστορώντας τις δόξες του παρελθόντος, αλλά περιγράφοντάς τους τα προβλήματα του παρόντος και συγκεκριμένα την εκτεταμένη διαφθορά.
Μέρος της "Περιοδείας της Διαφθοράς" αποτελούν τα μεγάλα συγκροτήματα διαμερισμάτων όπου κατοικούν διεφθαρμένοι πολιτικοί και επαγγελματίες λομπίστες.
Στόχος του είναι να αποκαλύψει τη σκοτεινή πλευρά της μετα-κομμουνιστικής κοινωνίας. "Επινοήσαμε τον τουρισμό της διαφθοράς", λέει ο Σούρεκ.
Ο Σούρεκ,είναι σίγουρος ότι "χτύπησε φλέβα χρυσού". Προσπαθεί ωστόσο να καλύπτει τα νώτα του, στοχοποιώντας μόνο τις περιπτώσεις διαφθοράς που έχουν ήδη λάβει ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον του.
Η χώρα έχει κακή φήμη διεθνώς καθώς στη λίστα με τις πιο διεφθαρμένες χώρες, που συντάσσει η Διεθνής Διαφάνεια, η οποία εδρεύει στο Βερολίνο, μοιράζεται την 57η θέση με την Σαουδική Αραβία και τη Ναμίμπια.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δέσμευση λογαριασμών χωρίς προηγούμενη ακρόαση των φορολογούμενων


Τη δυνατότητα να μπορούν να προχωρούν σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και καταθέσεων θα έχουν άμεσα οι ελεγκτικές αρχές, και χωρίς προηγούμενη ακρόαση του φορολογούμενου για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία για φοροδιαφυγή, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν σε δέσμευση καταθέσεων για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Δημοσίου και εν συνεχεία εντός 15 ημερών θα επιδίδουν στον υπόχρεο κλήση προς επιγενόμενη ακρόαση για τις διαπιστώσεις που καταγράφηκαν στην Ειδική Έκθεση Ελέγχου.
Με την κλήση, ο υπόχρεος καλείται εντός προθεσμίας 10 ημερών, η οποία αρχίζει από την επομένη ημέρα της ημέρας επίδοσης, προκειμένου να παράσχει εγγράφως τις απόψεις του επί των διαπιστώσεων της Ειδικής Έκθεσης Ελέγχου, προσκομίζοντας και κάθε αποδεικτικό στοιχείο των ισχυρισμών του.

Αναλυτικά η απόφαση:

Αναλυτικά, η ΠΟΛ.1103/20.4.2012 είναι η εξής:

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999), σε περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 14 του νόμου 2523/1997, όπως ισχύει.

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 20 του Συντάγματος ορίζεται ότι το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του.
2. Ειδικότερα, με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999 Φ.Ε.Κ. 45 Α’), ορίζεται ότι:

«1. Οι διοικητικές αρχές, πριν από κάθε ενέργεια ή μέτρο σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων συγκεκριμένου προσώπου, οφείλουν να καλούν τον ενδιαφερόμενο να εκφράσει τις απόψεις του, εγγράφως ή προφορικώς, ως προς τα σχετικά ζητήματα.

2. Η κλήση προς ακρόαση είναι έγγραφη, αναφέρει τον τόπο, την ημέρα και την ώρα της ακρόασης, προσδιορίζει δε το αντικείμενο του μέτρου ή της ενέργειας. Η κλήση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο τουλάχιστον πέντε (5) πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα της ακρόασης. Ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να λάβει γνώση των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων και να προβεί σε ανταπόδειξη. Η τήρηση της προαναφερομένης διαδικασίας, καθώς και η λήψη υπόψη των απόψεων του ενδιαφερομένου, πρέπει να προκύπτουν από την αιτιολογία της διοικητικής πράξης. Το υιοθετούμενο μέτρο πρέπει να λαμβάνεται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από την ακρόαση του ενδιαφερομένου».
Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 3 του ίδιου ως άνω άρθρου και νόμου ορίζεται ότι:

