Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

H θερμοκρασία ανεβαίνει, η Ανταρκτική γεμίζει γιγάντια καβούρια

Το Neolithodes yaldwyni έχει θώρακα με διάμετρο γύρω στα 10 εκατοστά (Πηγή: O.Anderson)

Εκατομμύρια βασιλικά καβούρια, μεγάλα καρκινοειδή που σκάβουν το βυθό και τρώνε ό,τι συναντήσουν, έχουν αρχίσει να επελαύνουν στο βυθό της Δυτικής Ανταρκτικής, πιθανότατα λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης.

Μόλις πέντε χρόνια έχουν περάσει από την ανακάλυψη του εισβολέα και την ταξινόμησή του στο  νέο είδος Neolithodes yaldwyni, ένα από τα 121 είδη βασιλικών καβουριών. Μέχρι πρόσφατα, τα κατακόκκινα αυτά καβούρια, με θώρακα που φτάνει σε διάμετρο τα 10 εκατοστά, εντοπίζονταν μόνο στη Θάλασσα Ρος, στην άλλη πλευρά της Δυτικής Ανταρκτικής.

Η απότομη εξάπλωση του καρκινοειδούς στο βυθό της χερσονήσου της Δυτικής Ανταρκτικής έγινε αντιληπτή από την ομάδα της Λόρα Γκραντζ του Πανεπιστημίου της Χαβάης στη Μανόα. Τα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια των ερευνητών καταδύθηκαν στην τάφρο «Πάλμερ», μια λασπώδη λεκάνη στον πυθμένα που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα από την άκρη της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.

Οι ρομποτικές κάμερες εντόπισαν 42 βασιλικά καβούρια σε μια διαδρομή λίγο πάνω από δύο χιλιόμετρα. Όλα τους βρέθηκαν σε βάθος μεγαλύτερο από 850 μέτρα, εκεί που το νερό είναι «χλιαρό» για τα δεδομένα της περιοχής, με θερμοκρασία 1,4 βαθμούς Κελσίου.

Οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι ο πληθυσμός του Neolithodes yaldwyn στην τάφρο Πάλμερ, μια περιοχή 14 επί 8 χιλιομέτρων, πρέπει να υπερβαίνει το ενάμισι εκατομμύριο καβούρια.

Αυτό σημαίνει ότι η πυκνότητα των καβουριών στην περιοχή έχει φτάσει τα επίπεδα της Αλάσκας, εκεί που άλλα είδη βασιλικών καβουριών αλιεύονται σε βιομηχανική κλίμακα.

Στα πιο ρηχά νερά της Δυτικής Ανταρκτικής, που είναι και ψυχρότερα, ο εισβολέας ήταν άφαντος. Αυτό υποδεικνύει ότι το βασιλικό καβούρι βρήκε ευκαιρία για εξάπλωση χάρη στην άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής:

«Αν το  N. yaldwyni περιορίζεται σήμερα από τις χαμηλές θερμοκρασίας, θα μπορούσε να επεκταθεί και πάνω στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα εντός μίας ή δύο δεκαετιών» γράφουν οι ερευνητές στη βρετανική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Η εισβολή θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία στο βενθικό οικοσύστημα έξω από τη Δυτική Ανταρκτική, μαρτυρούν οι εικόνες που συνέλεξαν τα υποβρύχια. Αναζητώντας τα σκουλήκια και τα άλλα ασπόνδυλα με τα οποία τρέφονται, τα καβούρια φωτογραφήθηκαν να σκάβουν σε βάθος 20 εκατοστών μέσα στον πυθμένα, σηκώνοντας σύννεφα ιζήματος που θολώνουν τα νερά και αναστατώνουν τους υπόλοιπους κατοίκους.

Πηγή Associated Press
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τουλάχιστον 36 νεκροί σε συντριβή ρωσικού αεροσκάφους

Ουκρανικό Yakovlev 42, αντίστοιχο με το αεροσκάφος που κατέπεσε στη Ρωσία (φωτογραφία αρχείου)


Επιβατικό αεροσκάφος τύπου Yakovlev κατέπεσε και συνετρίβη νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης κοντά στη ρωσική πόλη Γιάροσλαβ με τις πληροφορίες των ειδησεογραφικών μέσων να αναφέρουν ότι βρήκαν τραγικό θάνατο οι 36 εκ των 37 επιβαινόντων. Στη μοιραία πτήση του αεροπλάνου Υακ-42 επέβαιναν τα μέλη μίας ομάδας χόκεϊ από την πόλη που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας. Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος.

