Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Πέθανε ο «Δρ. Θάνατος»

Πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 83 ετών ο υπέρμαχος της ευθανασίας, Τζακ Κεβόρκιαν, γνωστός ως "Δρ. Θάνατος", επειδή βοήθησε περισσότερους από 100 ανθρώπους να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Μπομόν στο Ρόαγιαλ Οουκ του Μίσιγκαν, όπου νοσηλευόταν, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, με νεφρικά και καρδιακά προβλήματα, δήλωσε ο Μάγερ Μόργκανροτ, δικηγόρος και φίλος του Κεβόρκιαν.
Ο Κεβόρκιαν, ο οποίος ήταν παθολόγος, είχε φυλακιστεί για οκτώ χρόνια για φόνο δεύτερου βαθμού και είχε αποφυλακιστεί με εγγύηση το 2007. Όρος της αποφυλάκισής του ήταν να μην βοηθήσει άλλους ασθενείς να αυτοκτονήσουν.

Επίσης, είχε καταδικαστεί αφού μια εκπομπή του CBS News τον είχε δείξει σε βίντεο να χορηγεί θανατηφόρα φάρμακα σ' έναν 52χρονο που έπασχε από τη νόσο Λου Γκέριγκ (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση).

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απάντηση Πάγκαλου για τα κινητά

Ούτε έγγραφα ούτε ντοκουμέντα μήτε ιαχές και κραυγές δεν σκιάζουν το Θεόδωρο Πάγκαλο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε στα όσα του καταλογίζουν, για τον λογαριασμό των κινητών του πολιτικού του γραφείου.
Έκανε λόγο για δήθεν αποκαλύψεις και ζήτησε από όσους του ασκούν κριτική να συγκρίνουν τα αντίστοιχα ποσά από την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου:
“Ο προϋπολογισμός της Αντιπροεδρίας για το έτος 2011 έχει αναρτηθεί στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» (4Α9Λ6ΔΛ-Ν) στις 31/12/2010. Όλα τα στοιχεία που αναπαράγουν, ως συνήθως, η «Δημοκρατία» και ο «Ελεύθερος Τύπος», αφού πρώτα κυκλοφόρησαν στα γνωστά ανώνυμα blogs και παρουσιάζονται ως «ανακαλύψεις», προέρχονται από αυτό το κείμενο που έχει ψηφισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και οποιοσδήποτε μπορεί να δει με ένα «κλικ».
Το ερώτημα είναι γιατί εμφανίζονται ως «ειδήσεις» ή «ανακαλύψεις» 6 μήνες μετά και μάλιστα μόνο για τα γραφεία του Πρωθυπουργού, του Αντιπροέδρου, του Υπουργού Επικρατείας (παλαιότερα και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ώσπου μεταφέρθηκε ο προϋπολογισμός του στο Υπουργείο Εσωτερικών) και του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης;
Διότι η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ως οφείλει εκ του νόμου, αλλά και του ήθους που διακρίνει τον Γενικό Γραμματέα, δίνει το καλό παράδειγμα, εφαρμόζοντας άμεσα τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και παρέχοντας όλα τα στοιχεία στο διαδίκτυο χωρίς καθυστέρηση. Οι διάφοροι «δημοσιογράφοι» και bloggers βρίσκουν, λοιπόν, αμέσως τα στοιχεία αυτά με ελάχιστο δυνατό κόπο, δηλαδή με το πάτημα ενός πλήκτρου. Έτσι, χωρίς να κουραστούν καθόλου, πετυχαίνουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, βιάζουν την πραγματικότητα και ακυρώνουν την ίδια την προσπάθεια για πλήρη διαφάνεια, αφού δεν προσφέρουν συγκρίσιμα μεγέθη.
Θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον αν οι «δημοσιογράφοι» λειτουργούσαν ως δημοσιογράφοι και προσέφεραν στους πολίτες την δυνατότητα να συγκρίνουν τα κόστη λειτουργίας των ίδιων γραφείων επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα κόστη λειτουργίας των γραφείων των Υπουργών της παρούσας Κυβέρνησης. Ακόμα καλύτερα, αν συνέκριναν τα κόστη με το Γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που και αυτά, εξάλλου, πληρώνονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, το ζήτημα θα έμπαινε στην πραγματική του διάσταση και οι πολίτες θα είχαν την σωστή εικόνα για το ποιος σέβεται τους φόρους του ελληνικού λαού και πώς τους χρησιμοποιεί. Βέβαια, θα ήταν λίγο δύσκολο να βρουν τα στοιχεία, γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ ποτέ δεν τα έδωσε στη δημοσιότητα".
Αυτό λέει σε ένα μέρος της απάντησής του ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ωστόσο για την περιβόητη ταμπακιέρα και για το ύψος του ποσού δεν λέει κάτι επί της ουσίας.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η πρωτεύουσα του εγκλήματος

