Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ριζικές αλλαγές στα ΑΕΙ


Νέος τρόπος εκλογής των πρυτάνεων σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο

Θεσμοθέτηση Συμβουλίου για κάθε ΑΕΙ στο οποίο θα μετέχουν διδάσκοντες, εξωπανεπιστημιακοί και εκπρόσωπος των φοιτητών, επιλογή πρύτανη με δημόσια προκήρυξη, νέο σύστημα εισαγωγής των αποφοίτων λυκείων σε Σχολή και όχι σε Τμήμα, αξιολόγηση του ΑΕΙ κάθε πέντε χρόνια, κατάργηση των Ειδικών Λογαριασμών Ερευνας και ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με αρμοδιότητα την αξιοποίηση της περιουσίας του ΑΕΙ. Πρόκειται για ορισμένες από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με στόχο η τελματωμένη ανώτατη εκπαίδευση να αλλάξει σελίδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το ν/σ έχει λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού και αναμένεται να παρουσιαστεί μετά την ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου. Η βασική φιλοσοφία του ν/σ διατηρεί τη λογική του κειμένου διαβούλευσης που έχει παρουσιάσει το υπουργείο στα ΑΕΙ. Με το ν/σ προωθείται ριζική αλλαγή στον τρόπο διοίκησής τους, καθώς θεσμοθετείται το Συμβούλιο του Ιδρύματος, ένας θεσμός που έχει δοκιμαστεί στα πανεπιστήμια χωρών της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, περιορίζεται ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων στην εκλογή των οργάνων διοίκησης κάθε ΑΕΙ. 

Οι βασικές διατάξεις του ν/σ, οι οποίες κατά τη φάση του διαλόγου προκάλεσαν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το ν/σ θα εφαρμοσθεί στα πανεπιστήμια και κατ’ αντιστοιχία στα ΤΕΙ.

- Σε κάθε ίδρυμα θα θεσμοθετηθεί Συμβούλιο Ιδρύματος, με εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες.

- Θα αποτελείται από 9 ή 11 ή 13 ή 15 μέλη ανάλογα με το μέγεθος του ΑΕΙ. Σε αυτό θα μετέχουν μόνο καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές του ιδρύματος, που θα εκλέγονται από όλα τα μέλη ΔΕΠ.

- Στο Συμβούλιο θα μετέχει εκπρόσωπος των φοιτητών, ο οποίος θα εκλέγεται από τον φοιτητικό σύλλογο της σχολής.

- Καθηγητές και φοιτητές θα έχουν την πλειοψηφία στο Συμβούλιο, και θα επιλέγουν τα εξωτερικά του μέλη - άτομα που θα έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο.

- Για τη θέση του πρύτανη θα γίνεται δημόσια προκήρυξη και η τελική επιλογή θα γίνεται (με ψηφοφορία) από το Συμβούλιο Ιδρύματος. Επίσης, το Συμβούλιο θα επιλέγει τον αντιπρύτανη, που θα είναι απαραιτήτως καθηγητής στο ίδρυμα.

- Η καθημερινή διοίκηση θα ασκείται από τον πρύτανη. Οι ακαδημαϊκές υποθέσεις παραμένουν αρμοδιότητα πρύτανη και συγκλήτου.

- Σε κάθε ΑΕΙ θα δημιουργηθεί ένα ΝΠΙΔ, με αρμοδιότητα τη διαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος και των αναπτυξιακών και ερευνητικών προγραμμάτων.

- Το ΝΠΙΔ θα υπάγεται στο Συμβούλιο, ενώ θα καταργηθούν οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ). Οι ΕΛΚΕ είναι η υπηρεσία που διαχειρίζεται τα κονδύλια κάθε ΑΕΙ από τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα και, ουσιαστικά, αποτελούν την κινητήρια δύναμη κάθε ΑΕΙ.

- Κάθε πέντε χρόνια θα γίνεται η αξιολόγηση του ΑΕΙ που θα συνδεθεί με συγκεκριμένους δείκτες, ενώ θα μετέχουν και οι φοιτητές μέσω ερωτηματολογίων.

- Η χρηματοδότηση θα συνδεθεί με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, καθώς οι προγραμματικές συμφωνίες ΑΕΙ - υπουργείου θα συνδέονται με συμφωνημένα κριτήρια, που έχουν σχέση και με την αποδοτικότητα των ΑΕΙ.

Εισαγωγή σε σχολές


Στο νομοσχέδιο, επίσης, επιβεβαιώνεται η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των αποφοίτων λυκείων στα ΑΕΙ. Πλέον θα εισάγονται σε σχολές, καθώς τα ιδρύματα θα οργανώνονται σε σχολές. Μετά το πρώτο έτος οι εισακτέοι θα ακολουθούν τις διαφορετικές κατευθύνσεις-πρόγραμμα σπουδών κάθε σχολής. Για την εισαγωγή θα μετρούν και οι επιδόσεις των τάξεων, ενώ τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μειώνονται από έξι σε τέσσερα. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πρώτη φορά στους υποψηφίους της σχολικής χρονιάς 2013-2014.

