Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Κατάργηση των φυλακών Δομοκού και άμεση αποφυλάκιση ασθενών και υπερηλίκων προβλέπει το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης


Καταργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού (τύπου Γ΄), με ρύθμιση σε πολυνομοσχέδιο που θα δώσει στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα παραβατικά ανήλικα άτομα, την αποφυλάκιση ατόμων της τρίτης ηλικίας και ασθενών κρατουμένων, τους χρηστές ναρκωτικών ουσιών, κ.λπ.

Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα καταργηθούν και θα διατηρηθεί μια μικρή πτέρυγα ασφαλείας, ενώ και στα άλλα καταστήματα κράτησης θα δημιουργηθούν τμήματα υψίστης ασφαλείας για ορισμένες περιπτώσεις κράτησης καταδικασθέντων.

Ακόμη, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τον αποκλεισμό της φυλάκισης ανηλίκων από 15 έως 18 ετών, εκτός περιπτώσεων που απειλούνται με ισόβια, ευνοϊκά μέτρα ταχύτερης απόλυσης κρατουμένων και ειδικά μέτρα για ασθενείς, υπερήλικες και άτομα με αναπηρίες.

Τέλος, θα περιλαμβάνει ευνοϊκά μέτρα που θα διευκολύνουν την επιλογή της απεξάρτησης από ναρκωτικά αντί της κοινής φυλάκισης, καθώς και άλλες συναφείς διατάξεις.



huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πώς έβριζαν στην Αρχαία Ελλάδα


Η φράση του Ζουράρι στη βουλή για τους Γερμανούς, μας «έχουν πρήξει τα μέζεα του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος», έχει προκαλέσει… πανικό στα social media και εκατοντάδες χρήστες «μεταφράζουν» στα αρχαία γνωστές βρισιές. Πέρα από το τρολάρισμα στα social media οι αρχαίοι Έλληνες κατέβαζαν καντήλια και είχαν και μία επιπλέον ευκολία γιατί διέθεταν εκατοντάδες… θεούς. Δείτε τις πιο γνωστές βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων.

Δημοσίευμα του thetoc.gr βρήκε τις πιο συνηθισμένες βωμολοχίες των προγόνων μας, όπως καταγράφονται το βιβλίο του Μάριου Βερέττα, «Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων»,

ΑΝΑΣΕΙΣΙΦΑΛΛΟΣ φιλήδονη γυναίκα που πιάνει και κουνάει το φαλλό

ΓΛΩΤΤΟΔΕΨΕΩ κάνω μαλάξεις με τη γλώσσα

ΓΥΝΑΙΚΟΠΙΠΗΣ μπανιστιρτζής

ΔΡΟΜΑΣ: πoρνη του δρόμου

ΕΣΧΑΡΑ : γυναικείο αιδoίο

ΕΥΠΥΓΟΣ: γυναίκα με ωραία οπίσθια

ΚΑΣΣΩΡΙΣ: πoρνη [κασσωρίς = από το κάσις (αδελφός, εταίρος)]

ΜΥΖΟΥΡΙΣ γυναίκα που βυζαίνει πέoς

ΠΗΘΙΚΑΛΩΠΗΞ άνθρωπος πανούργος

ΡΩΠΟΠΕΡΠΕΡΗΘΡΑΣ: άνδρας που εκτομίζει ακατάπαυστα βλακείες

ΗΔΟΝΟΘΗΚΗ: το αιδοίo

ΚΥΝΤΕΡΟΣ: ο αναίσχυντος, ο κοπρίτης

ΛΕΧΡΙΟΣ: Λεχρίτης

ΛΟΧΜΗ: το τριχωτό αιδoίο



thetoc.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πολυτεχνείο Κρήτης: Κατασκεύασαν αυτοκίνητο υδρογόνου που «καίει» 1 λίτρο/600 χλμ.!


Πρόκειται για το Eco Racer, το απόλυτα ασφαλές και αθόρυβο αυτοκίνητο υψηλής οικονομίας και χαμηλού κόστους, όταν και εφ’ όσον κατορθώσει να μπει στη γραμμή παραγωγής.

