Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΝΔ: «Αναγκαίες συλλογικές συμφωνίες και όχι ατομικές ανασφάλειες»


Να «διαπραγματευτούν και να υπογράψουν συμφωνίες, που θα διασφαλίζουν μετενέργειες και θα απομακρύνουν παρενέργειες προς όφελος όλων» καλεί τους κοινωνικούς φορείς η ΝΔ, μία ημέρα μετά από την πρόταση του ΣΕΒ προς ΓΣΕΕ - ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για διάλογο, την οποία απέρριψε η ΓΣΕΕ, αντιπροτείνοντας διάλογο σε εθνικό θεσμικό επίπεδο για δεσμευτικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, ο γραμματέας συνδικαλιστικών φορέων της ΝΔ, Φ. Ταυρής, τόνισε ότι «ειδικά αυτή την περίοδο είναι αναγκαίο, όσο ποτέ, να υπάρξουν συλλογικές συμφωνίες και όχι ατομικές ή επιχειρηματικές ανασφάλειες και ρίσκα».

Δήλωσε ακόμη ότι «η αγορά εργασίας αλλά και η υγιής επιχειρηματικότητα εδραιώνεται μόνο μέσα από την υποστήριξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που κατοχυρώνουν μισθούς, δικαιώματα και υποχρεώσεις» και πρόσθεσε ότι «το κράτος έχει, με βάση και το Σύνταγμα (άρθρο 22 παρ.1), μια και μόνη υποχρέωση: Τη θωράκιση και τον έλεγχο τήρησης αυτών των συμφωνιών».


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παπαδημούλης: Ο Μπεντίτ τα έβαλε με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έμειναν εκτός οι Οικολόγοι Πράσινοι


Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "9", ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι "μάλλον κάποιοι από τους Έλληνες Πράσινους-Οικολόγους του εξήγησαν ότι το ανοδικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ στέρησε την είσοδο των Οικολόγων στη Βουλή και ο Κον Μπεντίτ με το γνωστό θερμό του ταμπεραμέντο προέβη σε δηλώσεις υπό την επήρεια αυτών των απόψεων".
Στη συνέχεια είπε: "Θέλω να διαβεβαιώσω τον Κον Μπεντιτ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έντονο το περιβαλλοντικό στοιχείο στην πολιτική του και στην συμμαχία που φιλοδοξούμε να χτίσουμε εναντίον της πολιτικής του μνημονίου, έχουν θέση και οι Πράσινοι".
Μια απάντηση που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς ακολούθησε τις δηλώσεις του Κον Μπεντίτ. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, είχε χαρακτηρίσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, "τρελό πρόγραμμα, γεμάτο ψέματα".
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τη μεριά του, δε δίστασε να σχολιάσει και τον χαρακτηρισμό "Ολαντρέου" που είχε απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας:
"Το Ολαντρέου του Τσίπρα απασχόλησε κατά κόρον τις εφημερίδες και τα κανάλια στην Ελλάδα, δεν απασχόλησε καθόλου τον Τύπο στην Γαλλία. Αυτοί που κατάπιαν την παρέμβαση Μέρκελ στον Παπούλια, αυτοί που κατάπιαν τον Σαρκόζι να λέει: "μ...κα" τον Παπανδρέου το να οργίζονται για το "Ολαντρέου" είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Δυο μέτρα και δυο σταθμά".

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ 

"To χθεσινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής λέει ότι: "η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, θα την βοηθήσουμε αλλά πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της".
Ναι, αλλά το μνημόνιο σκοτώνει την ανάπτυξη. Η χθεσινή άτυπη σύνοδος κορυφής που μετέθεσε τα πάντα για τον Ιούνη μετά τις ελληνικές εκλογές έκανε μια δήλωση του τύπου: "Θέλουμε να είμαστε πλούσιοι, όμορφοι και υγιείς". Πώς θα έχουμε ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα εφαρμόζοντας ένα μνημόνιο που σκοτώνει κάθε παραγωγική δραστηριότητα; Είναι σε όλους αντιληπτό πλέον ότι αυτή η συνταγή «σκοτώνει τον ασθενή". Δεν τον θεραπεύει.
Αν βρεθούμε εμείς στην κυβέρνηση μαζί με συμμαχίες φυσικά, να εκπροσωπούμε τη χώρα στις 27-28 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής θα πούμε: "Ελάτε κύριοι, να βάλουμε στο τραπέζι τα πάντα για να τα ξανασυζητήσουμε γιατί έχει αποδειχθεί ότι δυο χρόνια τώρα το μνημόνιο είναι η συνταγή του θανάτου. Ολόκληρη η ευρωζώνη οδηγείται σε διάλυση". Αν δεν διεκδικήσεις κάτι, δεν θα πάρεις τίποτα", κατέληξε.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιμένει στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό ο ΟΗΕ


