Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Μια… νεράιδα που την έλεγαν Μουρίνιο !


Όσο και αν η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να πιστεύουμε στα παραμύθια, υπάρχουν ιστορίες που μας κάνουν να πιστέψουμε πως ακόμη κυκλοφορούν καλές… νεράιδες.

Ο Αμπέλ Ροντρίγκεζ είναι ένας 41χρονος από το Μεξικό που εργάζεται στο συνεργείο καθαρισμού στο μετρό του Λος Αντζελες. Υπο άλλες συνθήκες η ζωή του δεν θα είχε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να αποτελέσει αντικείμενο ανάγνωσης. Αν όμως κάποιος μάθαινε ότι ο συγκεκριμένος άνδρας βρέθηκε από το Λος Αντζελες στο Ολντ Τράφορντ, έχοντας προηγουμένως περάσει από το Σαντιάγκο Μπερναμπέου, όπου παρακολούθήσε το el clasico, τότε η ιστορία του σίγουρα θα άρχιζε να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 

Η συνάντηση με τη δική του καλή… νεράιδα έγινε πριν από τρία χρόνια στις εγκαταστάσεις του UCLA. Εκεί πήγαινε για δυο εβδομάδες κάθε καλοκαίρι προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στη Ρεάλ που τα τελευταία επτά χρόνια πηγαίνει για προετοιμασία στην Αμερική. Φρόντιζε να μαζεύει τις μπάλες, να τοποθετεί τους κώνους στην προπόνηση και γενικότερα να βοηθά με ότι χρειάζονταν οι διάφοροι προπονητές και από το 2010 και έπειτα, ο Πορτογάλος και το επιτελείο του.

Η αγάπη του Ροντρίγκεζ για το ευρωπαικό ποδόσφαιρο κρατούσε από τα παιδικά του χρόνια και πάντα ονειρευόταν να παρακολουθήσει από κοντά μια αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Γνωρίζοντας πως ο Μουρίνιο θα αποτελέσει (όπως όλα δείχνουν) παρελθόν το καλοκαίρι, σκέφτηκε πως αυτή θα ήταν η τελευταία ευκαιρία του να ταξιδέψει για παρθενική φορά στην Ευρώπη και να παρακολουθήσει το el clasico. 

Ωστόσο στο σχέδιο του υπήρχαν δυο βασικά εμπόδια. Αφενός δεν είχε κανένα στοιχείο επικοινωνίας του Μουρίνιο ή κάποιου συνεργάτη του και αφετέρου τα χρήματα που είχε μαζέψει σκόπευε να τα δαπανήσει για να πάει διακοπές με τη σύζυγο του και τις τρείς κόρες τους. 

«Ήμουν πραγματικά αναποφάσιστος στο να πάω ή όχι» δήλωσε ο Ροντρίγκεζ στο Sports Illustrated, «αλλά με ενθάρρυνε η σύζυγος μου και η μεγάλη μου κόρη οι οποίες μου είπαν ‘’ Πρέπει να πας, είναι το μεγάλο σου όνειρο’’». 

Με τις ευχές της οικογένειας του, ο Ροντρίγκεζ έφτασε στις 28 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη και πήγε απευθείας στο προπονητικό κέντρο της Ρεάλ. Με δεδομένο ότι δεν είχε τη δυνατότητα να ειδοποιήσει κάποιο μέλος του προπονητικού τιμ για την άφιξη του οι άνθρωποι της ασφάλειας δεν του επέτρεψαν την είσοδο. Χωρίς να έχει κάνει κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο και χωρίς εισιτήριο για τον αγώνα, ο 41χρονος άνδρας αποφάσισε να περιμένει έξω από το προπονητικό κέντρο. 

Την προηγούμενη νύχτα είχε χιονίσει στη Μαδρίτη και το κρύο ήταν τσουχτερό, όμως αυτό δεν απέτρεψε τον Ροντρίγκεζ να περιμένει για πέντε ώρες. «Τα δάχτυλα των ποδιών μου είχαν παγώσει, αλλά ευτυχώς η γυναίκα μου μού είχε δώσει να πάρω μαζί μου ένα χοντρό μπουφάν» τόνισε. 

Για καλή του τύχη, αποχωρώντας ο Μουρίνιο με το αυτοκίνητο του Ρουί Φαρία διέκρινε ανάμεσα στο πλήθος τον Ροντριγκεζ. «Σταμάτα, είναι ο τύπος από το Λος Αντζελες» είπε στο βοηθό του. 