«3. Αν η άμεση λήψη του δυσμενούς μέτρου είναι αναγκαία για την αποτροπή κινδύνου ή λόγω επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, είναι, κατ’ εξαίρεση, δυνατή η, χωρίς προηγούμενη κλήση του ενδιαφερομένου, ρύθμιση. Αν η κατάσταση που ρυθμίστηκε είναι δυνατόν να μεταβληθεί, η διοικητική αρχή, μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών, καλεί τον ενδιαφερόμενο να εκφράσει τις απόψεις του, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, οπότε προβαίνει σε τυχόν νέα ρύθμιση. Αν η πιο πάνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, το μέτρο παύει αυτοδικαίως, και χωρίς άλλη ενέργεια, να ισχύει. 4. Οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και όταν οι σχετικές με τη δυσμενή διοικητική πράξη διατάξεις προβλέπουν δυνατότητα άσκησης διοικητικής προσφυγής».

3. Με βάση τα προαναφερθέντα και με σκοπό την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, παρέχονται οι παρακάτω οδηγίες:
i. Σε περίπτωση εφαρμογής των μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2523/1997, όπως ισχύει, τα εν λόγω μέτρα λαμβάνονται εξαιρετικά και έχουν προληπτικό και επείγοντα χαρακτήρα, ως εκ τούτου, εξαιρούνται της τήρησης του τύπου της προηγούμενης ακρόασης των φορολογουμένων, ενόψει του σκοπού της διάταξης του ως άνω άρθρου, ο οποίος συνίσταται στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, ούτως ώστε να δεσμευθούν οι λογαριασμοί και καταθέσεις καθώς και εν γένει τα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου μέχρι εκδόσεως των σχετικών τίτλων βεβαίωσης. Η προηγούμενη κλήση των προσώπων αυτών, θα ματαίωνε το σκοπό του νόμου, ο οποίος έχει αναχθεί από το νομοθέτη, επιτρεπτώς κατά το Σύνταγμα, σε σκοπό επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος και θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δημοσίου.
ii. Στις ανωτέρω, όμως, περιπτώσεις και προκειμένου να μην εκδίδονται απορριπτικές για τον τυπικό αυτό λόγο δικαστικές αποφάσεις, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του εδ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και η αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων φορολογική αρχή οφείλει να επιδίδει με απόδειξη στον υπόχρεο, σε βάρος του οποίου εφάρμοσε τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, κλήση προς επιγενόμενη ακρόαση για τις διαπιστώσεις που καταγράφηκαν στην Ειδική Έκθεση Ελέγχου του άρθρου 14 του ν. 2523/1997, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από την ημερομηνία εφαρμογής των μέτρων.
Σε περίπτωση μη τήρησης της παραπάνω διαδικασίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας για την κλήση του ενδιαφερόμενου, η ενέργεια διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου παύει αυτοδικαίως να ισχύει, δηλαδή αίρονται στο σύνολό τους όλα τα σε βάρος του εφαρμοσθέντα μέτρα, χωρίς να χρειάζεται άλλη ενέργεια του αρμοδίου για την εφαρμογή των μέτρων αυτών οργάνου.
Με την κλήση ο υπόχρεος καλείται εντός προθεσμίας 10 ημερών, η οποία αρχίζει από την επομένη ημέρα της ημέρας επίδοσης, προκειμένου να παράσχει εγγράφως τις απόψεις του επί των διαπιστώσεων της ως άνω Ειδικής Έκθεσης Ελέγχου, προσκομίζοντας και κάθε αποδεικτικό στοιχείο των ισχυρισμών του. Εφόσον η ημερομηνία λήξης των παραπάνω προθεσμιών είναι αργία, αυτή παρατείνεται μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα. Οι έγγραφες απόψεις του υπόχρεου υποβάλλονται στην αρμόδια φορολογική αρχή.
iii. Προς διευκόλυνση των αρμοδίων φορολογικών αρχών, η κλήση για επιγενόμενη ακρόαση δύναται να επιδοθεί ταυτόχρονα με την ενέργεια εφαρμογής των μέτρων διασφάλισης ή επιδίδεται με απόδειξη ξεχωριστό έγγραφο κλήσης (βλ. σχετικό υπόδειγμα), εντός των προαναφερομένων προθεσμιών. Η προθεσμία για κλήση του φορολογούμενου δεν επηρεάζει την προθεσμία άσκησης προσφυγής. Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι παραμένει η δυνατότητα στο φορολογούμενο να απευθυνθεί με αίτησή του στον αρμόδιο Υπουργό για την ολική ή μερική άρση των μέτρων κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 2523/1997.
iv. Στις περιπτώσεις που με βάση τις έγγραφες απόψεις του υπόχρεου αποδειχθεί ότι δεν πληρούνται για οποιονδήποτε λόγο οι προϋποθέσεις για την σε βάρος του εφαρμογή των μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2523/1997, εκδίδεται από την αρμόδια αρχή τροποποιητική ενέργεια, βάσει της οποίας υπόχρεος απαλλάσσεται των εν λόγω μέτρων και η οποία κοινοποιείται αντιστοίχως στους αποδέκτες της αρχικής ενέργειας.
v. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι στις περιπτώσεις που εκδίδονται από τα αρμόδια Δικαστήρια ακυρωτικές αποφάσεις, λόγω νομικής πλημμέλειας των ενεργειών εφαρμογής των μέτρων του άρθρου 14 του ν. 2523/1997 και συγκεκριμένα λόγω παράλειψης τήρησης ουσιώδους τύπου της διαδικασίας που συνίσταται στο δικαίωμα του φορολογουμένου να εκθέτει εκ των υστέρων τις απόψεις του, η αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων φορολογική αρχή, εφόσον οι λόγοι για τους οποίους αυτά ελήφθησαν εξακολουθούν να υφίστανται, πρέπει βάσει της ίδιας Ειδικής Έκθεσης Ελέγχου να προβεί σε νέα ενέργεια εφαρμογής των μέτρων και να ακολουθήσει τη διαδικασία, τηρώντας τον τύπο που περιγράφεται στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 2690/1999.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αρχίζουν γεωτρήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο


