Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Παγκόσμια καταστροφή βλέπει το 2012 η Citigroup!




Τις πλέον ζοφερές εκτιμήσεις για την προοπτική όχι μόνο της ευρωπαϊκής, αλλά συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζει στην τελευταία της έκθεση για το 2012 η Citigroup.

Σε ειδικό report με τίτλο “Global Economic Outlook and Strategy - Prospects For Economies And Financial Markets In 2012 And Beyond” ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi κ. Willem Buiter ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστηρίζει πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα χρεοκοπήσουν Ελλάδα και Πορτογαλία, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση Αυστρίας, Βελγίου, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, ενώ θα ακολουθήσει, σε ορίζοντα 2 ετών, η υποβάθμιση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας!.

Στην ίδια έκθεση που συναγωνίζεται σε … καταστροφολογικά σενάρια κι αυτούς ακόμα τους χρησμούς του διάσημου Νουριέλ Ρουμπινί, περιγράφονται «πολιτικοί κίνδυνοι που θα ενταθούν το 2012 και εκλογικές αναμετρήσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες», ενώ καταγράφονται και «γεωπολιτικές ανησυχίες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της Ασίας».

Στον αντίποδα οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν πως η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση δεν θα διαλυθεί, ενώ η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στο 0,5% το 2012.

Πάντως ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ευρώπη θα είναι αρνητικός κατά 1,2% το 2012.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Citigroup εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς ύφεσης και το 2012 και το 2013 έως και 2015 (!), ενώ «βλέπει» και αυξημένη την πιθανότητα απόσχισης από τη ζώνη του ευρώ 

Πηγή protothema
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Σημίτης και ο αιγιαλός

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης επιθυμεί να αποκτήσει ιδιωτική παραλία στο σπίτι του στους Αγίους Θεοδώρους, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της Κορινθίας,

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Πολίτης της Κορινθίας», η οποία αναφέρει ότι την περασμένη Τετάρτη ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε αυτοπροσώπως την σχετική αίτηση στην Κόρινθο.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα δημοσίευσε: 

«Ιδιωτική παραλία θέλει να αποκτήσει στο σπίτι του στους Αγίους Θεοδώρους ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κόρινθο την περασμένη Τετάρτη προκειμένου να καταθέσει αίτημα παραχώρησης του αιγιαλού που βρίσκεται μπροστά στο σπίτι του. Βέβαια το Σύνταγμα λέει άλλα, λέει ας πούμε ότι ο αιγιαλός δεν παραχωρείται. Αλλά εδώ έχουμε παραχωρήσει άλλα κι άλλα και θα παραχωρήσουμε ακόμα περισσότερα. Σε δέκα μέτρα παραλία στον Σημίτη θα κολλήσουμε. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε λίγες ημέρες και κατά πληροφορίες νομικών κύκλων θα είναι θετική».





real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προσοχή: Νέα απάτη με μηνύματα σε κινητά


Αν λάβετε sms απο άγνωστο αριθμό εξωτερικού, μην το ανοίξετε και μην απαντήσετε!





Μία νέα απάτη με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό και η αστυνομία εφιστά την προσοχή των πολιτών.

Τα μηνύματα είναι γραμμένα στα αγγλικά και έχουν ως αποστολέα αριθμό κινητού τηλεφώνου από το εξωτερικό. 

Στα μηνύματα αυτά αναφέρεται, ότι ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη έχει κερδίσει δύο εκατομμύρια ευρώ. Το περιεχόμενο του μηνύματος έχει ως εξής : 

    "YOUR MOBILE NUMBER HAS WON 2,000,000.00 POUNDS IN THE BLACKBERRY UK MOBILE PROMO, FOR CLAIMS SEND EMAIL YOUR NAME, MOBILE NO & COUNTRY TO blackberryyou@europe.com"

Η νέα ηλεκτρονική απάτη είναι στην ουσία η αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα και σκοπός των αποστολέων είναι η συλλογή προσωπικών δεδομένων των παραληπτών. 

Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ καλεί όσους παίρνουν τέτοια μηνύματα να αποφεύγουν να τα ανοίγουν, σε καμία περίπτωση να μην λαμβάνουν υπόψη το περιεχόμενό τους και να μην απαντούν στους αποστολείς. Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προωθώντας το σχετικό μήνυμα στο e-mail ccu@cybercrimeunit.gr, αλλά και τηλεφωνικά στην 24ωρη γραμμή καταγγελιών 11012. 


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ξεκίνησε η δίκη για το προσβλητικό εξώφυλλο του Focus


Ξεκίνησε σήμερα στο Β' Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, η δίκη των δημοσιογράφων και αρθρογράφων του γερμανικού περιοδικού Focus, που κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου, εξύβριση και προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους.
Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν, αφορούν στο εξώφυλλο της 22ας Φεβρουαρίου 2010, στο οποίο απεικονιζόταν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου να κάνει άσεμνη χειρονομία με το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού, αλλά και της διαδικτυακής του έκδοσης να χαρακτηρίζει τους Έλληνες απατεώνες.
Από τους συνολικά 13 Γερμανούς κατηγορουμένους, παρόντες ήταν μόνο οι επτά, στους οποίους επιδόθηκαν νομίμως οι κλήσεις για να εμφανιστούν στο δικαστήριο, ενώ για τους υπόλοιπους έξι το δικαστήριο αποφάσισε το διαχωρισμό της υπόθεσης.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων εξέφρασαν την άποψη ότι το δημοσίευμα δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι έχει ενοχλητικό περιεχόμενο και ότι το όλο θέμα αφορά το πλαίσιο ελευθερίας του Τύπου.
Ο εκ των μηνυτών Θ. Φραγκάκης ωστόσο υποστηρίζει, πως το επίμαχο δημοσίευμα ήταν «μεθοδευμένο και κατάπτυστο» και «ισοπέδωνε τα πάντα». Υποστηρίζει επίσης ότι στο όνομα της ελευθερίας του Τύπου «χαρακτηρίζονται συλλήβδην όλοι οι Ελληνες απατεώνες».
Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας υποβλήθηκαν ενστάσεις από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων οι οποίες απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Δεκεμβρίου.


naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Γκλέτσος, οι Κινέζοι και το ελληνικό λάδι


Μέχρι τη Κίνα έχει βαλθεί ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος να προωθήσει το ελληνικό λάδι και ειδικότερα το λάδι της της Φθιώτιδας.
Ο δήμαρχος Στυλίδας με σκοπό την προώθηση και την εξαγωγή λαδιού στην αγορά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας συναντήθηκε με τον νέο Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Du Qiwen στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το lamiareport.gr, το ζήτημα βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων και ήταν η πρώτη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της τελετής έναρξης του 3ου Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, για την Ανάπτυξη του Θιβέτ.
Στο εν λόγω συνέδριο ήταν προσκεκλημένος και ο Δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Α. Γκλέτσος  προσκάλεσε τον πρέσβη και το επιτελείο του στη Στυλίδα για αναλυτική ενημέρωση, αλλά και για να δει από κοντά την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων, αφού υπήρξε ενδιαφέρον για μελλοντική συνεργασία.
"Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε νέες αγορές για τα προϊόντα μας, ειδικά τώρα που η κρίση έχει βαλτώσει και την αγορά της ελιάς. Έχουμε ένα προϊόν διαμάντι, που αν κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις ίσως αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας", είπε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο Α. Γκλέτσος.
*Η φωτογραφία είναι από το lamiareport.gr


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εισαγγελική έρευνα για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων

Παρέμβαση στο θέμα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων έκανε ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικού εγκλήματος της Eισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Γρηγόρης Πεπόνης. 

Με αφορμή καταγγελίες για δάνεια που λάμβαναν τα πολιτικά κόμματα με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση, ο κ. Πεπόνης παρήγγειλε τη διενέργεια ποινικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα τραπεζικά δάνεια που χορηγούνται είναι επισφαλή, δεδομένου ότι ουδείς γνωρίζει αν τα κόμματα θα εξακολουθούν στο μέλλον να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις και αν αυτές θα είναι στο ίδιο χρηματικό ύψος. 

