Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Τεράστιο το πλήγμα για τον τουρισμό

Τεράστιο είναι το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό και την κρουαζιέρα εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των ταξιτζήδων που έχουν προκαλέσει χάος σε όλη την χώρα.

Η ταλαιπωρία για τους πολίτες της χώρας και για τους τουρίστες είναι άνευ προηγουμένου, με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας να βρίσκονται σε «κίτρινο» κλοιό.

Μετά το χτεσινό περιστατικό με το κρουαζιερόπλοιο με τους 4.500 τουρίστες που δεν κατάφερε τελικά να δέσει στο λιμάνι του Ηρακλείου, δύο κρουαζιερόπλοια που ήταν προγραμματισμένα να καταπλεύσουν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά με συνολικά περίπου 5.000 επιβάτες άλλαξαν ρότα.

Πρόκειται για το Harmony της MSC με 2.300 επιβάτες που πήγε στο Ναύπλιο και το Spledure of the Seas με 1.997 επιβάτες που έδεσε στα Χανιά αφού δεν μπορούσε να προσεγγίσει ούτε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Celebration με σημαία Ποτρτογαλίας κατέπλευσε από Ρόδο κανονικά στον Πειραιά με 1.500 και έφυγε κανονικά για Σαντορίνη, ενώ στα Χανιά είναι το Celebrtity Soltice με 3.136 επιβάτες.

Επίσης τα κρουαζιερόπλοια Ruby Princess και voyazer of the seas με περίπου 7.000 επιβάτες, τροποποίησαν το πρόγραμμά τους και δεν προσέγγισαν την Δευτέρα στον Πειραιά, ενώ πολύωρες καθυστερήσεις στην επιβίβαση και αποβίβασή τους αντιμετώπισαν και οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων magesty και cristal της εταιρείας Louis.

Εξαιτίας μάλιστα των κινητοποιήσεων των οδηγών ταξί, ακυρώθηκαν προγραμματισμένες επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πολλοί τουρίστες ταλαιπωρήθηκαν στη μετάβασή τους προς το αεροδρόμιο, καθώς ήταν υποχρεωμένοι μέχρι το σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά να μετακινηθούν με τα πόδια, ενώ πολλοί άλλοι έχασαν ή κινδύνεψαν να χάσουν την πτήση τους.
Εν μέσω τουριστικής περιόδου, οι οδηγοί ταξί αποφάσισαν πάντως σήμερα την παράταση της απεργίας μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ μέσα στους κόλπους των σωματείων ακούγονται διάφορες προτάσεις, από απεργία διαρκείας ή παράταση των κινητοποιήσεων μέχρι και την Παρασκευή.

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βυθισμένοι στην απαισιοδοξία οι Έλληνες


Τα πρωτεία της απαισιοδοξίας ανήκουν στους Έλληνες, με το δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης να "πέφτει" για πρώτη φορά στις 41 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, ο παγκόσμιος δείκτης "έπεσε" για πρώτη φορά μετά το 2009 κάτω από τις 90 μονάδες, με την τάση ανόδου, που είχε παρατηρηθεί, να ανακόπτεται.
Στο δείκτη της Παγκόσμιας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, οι 100 μονάδες αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας.
Οι γεωγραφικές περιοχές της Ασίας/Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής, παρά την απότομη πτώση τους, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με 98 και 94 μονάδες, αντίστοιχα.
Από την άλλη μεριά, η Ευρώπη με 74 μονάδες και η Βόρεια Αμερική με 81 αποτελούν τις πιο απαισιόδοξες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη.
Εννέα στις δέκα πιο αισιόδοξες χώρες προέρχονται από την Ασία/Ειρηνικό και Μέση Ανατολή, ενώ οκτώ στις δέκα πιο απαισιόδοξες προέρχονται από την Ευρώπη.
Η Ινδία παραμένει η πιο αισιόδοξη χώρα του πλανήτη, με την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, όμως, να "πέφτει" στις 126 μονάδες, ενώ την ακολουθούν οι Φιλιππίνες με 115 και η Ινδονησία με 112.
Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς, για πρώτη φορά, καταλαμβάνει την τελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 41 μονάδες.
Η εντεινόμενη οικονομική ύφεση, σε συνδυασμό με τις γενικευμένες δημόσιες διαμαρτυρίες, "έριξαν" την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τέσσερις μονάδες, σε σχέση με τον περασμένο τρίμηνο και την οδήγησαν στο χαμηλότερο επίπεδό της.
Τις υπόλοιπες τελευταίες θέσεις της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης συμπληρώνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία (42 μονάδες), η Ουγγαρία (43), η Κροατία (45) και η Ρουμανία (47).
Αλλαγή στις συνήθειες των Ελλήνων
Εννέα στους δέκα Έλληνες καταναλωτές θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό από αυτούς πιστεύει πως η κρίση θα παραταθεί και τους επόμενους μήνες, που έρχονται.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των καταναλωτών στην Ευρώπη, το δεύτερο τρίμηνο του 2011, είναι η αύξηση στους λογαριασμούς του νοικοκυριού, ενώ για την Ελλάδα παραμένουν ως πρώτες ανησυχίες η εργασιακή ασφάλεια και η οικονομία, με ποσοστά που είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη (39% και 38%, αντίστοιχα), αποτυπώνοντας το κλίμα ανασφάλειας και προβληματισμού, που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα ανεβαίνει συνεχώς τον τελευταίο χρόνο και πλέον ένας στους τρεις (34%) δηλώνει πως δεν διαθέτει χρήματα, μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών του. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό από όσους τελικά περισσεύουν χρήματα, τα ξοδεύει για αποπληρωμή δανείων, πιστωτικών καρτών και άλλων χρεών (35%).
Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων (91%) αναγκάστηκε να αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειές του, εξαιτίας της κρίσης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει μειώσει τα χρήματα, που δαπανά, για τη διασκέδαση εκτός σπιτιού (80%) και για την αγορά νέων ρούχων (75%), ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό (68%) έχει στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
Η παγκόσμια, διαδικτυακή έρευνα της Nielsen για τη μέτρηση της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διεξήχθη από τις 20 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου 2011 και συμμετείχαν πάνω από 31.000 καταναλωτές 56 χωρών, από την Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή.
Ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης βασίζεται στην ασφάλεια, που νιώθουν οι καταναλωτές στην αγορά εργασίας, στην κατάσταση των οικονομικών τους και στη διαθεσιμότητα ρευστού χρήματος (αγοραστική δύναμη).