Αρχίζουν σήμερα στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση της Αμμοχώστου οι γεωτρήσεις της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων της Τουρκίας, στη βάση της «συμφωνίας» που υπεγράφη με τα κατεχόμενα, στις 22 Σεπτεμβρίου, περί «οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, στην τελετή έναρξης των γεωτρήσεων θα παραστεί και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.

Ο λεγόμενος υπουργός Γεωργίας των κατεχομένων δήλωσε ότι «τα κατεχόμενα θα μπουν στη διεθνή αγορά, ως ιδιοκτήτες φυσικών πόρων».

Υποστήριξε ακόμα ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν αποθέματα και με τις εργασίες που θα γίνουν, θα ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό θα είναι οικονομικά συμφέρουσα η εξόρυξή τους. Οι τεχνικές έρευνες θα διαρκέσουν από τρεις έως έξι μήνες.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τσέρνομπιλ - 26 χρόνια μετά



Η Ουκρανία ακόμη θυμάται το πυρηνικό ατύχημα το οποίος συγκλόνισε τη χώρα στις 26 Απριλίου του 1986. Το ατύχημα διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.
Σήμερα, ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε στο μήνυμά του το ατύχημα του Τσέρνομπιλ ως τη μεγαλύτερη καταστροφή του 20ού αιώνα και ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής του νέου ατσάλινου κελύφους, που η χώρα ανακοίνωσε το 2007.
Το κέλυφος θα  θα κατασκευαστεί από τον όμιλο γαλλικών εταιρειών Novarka και θα κοστίσει 432 εκ. ευρώ. Η νέα σαρκοφάγος θα κατασκευαστεί σε σχετική απόσταση από τον αντιδραστήρα και μόλις ολοκληρωθεί θα μετακινηθεί πάνω σε ράγες προς την τελική της θέση, πάνω από την προϋπάρχουσα σαρκοφάγο.
...Όσοι έζησαν την καταστροφή...
Όσοι βίωσαν στο πετσί τους τη συμφορά -άντρες, γυναίκες, παιδιά, επιστήμονες, μελλοθάνατοι, μητέρες που γέννησαν παραμορφωμένα παιδιά, μαθητές που δεν συναντιούνται πια στο σχολείο αλλά σε μονάδες λευχαιμικών ασθενών, γονείς που έθαψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί, αν την αποκαλύψουν, δε θα βρουν σύντροφο για τη ζωή τους- μίλησαν στη Λευκορωσίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, για την καταστροφή και αυτή συγκλόνισε την ανθρωπότητα με το βιβλίο της "Τσερνομπίλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος" (εκδόσεις Περίπλους, 2001).