Η αλλαγή του συστήματος εισαγωγής συνδέεται και με την αλλαγή της δομής του ΑΕΙ, όπου το βάρος θα δίνεται στη σχολή. Ταυτόχρονα, κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις σχολές. Η διάταξη αυτή συνδέεται και με τα κριτήρια για τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η συζήτηση για τον οποίο θα αρχίσει με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Επίσης, με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η κάρτα φοιτητή, που θα του δίνει πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες, νέο σύστημα φοιτητικών υποτροφιών και δανείων. Εκτός αυτού, θα οργανωθούν κέντρα αριστείας, ενθαρρύνεται η ίδρυση από ελληνικά ΑΕΙ παραρτημάτων σε άλλες χώρες, διευρύνεται ο θεσμός των επισκεπτών καθηγητών, δίνεται η δυνατότητα να χορηγούνται έδρες σε κάθε ΑΕΙ. Ο νέος νόμος-πλαίσιο, αφού ψηφιστεί στη Βουλή, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2011-2012.
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ελλάδα των βρυκολάκων !


Η Ελλάδα είναι γεμάτη από θρύλους και παραδόσεις που μιλούν για την παρουσία των βρικολάκων σε νησιά και πόλεις. Γραπτές αλλά και προφορικές πηγές σκιαγραφούν νεκροζώντανες οντότητες που ξυπνούν τις νύχτες και αναζητούν την τροφή τους. Οσμίζονται τον ανθρώπινο φόβο και διψούν για αίμα. Σύμφωνα με τις ελληνικές πεποιθήσεις στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
-αυτοί που είχαν γεννηθεί ή η σύλληψη τους πραγματοποιήθηκε ιερή μέρα
-αυτοί που είχαν αφοριστεί από την Εκκλησία
-αιρετικοί , αποστάτες , άπιστοι
-επαγγελματίες μάγοι ή όσοι ασχολούνταν εν ζωή με τέτοιου είδους ζητήματα
-αυτοί που υπήρξαν θύματα των βαμπίρ
-όσοι δεν ενταφιάζονταν
-όσοι κατανάλωναν αρνί , το οποίο είχε δολοφονήσει λύκος
-αβάπτιστα έμβρυα.
Βρυκόλακες σε όλη την Ελλάδα!
Υπάρχουν περιοχές που οι μύθοι λένε ότι εκεί κατοικούσαν οι μορφές αυτές που σκορπούσαν τον τρόμο στους θνητούς. Έρημα ή πυκνοκατοικημένα μέρη είναι γεμάτα από ιστορίες κάθε είδους που βασίζονται σε αρχαίες μαρτυρίες. Το σπίτι του Καλύμνιου Βρυκόλακα εντοπίζεται στην βραχονησίδα Νεκροθήκες , η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιούταν ως νεκροταφείο . Μάλιστα οι νησιώτες θεωρούσαν πως όταν έδυε ο ήλιος, ξεμυτούσε από το κρησφύγετο του και περιφερόταν από εδώ και από εκεί.
Απέναντι από το λιμάνι της κοσμικής Μυκόνου στη Νησίδα Εκάτη, στην Βόρεια Εύβοια στον ύφαλο Παναγιά, στη Νησίδα Καμένη στη Σαντορίνη, στο Ιόνιο Πέλαγος στο Νησί Τάφος κοντά στη Κεφαλονιά, στις Βόρειες Σποράδες στα Δαιμονονήσια, στη Σκύρο στα Βρικολακόνησα, στα Χανιά στη βραχονησίδα Καλαθά, στη Χίο στη Νησίδα Βενετικό, στη Δαιμονόπετρα της Ικαρίας, κατοικούσαν και κατέστρωναν τα σχέδια τους προς αναζήτηση βρώσης κυρίως τις βραδιές εκείνες που το φεγγάρι ήταν απών.

Οι βρικόλακες της Μυκόνου!