Σε μια κρίσιμη για τον τουρισμό περίοδο, οι Los Angeles Times, σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα μεταφέρουν την εικόνα μιας πόλης παραδομένης στο φόβο και στο έγκλημα.
Στο δημοσίευμα με τίτλο "Το έγκλημα απλώνει τη σκιά του πάνω από την Αθήνα", γίνεται εκτενής αναφορά στη στυγερή δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον φόνο ενός νεαρού από το Μπαγκλαντές 24 ώρες μετά.
"Τρεις μέρες αργότερα κουκουλοφόροι, οργισμένοι από τον τραυματισμό διαδηλωτή, επιτέθηκαν με βόμβες μολοτοφ σε αστυνομικό τμήμα σε γειτονιά της Αθήνας, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο πολιτών" γράφουν οι LA Times.
Tο άρθρο αναφέρεται επίσης στη κρίση του χρέους στην Ελλάδα, στη συρρίκνωση της οικονομίας, στην ανεργία και στη λαθρομετανάστευση που έχουν μεταμορφώσει την Αθήνα προς το χειρότερο.
Μάλιστα φιλοξενούνται δηλώσεις και του Δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος εκφράζει την απελπισία του για την κατάσταση της πρωτεύουσας.
"Χάνω την πόλη μου, κάτι πρέπει να γίνει γρήγορα" λέει ο κ. Καμίνης και προσθέτει:
"Η Αθηνα αρχίζει να μοιάζει με την Βηρυτό της δεκαετίας του 70'", αναφερόμενος στις συνεχείς δολοφονίες που συντάραξαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου, που αργότερα οδηγήθηκε στον εμφύλιο.
Οι LA Times υποστηρίζουν ότι αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, για το 2010 από τα δημοσιεύματα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί.
"Η ελληνική κοινωνία είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι" σημειώνει ο εγκληματολόγος Άγγελος Τσιγκρής, ο οποίος λέει στους LA Times ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
"Η Αθήνα στην οποία ζει περίπου ο μισός πληθυσμό της Ελλάδας, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Αν και λαμβάνει ακόμα βοήθεια από την ΕΕ, η πόλη που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έχει χάσει τη λάμψη της" σημειώνει η εφημερίδα.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προανακριτική: Προς παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου σε δικαστικό συμβούλιο

Επαρκείς ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων από τον πρώην υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο, προκύπτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.
Να παραπέμψουν τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, σε δικαστικό συμβούλιο προσανατολίζονται τα μέλη της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία διερευνά την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

Κατά την άποψη της πλειοψηφίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων από τον πρώην υπουργό.Η Προανακριτική θα παραδώσει το πόρισμά της την επόμενη Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να καταθέσουν κοινό πόρισμα, στο οποία θα καταλογίζονται στον πρώην υπουργό τα αδικήματα της δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κλειστό μέχρι νεωτέρας !

Την αναστολή όλων των εργασιών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αποφάσισε η Γενική Συνέλευση αποδεχόμενη την σχετική εισήγηση του Σοφοκλή Πιλάβιου.

Συγκεκριμένα, υπέρ της εισήγησης του προέδρου της ομοσπονδίας υπήρξαν 49 ψήφοι. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η Σούπερ Λίγκα, η οποία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση. Στην ψηφοφορία υπήρξαν 7 αρνητικές ψήφοι (Δράμα, Ηράκλειο, Κυκλάδες, Λάρισα, Πέλλα, Χανιά) και μια ένωση (Λέσβος) που δήλωσε απλώς «παρούσα».

Πλέον στις προθέσεις των αρμοδίων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι να ζητήσει διάλογο με όλους τους φορείς, τα πολιτικά κόμματα, μέχρι και των UEFA και FIFA, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

«Η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφάσισε την αναστολή των εργασιών και την άμεση προσπάθεια διαλόγου με τους φόρους που αναφέραμε: την Σούπερ Λίγκα, τα πολιτικά κόμματα και όποιον άλλο φορέα έχει σχέση. Δώσαμε ένα περιθώριο 15 ημερών», τόνισε –αρχικά- ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, αναφερόμενος στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

«Δεν βλέπετε τι γίνεται κάθε ημέρα. Η καθημερινότητα είναι το δείγμα για το «πού πάμε». Η ομοσπονδία –πιστεύω- ότι αντέδρασε με δυναμικό τρόπο. Περιμένουμε τα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Σοφοκλής Πιλάβιος.

«Κλείνει η ομοσπονδία», είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, απαντώντας στο «τι σημαίνει» η απόφαση αυτή της Γενικής Συνέλευσης και κατέληξε λέγοντας:

«Όταν αποφασίσουμε να πούμε την αλήθεια μας φτάνουν και δύο ημέρες»…

Τι σημαίνει;
Η αναστολή των εργασιών της ΕΠΟ, επί του πρακτέου σημαίνει παύση κάθε λειτουργίας και κάθε δραστηριότητας στην ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα και Ένωσης Β’ – Γ’ Εθνικής. Στο προσεχές διάστημα δεν θα ληφθεί καμία διοικητική πράξη και δεν πρόκειται να συνεδριάσει καμία επιτροπή. Το μόνο που θα λειτουργήσει είναι η Εθνική ομάδα με το αυριανό παιχνίδι κόντρα στη Μάλτα για τα προκριματικά του Euro 2012, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει για την Αμερική που θα δώσει φιλικό παιχνίδι με το Εκουαδόρ.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Γενικής Συνέλευσης, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για την απόφαση...

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των Ενώσεων Μελών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ενέκρινε σήμερα, με ψήφους 49 υπέρ, 7 κατά επί συνόλου 56 ψηφισάντων, την εισήγηση του προέδρου Σοφοκλή Πιλάβιου, σύμφωνα με την οποία:

1.Από τη Δευτέρα 6-6-2011 αναστέλλονται επ’ αόριστον και ειδικότερα μέχρι την ολοκλήρωση των επαφών της ΕΠΟ με την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τη Super League, την Ενωση Β’-Γ’ Εθνικής, τον ΠΣΑΠ και τα λοιπά υπερεθνικά όργανα (UEFA, FIFAO, οι λειτουργίες της ΕΠΟ και των 57 Ενώσεων μελών της.

2.Στο διάστημα της αναστολής των λειτουργιών εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. της ΕΠΟ να ενεργεί για την ολοκλήρωση της οργάνωσης και της διαδικασίας των επαφών και για τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης.