Για το θέμα αυτό είχε παραθέσει στοιχεία o βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα. 

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής είχε κάνει μεταξύ άλλων λόγο για «πρωτοφανή υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τα χρέη των οποίων, όπως είχε πει, «προκαλούν το δημόσιο αίσθημα». 




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μπορεί το ευρώ να σωθεί, αλλά κινδυνεύει η δημοκρατία


Η κρίση του ευρώ συνεχίζεται αμείωτη. Εξαιτίας των τεράστιων ελλειμμάτων τους, πολλές χώρες της ευρωζώνης κινδυνεύουν με χρεοκοπία, και το ευρώ με εξαφάνιση. Όλα αυτά επηρεάζουν δυσμενώς το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της ΕΕ.
Ελάχιστη όμως προσοχή δίνεται και σε ένα άλλο είδος ελλείμματος. Αυτό τηςδημοκρατίας.
Το μεγάλο χάσμα, που συνεχώς διευρύνεται, μεταξύ των απόμακρων θεσμών στις Βρυξέλλες, και των πολιτών των χωρών μελών της, υπογραμμίζει την αυξανόμενη απογοήτευση και απόγνωση που αισθάνονται οι απλοί ψηφοφόροι.
Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, οι ελίτ της ΕΕ αγνοούν ή απλά παρακάμπτουν τις λαϊκές αντιδράσεις στην αυστηρή λιτότητα, και επιβάλλουν σε δημοκρατίες τις πολιτικές που υπαγορεύουν οι πιο ισχυρές χώρες μέλη της Ένωσης.
Ακόμη και αν στο τέλος αποδειχθούν οικονομικά αποτελεσματικές, οι σκληρές συνταγές που έχουν επιβληθεί σε κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα κοστίσουν πανάκριβα από πλευράς διάβρωσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην ΕΕ.
Το αν μακροπρόθεσμα θα εξασθενήσει και η ίδια η ΕΕ είναι αβέβαιο, αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι η υπάρχει μια λαϊκή αντίδραση, σε ολόκληρη την ΕΕ, που κοχλάζει.
Μια από τις πιο συνηθισμένες κριτικές είναι ότι η ΕΕ στερείται πολιτικής νομιμοποίησης. Οι βασικοί της θεσμοί είναι θολοί και γραφειοκρατικοί. Τις αποφάσεις παίρνουν είτε κάποιοι μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι, είτε οι κυβερνήσεις μετά από συνεννόηση μεταξύ τους. Είναι μάλιστα δεσμευτικές για τα κράτη, χωρίς καν να εξετάζονται από τα διάφορα εθνικά κοινοβούλια.
Το μόνο εκλεγμένο όργανο της ΕΕ είναι το ευρωκοινοβούλιο, με ελάχιστη όμως ισχύ, και γενικά θεωρούμενο ως άνευ σημασίας.
Ενώ τα εθνικά κοινοβούλια εκλέγονται από αληθινούς ανθρώπους, η όλη διοικητική διαδικασία της ΕΕ δεν λογοδοτεί δημοκρατικά, ούτε στους λαούς, ούτε στα κράτη μέλη. Έτσι, η μετατόπιση της λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, έχει φέρει την πλήρη αποστασιοποίηση της ΕΕ από τους απλούς πολίτες, και την μείωση της σημασίας των εθνικών κοινοβουλίων.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, έχει υπολογίσει πως το 50% των σημαντικότερων οικονομικών πρωτοβουλιών του κοινοβουλίου, έχει να κάνει με την απλή επισφράγιση αυτών που ήδη έχουν αποφασίσει κάποιοι γραφειοκράτες αλλού.
Το 1776, οι Αμερικάνοι αποφάσισαν να θέσουν τέλος στις απόμακρες κυβερνήσεις που δεν λογοδοτούσαν σε κανέναν, και να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Και μπορεί η Ευρώπη να μην αντιμετωπίζει ακόμη κάποια ένοπλη εξέγερση, εν τούτοις αντιμετωπίζει το ερώτημα αν θα μπορέσουν η ΕΕ και η ευρωζώνη να επιβιώσουν με τη σημερινή τους μορφή.