Η Μύκονος, σύμφωνα με το θρύλο, φιλοξενεί τον 18 αιώνα έναν τρομερό πειρατή . Όταν οι κάτοικοι βρίσκουν το πτώμα του να κείτεται σε ένα χωράφι, πραγματοποιούν τη ταφή του, ώστε να αναπαυθεί εν ειρήνη. Αμέσως μετά την κηδεία του εκείνος κάνει την εμφάνισή του σε διάφορα μέρη και προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Μεταμορφώνεται σε Βουρβούλακα, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν.
Οργανώνονται λιτανείες με αποκορύφωμα να τον ξεθάψουν, να του ξεριζώσουν την καρδιά και να την πετάξουν στην περιοχή Καρδιοκαύτης.Ο δαίμονας δεν εξοντώνεται και επιστρέφει στο τόπο του εγκλήματος αναζητώντας λύτρωση. Ο μόνος τρόπος που εξασφαλίζει την ηρεμία είναι ο αποκεφαλισμός του με τούρκικο σπαθί .
Στην Εύβοια και τις Σποράδες
Γύρω στα 1700 στην Εύβοια, οι βρικόλακες ή ζούλακες θεωρούνται από τους κατοίκους υπεύθυνοι για μία επιδημία που σκορπάει το θάνατο! Όλα τα κουφάρια των νεκρών καίγονται με πυρωμένο σίδερο γιατί έτσι πιστεύουν πως θα σταματήσει η δράση των βρικολάκων.
Στην Αλόννησο οι λαϊκές δοξασίες λένε για "μαύρες σκιές" που καταλαμβάνουν το νησί και γραπώνουν από το λαιμό τα ανυποψίαστα θύματα. Στη Σκόπελο συστήνονται ως σκελετοί και στη Σαμοθράκη ως " οι αόρατοι με το πύρινο σώμα".
Στο Σαρωνικό, τη Χίο και τον Υμηττό
Στα νησιά του Σαρωνικού γίνεται λόγος για δύσμορφες παρουσίες με καμπούρα και πίνουν από το τρόπαιο της νίκης το αίμα. Στη Χίο ξεχωρίζουν για τα λευκά τους σάβανα ενώ στην Τήνο οι βρικόλακες χρησιμοποιώντας τις υπερφυσικές δυνάμεις τους κατατροπώνουν σάρκες. Διάσημος για την έντονη δραστηριότητα του είναι ο βρικόλακας του Υμηττού. Πρησμένος και άσχημος δραπετεύει από τη σπηλιά του και προσπαθεί να εγκατασταθεί στα σπίτια της Αττικής.
Πώς αντιμετωπίζονται οι βρυκόλακες ανά την Ελλάδα
Σύμβολα χαράσσονται με καπνό από κερί ή μέλι ή κόκκινη μπογιά στις πόρτες και στα παράθυρα. Σταυροί από καλάμια ή δίχτυ από κόκκινη κλωστή τοποθετούνται σε τοίχους. Ράντισμα του νεκρού καθώς και του μνήματος με αγιασμένο ύδωρ διώχνουν μακριά το άρρωστο πνεύμα και αποτρέπουν την μετάλλαξη.
Στην Αμοργό απαγορεύεται δια ροπάλου η ύπαρξη ενός ποτηριού που εμπεριέχει νερό δίπλα στο κρεβάτι γιατί η παράδοση λέει πως "ο ντουσμάνης" τρώει και πίνει ότι βρει, εκτός από κρασί! Στη Μυτιλήνη δεν σφυρίζουν ποτέ τα μεσάνυχτα για να μην προκαλέσουν τους βρυκόλακες.
Στη Κρήτη ο Καταχανάς παίρνει ανθρώπινη μορφή και συμμετέχει στις εκδηλώσεις των χωριών. Δείχνουν την συμπάθεια τους στο πρόσωπο του τσαγκάρη και υπό την ιδιότητα αυτή απειλούν την περιοχή. Έτσι λοιπόν όπλα για την καταπολέμηση τους θεωρείτο το αλμυρό νερό, ξύλο συκιάς, καρφιά σε φέρετρο, σκόρδα, κρεμμύδια, λάδι, ξύδι, βραστό νερό και φυσικά σταυροί.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Τσακ Νόρις διαβάζει… Τσακ Νόρις ! (VIDEO)



Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε την μόδα με τις πλακίτσες για τον Τσακ Νόρις...
χωρίς όμως οι περισσότεροι να γνωρίζουν το πως ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία.
Όλα ξεκίνησαν από μια «πλάκα» κάποιον φίλων που δημοσιοποίησαν πριν κάτι χρόνια -το 2003 περίπου - τα λεγόμενα και πολύ γνωστά σε όλους μας πλέον, «Chuck Norris facts», τα οποία δεν είναι τίποτα παραπάνω από στιχάκια τα οποία έχουν σαν μοναδικό εμπνευστή και πρωταγωνιστή τον γνωστό αμερικάνο ηθοποιό.

Αυτά τα αστεία με τον καιρό ξεπέρασε τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και πλέον έχουν κατακτήσει τον κόσμο «μαζί με την Ελλάδα», προσαρμόζοντας τις πλάκες πάνω και σε «τοπικά» ζητήματα τις εκάστοτε λαϊκής παράδοσης και επικαιρότητας.
Πχ: «Ο Τσακ Νόρις ξέρει που υπάρχουν τα λεφτά. O Τσακ Νόρις αποφασίζει ποια μέρα πέφτει η Τσικνοπέμπτη, κτλ».

Τι λέει όμως ο «ήρωας» μας για όλη αυτή την διακωμώδωση του προς το πρόσωπό του;
Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε πως όχι μόνο το διασκεδάζει διαβάζοντάς τα, αλλά έχει επιλέξει και τα αγαπημένα του.





http://24wro.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το παγκόσμιο χρέος οδηγεί στο παγκόσμιο νόμισμα ;

Στους υψηλούς τραπεζικούς κύκλους και σε ελάχιστους υψηλά...
ιστάμενους πολιτικούς διεθνώς είναι ήδη γνωστό και προδιαγεγραμμένο πού οδηγεί η παγκόσμια «φούσκα» χρέους, που άρχισε να...
διογκώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν οι Αμερικανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το νομισματικό σύστημα του Μπρέτον Γουντς, για να έχουν την ελευθερία να τυπώνουν δολάρια σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Η «φούσκα» του χρέους που άρχισε από τότε να διογκώνεται ήταν γνωστό στους διαχειριστές του συστήματος ότι σε μερικές δεκαετίες δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να μεγαλώνει και θα ήταν υποχρεωτική η μετάβαση στο επόμενο στάδιο: την αντικατάσταση των σημαντικότερων διεθνών νομισμάτων, που θα έχαναν μοιραία την αξία τους από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία νέου χρήματος χωρίς αντίκρισμα, από ένα κοινό νόμισμα!
 