3.Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση των επαφών η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε έκτακτη γενική της συνέλευση θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για το μέλλον του ποδοσφαίρου σε επαγγελματική και ερασιτεχνική μορφή, με βάση τους άξονες που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της ΕΠΟ στη διάρκεια της ομιλίας του.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Super League :

«H Super League ψήφισε υπέρ της πρότασης του προέδρου της ΕΠΟ, περί αναστολής λειτουργίας της ΕΠΟ, μέχρι να διευκρινιστούν βασικά ζητήματα του ποδοσφαίρου.

Η πάγια θέση της διοργανώτριας αρχής, όπως διατυπώθηκε σε πρόσφατες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις θεσμικών εκπροσώπων της, είναι ότι πρέπει να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή του επόμενου Πρωταθλήματος, πριν την έναρξή του.

Σε κάθε περίπτωση, τα διαχρονικά προβλήματα του ποδοσφαίρου πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά, μέσα από συναίνεση και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως έχουν κατατεθεί από τη Super League σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Με βάση τα παραπάνω, η Super League επικροτεί και στέκεται αλληλέγγυα σε οποιαδήποτε ενέργεια, όσο ακραία και αν είναι αυτή, η οποία θα διασφαλίσει το υγιές περιβάλλον διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος».

sport-fm.gr

 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Από το 2015 και μετά, η Ελλάδα θα γίνει τόπος επαγγελίας" Το είπαν τ άστρα!




Ποιοι είναι το μέλλον της Ελλάδας; Ο γνωστός αστρολόγος Κώστας Λεφάκης, απαντά: "Θα περάσουμε μια δύσκολη διετία, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2013. Μετά τον Οκτώβριο του 2011, μπαίνουμε σε μια διαδικασία γρήγορων μεταρρυθμίσεων και μεταμορφώσεων. Το 2012 δημιουργεί μια νέα κοινωνικό - εμπορική και επικοινωνιακή επιφάνεια, συνεχίζεται η οικονομική δυσκολία και ξεπερνιέται μετά το τέλος του 2013, το οποίο επίσης θα είναι σκληρό. Στο μεταξύ, η αγορά και οι τιμές θα βρίσκονται σε διαρκή αναμόρφωση. Το 2014, όμως, με τον Δία στο Λέοντα περνάμε σε μια νέα εποχή. Από το 2015 και μετά, η Ελλάδα θα γίνει τόπος επαγγελίας, "παράδεισος" και χώρος μεγάλων ευκαιριών. Αυτό θα κρατήσει μια τριετία, ίσως και τετραετία. Και αυτό δεν το λέει μόνο η λογική, η παγκοσμιοποίηση και οι προθέσεις των κέντρων εξουσίας, αλλά επεμβαίνει και η μεταφυσική, αφού υπάρχει προστασία της Ελλάδας άνωθεν, σαν ευλογία… Αυτό που ζούμε τώρα είναι ένα σοκ αντίστοιχο με αυτό της χούντας, αλλά όλα τα κακά δεν κρατάνε -στην χειρότερη περίπτωση- περισσότερο από επτά χρόνια", λέει χαρακτηριστικά στο περιοδικό “People”.


"Μέχρι το 2013, θα έχει αλλάξει η γη τρεις φορές. Είναι πολύ μεγάλο το κύμα των εξελίξεων που έρχεται. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη ζει τώρα μια παρακμή και μια δοκιμασία. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της Ασίας", καταλήγει.

Πηγή PROTO THEMA
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"ΛΙΑΝΑ ΦΕΡΕ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ"!




"Δεν έχει ξαναγίνει. Τώρα στην οδό Πινδάρου στοΚολωνάκι (κλικ) έξω από τα γραφεία του περιοδικού "Νέμεσις" ο ιδιοκτήτης του ακινήτου σήκωσε πλακάτ διαμαρτυρόμενος για τα ενοίκια που του χρωστάει ηΛιάνα Κανέλλη! 
Παράλληλα φωνάζει με τη...ντουντούκα βρίζοντας τη βουλευτή του ΚΚΕ. 
Απίθανα πράγματα....

Πηγή fimotro
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Ντιντήδες φλώροι φλούφληδες και σαλονάτοι όσοι βουλευτές έφυγαν από τον Εθνικό κήπο!»