«Τι κάνεις εδώ;» τον ρώτησε ο Μουρίνιο. «Ηρθα να σας δω. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ευρώπη και ήλπιζα να δω το el clasico» απάντησε ο Ροντρίγκεζ. 

«Μα δεν υπάρχουν άλλα εισιτήρια» του είπε ο Πορτογάλος. «Που μένεις;». 

«Δεν έχω κανονίσει ακόμη. Ήθελα να δω πρώτα εσάς. Αν δεν το κατάφερνα θα πήγαινα στο γήπεδο και θα προσπαθούσα να βρω εισιτήριο» απάντησε. 

Τότε σε ρόλο καλής… νεράιδας ο Μουρίνιο ανέλαβε δράση. Αρχικά φρόντισε να του κλείσει δωμάτιο στο ίδιο ξενοδοχείο που θα έμενε η αποστολή της Ρεάλ. Του πρότεινε να πάει να ξεκουραστεί και να συναντηθούν την επόμενη μέρα στο προπονητικό κέντρο. Το βράδυ πριν τον αγώνα ο Ροντρίγκεζ έφαγε μαζί με τον Μουρίνιο και τους συνεργάτες τους. 

Εξηγώντας τους την ιστορία για το πώς η οικογένεια του τον έπεισε να κάνει το ταξίδι στην Ευρώπη, ο Μουρίνιο τον διέκοψε. «Θα έρθεις μαζί μας στο Μάντσεστερ ως φροντιστής. Μας βοήθησες και θα ζήσεις ένα ακόμη μεγαλύτερο όνειρο. Θα παρακολουθήσεις από μέσα έναν αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ». Όταν ο Ροντρίγκεζ ανέφερε πως ήταν διατεθειμένος να πληρώσει για όλα αυτά, έλαβε την απάντηση από τον Πορτογάλο: «Όταν είσαι μαζί μου στην Ευρώπη, δεν πληρώνεις τίποτα!». 

Με δάκρυα χαράς ο Ροντρίγκεζ έτρεξε στο δωμάτιο του και έφερε το διαβατήριο του. Ο Μουρίνιο τράβηξε τη φωτογραφία του με την κάμερα του κινητού και την προώθησε στα στελέχη της Ρεάλ Μαδρίτης ώστε να τον συμπεριλάβουν στην αποστολή που θα ταξίδευε την επόμενη του el clasico στο Μάντσεστερ για τον επαναληπτικό αγώνα της φάσης των «16». 

Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν παραπάνω από παραμυθένιες. Στις 2 Μαρτίου είδε στο Μπερναμπέου τη Ρεάλ να νικά 2-1 τη Μπαρτσελόνα. Μετά το τέλος του αγώνα βρέθηκε στα αποδυτήρια και είχε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο καθώς και τον Ντιέγκο Μαραντόνα που επίσης βρισκόταν στο γήπεδο. 

Ως μέλος της αποστολής ο Ροντρίγκεζ ανταποκρίθηκε άψογα σε όλες τις υποχρεώσεις του. Μάλιστα οι παίκτες της Ρεάλ τον θεωρούσαν γούρικο και δεν ήταν λίγες οι φορές που πήγαν να… χαιδέψουν την κοιλιά του για καλή τύχη. 

Στις 5 Μαρτίου στο «Ολντ Τράφορντ» ο 41χρονος Μεξικανός εκπλήρωσε ένα από τα όνειρα του. 

Συγγενείς και φίλοι τον είδαν να βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα κάποια στιγμή βρέθηκε δίπλα και στον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. 

Λίγο πιο πριν, ο -συμπατριώτης του- Τσιτσαρίτο του είχε υποσχεθεί πως στο τέλος του αγώνα θα του δώσει τη φανέλα του. Ο Μουρίνιο (εν αγνοία του Ροντρίγκεζ) είχε ζητήσει από τον άσο της Γιουνάιτεντ να του κάνει αυτή τη χάρη. 

«Οι άνθρωποι αυτοί μου φέρθηκαν σαν να ήμουν μέλος της ομάδας. Αυτό είναι κάτι που θα το διηγούμαι στα εγγόνια μου» δήλωσε ο Ροντρίγκεζ ο οποίος βίωσε μια ακόμη πιο ιδιαίτερη στιγμή. 

