Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ενστάσεις για τη συγχώνευση των Ανεξάρτητων Αρχών


Το προσχέδιο του νόμου της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υπό τον Χρ. Γεραρή, για την «Τροποποίηση και συμπλήρωση της νομοθεσίας των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών» συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων των Ανεξάρτητων Αρχών: ΕΣΡ, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Ο Χρ. Γεραρής τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος και πρότεινε την συγχώνευση της ΑΔΑΕ και την ΑΠΔΠΧ.
Ωστόσο, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τυχόν συγχώνευση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθώς-όπως τόνισε- μία τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε στη δημιούργια ενός γιγάντιου οργανισμού. Ο ίδιος τάχθηκε και κατά της συγχώνευσης του ΑΣΕΠ και του Συνηγόρου του Πολίτη.
Με την πρόταση αυτή διαφώνησαν και οι τέσσερις επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών, που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τις αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, πρότεινε ειδική επιτροπή να εξετάσει το θέμα και για τις υπόλοιπες 17 ανεξάρτητες αρχές και όχι μόνο τις συνταγματικά κατοχυρωμένες.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου

81: Πέθανε ο Τίτος (Φλάβιος Βεσπασιανός), ρωμαίος αυτοκράτορας.

1321: Πέθανε ο Ντάντε Αλιγκιέρι, ο εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης. («Θεία Κωμωδία»)

1873: Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως.

1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το κίνημα της Εθνικής Άμυνας.

1939: Ο Ιγκόρ Σικόρσκι κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.

1953: Ο Νικίτα Κρούστσεφ αναλαμβάνει πρώτος γενικός γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

1959: Ο Ολυμπιακός παραχωρεί ισοπαλία 2-2 στη Μίλαν, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση.

1967: Γεννήθηκε ο Μάικλ Τζόνσον, αμερικανός αθλητής του στίβου, από τους κορυφαίους σπρίντερ όλων των εποχών. Κατέχει ακόμη τα παγκόσμια ρεκόρ στα 200μ (19.32) και 400μ (43.18).

1986: Σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.

1995: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια αφαιρούν από τη σημαία τους τον Ήλιο της Βεργίνας.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ένταση χωρίς τέλος στο τρίγωνο Κύπρος – Ισραήλ – Τουρκία

Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, «βάζοντας» στη μέση την Κύπρο με αφορμή την πολύκροτη επίθεση στο πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά με προφανή αιτία τις προθέσεις του Τελ Αβίβ για  έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), σε ένα ζήτημα που βάζει στη μέση την Κύπρο.

Το Ισραήλ πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» για την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στο πλοίο Mavi Marmara, δήλωσε από το Κάιρο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε την επίθεσή του προς το Ισραήλ λέγοντας πως «η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης απειλεί το μέλλον του ισραηλινού λαού».

«Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ειρήνη είναι η νοοτροπία της κυβέρνησης του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, ο ισραηλινός λαός βρίσκεται απομονωμένος εξαιτίας της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης», τόνισε αφήνοντας πολλά υπονοούμενα, ο τούρκος πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ερχόταν στη δημοσιότητα από τουρκικές εφημερίδες η πληροφορία ότι τρία τουρκικά πολεμικά πλοία (αλλού αναφέρεται ότι πρόκειται για φρεγάτες, ενώ αλλού προσδιορίζονται σαν τορπιλάκατοι) προετοιμάζονται να αποπλεύσουν από ναυτικές βάσεις στην Τουρκία με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα παρέχουν βοήθεια στα σκάφη που μεταφέρουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Κοντά σε αυτά, έρχεται η σημερινή δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ο οποίος διεμήνυσε, ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο θα προχωρήσουν κανονικά, τονίζοντας ότι αναμένει από τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει σε οιαδήποτε «παράνομη πράξη» από την πλευρά της Τουρκίας με αφορμή την έναρξη των ερευνών.

«Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε κάποια παράνομη πράξη -κάτι που ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί- αναμένουμε μία ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», διεμήνυσε ο κ. Χριστόφιας.

