Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

«Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό»


Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γ. Λιάνης

Με μία τετρασέλιδη επιστολή που απευθύνεται στο Γιώργο Παπανδρέου, ο Γιώργος Λιάνης ανακοίνωσε πριν από λίγο την απόφασή του να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής Φλωρίνης.

«Δεν πιστεύω πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε. Αποτύχαμε κι έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από το λαό συνεχώς», αναφέρει χαρακτηριστικά και κάνει λόγο για «φαύλο κύκλο» και για «μάταιες θυσίες του λαού», υπογραμμίζοντας ότι αποφάσισε να παραιτηθεί «με πάρα πολύ λύπη».

Τονίζει παράλληλα ότι «το μεσοπρόθεσμο σημαίνει επιπρόσθετα απίστευτα βάρη για τους αδύναμους και τους μη έχοντες» και προσθέτει: «Αυτά τα μέτρα θέλουν σπλάχνα τίγρης για να τα ψηφίσεις. Κι αυτά δεν τα διαθέτω».

Ο Γιώργος Λιάνης τονίζει ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με στόχο τη συναίνεση ναυάγησε και ότι «θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι 3-4 βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο».

Ο βουλευτής αναφέρεται εκτενώς στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Φλώρινας και δηλώνει:
«Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Ελληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Κλείνοντας την επιστολή του, εξηγεί ότι δεν παραιτείται από την κοινοβουλευτική του έδρα διότι «δεν ταιριάζει ούτε στα προσωπικά μου πιστεύω ούτε στο φρόνημα των ακριτών κατοίκων της Φλώρινας να ορίσω εγώ το νέο βουλευτή της Φλώρινας. Αυτό θα γίνει στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές από το λαό της Φλώρινας».

Ενώ γνωστοποιεί ότι θα επιστρέψει στη δημοσιογραφία «και πιστεύω ότι από κει θα βοηθήσω και την Ελλάδα και την πατρίδα μου περισσότερο».

«Σας εύχομαι καλή επιτυχία, και το λέω αυτό με συγκίνηση μετά από συνοδοιπορία είκοσι δύο ολόκληρων χρόνων», καταλήγει ο Γιώργος Λιάνης. 
newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στη Δικαιοσύνη κατά Alter ο Γ. Αλαφούζος

Στις δικαστικές αίθουσες θα μεταφερθεί η αντιπαράθεση των τηλεοπτικών σταθμών Σκάι και Alter, η οποία έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά προσωπικής κόντρας των μεγαλομετόχων τους, Γ. Αλαφούζο και Γ. Κουρή. Ο πρόεδρος του Σκάι έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, «για την προστασία της προσωπικότητας και των εννόμων συμφερόντων» του.

Ο τελευταίος γύρος "εχθροπραξιών" ξεκίνησε με άρθρο του δημοσιογράφου του Σκάι και της "Καθημερινής", Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος υποστήριξε ότι ΜΜΕ συμφερόντων Κουρή προπαγανδίζουν υπέρ της επιστροφής στη δραχμή αποσκοπώντας στη διαγραφή χρεών του τηλεοπτικού σταθμού Alter. Ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alter, Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος κατονομαζόταν στο άρθρο δήλωσε ότι θα καταθέσει αγωγή.
Ακολούθησαν ρεπορτάζ του Σκάι για τον Alter, στα οποία γινόταν λόγος για οικονομικό και τραπεζικό σκάνδαλο. Ως απάντηση από τη συχνότητα του Alter περνούσε "κρόουλ" το οποίο καλούσε τα μέλη του πληρώματος του πλοίου "Ασπρονήσι" να επικοινωνήσουν με το σταθμό, προκειμένου να δώσουν στοιχεία σχετικά με υπόθεση λαθρεμπορίας πετρελαίου.
Στη σημερινή ανακοίνωσή του, ο Γ. Αλαφούζος υποστηρίζει ότι δέχεται "μπαράζ πρωτοφανών προσωπικών επιθέσεων [...] με αήθεις και συκοφαντικές αναφορές εν γνώσει της αναλήθειας αυτών, που στόχο έχουν την προσβολή της προσωπικότητας μου και τη δημιουργία εντυπώσεων".
Ο πρόεδρος του Σκάι προσθέτει ότι "κατασκευάζονται υποθέσεις ή ανασύρονται άλλες, οι οποίες έχουν κριθεί οριστικά και αμετάκλητα από ελληνικά και διεθνή δικαστήρια πλέον της δεκαετίας". Παράλληλα, αναφέρει ότι έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις περί συκοφαντικής δυσφήμισής του, κατά της εφημερίδας "Αυριανή" του Γ. Κουρή

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Θάλασσα αφρού ανιχνεύθηκε από τα Voyager


