Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Όργιο παρανομιών σε ανταλλακτήρια χρυσού


Νέα λαβράκια ανακάλυψε το ΣΔΟΕ μετά από συνεχείς ελέγχους - που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη - σε 224 ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα.
Ήδη την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν έλεγχοι σε 70 τέτοιου είδους καταστήματα, όπου εντοπίστηκε σειρά παραβάσεων.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι σε ποσοστό περίπου 80% στα ανταλλακτήρια χρυσού που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γειτονιά της Αθήνας εκτυλίσσεται ένα άνευ προηγουμένου όργιο φορολογικών παρανομιών, λαθρεμπόριο χρυσού, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ ορισμένα φαίνεται να σχετίζονται και με κυκλώματα της νύχτας.
Από το ΣΔΟΕ έχει ζητηθεί η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διακριβωθεί αν κάποια λειτουργούν ως κλεπταποδόχοι από εγκληματικές επιδρομές σε όλη την Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στην διάρκεια αυτού του αρχικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι τα 48 από αυτά είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 700 παραβάσεις.
"Ξεγελούν τους πολίτες, κλέβουν το κράτος και παρανομούν ανενόχλητοι", υποστηρίζουν στελέχη του ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απώλεια φόρων για το ελληνικό δημόσιο μετριέται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.
Σε τζιπ φορτώνουν ασήμι
Το κουβάρι των φορολογικών παρανομιών ξετυλίχτηκε πριν μερικές ημέρες, όταν εντοπίστηκε στην Πάτρα τζιπ που μετέφερε περίπου 490 κιλά ασήμι με προορισμό τη Γερμανία.
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ύποπτη μεταφορά σχετιζόταν με την λειτουργία ανταλλακτηρίου χρυσού στο Σύνταγμα, το οποίο είχε πουλήσει επίσης 155 κιλά χρυσού, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων παραστατικών.
Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα
Σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες οι υπεύθυνοι του ανταλλακτηρίου χρυσού θα έπρεπε να αγοράζουν χρυσό σε τιμή περίπου 38 με 40 ευρώ το γραμμάριο, ύστερα από γνήσια και ειλικρινή καταμέτρηση της περιεκτικότητας σε χρυσό των κοσμημάτων που τους φέρνουν οι πελάτες τους.
Για την συναλλαγή θα πρέπει να κοπούν τιμολόγια και να εκδοθούν αποδείξεις με αντίστοιχη καταβολή του ΦΠΑ.
Ακολούθως τα αντικείμενα αυτά μπορεί κατά το νόμο να αποσταλούν σε χυτήρια - λειτουργούν τρία στην περιοχή του Ασπροπύργου - με την τήρηση των ανάλογων παραστατικών.
Οι ράβδοι χρυσού που μπορεί να παραχθούν μπορεί να πωληθούν σε τράπεζες με βάση τις επίσημες τιμές πώλησης και αγοράς χρυσού. Μπορεί επίσης να πωληθούν και σε κοσμηματοπωλεία, πάλι με την τήρηση των αντίστοιχων παραστατικών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αν κάποιος ακολουθήσει την νόμιμη οδό θα έχει κέρδος 15 έως 20%, ενώ με την εξαΰλωση των παραστατικών το ποσοστό εκτοξεύεται στο 50-60%.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αλλάζει ξανά η Πλατεία Ομονοίας


Να αλλάξει μορφή  η πλατεία Ομόνοιας έχει αποφασιστεί στα πλαίσια του σχεδιασμού  ανάπλασης μιας ευρύτερης περιοχής στο κέντρο της Αθήνας που περιλαμβάνει την οδό Πανεπιστημίου.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι  ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής   και η Ανώνυμη Εταιρία του Δημοσίου για την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας έκριναν σκόπιμο να γίνει μια φυτοτεχνική παρέμβαση στην υφιστάμενη Πλατεία Ομονοίας, με σημαντική μείωση των σκληρών επιφανειών .

Είναι μια απλή και αναστρέψιμη λύση, λένε οι ειδικοί που την έχουν επεξεργασθεί  και η οποία μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εικόνα και το μικροκλίμα της περιοχής. Μάλιστα λένε ότι  ενώ δεν επεμβαίνει στα υπάρχοντα κατασκευαστικά στοιχεία, εξασφαλίζει την άνετη επιβίωση του χλοοτάπητα, των θάμνων και των δένδρων  που προέβλεψε η αρχική μελέτη.
Για να δούμε θα γίνει κάτι γιατί μήνες ακούμε  για σχέδια και προθέσεις και έργα δεν βλέπουμε σε μια από τις «βιτρίνες» της πρωτεύουσας.


prionokordela.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βιοκαύσιμα από ουίσκι