Η εμπορική αξιοποίηση μιας τεχνολογικής καινοτομίας με διεθνείς βραβεύσεις, όπως αυτής του απόλυτα οικολογικού - οικονομικού αυτοκινήτου υδρογόνου, είναι το μεγάλο ζητούμενο της κατασκευάστριας ερευνητικής ομάδας Ανάπτυξης Οχημάτων με Μηδενικούς Ρύπους του Πολυτεχνείου Κρήτης, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο επικεφαλής της, Χρόνης Σπανουδάκης.

«Πέρα από τη χρηστική σημασία της ενέργειας είναι και η ικανοποίηση - επιβράβευση των μελών της ομάδας για τη μετουσίωση των δημιουργικών ιδεών σε καινοτόμες εφαρμογές, καθώς και η ακαδημαϊκή ώθησή της στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον», τονίζει.

Πρόκειται για το Eco Racer, το απόλυτα ασφαλές και αθόρυβο αυτοκίνητο με καύσιμο υδρογόνου, υψηλής οικονομίας και αυτονομίας 600 χλμ. με ένα λίτρο καυσίμου (σε ισοδύναμο υδρογόνου), αλλά και χαμηλού κόστους, όταν και εφ’ όσον κατορθώσει να μπει στη γραμμή παραγωγής.

Η ομάδα μας, αναφέρει ο Χρόνης Σπανουδάκης, ασχολείται από το 2007 με την κατασκευή οχημάτων τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον, δηλαδή ως προς τους ρύπους, το θόρυβο και το μέγεθος της αυτονομίας. Έχουμε κατασκευάσει τρία οχήματα, εξ ολοκλήρου στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης υπό την επίβλεψη του καθηγητή, κ. Τσουρβελούδη. Το πλαίσιο, το κάλυμμα, τα ηλεκτρονικά του οχήματος, όλα γίνονται από τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό του Πολυτεχνείου, με τη συνεργασία και των άλλων τμημάτων. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι στην κατασκευή έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά εξελιγμένα, όπως ανθρακονήματα, ειδικά κράματα αλουμινίου και άλλα που σχετίζονται με την κίνηση, την ασφάλεια του οχήματος και φυσικά την ενεργειακή διαχείριση όλου αυτού με καινούργια υλικά που κυρίως σχετίζονται με το υδρογόνο ή μπαταρίες. Στην προκείμενη περίπτωση, το αποθηκευμένο σε φιάλη υδρογόνου αξιοποιείται ενεργειακά για την παραγωγή ρεύματος σε κάποιον αθόρυβο κινητήρα του οχήματος, ενώ η μόνη εκπομπή του είναι το αποσταγμένο νερό.