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μαθήματα σε Ελλάδα από Αργεντινή


Ως εντελώς λανθασμένη χαρακτηρίζει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής την εποχή της μεγάλης κρίσης του χρέους στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, Ντομίνγκο Καβάλλο.
Σε άρθρο του στο έγκυρο ευρωπαϊκό VOX υπενθυμίζει ότι η ανάπτυξη που παρουσίασε η Αργεντινή δυο χρόνια μετά την κρίση δεν οφειλόταν στην απεμπλοκή της ισοτιμίας του πέσσο από το δολάριο -και στη ραγδαία υποτίμηση- αλλά σε εξωγενείς οικονομικούς παράγοντες.
Δίνει μάλιστα πολύτιμες συμβουλές για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της δικής του χώρας, παρά τις μεγάλες ομοιότητες που παρουσιάζουν οι δυο περιπτώσεις.
Αναφέρεται σε ολόκληρο το ιστορικό της κρίσης στην Αργεντινή και ψέγει ιδιαίτερα τη στάση του διεθνούς παράγοντα -περιλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- που δεν τήρησε τα υπεσχημένα και ώθησε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Για το λόγο αυτό τονίζει τη σημασία που έχει για την ελληνική πολιτική ηγεσία να εξασφαλίσει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ θα δεσμευθούν στο όποιο πρόγραμμα "οργανωμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους" και δε θα το εγκαταλείψουν "στη μέση της διαδρομής".
Ο "δρόμος" που προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής συνίσταται στα εξής πέντε σημεία:
* Όπως αναφέρει, "ο ευκολότερος τρόπος να πραγματοποιηθεί μια ελληνική αναδιάρθρωση θα ήταν να προσφερθεί μια ανταλλαγή (swap) των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες με άλλα, ονομαστικής αξίας αντίστοιχης με αυτήν που έχουν τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά την παραμονή της αναδιάρθρωσης". Πρακτικά, εξηγεί, αυτό σημαίνει ενσωμάτωση του hair-cut (κούρεμα) που ήδη έχουν αποδεχθεί οι αγορές και, ως εκ τούτου, η απώλεια για τους ιδιώτες δε θα είναι σημαντική.
* Το δεύτερο σκέλος της πρότασής του συνίσταται στο να επιτραπεί στις τράπεζες να καθυστερήσουν την εγγραφή των ζημιών τους στα βιβλία από τις αρμόδιες αρχές, "διασπείροντας" την καταγραφή των ζημιών σε ένα εύρος ετών.
* Το τρίτο σκέλος της επιχείρησης "αναδιάρθρωση", όπως σημειώνει, συνίσταται στην επαναγορά δημοσίου χρέους από την Ελλάδα, με ομόλογα που θα της διατεθούν από τον μηχανισμό σταθερότητας (EFSF), ο οποίος θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν προορισθεί για ιδιωτικοποίηση. Σημειώνει, ωστόσο, πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν πρέπει να γίνουν εσπευσμένα.
Το τέταρτο σκέλος είναι να παραμείνει η Ελλάδα δεσμευμένη στο πρόγραμμα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και να δημιουργηθεί ανάπτυξη.
Τέλος, οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες, οι οποίες αναπόφευκτα θα υποστούν διαφυγή κεφαλαίων στη διάρκεια της διαδικασίας αναδιάρθρωσης.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 19 Ιουλίου

1374: Πέθανε ο Φραντσέσκο Πετράρκα, εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Πετράρχης.

