Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Φωτογραφίες μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια

Οι φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Μάνου, του μεγάλου Έλληνα δημιουργού της διασποράς, αναδεικνύουν την Ελλάδα που έχει πλέον χαθεί, την ελληνική επαρχία και τους ανθρώπους της, τη δεκαετία του 1960.

Με τις μαγικές του εικόνες ο Μάνος μας καλεί συνοδοιπόρους στα απομακρυσμένα χωριά και νησιά της Ελλάδας του ’60 όπου άνθρωποι φτωχοί και αγέρωχοι, μέσα σ’ ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας και γαλήνης, δίνουν με αξιοπρέπεια τον αγώνα τους για επιβίωση προσηλωμένοι σ’ έναν τρόπο ζωής απαράλλακτο για αιώνες. Στις φωτογραφίες του αποκρυσταλλώνονται εφήμερες καθημερινές στιγμές, με λιτό και αυστηρό ύφος, αλλά και με τρυφερότητα, χωρίς ρητορικά σχήματα.

Από το 1963 ο Μάνος είναι μέλος του διεθνούς πρακτορείου Magnum Photos. Φωτογραφίες του συμπεριλαμβάνονται στις μόνιμες συλλογές σημαντικών ιδρυμάτων όπως του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης, του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγου, του Μουσείου Καλών Τεχνών του Χιούστον, της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Παρισιού, του Μουσείου Τέχνης Chrysler στο Νόρφολκ, του George Eastman House στο Ρότσεστερ, του Μουσείου Τέχνης της Ατλάντα καθώς και του Μουσείου Μπενάκη.


 Επιστροφή από τους αγρούς, Κριτσά, Κρήτη, δεκαετία 1960

«Όταν είδα αυτή τη φωτογραφία του 1947 το πρώτο που σκέφτηκα είναι ότι το κοριτσάκι έχει στα χέρια του όλη του ζωή και είναι ευτυχισμένο. Το κοριτσάκι βρέθηκε από την αποστολή της Unicef, στο χωριό Οχιά Λακωνίας, κατά την περίοδο του εμφυλίου. Εκείνη και η γιαγιά της ήταν οι μόνοι κάτοικοι του χωριού που επέζησαν. Οταν πήρε τα μεγάλα αγορίστικα παπούτσια που βρέθηκαν πανηγύριζε για ώρες. Το όνομά της μικρής, Ελευθερία.»

 Γυναίκα με κατσίκα, δεκαετία 1960 

 Κοιτάζοντας το χορό, Όλυμπος, Κάρπαθος, δεκαετία 1960 

 Αγόρι με τσέρκι, Κρήτη, δεκαετία 1960 

 Μουσικοί, δεκαετία 1960 

 Το σχολείο, Όλυμπος, Κάρπαθος 










  antikleidi.com

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απελευθερώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ - Πάγωμα των τιμών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες

- Έως 15% οι μειώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια
- Ελάφρυνση των τιμολογίων για μεγάλες βιομηχανίες
- 440.000 καταναλωτές έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
- Στην κυβέρνηση το θέμα της αποκρατικοποίησηςΠαγώνουν τα τιμολόγια για νοικοκυριά, επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, που απελευθερώνονται από τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Α. Ζερβός μιλώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που συνεδρίασε στην Αθήνα.

Παράλληλα, αναμένονται μειώσεις της τάξης του 15 % στα βιομηχανικά τιμολόγια μέσης τάσης, καθώς και ελάφρυνση των τιμολογίων στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες) μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και τις διαπραγματεύσεις, που έχουν μεσολαβήσει μεταξύ της ΔΕΗ και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το μνημόνιο και τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις το σύνολο των τιμολογίων της ΔΕΗ, με εξαίρεση αυτά που ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές, θα διαμορφώνονται από μεθαύριο ελεύθερα και θα ελέγχονται απολογιστικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Ως τώρα, η ΡΑΕ εισηγείτο στο ΥΠΕΚΑ για το ύψος των τιμολογίων και οι αποφάσεις λαμβάνονταν από την κυβέρνηση. Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι τα τιμολόγια δεν θα αλλάξουν την 1η Ιουλίου και ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την πολιτική ως το τέλος του έτους.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, άνεργοι κλπ.) ισχύουν περισσότερες ευκολίες πληρωμής, απαγόρευση διακοπής και ειδικό τιμολόγιο, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 440.000 καταναλωτές (150.000 περισσότεροι σε σχέση με την αρχή του χρόνου).

Σε ο,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης, ο κ. Ζερβός ανέφερε οτι η ΔΕΗ αναμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (που αντιπροσωπεύουν το 30 % του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού) και τμήματος της εμπορίας, προκειμένου να διαμορφωθεί η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ».

Αναμένεται, δηλαδή, ο καθορισμός των μονάδων που θα πουληθούν, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα περάσουν στη νέα εταιρεία το 30 % των πελατών. Το σχέδιο αποκρατικοποίησης περιλαμβάνει ακόμη πώληση συμμετοχών στα δίκτυα και διάθεση του 17 % των μετοχών (από το 51 % που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο).

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει, επίσης, σε απόσυρση παλιών, αντιοικονομικών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο, κυρίως πετρέλαιο, αλλά και λιγνίτη. Η απόσυρση θα γίνει σταδιακά, με τη θέση σε εμπορική λειτουργία τις επόμενες εβδομαδες της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι (417 μεγαβάτ) και στη Μεγαλόπολη (800 μεγαβάτ), στα τέλη του 2014, που θα αντικαταστησουν το παλιό παραγωγικό δυναμικό. Οι πετρελαϊκές μονάδες ωστόσο δεν θα αποξηλωθούν, αλλά θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για να αξιοποιηθούν σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Από τη γενική συνέλευση απουσίαζε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του ΔΣ της επιχείρησης (εξελέγη εκπρόσωπος των εργαζομένων τον περασμένο μήνα), Ν. Φωτόπουλος, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετείχε σήμερα στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν σωματεία και ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι, σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για τη διατήρηση και των δύο θέσεων από τον κ. Φωτόπουλο, δηλαδή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ και του μέλους του ΔΣ της ΔΕΗ. Ωστόσο, ο κ. Ζερβός του έχει ζητήσει να επιλέξει μία από τις δύο θέσεις και ο ίδιος έχει απαντήσει ότι θα κάνει την επιλογή του εντός των ημερών. Απόντες, πάντως, από τη γενική συνέλευση ήταν και άλλα μέλη του ΔΣ, όπως και στελέχη της ΔΕΗ.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μονομελές Πλημμελειοδικείο: Αθώοι οι ομογενείς με τα 600 δισ. ευρώ

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι ομογενείς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να βγάλουν την χώρα από το τέλμα ξεπληρώνοντας το δημόσιο χρέος με 600 δισ ευρώ.

Ο κ. Αρτέμιος Σώρρας και ο συνεργάτης του - γιατρός - Μανώλης Λαμπράκης κατηγορούνταν για διασπορά ψευδών ειδήσεων μετά από δύο μηνυτήριες αναφορές: Του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Κατά της Διαφθοράς, Γιάννη Δαραβίγκα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει διασπορά ψευδών ειδήσεων ούτε προκαλείτε πανικός με όσα αναφέρει ο κ. Σώρρας για τα 600 δισ. δολάρια και για το λόγο αυτό η απόφαση ήταν αθωωτική για όλους.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, η οργάνωση END (End of National Debt) έχει συγκεντρώσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία προτίθεται να δώσει, κάτω από προϋποθέσεις στο ελληνικό κράτος για να αποπληρώσει το χρέος του.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...