«Τριάντα επτά άνθρωποι επέβαιναν πιθανώς στο αεροσκάφος, και οι 36 πληροφορούμαστε ότι είναι νεκροί, περιλαμβανομένων των τεσσάρων μελών του πληρώματος. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε», είπε σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο η Έλενα Σμίρνιχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας.

«Το Yak-42 συνετρίβη δύο χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Τούλοσνα στο Γιάροσλαβ» δήλωσε άλλος εκπρόσωπος του υπουργείου που επικαλείται το πρακτορείο Interfax.



Πηγή in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι καλύτερες… μπιροκοιλιές στον κόσμο (pics)

Οι καλύτερες… μπιροκοιλιές στον κόσμο (pics)


Αν και οι γνώμες διίστανται για το αν η συχνή κατανάλωση μπίρας μεγαλώνει την κοιλιά, είναι πραγματικά αστείο να βλέπεις άνδρες που ποζάρουν και να προτάσσουν υπερήφανα τα αποτελέσματα της χρόνιας... απορρόφησης του αγαπημένου τους αλκοολούχου ποτού.
Δείτε τις πιο ογκώδεις και... μπαλωνάτες μπιροκοιλιές που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.
beerbelly11
beerbelly17
beerbelly20
beerbelly23
beerbelly26

  Πηγή  mediagate.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε η ανέγερση τεμένους στον Ελαιώνα



Με 198 ψήφους υπέρ, έναντι 16 κατά επί συνόλου 214 ψηφισάντων, εγκρίθηκε η ρύθμιση που περιελάμβανε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα, για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη.

Ο κ. Καρατζαφέρης εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με την δημιουργία τεμένους «πάτε να κάνετε ένα εργοστάσιο παραγωγής τρομοκρατών».

«Παίζετε με τη φωτιά και καταστρέφετε την Ελλάδα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι πάμε σε εκλογές τώρα για να σωθείτε. Διαφορετικά, ούτε τα Ειδικά Δικαστήρια θα φθάσουν. Φαίνεται πως θα κοιτάμε προς το Γουδή», είπε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αντιδρώντας τον κάλεσε να είναι πιο προσεχτικός.

Όσον αφορά το τέμενος, τον παρέπεμψε στην ελληνική ιστορία και ειδικότερα στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος «για τους δικούς του σκοπούς (σ.σ. προκειμένου να ωθήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία να υπογράψει τη συνθήκη των Αθηνών του 1913 ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή) ήθελε να κάνει ακριβώς κάτι παρόμοιο».

«Εμείς είμαστε υπερήφανοι που είμαστε στην ιστορική συνέχεια του Ελευθερίου Βενιζέλου και των ιδεών που πρεσβεύει» απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πηγή in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τον τρέλαναν τα UFO


Μια «εξωγήινη εισβολή» προσπάθησε να «αποτρέψει» ένας 23χρονος Σουηδός, όταν πήρε το πιστόλι του και άρχισε να πυροβολεί από το παράθυρο του σπιτιού του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Dale-Demokraten», ο νεαρός είδε έναν ιπτάμενο δίσκο. Τότε τρομοκρατήθηκε, γιατί πίστεψε ότι έρχονται οι εξωγήινοι για να τον απαγάγουν.
Πήρε το πιστόλι του και έριξε αρχικά δύο φορές. Στη συνέχεια όμως άδειασε όλες τις σφαίρες από το όπλο του στο περίεργο αντικείμενο, το οποίο –σύμφωνα μα τον ίδιο- εξερράγη.
Μια γειτόνισσα του νεαρού άκουσε τους πυροβολισμούς και κάλεσε την αστυνομία. Ο νεαρός συνελήφθη, αφού πρώτα οι αστυνομικοί προσπαθούσαν πολύ ώρα να τον πείσουν ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για αυτόν.
Ο 23χρονος στο εξής θα παρακολουθείται από ειδικό.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας τον Δεκέμβριο