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, στεκόμαστε σε ορισμένες απ' αυτές:
"Να σας μιλήσω για την αγάπη ή για το θάνατο; Δεν ξέρω… Μήπως τελικά είναι το ίδιο; Εκείνο τον καιρό ήμασταν νιόπαντροι. Περπατούσαμε στο δρόμο χέρι-χέρι, ακόμη κι όταν πηγαίναμε για ψώνια. Τού έλεγα: 'Σ' αγαπώ', χωρίς να ξέρω ακόμα πόσο πολύ… Ζούσαμε στον πρώτο όροφο του ξενώνα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στον ίδιο ξενώνα έμεναν ακόμη τρία ζευγάρια με τα οποία μοιραζόμασταν την κουζίνα. Κάτω απ' τα δωμάτιά μας στάθμευαν τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής. Κόκκινα πυροσβεστικά οχήματα. Ο Βάσια ήταν πυροσβέστης. Γνώριζα πάντα,που ήταν και τι έκανε. Εκείνη τη νύχτα, μέσα στον ύπνο μου, άκουσα ένα θόρυβο. Σηκώθηκα να δω από το παράθυρ. Με είδε και μου 'πε: 'Κλείσε τα παράθυρα και πέσε στο κρεβάτι. Έπιασε φωτιά ο αντιδραστήρας. Θα γυρίσω γρήγορα'. Δεν πρόλαβα να δω την έκρηξη. Μόνο τις φλόγες. Τα πάντα έμοιαζαν να τρέμουν μες στο ζεστό αέρα. Φλόγες υψωνόταν μέχρι τον ουρανό και παντού καπνός…αφόρητη ζέστη. Κι αυτός ήταν εκεί έξω […] Τέσσερις η ώρα … Πέντε … Έξι… […] Στις επτά με ενημέρωσαν ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο. […] Είχε πρηστεί και ανάσαινε βαριά. Μετά βίας διέκρινες τα μάτια του […]", εξιστορεί η Λουντμίλα Ιγκνατένκο, σύζυγος του πυροσβέστη Βασίλι Ιγκνατένκο, ο οποίος έχασε τελικά την άνιση, όπως αποδείχθηκε, μάχη για τη ζωή, αφήνοντας χήρα, μ' ένα παιδί στην κοιλιά, τη σύζυγό του.
"Η κόρη μου δεν μοιάζει με τα άλλα παιδιά… Όταν μεγαλώσει, θα με ρωτήσει: 'Γιατί δεν είμαι σαν όλους τους άλλους;'. Όταν γεννήθηκε, δεν ήταν ένα κανονικό νεογέννητο, αλλά ένας ζωντανός σάκος, κλειστός απ' όλες τις πλευρές, χωρίς ούτε ένα ράγισμα. Μόνον τα μάτια της ήταν ανοιχτά. Στον ιατρικό της φάκελο έγραψαν: 'Σύνθετη παθολογία εκ γενετής: απλασία της έδρας, απλασία του κόλπου, απλασία του αριστερού νεφρού'. Κάπως έτσι λέγεται αυτό που έχει με επιστημονικούς όρους- με απλές όμως λέξεις, λέγεται: 'δεν έχει ποπό, δεν έχει πιπί κι έχει ένα μόνο νεφρό'. Τη δεύτερη μέρα της ζωής της την πήγα στο χειρουργείο. Άνοιξε τα μάτια της και μου φάνηκε πως μου χαμογέλασε. Στην αρχή νόμισα πως θα έβαζε τα κλάματα, όμως- μα τω Θεώ- χαμογέλασε! Τα νεογέννητα με τέτοια παθολογία δεν επιζούν- πεθαίνουν αμέσως. Δεν πέθανε όμως, γιατί την αγαπώ. Σε τέσσερα χρόνια υποβλήθηκε σε τέσσερις εγχειρήσεις. Είναι το μοναδικό παιδί στη Λευκορωσία, που επέζησε με τέτοια σύνθετη παθολογία. Τη λατρεύω … (Σταματά). Δεν μπορώ να ξανακάνω παιδιά. Δεν το τολμώ…", λέει η Λαρίσα Ζ., μητέρα, που έφερε στον κόσμο ένα παιδί, στο σώμα του οποίου είναι αποτυπωμένες με τον πλέον έκδηλο τρόπο οι συνέπειες του τραγικού πυρηνικού ατυχήματος.
Επιστοφή στη "νεκρή γη"
Στην αγγλική ιστοσελίδα της "Φωνής της Αμερικής" διαβάσαμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για την επιστροφή μιας γυναίκας στο χωριό της, κοντά στο Τσερνομπίλ, έπειτα από πολλά χρόνια.
Η Ήρα Χβόστικ κατάγεται από ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας, τη Ρεντκόβκα, όπου εξακολουθεί να ζει ο 92χρονος παππούς της, μόνος, σ' ένα ξύλινο αγροτόσπιτο, που κάποτε στέγαζε τις ζωές και τα όνειρα τριών γενιών. Για την οικογένεια Χβόστικ, το χωριό αυτό, που βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν τριών ωρών από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ήταν ένα ασφαλές μέρος, όπου η ζωή κυλούσε ήρεμα έως το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ.
"Αυτό θεωρούταν ένα από τα κεντρικά χωριά της περιοχής", λέει η Ήρα, δείχνοντας με το χέρι τη μεγάλη σειρά από τα άδεια, εγκαταλελειμμένα σπίτια. "Ήταν το σπίτι μου. Τώρα πια δεν το αναγνωρίζω καν", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Ήρα ήταν μόλις 14 ετών, όταν σημειώθηκε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, σε απόσταση μόλις 35 χιλιομέτρων από το χωριό της. Θυμάται πως τότε, ζητούσαν οι αρχές από τα κορίτσια που πήγαιναν σχολείο να σκεπάζουν τα κεφάλια τους και να μένουν σπίτι. Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον το σχολείο εκείνο, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του χωριού…


