Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Χίτλερ: Ο μάστορας της φοροδιαφυγής


Τα πρώτα χρόνια κατέφευγε σε κοινές μικροαπατεωνιές, όπως να εμφανίζει ως εταιρικό αυτοκίνητο τη νέα του Μερσεντές. Έπειτα για να μειώσει το φορολογητέο του εισόδημα, δήλωσε ψευδώς στην εφορία ότι ευεργετεί μία φιλανθρωπική οργάνωση για τις χήρες του πολέμου.
Κατάφερε να φοροδιαφεύγει επί μακρόν, φεσώνοντας με εκατομμύρια το γερμανικό δημόσιο και κερδοσκοπώντας ακόμη και από την έκδοση γραμματοσήμων. Στο τέλος, διέγραψε οριστικά και το συνολικό του χρέος.
Δεν πρόκειται για έναν οποιονδήποτε μεγαλοοφειλέτη του δημοσίου, αλλά για τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ.
Αυτή την άγνωστη πλευρά του πλέον καταστροφικού ανθρώπου του 20ου αιώνα εξερευνά η τηλεοπτική εκπομπή της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης "Τα μυστικά του Γ' Ράιχ" και αποδεικνύει ότι ο Φύρερ που στους πύρινους λόγους του ευαγγελιζόνταν "το δημόσιο συμφέρον πάνω από τον εαυτό μας", χρωστούσε μόνο σε φόρους 400.000 μάρκα, δηλαδή 6 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά χρήματα.
Πάντως το έναυσμα για την τηλεοπτική εκπομπή έδωσαν οι έρευνες του που είχε κάνει πριν από χρόνια ο Βαυαρός συμβολαιογράφος και εφοριακός Κλάους - Ντίτερ Ντιμπόν στα αρχεία της εφορίας του Μονάχου.
"Ο Χίτλερ χρωστούσε φόρους, αλλά δεν τους απέδιδε. Συνεχώς αμφισβητούσε τις αποφάσεις σχετικά με το φόρο εισοδήματος για όλο το διάστημα από το 1925 έως το 1932", ανέφερε ο 70χρονος σήμερα εφοριακός.
Οι μεγαλύτερες οφειλές του είχαν συσσωρευτεί έως το 1933, οπότε από τις πωλήσεις του διάσημου βιβλίου του "Ο Αγών μου" είχε κερδίσει το αμύθητο για την εποχή ποσό των 1.230.000 μάρκων. Τους φόρους που αναλογούσαν στα κέρδη δεν τους απέδωσε ποτέ. Την ίδια χρονιά έγινε καγκελάριος.
Αρχικά δήλωσε ότι δωρίζει τον μισθό του σε ίδρυμα για τις χήρες κάτι που δεν έκανε ποτέ. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε δημοσίως ότι παραιτείται από τον μισθό και τα επιδόματα της θέσης του. Με πολύ λιγότερη δημοσιότητα, ένα χρόνο αργότερα, αποκατέστησε πλήρως τους μισθούς του, συμπεριλαμβανομένου και εκείνον του προέδρου.
Την ίδια χρονιά, μέσω του υφυπουργού Οικονομικών Φριτς Ρέινχαρντ, απάλλαξε εαυτόν από οποιεσδήποτε μελλοντικές φορολογικές οφειλές και διέγραψε όλα τα χρέη των προηγούμενων ετών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αποκάλυψη ότι λίγο πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο δικτάτορας χ΄ρεωσε το υπουργείο Ταχυδρομείου με δικαιώματα που φέρονται να ανέρχονται σε 50.000.000 μάρκα, προκειμένου να τυπώσει το πρόσωπό του σε γραμματόσημα της εποχής.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πού «ζουν» οι εξωγήινοι...