Το σχέδιο αυτό είχε περιγράψει από το 1988 σε πρωτοσέλιδο άρθρο του ο “Economist”: ήταν το λεγόμενο «σχέδιο Φοίνιξ». «Φοίνιξ» ήταν η κωδική ονομασία του νέου παγκόσμιου νομίσματος, επειδή ακριβώς η γέννησή του από τις στάχτες του παλαιού νομισματικού συστήματος θα θύμιζε την αναγέννηση του αρχαίου Φοίνικα από τις στάχτες του. Το νέο νόμισμα θα γεννιόταν το 2018, σύμφωνα με την «προφητεία» του Economist, από τον «γάμο» του δολαρίου, των ευρωπαϊκών νομισμάτων και του γιεν και, ίσως, ορισμένων φτωχότερων χωρών. «Η παγκόσμια προσφορά φοίνικα (σ.σ.: χρήματος) θα ρυθμιζόταν από μια νέα κεντρική τράπεζα, που θα αποτελούσε πιθανότατα τη μετεξέλιξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
 

Αυτό που ξεχνούσε το περιοδικό να αναφέρει ήταν η πολιτική παράμετρος αυτού του μεγάλου νομισματικού παιχνιδιού: για να υπάρξει μία παγκόσμια κεντρική τράπεζα, που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του ΔΝΤ, χρειάζεται και κάποια μορφή παγκόσμιας διακυβέρνησης, που δεν θα έχει σοβαρούς δημοκρατικούς περιορισμούς (η έννοια των παγκόσμιων εκλογών δεν έχει εφευρεθεί ακόμα) και θα αντλεί την ισχύ της από τις χώρες που κυριαρχούν και στη μετοχική σύνθεση του ΔΝΤ, δηλαδή τις προηγμένες βιομηχανικές χώρες της Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ.
 


24wro.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η "πειραματική συμβίωση" Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων




Έξι νέοι, ένα σπίτι, πέντε ημέρες... ένα νησί. Η ιστορία της "πειραματικής συμβίωσης" τριών Ελληνοκυπρίων και τριών Τουρκοκυπρίων στο ντοκιμαντέρ "Το νησί που μοιραζόμαστε" της Δανάης Στυλιανού

Η ιδέα της Δανάης Στυλιανού για την πειραματική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μετουσιώθηκε στο ντοκιμαντέρ που δημιούργησε η ίδια με τίτλο "Το νησί που μοιραζόμαστε".
Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τρεις Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους νέους να ζουν στο ίδιο σπίτι για πέντε μέρες και να ταξιδεύουν μαζί βόρεια και νότια της διαχωριστικής γραμμής, η οποία μοιράζει στα δύο την πατρίδα τους.
Οι έξι νέοι υποστηρίζουν διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας, μοιράζονται ιστορίες του παρελθόντος και μαζί οραματίζονται το μέλλον.
Στο ντοκιμαντέρ, διάρκειας 100 λεπτών, ακούγονται μουσικές Κυπρίων καλλιτεχνών και από τις δύο κοινότητες του νησιού.
Μέσα στο ντοκιμαντέρ, όπως σημειώνει σε σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", τίθενται ζητήματα, όπως ο ρόλος της Τουρκίας στην Κύπρο και η επίδρασή της στην κάθε κοινότητα ξεχωριστά.
Επίσης τίθεται το πώς βλέπουν οι Ελληνοκύπριοι την κατοχή και την έλλειψη ασφάλειας στο νησί, πώς αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι την καταπίεση από την Τουρκία και την απομόνωσή τους από τον κόσμο, ο εποικισμός, το δηλητήριο του εθνικισμού και πώς αυτό σπείρει τη διχόνοια και χωρίζει τους ανθρώπους, η διαφορετικότητα των δυο θρησκειών και η σημασία της Ιστορίας, που έχει διδαχθεί εντελώς διαφορετικά στις δύο κοινότητες.
"Πρόκειται για μια αληθινή ταινία, χωρίς σενάριο, στην οποία πρωταγωνιστούν έξι Κύπριοι νέοι. Κανένας από αυτούς δεν είναι ηθοποιός. Ο κινηματογραφικός φακός τους ακολουθεί και καταγράφει αντιδράσεις, διαλόγους και συναισθήματα από την πρώτη τους γνωριμία, μέχρι την τελευταία μέρα του ταξιδιού τους, ενώ εκείνοι διασχίζουν τη μοιρασμένη τους πατρίδα", σημειώνει η Δανάη Στυλιανού στην εφημερίδα.
Για το ντοκιμαντέρ προσεγγίστηκαν συνολικά 150 άτομα, ηλικίας 20 έως 30 ετών και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου.
Η τελική επιλογή έγινε με τη βοήθεια του ψυχολόγου - κοινωνικού ερευνητή Αλέξανδρου Λόρδου και της κοινωνιολόγου Ραχμέ Βεζίρογλου.
Σύμφωνα με τη Δανάη Στυλιανού, δόθηκε βάρος στο να διατηρηθεί η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων μακριά από κόμματα και πολιτικές οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να συμπεριληφθούν νεαρά άτομα με πολιτική άποψη, χωρίς, όμως, να είναι κομματικοποιημένα.
Προσπαθήσαμε τα άτομα αυτά να μην είναι εξοικειωμένα με δικοινοτικές δραστηριότητες, εξηγεί η σκηνοθέτης, ώστε να αντανακλούν το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής νεολαίας και στις δύο κοινότητες.
Σημειώνει μάλιστα πως επελέγησαν ορισμένα άτομα που δεν είχαν στο παρελθόν διασχίσει τη διαχωριστική γραμμή, "σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε την εμπειρία και τα συναισθήματά τους, όταν αυτό θα συνέβαινε για πρώτη φορά μπροστά στον φακό και ιδιαίτερα στην περίπτωση που τους συνόδευαν άτομα από την άλλη κοινότητα".  
Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συνταξιούχος εκπαιδευτικός αντικατέστησε την Πολιτεία και προσέφερε αλεξίσφαιρα