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μουτσάτσου για το πριν , Σπύρος για το τώρα. Δυο Ελληνόπουλα που ζητούν, να ακουστούν.





Τις προηγούμενες μέρες στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε ένα βιντεάκι της Ελληνίδας ηθοποιού  Κατερίνας Μουτσάτσου , στο οποίο , με πάθος  προσπαθεί να θυμίσει   σε όλους , τι ήταν ο Έλληνας... 



Κάποιοι  επικρότησαν και θαύμασαν την  προσπάθεια της ηθοποιού κάποιοι άλλοι διαφώνησαν και υποστήριξαν ότι ....το παρελθόν "καλό ήταν ....για το παρόν θα μιλήσει κανείς ; " ... σήμερα λοιπόν,  ήρθε η απάντηση , από έναν Έλληνα νέο , τον Σπύρο....για το τι είναι τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας....
Δείτε το βίντεο.  


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στα 20 εκατ. ευρώ οι εκλογικές αποζημιώσεις


Στα 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα διατεθεί για τις εκλογικές αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων και των δημόσιων λειτουργών που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ενώ στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται και τα οδοιπορικά, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, τα 20 εκατ. ευρώ που δεσμεύονται από το σχετικό, για τις εκλογές, κωδικό του υπουργείου Εσωτερικών θα διατεθούν για «τη χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των εφόρων αντιπροσώπων δικαστικής αρχής, αντιπροσώπων δικαστικής αρχής και στους γραμματείς και διερμηνείς των εφορευτικών επιτροπών των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου 2012».

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών είχε κάνει γνωστό ότι έχει μειωθεί κατά 45% σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του 2009 το κόστος των εκλογών για το υπουργείο του και των άλλων υπηρεσιών που εποπτεύονται από το Εσωτερικών.

Στόχος του υπουργείου, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως ο Τάσος Γιαννίτσης, είναι να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν πραγματικά με την προετοιμασία και διενέργεια των εκλογών, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία και το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και τονίζοντας ότι το εκλογικό επίδομα θα πληρωθεί από τις μειώσεις μισθών, συντάξεων κ.λπ.

Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Τάσου Γιαννίτση, στα ειδικά εκλογικά συνεργεία μετέχουν οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στη Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν αποσπασθεί σε άλλες υπηρεσίες.