Βόμβα εξαπέλυσε σήμερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζοντας ντιντήδες, φλώρους, φλούφληδες και σαλονάτους όσους βουλευτές έφυγαν από τον Εθνικό κήπο για να αποφύγουν τους “Αγανακτισμένους” και προσθέτοντας ότι όποιος φοβάται να κυκλοφορήσει “να πάει σπίτι του”!
Παραθέτουμε το πλήρες απόσπασμα των δηλώσεων στη NET fm και την εκπομπή «Αυτήκοος Μάρτυς»:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κύριε Μεϊμαράκη με αυτά που έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες εσείς φοβάστε να κυκλοφορήσετε;»
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: «Τι είναι αυτά; Όποιος φοβάται να κυκλοφορήσει να πάει σπίτι του.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Επειδή υπάρχουν κάποιοι που φοβούνται.»
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: «Αυτοί είναι οι ντιντίδες όπως είπε ο Φαήλος, οι φλώροι που λέγαμε εμείς, οι φλούφληδες που λένε κάποιοι άλλοι. Οι σαλονάτοι που λένε κάποιοι άλλοι. Όταν ασχολείσαι με τα κοινά δεν έχει φοβάμαι. Και αντιδρώ άμεσα σε αυτό.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Άμα φύγει καμιά πέτρα όμως…»
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: «Να φάει και την πέτρα. Να φάει και το γιαούρτι. Κοιτάξτε όταν εμείς είχαμε πολιτική που τότε ήταν θερμή και σε ένταση, συνελεύσεις στον δικηγορικό σύλλογο που έζησα εγώ και στη βουλή και παντού. Δεν είναι η πολιτική για να κάθεσαι, να περνάς καλά και να πίνει καφεδάκι, να πηγαίνεις στις δεξιώσεις.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυτό το πρόβλημα υπάρχει σε όλους τους πολιτικούς χώρους.»
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: «Υπάρχει σε αυτούς τους οποίους προκαλούν, βλέπουν την πολιτική ως ένα τρόπο καλύτερης ποιότητας προσωπικής τους ζωής. Όσοι ασχολούνται με τα κοινά γνωρίζουν ότι υπάρχουν και αυτά όταν προκαλούν. Αυτό ακριβώς σας επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει ούτε να φοβάται ο βουλευτής, ούτε να ζει προκλητικά, ούτε ότι η πολιτική είναι βγήκα τώρα βουλευτής και άραξα.
Αυτά είναι για αυτούς και είναι και καταδικαστέα. Από την άλλη, πρέπει και οι πολίτες να κάνουν ένα διαχωρισμό. Δεν μπορεί να τα βάλουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι, γιατί εγώ ζητούσα το διαχωρισμό και όταν έλεγαν όλοι μόνο τα μεγάλα κόμματα φταίνε. Κι έλεγα ρε παιδιά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορεί κάποιοι να φταίνε από τα δυο μεγάλα κόμματα, να γίνει αυτοκάθαρση.
Τώρα λένε και οι τριακόσιοι, δηλαδή βάζουν μέσα και το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό, σε λίγο δηλαδή θα φταίει όλο το κοινοβουλευτικό σύστημα. Και η λύση; Πού θα βρεθεί; Και πώς θα βρεθεί; Και από ποιους θα βρεθεί; Δεν πρέπει η λύση να είναι πολιτική; Από πού θα έρθει από τη δικαιοσύνη; Από τις ένοπλες δυνάμεις; Από τους επιχειρηματίες; Όχι βέβαια, θα έρθει και πάλι από τον κυρίαρχο λαό, ο οποίος θα μπορεί και πάλι να ψηφίζει και να εκλέγει πολιτικούς.»

newpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Τρύπα" 130 εκατ. στον ΕΟΤ

Διαβίβαση σκέλους της δικογραφίας που αφορά σε οικονομικές ατασθαλίες στον ΕΟΤ και τα ελληνικά τουριστικά ακίνητα το διάστημα 2008-2009, ώστε να διερευνηθούν τυχόν υπουργικές ευθύνες, ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Ελένη Σίσκου.
Η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος και θα έχει τον τελικό λόγο. Η έρευνα είχε ως αφετηρία το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που απέστειλε στη Δικαιοσύνη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Σύμφωνα με καταγγελίες του υπουργού Πολιτισμού, όταν ανέλαβε το υπουργείο Τουρισμού βρήκε "τρύπα" ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΤ από συσσωρευμένες οφειλές σε μεγάλα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και έντυπα.
Στο σχετικό πόρισμα καταλογίζεται κακοδιαχείρηση κονδυλίων στον ΕΟΤ σε αναθέσεις και προμήθειες κατά την περίοδο 2008-2009 για την προβολή του τουρισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί πως μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 υπουργός Τουρισμού ήταν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και στη συνέχεια τον διαδέχθηκε ο Κώστας Μαρκόπουλος.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σύλληψη για απάτες με πιστωτικές

Ενας 37χρονος συνελήφθη, ενώ αναζητείται η 33χρονη συνεργός του για δεκατέσσερις περιπτώσης απάτης με πιστωτικές κάρτες. Από την παράνομη αυτή δραστηριότητα οι δυο τους φέρονται να αποκόμισαν κέρδη που υπερβαίνουν τις 170.000 ευρώ.
Ειδικότερα, κατά τους τελευταίους δέκα μήνες οι φερόμενοι ως δράστες αφαιρούσαν από εισόδους πολυκατοικιών στις περιοχές Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής και Αμαρουσίου, επιστολές με πιστωτικές κάρτες τραπεζών και κάνοντας χρήση των στοιχείων αυτών, τις ενεργοποιούσαν.
Στη συνέχεια προέβαιναν σε αναλήψεις χρημάτων από μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής (ΑΤΜ) καθώς και σε αγορές ηλεκτρονικών ειδών (laptop, net book, κινητά τηλέφωνα κλπ.) τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της συνεργού του.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Reuters: «Έκλεισε» η συμφωνία για νέο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας

Σε συμφωνία επί της αρχής για νέο «πακέτο» στήριξης προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Βιέννη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Το «πακέτο» θα περιλαμβάνει αυξημένη εξωτερική χρηματοδότηση και περιορισμένη συμμετοχή ιδιωτών.
Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, το δεύτερο "πακέτο" θα αντικαταστήσει το δάνειο των 110 δισ. που έλαβε πέρυσι και θα ισχύσει μέχρι τα μέσα του 2014.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, το ποσό του νέου "πακέτου", καθώς και η συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτό θα αποσαφηνιστούν στη στο Ecofin, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται, ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανάφερε ότι στα τέλη Ιουνίου θα υπάρξει νέο πρόγραμμα δανειοδότησης προς την Ελλάδα.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωναν ότι το νέο σχέδιο θα καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας, εφόσον δεν καταφέρει να ξαναδανειστεί από τις αγορές το 2011 ή το 2012.
Σύμφωνα με το Reuters, σήμερα θα ανακοινωθούν και τα νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία θα παρουσιαστούν και από τον Γιώργο Παπανδρέου στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 3 Μαϊου