Η “δασκάλα με τη χρυσή καρδιά”, όπως την αποκαλούν, Παναγιώτα Σταμπουλή...
τιμήθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, για την προσφορά της στο Σώμα και τη δωρεά 17 αλεξίσφαιρων γιλέκων στους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ.


Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός βραβεύτηκε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (03/06) στην Ποτίδαια Χαλκιδικής, από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής.

Για την κ. Σταμπουλή δεν ήταν η πρώτη φορά που προχώρησε σε μια τόσο σημαντική δωρεά. Πριν από μερικούς μήνες δώρισε ένα όχημα για την κάλυψη των αναγκών της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, στο παρελθόν, είχε δωρίσει ένα όχημα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κασσάνδρας και εξοπλισμό για τους πυροσβέστες, καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Β. Ελλάδας και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής της Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Παπουτσής, εξήρε το ήθος της δωρήτριας και της απένειμε τιμητική πλακέτα με το έμβλημα του Σώματος, ως ένδειξη των ευχαριστιών για τη συνολική προσφορά της.

Πηγή  24ωρο: 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι λέει η συμφωνία για ΦΠΑ, αφορολόγητο, απολύσεις στο Δημόσιο


Τα «ακανθώδη» ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αφορούσαν στη φορολογική πολιτική (ύψος αφορολόγητου), τις καταργήσεις φορέων και τις συνεπακόλουθες απολύσεις υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη λειτουργία του ανεξάρτητου οργανισμού για τις αποκρατικοποιήσεις και την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων.
Ανοιξε την πόρτα για την εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ χθες η τρόικα, θέτοντας παράλληλα σκληρούς όρους για τη λήψη πρόσθετων μέτρων αλλά και τη στενή παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων από την ίδια με μόνιμα κλιμάκια.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, γίνεται λόγος για «συμφωνία επί μιας δέσμης μέτρων» και οριοθετείται η διάθεση της επόμενης δόσης «πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου», αφού βεβαίως ληφθεί έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και το Γιουρογκρούπ. Ως προς τους όρους, αυτοί αφορούν κατά κύριο λόγο στα πρόσθετα μέτρα για το τρέχον έτος, τα οποία ανέρχονται στα 6,4 δισ. ευρώ και γίνεται αναφορά σε δέσμευση της κυβέρνησης για:
  • σημαντική μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα,
  • αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημόσιων φορέων,
  • εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων,
  • μείωση των φοροαπαλλαγών και
  • αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.
Για τις αποκρατικοποιήσεις στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα «επιταχυνθεί αισθητά» το πρόγραμμα και πως θα συσταθεί ανεξάρτητος φορέας με «επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση».
Οι ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζονται «υγιείς» και γνωστοποιείται πως θα δημιουργηθούν τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία σε μόνιμη βάση θα συνδράμουν αλλά και θα παρακολουθούν την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και αυτό γιατί επείγει η επίσπευσή τους.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών χθες το μεσημέρι γνωστοποιήθηκε πως οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν «θετικά», ενώ παράγοντες του υπουργείου δήλωναν ικανοποιημένοι από τη διατύπωση του κειμένου της τρόικας.
Παράλληλα πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ότι με συγκεκριμένες αποφάσεις μπορεί να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να πετύχει τον στόχο, που είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.
Πιο αναλυτικά το τελευταίο 48ωρο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν εξαντλητικές λόγω και των ενστάσεων που θέτονταν εκατέρωθεν για σημαντικά θέματα.
Τα «ακανθώδη» ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αφορούσαν στη φορολογική πολιτική (ύψος αφορολόγητου), τις καταργήσεις φορέων και τις συνεπακόλουθες απολύσεις υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη λειτουργία του ανεξάρτητου οργανισμού για τις αποκρατικοποιήσεις και την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Κοινός τόπος και των δύο πλευρών τελικά βρέθηκε κυρίως στο ότι και οι δύο πλευρές, η καθεμία για τους δικούς της λόγους, επιθυμούσε να κλείσει συμφωνία.
Συστάσεις
Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, η τρόικα στο κείμενό της μιλά για την ανάγκη να εφαρμοστεί το πρόγραμμα με αυστηρότητα.
Αναγνωρίζει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο πρόγραμμα, αλλά κρίνει ως αναγκαία την αναζωογόνηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα.
Από εδώ και στο εξής θα υπάρξει τεχνική υποστήριξη του κυβερνητικού έργου τόσο για τις αποκρατικοποιήσεις και την επίτευξη του στόχου για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 όσο και για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Για τα διαρθρωτικά σημειώνεται χαρακτηριστικά πως, για «να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν», θα υπάρξει και τεχνική συνδρομή από το ΔΝΤ και την Ε.Ε αλλά και η δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης.
ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
«Ανοιχτό» παραμένει το θέμα των εγγυήσεων για την εξασφάλιση πρόσθετου δανεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία πιέζουν ώστε η Ελλάδα να θέσει ως... ενέχυρο δημόσια περιουσία, προκειμένου να συναινέσουν για νέα χρηματοδότηση. Η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν έκανε δεκτό αυτό τον όρο και κατά πληροφορίες η τρόικα δεν επέμεινε για την εφαρμογή του, καθώς δεν υπάρχει καθολική απαίτηση των Ευρωπαίων εταίρων.