Το επίτευγμά μας αυτό, διευκρινίζει ο επικεφαλής της κατασκευάστριας ερευνητικής ομάδας Ανάπτυξης Οχημάτων με Μηδενικούς Ρύπους του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει προσδώσει στην ομάδα μεγάλη ερευνητική και ακαδημαϊκή ώθηση, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και μέσω της συμμετοχής μας σε διεθνείς διαγωνισμούς οικονομίας καυσίμου, από κοινού με άλλες ερευνητικές ομάδες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. «Ήδη έχουμε αποσπάσει τέσσερα διεθνή βραβεία με πρώτες θέσεις στον τομέα της ασφάλειας των οχημάτων, στο ακολουθούμενο πνεύμα της ενεργειακής προοπτικής για τον πλανήτη, αλλά και στην κατανάλωση η οποία είναι το βασικό κριτήριο και για δύο χρονιές κατέχουμε την τέταρτη θέση σε όλη την Ευρώπη», λέει χαρακτηριστικά. Το ατυχές για εμάς, συνεχίζει, είναι ότι στη Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτοκινητοβιομηχανίες για την εμπορική αξιοποίηση αυτής της τεχνογνωσίας, αλλά και για τη χρηματοδότηση των ερευνών. Εξάλλου, κάθε εταιρία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κοντινότερά της πανεπιστήμια. Σχετικά με το ερευνητικό κομμάτι και την αξιοποίησή του γίνεται μεγάλη συζήτηση, ούτως ώστε να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που περιβαλλοντικά το επιζητεί και η Ε.Ε. Ωστόσο, για εμάς, προσθέτει, είναι πιο δύσκολο αφού μας επηρεάζουν σημαντικά και η συγκυρία της κρίσης και η στενότητα των επιχορηγήσεων. «Εμείς αυτό που πραγματικά αναζητούμε κάθε χρόνο για τη λειτουργία της ομάδας (κυρίως με χορηγίες εμπορικών εταιριών) είναι να προχωρήσουμε σε μια ελληνική κατασκευή ενός τέτοιου οχήματος, ώστε να γίνει δυνατή η κατασκευή του και να αξιοποιηθούν όλα αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρις στιγμής». Δεν παραγνωρίζει, ωστόσο, τη δυσκολία που ενυπάρχει στην προοπτική της ένταξης της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Επίσης, μία ακόμη τεχνολογική αποκάλυψη των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών και μάλιστα των εργαστηρίων Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής είναι η αυτόνομη πλοήγηση σε μη επανδρωμένα οχήματα. Είναι οχήματα χωρίς χειριστή, τα οποία πλοηγούνται, χωρίς εξάρτηση από κάποιο χρήστη και μπορούν μετακινούμενα να προβούν σε αναγνωρίσεις εντός του χώρου. Π.χ. σε ένα τελευταίο ερευνητικό έργο που έγινε σε θαλάσσιο περιβάλλον με τη χρήση ενός τέτοιου οχήματος, όπου είχαν τοποθετηθεί κάποιοι αισθητήρες, κατέστη δυνατή η αναγνώριση «ναυαγών» και η ειδοποίηση για τη διάσωσή τους.

Δυστυχώς, μέχρις στιγμής, δεν έχει υπάρξει αξιοποίηση ούτε αυτών των οχημάτων, καταλήγει ο συνομιλητής μας, ενώ όπως σημειώνει όλη η ομάδα περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της πρότασης που κατέθεσαν τελευταία στο ΕΣΠΑ σχετικά με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών «ούτως ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε σε εμπορική αξιοποίηση και να αναπτυχθεί πλήρως ένα εμπορικό προϊόν».



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές


Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, Ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων σε ελληνικές φυλακές, επιδικάζοντας συνολικές αποζημιώσεις, για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα, προς τους ενάγοντες, ύψους 82.600 ευρώ.

Η υπόθεση αφορούσε την προσφυγή τριών Ελλήνων κρατουμένων (Βασίλης Μπούρος, Χριστόδουλος Γιατζολίδις και Μιχαήλ Γαβριηλίδης), ενός Ρουμάνου (Γιώργος Πουρσελαντζέι) και ενός Βούλγαρου (Στέφαν Δημητρόφ), που προσέφυγαν στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους στις φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας και Διαβατών.

Οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν στο Δικαστήριο τον υπερπληθυσμό κρατουμένων στις φυλακές, τις πολύ κακές συνθήκες υγιεινής, την έλλειψη επίπλων και θέρμανσης στα κελιά και την αφόρητη μυρωδιά από απορρίμματα που ρίχνονταν, στον προαύλιο χώρο, έξω από τα παράθυρα των κελιών των κρατουμένων.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτούς όλους τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα, για παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, επιδικάζοντας και τις χρηματικές αποζημιώσεις.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γλιτώνουν τα τεκμήρια οι άποροι, πληρώνουν φόρο 26% οι off shore


Διατηρείται το αφορολόγητο για όσους έχουν εισοδήματα απλοκλειστικά και μόνον από τόκους και ενοίκια.

Μπλόκο στις τριγωνικές συναλλαγές μέσω των off shore επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, επιβάλλοντας φόρο 26% και μη αναγνωρίζοντας προς έκπτωση από την εφορία δαπάνες που θεωρεί μεθοδευμένες και εικονικές –εκτός αν πείσει για το αντίθετο ο φορλογούμενος.