1826: Ο Καραϊσκάκης γίνεται στρατάρχης της Ρούμελης.

1834: Γεννήθηκε ο Εντγκάρ Ντεγκά, γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος.

1870: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία. Είναι η αρχή μιας μακράς αλυσίδας πολέμων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία με έπαθλο τις περιοχές Αλσατίας και Λορένης και επακόλουθο τους παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα.

1924: Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου καταψηφίζεται στη Βουλή και παραιτείται.

1941: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καθιερώνει το σήμα της νίκης με υψωμένα τα δύο δάχτυλα του χεριού, σχηματίζοντας το γράμμα V της λέξης Victory.

1947: Γεννήθηκε ο Μπράιαν Μέι, άγγλος μουσικός, ο κιθαρίστας των Queen.

1969: Πέθανε ο Στρατής Μυριβήλης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σταματόπουλου, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος.

1979: Το μαρξιστικό κίνημα των Σαντινίστας καταλαμβάνει την εξουσία στη Νικαράγουα.

1980: Αρχίζουν στη Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με περισσότερα από 45 έθνη να τους μποϊκοτάρουν ως διαμαρτυρία για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αγωγές για μη καταβολή διοδίων

Αγωγές κατά οδηγών βαρέων οχημάτων ξεκινά η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομοι ΑΙΓΑΙΟ» για τη μη καταβολή διοδίων.


Σε αγωγές εναντίον εταιρειών και επαγγελματιών, οι οποίοι αρνούνται να πληρώνουν διόδια, προχωρεί η κοινοπραξία «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟ ΑΕ», που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο από τον Μαλιακό μέχρι το Κλειδί Ημαθείας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πρώτες 15 αγωγές θα κατατεθούν το επόμενο δεκαήμερο. Επίσης, η κοινοπραξία έχει ήδη κινηθεί νομικά, καταθέτοντας πέντε μηνύσεις κατά οδηγώνν βαρεών οχημάτων, οι οποίοι «ηθελημένα» απέφευγαν την καταβολή διοδίων καταστρέφοντας τις υποδομές του έργου.
Η κοινοπραξία έδωσε στη δημοσιότητα και επιστολές άλλων εταιρειών, οι οποίες καταγγέλουν τις εταιρείες, που δεν πληρώνουν διόδια, για αθέμητο ανταγωνισμό.
Σύμφωνα πάντως με την κοινοπραξία, τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει σημαντικά η στάση των οδηγών ΙΧ, οι οποίοι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, πληρώνουν τα διόδια κανονικά.

kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα πάντα-όλα στη Χίλαρι για ένα κομμάτι ψωμί

«Σας δίνω τη συμπαράστασή μας στο οικονομικό σας πρόβλημα και την επιρροή μας στην τρόικα, θέλω ότι υπάρχει σε ορυκτό πλούτο στην Ελλάδα».
Έτσι κυνικά, έτσι ωμά, έτσι εκβιαστικά -ίσως όχι ακριβώς με τις ίδιες λέξεις, αλλά σίγουρα με το ίδιο νόημα- μίλησε η Χίλαρι Κλίντον στους έλληνες επισήμους που συνάντησε στην Αθήνα.
Στα πλαίσιο της μυστικής διπλωματίας, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μετέφερε το μήνυμα μεγάλων αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου καιεκμετάλλευσης φυσικού αερίου, που έχουν μυρίσει …αίμα στην αδύναμη αυτή την εποχή Ελλάδα.
Η Χίλαρι Κλίντον είχε μαζί της τα στοιχεία από τη γεωλογική υπηρεσία της Αμερικής (www.usgs.org) και της Γαλλίας που μιλούν για αυτές τις περιοχές: μία στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, μία άλλη νοτίως της Κρήτης και μία τρίτη ακριβώς απέναντι από τη Λιβύη.
Αυτές οι περιοχές περιγράφονται με τεράστια υπόγεια σπήλαια υδρογονανθράκων.
Μόνο το κοίτασμα πετρελαίου νοτίως της Κρήτης με ποσοστό κέρδους 20% για το Ελληνικό Δημόσιο και 80% για την εταιρεία που θα αναλάβει την εξόρυξή του, υπολογίζεται ότι έχει αξία 120 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι αμερικανοί ενδιαφέρονται και για τα κοιτάσματα ουρανίου που υπάρχουν στη χώρα μας.
Να σημειωθεί ότι πριν 12 χρόνια είχε σημάνει συναγερμός στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και στα υπουργεία Βιομηχανίας και Ενέργειας, όταν έφτασε διαβαθμισμένη έρευνα, που αφορούσε στην τεράστια συγκέντρωση ραδονίου στην περιοχή Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση τότε ήταν 9,500 Becquerel ανά τετραγωνικό μέτρο με όριο επιφυλακής τα 150!
Παρόμοια υψηλά κοιτάσματα ραδονίου διαπιστώθηκαν στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδας, Νιγρίτας και Σουρωτής Θεσσαλονίκης.
Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο που αποτελεί την πιο σημαντική ένδειξη για ύπαρξη ουρανίου στις περιοχές που βρίσκεται.
Όλος αυτός ο ελληνικός πλούτος έχει μπει πλέον στο στόχαστρο των αμερικανικών εταιρειών που θέλουν να τον αρπάξουν για ένα κομμάτι ψωμί και έστειλαν την Κλίντον για τη σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς.
Όμως για τα ίδια κοιτάσματα, έχει στρέψει την προσοχή της και η Γερμανία στην Ελλάδα και ίσως σύντομα δούμε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ Μέρκελ και Ομπάμα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μας «σερβίρουν» πάλι τη μερική στάση πληρωμών !