Τελειώνοντας η αναμέτρηση, ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον εμφανώς εκνευρισμένος για την αποβολή του Νάνι δεν εμφανίστηκε στην συνέντευξη τύπου, αλλά είχε καλή διάθεση να πιει ένα ποτήρι κρασί με τον Ζοσέ Μουρίνιο. «Βγήκε από τα αποδυτήρια με ένα ποτήρι κρασί και μου είπε ‘’Πες στον Ζοσέ πως το κρασί είναι έτοιμο και να βιαστεί» ανέφερε ο Ροντρίγκεζ. 

Λίγα λεπτά αργότερα ο Τσιτσαρίτο εμφανίστηκε για να του δώσει τη φανέλα. «Πόσο καιρό δουλεύεις στη Ρεάλ Μαδρίτης» τον ρώτησε. «Η αλήθεια είναι ότι δεν εργάζομαι για αυτούς» απάντησε ο Ροντρίγκεζ και του εξήγησε όλη την ιστορία, αφήνοντας άφωνο τον συμπατριώτη του! 

Επιστρέφοντας στα αποδυτήρια της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μαρσέλο του ζήτησε αν μπορεί να ανταλλάξει τη φανέλα του με του Φαν Πέρσι. Ο Ροντρίγκεζ έφερε σε πέρας και αυτή την αποστολή αν και προηγουμένως φρόντισε να …παιδέψει τον Βραζιλιάνο λέγοντας του πως ο Ολλανδός επιθετικός της Γιουνάιτεντ είχε ήδη επιλέξει άλλον παίκτη! 

Επιστρέφοντας στο Λος Αντζελες ο Ροντρίγκεζ πέρα από τις μοναδικές αναμνήσεις είχε στις αποσκευές και τις φανέλες του Τσιτσαρίτο, του Οζιλ, του Κακά και του Εσιέν αλλά και μια μπάλα από τον αγώνα. Και έχει να διηγείται και στα εγγόνια του πια πως έζησε κάποιες μέρες βγαλμένες από τα παραμύθια! 



Της Ευης Μανου



sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

10 ανεξήγητες ανακαλύψεις


Υπάρχουν ομολογουμένως πάρα πολλά ανεξήγητα σημεία του πλανήτη, αλλά και ανακαλύψεις εφευρέσεις και ευρήματα που πυροδοτούν την ανθρώπινη φαντασία και...
«γεννούν» θεωρίες συνωμοσίας, αλλά αποτελούν και σημαντικά αινίγματα για τους ερευνητές και επιστήμονες.

Τα παρακάτω είναι μόλις μερικά από τα άλυτα μυστήρια και ορισμένα από αυτά είναι από τα λιγότερο διαφημισμένα.

H χαμένη πόλη του Ναν Μαντόλ:

Εκατό τεχνητά νησιά κατασκευάστηκαν σε κοραλλιότοπο στη Μικρονησία. Κατασκευασμένα το 200 π.Χ. Με πέτρες βάρους 250 εκατομμυρίων τόνων δημιουργούν μεγάλο πονοκέφαλο για το πως μεταφέρθηκαν ως εκεί και με ποιο τρόπο κατασκευάστηκε η πόλη.



Η μούμια του Σαν Πέδρο:

Το 1932 δύο άνδρες ξέθαψαν μια μούμια μήκους 35 εκατοστών στα βουνά του Σαν Πέδρο κι ενώ επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητά της από το μουσείο Ιστορίας έχει εξαφανιστεί



Οι μπαταρίες της Βαγδάτης:

Πρόκειται για ένα πήλινο βάζο 13 εκατοστών με ένα χάλκινο κύλινδρο που περιείχε μια μεταλλική ράβδο και χρονολογείται στο 200 π.Χ., περίπου 2.000 χρόνια προτού εμφανιστούν ξανά οι μπαταρίες



Οι μούμιες της Αιγύπτου:

Σε εννέα αιγυπτιακές μούμιες επιστήμονες ανακάλυψαν χασίσι, κόκα και φύλλα καπνού, με τα τελευταία να προέρχονται από τον «Νέο Κόσμο» ο οποίος ανακαλύφθηκε 2.000 χρόνια μετά



Χειρόγραφο Βόινιτς:

Ενα χειρόγραφο που χρονολογείται στον 15ο αιώνα έχει μπερδέψει του επιστήμονες καθώς είναι γραμμένο σε μια ακαταλαβίστικη γλώσσα και μπορεί να δείχνει σαν μια καλοστημένη φάρσα, ωστόσο, είναι ένα σύγγραμα 240 σελίδων που συνοδεύονται από σχέδια



Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων:

Ο υπολογιστής ηλικίας 2.000 ετών που χρησιμοποιούνταν για την παρακολούθηση των άστρων με τα μπρούτζινα γρανάζια του να είναι πολύ εξελιγμένα για την εποχή τους



Οι σωλήνες του Μπαϊγκογκ στην Κίνα:

Οι σωλήνες αυτές βρίσκονται μέσα σε μια σπηλιά στην Κίνα και περνούν μέσα από τα βουνά και από μια λίμνη. Το γεγονός ότι 8% του περιεχομένου τους αποτελείται από άγνωστο υλικό κάνει τους συνωμοσιολόγους να πιστεύουν ότι είναι δηιούργημα εξωγήινων.