Η Τουρκία επιμένει να αρνείται τη συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, και τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν να χαθούν οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, αναζητώντας φόρμουλα -ακόμη και με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης-, ώστε ο διάλογος να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Αυτές είναι οι διαπιστώσεις διπλωματικών κύκλων στην έδρα του ΟΗΕ, αλλά και τα όσα εξάγονται από δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά την αποψινή συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Στη συνάντηση παρέστη και ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Αλ. Ντάουνερ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη η δουλειά που έχει γίνει από τότε που ξεκίνησε η παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία και οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ επιθυμεί συνέχιση των συνομιλιών.

Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι στο τραπέζι του διαλόγου εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «επαφίεται στα μέρη, η τουρκοκυπριακή πλευρά βλέπει με ενθουσιασμό τη σύγκλησή της και η ελληνοκυπριακή όχι».

Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου στα γραφεία της τουρκικής μόνιμης αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών και με την πιθανότητα συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όπως επισήμανε, οι συνεργάτες του στη Λευκωσία θα έχουν συναντήσεις με τις δύο πλευρές για να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες.

«Υπάρχουν διάφορα θέματα που διακυβεύονται και κοιτάμε να βρούμε τρόπους να τα προχωρήσουμε» δήλωσε ο κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας: «άποψη των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι σημειώθηκαν πολλές συγκλίσεις στα τελευταία τριάμισι χρόνια. Έχουν επιτευχθεί πολύ περισσότερα απ΄ όσα η κοινή γνώμη της Κύπρου αντιλαμβάνεται, και δεν θέλουμε όλα όσα επιτεύχθηκαν να χαθούν».

Στη συνέχεια, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές στο νησί και στην απόφαση του προέδρου Χριστόφια να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του, τόνισε ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να κάνει σχέδια στη βάση ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, λέγοντας πως ο κ. Χριστόφιας θα παραμείνει στην προεδρία μέχρι την 1η Μαρτίου. Πρόσθεσε όμως: «Η προσοχή του κόσμου θα είναι στραμμένη στο ποιος θα καταλάβει τη θέση του. Αυτό είναι οπωσδήποτε ένα στοιχείο το οποίο όλοι λαμβάνουν υπόψη και ως Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ασφαλώς και είμαστε υπέρ της δημοκρατίας».

Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, με γραπτή ανακοίνωση, αναφέρει ότι ο γενικός γραμματέας του οργανισμού και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν με ανησυχία την κατάσταση στη Συρία και τις εντάσεις στην περιοχή, καθώς επίσης τις προοπτικές για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και την επικείμενη διάσκεψη για τη Σομαλία, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα νέα πρόσωπα και το εκλογικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ


«Άτυπη» απαγόρευση για εμφάνιση κάθε στελέχους του «παλαιού ΠΑΣΟΚ» από το οποίο θέλει να αποκοπεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος


Σε μεγάλες αλλαγές στο τομέα της επικοινωνίας και τη λειτουργία του κόμματος προβαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Ήδη προωθούνται νέα πρόσωπα όπως οι βουλευτές Ν. Γιαννακοπούλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Θ. Τζάκρη να εκπροσωπούν σε τηλεοπτικές εκπομπές την Ιπποκράτους.

Έχει σχεδόν απαγορευτεί η εμφάνιση κάθε παλαιότερου στελέχους το οποίο είναι συνδεδεμένο με το παλιό ΠΑΣΟΚ από το οποίο θέλει να αποκοπεί ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης, αλλαγή πλεύσης παρουσιάζει η προεκλογική καμπάνια αυτών των εκλογών σε σχέση με εκείνη των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Ενώ είχε τότε επιλεγεί να τεθεί το δίλημμα «να παραμείνει ή όχι η Ελλάδα στο ευρώ», αυτή τη φορά αυτό που μπαίνει στην πρώτη γραμμή είναι οι αλλαγές που θα γίνουν την επομένη της εκλογική αναμέτρησης στο Μνημόνιο.