imerisia.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χάος στις συγκοινωνίες από Δευτέρα


Σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 16:00 το απόγευμα, μετέτρεψαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για την προσεχή Δευτέρα, 6 Ιουνίου, προκειμένου - όπως αναφέρουν - να εξυπηρετήσουν όσους θέλουν να μεταβούν το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.
Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι τα νέα μέτρα που έρχονται κατ' επιταγή της τρόικας "δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους και για το λόγο αυτό ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους αγανακτισμένους συμπολίτες μας".
Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα, το τμήμα Ταύρος - Μοναστηράκι του ΗΣΑΠ θα παραμείνει εκτός λειτουργίας από τις 21: 00 έως τη λήξη των δρομολογίων, λόγω έργων αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής.
Να σημειωθεί ότι από το Σάββατο 28 Μαΐου, έως και τις 6 Ιουνίου,  η κυκλοφορία των συρμών από το Μοναστηράκι έως τα Άνω Πατήσια δεν πραγματοποιείται.
Ο ΗΣΑΠ ανακοίνωσε ότι η εξυπηρέτηση των επιβατών, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα γίνεται στο τμήμα Μοναστηράκι - Αττική με τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό και στο τμήμα Αττική - Άνω Πατήσια με τη λεωφορειακή γραμμή Χ8.
Επίσης, από την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 θα λειτουργήσουν οι σταθμοί Ομόνοια και Βικτώρια.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

22η επέτειος της Τιενανμέν


Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα ότι από τον Φεβρουάριο, οπότε έγιναν εκκλήσεις για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, έχει προχωρήσει στη χειρότερη καταστολή των αντιφρονούντων από το 1989.
Είκοσι δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την επέτειο των 22 χρόνων της αιματηρής καταστολής του φοιτητικού φιλο-δημοκρατικού κινήματος το 1989 στην πλατεία Τιενανμέν και εκατοντάδες χιλιάδες παραστρατιωτικοί, αστυνομικοί ένστολοι και με πολιτικά, φρουροί και εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί σήμερα στο Πεκίνο για την αποτροπή τυχών επεισοδίων.
Η αστυνομία έχει στήσει πρόχειρα σημεία ελέγχου κοντά στην πλατεία Τιενανμέν και το κυβερνητικό κτιριακό συγκρότημα Ζονγκναχάι και ελέγχει τις ταυτότητες και τις τσάντες των περαστικών.

Στελέχη των ειδικών δυνάμεων με μοτοσυκλέτες περιπολούν τη λεωφόρο Σανγκάν, στη βόρεια πλευρά της πλατείας, ενώ αστυνομικά φορτηγάκια περιπολούν το κέντρο.Η πρόσβαση των τουριστών στην πλατεία Τιενανμέν επιτρέπεται, όμως φαίνεται να την επισκέπτονται λιγότεροι απ' ότι συνήθως.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα ότι από τον Φεβρουάριο, οπότε έγιναν εκκλήσεις για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, έχει προχωρήσει στη χειρότερη καταστολή των αντιφρονούντων από το 1989.
Οι Μητέρες της Τιενανμέν
Οι Μητέρες της Τιενανμέν, η οργάνωση που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων της καταστολής του 1989, έχει επιβεβαιώσει το θάνατο 203 ανθρώπων στο Πεκίνο τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουνίου 1989, όμως επισημαίνει πως πιστεύει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τα τελευταία 16 χρόνια η οργάνωση ζητεί να διενεργηθεί επίσημη έρευνα για τη στρατιωτική επέμβαση στην πλατεία Τιενανμέν και να ανακοινωθεί δημοσίως ο αριθμός των νεκρών, καθώς και τα ονόματά τους.