Όπως εξάλλου είπε, υπάρχει στενότατη και αγαστή συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Άγκυρας.

Κατά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δόθηκε το «πράσινο φως» στην εταιρεία Νoble Εnergy να αρχίσει διερευνητικές γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 12» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η επίθεση της γυναίκας-βαμπίρ


Μια ιδιαίτερα βίαιη -όσο και περίεργη- επίθεση δέχτηκε ένας 69χρονος άνδρας στη Φλόριντα των ΗΠΑ από μια 22χρονη γυναίκα.
Ο Μίλτον Έλις, ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα και μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, είπε στην αστυνομία της πόλης St. Petersburg, ότι συνάντησε τη νεαρή γυναίκα τυχαία, στο δρόμο.
Επειδή έβρεχε καταρρακτωδώς, μπήκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο εστιατόριο για να βρουν καταφύγιο, μέχρι να κοπάσει η βροχή.
Όσο περίμεναν, τον άνδρα τον πήρε ο ύπνος. Ξυπνώντας, διαπίστωσε με τρόμο ότι η 22χρονη Τζόζεφιν Σμιθ βρισκόταν από πάνω του!
Τα πρώτα της λόγια προς τον Έλις ήταν τα εξής: «Είμαι βαμπίρ και θα σε φάω». Τότε ξεκίνησε να τον δαγκώνει σε όλο του το σώμα.
Ο άνδρας, ματωμένος, κατάφερε κάποια στιγμή να ξεφύγει από τη γυναίκα. Βγήκε στο δρόμο με το αναπηρικό του καροτσάκι και κάλεσε την αστυνομία.
Όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, βρήκε την Τζόζεφιν μέσα στα αίματα και μισόγυμνη. Δεν θυμόταν απολύτως τίποτα για την επίθεση ούτε αναγνώριζε τον εαυτό της ως βαμπίρ.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προσφυγή της Ελλάδας στη «Λέσχη των Παρισίων» προτείνει η Πολωνία


Την προσφυγή της χώρας στη βοήθεια της "Λέσχης των Παρισίων" για την διευθέτηση του προβλήματος χρέους, πρότεινε σήμερα η Πολωνία.

Η εν λόγω λέσχη είναι μία άτυπη ομάδα επίσημων πιστωτών που ειδικεύεται στις λύσεις για τις χρεωμένες χώρες, στην οποία έχουν καταφύγει πρώην κουμουνιστικές χώρες.
"Όσον αφορά την Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί από την σε βάθος γνώση και την θεσμική εμπειρία Οργανισμών, όπως η "Λέσχη των Παρισίων" που φρόντισε για την οικονομική αναδιάρθρωση σε πολλές δεκάδες χώρες", είπε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Βάλντεμαρ Πάβλακ.
"Χρειάζονται καλές λύσεις, που απέδειξαν ότι λειτουργούν", υπογράμμισε ο Β. Πάβλακ, ο οποίος είπε ότι η Λέσχη των Παρισίων διαθέτει "τεχνολογίες και μηχανισμούς για τη μείωση και την αναδιάρθρωση του χρέους".

Υπενθύμισε κατά την έξοδο από το κομμουνιστικό καθεστώς και το οικονομικό του σύστημα, η Πολωνία είχε επωφεληθεί από τη βοήθεια της "Λέσχης των Παρισίων" για να μειώσει το χρέος της κατά 50%.

Η Πολωνία θα μπορούσε να μοιραστεί με την Ελλάδα την εμπειρία των διαπραγματεύσεων (με τους πιστωτές της) και την αναδιάρθρωση του χρέους της, πρότεινε ο Πάβλακ.