Αίσθηση προκαλούν σημερινές δηλώσεις του διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, καθώς για πρώτη φορά ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ εμφανίζεται να μην αποκλείει κατηγορηματικά τουλάχιστον μια προσωρινή στάση πληρωμών στην Ελλάδα.

Δύο εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο κ. Νοβότνι, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, που αναμετάδωσε η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ανέφερε πως "υπάρχουν μερικές προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μια πολύ βραχυπρόθεσμη μερική στάση πληρωμών και οι οποίες δεν θα είχαν πραγματικά σημαντικές, αρνητικές συνέπειες". Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπάρχουν πολλές δυνατότητες -από μια ξεκάθαρη στάση πληρωμών μέχρι μια μερική στάση πληρωμών- και αυτό πρέπει να συζητηθεί σοβαρά.

Όπως σημειώνουν παρατηρητές στη Βιέννη, με αυτές τις δηλώσεις του ο κ. Νοβότνι εμφανίζεται να παρεκκλίνει από την πάγια γραμμή της ΕΚΤ ότι μια στάση πληρωμών πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και ως εκ τούτου παραμένει ασαφές αν ο διοικητής της ΑΚΤ βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ ή σηματοδοτεί μια αλλαγή πλεύσης της Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Ο ίδιος πάντως ο κ. Νοβότνι, αντιλαμβανόμενος προφανώς τη σύγχυση που προκάλεσε με τη δήλωσή του, έπσευσε, μέσω του εκπροσώπου του, να δηλώσει λίγο αργότερα ότι «βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τη θέση του Ζαν Κλοντ Τρισέ και της ΕΚΤ».

Εν τω μεταξύ, εναλλακτικούς τρόπους εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να διατηρηθούν οι ελληνικές τράπεζες στην επιφάνεια, μετά τις προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν θα είναι σε θέση να τις χρηματοδοτεί, εφόσον τα ελληνικά ομόλογα υποβαθμισθούν από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, αναφέρει την Τρίτη δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι η διασφάλιση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να στοιχίσει επιπλέον 20 δισ. ευρώ για την Ευρωζώνη στο κόστος του πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας, αλλά το μέγεθος της επιβάρυνσης θα εξαρτηθεί από το χρόνο που οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μείνουν αποκομμένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Η μία πρόταση για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθεματικού (cash buffer). Τα κεφάλαια του αποθεματικού αυτού δεν θα δίνονται αναγκαστικά στις τράπεζες, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για να εγγυώνται άλλες μορφές ενέχυρων που θα δίνονται από τις τράπεζες στην ΕΚΤ. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, τις οποίες δεν έχει δεχθεί έως τώρα για ενέχυρο η ΕΚΤ. Με επιπλέον εγγυήσεις από το ταμειακό αποθεματικό, τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο αποδεκτά από την ΕΚΤ, προσθέτει το δημοσίευμα.

Μία άλλη πρόταση, είναι να εξουσιοδοτήσει η ΕΚΤ την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε η τελευταία να προσφέρει έκτακτη ρευστότητα (emergency liquidity assistance) -πρόκειται για άμεσα δάνεια από την κυβέρνηση, που παρακάμπτουν την ΕΚΤ. Αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από την Ιρλανδία.

Μία τρίτη πρόταση, η οποία φαίνεται να κερδίζει στήριξη, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αφορά στο σχέδιο που υποστηρίζεται από ορισμένους αξιωματούχους στο Παρίσι για τη φορολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη.

Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε στην εφημερίδα ότι, σύμφωνα με μία εκδοχή αυτής της πρότασης, τα έσοδα από το φόρο θα πήγαιναν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να δανείζει τα χρήματα σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή στις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ορισμένοι διαπραγματευτές εξακολουθούν να πιέζουν τη Γερμανία και την Ολλανδία να εγκαταλείψουν σχέδια εμπλοκής των ιδιωτών, που μπορεί να χαρακτηρισθούν ως προσωρινή χρεοκοπία. 