Τα δύο βασικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία συνέταξαν τη λίστα, είναι ο δείκτης ομοιότητας με τη Γη και ο δείκτης «φιλόξενων» συνθηκών.
Ο δεύτερος δείκτης υποδηλώνει πιθανότητες για είδη ζωής τελείως άγνωστα στην ανθρωπότητα, μέχρι τώρα.
Άλλοι παράγοντες που πήραν υπόψη οι επιστήμονες είναι η επιφάνεια των ουράνιων σωμάτων, οι καιρικές συνθήκες, η ύπαρξη ή μη ατμόσφαιρας και τα μαγνητικά πεδία.
Η κατάταξη σύμφωνα με το πρώτο κριτήριο ομοιότητας με τη Γη έχει ως εξής:
1. Η Γη
2. Ο εξωπλανήτης Gliese 581
3. Ο Άρης
4. Ο Ερμής
5. Η Σελήνη
Σύμφωνα με το δεύτερο κριτήριο, η λίστα διαμορφώνεται ως εξής:
1. Ο δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας
2. Ο Άρης
3. Η Ευρώπη, δορυφόρος του Δία
4. Ο εξωπλανήτης Gliese 581
5. Ο Δίας
6. Ο Κρόνος
7. Η Αφροδίτη
8. Ο Εγκέλαδος, δορυφόρος του Κρόνου


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο φως τα απόρρητα πρακτικά της σύσκεψης των αρχηγών


