Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Θρύλοι και μύθοι για τη σελήνη

Η σελήνη προκαλούσε πάντα δέος στον άνθρωπο. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς πως το φως της είναι μαγευτικό και οι άνθρωποι μέσα στους αιώνες...δε σταμάτησαν να την κοιτούν και να εμπνέονται από αυτήν.

 Το φεγγάρι είναι το θέμα πολλών μύθων και θρύλων σε διάφορους πολιτισμούς ακριβώς επειδή είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του ουράνιου θόλου.

Ακολουθούν κάποιοι μύθοι γύρω από αυτήν...

1. Τσανγκ'ε: Υπάρχει ένας ευρέως γνωστός κινέζικος μύθος για μια γυναίκα που λέγεται πως ζει στο φεγγάρι. Η βασική ιστορία του μύθου είναι ότι αυτή και ο άντρας της ήταν κάποτε αθάνατοι, που έγιναν θνητοί εξαιτίας της αλαζονικής τους συμπεριφοράς. Θέλησαν να δημιουργήσουν μια θεραπεία προκειμένου να ξαναγίνουν αθάνατοι, αλλά η Τσανγκ'ε, στην πλεονεξία της, πήρε υπερβολική θεραπεία και κατέληξε να περιφέρεται στο φεγγάρι αιώνια. Οι Κινέζοι ποιητές εμπνέονται εδώ και πολλούς αιώνες από την ιστορία αυτή, η οποία είναι μια από τις γενεσιουργές αιτίες του φθινοπωρινού εορτασμού του κινέζικου φεγγαριού.

2. Κουνέλι του φεγγαριού: Πρόκειται περί ενός ενδιαφέροντος μύθου επειδή συναντάται σε πολλές διαφορετικές κουλτούρες. Το κουνέλι του φεγγαριού (ή κουνέλι από νεφρίτη) λέγεται πως ήταν ένας από τους συντρόφους που τελικά επιτράπηκε στην Τσανγκ'ε να κρατήσει μαζί της στο φεγγάρι. Ωστόσο, είναι ένα σύμβολο που συναντάται επίσης σε μύθους στην Κορέα και στην Ιαπωνία.

3. Σελήνη/Λούνα: Είναι τα ονόματα της θεάς του φεγγαριού στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία, αντίστοιχα. Στους σχετιζόμενους μύθους, η θεά είναι σύντροφος του θεού του ηλίου. Ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της μέρας και ξαναρχίζει το ταξίδι της τη νύχτα. Θεωρείται γενικά ως θεά γεμάτη πάθος που έχει πολλούς εραστές, αντιπροσωπεύει τον πόθο, ο οποίος συνδέεται παραδοσιακά με το φεγγάρι.

4. Τεξιστεκάτλ (ή Τεκιζτεκάτλ): Δεν είναι όλες οι θεότητες της σελήνης γυναίκες. Ο Τεξιστεκάτλ είναι ένας άνδρας θεός της Αζτεκικής μυθολογίας, ο οποίος μετασχηματίστηκε σε φεγγάρι αφότου προσφέρθηκε να θυσιαστεί στην πυρά. Κάτι που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι η σύνδεση της μυθολογίας του με άλλες, τελείως διαφορετικές κουλτούρες και πιο συγκεκριμένα με ασιατικές δοξασίες, μιας και οι Αζτέκοι θεωρούσαν πως το κουνέλι συνδέεται στενά με το φεγγάρι.

5. Άννινγκαν: Οι Ινουίτ (εσκιμώοι) της Αλάσκα και της Γροιλανδίας έχουν έναν αρκετά αποτρόπαιο μύθο σχετικά με το φεγγάρι. Πιστεύουν ότι ο Άννινγκαν, ο θεός του φεγγαριού, βίασε την αδερφή του, τη θεά του ήλιου. Σα να μην έφτανε αυτό, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να την κυνηγά για να την κάνει δική του, γι' αυτό και την ακολουθεί κάθε μέρα στον ουρανό. Οι αλλαγές στο σχήμα του φεγγαριού ερμηνεύονται σαν την πείνα που καταλαμβάνει βαθμιαία τον Άννινγκαν, ώσπου αυτός εξαφανίζεται για να βρει τροφή και στη συνέχεια εμφανίζεται ολόκληρος κι έτοιμος να συνεχίσει το κυνήγι.

6. Μάχου: Μια πολύ πιο ευχάριστη ιστορία για το φεγγάρι έρχεται από την Αφρική. Εκεί ο Μάχου είναι ένας θεός της σελήνης που είναι αιώνια ενωμένος με τη θεά του ήλιου, Λίζα. Πιστεύεται ότι οι εκλείψεις ηλίου και σελήνης είναι ουσιαστικά οι ερωτικές συνευρέσεις του ουράνιου ζευγαριού.