Κανένας δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι, όμως ένα στοιχείο είναι ξεκάθαρο: Το να υπαγορεύουν πολιτικές κάποια κράτη σε κάποια άλλα, απλά προσθέτει εντάσεις στην ΕΕ, και αυξάνει το δημοκρατικό της έλλειμμα.
Ένα παράδειγμα είναι όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πρότεινε δημοψήφισμα για την συμφωνία διάσωσης της χώρας του. Οι Angela Merkel και  Nicolas Sarkozy αντέδρασαν με οργή, θεωρώντας γελοία την ιδέα να ερωτηθεί ο λαός. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απαίτησαν μάλιστα και από την αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) να συνυπογράψει τη συμφωνία, αντί να ψηφίσει ελεύθερα στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Στην Ιταλία είχαμε ένα «πραξικόπημα» εναντίον του Silvio Berlusconi. Μπορεί κάποιοι να θεωρούσαν την προσωπική του συμπεριφορά ως ντροπιαστική, και μπορεί η κυβέρνηση του να έριξε τη χώρα σε κρίση, αυτός όμως είχε κερδίσει τις τελευταίες εκλογές. Και επειδή ήταν στη μέση, ο πρόεδρος της Ιταλίας Giorgio Napolitano, ακολουθώντας τις γερμανικές διαταγές, τον ανάγκασε σε παραίτηση, διορίζοντας στη θέση του τον Mario Monti. Ακόμη και αν ο Berlusconi ανατρέπονταν ούτως ή άλλως, δεν υπήρχε καμία περίπτωση η τεχνοκρατική κυβέρνηση του Monti να κέρδιζε την εξουσία, χωρίς τη παρέμβαση ξένων.
Η αναστάτωση της ευρωζώνης οδήγησε τους πολέμιους της ΕΕ στη Βρετανία να πιέσουν για περαιτέρω αναδόμηση των δεσμών της χώρας με τις Βρυξέλλες. Κάποιοι επιμένουν για δημοψήφισμα. Άλλοι μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση των βασικών συνθηκών, με σκοπό την ενδυνάμωση των εθνικών κοινοβουλίων απέναντι στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Κάποια κράτη μέλη, που εξ αρχής εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους, όπως η Δανία, η Σουηδία, κ.ά, συντάσσονται με την Βρετανία. Βέβαια, η Γερμανία αντιδρά, επιμένοντας πως η κρίση πρέπει να επιλυθεί χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές στις υπάρχουσες συμφωνίες, στους θεσμούς, και στις πρακτικές της ΕΕ.  Όλα παραμένουν ρευστά.
Οι υπέρμαχοι της σκληρής λιτότητας εμμένουν σε αυτήν ως τη μοναδική μέθοδο για να βάλουν μυαλό οι σπάταλες και απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες. Υπάρχει κάποια βάση σε αυτή τη λογική, με την έννοια ότι οι Γερμανοί, και άλλοι, που πληρώνουν, χρειάζονται κάποιες εγγυήσεις.
Πάντως, σε κάποιοι βαθύτερο επίπεδο, το μέγεθος της κρίσης υπογραμμίζει έντονα τα εγγενή ελαττώματα των θεσμών της ΕΕ, και του ευρώ. Αν για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα χρειάζονται δραματικές περιστολές της πολιτικής διαφωνίας και του δημοκρατικού διαλόγου, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
Αν όταν υπάρχουν «μεγάλα ζητήματα», παραμερίζεται η δημοκρατία, και οι ψηφοφόροι επιτρέπεται να αποφασίζουν μόνο για ήσσονος σημασίας ζητήματα, τότε κινδυνεύει η έννοια της δημοκρατίας.
Η Ευρώπη μπορεί να επιζήσει της οικονομικής κρίσης, χωρίς σοβαρές διαταράξεις στο ευρώ, και στους θεσμούς της, αλλά είναι σίγουρο πως το δημοκρατικό της έλλειμμα θα μεγεθυνθεί. Και αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για τη νομιμοποίηση, αλλά ούτε και για τη σταθερότητα της Ευρώπης του μέλλοντος.