Γεγονότα
323 π.Χ. - Ο Μ. Αλέξανδρος ασθενεί αιφνιδίως στη Βαβυλώνα.
1098 - Οι Σταυροφόροι καταλαμβάνουν την Αντιόχεια.
1908 - Θεμελιώνεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα Πατρών.
1940 - Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει το Παρίσι, Γαλλία.
1940 - Η μάχη της Δουνκέρκης, λήγει με νίκη των γερμανικών δυνάμεων.
1944 - Ο Σαρλ ντε Γκολ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.
1946 - Το πρώτο μπικίνι κάνει την εμφάνισή του στις πασαρέλες του Παρισιού.
1961 - Έργα του ζωγράφου Θεόφιλου εκθέτονται στο Λούβρο, όπου οι φιλότεχνοι τα υποδέχονται με ενθουσιασμό.
1965 - Ο Αμερικανός αστροναύτης Έντουαρντ Γουάιτ βγαίνει από το θαλαμίσκο του διαστημόπλοιου Τζέμινι ΙV και περπατά στο διάστημα, 161 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Για 20 λεπτά είναι συνδεδεμένος με το διαστημόπλοιο μόνο με ένα σχοινί ασφαλείας.
1969 - Προβάλλεται το τελευταίο επεισόδιο της σειράς επιστημονικής φαντασίας Σταρ Τρεκ, μετά την οριστική της διακοπή από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
1970 - Στις ΗΠΑ, ένας επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, ο Χαρς Γκόρμπιντ, κατορθώνει να συνθέσει για πρώτη φορά τεχνητό γονίδιο.
1985 - Στην Ελλάδα, στις βουλευτικές εκλογές νικητής αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 45,82%, που του εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο με 157 έδρες.
1989 - Η κινεζική κυβέρνηση στέλνει δυνάμεις για να αναγκάσει σε εκκένωση την πλατεία Τιενανμέν, που βρισκόταν υπό κατάληψη από φοιτητές για επτά εβδομάδες.
1992 - Αρχίζει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Γη, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ηγετών στην ιστορία.
1993 - Η Κίνα απορρίπτει το ανακοινωθέν της ΕΟΚ για καταπιέσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, ενώ καλεί τις 12 χώρες της Κοινότητας να μην αναμειχθούν στα εσωτερικά της.
1995 - Ανακοινώνεται ότι, στη Νήσο Σαχαλίνη της Ρωσίας, στους 2.000 περίπου φτάνουν οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή στις 28/5.
1995 - Ο υπουργός Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης επαναλαμβάνει ότι, η Ελλάδα δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βοσνία.
1996 - Στην Αλβανία, κερδίζει και στο δεύτερο γύρο των εκλογών το Δημοκρατικό Κόμμα του Σάλι Μπερίσα.
1998 - Ο Μάικλ Τζόρνταν σκοράρει 41 πόντους εναντίον των Τίμπεργουλφς και γίνεται ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του NBA που φτάνει τους 29.000 πόντους στην καριέρα του.
1999 - Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά από συμφωνία με τους ηγέτες του NATO, αποσύρει τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις από το Κόσοβο.
Γεννήσεις
1770 - Μανουέλ Μπελγκράνο, Αργεντινός δικηγόρος, πολιτικός και εμπνευστής της σημαίας της Αργεντινής
1899 - Γκέοργκ φον Μπεκέσι, Ούγγρος βιοφυσικός και νομπελίστας
1904 - Τσαρλς Ντριου, Αμερικανός χειρούργος, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της Τράπεζας Αίματος.
1906 - Ζοζεφίνα Μπέικερ, Αμερικανίδα χορεύτρια και τραγουδίστρια
1925 - Τόνι Κέρτις, Αμερικανός ηθοποιός
1926 - Άλεν Γκίνσμπεργκ, Αμερικανός ποιητής
1929 - Βέρνερ Άρμπερ, Σουηδός γιατρός και νομπελίστας
1980 - Λάζαρος Παπαδόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1986 - Αλέξανδρος Καραγεωργίου, Έλληνας τοξοβόλος
1986 - Ραφαέλ Ναδάλ,Ισπανός τεννίστας
Θάνατοι
1866 - Εμίλ Βερντέ, Γάλλος φυσικός
1875 - Ζορζ Μπιζέ, Γάλλος μουσουργός, συνθέτης της όπερας Κάρμεν
1899 - Γιόχαν Στράους, Αυστριακός μουσουργός, συνθέτης του Γαλάζιου Δούναβη
1921 - Δημήτρης Καλαποθάκης, Έλληνας ιδιοκτήτης και διευθυντής της εφημερίδας «Εμπρός»
1924 - Φραντς Κάφκα, Αυστριακός συγγραφέας και δοκιμιογράφος
1963 - Ναζίμ Χικμέτ, Τούρκος ποιητής
1975 - Αϊζάκου Σάτο, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και νομπελίστας
1977 - Ρομπέρτο Ροσελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης, πατέρας της Ιζαμπέλα Ροσελίνι και σύζυγος της Ίνγκριντ Μπέργκμαν
1989 - Αγιατολάχ Χομεϊνί, Ιρανός θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης
2001 - Άντονι Κουίν, Αμερικανο-μεξικανός ηθοποιός, ενσάρκωσε τον Αλέξη Ζορμπά στην ταινία «Ζορμπάς, ο Έλληνας»
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πρώτοι οι έλληνες εφοπλιστές

Την πρώτη θέση στην παγκόσµια αγορά των θαλάσσιων µεταφορών εξακολουθεί να κατέχει ο ελληνόκτητος εµπορικός στόλος, µε τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες να έχουν υπό τον έλεγχό τους 3.185 πλοία συνολικής χωρητικότητας 202,19 εκατ. dwt (µονάδα µέτρησης του τονάζ).