Τα πιο απομακρυσμένα μηχανήματα του ανθρώπου, οι πιο ακαταπόνητοι ταξιδευτές και παράλληλα "πρεσβευτές" της ανθρωπότητας, τα δύο διαστημικά οχήματα Voyager, περνάνε μέσα από μια απρόσμενη "θάλασσα" ισχυρών μαγνητικών αναταράξεων, καθώς βρίσκονται στα έσχατα όρια του ηλιακού μας συστήματος.
Τα δύο μυθικά πλέον σκάφη της NASA, που εκτοξεύτηκαν το 1977, ήδη προσεγγίζουν το απώτατο όριο όπου φτάνει η επιρροή του ήλιου μας (η λεγόμενη "ηλιόσφαιρα" που ορίζει τα "σύνορα" του ηλιακού μας συστήματος), σε απόσταση άνω των 15 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Παρόλα αυτά συνεχίζουν με συνέπεια να επιτελούν το καθήκον τους και να στέλνουν πίσω στην "πατρίδα" επιστημονικά στοιχεία. Έχουν, έτσι, επιτρέψει στους επιστήμονες να διαμορφώσουν μια καλύτερη εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν στη συνοριακή ζώνη, όπου η ύλη που εκτοξεύεται από τον ήλιο μας, συναντά το διαστρικό μαγνητικό πεδίο και την ύλη που έχει εκτοξευτεί από άλλα άστρα του γαλαξία μας.
Τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιεύονται στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal", δείχνουν ότι οι εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος μοιάζουν με ένα γιγάντιο και ταραγμένο τζακούζι, όπως δήλωσε ο καθηγητής Eugene Parker του πανεπιστημίου του Σικάγο.
Η ανάλυση των δεδομένων των Voyager 1 και 2, με τη βοήθεια μοντέλων ηλεκτρονικών υπολογιστών, δείχνουν πως οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου που μεταφέρονται με τον ηλιακό "άνεμο" της ύλης που εκπέμπει το μητρικό άστρο μας, συνεχώς διασπώνται και επανασυνδέονται υπό μεγάλη πίεση. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μέσα στον ηλιακό άνεμο γιγάντιες "φυσαλίδες" με πλάτος μέχρι 160 εκατομμυρίων χιλιομέτρων η κάθε μία.
«Επειδή ο ήλιος περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα, το μαγνητικό πεδίο του συστρέφεται και "ρυτιδιάζει", όπως η φούστα μιας μπαλαρίνας», πράγμα που εντείνεται όσο μεγαλώνει η απόσταση από τον ήλιο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αστρονόμος Merav Opher του πανεπιστημίου της Βοστόνης.
Αυτή η διαπίστωση έχει σημασία, κατά τους επιστήμονες, για την κατανόηση της κοσμικής ακτινοβολίας των σωματιδίων υψηλής ενέργειας που πέφτουν πάνω στη Γη με προέλευση τα μακρινά άστρα που εκρήγνυνται, τις μαύρες τρύπες και άλλα "εξωτικά" φαινόμενα του σύμπαντος. «Οι μαγνητικές φυσαλίδες αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνάς μας ενάντια στις κοσμικές ακτίνες. Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει αν αυτό είναι καλό πράγμα ή όχι», δήλωσε ο Merav Opher. Είναι πιθανό η δημιουργία αυτών των ξεχωριστών μαγνητικών δομών με μορφή "φυσαλίδων" (σαν διαπερατή μεμβράνη) να κάνει το ηλιακό μας σύστημα πιο ευάλωτο και "πορώδες" στη διείσδυση των κοσμικών ακτίνων. Από την άλλη όμως, μπορεί οι κοσμικές ακτίνες να παγιδεύονται πιο αποτελεσματικά μέσα στις τεράστιες μαγνητικές "φυσαλίδες".
Οι επιστήμονες δήλωσαν έκπληκτοι από την μαγνητική αναταραχή που επικρατεί στα απώτατα όρια του ηλιακού μας συστήματος, τα οποία ανέμεναν να είναι πιο γαλήνια, καθώς ως τώρα πίστευαν ότι οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου του ήλιου αφού έφταναν στην μέγιστη απόσταση (την "ηλιόπαυση") απλώς έκαναν μια ομαλή στροφή (σαν "αψίδα") και επέστρεφαν για να επανασυνδεθούν με το άστρο μας. Όπως όμως διαπιστώνεται τώρα χάρη στα Βόγιατζερ επικρατεί μια πιο πολύπλοκη και ταραχώδης εικόνα, που θυμίζει αφρό από τζακούζι!
Τα Voyager ολοκλήρωσαν το 1989 τον αρχικό στόχο της αποστολής τους να μελετήσουν τους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα και, έκτοτε, έβαλαν πλώρη για το "βαθύ διάστημα", με γενική κατεύθυνση το κέντρο του γαλαξία μας. Τα όργανά τους συνεχίζουν να λειτουργούν με τη βοήθεια της ραδιενέργειας, αν και, λόγω της μεγάλης απόστασης που τα χωρίζει πλέον από τον πλανήτη μας, ένα ραδιομήνυμά τους πρέπει να ταξιδέψει περίπου 16 ώρες για να φτάσει στη Γη.


Κανένας επιστήμονας ακόμα δεν είναι απόλυτα σίγουρος πού ακριβώς τελειώνει το ηλιακό μας σύστημα και πού αρχίζει ο διαστρικός χώρος, πιστεύεται όμως ότι μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια τα Voyager θα καταφέρουν να περάσουν αυτό το έσχατο όριο. Έτσι επιτέλους οι αστρονόμοι θα ξέρουν πραγματικά μέχρι που φτάνει η "επικράτεια" του ήλιου μας και μια ανθρώπινη κατασκευή θα εισέλθει στο διαστρικό κενό για πρώτη φορά, μια πραγματικά κοσμοϊστορική στιγμή.
sciencedaily.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το μυστήριο των σκυλιών που “αυτοκτονούν” !


Στη νοτιοδυτική πλευρά της Σκωτίας, δίπλα στην πόλη Dumbarton, οι κάτοικοι προσπαθούν εδώ και πολλές δεκαετίες να καταλάβουν μία σειρά από περίεργους και τραγικούς θανάτους. Στην πόλη αυτή υπάρχει ένα μέρος που ονομάζεται «Γέφυρα Αυτοκτονίας Σκύλων» (The Dog Suicide Bridge).
Πάνω από 50 σκυλιά έχουν πηδήξει από τη γέφυρα αυτή. Ο λόγος που τους ωθεί στην απόφαση να βάλουν τέλος στη ζωή τους αποτελεί ένα μυστήριο. Τι είναι αυτό που εξηγεί αυτήν την περίεργη συμπεριφορά τους, με το που αντικρίζουν τη γέφυρα; Ποια «εσωτερική φωνή» τους σπρώχνει στο θάνατο; Έχουν οι σκύλοι τάσεις αυτοκτονίας;
Τι σπρώχνει τα σκυλιά στο κενό;
Δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε και για ποιο λόγο τα σκυλιά άρχισαν να πηδάνε από τη γέφυρα του Overtoun. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι περίεργοι θάνατοι ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ή του 1960, με συχνότητα ένα σκυλί κάθε μήνα. Το μοιραίο άλμα από τη γέφυρα οδηγεί σχεδόν αναπόφευκτα στο θάνατο. Παρόλα αυτά μερικά από αυτά τα σκυλιά φαίνεται ότι στάθηκαν πιο τυχερά: Τα κατάφεραν και σώθηκαν. Όμως το μάθημά τους δεν το πήραν. Αφού διαπίστωναν ότι είναι σώα και αβλαβή επέστρεφαν στην ίδια θέση για να ολοκληρώσουν αυτό που άφησαν στη μέση.
Το φαινόμενο έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις και η αναστατωμένη κοινωνία της Σκωτίας αποφάσισε να στείλει ειδικούς ερευνητές να αναλύσουν το φαινόμενο αυτό. Ο Dr David Sand, είναι ψυχολόγος με ειδίκευση στην κατανόηση της συμπεριφοράς των ζώων. Αποφάσισε να ερευνήσει το μυστήριο της γέφυρας Overtoun, εξαιτίας της ανεξήγητης συμπεριφοράς των σκύλων.
Η περιέργεια σκότωσε και το... σκύλο;
Πραγματοποίησε λοιπόν ένα πείραμα, που έμοιαζε περισσότερο με δοκιμασία, χρησιμοποιώντας δέκα σκυλιά διαφορετικής ράτσας. Σε ένα χώρο σχετικά κοντά στη μυστηριώδη γέφυρα, τοποθέτησε τρία μπουκάλια όπου μέσα είχε αποθηκεύσει τρεις μυρωδιές όχι και τόσο ευχάριστες: Της νυφίτσας, του σκίουρου και του ποντικιού.
Εξαπόλυσε τα δέκα σκυλιά για να δει προς τα πού θα κατευθυνθούν. Όπως θα δείτε και στο βίντεο η μυρωδιά της νυφίτσας είναι η πιο ισχυρή και «τραβάει» προς το μέρος της εννέα από τους δέκα σκύλους.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο ερευνητής, εμπερικλείεται στο γνωστό αλλά κάπως τροποποιημένο για τις ανάγκες του άρθρου, απόφθεγμα: «Η περιέργεια σκότωσε … το σκύλο». Στα χαμόκλαδα κάτω από τη γέφυρα «κατοικούν» αρκετές νυφίτσες. Στη μυρωδιά και στο άκουσμά τους η περιέργεια των σκύλων εξάπτεται. Έτσι λοιπόν πηδούν για να δουν τι είναι αυτό που τους «αναστατώνει»!
Η όσφρηση υπεύθυνη για τις αυτοκτονίες;
Είναι γνωστό ότι η όσφρηση και η ακοή στο σκύλο είναι από τις πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις. Είναι εξίσου σημαντικό ότι τα σκυλιά παρουσιάζουν και μία απομνημονευτική ικανότητα τον οσμών, κάτι που εξηγεί το λόγο για τον οποίο μερικά από αυτά που γλίτωσαν την πρώτη φορά από το άλμα θανάτου, επέστρεψαν στο ίδιο σημείο για να το επαναλάβουν.
Τώρα πια μερικές από τις οικογένειες που έχασαν το αγαπημένο τους κατοικίδιο ξέρουν τι ώθησε τον πιστό τους φίλο στην αυτοκτονία και θα σταματήσουν να κατηγορούν και να χρεώνουν στον εαυτό τους την τραγική αυτή απώλεια.