Την ίδια στιγμή, με άλλη διάταξη στο προς διαβούλευση φορολογικό πολυνομοσχέδιο, καταργεί το τεκμήρια για ανέργους, άπορους φοιτητές κλπ, ενώ διατηρεί το αφορολόγητο για όσους έχουν εισοδήματα απλοκλειστικά και μόνον από τόκους και ενοίκια, τα οποία έχαναν με το ισχύον σήμερα φορολογικό καθεστώς.
 
Συγκεκριμένα η προτεινόμενη νέα ρύθμιση προβλέπει ότι:

- Όποια ελληνική επιχείρηση εμφανίζει στα βιβλία της ποσά δαπανών τα οποία καταβλήθηκαν σε επιχείρηση που εδρεύει σε χώρα μη συνεργάσιμη φορολογικά ή σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ή σε άλλη συνδεδεμένη με αυτήν επιχείρηση που δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις περί "φακέλου τεκμηρίωσης" (που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Συναλλαγών) θα υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο 26% επί των δαπανών αυτών και μόνο εφόσον αποδείξει ότι πρόκειται περί πραγματικής συναλλαγής σε συνήθεις τρέχουσες τιμές αγοράς θα δικαιούται να πάρει πίσω τον καταβληθέντα φόρο!

Ουσιαστικά, η δαπάνη δεν θα αναγνωρίζεται μέχρις ότου η επιχείρηση αποδείξει, στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου, ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και δεν έχει ως στόχο την φοροαποφυγή.

- Εξαιρούνται από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 και των 5.000 ευρώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα,

- Τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογούμενους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 (ανέργους κ.λπ.) θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης


Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ) υπερψήφισε το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά την ανθρωπιστική κρίση και επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα. Το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε μόνον τα πέντε τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου (μεταφορά μαθητών και παράταση παροχών ασθενείας για ανέργους και υποαπασχολουμένους).

Από πλευράς ΑΝΕΛ, ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Παύλος Χαϊκάλης, κατέθεσε σειρά βελτιωτικών παρατηρήσεων στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση, προτείνοντας μεταξύ άλλων, να εξειδικευθεί η κατευθυντήρια αρχή ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από λογαριασμούς της ΔΕΗ "προκειμένου να διασφαλίζουν παράλληλα με την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους την αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση", να απαγορευτεί για τις περιπτώσεις που υπάρχει επιδότηση ενοικίου, η στέγαση δύο οικογενειών στον ίδιο χώρο, να μπει ανώτατο εισοδηματικό όριο για την επιδότηση σίτισης, τα 12.000 ευρώ ανά οικογένεια (πάντα σε περίπτωση συμβίωσης), και να δοθούν κίνητρα εντός του νομοσχεδίου, για τη ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων ή ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ.

Από πλευράς Ποταμιού, η Αντιγόνη Λυμπεράκη πρότεινε το επίδομα σίτισης μέσω "έξυπνης κάρτας" να δίνεται στις γυναίκες της κάθε οικογένειας, με παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του μέτρου, και να ληφθεί μέριμνα ώστε η επιδότηση του ενοικίου, να μην προκαλέσει και αύξησή του - φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη σε αντίστοιχες περιστάσεις.

Το Ποτάμι, όσο και το ΠΑΣΟΚ, επέμειναν στην επέκταση του πιλοτικού προγράμματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θεωρώντας έωλο το επιχείρημα της κυβέρνησης πως δεν έχουν εγγραφεί σχετικοί πόροι στον Προϋπολογισμό. "Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, πως με τη νομοθέτηση γίνεται και η πρόβλεψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό" παρατήρησε σχετικά ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου.

Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, εγκάλεσαν εκ νέου την κυβέρνηση για αθέτηση των αντιμνημονιακών προεκλογικών της υποσχέσεων - με το ΚΚΕ μάλιστα, να εγκαλεί την κυβέρνηση δια της Δ. Μανωλάκου, πως "είσαστε η συνέχεια του παλιού, της νέας αντιδραστικής Ε.Ε., των συνεχών μνημονίων και του ΝΑΤΟ που μακελεύει χώρες και λαούς".

"Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πάρα πολλά, σε πάρα πολλούς. Βλέπουμε ότι άρχισαν ήδη οι πρώτες εκπτώσεις. Ποιος ξέρει τι θα γίνει στην πορεία; Κρατάμε ένα πάρα πολύ μεγάλο ερωτηματικό και επιφυλάξεις μέχρι την σύνταξη της κοινής υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύει τα κριτήρια" ανέφερε από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανακοίνωσε την κατάθεση δεκατεσσάρων τροπολογιών που ρυθμίζουν ζητήματα του χώρου της υγείας και αφορούν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

- Αναπλήρωση υπερωριών και εφημεριών της προηγούμενης τριετίας και καθιέρωση της αποπληρωμής των δεδουλευμένων με νέο και ταχύτερο τρόπο (μετάβαση από το καθεστώς των επιτροπικών ενταλμάτων, σε καθεστώς μεταβιβαστικών πληρωμών).

- Τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ώστε να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία των νοσοκομείων με υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

- Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της θητείας του επικουρικού προσωπικού και των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, και παράταση θητείας των ειδικευόμενων γιατρών, μέχρι να αναπληρωθεί η θέση τους με τον επόμενο γιατρό της λίστας της οικείας υγειονομικής περιφέρειας.

- Ρύθμιση για το "πλαφόν του 9%", για την πληρωμή των πρόσθετων υπερωριών και επαναφορά του στο επίπεδο της Διοίκησης των ΥΠΕ.

- Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη δυνατότητα διορισμού με τον εισαγωγικό βαθμό στα 50 έτη, καθώς είχε παρατηρηθεί μεγάλη δυσκολία κάλυψης εκκρεμών θέσεων, λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των μεγάλων αναμονών για τη λήψη ειδικότητας.

- Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της δυνατότητας εφοδιασμού των νοσοκομείων με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

- Κατάργηση της προαπαίτησης της εκπλήρωσης της υπηρεσίας ελέγχου των ασκουμένων ιατρών, κατά την έναρξη της ειδικότητας.

skai.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ένας Ωκεανός μεγαλύτερος από όλες τις θάλασσες της Γης στον Γανυμήδη


Κάτω από τη λεπτή, παγωμένη επιφάνειά του, ο Γανυμήδης, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του πλανήτη Δία, διαθέτει έναν τεράστιο ωκεανό αλμυρού νερού που είναι μεγαλύτερος απ' όλες τις θάλασσες της Γης μαζί, διαπίστωσαν Αμερικανοί επιστήμονες χάρη στις παρατηρήσεις που έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ.

Η ανακάλυψη του νερού αυτού, σε υγρή μορφή, διευρύνει τα πεδία για την έρευνα εξωγήινης ζωής στο ηλιακό σύστημά μας, υπογράμμισε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.

"Πιστεύουμε ότι στο μακρινό παρελθόν ο ωκεανός αυτός μπορεί να επικοινωνούσε με την επιφάνεια του δορυφόρου" εξήγησε ο διευθυντής του τμήματος πλανητικών ερευνών της NASA, Τζιμ Γκριν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ωκεανός αυτός φτάνει σε βάθος τα 100 χιλιόμετρα –είναι δηλαδή δέκα φορές βαθύτερος από τους ωκεανούς της Γης– και βρίσκεται κάτω από μια κρούστα πάγου, πάχους 150 χιλιομέτρων.

Από τη δεκαετία του 1970 οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι ο Γανυμήδης, τον οποίο ανακάλυψε ο Γαλιλαίος το 1610, μπορεί να διαθέτει έναν ωκεανό. Το διαστημικό σκάφος "Γαλιλαίος" της NASA, που μελέτησε τον Δία και τα φεγγάρια του επί οκτώ χρόνια, είχε προσεγγίσει έξι φορές τον Γανυμήδη και το 2002 εντόπισε ένα μαγνητικό πεδίο, μια πρώτη ένδειξη που ενίσχυε την υπόθεση περί της ύπαρξης ενός ωκεανού.