Επίσης, οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Εθνικό Τυπογραφείο, οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Γραφείο του Νομικού Συμβούλου, οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο υπουργείο Εσωτερικών κ.λπ.


kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι 11 αλλαγές στη φορολογική δήλωση – Τι πρέπει να γνωρίζουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες


- Στο Ε3 οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα έσοδα και τις δαπάνες
- Από φέτος έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην αυτοπεραίωση
- Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη δήλωση τους
- Αναλυτικά όλες οι οδηγίες που έδωσε σε εγκύκλιο του υπ.Οικονομικών


Έντεκα αλλαγές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους φέτος ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά τη συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3 που συνοδεύει τη φορολογική δήλωση. Στο Ε3 οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα έσοδα και τις δαπάνες τους ενώ θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να υπαχθούν στη διαδικασία του αυτοελέγχου ή αυτοπεραίωσης για να κλείσουν τη χρήση του 2011.

Σημειώνεται ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποδοχή των φετινών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά τις εκλογές ενώ η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 15 Ιουνίου

Με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου παρέχονται οδηγίες για τη συμπλήρωση των εντύπων Ε3 και Ε5.

Πιο συγκεκριμένα για τη συμπλήρωση του Ε3 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Νέος κωδικός 593 στην πρώτη σελίδα του Ε3: Διαγραμμίζεται από τους συγγραφείς , μουσουργούς και καλλιτέχνες, ζωγράφους ή γλύπτες ή χαράκτες , προκειμένου να κατανεμηθούν τα εισοδήματα τους στα οριζόμενα έτη. Εφόσον οι παραπάνω υπόχρεοι κάνουν χρήση της παραγράφου 7 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε., δηλαδή κατανέμουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά αποτελέσματα σε τέσσερα έτη, θα αναγράφουν το άθροισμα των προκυπτόντων ποσών του συγκεκριμένου έτους καθώς και των μεταφερόμενων ποσών από τα προηγούμενα έτη, στον πίνακα ΣΤ' προς φορολόγηση. Οι παραπάνω υπόχρεοι, θα συντάσσουν κατάσταση κατανομής, βάσει της οποίας θα προκύπτουν τα παραπάνωαποτελέσματακαι την οποία θα τηρούν στο αρχείο τους, εφόσον υποβάλουν την δήλωσή τους μέσω διαδικτύου.

2. Νέος κωδικός 594: Συμπληρώνεται από όσους είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων Β' κατηγορίας και δεν τα τηρούν. Παρέμειναν οι κατηγορίες βιβλίων(Β,Γ & ΒΓ), διαγράφηκαν οι κατηγορίες βιβλίων Α,ΑΒ, ΑΓ και ΑΒΓ.

3. Διαγράφηκε ο κωδικός 342 για το είδος της μελέτης των μηχανικών που υπήρχε για πληροφοριακούς λόγους.

4. Προστέθηκε ο κωδικός 312 στον πίνακα Ζ στον οποίο αναγράφεται το ποσό της απόσβεσης της άδειας Φ.Δ.Χ. του ν. 3888/2010.

5. Ο κωδικός 313 συμπληρώνεται μόνο από τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, διότι οι εταιρίες θα συμπληρώνουν αντίστοιχο κωδικό στο έντυπο Ε5.

6. Στον πίνακα Ζ προστέθηκε ο κωδ. 382 στον οποίον θα αναγράφεται το ποσό της επένδυσης κινηματογραφικής παραγωγής της παρ.9 αρθρ. 73 ν. 3842/2010. Επίσης προστέθηκαν οι κωδικοί 383 και 384 οι οποίοι θα διαγραμμίζονται ανάλογα με την δραστηριότητα της επιχείρησης που επενδύει σε κινηματογραφική παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα, ο κωδικός 383 που αντιστοιχεί στο 40% του ποσού της επένδυσης, θα διαγραμμίζεται εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα, δεν είναι μέτοχος ανώνυμης Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα, ενώ ο κωδικός 384 που αντιστοιχεί στο 20% του ποσού επένδυσης, θα διαγραμμίζεται εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα, ή είναι μέτοχος ανώνυμης Α.Ε. ή Ε.Π.Ε., ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα.

7. Νέος κωδικός 196 στον πίνακα Θ όπου θα αναγράφεται το ποσό του συνόλου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ., (δεν υπήρχε στο έντυπο του 2011 και οι φορολογούμενοι το ανέγραφαν στις σημειώσεις της τέταρτης σελίδας του εντύπου). Το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ίσο με το ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των κωδικών (018 έως και 023) της δεύτερης σελίδας του εντύπου Ε5 (αφορά μόνο εταιρίες που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας).