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συνέλαβαν 32 χάκερς στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 32 χάκερς για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στην οργάνωση Anonymous, η οποία φέρεται να μετείχε σε επιθέσεις σε ιστοσελίδες της τουρκικής κυβέρνησης για να καταδικάσει τους περιορισμούς στο Ίντερνετ στη χώρα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Εννέα από τους υπόπτους αυτούς, οι οποίοι είναι ανήλικοι, αφέθηκαν ελεύθεροι, προσέθεσε το πρακτορείο.

Οι χάκερς συνελήφθησαν σε επιδρομές που έγιναν χθες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας κατά της ομάδας των κυβερνοπειρατών "Anonymous", σημείωσε το πρακτορείο.

Την περασμένη εβδομάδα, παραμονή των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Τουρκία, η Anonymous επιτέθηκε σε πολλές επίσημες ιστοσελίδες μεταξύ των οποίων αυτή της τουρκικής διεύθυνσης τηλεπικοινωνιών (TIB), ρυθμιστή των υπηρεσιών Ίντερνετ, η οποία επεξεργάστηκε το σχέδιο επιβολής περιορισμών στο Διαδίκτυο.

Το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο κατήγαγε μεγάλη νίκη στις βουλευτικές, ανακοίνωσε για τις 22 Αυγούστου την εγκατάσταση ενός ευρέως φίλτρου λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, το οποίο θα έχει ως στόχο την προστασία των νέων, προκαλώντας κύμα διαμαρτυριών στις μεγάλες πόλεις.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

1 δισ. ή 13% μεγαλύτερο έλλειμμα από πέρσι !

Άλλη μια απόδειξη για την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης συνιστούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ίδιο το υπουργείο οικονομικών και τα οποία δείχνουν μεγάλη αύξηση του ελλείμματος σε ετήσια βάση στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουάριου - Μαΐου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 10.275 εκατ. € έναντι στόχου 9.072  εκατ. € και ελλείμματος 9.100 εκατ. €  το  αντίστοιχο διάστημα  του 2010.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 13% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 1.936 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 734 εκατ. €.

Ειδικότερα τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών φόρων, το μήνα Μάιο παρουσιάζουν αύξηση 4,7% έναντι του Μαΐου του 2010, με το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά φέτος τα καθαρά έσοδα σημείωσαν αύξηση 1,3% τον ίδιο μήνα, παρά τις αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ επιστροφές εσόδων  έναντι του Μαΐου του 2010.

Σε επίπεδο πενταμήνου (Ιανουάριος – Μάιος) τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 18.358 εκατ. € και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 7,1% από 9,1% στο πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος).

Το υπουργείο επικαλείται τις συνήθεις δικαιολογίες: η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 113,7% ή κατά 352 εκατ. €.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του  πενταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012 , ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 6,4%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. € για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 446 εκατ. €. Οι πρωτογενείς δαπάνες  είναι αυξημένες κατά 4,3% ή κατά 874 εκατ. €, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στον ΟΓΑ, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 47,3% ή 1.528 εκατ. €.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης αυξήθηκε στο διάστημα αυτό κατά 6% σε σύγκριση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 10,1 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού καταγράφουν πτώση κατά 5,6% στα 18,7 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,6% στα 27,4 δισ.ευρώ.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Πάγκαλος απαγόρευσε τη διαφήμιση του Σεφερλή με τα ... πατατάκια !


Δεν πειράζει, θα τον αναλάβουμε τα blogs !!

Στην κυβέρνηση δεν αντέχουν τη σάτιρα, η μάλλον ξέρουν πλέον ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες και τους έχει πιάσει πανικός.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την κίνηση του Θεόδωρου Πάγκαλου να απαγορεύσει τη διαφήμιση του Μάρκου Σεφερλή,  
με τα πατατάκια, στην οποία σατιρίζεται η γνωστή φράση του αντιπροέδρου «μαζί τα φάγαμε».
Απ’ ό,τι μας λένε, έχουν σταλθεί και εξώδικα στα κανάλια για να μην τη μεταδώσουν.

Απολαύστε την «απαγορευμένη» διαφήμιση:   


Από e-mail που λάβαμε από αναγνώστη μας. (παλιό αλλά το δημοσιεύουμε)

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Σηκώνουν" το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στα Σκόπια


Μία εβδομάδα μετά την άνετη επανεκλογή του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, έδωσε το «ΟΚ» για να τοποθετηθεί ο χάλκινος του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της πλατείας «Μακεδονίας» της πρωτεύουσας.