Σε ομιλία της που θα αναγνωστεί εκ μέρους της σε μία τελετή που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, η Ντινγκ Ζιλίν, συνιδρύτρια των Μητέρων της Τιενανμέν αναφέρει ότι ο γιος της και οι άλλοι "πέθαναν για την ελευθερία, πέθαναν για τη δημοκρατία".

"Οσο κι αν αλλάξει ο κόσμος και ανεξάρτητα από την καταπίεση που αναγκαζόμαστε να υποστούμε για τις απόψεις μας, παραμένουμε ακλόνητοι", προσθέτει στο λόγο της ο οποίος έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της οργάνωσης.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι θα μας συμβεί, εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα;

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας λέει μία σοφή ελληνική ρήση...

το περιεχόμενο της οποίας βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του, σ' αυτό που βιώνουμε σήμερα ως Έλληνες και έχει να κάνει με μία επικείμενη χρεοκοπία της χώρας. Πώς φτάσαμε σ' αυτό το κρίσιμο ιστορικά σημείο στην Ελλάδα, ποιος ευθύνεται και τι θα σημάνει η επόμενη μέρα της πτώχευσης για τη χώρα γενικά και καθέναν από εμάς ειδικότερα;

Ο οικονομολόγος, εκδότης και συγγραφέας οικονομικών μελετών και συγγραμμάτων, Βασίλης Βιλιάρδος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, αναλύει τους – ασαφείς για πολλούς – οικονομικούς όρους, που έχουν ενσωματωθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, τους λόγους που μας οδήγησαν ένα βήμα πριν την κρατική χρεοκοπία, αλλά και τι θα συμβεί, εάν και εφόσον ο "εφιάλτης" της πτώχευσης, που δεν έχει αποφευχθεί, γίνει πραγματικότητα...

Κύριε Βιλιάρδε, καταρχάς, νομίζω ότι θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ορισμένους όρους, που ακούμε καθημερινά και των οποίων την έννοια δε γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς. Τι σημαίνει λοιπόν χρεοκοπία και τι είναι στάση πληρωμών;

Η χρεοκοπία και η στάση πληρωμών, η πτώχευση επίσης, είναι συνώνυμες έννοιες. Ουσιαστικά υποδηλώνουν την αδυναμία μίας χώρας να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες  υποχρεώσεις της – κυρίως βέβαια αυτές, για τις οποίες έχει εκδώσει "υποσχετικές" πληρωμής τους, δηλαδή ομόλογα δημοσίου.     

Τι σημαίνει ελεγχόμενη χρεοκοπία και σε τι διαφέρει από την πτώχευση μίας χώρας;

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι το αποτέλεσμα της καθυστέρησης, του διακανονισμού καλύτερα της πληρωμής των υποχρεώσεων μίας χώρας, με τη συμφωνία των πιστωτών της.

Η απλή χρεοκοπία είναι η μονομερής στάση πληρωμών - αυτή δηλαδή, η οποία δεν προϋποθέτει τη συμφωνία των πιστωτών.   

Η χρεοκοπία αφορά στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών μίας χώρας, ή και σε μέρος αυτών;

Αφορά συνήθως μέρος των υποχρεώσεων μίας χώρας, αυτών ουσιαστικά που τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει. Στη συνέχεια όμως, επεκτείνεται σε όλες τις υπόλοιπες, αφού εκμηδενίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της και επιδεινώνεται η ρευστότητα της.  

Η επέλευση της χρεοκοπίας προϋποθέτει και "επίσημη κυβερνητική εξαγγελία" ή βγαίνει και από τα συμφραζόμενα; Στην Ελλάδα, τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Με άλλα λόγια... Έχουμε χρεοκοπήσει και δεν το λέμε, όπως ακούγεται;

Συνήθως, εξαγγέλλεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, πριν ακόμη συμβεί, αν και δεν αποτελεί προϋπόθεση, αφού επέρχεται αυτόματα, όταν η χώρα παύει να πληρώνει τους πιστωτές της.
"Οφείλουμε να αντισταθούμε άμεσα και με κάθε τρόπο, ει δυνατόν βέβαια ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσουμε εσωτερικές αναταραχές ή εμφυλίους πολέμους"
Φυσικά και δεν έχουμε χρεοκοπήσει, αφού δεν υπάρχουν ακόμη "διαμαρτυρημένα" ομόλογα ή ανεξόφλητες "διαταγές πληρωμής".

Αυτά που ακούγονται περί χρεοκοπίας είναι μάλλον ανεύθυνα. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας έχει τεράστια προβλήματα ρευστότητας, αλλά δεν είναι χρεοκοπημένη, αφού το ενεργητικό της (περιουσιακά στοιχεία), είναι τουλάχιστον ίσο με το παθητικό (δημόσιο χρέος).

Δυστυχώς όμως, δεν καταρτίζονται Ισολογισμοί για τα κράτη, οπότε δεν μπορούμε ουσιαστικά να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους, ούτε να γνωρίζουμε την καθαρή θέση τους.       

