Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα


Με επιτυχία συμμετείχε η Ελλάδα στη Παγκόσμια Έκθεση Κρουαζιέρας στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Αθ. Πάλλη, πολλές εταιρείες επέδειξαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη λειτουργία των τερματικών σταθμών κρουαζιέρας με την προϋπόθεση να υπάρξει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο. Σε ειδική εκδήλωση της ελληνικής αντιπροσωπείας ο κ.Πάλλης, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των ξένων εταιρειών, επιβεβαίωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα γίνει απελευθέρωση του καμποτάζ με την ψήφιση από τη Βουλή της σχετικής διάταξης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία σχολιάστηκε επίσης για την κατάργηση διατάξεων που αφορούν τον ελάχιστο χρόνο παραμονής κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια, αλλά και για την απελευθέρωση μικρής κλίμακας έργων από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Ο γενικός γραμματέας ενημέρωσε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή του συστήματος κράτησης με διεθνείς πρακτικές και δεσμεύθηκε ώστε να οριστικοποιηθεί έγκαιρα η τιμολογιακή πολιτική των ελληνικών λιμένων κρουαζιέρας.

Η φετινή παρουσία στο εθνικό περίπτερο των κύριων φορέων της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, του ΕΟΤ και της Ένωσης Λιμανιών Ελλάδας, κρίνεται ιδιαίτερα πετυχημένη, μέσω της ενεργής συμμετοχής του ΕΟΤ στην προετοιμασία και δημοσιοποίηση των σημείων ενδιαφέροντος για την κρουαζιέρα. Στο πλαίσιο του Εθνικού Περιπτέρου συμμετείχαν τα λιμάνια του Πειραιά, της Πάτρας, της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, του Βόλου, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας, των Χανίων και της Κεφαλονιάς.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απολιθωμένα οστά άγνωστου ανθρώπινου είδους στην Κίνα


Σε άγνωστο μέχρι σήμερα ανθρώπινο είδος ανήκουν τα απολιθωμένα οστά τριών ατόμων, που ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο της Κίνας και χρονολογούνται από τη λίθινη εποχή.


Η μελέτη διεθνούς ομάδας παλαιοανθρωπολόγων δημοσιεύθηκε σήμερα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία τα άτομα στα οποία ανήκαν τα οστά είχαν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αρχαϊκά και σύγχρονα ταυτόχρονα.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στην Ανατολική Ασία ένα νέο είδος το οποίο να έχει ζήσει σε μια τόσο κοντινή με τη δική μας περίοδο. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα άτομα αυτά έζησαν περίπου 14.500-11.500 χρόνια πριν από την εποχή μας.

Η ανακάλυψη των απολιθωμάτων φωτίζει ένα στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης αλλά και την έναρξη του εποικισμού της Ασίας. Το νέο είδος θεωρείται ότι χρονικά συνέπεσε με τους σύγχρονους ανθρώπους οι οποίοι ζούσαν όταν ξεκίνησε στην Κίνα η καλλιέργεια της γης.

Τα απολιθωμένα οστά είχαν εντοπιστεί το 1989 από αρχαιολόγους στο σπήλαιο του Μαλουντόνγκ που βρίσκεται κοντά στο Μενγκζί, στην επαρχία Γιουνάν. Μια ομάδα επιστημόνων αποτελούμενη από πέντε Κινέζους και πέντε Αυστραλούς ερευνητές άρχισε να τα μελετά το 2008.

Οι παλαιοανθρωπολόγοι, επικεφαλής των οποίων ήταν οι καθηγητές Ντάρεν Κάρνο του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και ο Τζι Σουεπίνγκ του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Γιουνάν, εμφανίζονται πολύ συγκρατημένοι όσον αφορά την ταξινόμηση των οστών, ακριβώς επειδή παρουσιάζουν μια σπάνια σύνθεση ανατομικών χαρακτηριστικών. «Θα μπορούσαν να ανήκουν σε είδη άγνωστα μέχρι σήμερα που έζησαν μέχρι το τέλος της εποχής των παγετώνων, πριν από 11.000 χρόνια», είπε ο Κάρνο. «Θα μπορούσαν επίσης να προέρχονται από σύγχρονες ανθρώπινες φυλές, άγνωστες μέχρι πρότινος, που μετακινήθηκαν από την Αφρική στην Ασία νωρίτερα και δεν συνεισέφεραν γενετικά στους σημερινούς πληθυσμούς», προσέθεσε.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα Ελληνικά σύνορα είναι "μια ανοιχτή πόρτα αχυρώνα"