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕνωσηςΕλλήνων Εφοπλιστών που δόθηκαν χθες στη δηµοσιότητα, στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης για την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας, το 14,33% της παγκόσµιας ναυτιλίας σε τονάζ ελέγχεται από έλληνες εφοπλιστές. Μάλιστα ο ελληνόκτητος στόλος που φέρει και την ελληνική σηµαίαέρχεται πέµπτος στον κόσµο και πρώτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά το τονάζ. Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις των ελλήνων εφοπλιστών στην κατηγορία των δεξαµενόπλοιων, όπου ελέγχουν σε dwt το 22,54% του παγκόσµιου στόλου δεξαµενόπλοιων ενώ στα πλοία ξηρού φορτίου το 16,80%. Ιδιαίτερη αίσθηση στην παγκόσµια εφοπλιστική κοινότηταέχει κάνει το γεγονός ότιπαρά τηδιεθνή κρίση, οι έλληνες πλοιοκτήτες προχώρησαν σε παραγγελίες - µαµούθ νεότευκτων πλοίων,αποσπώντας και στο «κοµµάτι» αυτό την πρώτη θέση στην παγκόσµια αγορά.

Στα τέλη του περασµένου ∆εκεµβρίου οι παραγγελίες από τους έλληνες εφοπλιστές ανέρχονταν στα 490 πλοία (άνω των 1.000 µεγατόνων), συνολικήςχωρητικότητας 49,15 dwt. Οι παραγγελίεςαυτές τοποθετούν τουςΕλληνες στηνπρώτη θέση διεθνώς µε µερίδιο 8,70% του παγκόσµιου στόλου σε αριθµό πλοίων και 13,50% σε χωρητικότητα.

Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές και παρά την οικονοµική κρίση το ναυτιλιακό συνάλλαγµα συνεισέφερε και το 2010 τον «οβολό» του στη διαµόρφωση του ελληνικού ΑΕΠκαι βεβαίως στην κάλυψη σηµαντικού µέρους του εµπορικού ελλείµµατος. Τον ∆εκέµβριο 2010 τοναυτιλιακό συνάλλαγµα ανήλθε σε 15.418 εκατ.ευρώ, συγκρινόµενο µε 13.552

εκατ. ευρώ το 2009,δηλαδή σηµείωσε αύξηση 13,77%,ανερχόµενο σε 6,72% του εγχώριου προϊόντος καλύπτοντας το 35,28% του εµπορικού ελλείµµατος. Σύµφωνα µε την Τράπεζα της Ελλάδος, οι εισπράξεις από τη ναυτιλία (6,72%) ήταν ιδιαίτερα υψηλές συγκρινόµενες µε των άλλων κρατών- µελών της Ε.Ε. που δεν υπερέβησαν το1%.

Τη δεκαετία 2000-2010, ηναυτιλία συνεισέφερε140 δισ. ευρώ σε εισπράξεις απόξένο συνάλλαγµα στην Ελλάδα. Οι εισροέςαυτές οφείλονται σε 750 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συµφερόντων. Οµως περίπου το ήµισυ των ανωτέρω 140 δισ. ευρώ επανεξήχθη στο εξωτερικό, δεδοµένου ότιοι ναυτιλιακές εταιρείες πληρώνουν για υπηρεσίες παρεχόµενες από άλλες χώρες, διότι, όπως τονίζεται στην έκθεση, «το ελληνικόκράτος δεν έχει λάβει τααναγκαία µέτραπου θα συγκρατούσαν το µεγαλύτερο µέρος του ναυτιλιακού συναλλάγµατος στην Ελλάδα».

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΑ. Πάντως, όπως επισηµαίνεικαι ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάµης, στο εισαγωγικό του σηµείωµα, µια σειρά δυσκολίες θεσµικούχαρακτήρα σεσυνδυασµό µε την οικονοµικήκρίση, το φαινόµενο της πειρατείας αλλά και τις συνέπειες από το τσουνάµι της Ιαπωνίας «αποτελούν σοβαρά εµπόδια στην πορεία και της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία πλήρωσε ήδη και ενδεχοµένως θα πληρώσει στο µέλλον όχι αµελητέο τίµηµα».

tanea.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Θα κάθονται σπίτι και θα τους πληρώνουμε…

Εργασιακή «εφεδρεία» για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τη λύση της εφεδρείας, συνδυαστικά με το ενδεχόμενο απολύσεων εργαζομένων, εξετάζει η κυβέρνηση ως αντίβαρο στα μετρά μείωσης του μισθολογικού κόστους που θα επιβληθούν με αφορμή την κατάργηση ή συγχώνευση εκατοντάδων οργανισμών και επιχειρήσεων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Με δεδομένες τις πιέσεις της τρόικα για ευρεία πολιτική και κοινωνικής συναίνεση την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής δράσης 2012-2015 το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει και την πρόταση της Ν.Δ. για εργασιακή εφεδρεία όσον αφορά το πλεονάζον προσωπικό.

Η λύση αυτή θα αφορά το προσωπικό θα αφορά μόνο εκείνους τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι μονίμους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ΑΕ και ΔΕΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι για το υπόλοιπο προσωπικό η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μετατάξεις στο δημόσιο μόνο όσων υπεράριθμων αξιολογηθούν θετικά από το ΑΣΕΠ.

Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει δύο «ταχύτητες»:

- Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη που περνούν στην εφεδρεία με το 70% του βασικού μισθού και εργοδοτικές εισφορές μέχρι να βγουν στη σύνταξη.
- Η δεύτερη κατηγορία θα περιλαμβάνει νεώτερους υπαλλήλους, οι οποίοι θα βγαίνουν εκτός Δημοσίου εναλλάξ ανά πέντε χρόνια και θα παίρνουν το 70% του βασικού μισθού.

Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανή μια συνδυαστική λύση των δύο επιλογών. Δηλαδή εκείνοι που θα αποτύχουν στην αξιολόγηση του ΑΣΕΠ να έχουν την επιλογή της εργασιακής εφεδρείας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών η κρίση των υπό μετάταξη υπαλλήλων θα γίνεται βάσει των δεδομένων του υπηρεσιακού φακέλου που περιγράφει την αποδοτικότητά τους, αλλά και βάσει του πειθαρχικού τους «μητρώου». Υπόψη αναμένεται να ληφθούν και οι απαιτήσεις της νέας θέσης στην οποία πρόκειται να μεταταγούν και κατά πόσο αυτές καλύπτονται από τα προσόντα του μετατασσόμενου.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η λύση της αξιολόγησης των υπό μετάταξη εργαζομένων θα φέρει το καλύτερο δυναμικό στο Δημόσιο και πως έτσι θα αντιμετωπιστούν όλοι επί ίσοις όροις.
newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πήγαν με το ζόρι τον Σκανδαλίδη στα χωράφια

Ηθελε δεν ήθελε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, μπήκε σε ένα αγροτικό αυτοκίνητο και γύριζε μαζί με τους αγρότες της Λαμίας τα πλημμυρισμένα χωράφια της κοιλάδας του Σπερχειού.
Ο υπουργός επρόκειτο να συμμετάσχει στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Οι αγρότες όμως «καίγονται» από την καταστροφή της φετινής παραγωγής τους από τις πρόσφατες πλημμύρες. Ετσι, έκαναν μπλόκο στην Εθνική οδό, περίμεναν τον υπουργό και του ζήτησαν να πάει μαζί τους στις πλημμυρισμένες βαμβακοφυτείες.
Οι περιπέτειες του υπουργού όμως συνεχίστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο όπου δέχτηκε έντονη επίθεση από παλιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που τον χαρακτήρισαν «άσχετο» με τα αγροτικά.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Θα δηλωθούν πάλι οι ημιυπαίθριοι...

Νέα ταλαιπωρία περιμένει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έσπευσαν να «τακτοποιήσουν» τους ημιυπαίθριους χώρους, καθώς τελικά δεν θα γλιτώσουν από τα «δίχτυα» της εφορίας, αφού τα νέα δεδομένα και τα τ.μ. των σπιτιών ενδέχεται να τους στερήσουν τις απαλλαγές από στεγαστικά δάνεια και να τους επιβαρύνουν με τεκμήρια και φόρο ιδιοκατοίκησης.
Συγκεκριμένα οι ημιυπαίθριοι χώροι που «τακτοποιούνται» πρέπει για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται το οικονομικό έτος 2012, ενώ η επιφάνειά τους μετά τη μετατροπή τους σε χώρο κύριας χρήσης θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου απόκτησης ακινήτου.
Αυτά επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (υπ' αρίθμ. ΠΟΛ. 1126/31.5.2011), στην οποία αναφέρεται ότι στην ανωτέρω δήλωση θα πρέπει να περιληφθούν οι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2010, καθώς και όσοι έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2011, ενώ υπογραμμίζεται ότι όσον αφορά το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως ακριβώς πριν την τακτοποίησή τους.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2011, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να δηλωθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση του 2011, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και έτσι θα συνεχίζουν να δηλώνονται και τα επόμενα οικονομικά έτη.
Επίσης, οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2012, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να περιληφθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση 2012, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και των επομένων.
Σε περίπτωση, που παρά την υποχρέωση δήλωσής τους, διαπιστωθεί ότι οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονται ή δηλώνονται ανακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μετά την τακτοποίησή τους, τότε θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία κυρώσεις.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι:
α) για τους χώρους που διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3843/2010 δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος, όμως ήδη καταβληθέντες φόροι δεν αναζητούνται.
β) οι χώροι που διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3843/2010 δεν λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ειδικά ως προς το φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη όπως ήταν προ της τακτοποίησής τους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τακτοποιημένοι χώροι λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της απαλλασσόμενης ή φορολογούμενης κατά περίπτωση επιφάνειας των ακινήτων αυτών για την εφαρμογή των διατάξεων φορολογίας εισοδήματος. Ειδικότερα, η επιφάνεια των τακτοποιημένων χώρων υπολογίζεται στον προσδιορισμό της επιφάνειας των ακινήτων όσον αφορά:
α) την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος του ακαθάριστου εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση γενικά, καθώς και του τεκμαρτού εισοδήματος από δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα.
β) την έκπτωση από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου του ποσού των δεδουλευμένων τόκων στεγαστικού δανείου που καταβάλλονται για απόκτηση α΄ κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. και αφορούν δάνεια που συνάφθηκαν μέχρι 31.12.2002.
γ) τη μείωση φόρου ίση με το 20% του ποσού που καταβάλλεται για δεδουλευμένους τόκους στεγαστικού δανείου απόκτησης α' κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. και αφορούν δάνεια που συνάφθηκαν από 1.1.2003 και μετά.
δ) τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση την ετήσια αντικειμενική δαπάνη της ιδιοκατοικούμενης ή μισθούμενης ή δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας, καθώς και μιας ή περισσότερων δευτερευουσών κατοικιών, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειάς τους.
ε) τον προσδιορισμό της ετήσιας δαπάνης με βάση και τα ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών.
στ) τον προσδιορισμό του εισοδήματος από ακίνητα.
Η μεταβίβαση ακινήτων με βοηθητικούς χώρους
Σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, οι ημιυπαίθριοι ή βοηθητικοί χώροι, οι οποίοι μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία και ήδη κατά το χρόνο της αγοράς έχουν διαμορφωθεί σε χώρο κύριας χρήσης, υπάγονται σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων ανάλογα με τη χρήση τους.
Για το λόγο αυτό εξάλλου και οι χώροι, οι οποίοι ρυθμίζονται πολεοδομικά με την προβλεπόμενη διαδικασία, μεταβιβάζονται με την επισημείωση ότι αυτοί «ρυθμίστηκαν με τις διαδικασίες του ν. 3843/2010».
Η βεβαίωση αυτή, δηλαδή το αντίγραφο της αίτησης του ενδιαφερομένου επί της οποίας έχει τεθεί η σχετική σφραγίδα περαίωσης της διαδικασίας, η οποία επισυνάπτεται στο σχετικό μεταβιβαστικό συμβόλαιο, επέχει θέση βεβαίωσης χώρου κύριας χρήσης για τους ρυθμισθέντες χώρους και για το χρονικό διάστημα διατήρησης της συγκεκριμένης χρήσης (εγκύκλιος 19/2010 του ΥΠΕΚΑ).
Κατά τη μεταβίβαση των χώρων, για τους οποίους έχει περαιωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και έχει χορηγηθεί η ανωτέρω βεβαίωση, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1078/1980 με αποτέλεσμα η απαλλαγή α΄ κατοικίας να χορηγείται και για την επιφάνεια των χώρων αυτών με βάση τις προϋποθέσεις του άρθρου 1 του ν. 1078/1980, εφόσον κατά το χρόνο της αγοράς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3843/2010.
Στο πλαίσιο αυτό ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος κατεβλήθη για την αξία των χώρων που είχαν ήδη ρυθμισθεί κατ'εφαρμογή του ν. 3843/2010 την ημέρα της αγοράς (σύνταξης μεταβιβαστικού συμβολαίου) για ακίνητα που είχαν υπαχθεί στις διατάξεις της απαλλαγής α΄ κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής του, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τον υπόχρεο.
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων
Οι τακτοποιούμενοι χώροι που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι ουδέποτε είχαν αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, θα πρέπει να αναγραφούν στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους, μετά την τακτοποίησή τους, όμως δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του ΦΑΠ.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του χώρου που τακτοποιήθηκε λόγω μετατροπής του σε χώρο κύριας χρήσης, για άλλη αιτία (π.χ. αγορά, μεταβολή του είδους εμπράγματου δικαιώματος, μεταβολή των ποσοστών ιδιοκτησίας, διαχωρισμού επικαρπίας-ψιλής κυριότητας κ.λπ.), τότε ο εν λόγω χώρος θα αναγραφεί στην πραγματική του κατάσταση.
Αναγραφή
Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) ακινήτου που περιλαμβάνει τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο χώρο, για άλλη αιτία (π.χ. αγορά, μεταβολή του είδους εμπράγματου δικαιώματος, μεταβολή των ποσοστών ιδιοκτησίας, διαχωρισμού επικαρπίας - ψιλής κυριότητας κ.λπ.), τότε κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου.

naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διάσωση Ελλάδας ως το 2014

Έως τα μέσα του 2014 θα προβλέπει κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας το νέο πακέτο βοήθειας που πρόκειται να συμφωνηθεί έως τα τέλη Ιουνίου.
Αυτή η συμφωνία επί της αρχής για το νέο τριετές πρόγραμμα προσαρμογής, που σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters θα περιλαμβάνει και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, επήλθε στη συνεδρίαση των υφυπουργών Οικονομικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωζώνης στη Βιέννη.
Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, που ουσιαστικά θα επικαλύψει το αρχικό "πακέτο" των 110 δισεκατομμυρίων, θα περιλαμβάνει εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών.
Ωστόσο, η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι σε περιορισμένο βαθμό, ώστε να αποφευχθεί ένα "πιστωτικό επεισόδιο".
Οι αρχικές αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν να έχουν καµφθεί, με τον αντιπρόεδρο Βίτορ Κονστάνσιο να σημειώνει πως αν και η Τράπεζα απορρίπτει µια ευθεία αναδιάρθρωση του χρέους, δεν αντιτίθεται σε κάθε συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα σε µια νέα συµφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οι λεπτομέρειες αναφορικά με την εμπλοκή του αλλά και της κατανομής της πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ελλάδα αναμένεται να αποσαφηνιστούν πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις 20 Ιουνίου.
Η πηγή του Reuters αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ύψος κεφαλαίων και επισήμανε πως το νέο "πακέτο" διάσωσης θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας με βάση την υπόθεση ότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και το 2012.
Να σημειωθεί πως οι δανειακές ανάγκες της χώρας ως τα µέσα του 2014 υπολογίζεται ότι αγγίζουν περίπου τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό επιπλέον των 57 δισεκατομμυρίων που αποµένουν να εισπραχθούν από το αρχικό δάνειο.
Το πρόγραμμα, όπως επισημαίνει το Reuters, θα περιλαμβάνει λεπτομερείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για διοίκηση μιας νέας υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία.
Στο μεταξύ, οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα για το Μεσοπρόθεσµο και το πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων αναµένεται να ολοκληρωθούν σήµερα Παρασκευή, με την αναφορά για απολύσεις στο δημόσιο τομέα να αποτελεί σηµείο τριβής µέχρι την τελευταία στιγµή.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...