Η καινούργια κατεύθυνση φαίνεται να αποδίδει περισσότερα αφού το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μια άνοδο στις δημοσκοπήσεις έστω και μικρή.

Τέλος, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν η εμφανίσεις του ίδιου του προέδρου κ. Ευ. Βενιζέλου θα είναι τόσο συχνές όσο στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Οι απόψεις στο επιτελείο του διίστανται και το θέμα αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί από την επικοινωνιακή τακτική που θα ακολουθήσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ληστές ετών 10, 11 και 13 είχαν «ρημάξει» τα σπίτια της Καβάλας!


Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης να καταδιώξουν τους κλέφτες που επιχείρησαν να μπουν σε ένα ακόμη σπίτι της Καβάλας, δεν πίστευαν στα μάτια τους... Αφού όταν κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν είδαν ότι οι «λήσταρχοι» ήταν δυο ανήλικα κορίτσια. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η έκπληξή τους όταν κατάλαβαν ότι μαζί με τον τρίτο της παρέας, ένα δεκάχρονο αγόρι, αποτελούσαν τη σπείρα που είχε ρημάξει την Καβάλα!

Τις τελευταίες ημέρες στην Καβάλα είχε πέσει «επιδημία» κλοπών. Συνολικά δέκα σπίτια είχαν δεχτεί ανεπιθύμητες «επισκέψεις» κατά τις νυχτερινές ώρες.

Η ενδέκατη, όμως, έμελλε να είναι και η μοιραία για τους ανήλικους κλέφτες. Σε αυτό το «χτύπημα» είχαν πάει τα δυο από τα τρία μέλη της σπείρας, δύο κορίτσια ηλικίας έντεκα και δεκατριών χρόνων.

Στο σπίτι μπήκαν από το παράθυρο... Στάθηκαν, όμως, άτυχες καθώς έπεσαν πάνω στην ιδιοκτήτρια του σπιτιού και φυσικά το έβαλαν στα πόδια.

Για κακή τους τύχη, πολύ κοντά ήταν η Αστυνομία, η οποία έδρασε άμεσα και κατάφερε να τις συλλάβει. Αμέσως, οι μικρές ομολόγησαν ότι δεν ήταν μόνες τους, αλλά στην παρέα υπήρχε και τρίτος, ακόμη μικρότερος, αφού ήταν μόλις 10 ετών.

Όπως ομολόγησαν τα τρία παιδιά πολλά από τα χρυσαφικά που άρπαζαν από τα σπίτια τα έδιναν σε έναν 38χρονο και έτσι και αυτός βρέθηκε με χειροπέδες στα χέρια.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο Επικρατείας του ΛΑΟΣ ο Κ. Πλεύρης


Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ θα είναι, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Γιώργου Καρατζαφέρη, ο Κώστας Πλεύρης.

«Χαίρομαι και είμαι σίγουρος ότι χαίρεται όλη η βάση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που ο Κώστας Πλεύρης, παλιός, φίλος, γνώριμος, πολιτευτής με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό στις δύσκολες εκλογές του 2004, θα αναλάβει τώρα έναν πρωταγωνιστικό ρόλο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Δήλωση με αιχμές έκανε από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης δήλωσε: «Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την τιμή την οποία μου κάνετε και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η τιμή αυτή, αποτελεί για εμένα μία ευθύνη να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις υπέρ του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, ο οποίος επιδιώκει αναμφισβήτητα το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό συμφέρον».


zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πως διαμορφώνεται το πολιτικό πεδίο ενόψει κάλπης


Νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνεται ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου και ενώ οι πιέσεις από την Ευρώπη προς τη χώρα μας αρχίζουν να ξαναγίνονται αφόρητες. Τα κόμματα, μάλιστα, αναμένουν με αγωνία τις δημοσκοπήσεις της Κυριακής, μετά τις εξελίξεις στην κεντροδεξιά, την επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι και τα όσα είπε για τον Γάλλο Πρόεδρο, το φλερτ Ολάντ - Βενιζέλου και πολλά άλλα, ώστε να διαμορφώσουν την στρατηγική τους προς την τελική ευθεία.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, άλλωστε, θεωρούν πως οι βασικές κατευθύνσεις και ρεύματα στην πορεία προς τις εκλογές θα διαμορφωθούν το αργότερο έως τις αρχές της εβδομάδας, ενώ θα λάβουν την τελική τους μορφή αμέσως μετά το ντιμπέιτ Σαμαρά -Τσίπρα.