Από το πρωί της Τρίτης, τμήματα του ανδριάντα έχουν μεταφερθεί με φορτηγά και γερανούς στην πλατεία, όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία συναρμολόγησης του.

Το άγαλμα, που αναπαριστά έφιππο τον Μέγα Αλέξανδρο στον Βουκεφάλα, θα τοποθετηθεί επάνω σε βάθρο που έχει ήδη κατασκευαστεί και το συνολικό ύψος θα αγγίζει τα 22 μέτρα, όσο μια οκταόροφη πολυκατοικία.

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, προκειμένου να μην προκληθεί η Ελλάδα το άγαλμα βαφτίστηκε αόριστα «αρχαίος πολεμιστής», αν και όλοι μιλούν για τον Μέγα Αλέξανδρο, έφιππο στον Βουκεφάλα.

Ελάχιστοι στα Σκόπια γνώριζαν μέχρι χθες, που ήταν  αποθηκευμένο το άγαλμα, που φιλοτεχνήθηκε από την Σκοπιανή γλύπτρια Βαλεντίνα Στεβανόσβκα μετά από διεθνή διαγωνισμό και χυτεύθηκε  σε ιταλικό εργαστήριο στην Φλωρεντία, μετά τη μεταφορά του από την Ιταλία, μέσα σε κοντέινερ και με απόλυτη μυστικότητα.

Το σκηνικό του … παραλόγου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση έντεκα μικρότερων αγαλμάτων, ηρώων της σκοπιανής … «ιστορίας», όπως ο  βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας, ο βυζαντινός αυτοκράτορας  Ιουστινιανός, ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ κ.α, που άπαντες ασφαλώς θεωρούνται και παρουσιάζονται ως … «Μακεδόνες».

Την ώρα που η ανεργία στα Σκόπια χτυπάει «κόκκινο» και η οικονομική κρίση γονατίζει τη πλειοψηφία των συμπατριωτών του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιλέγει να στήνει αγάλματα και μνημεία, αναζητώντας τον δικό «μακεδονικό» μύθο.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στα Εξάρχεια τυπώνουν ήδη νέο νόμισμα !




H απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση
Μπορεί η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή, όμως στο... ημιανεξάρτητο «κρατίδιο» των Εξαρχείων, θέλοντας ίσως να προλάβουν τυχόν εξελίξεις, τύπωσαν ήδη το νέο τους νόμισμα. Τη Λιρέτα Εξαρχείων!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χρηματοπιστωτικό φορέα της πλέον περιοχής της Αθήνας, το Λαϊκό Ταμείο Εξαρχείων, η κυκλοφορία του νέου αναρχικού νομίσματος, στο οποίο φιγουράρουν προσωπικότητες της θρυλικής συνοικίας, αιτιολογείται ως εξής: 

«Το 2001, μετά τη χρεοκοπία του κράτους στην Αργεντινή, η πτώση της εμπιστοσύνης στο εθνικό νόμισμα και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας οδήγησαν σε μεγάλη πτώση την προσφορά χρήματος. Πολλές επαρχίες τύπωσαν δικά τους νομίσματα, τα οποία κυκλοφορούσαν παράλληλα με το πέσο. Υπολογίζεται ότι 15%-20% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε πλην του πέσο και άλλα (δευτερογενή) νομίσματα. Μόνο στο Μπουένος Άιρες κυκλοφόρησαν 17 τέτοια νομίσματα.

Το 2011, και ενώ περιμένουμε την επίσημη δήλωση χρεοκοπίας της Ελλάδας (;), τα Εξάρχεια ετοιμάζονται να τυπώσουν το δικό τους νόμισμα. Το νέο νόμισμα αναμένεται να τονώσει την παραγωγική δραστηριότητα και να βοηθήσει την ομαλή μετάβαση στον αντιπραγματισμό».

newsbeast.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατηγορούν τον Ομπάμα για τη στήριξη του στην Ελλάδα



«Ανεύθυνη πολιτική επιλογή»

Ανοιχτά κατά της πρωτοβουλίας του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, για στήριξη της Ελλάδας, στρέφονται δύο γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. 

Σε επιστολή που έστειλαν προς τον πρόεδρο των Η.Π.Α τον κατηγορούν για ανεύθυνη πολιτική επιλογή σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας. Όπως δήλωσαν όσα χρήματα και αν δοθούν στην Ελλάδα, αυτή εν τέλει θα πτωχεύσει. Οπότε είναι επιζήμια η στήριξη που παρέχει ο πρόεδρος Ομπάμα στην ελληνική κυβέρνηση.

Η επιστολή των γερουσιαστών στάλθηκε κατόπιν της συνάντησης που είχαν Ομπάμα και Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τη γερμανίδα καγκελάριο στήριξη και οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος με όποιο κόστος και αν εμπεριέχει μία τέτοια λύση.
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γερμανοί, Βρετανοί και Ισπανοί δεν θέλουν να μας βοηθήσουν αλλά φοβούνται μην χρεοκοπήσουν




Μαύρα τα βλέπουν για τις οικονομίες τους αμερικανοί και βρετανοί πολίτες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Financial Times/Harris. 









Ένα άλλο εύρημα της έρευνας - που έγινε στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 25 έως τις 31 Μαΐου - είναι το χαμηλό ποσοστό των Ευρωπαίων που συμφωνούν με τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το 54% των Αμερικανών και το 42% των Βρετανών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πιθανό ότι η χώρα τους θα χρεοκοπήσει την επόμενη δεκαετία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο ήταν μόνο 15%. Στη Γερμανία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31% έναντι 28% πριν από ένα χρόνο και στη Γαλλία 52%, αλλά λίγο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο το 40% των Ιταλών θεωρούν πιθανή τη χρεοκοπία της χώρας τους, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η ανησυχία αυξήθηκε πολύ στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει η διαμάχη μεταξύ των κομμάτων για τον προϋπολογισμό.

Πάνω από το 50% των Γερμανών, των Βρετανών και των Ισπανών είναι αντίθετοι στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις χώρες τους. Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί έχουν μεγαλύτερη διάθεση για χορήγηση βοήθειας, αλλά και πάλι τα ποσοστά όσων την υποστηρίζουν είναι 37% και 35%, αντίστοιχα, ενώ όσων είναι αντίθετοι είναι 32% και 37%, αντίστοιχα. Οι Ευρωπαίοι δήλωσαν αντίθετοι, με παραπλήσια ποσοστά, και όσον αφορά στη χορήγηση δανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διαταγή Όλι Ρεν να συγκυβερνήσουν ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία!