Απίστευτα ψέματα, μπλόφες, διλήμματα και προσωπικές επιθέσεις χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών για να ροκανίσει χρόνο και να παραμείνει στην πρωθυπουργία της χώρας.
Αυτό προκύπτει από τα απόρρητα πρακτικά των συσκέψεων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τα οποία φέρνει στο φως η "Κυριακάτικη Δημοκρατία", φωτίζοντας όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών για την εύρεση του νέου πρωθυπουργού.
Το συμπέρασμα από τις απόρρητες συνομιλίες είναι ένα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο Παπανδρέου που κατέληξε να προτείνει στο τέλος των διαπραγματεύσεων εκείνον που στην αρχή έβριζε, δηλαδή τον νυν πρωθυπουργό, είχε ως τελικό στόχο να προκαλέσει ναυάγιο συνομιλιών και να το χρεώσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Παπανδρέου, όπως προκύπτει από το αποκλειστικό ρεπορτάζ της"Κυριακάτικης Δημοκρατίας", επιχείρησε να τινάξει στον αέρα κάθε πιθανότητα ανάληψης της πρωθυπουργίας από τραπεζίτες και ιδιαιτέρως από τον Λουκά Παπαδήμο.
Σε κάποια στροφή μάλιστα των διεργασιών, φέρεται να συντάχτηκε με το μέρος του, ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας!
Σαμαράς και Καρατζαφέρης παρακολούθησαν έκπληκτοι την επίθεση του "πρωθυπουργού του ΔΝΤ" κατά της πλουτοκρατίας κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Η έκπληξή τους μάλιστα μεγάλωσε όταν θέση υπέρ της συλλογιστικής Παπανδρέου έλαβε και ο ίδιος ο Παπούλιας., κουνώντας επιδοκιμαστικά το κεφάλι του, όταν μιλούσε ο ΓΑΠ.
Η Έλσα Παπαδημητρίου υποψήφια πρωθυπουργός
Το πρώτο όνομα που έριξε στο τραπέζι ο Γιώργος Παπανδρέου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας ήταν η Έλσα Παπαδημητρίου.
"Χαμογελάω, για να μην γελάσω" ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά. "Είχα καταλάβει από την αρχή ότι ο Παπανδρέου κοροϊδεύει για να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο, έτσι ώστε να παραμείνει πρωθυπουργός, οπότε είμαι υποχρεωμένος να λέω σε όλα ναι", φέρεται να δήλωσε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτεται από την εφημερίδα, η άρνηση Παπανδρέου να παραιτηθεί δεν έγινε από κάποιο καπρίτσιο, αλλά γιατί πίστευε ότι θα καταφέρει να φέρει τα πράγματα σε αδιέξοδο, για να μπορέσει έτσι να παραμείνει πρωθυπουργός.
Για το λόγο αυτό αποπειράθηκε να ευτελίσει τη διαδικασία, ρίχνοντας στο τραπέζι των συζητήσεων για το αξίωμα του πρωθυπουργού, όλα τα "άσχετα" ονόματα.
Η μπάλα στην εξέδρα
Στόχος του Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα πάντα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κυριακάτικη Δημοκρατία" ήταν να κερδίσει χρόνο στο παρασκήνιο ο Βενιζέλος για να θέσει τον εαυτό του για πρωθυπουργό, ενώ το μέτωπο της Διαμαντοπούλου, έδινε μάχη για Παπαδήμο.
Το βράδυ της δραματικής Τετάρτης ο Παπανδρέου κάλεσε τον Σαμαρά που βρισκόνταν στο γραφείου του στη Συγγρού, και αφού προηγήθηκε το ναυάγιο με την υποψηφιότητα Κακλαμάνη, τού πρότεινε τον Πετσάλνικο.
"Θα το σκεφτώ και θα σου απαντήσω σε 10'", αποκρίθηκε ο Σαμαράς. Τον κάλεσε σε μισή ώρα και ο Μεσσήνιος αφού κατάλαβε τί θα συμβεί, έδωσε το πράσινο φως.
Λίγη ώρα αργότερα μετά το διάγγελμα Παπανδρέου και τη θεσμική λύση, συγκλήθηκε δεύτερη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, στην οποία ο Καρατζαφέρης επινόησε μία φοβερή δικαιολογία για να αποχωρήσει.
Η μοιραία πορτοκαλάδα παρέτεινε την αγωνία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας"Δημοκρατία", ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έφτασε πολύ αργότερα στο προεδρικό Μέγαρο και παρήγγειλε πορτοκαλάδα. Παπούλιας, Παπανδρέου, Σαμαράς είχαν ήδη μεταβεί ένας ένας στην αίθουσα συσκέψεων για να πάρουν τις θέσεις τους.
Ο Σαμαράς βουτούσε κουλουράκια στον καφέ του, την ώρα που η γραμματέας του Προέδρου της Δημοκρατίας μπήκε στην αίθουσα και ανακοίνωσε ότι ο κ. Καρατζαφέρης ανεχώρησε. "Τι εννοείται ανεχώρησε; Έρχεται με πομπή;", ρώτησε ο Σαμαράς με χιούμορ.
Όλοι κατάλαβαν ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είναι καθ' οδόν και όχι ότι αποχώρησε από το Μέγαρο, διαμαρτυρόμενος.
Είχε φυσικά λειτουργήσει ως πυροκροτητής, όχι μόνο για λογαριασμό του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι κατά την έξοδό του από το Μέγαρο ανέφερε το όνομα Παπαδήμος.
Τον έπιασαν στον ύπνο
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσύρθηκε στο πατρικό του στη Μουρούζη και αποπειράθηκε να κοιμηθεί, χωρίς όμως να υπολογίσει τον Παπανδρέου. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και ενώ το Μαξίμου διέρρεε ότι ο Παπαδήμος θέτει ταπεινωτικούς όρους για να αναλάβει την πρωθυπουργία, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, άκουσε τον Παπανδρέου να λέει:
-Αντώνη, πρέπει να αποφασίσεις απόψε! Εγώ πρότεινα τον Παπαδήμο.
-Δεν μου λες Γιώργο είσαι δικτάτορας και θα μου υπαγορεύσεις να αποφασίσω αμέσως; Εγώ πάντως, δεν είμαι.
-Δεν κατάλαβες, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, εσύ αποφασίζεις! Ή δέχεσαι τον Παπαδήμο ή συνεχίζω εγώ.
-Δεν μου λες Γιώργο, αυτά για τους όρους Παπαδήμου αληθεύουν;
Πριν απαντήσει ο Παπανδρέου, έκανε στο Σαμαρά ένα μίνι σεμινάριο για το πώς λειτουργούν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα και πώς πρέπει να φρονιματιστούν, για να καταλήξει ότι ναι έχει θέσει πέντε όρους.
-Καλά, θα σου απαντήσω το πρωί.
Ωστόσο, ο Παπανδρέου, δεν φάνηκε να αφήνει περιθώρια, λέγοντας ότι θα σε καλέσει σε λίγο ο Παπαδήμος.
Ο Σπάσκι στο τηλέφωνο
Μόλις τελείωσε η συνδιάλεξη, ο Σαμαράς μίλησε με συνεργάτες του και επανεκτίμησε την κατάσταση, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κυριακάτικη Δημοκρατία".
Λίγη ώρα μετά το ρολόι να δείξει μία, το τηλέφωνο χτύπησε και ακούστηκε:
-"Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε", είπε ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ για όρους δεν ανέφερε τίποτα και συνέχισε να μιλά για την υποψηφιότητά του και το PSI.
-Δεν μου λες Λουκά, είπες στον Παπανδρέου τίποτα για όρους;
-Όχι, μία γενική συζήτηση είχαμε.
-Μπορείς να κάνεις μία δήλωση διάψευσης ή διαρροής;
Ο Παπαδήμος δεν μπορούσε όμως, καθώς η ώρα ήταν μία τα ξημερώματα, ήταν μόνος στο σπίτι στο Ψυχικό και δεν είχε τον κατάλληλο μηχανισμό.
Την επόμενη το πρωί ο Σαμαράς ετοιμάστηκε να πάει στην Προεδρία, έτοιμος για καβγά. Ξεκίνησε πρώτος στη σύσκεψη. λέγοντας:
-Κύριε Πρόεδρε, θέλω να γραφτεί στα πρακτικά ότι ουδέποτε ο Παπαδήμος έθεσε όρους για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.
Ο Παπανδρέου αντέδρασε. "Έχω και εγώ τον κόσμο μου", διαφώνησε έντονα.
-Και τί με νοιάζει εμένα, ας μην έλεγες ψέματα Γιώργο!
Είναι άγνωστο αν η συγκεκριμένη στιχομυθία, κατεγράφη και επισήμως στα πρακτικά της Προεδρίας, συνέβη όμως, όπως υποστηρίζει στο αποκλειστικό της δημοσίευμα η "Κυριακάτικη Δημοκρατία".
Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Παπαδήμος στην πρώτη δημόσια δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο έκανε δεκτό το αίτημα Σαμαρά και διέψευσε ότι ο ίδιος έθεσε όρους.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο διαφορετικός Σόκρατες