Του John R. Bolton,
The Washington Times


antinews.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Η Κύπρος έχει περισσότερο πετρέλαιο από το Ισραήλ»


Εκτός από φυσικό αέριο η Κύπρος διαθέτει και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χιούστον, ειδικό σε θέματα Φυσικού Αερίου, Μιχαλη Οικονομίδη ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Κυπριακή ΑΟΖ διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα από αυτά του Ισραήλ.
Σε συνέντευξή του στην κυπριακή τηλεόραση ο κ. Οικονομίδης επικαλέστηκε πρόσφατε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το υπέδαφος της κυπριακής ΑΟΖ διαθέτει αποθέματα πετρελαίου που υπολογίζονται στα 3,7 δις βαρέλια.
Ο κ. Οικονομίδης εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για την ύπαρξη και μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο υπογράμμισε πως το πετρέλαιο είναι πιο σημαντικό σε πρώτο στάδιο, γιατί αφενός είναι πιο εύκολο να τύχει εκμετάλλευσης και αφετέρου έχει μεγάλη ζήτηση από τις αγορές.
Πρόταση του ήταν η άμεση συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Πετρελαίου η οποία θα διαχειρίζεται τα θέματα ενέργειας, ενώ τόνισε πως πρώτη απόφαση της εν λόγω επιτροπής θα πρέπει να είναι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και στην συνέχεια η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν η Κύπρος χειριστεί με σωστό τρόπο τα κοιτάσματα της, τότε θα φτάσει σε σημείο να έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη.




iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ηürriyet: "O στρατηγός Φράγκος σχεδίαζε πραξικόπημα" !


Τον Στρατηγό Φράγκο φωτογραφίζει η τουρκική εφημερίδα Hürrriyet ως τον άνθρωπο που ετοίμαζε πραξικόπημα στην Ελλάδα. « Ο αρχηγός της τάφρου, που ξεφώνιζε για πραξικόπημα» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας που γράφει πως υπάρχουν ισχυρισμού ότι πίσω από την τελετή με τους ύμνους της  21ης Απριλίου στη Σχολή Ευελπίδων κρύβεται ο στρατηγός Φράγκος. Η Hürriyet γράφει πως ο ελληνικός τύπος γράφει πως γύρο από τον συγκεκριμένο στρατηγό είχε δημιουργηθεί ένα βαθύ κράτος. Η ίδια εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφέρει πως ο στρατηγός μιλά την τουρκική γλώσσα και είναι αυτός που σχεδίασε την τάφρο στον Έβρο.
 
«Μοντέλο Ταιβάν στην Κύπρο» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Vatan. Η εφημερίδα κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Υπουργού Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος πρότεινε μοντέλο Ταιβάν για το ψευδοκράτος. Ο τούρκος Υπουργός τόνισε πως η Άγκυρα μπορεί να ανοίξει να λιμάνια και τα αεροδρόμια της στην Κυπριακή δημοκρατία σε περίπτωση που ξεκινήσουν εμπορικές συναλλαγές και διεθνείς πτήσεις με το Ψευδοκράτος. Δηλαδή όταν αρθεί το εμπάργκο χωρίς να έχει αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος.
 
« 12 χρόνια σε κατοχή μολότοφ λόγω της Σεράπ» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας SabahHτουρκική εφημερίδα αναφέρει πως το δικαστήριο στην πόλη Βαν καταδίκασε δυο άτομα σε 12χρονη καθειρξη επειδή βρέθηκαν στην κατοχή τους βόμβες μολότοφ. Το δικαστήριο θεώρησε τις βόμβες μολότοφ , ως κανονικά όπλα και θύμισε το θάνατο της μαθήτριας Σεράπ στην Κων/πολη όταν είχε σκοτωθεί από επίθεση μολότοφ σε αστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε.


onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βραβείο στην Bild για ανθελληνικό δημοσίευμα