7. Ρόνα: Αυτή είναι μια ιστορία που προέρχεται από τη φυλή των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Ο μύθος μιλά για μια νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Ρόνα, η οποία δυσαρέστησε τόσο πολύ το φεγγάρι, που αυτό την τράβηξε και την πήγε μακριά. Στο μύθο, η Ρόνα προσπάθησε να κρατηθεί από ένα δέντρο, όμως αυτό δεν άντεξε, ξεριζώθηκε και πήγε μαζί της ως το φεγγάρι. Πιστεύεται ότι το δέντρο συμβολίζει τη γονιμότητα και πως ο μύθος το συνδέει με το συμβολισμό του φεγγαριού.

8. Σεληνιακές θεές των Μάγιας: Οι Μάγιας έχουν διάφορες ιστορίες για διαφορετικές θεές του φεγγαριού. Μια θεά που συνδέεται συχνά με τη σελήνη είναι η Ίσελ, η οποία πιστεύεται ότι είναι ουσιαστικά η «γιαγιά του φεγγαριού» και αναπαριστά τη γήρανση και την απώλεια της γονιμότητας με το χρόνο. Αυτό την καθιστά σύμβολο των φάσεων της σελήνης και ειδικότερα της μείωσης του ορατού της μέρους κατά τη διάρκεια του μήνα.

9. Λυκάνθρωποι: Ένα από τα πλάσματα που συναντούμε πολύ συχνά σε πολλούς ευρωπαϊκούς μύθους και θρύλους. Πιστευόταν ότι η κατάρα μεταδιδόταν με το δάγκωμα και ότι ο καταραμένος μεταμορφωνόταν σε λυκόμορφα είδη με βίαιη συμπεριφορά κάθε φορά που έλαμπε στον ουρανό η πανσέληνος. Ο θρύλος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής το μεσαίωνα και αναβίωσε με νέα, μεγαλύτερη ένταση στις μέρες μας, όχι σαν ιστορία που λέγεται ψιθυριστά κοντά στο τζάκι τα βράδια αλλά σαν μια από τις πάμπολλες ταινίες που γυρίστηκαν (και γυρίζονται ακόμη) γύρω από το θέμα.






newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Tαμείο Μολυβιάτη: Βρήκαμε τα 28 και χάσαμε άλλα 11 εκατ. ευρώ!

Ο εμπαιγμός των πυροπλήκτων της Ηλείας δεν έχει τέλος, καθώς συνεχώς ανακύπτουν εύλογες απορίες για την τύχη των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτημα τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Πελοπόννησο -μεταξύ αυτών και η βουλευτής Ηλείας Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη- ανέφερε εγγράφως ότι διατέθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε φορείς μεταξύ των οποίων το υπουργείο Ανάπτυξης (15 εκατ. ευρώ) η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ μόλις 2,9 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην οποία ανήκει η Ηλεία. Συνεπώς, φαίνεται ότι μέρος των χρημάτων δεν δόθηκε για τον σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν τα χρήματα-δωρεές, κάτι που πρέπει να απαντηθεί από τους φορείς που έλαβαν τα ποσά (δεν είναι όλοι πυρόπληκτοι).

Ο κ.Στουρνάρας απάντησε επίσημα πως «μετά την κατάργηση του ΕΤΕΑ (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών), το ταμειακό υπόλοιπο που προέκυψε ήταν ύψους 118.324.384,80 ευρώ, περιήλθε το 2011 στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών και μεταφέρθηκε από τους λογαριασμούς που τηρούσε το ΕΤΕΑ στον "Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων", ο οποίος είχε συσταθεί στην ΤτΕ ειδικά για τη συγκέντρωση δωρεών υπέρ πυροπλήκτων».

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «ο λογαριασμός αυτός πιστώθηκε επίσης με το ποσό των 2.079.480,04 ευρώ το οποίο προέρχεται από τόκους (συνολική πίστωση 120.404.620,84 ευρώ). Αφότου περιήλθε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η παραπάνω αρμοδιότητα μεταφοράς των αιτούμενων ποσών, έχουν ικανοποιηθεί από τη Δ24-Λογαριασμών του Δημοσίου, έως και την 10η Απριλίου του 2013, όλες οι υποβληθείσες αιτήσεις χρηματοδότησης των φορέων συνολικού ύψους 27.686.811,45 ευρώ. Το υπόλοιπο του λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ (120.404.620,84)».

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας απέστειλε τα συνολικά ποσά χρηματοδοτήσεων έργων από αιτήματα Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και υπουργείων, που εκτελέστηκαν σε βάρος του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων για το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 2011 (μετά δηλαδή την κατάργηση του ΕΤΕΑ) έως και τις 10 Απριλίου του 2013.