Ουίσκι! Ορισμένοι ντόπιοι επιστήμονες το πιστεύουν και γι' αυτό συγκρότησαν μια εταιρία με σκοπό   να εμπορευματοποιήσουν την παρασκευή βιοκαυσίμων από υποπροϊόντα του εθνικού ποτού των Σκωτσέζων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC όλα ξεκίνησαν όταν  ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου χρησιμοποίησαν δείγματα από το αποστακτήριο Glenkichie για να αναπτύξουν μια μέθοδο παραγωγής βιοκαυσίμου από τα δύο βασικά υποπροϊόντα της διαδικασίας: το υγρό που μένει στους χάλκινους άμβυκες και τους χρησιμοποιημένους σπόρους.
Οι  ερευνητές λένε ότι το καύσιμο αυτό, που είναι 25 - 30% αποδοτικότερο από την παραδοσιακή βιοαιθανόλη, θα μπορούσε σε μερικά χρόνια να διατίθεται ακόμη και στα πρατήρια καυσίμων. Σε αντίθεση με την αιθανόλη, η βουτανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πετρελαιοκινητήρες χωρίς να απαιτείται μετατροπή ή να αναμιχθεί με ντίζελ και βιοντίζελ.
"Η βιομηχανία του σκωτσέζικου malt ουίσκι αποτελεί έτοιμο πόρο για την ανάπτυξη βιοβουτανόλης", λέει ο καθηγητής Martin Tangney , διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τη Βιοαιθανόλη στο Πανεπιστήμιο Napier- Napier University's Biofuel Research Centre -και ιδρυτής της νέας εταιρίας Celtic Renewables.
"Το υγρό από τους άμβυκες και οι σπόροι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βιοκαύσιμο ως απευθείας υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρέχοντας παράλληλα ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και στις απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπου παράγεται το ουίσκι".


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι 20 εντολές της τρόικας

Σοκαρισμένοι έφυγαν οι υπουργοί από τη σύσκεψη με τον Λουκά Παπαδήμο. Η τρόικα ζητά τα πάντα. Ως άλλος «μεγάλος αδελφός» μπαίνει στα ενδότερα του ελληνικού κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Θέλει PSI- νέο δάνειο και νέα μέτρα σε ένα «πακέτο». Πακέτο το οποίο δόθηκε στην κυβέρνηση μέσα σε δέκα σελίδες και το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα το protothema.gr.


Το πακέτο αυτό, από την εφαρμογή του οποίου εξαρτά η Τρόικα τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης – άρα και την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας - περιλαμβάνει:


1.    απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα, με προτεινόμενους τομείς την άμυνα και την υγεία
2.    μείωση των επικουρικών συντάξεων, 
3.    ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης,
4.    μείωση των εισακτέων στις σχολές ενόπλεων δυνάμεων και αστυνομίας, 
5.    ενίσχυση του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις, 
6.    διακομματικό γενικό γραμματέα φορολογίας, 
7.    νέο φορολογικό σύστημα ως αποτέλεσμα διακομματικής συμφωνίας, 
8.    μείωση των δαπανών των υπουργείων κατά 1% του ΑΕΠ, 
9.    μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, 
10.    περικοπή της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, 
11.    πρόγραμμα κατά της διαφθοράς, 
12.    πώληση ή ένταξη της ΑΤΕ σε νέο σχήμα, 
13.    κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού με πάγωμα αποδοχών και επιχειρησιακές συμβάσεις, 
14.    ευέλικτες μορφές απασχόλησης με τοπικά σύμφωνα,
15.    ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών,
16.    απολύσεις στις τράπεζες, 
17.    ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ με προηγούμενη περικοπή των εργασιακών και μισθολογικών προνομίων, 
18.    μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των προνοιακών επιδομάτων, 
19.    άρση των περιορισμών σε αγορές όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες και
20.    απελευθέρωση των επαγγελμάτων έως το βαθμό της άρσης της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων σε συμβολαιογραφικές πράξεις.   


Για τις απαιτήσεις της Τρόικας ενημερώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο διευρυμένο υπουργικό σχήμα μετέδωσε νωρίτερα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση διαφωνούν στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού  


Η κατάσταση για την κυβέρνηση γίνεται πιο δύσκολη από το γεγονός πως έχει ήδη εντοπιστεί "τρύπα" 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012. Η κυβερνητική σύσκεψη αποφάσισε να γίνει προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα από μείωση των δαπανών στα φάρμακα και την άμυνα. Για την ώρα, δηλαδή, αποκλείστηκαν νέοι φόροι και άλλες οριζόντιες περικοπές. 


Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Παπουτσής και Φίλιππος Σαχινίδης.


Στη σύσκεψη εκφράστηκε και η πρόβλεψη πως ορισμένα μέτρα δε θα περάσουν από τη Βουλή ενόψει εκλογών. Μόνο που η Τρόικα δε ζητά από τα κόμματα απλά να νομοθετήσουν. Αλλά να δεσμευτούν και για την εφαρμογή των μέτρων με την υπογραφή των αρχηγών τους. Αλλιώς οι δανειστές θα αποχωρήσουν και θα αφήσουν την Ελλάδα μόνη σε προδιαγεγραμμένη πορεία προς τη χρεοκοπία, στις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα αξίας 15 δισ. ευρώ... 




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...