Η γερμανική Bild πρέπει να νιώθει υπερήφανη! Πήρε βραβείο και συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό "Χρυσό γαϊδουράγκαθο" για δημοσιεύματα που "δημιουργούν αντιθέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών".
Αφορμή για τη βράβευση η προτροπή της εφημερίδας προς την Ελλάδα να πουλήσει τα νησιά της για να επιστρέψει τα χρέη της.
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Νικολάους Μπλόμε, παρέλαβε με υπερηφάνεια το βραβείο- παρότι λίγοι εμφανίζονται για να το πάρουν- και μάλιστα έβγαλε λόγο δικαιολογώντας τη στάση της εφημερίδας έναντι της χώρας μας.
"Είπαμε "πουλήστε τα νησιά σας χρεοκοπημένοι Έλληνες" και τελικά αυτό συμβαίνει. Περίπου 70.000 τμήματα της κρατικής περιουσίας τώρα πωλούνται, μεταξύ αυτών και μία χερσόνησος και ένα μικρό βουνό", δήλωσε.
"Είμαστε περήφανοι για το βραβείο αυτό. Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα, αν εμείς είχαμε κρατήσει κλειστό το στόμα μας; Το "αγκάθι" είναι αιχμηρό και οξύ. Έτσι θέλουμε να είμαστε κι εμείς και να είστε χαρούμενοι που υπάρχουμε", κατέληξε.
Με τον τρόπο αυτό εξέθετε και τον υπόλοιπο- αρκούντως σοβαρό- γερμανικό Τύπο. Εξ αυτού του λόγου, το (πλέον σοβαρό) περιοδικό Spiegel αφιέρωσε εξώφυλλο του (με ρεπορτάζ) με αποκαλύψεις για τις τακτικές της Bild.
Ο τίτλος του Spiegel ήταν "Bild: Οι εμπρηστές". Εντός του ρεπορτάζ το περιοδικό εξαπέλυε επίθεση στην εφημερίδα, καταλογίζοντας της, με αφορμή τη στάση της έναντι της Ελλάδας, ότι "κατρακυλά στο ρόλο ενός δεξιού-λαϊκιστικού κόμματος, το οποίο λείπει από τη γερμανική πολιτική κουλτούρα".


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ιστορία θα έπρεπε να διδάσκει


Παρακολουθούμε – μάλλον χωρίς να συνειδητοποιούμε την επικίνδυνη σημασία της – τη γερμανική προσπάθεια για την αναθεώρηση των Συνθηκών που συνθέτουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Θα δείχναμε όλοι μας μεγαλύτερη προσοχή αν βλέπαμε τις Συνθήκες της Ε.Ε. ως την πολιτική αρχιτεκτονική της (αν)οικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ενδιαφέρον μας – και η ανησυχία μας – θα έπρεπε να είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν είχαμε κατά νου ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος προέκυψε ως αποτέλεσμα των Συνθηκών (σκληροί όροι συνθηκολόγησης) που επιβλήθηκαν στην ηττημένη Γερμανία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σήμερα η κυρίαρχη στο οικονομικό επίπεδο Γερμανία θεωρεί πως έφτασε η ώρα να ξαναγράψει (αναθεωρήσει) κατά το συμφέρον της τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και να επιβάλει τον πολιτικό της έλεγχο σε όλη την Ευρώπη. Το Βερολίνο, αν και δεν θα έπρεπε, ξεχνά ότι σπανίως τέτοιας έκτασης αναθεωρήσεις Συνθηκών γίνεται απλώς με μελάνι....