Φτωχότερο είναι από σήμερα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς έφυγε από τη ζωήο Σόκρατες, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του αθλήματος. Ο «γιατρός», όπως ήταν το παρατσούκλι του, μεγαλούργησε τις δεκαετίες του 1970 & 80, ενώ από το 1979 έως το 1986 φόρεσε με επιτυχία τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας. Τοsport-fm.gr θυμίζει στους παλιούς και μαθαίνει στους νεότερους… 
Ο Σόκρατες Σαμπάιο ντε Σόουζα Βιέρα γεννήθηκε το 1954. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στη Μποταφόγκο το 1974 σε ηλικία 20 ετών. Μετά από μια τετραετία και ενώ το ταλέντο του ξεχώριζε, μεταγράφηκε στην Κορίνθιανς, που ήταν και ο βασικός σταθμός της καριέρα του, καθώς έμεινε εκεί μέχρι το 1984, μετρώντας 297 συμμετοχές και 172 γκολ. Στα 30 του χρόνια έζησε την ευρωπαϊκή εμπειρία, φορώντας τη φανέλα της Φιορεντίνα για τη σεζόν 1984-85 (25 συμμετοχές-6 γκολ). Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Σάντος και στη συνέχεια η πορεία του ήταν φθίνουσα. 

 

Ο Σόκρατες ηγήθηκε της Εθνικής Βραζιλίας σε δύο Μουντιάλ, αυτά του 1982 και του 1986, έχοντας τεράστιους συμπαίκτες, όπως οι Ζίκο, Φαλκάο και Καρέκα, αλλά δεν ευτύχησε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Με τη φανέλα της Σελεσάο μέτρησε 60 συμμετοχές και 22 γκολ. Στα μέσα της δεκαετία του 1980 έφτασε κοντά στον Παναθηναϊκό και είχε επαφές με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. 

 

Ήταν μαέστρος 

Στο αγωνιστικό κομμάτι, το ρεπερτόριο του περιλάμβανε άριστη τεχνική κατάρτιση και μπαλιά «διαβήτη». Δημιουργούσε, με ευχέρεια και ενίοτε τελείωνε και τις φάσεις. Ήταν το μυαλό, ο μαέστρος, καθώς είχε την πλήρη αίσθηση του χώρου και της κίνησης των συμπαικτών του στο γήπεδο. Το ταλέντο του ήταν πλούσιο και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνει πολύ μεγαλύτερη καριέρα. 

 

Η διαφορετικότητα του Σόκρατες 

Καμία απολύτως σε σχέση με τον μέσο ποδοσφαιριστή της γενιάς του δεν είχε ο Σόκρατες. Κάτι το ύψος του(1.92) και η κορμοστασιά, κάτι το «ανοιχτό» μυαλό του καθώς είχε διδακτορικό στη φιλοσοφία, τον έκαναν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. 