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κατέλαβαν την "Αξιοπρέπεια"




Ισραηλινοί πεζοναύτες επιβιβάστηκαν σε πλοίο αναψυχής το οποίο έπλεε προς τη Γάζα σε μια επιχείρηση για την επιβολή του ναυτικού αποκλεισμού της ελεγχόμενης από την ισλαμιστική παράταξη Χαμάς περιοχής και το οδηγούν στο λιμάνι του Ασντότ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera πριν από λίγο.
Νωρίτερα, το γαλλικό πλοίο του διεθνούς στολίσκου με προορισμό τη Γάζα βρισκόταν περικυκλωμένο από ισραηλινά πολεμικά πλοία.
"Το πλοίο έχουν περικυκλώσει τουλάχιστον τρία ισραηλινά πολεμικά πλοία και από τις 09:06 ώρα Παρισιού (10:06 ώρα Ελλάδος), υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, ούτε μέσω τηλεφώνου ούτε μέσω Διαδικτύου", είχε δηλώσει ο Ζυλιέν Ριβουάρ από το Παρίσι.
"Απομακρυνθείτε από την περιοχή"
Πλοία του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού ζήτησαν από το γαλλικό σκάφος που μεταφέρει φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές με προορισμό τη Γάζα να απομακρυνθεί από την περιοχή, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.
"Τα πολεμικά πλοία διέκοψαν τον πλου του σκάφους και προειδοποίησαν τους επιβαίνοντες ότι πλησιάζουν την περιοχή του ναυτικού αποκλεισμού", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Μάλιστα νωρίτερα απεσταλμένος του Αλ Τζαζίρα που βρίσκεται πάνω στο γαλλικό "Dignite-AlKarama" μαζί με άλλους 16 επιβάτες μετέδωσε πως οι Ισραηλινοί τους ανακοίνωσαν ότι θα καταλάβουν το σκάφος αν οι ακτιβιστές δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες τους, όπως και έκαναν,
Έκκληση ΣΥΡΙΖΑ για την ομαλή πλεύση του
"Κάνουμε έκκληση στην ελληνική Κυβέρνηση, σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε., στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην παγκόσμια κοινότητα να παρέμβουν άμεσα, ώστε να εγγυηθούν την ομαλή πλεύση του μικρού σκάφους προς τη Γάζα και κυρίως να προστατεύσουν την ζωή και τη σωματική ακεραιότητα όλων όσων επιβαίνουν στο σκάφος", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
"Το Γαλλικό σκάφος «Αξιοπρέπεια» (Dignit - Al Karama), το μόνο από το σύνολο των σκαφών του στόλου της ειρήνης «Freedom Flotilla II - Stay Human» που μπόρεσε να ξεπεράσει τις απαγορεύσεις, βρίσκεται ήδη αυτήν την στιγμή στην τελική φάση της πορείας του, 50 περίπου ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας. Οι επόμενες ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες.
Στο σκάφος επιβαίνουν 16 σημαντικοί εκπρόσωποι της διεθνούς καμπάνιας Γάλλοι, Καναδοί, Σουηδοί, Τυνήσιοι και άλλοι, επιστήμονες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ιατροί και ακτιβιστές, ανάμεσα τους και ο έλληνας Συντονιστής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Βαγγέλης Πισσίας", σημειώνει.
"Το θαλασσινό αυλάκι της ειρήνης προς τη Γάζα δεν απειλεί κανένα, ούτε την ειρήνη, ούτε τη διεθνή νομιμότητα, αντίθετα τις υπερασπίζεται!", καταλήγει.

Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Και η Ελλάδα στις χώρες που αγνοούν το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων



Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει ότι εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καθυστερούν αδικαιολόγητα να εφαρμόσουν τις τελεσίδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι 9 από τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που καθυστερούν αδικαιολόγητα την εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είναι οι Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία όπως δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Τόμας Χάμαρμπεργκ.
Όπως υπογραμμίζει ο επίτροπος  η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου από τα κράτη-μέλη είναι απαραίτητη για την μεταφορά των προτύπων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο εσωτερικό δίκαιο της κάθε χώρας.
Γιαυτό και τα κράτη-μέλη έχουν αναλάβει την υποχρέωση να συμμορφώνονται άμεσα με τις τελεσίδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου και να καταβάλλουν έγκαιρα τις επιδικαζόμενες αποζημιώσεις στους δικαιωθέντες.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τ' αποτελέσματα αυτής της έκθεσης, ενώ το ποσοστό των υποθέσεων που εκκρεμούν για εκδίκαση στο Δικαστήριο έχει μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, αντίθετα αυξήθηκε το ποσοστό των τελεσίδικων αποφάσεων του ΕΔΑΔ που δεν εκτελούνται. Περισσότερες από 9.000 καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου εξακολουθούν να παραμένουν ανεκτέλεστες, σημειώνει ο Επίτροπος.
Πηγή enet
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η αυτοκτονία ενός κομήτη