Η Γερμανική Ευρώπη
Το Βερολίνο, αξιοποιώντας την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, σπεύδει να επιβάλει την (πολιτική) ηγεμονία του. Η αλλαγή των Συνθηκών που προωθεί μοιάζει με όρους που επιβάλλονται σε ηττημένους.
Από διπλωματικής άποψης (σύμφωνα με τον ορισμό της Βικιπαίδεια) Συνθήκη (Convention ή Treaty) χαρακτηρίζεται κάθε συμφωνία που παρέχει συγκλίνουσες βουλήσεις ή σύμπτωση δύο ή περισσοτέρων υποκειμένων (μερών) του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και το έγγραφο, στο κείμενο του οποίου διατυπώνονται αυτές.
Το Βερολίνο και ο στενός πυρήνας των Βορειοευρωπαίων, με τη Γαλλία από κοντά (χωρίς να είναι βέβαιη η μακροημέρευση του γαλλογερμανικού άξονα), έχοντας τινάξει στον αέρα τις οικονομίες της περιφέρειας, τώρα, προκειμένου να τις... διασώσουν, ζητούν ως αντάλλαγμα συνθηκολόγηση. Δηλαδή απόλυτο δημοσιονομικό και πολιτικό έλεγχο. Σαν νικητές πολέμου. Με το «έτσι θέλω» και πέρα από όσα περί αναθεώρησης προβλέπουν οι ίδιες οι Συνθήκες.
Ξεχνούν, προφανώς, οι Γερμανοί πού οδηγήθηκαν (μαζί με ολόκληρο τον κόσμο) ως συνέπεια των δυσβάσταχτων συνθηκών που τους επιβλήθηκαν από τους νικητές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου...

Τι είδους αναθεώρηση;
Κατά την ευρεία έννοια Αναθεώρηση Συνθήκης ονομάζεται κάθε τροποποίηση των διατάξεων συγκεκριμένης Συνθήκης που μπορεί να επέλθει μόνο κατόπιν κοινής συμφωνίας των κρατών που την έχουν συνομολογήσει.
Κατά τη «στενή ερμηνεία» του όρου, αναθεώρηση σημαίνει τροποποίηση των διατάξεων της συγκεκριμένης συνθήκης ή άλλων συνθηκών σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τη συγκεκριμένη συνθήκη ειδική διαδικασία. Δηλαδή διαδικασία που προβλέπει η ίδια η Συνθήκη είτε αμέσως είτε μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Το άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη νομική βάση η οποία επιτρέπει τη σύγκληση διάσκεψης των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών - μελών (Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ΔΚΔ) με στόχο την αναθεώρηση των Συνθηκών. Προβλέπει ότι κάθε κράτος μέλος, ή η Επιτροπή, μπορεί να υποβάλει στο Συμβούλιο σχέδια που να βαίνουν προς την κατεύθυνση μιας τέτοιας αναθεώρησης.
Εάν το Συμβούλιο, ύστερα από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, διατυπώσει ευνοϊκή γνώμη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου συγκαλεί τη Διάσκεψη. Στη συνέχεια η έναρξη ισχύος των τυχόν τροποποιήσεων των συνθηκών επέρχεται δύο μήνες μετά την επικύρωσή τους από όλα τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τους αντίστοιχους συνταγματικούς κανόνες τους.