Η μάχη αυτή τη στιγμή γίνεται για την πρώτη θέση, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από το αποτέλεσμά της θα κριθεί εν πολλοίς και από τις απαντήσεις για το είδος της κυβέρνησης μετά τις εκλογές που θα δώσει το κάθε κόμμα, τα λάθη που θα κάνουν ή δεν θα κάνουν, αλλά και από την πολιτική σταθερότητα και την αντιμετώπιση των κοινωνικών αδικιών που θα εγγυηθούν. Άλλωστε, αν η ψήφος της 6ης Μαΐου υπήρξε πρωτίστως ψήφος τιμωρίας, η ψήφος της 17ης Ιουνίου θα είναι πρωτίστως ψήφος μέλλοντος, ψήφος για το πού πρέπει να οδηγηθεί και πώς να κυβερνηθεί η χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ, αν η ΝΔ περιορίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσει να «τσιμπήσει» κάτι, αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήσει τελικά ρεύμα υπέρ του, το ΠΑΣΟΚ – και παρά τις ενδιαφέρουσες κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου το τελευταίο διάστημα - πιθανότατα θα συμπιεστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δείχνει να συνεχίζει να διεμβολίζει το ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ, λόγω πρωτίστως των κινήσεων και της εμπιστοσύνης που αποπνέει ο Φώτης Κουβέλης, όχι απλώς δεν συμπιέζεται, αλλά και δείχνει ικανή να είναι το δεύτερο κόμμα στην αριστερά, αυξάνοντας τις δυνάμεις του.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, επίσης, εμφανίζει όχι αν η Βουλή θα είναι επτακομματική (ή οκτακομματική αν αποκτήσει δυναμική η συνεργασία Τζήμερου - Μάνου), αλλά ποια θα είναι η σειρά των τριών κομμάτων, των οποίων είναι πιθανόν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες να αλλάξουν σημαντικά όσον αφορά στα πρόσωπα που θα εκλεγούν.

Τέλος, τα μικρότερα κόμματα συμπιέζονται ασφυκτικά, με ισχυρότατες τις πιθανότητες το 19% που ψήφισε κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, να περιοριστεί στο μισό ή και σε ποσοστό μεγαλύτερο του μισού.


real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το υπ. Γεωργίας ζητά από την Κομισιόν 30 εκατ. ευρώ!


Την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χτυπά για μια ακόμη φορά η Ελλάδα ζητώντας επιπλέον βοήθεια ώστε να θρέψει τις στρατιές των απόρων που αυξάνονται δραματικά μέρα με την ημέρα. Με επιστολή που απέστειλε στην Κομισιόν, ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά 30 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «δωρεάν διανομής τροφίμων» και με τα οποία θα ενισχυθούν ευπαθείς ομάδες πολιτών.

Όπως τονίζει ο υπουργός, καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, «με την ευαισθητοποίηση όλων των πλευρών, της ΕΕ, της πολιτείας και των φορέων αλληλεγγύης, πρέπει να προστατεύεται το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι η πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και υγιεινή διατροφή. Πέρα από τις αναπτυξιακές πολιτικές απαιτείται η αποτελεσματική υποστήριξη κάθε Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε κάθε εποχή και κυρίως στη σημερινή εποχή της μεγάλης δυσπραγίας, όπου ο κοινωνικός ιστός απειλείται ακόμη περισσότερο».

Το υπουργείο ζητά να περιληφθούν στο πρόγραμμα αυτό γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικότερα τυριά, ζυμαρικά, ρύζι και ελαιόλαδο, που θα διανεμηθούν κυρίως σε κοινωφελή ιδρύματα, προγράμματα της εκκλησίας και των Δήμων, άπορους, άστεγους και πολύτεκνες οικογένειες.

Η ελληνική πλευρά ζητά από την Κομισιόν την αύξηση κατά 50% της οικονομικής βοήθειας, ώστε ο προϋπολογισμός του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων να φτάσει για το 2013 τα 30 εκατ. από 21 εκατ. που ήταν το 2012, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα.