Για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας σύμφωνα με τη NASA, μπόρεσε να βιντεοσκοπηθεί ένας κομήτης ο οποίος «αυτοκτονεί» πέφτοντας μέσα στον Ήλιο.
Μπορεί να μην είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε η τελευταία φορά που ένας κομήτης ουσιαστικά «βουτάει» στον πλανήτη Ήλιο, ωστόσο για πρώτη φορά η κάμερα μπόρεσε νασυλλάβει μια τέτοια «βουτιά αυτοκτονίας».
Στην περίπτωση του βίντεο που θα παρακολουθήσετε –πρέπει να παρατηρήσετε πολύ προσεκτικά την πάνω δεξιά πλευρά του Ήλιου- ο κομήτης βρίσκεται σε κοντινή τροχιά από τον Ήλιο και λόγω της μεγάλης θερμότητας και της ακτινοβολίας μαγνητίζεται και πέφτει πάνω του σε μια αποστολή αυτοκτονίας.
Αυτό καταγράφηκε τόσο από το παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής, όσο και από το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό παρατηρητήριο.
Να σημειωθεί πως το βίντεο έχει τραβηχτεί την 6η Ιουλίου και θα παρακολουθήσετε την πορεία του κομήτη σε γρήγορη κίνηση, αφού η κανονική διάρκειά του είναι 15 λεπτών.
newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πρόστιμα, πριν τα πωλητήρια, για την κρατική περιουσία

Καταγραφή  της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και έλεγχο για καταπατημένες εκτάσεις ξεκινά άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Στην προσπάθεια να βρει τα 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν θα χρειαστεί να «ιδρώσει»  για να βρει νέους επενδυτές. Ένα μέρος θα τα εισπράξει απευθείας από τους καταπατητές που βρίσκονται ήδη εντός κρατικών κτημάτων και τμημάτων της προς πώλησιν κρατικής περιουσίας.

Για το σκοπό  αυτό το υπουργείο Οικονομικών προχωρά  στην «ψηφιοποίηση» όλων των ακινήτων του δημοσίου. Αναζητεί σύμβουλο που θα αναλάβει  επίσης την αποτίμηση της περιουσίας, με αυτόματο υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, βάσει της οποίας θα επιβάλλεται και «αυτόματο πρόστιμο» σε όσους έχουν καταπατήσει κρατικά ακίνητα.

Ο διαγωνισμός  θα διενεργηθεί στις 12 Οκτωβρίου 2011. Θα καταγράψει «πόντο-πόντο» περισσότερα  από 90.000 δημόσια κτήματα, συνολικής  επιφάνειας 3.500.000 στρεμμάτων. Η «εικόνα» της επικρατειας της χώρας  θα αναρτηθεί σε ειδική ηλεκτρονική  σελίδα.

Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου ψηφιοποίησης, όποιοι ιδιώτες εντοπίζονται μέσα στη δημόσια περιουσία, θα πληρώνουν αποζημίωση που θα βεβαιώνεται αυτόματα (σήμερα γίνεται έντυπα δια αλληλογραφίας) στον αυθαίρετο χρήστη μέσω του Taxis.

Ωστόσο τα πρωτόκολλα αποζημίωσης οριστικοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών. Ανακόπτονται έτσι αν ο καταπατητής προχωρήσει σε ένδικα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι αν προσφύγουν μαζικά στα δικαστήρια, όπως αναμένεται, κατά χιλιάδες οι διεκδικητές των κρατικών ακινήτων, τότε δεν θα βεβαιώνεται το χρέος στην εφορία, και το Κράτος δεν θα μπορεί και πάλι ούτε να εισπράξει, ούτε να πουλησει.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διδάκτωρ του ΑΠΘ καλύτερη νέα ερευνήτρια 2011