8. Νέος κωδικός 197 στον πίνακα Θ, ο οποίος συμπληρώνεται από προσωπικές εταιρίες (Ο.Ε., EE, κτλ.,) που μετατράπηκαν μέσα στη χρήση σε ΑΕ ή ΕΠΕ και τηρούσαν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ (αναγράφονται τα αποτελέσματα των βιβλίων Β' κατηγορίας του ΚΒΣ που υπήρχαν από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου μέχρι την χορήγηση ΑΡΜΑΕ.- ΠΟΛ 1083/15.6.2009.)

9. Πίνακας IB': Προστέθηκαν οι κωδικοί 367,368,369,370 και 371, στους οποίους αναγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες των εταιριών με Β' κατηγορίας βιβλία του Κ.Β.Σ. που αποκτούν γεωργικό εισόδημα, για πληροφοριακούς λόγους, προκειμένου να μην συμπληρώνεται ο πίνακας ΣΤ'.

10. Πίνακας ΙΓ' : Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 3842/2010 ορίσθηκε συντελεστής φορολόγησης 20% των οικοδομικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ και εξακολουθούν να φορολογούνται εξωλογιστικά με συντελεστή επί των ακαθαρίστων εσόδων τους για εισοδήματα που αποκτούν από 1.1.2010 και μετά (πίνακας ΙΓ' εντύπου Ε3) . Στον πίνακα αυτόν και πιο συγκεκριμένα στον υποπίνακα των τεχνικών επιχειρήσεων, προστέθηκαν οι κωδικοί 372,373,374,375 και 376 και οι κωδικοί 377,378,379,380 και 381 στον υποπίνακα των οικοδομικών επιχειρήσεων, στους οποίους θα αναγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες των τεχνικών και οικοδομικών επιχειρήσεων αντίστοιχα, για πληροφοριακούς λόγους, προκειμένου να μην συμπληρώνεται ο πίνακας ΣΤ'. Επισημαίνεται ότι, προκειμένου για τεχνικές επιχειρήσεις, ο αντίστοιχος υποπίνακας θα συμπληρώνεται για τα εισοδήματα από εκτέλεση τεχνικών έργων που έχουν αναληφθεί μέχρι 31-12-2006, γιατί για τεχνικά έργα που αναλαμβάνονται από 1-1-2007 και μετά, τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτά φορολογούνται λογιστικά.

11. Πίνακας ΙΔ' : Περιλαμβάνει τρεις υποπίνακες α, β, γ.

- Στον υποπίνακα α' αναγράφονται τα στοιχεία για τα Ε.Δ.Χ. (ΤΑΞΙ) και περιλαμβάνει στήλες με την έδρα, τον αριθμό κυκλοφορίας και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

- Στον υποπίνακα β' αναγράφονται τα στοιχεία για τα Φ.Δ.Χ. (φορτηγά δημοσίας χρήσης) και περιλαμβάνει στήλες με τον αριθμό κυκλοφορίας, το μικτό φορτίο και το είδος καυσίμου.

- Στον υποπίνακα γ' αναγράφονται τα στοιχεία για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, κάμπινγκ και λιανοπωλητές και περιλαμβάνει στήλες με τον δήμο και την κοινότητα εγκατάστασης της επιχείρησης, τον αριθμό δωματίων ή διαμερισμάτων κ.λ.π. Τα στοιχεία των υποπινάκων α', β' και γ' συμπληρώνονται για ελεγκτικούς λόγους. Επισημαίνεται ότι, με τις διατάξεις των παραγράφων 3 έως 7 του άρθρου 6 του ν. 3842/2010, οι επιχειρήσεις του πίνακα αυτού, προσδιορίζουν τα καθαρά τους κέρδη λογιστικά. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι:

α) Εκμεταλλευτές αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ)

β) Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης επιβατικών λεωφορείων ενταγμένων σε ΚΤΕΑ

γ) Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης

δ) Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων

ε) Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης κατασκηνωτικών κέντρων (camping)

στ) Επιχειρήσεις αποκλειστικά πλανόδιων λιανοπωλητών και αποκλειστικά λιανοπωλητών σε κινητές λαϊκές αγορές


newsit.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...