Οι σφαιρικές πέτρες της Κόστα Ρίκα :

Ανακαλύφθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ υπάρχουν περίπου 300 από αυτές. Η μεγαλύτερη από αυτές ζυγίζει 16 τόνους και έχει διάμετρο 2,4 μέτρα, ενώ η τέλεια συμμετρία τους διχάζει τους επιστήμονες



Η σιδερένια στήλη στο Δελχί :

Ενας σιδερένιος στύλος ηλικίας 1600 ετών , εκπληκτικά ανθεκτικός στη σκουριά, προβληματίζει τους επιστήμονες για το πως κατασκευάστηκε τόσο παλιά



Ατσάλι από τη Δαμασκό :

Τα σπαθιά, μαχαίρια ή λάμες που κατασκευάζονται στη Δαμασκό είναι τόσο ανθεκτικά που διατηρούνται κοφτερά ακόμη και έπειτα από χτύπημα σε πέτρα ή μέταλλο χάρη σε μικροσκοπικούς πόρους άνθρακα, ενώ παραμένει μυστήριο το πως κατασκευάστηκαν το 800 μ.Χ.






kosmoskaipolitismos.blogspot.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για την Bugatti Veyron


H Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse ανέβασε τον πήχη της ανώτατης ταχύτητας στα ανοιχτά αυτοκίνητα ακόμα ψηλότερα.

Η Bugatti μπορεί να έχασε τον παγκόσμιο τίτλο του «Ταχύτερου Αυτοκινήτου Παραγωγής», αλλά ενέγραψε ένα νέο ρεκόρ στο albo d’ oro της Veyron. Αυτό του ταχύτερου ανοιχτού αυτοκινήτου παραγωγής στον κόσμο.

Το ρεκόρ των 408,84 km/h πέτυχε μια Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse με τον Κινέζο οδηγό αγώνων Άντονι Λιού στο τιμόνι. Το ρεκόρ έγινε στην πίστα του ομίλου Volkswagen στο Έρα-Λέσιαν, στη Γερμανία. Η ταχύτητα των 408,84 km/h μετρήθηκε και πιστοποιήθηκε από το TÜV.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σχεδόν ακατόρθωτη η πώληση του Σκορπιού


Κλείνει για τον Σκορπιό το κεφάλαιο, που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικογένεια Ωνάση; Το θρυλικό νησί, που γνώρισε στιγμές λάμψης, δόξας, αλλά και μελαγχολίας και θρήνου, ανάλογα με τα κεφάλαια της πολυτάραχης ζωής τού Αριστοτέλη Ωνάση και των μελών της οικογένειάς του, δημοσιεύματα θέλουν να περνά σε ξένα χέρια και μάλιστα, σ΄εκείνα Ρώσου δισεκατομμυριούχου.
Ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε ήδη περαιωμένη αγοραπωλησία μεταξύ συγκεκριμένου μεγιστάνα και της Αθηνάς Ωνάση. Πλην, όμως, κάτι τέτοιο -τουλάχιστον σε επίπεδο αγοράς- αμφισβητείται από την κοινωνία των Λευκαδιτών.

«Η περίπτωση της πώλησης, αν δεν είναι ακατόρθωτη, είναι πολύ δύσκολη, λόγω της διαθήκης» του Έλληνα κροίσου σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος του Μεγανησίου, Ευστάθιος Ζαβιτσάνος, συμπληρώνοντας πως η μοναδική πιθανή περίπτωση για τη διαχείριση του νησιού είναι το leasing, δηλαδή η μακροχρόνια μίσθωσή του.

«Αν ο Σκορπιός πάει στον Α ή τον Β, εμάς δεν μας πέφτει και λόγος. Μας ενδιαφέρει όμως, τι θα κάνει εδώ αυτός που θα πάρει το νησί» τονίζει ο δήμαρχος. «Ο Σκορπιός είναι ένας μύθος, σηματοδοτεί κάτι για την περιοχή» υπογραμμίζει.