Η διδάκτωρ του ΑΠΘ Αναστασία Παπαδοπούλου αναδείχτηκε καλύτερη νέα ερευνήτρια για το 2011, με τα αποτελέσματα της έρευνάς της να ανοίγουν το δρόμο για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η έρευνά της οδηγεί σε νέες, θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή προθεραπείας με συγκεκριμένο φάρμακο στους πάσχοντες, επιτρέπει στα κύτταρα του μυελού των οστών να δράσουν θεραπευτικά στην αυτοάνοση νόσο.
Η θεραπευτική δράση των κυττάρων του μυελού των οστών στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αποτελούσε για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα μία θεραπευτική μέθοδο, υπό αμφισβήτηση, αλλά ταυτόχρονα και έναν τομέα με έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς τα κύτταρα αυτά είναι πολυδύναμα και ασκούν ισχυρή ανοσορυθμιστική δράση.
Ωστόσο, η απευθείας χρήση των κυττάρων του μυελού των οστών σε φλεγμονώδες περιβάλλον, όπως αυτό που δημιουργεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα, δεν φαινόταν να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα.
Η ερευνήτρια του ΑΠΘ ανακάλυψε ότι η στρατηγική της προθεραπείας σε ασθενή με το φάρμακο bortezomib μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή που δημιουργεί η αυτοάνοση νόσος και έτσι δημιουργεί ένα επιτρεπτικό πλαίσιο, ώστε τα κύτταρα που χορηγούνται να δράσουν θεραπευτικά και να βελτιώσουν σημαντικά την αρθρίτιδα.
Η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί και σε κλινική εφαρμογή, καθώς οι μέχρι στιγμής έρευνες έγιναν σε ζωικά πειραματικά μοντέλα προσομοίωσης.
Μπορεί η ερευνητική της προσπάθεια να έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης, αλλά η ερευνητική πρόταση που υποβλήθηκε στο πρόγραμμα "Θαλής" (για διεπιστημονική - διαπανεπιστημιακή έρευνα) "δεν αξιολογήθηκε θετικά".
Η νέα ερευνήτρια βραβεύτηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου ετήσιου Παγκόσμιου Συνέδριου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας (17th ISCT International Society for Cellular Therapy, Annual Meeting), που έγινε στο Rotterdam στην Ολλανδία, στις 18-21 Μαΐου 2011.
Η εργασία που απέσπασε τη διεθνή διάκριση αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της Δρ. Αναστασίας Παπαδοπούλου, που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2011 και εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου", υπό τη συνεπίβλεψη του Αν. Καθηγητή του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, Μηνά Γιάγκου και την Ιατρό-Αιματολόγο Ευαγγελία Γιαννάκη της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" και ταυτόχρονα Συνεργάτιδα - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Washington-Seattle των Η.Π.Α.
Πηγή news247
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιστολή σοκ της Σεμίνας Διγενή: Κύριε Παπουτσή ξέρω, ότι ξέρετε τους δολοφόνους του Σωκράτη Γκιόλια !!!!

Ανοικτή επιστολή της Σεμίνας Διγενή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή:

Αγαπητέ Χρήστο

θέλω να σου πω πολλά αυτόν τον καιρό, αλλά τελικά αποφάσισα να σου γράψω γράμμα. Γνωριζόμαστε πολύ καλά από την εποχή της Πλειστοκαίνου, ήτοι από τον καιρό που ήμουν ρεπόρτερ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της Πανεπιστημίου κι εσύ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στον ...
όροφο κάτω από μάς.

Η μνήμη, λένε οι νευροεπιστήμονες είναι κάτι σαν βίντεο ροής, που ''φορτώνεται'' με γεγονότα, εικόνες, πρόσωπα και σκέψεις. Όταν ενεργοποιείς μια ανάμνηση, ενεργοποιείς συγχρόνως και κάποια απ αυτά που συνέβαιναν γύρω απ αυτήν, την ώρα που σχηματιζόταν..

Σε θυμάμαι λοιπόν, να μας επισκέπτεσαι συχνά στα γραφεία μας, παρέα με το Αρκούδο, για να φέρετε κομματικές ανακοινώσεις, καταγγελίες για την κρατική βία και την επάρατη δεξιά, καλέσματα σε διαδηλώσεις για την παιδεία και τα αντιλαικά μέτρα, να παρακαλάς τον Γιομπαζολιά να ''περιποιηθεί'' τα κείμενα κι όταν αυτός έλειπε, τον Μπακουνάκη, την Νταιλιάνα, τη Μαυρογένη, την Παγώνη, εμένα.. Θυμάσαι; Μαχητικός και πάντα με πλήρη επαναστατική εξάρτυση, μούσια και μαλλιά και με απέχθεια ιδιαίτερη στις αυθαιρεσίες των δυνάμεων καταστολής.

Είπα ''δυνάμεις καταστολής'' και το βίντεο ροής που λέγαμε πιο πριν, σε δείχνει -τριάντα τόσα χρόνια μετά- να δίνεις εντολή να ρίξουν ληγμένα δακρυγόνα σε διαδηλωτές. Σε δείχνει να θέτεις -μέσω των ΜΑΤ- σε ισχύ το σχέδιο ''Βίαιης καταστολής και διάλυσης συγκεντρώσεων'' και τη χρησιμοποίηση 2.860 δακρυγόνων .. 

(Χρήστο, όταν πηγαίναμε μαζί παλιά σε διαδηλώσεις, αυτοί οι φασίστες όπως τους έλεγες, δεν μας έριχναν ποτέ πάνω από 500... Άσε που τα περισσότερα τα έτρωγε ο Καραμπελιάς!) Πολύ αίμα παλιέ μου φίλε, πολλά ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα πλευρά και πολύ προκλητικές οι δηλώσεις σου μετά. Αν αυτό συνέβαινε τότε, που φορούσες το αμπέχωνο, τα γένια σου ήταν μαύρα και σου είχε ο Λαλιώτης υπόκρουση τα Κάρμινα Μπουράνα, φαντάζεσαι πώς θα αποκαλούσες τον αρμόδιο υπουργό; Εσύ λοιπόν, Υπουργέ μου όχι μόνο αιματοκύλισες τις Τετάρτες του Συντάγματος, αλλά σε πληρώσαμε και ακριβά για να μας δείρεις. Πάνω από 1.100.000 ευρώ ΜΑΣ κοστίζει, για να φροντίσεις ΕΣΥ να κυλήσει το αίμα των διαδηλωτών. 