"Δεν πρέπει να γίνονται πολιτικές δηλώσεις για μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας διότι αυτό οδηγεί μόνο σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση (των αγορών). Αντίθετα, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί θεσμοί πρέπει να καθοδηγήσουν μια αναδιάρθρωση, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα με πολιτισμένο τρόπο", τόνισε ο Πάβλακ.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καταναλωτικός παράδεισος τα Σκόπια για τους Έλληνες


Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας προτιμούν τις αγορές των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, όπου καθημερινά "κύμα" καταναλωτών ταξιδεύει έως εκεί, συνδυάζοντας τα ψώνια με τη διασκέδαση.
Το φαινόμενο της "καταναλωτικής μετανάστευσης" δεν είναι βέβαια κάτι πρωτόγνωρο, αλλά συναντάται τουλάχιστον μία δεκαετία", όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.
Επισημαίνουν ότι ο κόσμος καταφεύγει σε αυτές τις "καταναλωτικές αποδράσεις" στις αγορές των γειτονικών Βαλκανικών χωρών προς αναζήτηση φθηνότερων προϊόντων, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, που ξεπερνούν σε ποσοστό πολλές φορές το 50%, σε σχέση με αυτές αντίστοιχων προϊόντων στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, όπως τονίζουν, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων πέφτει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα τα λουκέτα να παρουσιάζουν αλματώδη ρυθμό αύξησης και η ανεργία να αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που σκιαγραφεί μία δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση για τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών.
Ταξίδια για αγορές εκτός συνόρων
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην αγορά της πόλης του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Γιώργος Μυλωνάς.
Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάθε Παρασκευή, η πόλη ερημώνει, καθώς οι κάτοικοι κατευθύνονται προς τη Βουλγαρία για φθηνές αγορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο αριθμός των αυτοκινήτων, που περνούν τα σύνορα, με προορισμό τη Βουλγαρία, ανέρχεται στα 100 τις καθημερινές, ενώ τα Σάββατα ο αριθμός τριπλασιάζεται.
"Η φυγή των καταναλωτών στις Βαλκανικές αγορές επιφέρει σημαντικές απώλειες στα καταστήματα της Ορεστιάδας", δηλώνει ο κ. Μυλωνάς, ενώ τονίζει ότι στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης συντελούν και άλλοι παράγοντες, όπως η ύφεση της εγχώριας οικονομίας και το κακό ψυχολογικό κλίμα, με αποτέλεσμα ο τζίρος να έχει μειωθεί κατά μέσο όρο περίπου 60% και το ποσοστό των καταστημάτων που κλείνουν να αγγίζει το 20%, ενώ εκτιμά ότι στο μέλλον τα λουκέτα ενδέχεται να αυξηθούν.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και το Κιλκίς, όπου οι έμποροι δίνουν το δικό τους αγώνα, για να ανακόψουν τη ροή του συναλλάγματος στα Σκόπια.
"Είναι σύνηθες πλέον το φαινόμενο οι καταναλωτές της πόλης να πραγματοποιούν ημερήσια ταξίδια στα Σκόπια προς αναζήτηση φθηνότερων ιατρικών υπηρεσιών, ρούχων, ακόμα και για να εφοδιαστούν με φθηνή βενζίνη", δηλώνει στο ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Σταύρος Χατζηγεωργιάδης. Υπογραμμίζει δε ότι τα σαββατοκύριακα παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των ατόμων, που επισκέπτονται τα Σκόπια, προκειμένου να τζογάρουν.
Όπως σημειώνει, στις 14 Σεπτεμβρίου, θα συνέλθει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και με τα μέλη του ΔΣ, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
"Επιχειρηματική μετανάστευση"
Ωστόσο, φορείς της αγοράς κάνουν λόγο και για "επιχειρηματική μετανάστευση", καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν μεταφέρει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στις Βαλκανικές χώρες.
"Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων, ακόμα και του εμπορίου", σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι περισσότερες από 1.500 (ΑΕ και ΕΠΕ) μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, σήμερα, 8 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, 5 στις 10 έχουν διαχειρίσιμα προβλήματα, 1 στις 4 έβαλε λουκέτο, ενώ αρκετοί έμποροι, για να αποφύγουν το κλείσιμο, σκέπτονται τη φυγή.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...