Με τα χρήματα αυτά το υπουργείο σχεδιάζει την ενίσχυση των φορέων που τα δύο τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στην οργάνωση συσσιτίων και παροχή τροφίμων στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Φουρτούνες" στη ναυτιλία το 2012


Το 2012 θα είναι ένα έτος εξαιρετικά δύσκολο για τη ναυτιλία, καθώς η συνεχιζόμενη υποχώρηση της ζήτησης, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ύφεσης το 2011, οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε παρατεταμένη επιβράδυνση, τονίζεται στην ετήσια έκθεση, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το 2012, φοβούμενο ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας και συνεπώς, να έχει αρνητική επίπτωση στην αγορά πλοίων ξηρού φορτίου και δεξαμενοπλοίων.

Η υπερπροσφορά χωρητικότητας που συγκρατεί τις τιμές των ναύλων καθοδικά στους περισσότερους τομείς, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η έλλειψη χρηματοδότησης, παραμένουν τα βασικότερα προβλήματα στη ναυτιλιακή δραστηριότητα, αναφέρει η έκθεση των Ελλήνων εφοπλιστών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης, στο εισαγωγικό μήνυμά του, αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική ύφεση επιμένει, ωστόσο η ελληνική ναυτιλία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί στην ανακατανομή των ρόλων, προκειμένου να διατηρήσει την πρωταγωνιστική της θέση. Σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει ανασυγκρότηση των αναγκαίων υποστηρικτικών υποδομών για τη ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένου, κατά προτεραιότητα, του κατηργημένου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2011 ο ελληνόκτητος στόλος αριθμούσε 3.325 πλοία με 226,92 εκατομμύρια dwt (τονάζ), αντιπροσωπεύοντας 14,83% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt. Η ελληνική σημαία κατέχει την έβδομη θέση στη διεθνή κατάταξη και τη δεύτερη στην ΕΕ (σε dwt). Επιπροσθέτως, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 22,62% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων (αργού/προϊόντων πετρελαίου) και το 16,07% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών μεταφοράς φορτίων χύδην σε χωρητικότητα dwt (εξαιρουμένων των υπό ναυπήγηση πλοίων).

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2011, οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων ελληνικών συμφερόντων ανήλθαν σε 439 πλοία (άνω των 1.000 gt) συνολικής χωρητικότητας 40,67 εκ. dwt. Από τα πλοία αυτά, 152 είναι δεξαμενόπλοια, που αντιπροσωπεύουν το 27,45% της παγκόσμιας ναυπηγούμενης χωρητικότητας (σε dwt), 220 φορτηγά που αντιστοιχούν σε 12,73 % της συνολικής ναυπηγούμενης χωρητικότητας στην κάθε κατηγορία αντιστοίχως, 60 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που αντιστοιχούν σε 10,40% της ναυπηγούμενης χωρητικότητας (dwt) και επτά πλοία άλλων μεταφορών.

Το έτος 2011 τα έσοδα από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών σε ξένο συνάλλαγμα ανήλθαν σε 14.097 εκ. ευρώ, έναντι 15.418 εκ. ευρώ το 2010, δηλαδή υπέστησαν μείωση της τάξης του 8,57%.

Παρά τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία, οι προοπτικές είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του ελληνόκτητου στόλου σε χωρητικότητα.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η πειρατεία ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, στον Κόλπο του Άντεν, τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και την Αραβική Θάλασσα έχει επιδεινωθεί σοβαρά και έχει γίνει ακόμη πιο ανησυχητική, με την πάροδο του χρόνου με λίγες πιθανότητες επίλυσής της, λόγω της έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας.

Την 31/12/11, τουλάχιστον 11 πλοία με 200 ναυτικούς διαφόρων εθνικοτήτων κρατούντο όμηροι οπλισμένων συμμοριών Σομαλών πειρατών, αναμένοντας την πληρωμή των λύτρων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλη απειλή για το διεθνές εμπόριο και τη ναυτική ασφάλεια, κοστίζοντας στη διεθνή οικονομία από 7 μέχρι 12 δισ. δολάρια ετησίως, τονίζεται στην έκθεση. 


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...