Κακά μαντάτα για τη χώρα μας φέρνει η Royal Bank of Scotland (RBS) η οποία σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες της προβλέπει πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει κοντά στα μέσα Δεκεμβρίου λόγω της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει βίαιη εξάπλωση της κρίσης.
Ειδικότερα, ο αναλυτής της βρετανικής τράπεζας Harvinder Sian, τοποθετεί χρονικά την χρεοκοπία της Ελλάδας στη μεθεπόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Aθήνα για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που είναι προγραμματισμένη στις 11 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Sian ορόσημο είναι η αξιολόγηση της τρόικας στις 11 Δεκεμβρίου και όχι εκείνη εντός Σεπτεμβρίου καθώς η χρεοκοπία θα αποφευχθεί επί του παρόντος για λόγους τακτικής. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να δώσει ακόμη μια σειρά από υποσχέσεις στους πιστωτές της και τους ηγέτες της Ε.Ε. να κάνουν τα στραβά μάτια για τελευταία φορά.   
"Ο μόνος λόγος που υποψιαζόμαστε πως η αξιολόγηση της 11ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει ορόσημο είναι η υπόθεση πως η Ελλάδα έχει ακόμη μια σειρά υποσχέσεων να δώσει, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κάθε λόγο να κλείσουν τα μάτια και να ελπίζουν, αφήνοντας μετέωρη την αμφιβολία έως ότου τα πράγματα πάρουν ξεκάθαρη αρνητική τροπή και δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Sian.
Ο αναλυτής βασίζει τις ζοφερές προβλέψεις του στο γεγονός πως η κυβέρνηση αδυνατεί να να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ενώ οι στόχοι δημοσιονομικής προσαρμογής είναι υπερβολικά αισιόδοξοι, αλλά και πως το ΔΝΤ και η ΕΕ δε θα δείξουν άλλη ανοχή.
Τονίζει πως τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν θα επιστρέψουν στις αγορές κρατικών ομολόγων αλλά και τις συνδεόμενες αγορές κεφαλαίων εξαιτίας της διόγκωσης του κινδύνου διάλυσης της Ευρωζώνης ενώ προσθέτει πως η ύστατη λύση θα ήταν "μια τεράστια παρέμβαση της ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και ενδεχομένως στις ιδιωτικές ομολογιακές αγορές".
Τέλος, η τράπεζα σημειώνει πως αν τελικά δεν γίνει χρεοκοπία της Ελλάδας θα χρειαστεί ένα "κούρεμα" ομολόγων ύψους 50-60%.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 7 Σεπτεμβρίου

1553: Γεννήθηκε η Ελισάβετ Α', κόρη του Ερρίκου του 8ου. Παρέμεινε στο βρετανικό θρόνο από το 1558 και για 45 χρόνια, μέχρι το θάνατό της, αφού προηγουμένως δημιούργησε την Ελισαβετιανή εποχή στην ευρωπαϊκή πολιτική και τις τέχνες.


1776: Πρώτη επίθεση με υποβρύχιο στα παγκόσμια χρονικά. Ένα αμερικανικό υποβρύχιο κατασκεύασμα, ονόματι «Turtle», προσπαθεί να τοποθετήσει μία ωρολογιακή βόμβα στα ύφαλα της βρετανικής ναυαρχίδας «Eagle», που ναυλοχούσε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το εγχείρημα απέτυχε.

1833: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1882: Ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφωτίζει μία ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.

1909: Γεννήθηκε ο Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου), ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. («Λεωφορείον ο Πόθος»)

1911: Ο γάλλος ποιητής Γκιγιόμ Απολινέρ συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι προσπάθησε να κλέψει τη «Μόνα Λίζα» από το Μουσείο του Λούβρου.

1942: Στην ΕΣΣΔ, ο Κόκκινος Στρατός εξαναγκάζει τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση βορειοδυτικά του Στάλιγκραντ.

1944: Η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση εγκαθίσταται στην ιταλική πόλη Κάβα ντι Τιρένι.

1978: Πέθανε ο Κιθ Μουν, ντράμερ των «Who».