 ''Η Ελληνική κυβέρνηση θα πάρει την αντιπολίτευση στο καράβι''
- ''Γιώργο-Αντώνη ο χρόνος σας τελείωσε'' - Η αντίδραση της Ν.Δ
- ''Βρείτε τα για να σας σώσουμε από χρεοκοπία''
- Πλησιάζει η λύση στην ελληνική κρίση - Στα σκαριά σχέδιο εθελοντικής επιμήκυνσης στη διάρκεια των ομολόγων












Είτε κάτι ξέρει ο Φινλανδός επίτροπος για επικείμενο κυβερνητικό γάμο ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, που αγνοούν όλοι οι ''ιθαγενείς'' κάτοικοι αυτής της χώρας είτε, λόγω της ζητιανιάς μας, έχει τελείως αποθρασυνθεί και συμπεριφέρεται ως ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.
 
Διαβάστε λέξη προς λέξη τι δήλωσε στην εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ: ''Αναμένω, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει την αντιπολίτευση στο καράβι, ότι θα ενώσει τη χώρα''.
 
Ο ίδιος, εξαντλώντας το αυστηρό ύφος που αρμόζει στη θέση του και που του επιτρέπει η θέση μας, προειδοποιεί-απειλεί ευθέως τον Γ.Παπανδρέου και τον Α.Σαμαρά κραδαίνοντας το ''όπλο'' της χρεοκοπίας: '' Οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον πολύ χρόνο. Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες βοηθάμε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος και να αναθερμάνει την οικονομία. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνον, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα στηρίξουν το πρόγραμμα
 
Ο κύριος Ρεν μας υπενθιμίζει για άλλη μία φορά το παράδειγμα της Πορτογαλίας και δείχνει να ''αφουγκράζεται'' καλύτερα από οποιονδήποτε Έλληνα πολιτικό πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές για τη χώρα μας: ''Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξήγησαν στους Έλληνες, πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συναίνεση στη χώρα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία, συνέβη στην Πορτογαλία, γιατί δεν μπορεί να είναι εφικτό στην Ελλάδα; Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιακές αποφάσεις για μια χώρα''.

Ο κοινοτικός επίτροπος μετά το μαστίγιο μας έδωσε και λίγο καρότο αφού είπε πως κοντεύει η λύση της ελληνικής κρίσης με εθελοντική μετακύλιση του χρέους.

''Ετοιμάζουμε μία συμφωνία στη βάση της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης", όπου οι τράπεζες διακρατούν εθελοντικά τα ελληνικά ομόλογα για περισσότερο χρονικό διάστημα.Ετοιμαζόμαστε να βρούμε μία λύση, η οποία βασίζεται στην εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων και κάτω υπό προϋποθέσεις που δεν θα οδηγήσει σε πιστωτικό επεισόδιο''.
 
Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πρόβα τζενεράλε σήμερα για τους Αγανακτισμένους



Για 21η ημέρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα οι «Αγανακτισμένοι» και το απόγευμα, στις 5...
διοργανώνουν «δοκιμαστική» προσυγκέντρωση στο Μοναστηράκι και πορεία προς τη Βουλή, όπου σκοπεύουν να μείνουν όλη τη νύχτα για να είναι έτοιμοι, αύριο, πρωί πρωί, στις 7, να αποκλείσουν τη Βουλή.

Στις 7 το πρωί της Τετάρτης, οι «Αγανακτισμένοι» έχουν προαναγγείλει τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις, μία στο Σύνταγμα, μια στο Παναθηναϊκό Στάδιο και μια στη στάση του Μετρό στον Ευαγγελισμό. Από αυτά τα τρία σημεία, θα ξεκινήσει η περικύκλωση της Βουλής.

Πηγή  24ωρο: 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ερωτοκαυγάς στην Ηλεία: Πυροβόλησε τον φίλο της πρώην συζύγου του!

Ηλεία: Πυροβόλησε τον φίλο της πρώην συζύγου του!

Στη Σαλμώνη της Ηλείας, ένας αλλοδαπός βγαίνοντας μαζί με έναν φίλο του...
από μία καφετέρια, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρώην σύζυγο της κοπέλας που συνόδευε, ο οποίος ζήτησε τον λόγο από τον νυν συνοδό. 


Ακολούθησε έντονη λογομαχία που δεν άργησε να εξελιχθεί σε συμπλοκή σώμα με σώμα μεταξύ των δυο φίλων και του πρώην συζύγου με τους δυο φίλους του που ήταν μαζί του. Ξαφνικά, ένας από την δεύτερη παρέα, με μία καραμπίνα πυροβόλησε τον συνοδό της γυναίκας σχεδόν εξ' επαφής στο πόδι!


Το θύμα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, τρεις από τους εμπλεκομένους στον ερωτοκαβγά έχουν συλληφθεί και αναζητείται αυτός που πυροβόλησε.

Πηγή 24ωρο:
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 14 Ιουνίου


1686.—Μετά από δωδεκαήμερη πολιορκία το Νέο Ναυαρίνο πέφτει στα χέρια των Ενετών.

1800.—Ο Ναπολέων Βοναπάρτης νικά τους αυστριακούς στη Μάχη του Μαρένγκο στη Βόρεια Ιταλία και γίνεται κύριος της ιταλικής χερσονήσου. Των Αυστριακών ηγείται ο ελληνικής καταγωγής στρατάρχης Μιχαήλ φον Μελάς.
1821.—Η 14η Ιουνίου 1821 είναι η ημέρα που επίσημα καταγράφεται ως η έναρξη της επανάστασης που κράτησε μέχρι το 1830. Η συμμετοχή της Κρήτης στην πανεθνική εξέγερση αποφασίστικε στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς της Θυμιανής στα Σφακιά, στις 15 Απριλίου 1821.