Το τηλεσκόπιο Χαμπλ μπόρεσε να εντοπίσει και να μελετήσει πολικά σέλα στους πόλους του Γανυμήδη, όπως αυτά της Γης που δημιουργούνται από το μαγνητικό πεδίο της.

Ο Γανυμήδης βρίσκεται ταυτόχρονα υπό την επιρροή του μαγνητικού πεδίου του Δία, λόγω της εγγύτητάς του στον πλανήτη αυτόν. Κάθε φορά που αλλάζει το μαγνητικό πεδίο του Δία, αλλάζουν και τα πολικά σέλα του Γανυμήδη. Παρατηρώντας την αλλαγή αυτή, οι επιστήμονες κατάφεραν να εξακριβώσουν την ύπαρξη του μεγάλου, αλμυρού ωκεανού κάτω από την επιφάνειά του.

Δεδομένου ότι το αλμυρό νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, η κίνηση του ωκεανού επηρεάζει το μαγνητικό πεδίο.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι 10 εταιρείες που όλοι οι νέοι στην Ελλάδα θέλουν να πιάσουν δουλειά


Ικανοποιητική αμοιβή, ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και εργασιακή ασφάλεια: Αυτά ζητούν οι νέοι στην Ελλάδα στον επαγγελματικό τομέα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του kariera.gr, μάλιστα, η μέση μηνιαία αμοιβή που επιθυμούν για τον δημόσιο τομέα είναι στα 1.040 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα 1.090 ευρώ.

Στην έρευνα «Καριέρα και Γενιά Υ» που συμμετείχε δείγμα σχεδόν 2.000 νεαρών ατόμων ηλικίας 18-30 ετών, φοιτητές, φοιτήτριες και απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, από τις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές σε όλη την Ελλάδα προέκυψε ότι οι 10 πρώτες εταιρείες που επιθυμούν να εργαστούν είναι:

1. Google
2. Coca - Cola
3. Procter & Gamble
4. Microsoft
5. Cosmote - OTE
6. Unilever
7. Mondelez (πρώην Kraft)
8. PrizeWaterHouseCoopers
9. Nestle
10 Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αλλαγές στο φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ των αγροτών


Καταργείται η ετήσια περιοδική δήλωση, μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που επέρχονται

Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε προς διαβούλευση επέρχονται σημαντικές αλλαγές ως προς το εισόδημα και το ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα:

- Καταργείται η ετήσια φορολογική περίοδος για υποβολή δήλωσης ΦΠΑ από τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος οι οποίοι δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων. Αντιμετωπίζεται έτσι η η ασάφεια και η ταλαιπωρία, στις περιπτώσεις μεταβολής (προσθήκης ή αφαίρεσης δραστηριότητας) στην διάρκεια του έτους, καθώς και ως προς τον χαρακτηρισμό της "άλλης δραστηριότητας".

- Επιπλέον, με την τροποποίηση υπάρχει ομοιόμορφη αντιμετώπιση ως προς την υποβολή αιτημάτων επιστροφής, σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση, όπως ισχύει για όλους τους υποκείμενους του κανονικού καθεστώτος, αίροντας την διαφοροποίηση που ισχύει σήμερα για τους συγκεκριμένους αγρότες οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μόνο άπαξ ετησίως.

- Δίδεται η δυνατότητα στους συγκεκριμένους αγρότες φυσικά πρόσωπα, να εκπληρώνουν τις δηλωτικές τους υποχρεώσεις σύμφωνα με τον Κώδικα ΦΠΑ, για τις οποίες η σχετική προθεσμία υποβολής και καταβολής λήγει πριν τη δημοσίευση του νόμου με τον οποίο θεσπίζονται τα ανωτέρω.

newmoney.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...