1999: Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Αθήνα και αφήνει πίσω του 143 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Σφίγγει» ο απεργιακός κλοιός σε όλη τη χώρα

«Σφίγγει» ο απεργιακός κλοιός σε όλη τη χώρα


«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις λόγω ΔΕΘ

Απεργιακό «μπαρούτι» μυρίζει όλη τη χώρα ενόψει της ΔΕΘ και μετά τις ανακοινώσεις-εξπρές του Ευ. Βενιζέλου με την ολοκλήρωση της χθεσινής μαραθώνιας σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου. 

Στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ

Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα παραμείνει σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα η Αθήνα. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας για να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Τα ταξί απειλούν με... χειρόφερνο

Ενόψει αποφάσεων βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ταξί, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου για πλήρη απελευθέρωση των αδειών. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν κρύψει τις προθέσεις τους να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, αν ισχύσουν οι ρυθμίσεις.

Οι φοιτητές πάνε... ΔΕΘ

Ο χορός των καταλήψεων στα πανεπιστήμια συνεχίζεται παρά τις προειδοποιήσεις της Α. Διαμαντοπούλου ότι οι φοιτητές που συμμετέχουν σε καταλήψεις κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο. Οι φοιτητές της βόρειας Ελλάδας προετοιμάζουν συλλαλητήρια κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ όπου θα παραστεί ο Πρωθυπουργός. Στην Αθήνα οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν αύριο με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στο οποίο θα συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων που διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων και για την ελλειψη βιβλίων στην πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς.

Κλειστά νοσοκομεία 

Σκυτάλη στις κινητοποιήσεις παίρνουν Πέμπτη και Παρασκευή οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία που αντιδρούν στις αλλαγές που αφορούν το επάγγελμά τους και περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου υγείας, αλλά και στην δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Απεργία και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Αθηναίων. Προανήγγειλαν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων καθώς συνεχίζονται οι απολύσει. 
Πηγή newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γερμανία: Συνταγματική η βοήθεια προς την Ελλάδα




Νόμιμη έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τη συμμετοχή του Βερολίνου στη στήριξη της Ελλάδας, απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν ως στόχο να μπλοκάρουν τη βοήθεια, ως αντισυνταγματική.
Το γερμανικό δικαστήριο θεωρεί πάντως ότι η βουλή θα πρέπει να έχει πλέον μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις εκείνες που επιφέρουν μεγαλύτερα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας στην Καρλσρούη αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει στο εξής να εξασφαλίζει την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού της βουλής προτού αποφασίζει να χορηγήσει βοήθεια σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Με την απόφασή του, το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές ομάδας καθηγητών, συνταγματολόγων και οικονομολόγων, καθώς και του βουλευτή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η συμμετοχή της Γερμανίας με 22,4 δισ. εγγυήσεις στο πρώτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας και στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF με 123 δισ., με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η ρήτρα «no bail out» που απαγορεύει την ανάληψη χρέους άλλης χώρας.
Reuters: Το νωρίτερο στα τέλη Σεπτεμβρίου η λύση για τις εγγυήσεις
Το νωρίτερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει βρεθεί η τελική λύση στο θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία από την Ελλάδα εξαιτίας νομικών κωλυμάτων, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης τους οποίους επικαλείται το Reuters.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συμφωνία για τις εγγυήσεις κατά την άτυπη συνεδρίαση του Ecofin στις 16 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούν ότι είναι αδύνατη μια συμφωνία επί του θέματος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
«Νομίζω ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο πέραν του άτυπου Ecofin - είναι πολύ περίπλοκο το θέμα από τεχνικής άποψης», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις προεργασίες. «Νομίζω έως τα τέλη του μήνα το νωρίτερο - τα προβλήματα είναι κυρίως νομικής φύσεως, είναι πολύ, πολύ περίπλοκα νομικά ζητήματα», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει κακή πρόθεση από κανέναν. Η Ελλάδα συνεργάζεται με πολύ ενεργό τρόπο σε αυτό. Θα είναι μια λύση η οποία επί της αρχής θα είναι ανοικτή σε όλους, αλλά την οποία πολύ λίγες χώρες θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν, γιατί θα πρέπει σε αντάλλαγμα να αποποιηθούν ορισμένα άλλα προνόμια», είπε ο αξιωματούχος.
Η Σλοβακία, η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν και αυτές εγείρει θέμα εγγυήσεων από την Ελλάδα, ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιδιώκουν το ζήτημα να περιοριστεί στη Φινλανδία, καθώς είναι η μόνη χώρα της οποίας η Βουλή έχει αξιώσει αυτές τις εξασφαλίσεις .
Οι πιέσεις για την εξεύρεση λύσης εντείνονται καθώς, χωρίς αυτήν, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να λάβει το δεύτερο πακέτο στήριξης.
«Θα υπάρξει αρκετή πολιτική πίεση για να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν», ανέφερε άλλη πηγή από την ευρωζώνη. «Δεν θα είναι 100% έτοιμοι στις επόμενες ημέρες.»
Πηγή naftemporiki
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανακαλύφθηκε το κοντινότερο στη Γη άστρο - βρέφος