Σήφης Κωνσταντουδάκης - Καπετάν Σήφακας (1770 - 1823)
.—Την αυτήν ημέραν, οι Κρήτες υπό τούς Ιωάν. Χάλην., Ι. Παπαδογεωργάκην, Παπαδανδρέαν, Μουτσογιάννην, Σήφακαν, Δασκαλάκην, Παναγιώτου καί Βαρδουλομανούσον επιπίπτουν μέ τάς κραυγάς «Φωθιά στούς εχθρούς τών ανθρώπων καί τού Θεού» Καί μέ υψωμένην σημαίαν φέρουσαν τόν δικέφαλον βυζαντινόν αετόν, εναντίον τών έκ τών Χανίων εξορμησάντων Τούρκων καί τούς αναγκάζουν νά κλεισθούν είς τό χωρίον Λούλο τών Κεραμειών, όπου, έπειτα από ολοήμερον μάχην, φονεύουν πολλούς έξ αυτών καί κυριεύουν άφθονον πολεμικόν υλικόν. Οι Τούρκοι, επιστρέφοντες κατησχυμένοι είς τά Χανιά διέδωσαν, διά νά δικαιολογήσουν τήν ήτταν των, ότι ευρήκαν δήθεν όλα τά βουνά κατειλημμένα από Μανιάτας καί Ρώσους. Έπειτα από τήν μάχην τού Λούλου, ή επανάστασις εξηπλώθη είς ολόκληρον τήν Κρήτην.
.—Ο Ομέρ Βρυώνης και ό Κιοσέ Μεχμέτ επιχειρούν νυκτερινήν επίθεσιν κατά τών είς Σούρπην, παρά τήν Λειβαδιάν, εστρατοπεδευμένων Ελλήνων. Αλλ’ ό ευρισκόμενος μαζί μέ τούς δύο πασσάδες Χρήστος Παλάσκας, θέλων νά προλάβη τόν αιφνιδιασμόν και νά δώση είς τούς Έλληνας καιρόν νά προπαρασκευάσουν τήν άμυνάν των, παρέστησε είς αυτούς ότι δέν ήρμοζε νά επιτεθούν υπούλως κατά τών «κλεφτών τής Σούρπης», αφού είχον είς τήν διάθεσίν των τόσον πολυάριθμον στρατόν καί τούς έπεισε νά διατάξουν τούς τυμπανιστάς νά κτυπήσουν τά τύμπανα. Ούτω οί Έλληνες ειδοποιήθησαν διά τόν κίνδυνον πού τούς απειλούσε καί ή επίθεσις απέτυχε.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792 - 1828)
.—Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, μετά τας ατυχείς μάχας τού Δραγατσανίου καί τού Σκουλενίου καί τήν αποτυχίαν τής είς Μολδοβλαχίαν επαναστάσεως, καταφεύγει είς τήν Αυστρίαν.
1825.—Ο Ιμβραήμ καίει το Άργος και τα πλησίον χωρία.
1846.—Καταστρεπτικοί σεισμοί είς Μεσσηνίαν.
1873.—Ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.

Γρηγόρης Φαληρέας - Καπετάν Ζάκας (1873 - 1937)
1907.—Ανταρτικά Ελληνικά σώματα υπό τους Ανθλγούς Παπαβιέρο, Θειάφη, Φαληρέα κυκλώνονται από σοβαρές τουρκικές δυνάμεις στα υψώματα Σούμπρετς και Βέρμπιστα Βιτσίου. Μετά από σκληρή μάχη και αφού προξένησαν σημαντικές απώλειες στους τούρκους, κατορθώνουν να διαφύγουν.
1917.—Μετά την επιβληθείσα από την Αντάντ εξορία του Βασιλέως Κωνσταντίνου και παραίτηση της κυβερνήσεως του Αλ. Ζαΐμη ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει είς τήν θεσσαλονίκην επαναστατικήν κυβέρνησιν (Εθνικής Αμύνης).
1919.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καταδιώκει Τούρκους άτακτους και τακτικούς.
1920.—Συνεχίζεται η προέλασις των ελληνικών δυνάμεων προς Πάνορμον. Το 1921 οι Τούρκοι κατόπιν σφοδρών μαχών κατορθώνουν και καταλαμβάνουν την Νικομήδειαν της Μικράς Ασίας. Την πόλιν υπερήσπιζε η ΧΙ Ελλ. Μεραρχία.
1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με μάχες περιπόλων και δράση πυροβολικού.
1942.—Οι Γερμανοί σκοτώνουν 50 Έλληνες στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1956.—Ο Πέτρος Ηλιάδης από τον Αγρό φονεύεται στην Κύπρο πολεμώντας τους Άγγλους.
1966.—Εγκαινιάζεται στα Άσπρα Χώματα Βοιωτίας το εργοστάσιο αλουμίνας, μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
1987.—Η Εθνική Ελλάδος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Γιουρομπάσκετ της Αθήνας νικώντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση 103-101 με δύο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη στη λήξη της παράτασης. Πολύ μεγάλη εμφάνιση όλων των παικτών (Γκάλης 40 και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 296, Φασούλας 12, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου, Σταυρόπουλος, Καρατζάς και Λινάρδος) και κίνηση-ματ του Πολίτη στον Gomelski. Με τον τίτλο αυτό η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς για πρώτη φορά στα ομαδικά αθλήματα.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας με τη παρουσία αμερικανικού καταδρομικού.

Απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας, χαρακτηρίζει η Μόσχα την είσοδο του αμερικανικού καταδρομικού Monterey στη Μαύρη Θάλασσα για συμμετοχή στις αμερικανοουκρανικές ασκήσεις Sea Breeze 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που αναπαράγεται ευρέως από τα ρωσικά ΜΜΕ, παρά τη σημερινή εθνική γιορτή για την ίδρυση της νέας Ρωσίας.

    
Όπως ανακοινώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το Monterey είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis και έχει αποσταλεί στα ευρωπαϊκά ύδατα για τη σταδιακή προσαρμογή και εγκατάσταση «του ευρωπαϊκού κλάδου της παγκόσμιας αντιπυραυλικής ασπίδας».

    
«Το πρώτο στάδιο αυτού του προγράμματος προβλέπει την εγκατάσταση στην Αδριατική, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα στολίσκου αμερικανικών πλοίων, που καλούνται να διασφαλίσουν την άμυνα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, από υποθετικές πυραυλικές απειλές. Κατά την επίσημη αμερικανική εκδοχή, τα πλοία αυτά θα μπορούν επίσης να προωθούνται στη Μαύρη Θάλασσα σε περίπτωση ανάγκης, για παράδειγμα, εφ’ όσον οξύνεται η κατάσταση στην περιοχή», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο αναρωτιέται «τί είδους “όξυνση” εννοούσε η αμερικανική διοίκηση», αποφασίζοντας να μετακινήσει από τη Μεσόγειο ανατολικότερα, το βασικό επιθετικό πλοίο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην περιοχή.

   

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αναρωτιέται επίσης εάν πρόκειται για «συνηθισμένη επίσκεψη σ’ αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, τότε γιατί επιλέχθηκε πλοίο με αυτόν τον εξοπλισμό» και τί ρόλο θα μπορούσε να αναλάβει σε ασκήσεις με διακηρυγμένο στόχο μια «αντιπειρατική επιχείρηση κατά τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ».