Σημειώνει πάντως, ότι «δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα στην περιοχή, δεν έχει αλλάξει κάτι. Επιπλέον, καθημερινά μεταβαίνουν στο νησί τα μέλη του προσωπικού, που έχει αναλάβει τη φροντίδα όλα τα τελευταία χρόνια».

Σημειώνεται ότι η Αθηνά, το εναπομείναν μέλος της οικογένειας του Έλληνα κροίσου, επισκέφθηκε για πρώτη φορά το νησί του παππού της το 1998 κι έκτοτε βρέθηκε εκεί άλλες μία ή δύο φορές. Ουδέποτε όμως εξέφρασε, τουλάχιστον ανοικτά, την επιθυμία να «ζωντανέψει» το νησί.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι αλλάζει στις άδειες οδήγησης -Τέλος τα παράβολα και η γραφειοκρατία


Σημαντικές αλλαγές έρχονται στις άδειες οδήγησης τόσο στα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν οι υποψήφιοι οδηγοί, όσο και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα πρέπει ολοκληρώσουν για να μπορέσουν να πιάσουν τιμόνι.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει μεταξύ άλλων:

Μειώνονται τα χρηματικά ποσά για την αρχική χορήγηση από 110 ευρώ σε 90 ευρώ, για ανανέωση από 90 ευρώ σε 70 ευρώ και έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, καθώς και για τη χορήγηση

Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας από 70 ευρώ σε 40 ευρώ.

Παράλληλα για να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ορίζεται ότι η αμοιβή για την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση θα καταβάλλεται από τους πολίτες απευθείας στους γιατρούς και όχι μέσω των υπηρεσιών Μεταφορών & Επικοινωνιών, δηλαδή δεν θα πρέπει να παίρνει τα γνωστά παράβολα, αφού θα καταβάλει απευθείας το ποσό.

Θα εισαχθούν οι νέες κατηγορίες αδειών οδήγησης συμπεριλαμβανομένης και της κατηγορίας των μοτοποδηλάτων (ΑΜ).

Θα ορίζεται η ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης με διάρκεια τα δεκαπέντε έτη (μοτοσικλέτες, κατηγορία Β' οδήγησης) που θα ανανεώνονται μετά από ιατρικές εξετάσεις.

Επανέρχεται η παλαιά διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο άρθρο 94, που ίσχυε πριν την έκδοση του Ν. 3904/2010 (Α' 218), με την οποία προβλέπεται ότι αυτός που καταλαμβάνεται να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν έως δώδεκα μήνες και με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ, λόγω της σοβαρότητας της παράβασης και για λόγους διασφάλισης της οδικής ασφάλειας.

Προβλέπεται και η αφαίρεση για 30 ημέρες της κατεχόμενης άδειας οδήγησης. Με τις παραπάνω ποινές τιμωρούνται και όσοι καταλαμβάνονται να οδηγούν μοτοποδήλατο στερούμενοι της σχετικής άδειας οδήγησης.

Διπλασιάζεται, από 200 ευρώ σε 400 ευρώ, το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε επαγγελματία οδηγό όταν καταλαμβάνεται να οδηγεί αυτοκίνητο φορτηγό ή λεωφορείο χωρίς να κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας και αφαιρείται η άδεια οδήγησής του, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.

Συμπληρώνεται το άρθρο 100 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τα έγγραφα που θα πρέπει κάθε οδηγός να φέρει όταν οδηγεί οποιοδήποτε όχημα και καθορίζεται διοικητικό πρόστιμο 20 ευρώ για κάθε ένα από τα ελλείποντα δικαιολογητικά αντί του ισχύοντος προστίμου των 20 ευρώ για το σύνολό τους.

Προβλέπεται η συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Αναθεώρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο υπουργείο, η οποία αναλαμβάνει την προετοιμασία βελτίωσης και τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στο σύνολό του.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μπλόκο στη ρύθμιση δανείων των νοικοκυριών - Μόνο όσοι δεν... χρωστούν θα μπορούν να έχουν περίοδο χάριτος


- Η κυβέρνηση πιέζει την τρόικα να βρουν λύση γιατί φοβούνται τη "βόμβα" των κόκκινων δανείων

- Η τρόικα ζητά να μην είναι σταθερό το επιτόκιο της περιόδου χάριτος στο 1,5%

- Συμφωνία ΜΟΝΟ για την περίοδο χάριτος στα 4 χρόνια δηλαδή 48 δόσεις

- Το ανεξόφλητο δάνειο δεν θα πρέπειε να ξεπερνά τις 125.000 ευρώ

Tα ενήμερα δάνεια, το ύψος του επιτοκίου της περιόδου χάριτος αλλά και της αξίας των ακινήτων που θα αφορά η νέα ρύθμιση για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποτέλεσαν το αντικείμενο και της σημερινής σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που ολοκληρώθηκε.