Από τα στοιχεία, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων από τον Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων ανήλθε σε 27.686.811,45 και από αυτό, το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε μόλις 2,6 εκατ. ευρώ ανήλθε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αναλυτικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου χρηματοδοτήθηκε με 5.135.040,89 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 2.690.109 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με 15.557.889,48 ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 113.600,49 ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.279.565,69 ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 2.910.605,90 ευρώ.

Παράλληλα ο κ.Στουρνάρας ανέφερε ότι το πρώην ταμείο Μολυβιάτη μετά την εκκαθάρισή του και την υπαγωγή του σε «Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων» είχε 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ.Μολυβιάτης είχε δηλώσει στο patrisnews.com σε συνέντευξή του ότι άφησε στο ταμείο 131 εκατ ευρώ. (θυμηθείτε εδώ)

Πάνω λοιπόν που βρέθηκε η άκρη με τα 28 εκατ. ευρώ που... χάθηκαν στη διαδρομή, τώρα εγείρεται θέμα για το πού πήγαν 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, η άτυπη ενημέρωση ήταν ότι διατέθηκαν για την αποκατάσταση σπιτιών στις πυρόπληκτες περιοχές από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δίχως όμως να υφίσταται επίσημη ενημέρωση επ' αυτού.

Η ουσία είναι ότι οι αρχικές δεσμεύσεις για διάθεση του 50% του ταμείου Μολυβιάτη στην Ηλεία, όπως αναφέρουν και οι 4 βουλευτές (Ε.Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Θ.Πετράκος, Μ.Κανελλοπούλου, Β. Χατζηλάμπρου) στην ερώτησή τους, δεν εφαρμόζονται στην πράξη, φέρνοντας για πολλοστή φορά την Ηλεία σε μειονεκτική θέση.



patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η τελική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Στους πρώτους μήνες του 2014 θα ξεκινήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών των ακινήτων των «κόκκινων δανείων» που εντάχθηκαν στο καθεστώς προστασίας το 2008. Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα πρόκειται να καταργηθεί η ρύθμιση που αφορά την προστασία από πλειστηριασμούς όλων των ακινήτων (και όχι μόνο της κύριας κατοικίας) ενός «κόκκινου» δανειολήπτη μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», εκτός των προαναφερομένων ρυθμίσεων βασικός «κορμός» της νομοθετικής παρέμβασης που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται από το υπό διαμόρφωση νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν ότι «η κύρια κατοικία προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη και από τις τροποποιήσεις που έχει δεχθεί προ μηνών από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη». Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών, όπως είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η αναστολή των πλειστηριασμών αφορά το σύνολο των οφειλετών, δηλαδή μισθωτούς, ανέργους, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.


Τι ισχύει σήμερα

Έτσι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 προστατεύονται από πλειστηριασμούς:

- Όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός οφειλέτη ανεξάρτητα από την ιδιότητά του εφόσον πρόκειται για οφειλές μόνο προς πιστωτικά ιδρύματα κάτω των 200.000 ευρώ. Δηλαδή προστατεύεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο η κύρια κατοικία του οφειλέτη (δεν πλειστηριάζεται κανενός είδους ακίνητο).

- Η κύρια ή μοναδική κατοικία ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη και την ιδιότητα του δανειστή (ακόμη και εάν πρόκειται για ιδιώτη), αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή άγαμος: 200.000 ευρώ + 50% = 300.000 ευρώ, έγγαμος: 250.000 + 50% = 375.000 ευρώ, οικογένεια με 2 τέκνα: 300.000 ευρώ + 50% = 450.000 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, ανέργους και συνταξιούχους που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής με τον νόμο 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (νόμος 4161/2013) λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη διατήρηση και προστασία της κύριας κατοικίας των οφειλετών». Και πρόσθεταν πως «επιπλέον προστασία υπάρχει και μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης αλλά ακόμη και μετά από αυτή στην περίπτωση που δεν κρίνεται ευνοϊκή από τον οφειλέτη».

Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που ένας δανειολήπτης αιτηθεί τη ρύθμιση των οφειλών του με βάση τον νόμο 4161/2013 (νόμος Κατσέλη) και μέχρι τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής αναστέλλονται κάθε είδους καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του. Τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και κάθε άλλου είδους πιστωτές όχι μόνο δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας του οφειλέτη αλλά τους απαγορεύεται να στραφούν κατά της περιουσίας του. Στη συνέχεια και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του προστατεύεται από την απόφαση προσωρινής διαταγής.

Μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης με τον νόμο 4161/2013, ακόμη και εάν αυτή είναι εις βάρος του οφειλέτη, του παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησής του και εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντάς τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του. Τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι στην προκειμένη περίπτωση το πιο ευνοϊκό μέτρο είναι οι ρυθμοί έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων...



tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...