   

Στο ανακοινωθέν σημειώνεται επίσης, ότι «η ρωσική πλευρά επανειλημμένως υπογράμμισε ότι δεν θα αφήσουμε χωρίς την προσοχή μας την εμφάνιση σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας στοιχείων της στρατηγικής υποδομής των ΗΠΑ και θα αντιμετωπίσουμε παρόμοια βήματα ως απειλή για την ασφάλειά μας» και τονίζεται ότι «οι ανησυχίες μας αγνοούνται όπως και πριν και υπό την προκάλυψη των συνομιλιών για συνεργασία στον τομέα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη εξελίσσεται η διαμόρφωση εκείνου ακριβώς του αντιπυραυλικού συνδυασμού, για τις επικίνδυνες συνέπειες του οποίου επανειλημμένως προειδοποιούσαμε τους Αμερικανούς και ΝΑΤΟϊκούς μας εταίρους. Μάλιστα γίνεται αυτό επιδεικτικά, σαν να υποδεικνύεται στη Ρωσία ότι ουδείς σκοπεύει να υπολογίσει τη γνώμη μας».

   

Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι εξελίξεις αυτές δεν διευκολύνουν τον κοινό προσδιορισμό της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής της μελλοντικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, όπως συμφωνήθηκε στη Λισαβόνα και στις συναντήσεις κορυφής μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ-Ρωσίας.

    Το γεγονός ότι στο αρχικό ακόμη στάδιο εμφανίζονται «παρόμοιες εκπλήξεις» μαρτυρούν, κατά τη ρωσική πλευρά, ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό πρόγραμμα δημιουργεί «υψηλού βαθμού στρατηγική αβεβαιότητα» και καθιστά αναπόφευκτο το ερώτημα «σε ποιο βαθμό είναι δυνατόν να βασιζόμαστε στις προφορικές διαβεβαιώσεις για μη στόχευσή του εναντίον της Ρωσίας».

 



onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νούμερο ένα ...στον κόσμο η Ελλάδα για χρεοκοπία !

"Νούμερο 1 φαβορί" για χρεοκοπία στον κόσμο κατατάσσεται πλέον  η Ελλάδα, μετά την υποβάθμισή της από την Standard and Poor’s.

Στον κατάλογο των 117 χωρών της υφηλίου τις  οποίες βαθμολογεί η S&P’s για την πιστοληπτική του ικανότητά τους (δεν περιλαμβάνονται π.χ. η Αιθιοπία, το Ιραν, το Ιράκ, η Λιβύη και το Αφγανιστάν), η Ελλάδα βρίσκεται μόνη της από χθες "στον πάτο" (CCC), ένα μόλις σκαλοπάτι (CCC-) πριν την κατηγορία D (Default, δηλ. σε χρεοκοπία). Αντιθέτως, θετικότερα από της Ελλάδας βαθμολογείται  το αξιόχρεο άλλων «πολύπαθων» χωρών όπως της Ονδούρας, της Ουρουγουάης, του Εκουαδόρ, του Παναμά , της Τυνησίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας.

Υπό τις συνθήκες αυτές, σε "ρώσικη ρουλέτα εξελίσσεται  το παζάρι για το ελληνικό σχέδιο διάσωσης. Στις Βρυξέλλες, για όλη την επόμενη εβδομάδα και ως τα τέλος του μηνός, θα γίνεται "πασαρέλα" από ευρωπαίους ηγέτες, υπουργούς Οικονομικών, απεσταλμένους κυβερνήσεων, μεγαλοτραπεζίτες, στελέχη διεθνών οίκων αξιολόγησης, του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μεταξύ τους (και με την Ουάσιγκτον), παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική υπόθεση.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σήμερα και αύριο θα επιχειρήσει  να πείσει τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και τις κυβερνήσεις τους, να συνταχθούν στο ελληνικό σχέδιο και να συναινέσουν στις αποφάσεις για την ανταλλαγή ομολόγων και το πρόσθετο δάνειο που, συνολικά, θα ξεπερνά ίσως και τα 100 δισ. ευρώ μαζί με τη συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, όπως απαιτεί η Γερμανία (και οι συν αυτή χώρες), αν και αντιδρά ακόμα έντονα η ΕΚΤ που τα έχει φορτωθεί.

Το σχέδιο των 64 μέτρων που κατέθεσε προς ψήφιση η  κυβέρνηση, ικανοποιεί καταρχήν την  Τρόικα, που αμφιβάλλει όμως για  την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια της εφαρμογής τους, έως το 2015.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κερδίζει έδαφος η γερμανική θέση για το ελληνικό δημόσιο χρέος


Υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους τάσσεται ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε ταυτόχρονα από τη γερμανική κοινή γνώμη περισσότερο σεβασμό έναντι του ελληνικού προβλήματος.
Εθελοντική η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά εάν χρειαστεί θα τους πιέσουμε, δηλώνει ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, o oποίος παράλληλα προειδοποιεί ότι τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε μια «απαράδεκτη κοινωνική κατάσταση» στην Ελλάδα. Μονόδρομος η νέα στήριξη για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Ειδικότερα, μόλις μια βδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (20 Ιουνίου), η γερμανική θέση περί ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στους κόλπους των εταίρων. Τα δύο βασικά εμπόδια που απομένουν να ξεπεραστούν είναι οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να πειστούν οι οίκοι αξιολόγησης ότι η αναδιάρθρωση είναι εθελοντική, ώστε να μην κηρύξουν την Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας. «Δεν θα υπάρξει δραστική αναδιάρθρωση (με κούρεμα) και στο θέμα αυτό συμφωνούν όλες οι κυβερνήσεις, άλλωστε ποτέ η ΕΚΤ δεν θα υποστήριζε κάτι τέτοιο», δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο ο κ. Γιούνκερ.
«Θέλουμε μια ήπια αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε αυτή τη συμμετοχή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ». Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε μια νέα στήριξη, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τους Γερμανούς πολίτες να «μιλούν με σεβασμό» όταν αναφέρονται στο ελληνικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι είναι εντελώς λανθασμένο να πιστεύει κάποιος πως οι Γερμανοί είναι οι μόνοι που πληρώνουν (για τη στήριξη της Ελλάδας).
Υπενθύμισε τέλος ότι η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι πρώτες που παραβίασαν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας τους κοινοτικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας (δίνοντας το κακό παράδειγμα στις υπόλοιπες χώρες).
Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει εντός του Ιουνίου απόφαση για νέα στήριξη της Ελλάδας, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «De Morgen», αλλά και με δηλώσεις του προς το γαλλικό ραδιόφωνο RFI, ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς.
Ο μακροβιότερος (από το 1999) υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφερε επίσης ότι συμφωνεί με τη Γερμανία ότι πρέπει να «είμαστε απαιτητικοί με τους Ελληνες», προειδοποιώντας ωστόσο για τον κίνδυνο με τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, που μπορεί να οδηγήσει σε μια απαράδεκτη οικονομικά και κοινωνικά κατάσταση στην Ελλάδα.
«Δεν πρέπει να εξοντώσουμε τον πληθυσμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέιντερς. «Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι οι διευκρινίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, που είναι πολύ πιο σημαντικές από τα δημοσιονομικά μέτρα», τόνισε. Ερωτηθείς σχετικά με την εκτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Welt, ότι μια αδυναμία πληρωμών (χρεοκοπία) της Ελλάδας δεν θα συνιστούσε νομισματική απειλή για το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , ο κ. Ρέιντερς πήρε σαφέστατες αποστάσεις, επισημαίνοντας: «Οι προβλέψεις αυτές δεν μου αρέσουν γιατί παρόμοιες είχαν γίνει και το 2008, όταν αφέθηκε η Lehman Brothers να καταρρεύσει και είδαμε τα αποτελέσματα».
Μια χρεοκοπία της Ελλάδα θα ήταν «γιορτή» των κερδοσκόπων που ούτως ή άλλως μιζάρουν σε μια τέτοια εξέλιξη σε βάρος των απλών ανθρώπων που επενδύουν τις οικονομίες τους σε κρατικά ομόλογα, τόνισε ο κ. Ρέιντερς. «Οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, διότι εάν την αφήσουμε να καταρρεύσει δεν θα υπάρχει Ευρωζώνη, αφού την πτώση της θα ακολουθήσουν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία», συνέχισε.
Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση στα δημοσιονομικά τους, προειδοποίησε από την πλευρά της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε τηλεοπτικό βίντεο. Η κα Μέρκελ πρόσθεσε ότι εάν δεν ενεργήσουμε όπως πρέπει αποφεύγοντας την ελληνική χρεοκοπία θα απειληθεί η γερμανική αλλά και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Θα πρέπει από τη μία να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μειώσουν το χρέος τους και από την άλλη να δείξουμε αλληλεγγύη, επισήμανε.
Η αντιπαράθεση για τη διάσωση εκτοξεύει τα CDS
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τη Γερμανία για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας κινδυνεύει να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά που οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές ενδεχομένως να αναγκαστούν να συναινέσουν.
Αυτή η αντιπαράθεση ώθησε εκ νέου τα ελληνικά CDS σε νέα ιστορικά υψηλά εν αναμονή της νέας μεγάλης προσφοράς ομολόγων στις αγορές της Ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να οριστικοποιήσουν το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 23-24 Ιουνίου, όμως παραμένουν βαθιές διαφορές για τον τρόπο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε την αντίθεσή του σε οιαδήποτε κίνηση που αναμειγνύει τους ιδιώτες επενδυτές στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική στάση πληρωμών χρέους. Συμβούλευσε επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε αναγκαστική διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους και τόνισε ότι δεν "συμμερίζεται την ιδέα" εξόδου μιας χώρας από το ευρώ. Ο κ. Τρισέ επιμένει στην ανάγκη μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, όπως η εισαγωγή πιο αυστηρών και συστηματικών κυρώσεων στην περίπτωση δημοσιονομικών υπερβάσεων.
Από την άλλη πλευρά, η γερμανική ένωση τραπεζών (BdB) στήριξε το Σάββατο τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης για συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κόστος δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.
Oι ευρωπαϊκές τράπεζες, που διατηρούν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται να οδεύουν προς συμφωνία για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, δηλ. να αγοράσουν νέο χρέος για να αντικαταστήσουν ομόλογα που λήγουν. Η μετακύλιση του χρέους, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αξίας γύρω στα 120 δισ. ευρώ, πιθανότατα να δώσει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος της, των 340 δισ. ευρώ, αν και πολύ αναλυτές πιστεύουν ότι μία πιο βαθιά αναδιάρθρωση παραμένει πιθανό σενάριο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μέχρι στιγμής, λιγοστές τράπεζες τάσσονται υπέρ της μετακύλισης, όπως η γαλλική Credit Agricole
Υποβάθμιση σε CCC από την S&P
Σε νέα τριπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, στη βαθμίδα CCC από Β που βαθμολογούσε ως χθες, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors σπεύδοντας να πάρει θέση έναντι οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για τη χαμηλότερη αξιολόγηση που δίνει η S&P σε χώρα.
Ενώ σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωομάδας θα συζητήσουν τη λύση πακέτο για το ελληνικό χρέος, η οποία περιλαμβάνει και την περίφημη εθελοντική διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για αυξανόμενο κίνδυνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που σύμφωνα με τη Standard & Poors θα θεωρηθεί πτώχευση.
Μάλιστα στη χθεσινή ανακοίνωση για την υποβάθμιση ο ξένος οίκος διευκρίνιζε ότι η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για την Ελλάδα παραμένει αρνητική με την προοπτική μιας νέας υποβάθμισης μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Στην απάντησή του για τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του διευκρίνιζε ότι παραβλέπονται από τον ξένο οίκο οι έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.
naftemporiki.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανοίγουν επτά νέοι σταθμοί μετρό


Προς απεμπλοκή φαίνεται ότι βαίνει το πρόβλημα της υλοποίησης των έργων της Siemens, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση των συμβάσεων με τη γερμανική εταιρία.
Εφόσον υπάρξει πολιτική απόφαση, η νέα σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σε αυτήν την περίπτωση, σε ότι αφορά το μετρό, οι επόμενοι σταθμοί θα λειτουργήσουν μέσα σε 6 μήνες έως ένα χρόνο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη γερμανική εταιρία.
Εφόσον υπάρξει και πολιτική απόφαση, η νέα σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ξεκινήσουν τα έργα.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσιτούρας, οι επτά σταθμοί, τέσσερις στην επέκταση προς Ελληνικό, δύο στο Περιστέρι και ενας στο Χαϊδάρι, ειναι κατα 95% έτοιμοι και απομένουν τα συστήματα σηματοδότησης, που έχει αναλάβει η Siemens.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κάποιοι σταθμοί θα λειτουργήσουν σε 6 μήνες και οι υπόλοιποι σε ένα χρόνο.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...