Από τη συνάντηση προέκυψε πως η τρόικα δεν επιθυμεί στη ρύθμιση να υπάγονται όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και χρωστούν ή έχουν καθυστερημένες δόσεις στις τράπεζες, αλλά αντίθετα να υπάγονται μόνο όσοι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους στις τράπεζες. Δηλαδή, κάποιοι που έχουν ανάγκη είτε γιατί μειώθηκε ο μισθός τους είτε γιατί έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, αυτοί είναι καταδικασμένοι, σύμφωνα με τα "θέλω" της τρόικας.

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου «γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα προκειμένου να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν διότι μπορεί να μην αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης, πλην όμως η εκκρεμότητα γύρω από το θέμα επηρεάζει όχι μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά συνολικά την οικονομία μας».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες ώστε να προχωρήσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι αν και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία η κυβέρνηση πιέζει την τρόικα ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το θέμα καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των «κόκκινων δανείων» λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία μας.

Η τρόικα ζητά να μην είναι σταθερό το επιτόκιο της περιόδου χάριτος στο 1,5% όπως αρχικά πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος για τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις και συγκεκριμένα στα 4 χρόνια (48 δόσεις), στα κριτήρια για την ένταξη στις ρυθμίσεις με εκτίμηση της συνολικής περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη ( κινητής και ακίνητης περιουσίας) καθώς και στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου το οποίο θα αφορά η ρύθμιση ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο ενήμερα δάνεια για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν στο ύψος του ποσού ακίνητης και κινητής περιουσίας που θα μπορούν να έχουν όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις. Το ποσό αυτό να είναι μικρότερο των 300.000 ευρώ ενώ για το ύψος του ανεξόφλητου δανείου αυτό να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρώ, δηλαδή 5 φορές περισσότερο από το εισόδημα του δανειολήπτη.

Τέλος σημειώνεται ότι η Ελληνική πλευρά εμμένει στη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δανειοληπτών που θα ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις καθώς οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα ενώ η ανεργία ολοένα μεγεθύνεται και το ενδεχόμενο αύξησης του εισοδηματικού κριτηρίου είναι ένα ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης (εφόσον η μηνιαία δόση στην διάρκεια των 4 ετών δεν αφορά μόνο την πληρωμή τόκων αλλά και μέρος του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου).



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πλιάτσικο με τις αξονικές τομογραφίες


Στοιχεία-σοκ βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Υγείας για την αλόγιστη παραπομπή νοσηλευομένων σε αξονικές τομογραφίες. Με τεράστια ποσά επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από δαπανηρές εξετάσεις, που διενεργούνται χωρίς προφανή λόγο.

Εκτός λογικής λειτουργεί το σύστημα των εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι μισοί σχεδόν ασθενείς υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία και εκτίθενται σε επικίνδυνη ακτινοβολία, την οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει. Η ιατρική εντολή «κάνε μία αξονική», που δίνεται χωρίς περίσκεψη, απορρυθμίζει κυριολεκτικά ανθρώπους και σύστημα:

Τεράστιες ποσότητες αναλώσιμων. Εργατοώρες. Ταλαιπωρία και προϋποθέσεις...πλάγιων διαδρομών, μεταξύ γιατρών και διαγνωστικών. Το σύστημα πέφτει κυριολεκτικά στο κεφάλι της χώρας, με το φαύλο επιχείρημα «σώζουμε την υγεία των Ελλήνων»...

Τα στοιχεία των αξονικών τομογραφιών που έγιναν το 2012 σε 47 δημόσια νοσοκομεία είναι αποκαλυπτικά.

Νοσηλευτικά ιδρύματα με μικρή σχετικά δυναμικότητα υποβάλλουν πάνω από το 40% των ασθενών τους σε αξονική, όταν νοσοκομεία αιχμής εμφανίζουν ποσοστά από 20% έως 30%.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...