Επικίνδυνη ιστορική αμνησία
Οι γερμανικές δημοκρατικές ευαισθησίες εξανεμίζονται όσο πολλαπλασιάζεται η γερμανική ισχύς και δημιουργείται, με αφορμή την κρίση χρέους, το παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία της «γερμανικής Ευρώπης». Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, περί δημοκρατικών διαδικασιών αναθεώρησης των συνθηκών με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ισότιμων μελών - μερών πάνε περίπατο.
Οι διαδικασίες της εκτροπής έχουν ήδη αρχίσει, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, στην Ελλάδα με την κυβέρνηση Παπαδήμου και την Ιταλία με την κυβέρνηση Μόντι.
Οι χώρες της περιφέρειας είναι προορισμένες να διακυβερνηθούν από γερμανικές μαριονέτες, οι οποίες θα υπογράψουν όσα το Βερολίνο σχεδιάζει και απαιτεί... Οι λαοί της περιφέρειας της γερμανικής Ευρώπης προορίζονται να πληρώσουν το υψηλό τίμημα της γερμανικής προστασίας. Πόσο διέφερε άραγε ο πολιτικός στόχος του Τρίτου Ράιχ από τη σημερινή επιδίωξη του Βερολίνου;
Η γερμανική ελίτ επανακάμπτει στο προσκήνιο της ιστορίας ξεχνώντας ένα οδυνηρό ιστορικό μάθημα, στο οποίο η ίδια υποβλήθηκε με την ήττα της στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την ακρίβεια το Βερολίνο φαίνεται να ξεχνά ποιες ήταν οι συνέπειες των σκληρών όρων υποταγής που του επιβλήθηκαν το 1919.
Αξίζει να θυμηθούμε συνοπτικά τι έγινε πριν σχεδόν 100 χρόνια, καθώς η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται. Η συνθήκη ειρήνης που υπογράφτηκε από την ηττημένη στον πόλεμο Γερμανία ήταν ηΣυνθήκη των Βερσαλλιών την 28η Ιουνίου του 1919. Υπογράφτηκε μεταξύ των Συμμάχων και της Γερμανίας.
Σύμφωνα με αυτή, η Γερμανία υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις 226 δισ. χρυσών μάρκων για τις καταστροφές που προκάλεσε στη διάρκεια του πολέμου, να μειώσει τον στρατό της σε 100.000 άνδρεςκαι τον στόλο της σε δυναμικό 108.000 τόνων.
Υποχρεώθηκε επίσης σε μεγάλες εδαφικές παραχωρήσεις: έχασε περίπου 75.000 τ.χλμ. του εδάφους της, με πληθυσμό 7.000.000 κατ. (το μεγαλύτερο μέρος παραχωρήθηκε στην Πολωνία και τη Γαλλία) και όλες τις αποικίες της, από τις οποίες τη μερίδα του λέοντος (73% του εδάφους και 47% του πληθυσμού) πήρε η Αγγλία.
Οι υπόλοιποι όροι της συνθήκης αφορούσαν τη διεθνοποίηση των ποταμών της Γερμανίας, τηναποστρατικοποίηση της περιοχής της Ρηνανίας για 15 χρόνια, τη δήμευση των κάθε είδους γερμανικών αξιών στο εξωτερικό, την παράδοση του 90% του γερμανικού εμπορικού στόλου στους Συμμάχους σε αντάλλαγμα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα συμμαχικά εμπορικά πλοία στη διάρκεια του πολέμου. Επιπλέον η Γερμανία περιορίστηκε αυστηρά τόσο σε θέματα διεθνούς εμπορίου όσο και σε στρατιωτικές δυνάμεις και οργάνωση.

Η νέα «νέα τάξη»
Το ολοκαύτωμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν το αποτέλεσμα της ναζιστικής προσπάθειαςαναθεώρησης των Συνθηκών του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε στη Γερμανία τη διχοτόμησή της και στον κόσμο μια ψυχροπολεμική αρχιτεκτονική και την ισορροπία του (πυρηνικού) τρόμου.
Για μεγάλο διάστημα αυτής της περιόδου η Δυτική Γερμανία υπήρξε αμερικανικό προτεκτοράτο και προκεχωρημένο φυλάκιο στον «πόλεμο» της Δύσης κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία βοηθήθηκε να ανοικοδομηθεί και να ανακάμψει οικονομικά. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η επανένωση της Γερμανίας σηματοδότησαν την επανέναρξη της προσπάθειας του Βερολίνου για κυριαρχία.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία δύο μεγάλες ηπειρωτικές ευρωπαϊκές χώρες,Γερμανία και Ρωσία (ήδη στρατηγικοί εταίροι, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας), οι οποίες σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές ηττήθηκαν από τις ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Ψυχρό Πόλεμο αντίστοιχα, επανακάμπτουν στο προσκήνιο και είναι έτοιμες να αμφισβητήσουν την τάξη που επέβαλαν οι νικητές.
Η οικονομική κρίση που χτυπά τις ΗΠΑ – αν και δεν περιορίζει τις στρατιωτικές δυνατότητες της αμερικανικής υπερδύναμης – δημιουργεί σε Βερολίνο και Μόσχα μεγάλους πειρασμούς για επανασχεδιασμό του ευρωπαϊκού χάρτη. Πού θα οδηγήσουν αυτές οι αναθεωρητικές τάσεις; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Η ανάγνωση της Ιστορίας, ωστόσο, μόνο σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις και σκέψεις οδηγεί...


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...