Όμως παρασύρθηκα, άλλο είναι το θέμα μου σήμερα,για άλλο αίμα θέλω να σου μιλήσω. Για το αίμα του Γκιόλια. Ξέρω ότι ξέρεις. Σχεδόν όλοι ξέρουμε ότι ξέρεις. Ξέρεις και το ποιός έδωσε την εντολή και ποιοί ήταν οι εκτελεστές του. Και ο προκάτοχός σου ήξερε. 

Άκου Χρήστο, δεν σκοπεύω μ αυτό το κομμάτι να υπερασπιστώ τον Γκιόλια, παραμονή του ετήσιου μνημοσύνου του. Θέλω όμως να ξέρω, θέλω να μου πεις την αλήθεια. Ποιός τον ήθελε νεκρό και γιατί; Ήταν πολιτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας, ποιός διάολος ήταν; Για ποιό λόγο του έκλεισαν το στόμα; Γιατί ένα χρόνο τώρα δεν μιλάει κανείς; Ποιός απαιτεί αυτήν την ομερτά; Οι έρευνες και του Χρυσοχοίδη και οι δικές σου (άν έγιναν ποτέ..) πού οδήγησαν; Πόσα τηλέφωνα έπεσαν κι από πού, για να κλείσει το θέμα πριν καν ανοίξει;

Χρήστο, πρέπει να ξέρεις ότι λέγονται πολλά για τον τρόπο διεξαγωγής αυτών των περίφημων ''ερευνών''. Όσοι σε υπερασπίζονται λένε πως έιναι πολύ θολό το τοπίο για να μπορέσεις να βρεις άκρη και παραείναι τοξικό το θέμα για να ''ανοίξει''. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι εκτελείς υπάκουα, εντολές σιωπής (όχι απαραίτητα από πολιτικά κέντρα)..

Νάτο πάλι το βίντεο ροής .. Σε δείχνει να κρατάς σε πορεία, τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου κι εμένα να σε φωτογραφίζω.

Στο όνομα αυτής της σκηνής, μπορείς να πεις την αλήθεια; Γιατί σου είπα, ξέρω ότι ξέρεις. Σκότωσε το Σωκράτη, αυτός που νομίζω;

Υ.Γ. αν ποτέ μου πεις την αλήθεια, θα λυπηθώ μόνο για ένα πράγμα, που δεν θα την ακούσει από το στόμα σου ο συνάδελφος μου, που τα παλληκάρια σου φρόντισαν με μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, να χάσει την ακοή του. 

Το τελευταίο πράγμα που άκουσε, ήταν εκείνο το δικό μας σύνθημα ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.. Δεν το θυμάσαι όμως, ε;



http://taxalia.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αποδέχεσαι την μετάταξη; Μένεις με τα ίδια λεφτά - Δεν την αποδέχεσαι ; Απολύεσαι χωρίς αποζημίωση !


Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάργηση και συγχώνευση 27 δημόσιων οργανισμών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Τι θα ισχύσει για τους συμβασιούχους ορισμένου και έργου, τι θα ισχύσει για τους συμβασιούχους έργου και τι για τους μόνιμους.


Επι της ουσίας οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων οργανισμών ΔΕΝ θα υποστούν αλλαγή στο μισθολογικό αλλά και το ασφαλιστικό τους καθεστώς. Πολύ απλά αν δεν αποδεχθούν μέσα σε 15 ημέρες την μετακίνησή τους θα.. απολύονται και μάλιστα χωρίς αποζημίωση! 

Σύμφωνα με ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το προσωπικό των 27 οργανισμών θα μετακινηθεί, εντός 15 ημερών από την ψήφιση του νόμου, στα υπουργεία που εποπτεύουν τα νομικά πρόσωπα ή στους νέους φορείς που θα δημιουργηθούν, με το ίδιο μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς. 
Δηλαδή, χωρίς απολύσεις και «εργασιακή εφεδρεία», οι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε κενές οργανικές, ή προσωποπαγείς θέσεις.

Ωστόσο, προβλέπεται για το προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, που θα μεταταχθούν, ότι πρέπει να αποδεχτούν τη μετακίνησή τους εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της πράξης μεταφοράς, αλλιώς θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.

Επίσης, σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών, καθώς και των υπό λύση και εκκαθάριση ανωνύμων εταιρειών, και οι συμβασιούχοι έργου θα απολύονται μετά την οριστική κατάργηση των νομικών προσώπων, όπου απασχολούνται.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...