 

Ο Σόκρατες ήταν αριστερών πεποιθήσεων, ήταν πολύ αγαπητός στον κόσμο και δε δίσταζε να εκφράζει την αντίθεσή του στη στρατιωτική δικτατορία που κυβερνούσε τότε τη Βραζιλία. Ταυτόχρονα πρωτοστάτησε για τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών στη χώρα του, ενώ είχε ως πρότυπα τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα. Ο «γιατρός» λάτρευε το διάβασμα και τους αρχαίους Έλληνες, ενώ δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ένα βιβλίο με φανταστικό σενάριο για το Μουντιάλ του 2014 που θα γίνει στη Βραζιλία. 

 

Τον…σκότωσε το αλκοόλ 

Η εμμονή του στο αλκοόλ αποτέλεσε το αδύνατο σημείο του Σόκρατες. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι δεν επηρέασε την ποδοσφαιρική του καριέρα, αλλά έστω κι αν δε συνέβη αυτό, κόστισε τελικά τη ζωή του. Ο Σόκρατες άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής (04.30) στο νοσοκομείο «Αλμπερτ Αϊνστάιν» στο Σάο Παόλο, από λοίμωξη στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του δεν άντεξε τη νέα περιπέτεια.




sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Μέρκελ έκανε υφυπουργό Ελλαδας τον "κύριο Τίποτα" !


Με ένα κασετοφωνάκι στο χέρι έφτασε στις αρχές του μήνα ο νέος "υφυπουργός Ελλάδας" Χανς Γιοαχίμ Φούχτελ στη Θεσσαλονίκη, για να καταγράψει καλές ιδέες και προτάσεις, καθώς θα είναι το "μάτι" και το "αφτί" της Μέρκελ στην Ελλάδα.







Όπως αναφέρει το Έθνος, ο κ. Φούχτελ - δεύτερος Γερμανός επί της Ελλάδας - μετά τον κ. Ράιχενμπαχ, ήρθε στην Ελλάδα για την 2η Ελληνογερμανική Συνέλευση της οποίας ηγείται, έκανε συζητήσεις και μετέφερε τις πληροφορίες του στη γερμανίδα καγκελάριο. Σε συνομιλίες του με έλληνες αξιωματούχους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τόνιζε ότι η κ. Μέρκελ δεν βλέπει την Ελλάδα με ιδιοτέλεια και υπογράμμιζε την σημασία της αλληλεγγύης.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Φούχτελ είναι έμπιστος της Μέρκελ ο γερμανικός Τύπος δεν τον έχει σε καμία εκτίμηση αποκαλώντας τον "μαϊντανό" και "κύριο Τίποτα". Ο 59χρονος δεν είναι από τα προβεβλημένα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, ούτε έχει λάμψει στην πολιτική ζωή, παρότι είναι 24 χρόνια βουλευτής. 

Το 2009 όταν ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας τον αποκάλεσαν "γραφιά", για την σχολαστικότητά του.

Ενδιαφέρον στιγμιότυπο από τη ζωή του ήταν ότι διοργάνωσε... καμηλοδρομία για χάρη του τότε καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ ο οποίος δέχτηκε την επίσκεψη Αράβων. Το Spiegel έγραψε χαρακτηριστικά: "Το μοντέλο Φούχτελ αποκαλύπτει κάποια πράγματα για τον μηχανισμό της πολιτικής στο Βερολίνο, πως τα μικρά γραναζάκια φτάνουν τα μεγάλα ή πως μία καμηλοδρομία μπορεί να σε χρίσει υφυπουργό"


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ράπισμα (;) για την Ελλάδα η απόφαση της Χάγης

Μπλόκαρε η Ελλάδα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008; Είναι η Ελλάδα που παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και υποσκάπτει την προοπτική διευθέτησης του προβλήματος της ονομασίας της πΔΜ ή μήπως για το αδιέξοδο ευθυνεται η FYROM που καπηλεύεται ελληνικά σύμβολα όπως ο ήλιος της Βεργίνας, δημιουργεί ψεύτικες ρίζες για να προσκολληθεί σε ένα παρελθόν που δεν της ανήκει τοποθετώντας παντού αγάλματα του Μεγαλέξανδρου και καλλιεργεί στους πολίτες της την ψευδαίσθηση ότι η "Μακεδονία" φτάνει μέχρι το Αιγαίο; 

