Υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους τάσσεται ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε ταυτόχρονα από τη γερμανική κοινή γνώμη περισσότερο σεβασμό έναντι του ελληνικού προβλήματος.
Εθελοντική η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά εάν χρειαστεί θα τους πιέσουμε, δηλώνει ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, o oποίος παράλληλα προειδοποιεί ότι τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε μια «απαράδεκτη κοινωνική κατάσταση» στην Ελλάδα. Μονόδρομος η νέα στήριξη για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Ειδικότερα, μόλις μια βδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (20 Ιουνίου), η γερμανική θέση περί ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στους κόλπους των εταίρων. Τα δύο βασικά εμπόδια που απομένουν να ξεπεραστούν είναι οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να πειστούν οι οίκοι αξιολόγησης ότι η αναδιάρθρωση είναι εθελοντική, ώστε να μην κηρύξουν την Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας. «Δεν θα υπάρξει δραστική αναδιάρθρωση (με κούρεμα) και στο θέμα αυτό συμφωνούν όλες οι κυβερνήσεις, άλλωστε ποτέ η ΕΚΤ δεν θα υποστήριζε κάτι τέτοιο», δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο ο κ. Γιούνκερ.
«Θέλουμε μια ήπια αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε αυτή τη συμμετοχή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ». Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε μια νέα στήριξη, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τους Γερμανούς πολίτες να «μιλούν με σεβασμό» όταν αναφέρονται στο ελληνικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι είναι εντελώς λανθασμένο να πιστεύει κάποιος πως οι Γερμανοί είναι οι μόνοι που πληρώνουν (για τη στήριξη της Ελλάδας).
Υπενθύμισε τέλος ότι η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι πρώτες που παραβίασαν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας τους κοινοτικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας (δίνοντας το κακό παράδειγμα στις υπόλοιπες χώρες).
Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει εντός του Ιουνίου απόφαση για νέα στήριξη της Ελλάδας, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «De Morgen», αλλά και με δηλώσεις του προς το γαλλικό ραδιόφωνο RFI, ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς.
Ο μακροβιότερος (από το 1999) υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφερε επίσης ότι συμφωνεί με τη Γερμανία ότι πρέπει να «είμαστε απαιτητικοί με τους Ελληνες», προειδοποιώντας ωστόσο για τον κίνδυνο με τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, που μπορεί να οδηγήσει σε μια απαράδεκτη οικονομικά και κοινωνικά κατάσταση στην Ελλάδα.
«Δεν πρέπει να εξοντώσουμε τον πληθυσμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέιντερς. «Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι οι διευκρινίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, που είναι πολύ πιο σημαντικές από τα δημοσιονομικά μέτρα», τόνισε. Ερωτηθείς σχετικά με την εκτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Welt, ότι μια αδυναμία πληρωμών (χρεοκοπία) της Ελλάδας δεν θα συνιστούσε νομισματική απειλή για το ευρώ
[EUR=X] , ο κ. Ρέιντερς πήρε σαφέστατες αποστάσεις, επισημαίνοντας: «Οι προβλέψεις αυτές δεν μου αρέσουν γιατί παρόμοιες είχαν γίνει και το 2008, όταν αφέθηκε η
Lehman Brothers να καταρρεύσει και είδαμε τα αποτελέσματα».
Μια χρεοκοπία της Ελλάδα θα ήταν «γιορτή» των κερδοσκόπων που ούτως ή άλλως μιζάρουν σε μια τέτοια εξέλιξη σε βάρος των απλών ανθρώπων που επενδύουν τις οικονομίες τους σε κρατικά ομόλογα, τόνισε ο κ. Ρέιντερς. «Οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, διότι εάν την αφήσουμε να καταρρεύσει δεν θα υπάρχει Ευρωζώνη, αφού την πτώση της θα ακολουθήσουν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία», συνέχισε.
Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση στα δημοσιονομικά τους, προειδοποίησε από την πλευρά της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε τηλεοπτικό βίντεο. Η κα Μέρκελ πρόσθεσε ότι εάν δεν ενεργήσουμε όπως πρέπει αποφεύγοντας την ελληνική χρεοκοπία θα απειληθεί η γερμανική αλλά και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Θα πρέπει από τη μία να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μειώσουν το χρέος τους και από την άλλη να δείξουμε αλληλεγγύη, επισήμανε.
Η αντιπαράθεση για τη διάσωση εκτοξεύει τα CDS
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τη Γερμανία για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας κινδυνεύει να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά που οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές ενδεχομένως να αναγκαστούν να συναινέσουν.
Αυτή η αντιπαράθεση ώθησε εκ νέου τα ελληνικά CDS σε νέα ιστορικά υψηλά εν αναμονή της νέας μεγάλης προσφοράς ομολόγων στις αγορές της Ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να οριστικοποιήσουν το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 23-24 Ιουνίου, όμως παραμένουν βαθιές διαφορές για τον τρόπο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε την αντίθεσή του σε οιαδήποτε κίνηση που αναμειγνύει τους ιδιώτες επενδυτές στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική στάση πληρωμών χρέους. Συμβούλευσε επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε αναγκαστική διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους και τόνισε ότι δεν "συμμερίζεται την ιδέα" εξόδου μιας χώρας από το ευρώ. Ο κ. Τρισέ επιμένει στην ανάγκη μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, όπως η εισαγωγή πιο αυστηρών και συστηματικών κυρώσεων στην περίπτωση δημοσιονομικών υπερβάσεων.
Από την άλλη πλευρά, η γερμανική ένωση τραπεζών (BdB) στήριξε το Σάββατο τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης για συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κόστος δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.
Oι ευρωπαϊκές τράπεζες, που διατηρούν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται να οδεύουν προς συμφωνία για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, δηλ. να αγοράσουν νέο χρέος για να αντικαταστήσουν ομόλογα που λήγουν. Η μετακύλιση του χρέους, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αξίας γύρω στα 120 δισ. ευρώ, πιθανότατα να δώσει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος της, των 340 δισ. ευρώ, αν και πολύ αναλυτές πιστεύουν ότι μία πιο βαθιά αναδιάρθρωση παραμένει πιθανό σενάριο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μέχρι στιγμής, λιγοστές τράπεζες τάσσονται υπέρ της μετακύλισης, όπως η γαλλική
Credit AgricoleΥποβάθμιση σε CCC από την S&P
Σε νέα τριπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, στη βαθμίδα CCC από Β που βαθμολογούσε ως χθες, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors σπεύδοντας να πάρει θέση έναντι οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για τη χαμηλότερη αξιολόγηση που δίνει η S&P σε χώρα.
Ενώ σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωομάδας θα συζητήσουν τη λύση πακέτο για το ελληνικό χρέος, η οποία περιλαμβάνει και την περίφημη εθελοντική διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για αυξανόμενο κίνδυνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που σύμφωνα με τη Standard & Poors θα θεωρηθεί πτώχευση.
Μάλιστα στη χθεσινή ανακοίνωση για την υποβάθμιση ο ξένος οίκος διευκρίνιζε ότι η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για την Ελλάδα παραμένει αρνητική με την προοπτική μιας νέας υποβάθμισης μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Στην απάντησή του για τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του διευκρίνιζε ότι παραβλέπονται από τον ξένο οίκο οι έντονες διαβουλεύσεις εντός της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.
naftemporiki.gr