Έντονη κριτική δέχεται η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η φύλαξη των συνόρων, καθώς και για το ότι δεν εφαρμόζει ικανοποιητικά τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Η χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια έχει να αντιμετωπίσει άλλο ένα τεράστιο πρόβλημά καθώς από από τα ανατολικά σύνορά της με την Τουρκία- στον  Εβρό-  περνά η πλειοψηφία των  παράνομων μεταναστών.
Σύμφωνα με στοιχεία της  Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα εισέρχονται άτομα από τη  Μέση Ανατολή, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν
Όπως αναφέρει η Αμερικανική εφημερίδα, σε συνάντηση των υπουργών επτά χωρών της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία) την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι και οι επτά λαμβάνουν το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. και προφανώς ενοχλούνται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα σύνορά τους μέσω της Ελλάδας.
Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν είναι εφικτή η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα. Θα είναι όμως αν τους επόμενους μήνες υιοθετηθεί η πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν.
Με χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες να καταγράφονται μηνιαίως και  να "αποδρούν" μαζικά από την Ελλάδα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η οικονομική ανέχεια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, καθιστά ανέφικτη τη φύλαξη των συνόρων, με την απαραίτητη αποτελεσματικότητα.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό στην υπόθεση βάζει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Hans-Peter Friedrich ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το ερώτημα για το πώς κινούμαστε, όταν μία χώρα καθίσταται αδύνατη να αντεπεξέλθει στη φύλαξη των συνόρων της, παραμένει ακόμη αναπάντητο. Όπως για παράδειγμα γίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Είναι ποτέ δυνατόν να επαναφέρει τη σωστή διαχείριση των συνόρων της…;".
Από την πλευρά του ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner περιέγραψε τα Ελληνοτουρκικά σύνορα σαν "μια ανοιχτή πόρτα αχυρώνα"
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για τη λήψη αποφάσεων από το σύνολο των χωρών μελών που εφαρμόζουν τη συνθήκη Σένγκεν, θέλοντας να προλάβει μεμονωμένες κινήσεις εθνικών κυβερνήσεων που εξετάζουν την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ειδικοί εμπειρογνώμονες της Κομισιόν επισκέφτηκαν την περιοχή και αποτύπωσαν μία ζοφερή εικόνα, όσον αφορά στις συνθήκες που επικρατούν εκεί, καλώντας τις ελληνικές Αρχές να λάβουν δράση άμεσα.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μας δένει χειροπόδαρα η νέα δανειακή σύμβαση


Η νέα δανειακή σύμβαση που δεσμεύσει την χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2020 κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αφού πήρε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Με βάση το νομοσχέδιο κυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο για τη νέα δανειακή σύμβαση ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την Ελληνική Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ύψους 109,1 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό μαζί με τα κεφάλαια που έχουν ήδη εισρεύσει με την μορφή εγγυήσεων για το PSI , ανέρχεται συνολικά στα 114,6 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ σήμερα αναμένεται να υπογραφεί και η πρώτη εκταμίευση μετρητών ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγον στις 20 Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της νέας δανειακής σύμβασης είναι:

- To δίκαιο που θα διέπει τα δάνεια θα είναι το αγγλικό και τα δικαστήρια θα παρέμβουν σε τυχόν διαμάχες της Ελλάδας με τους πιστωτές της θα είναι αυτά του Λουξεμβούργου.

- Το EFSF θα έχει ως προτεραιότητα την αποπληρωμή των δανείων , ενώ η εκταμίευση των δόσεων θα εξαρτάται από την ομόφωνη απόφαση των κρατών – μελών της Ευρωζώνης αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων του νέου Μνημονίου.

- Κάθε δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια 171/2 χρόνια.

- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εγγυάται την πληρωμή των δόσεων, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει κάποια δόση του Δανείου. Αυτό θα γίνει με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που θα αποκτήσει από την ανακεφαλαιοποίηση τους , τις οποίες το Ταμείο θα εκμεταλλεύεται.

- Δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποια δικαστική διαμάχη που να θίγει είτε το Μνημόνιο είτε τη δανειακή Σύμβαση σύμβαση μεταξύ EFSF και Ελλάδας για τα 109,1 δισ. ευρώ.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αυξήσεις μισθών σε συνεργάτες και συμβούλους υπουργών με υπουργική απόφαση


Σε μία περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις διαρκώς συρρικνώνονται, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει αυξήσεις σε συνεργάτες και συμβούλους υπουργών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, με αφορμή την προσαρμογή των αποδοχών τους βάσει του νέου μισθολογίου, εκδόθηκε κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνου Ρόβλια που προβλέπει αυξήσεις από 8,3% έως 25,6%. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 104 ευρώ έως ακόμη και 580 ευρώ.

Ωστόσο επισημαίνεται πως οι συνεργάτες των υπουργών θα υποστούν και αυτοί περικοπές επιδομάτων, που καταργούνται με το νέο μισθολόγιο για όλο το προσωπικό του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι καθαρές αποδοχές τους να εμφανίσουν μείωση.

Ενδεικτικό είναι πάντως πως συνεργάτης στελέχους της κυβέρνησης, ο οποίος διαθέτει απολυτήριο γυμνασίου θα εισπράττει 1.135 ευρώ με τη νέα απόφαση, δηλαδή μισθό που αναλογεί σε εργαζόμενο του Δημοσίου με τουλάχιστον 22 χρόνια προϋπηρεσίας.

Ευνοϊκότερες είναι οι ρυθμίσεις για όσους επιλεγούν διευθυντές πολιτικών γραφείων. Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης, θα λαμβάνουν τον μισθό υπαλλήλου που κατέχει τον Α' βαθμό και τίτλο σπουδών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Μόνο που για να φτάσει στον βαθμό αυτό ένας υπάλληλος της αυτής της εκπαιδευτικής κατηγορίας απαιτούνται 20 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ αντιθέτως διευθυντής πολιτικού γραφείου μπορεί να λαμβάνει τον ίδιο μισθό και να μην έχει καν το απαιτούμενο πτυχίο ή την προϋπηρεσία.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...