Τα πολύ νεαρής ηλικίας άστρα συνήθως βρίσκονται πολύ μακριά από τη Γη στο χώρο και το χρόνο, για αυτό θεωρείται ασυνήθιστη ανακάλυψη ότι βρέθηκε ένα άστρο-βρέφος σχεδόν στην «πόρτα» του πλανήτη μας, σε απόσταση μόλις 27 ετών φωτός, που θεωρείται ασήμαντη για τα συμπαντικά δεδομένα.
Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον ’ντρικ Ρίντελ του τμήματος φυσικής και αστρονομίας του πολιτειακού πανεπιστημίου της Τζόρτζια στην Ατλάντα, που παρουσιάζουν την ανακάλυψή τους στο αστρονομικό περιοδικό «The Astronomical Journal».
Το άστρο είναι τόσο «βρέφος» που δεν έχει ανάψει ακόμα η βασική φλόγα των πυρηνικών καύσεων στο εσωτερικό του, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διακρίνουν τη λάμψη των ευρισκόμενων σε τροχιά γύρω του πλανητών, αν υπάρχουν, οι οποίοι ακόμα θα ψύχονται μετά τη δημιουργία τους.
Ένα άστρο, όπως ο ήλιος μας, δημιουργείται όταν ένα ψυχρό νέφος αερίων και σκόνης καταρρέει υπό το δικό του βάρος. Καθώς η βαρύτητα συμπιέζει το νέφος, αυξάνεται η θερμοκρασία του τελευταίου και γίνεται τόσο καυτό που αρχίζει να λάμπει. Γεννιέται έτσι ένα νέο άστρο, το οποίο σε πρώτη φάση τροφοδοτείται ενεργειακά όχι από πυρηνικές αντιδράσεις αλλά από τη βαρύτητά του.
Ο ήλιος μας εκτιμάται ότι επί 50 εκατ. χρόνια βρισκόταν σε αυτή την αρχική κατάσταση υπό την πίεση της δικής του βαρύτητας, πριν ο πυρήνας του γίνει τόσο καυτός που τα πρωτόνια άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους και να σχηματίζουν ήλιο, οπότε πήρε δηλαδή μπρος ο πυρηνικός «κινητήρας», που μέχρι σήμερα τροφοδοτεί με ενέργεια όλο το ηλιακό μας σύστημα.
Το νεογέννητο κοντινό άστρο βρίσκεται στο νότιο αστερισμό της Περιστεράς (Columba), στα νότια του λαμπρού αστερισμού του Ωρίωνα. Παρόλο που το άστρο είναι αχνά ερυθρό, είναι αφύσικα φωτεινό για τα δεδομένα του, καθώς έχει τετραπλάσια λαμπρότητα από αυτή που θα έπρεπε να έχει.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το «AP Columbae» έχει ηλικία περίπου 40 εκατ. ετών, δηλαδή δεν έχει καν το 1% της ηλικίας του δικού μας ήλιου. Η νεότητά του επιβεβαιώνεται από το ότι περιέχει αρκετό λίθιο, καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο, με το πέρασμα του χρόνου, καταστρέφεται από τις πυρηνικές αντιδράσεις (ο ήλιος μας δεν έχει σχεδόν καθόλου πια).
Επειδή όμως το «AP Columbae» έχει μεγάλη ποσότητα λιθίου, θεωρείται ότι είναι ακόμα βρέφος. Ακόμα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, το άστρο διαθέτει ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που εξαπολύει φωτεινές εκλάμψεις στο διάστημα.
Οι αστρονόμοι σκοπεύουν να ερευνήσουν αν το άστρο συνοδεύεται από πλανήτες, οι οποίοι αναμένεται να είναι ακόμα θερμοί, καθώς ο σχηματισμός τους θα είναι πρόσφατος, με συνέπεια να εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία και να είναι ανιχνεύσιμοι.
Στο παρελθόν οι αστρονόμοι έχουν βρει μερικά ακόμα νεαρά άστρα σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη, όπως το «Beta Pictoris» (63 έτη φωτός) και το «AU Microscopii» (32 έτη φωτός).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΑΠΘ: Διεθνής διάκριση για το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος




Διεθνή διάκριση απέσπασε το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ που συμμετείχε σε διεθνή διεργαστηριακή δοκιμή (SCHEMA 22 01) όσον αφορά στον προσδιορισμό βαρέων μετάλλων σε δείγματα υπόγειου νερού.
Ειδικότερα, κατατάχθηκε στην πρώτη πεντάδα από 60 εργαστήρια που συμμετείχαν διεθνώς στην έρευνα, όσον αφορά την αξιοπιστία και την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.
Η διεργαστηριακή δοκιμή στην οποία συμμετείχε το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης του Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, είχε ως στόχο τον προσδιορισμό βαρέων μετάλλων σε πόσιμο νερό (SCHEMA 22 01) που διοργανώθηκε στην Ελλάδα από το Χημείο του Κράτους και συμμετείχαν 60 Εργαστήρια από Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία.
Τα βαρέα μέταλλα που προσδιορίστηκαν ήταν: κάδμιο (Cd, μg/L), μόλυβδος (Pb, μg/L), χρώμιο (Cr, μg/L), νικέλιο (Ni, μg/L), χαλκός (Cu, μg/L), αντιμόνιο (Sb, μg/L), αργίλιο (Al, μg/L), μαγγάνιο (Mn, μg/L), σίδηρος (Fe, μg/L), αρσενικό (As, μg/L).
Επί σειρά ετών το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., και ιδιαίτερα η Ερευνητική ομάδα «Envilab», με διευθυντή τον Καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνο Φυτιάνο μελετά και αναπτύσσει σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης ρύπων, σε ένα πλήθος περιβαλλοντικών δειγμάτων μεταξύ των οποίων και δείγματα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Πηγή naftemporiki
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αρχαία Ολυμπία: Έλληνας κατασκεύασε ρομπότ που μαζεύει ελιές!





Έναν εργάτη - ρομπότ που μπορεί να γλιτώσει χρόνο από το μάζεμα των καρπών και χωρίς να "τραυματίσει" το δέντρο, κατασκεύασε ο Πάνος Γκολφίνος από το Χελιδόνι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο Πάνος Γκολφίνος κατάφερε να κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό ρομποτικό μηχάνημα που με μορφή και κινήσεις ανθρώπινου χεριού, μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να ολοκληρώσει τη συγκομιδή εκατοντάδων ριζών ελιάς. Όσο οι υπόλοιποι ελαιοπαραγωγοί θα ψάχνουν να βρουν εργάτες για το μάζεμα των ελιών τους ο ίδιος θα ο ίδιος θα πατά απλά το κουμπί του τηλεχειριστηρίου!

Ελαιοτριβέας από το Χελιδόνι. Ένας εξαιρετικά εύστροφος άνθρωπος που οι πατέντες ήταν πάντα μια πρόκληση για εκείνον. Στο σχολείο δεν ήταν ιδιαίτερα επιμελής αλλά η αγάπη για τη μηχανολογία του προσέφερε σημαντικές γνώσεις που αξιοποιεί στη δουλειά του καθημερινά αλλά βοηθώντας σε πολλές περιπτώσεις φίλους και συγχωριανούς, δίνοντας πρακτικές λύσεις.

Το ίντερνετ και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι οι βασικοί "συνεργάτες" που τον βοηθούν στο να ψάξει, να μάθει και να κατασκευάσει τελικά ότι του "καρφωθεί" στο μυαλό. Υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας αλλά και πολύτιμος βοηθός, είναι και ο γιός του Βασίλης που ακολουθεί τα «χνάρια» του πατέρα του.

Πηγή patranews
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...