Μπορεί από αύριο 5 Δεκεμβρίου να υποχρεωθεί η Ελλάδα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη θέλησή της; Είναι δυνατόν δηλαδή ένα δικαστήριο να αναγκάσει την Ελλάδα να εκχωρήσει κυριαρχία στους γείτονες που οικειοποιούνται την ελληνική ιστορία; 

Τα ερωτήματα αυτά θα απαντήσει στις 11 το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου από τη Χάγη ο Ιάπωνας Χισάσι Οβάντα. Ο άγνωστος στους Έλληνες δικαστής είναι πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ο άνθρωπος που θα ανακοινώσει την ετυμηγορία των 15 "σοφών" του Διεθνούς Δικαστηρίου. 

Έτσι θα ολοκληρωθεί η τριετής δικαστική διαμάχη της Ελλάδας και των Σκοπίων που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου του 2008, όταν η πΓΔΜ προσέφυγε στο ΔΔΧ εγκαλώντας την Αθήνα ότι παραβίασε την παράγραφο 1 του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας ζητώντας από τους δικαστές να υποχρεώσουν την Ελλάδα να μην φέρει ποτέ ξανά αντιρρήσεις σχετικά με την είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς. 

Τι θα λέει η απόφαση 


Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση των 15 δικαστών θα είναι ευνοϊκή για τα Σκόπια και ράπισμα για την Ελλάδα, αφού το Δικαστήριο της Χάγης θα αποφαίνεται ότι η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δε συναίνεσε στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008 γεγονός που θα μεταφραστεί ως παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας. 

Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσουν οι δικαστές στο αίτημα της FYROM να επιβληθεί στην Ελλάδα να μην φέρει ποτέ ξανά αντιρρήσεις στην ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς πολυμερείς οργανισμούς. Επί της ουσίας, αν το Δικαστήριο δικαιώσει τα Σκόπια θα επιβάλλει στην ελληνική πλευρά τον ταπεινωτικό όρο να αλλάξει την πολιτική της. 

Ο παραλογισμός της όλης υπόθεσης είναι ότι οι Σκοπιανοί, στην προσφυγή τους στο ΔΔΧ ισχυρίζονται ότι η υποτιθέμενη παραβίαση από την Ελλάδα της ενδιάμεσης συμφωνίας είναι άσχετη(!) με την διαφορά των δύο χωρών στο θέμα του ονόματος. 

Σε περίπτωση που -αμέσως ή εμμέσως- οι 15 δικαστές αποδεχθούν τον πρωτοφανή συλλογισμό των Σκοπιανών θα έρθουν σε σύγκρουση με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που έχουν επανειλημμένως διακηρύξει ότι η πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος στους οργανισμούς αυτούς χωρίς προηγουμένως να έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος. 

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία της ολοκλήρωσης μίας δικαστικής μάχης με τα Σκόπια, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη. Την ώρα μάλιστα που ο κ. Μπάιντεν θα εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με τον κ. Κάρολο Παπούλια, στη Χάγη θα ανακοινώνεται επισήμως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. 

Είναι προφανές ότι μία αναφορά και μόνο του Αμερικανού αντιπροέδρου είναι ικανή να δημιουργήσει εντυπώσεις και να δείξει ποιοι ήταν οι νικητές της δικαστικής αντιπαράθεσης. 

Άλλωστε το επόμενο επταήμερο η ελληνική διπλωματία θα χρειαστεί να κάνει λεπτούς και επιδέξιους χειρισμούς. Την ώρα που θα ανακοινώνεται η ετυμηγορία της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ια το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ενώ μέχρι την Παρασκευή που θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κ. Δήμας θα κληθεί να αντιμετωπίσει όσους "καλοθελητές" συναδέλφους του θελήσουν να το παίξουν προστάτες των Σκοπιανών στη σύνοδο υπουρών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και στην υπουργική σύνοδο στον ΟΑΣΕ -του οποίου μέλος είναι και η FYROM. 

Κοινώς, η επόμενη εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για το Σκοπιανό.






protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...