Οι πολίτες κατηγορούν τους πολιτικούς, οι πολιτικοί τη φοροδιαφυγή των πολιτών. Τελικά, ποιος φταίει για τη χρεοκοπία μίας χώρας; Ποια είναι τα αίτια γενικά και γιατί φτάσαμε ως εδώ στην Ελλάδα ειδικά;

Η φοροδιαφυγή των Ελλήνων, αν και απόλυτα κατακριτέα, δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν των υπολοίπων κρατών. Μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η φοροαποφυγή των πολυεθνικών, επειδή αφενός μεν έχουν κατακλύσει τη χώρα μας, αφετέρου εμείς δεν έχουμε επεκταθεί αρκετά στο εξωτερικό. 

"Η Ελλάδα οφείλει να απαιτήσει έναν βιώσιμο διακανονισμό του δημοσίου χρέους, με χαμηλά επιτόκια και παράλληλο “συμψηφισμό” των γερμανικών αποζημιώσεων"
Για τη χρεοκοπία μίας χώρας, όπως και μίας επιχείρησης, φταίει αναμφίβολα ο εκάστοτε διαχειριστής - στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, η πολιτική ηγεσία. Φυσικά όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, παρά το ότι διαχειρίστηκε λανθασμένα την κρίση δανεισμού, την οποία η ίδια προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό.

Το σφάλμα έρχεται από το παρελθόν, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής της κρίσης, ενώ η χώρα μας υπερχρεώθηκε.  Τα σημαντικότερα αίτια της σημερινής μας κατάστασης είναι: 

(α) Το ελλειμματικό ισοζύγιο μας (οι εισαγωγές μας είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εξαγωγές, καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε), το οποίο επιδεινώθηκε μετά την είσοδο μας στην Ευρωζώνη - μεταξύ άλλων, σαν αποτέλεσμα της "μερκαντιλιστικής" πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης που ακολούθησε η Γερμανία.

(β) Οι τόκοι, σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος μας, το οποίο αυξήθηκε επειδή μπορούσαμε να δανειζόμαστε ευκολότερα, ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Από τα 20 δις € περίπου του ελλείμματος μας, τα 15 δις € είναι τόκοι – αυξανόμενοι συνεχώς. Εάν δεν επιβαρυνόμαστε με τόκους, το έλλειμμα μας θα ήταν σύντομα κάτω του 3% του ΑΕΠ μας (συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες). Εάν δε τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα κατά 2-3%, τότε το έλλειμμα μας θα ήταν απόλυτα διαχειρίσιμο.   
"Η φοροδιαφυγή των Ελλήνων δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν των υπολοίπων κρατών"

(γ) Η αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας, για την οποία ευθυνόμαστε όλοι μας – ειδικά όμως το κράτος, αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα μας δεν είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα μας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ή το φορολογικό περιβάλλον, αλλά η σχεδόν ανύπαρκτη λειτουργικότητα των κρατικών υπηρεσιών μας (γραφειοκρατία, διαφθορά, διαπλοκή, εμπόδια στο άνοιγμα/κλείσιμο εταιριών κλπ.).            

Μια χώρα της Ευρωζώνης κινδυνεύει να χρεοκοπήσει ή δε θα το επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι εταίροι;

Είναι κάτι, στο οποίο μόνο με υποθέσεις μπορεί να απαντήσει κανείς. Σε γενικές γραμμές πάντως το ΔΝΤ, ένας σύνδικος πτώχευσης ουσιαστικά, αναλαμβάνει την διαδικασία αποφυγής της χρεοκοπίας των κρατών.

Συνήθως δεν επιτρέπει τη στάση πληρωμών, λεηλατώντας κυριολεκτικά την περιουσία των θυμάτων του – κάτι που φαίνεται να επαναλαμβάνεται και στην περίπτωση της Ελλάδας.   

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη αδύναμη οικονομία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της, μπορεί να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες και το αντίστροφο;

Η Ελλάδα φυσικά δεν είναι η μόνη αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης. Εκτός αυτού, το πρόβλημα της είναι μόνο το δημόσιο, αφού ο ιδιωτικός τομέας της (τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά) είναι με απόσταση ο πλέον υγιής της Ευρώπης. Το συνολικό χρέος μας, δημόσιο και ιδιωτικό, είναι επίσης από τα χαμηλότερα μεταξύ των δυτικών, ανεπτυγμένων οικονομιών. 

"Η επιστροφή στη δραχμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν έγκλημα"
Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αφενός μεν θα συμπαρασύρει τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, όχι μόνο τις αδύναμες, αφετέρου θα σημάνει την αρχή του τέλους της ζώνης του Ευρώ, ενώ πιθανότατα θα πυροδοτήσει μία νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άνευ προηγουμένου.

Το αντίστροφο θα μπορούσε να συμβεί επίσης, αφού οι χώρες που έχουν υιοθετήσει ένα κοινό νόμισμα, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.  
    
Τελευταία, γίνεται πολύς λόγος για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Είναι εφικτή η έξοδος; Και από τι κινδυνεύει η Ελλάδα, εάν επιστρέψει στο παλιό της νόμισμα;

Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί στην έξοδο της από την Ευρωζώνη – ίσως μόνο να το αποφασίσει η ίδια, "κοινή συναινέσει".
"Ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας - τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά - είναι με απόσταση ο πλέον υγιής της Ευρώπης"
Η επιστροφή στη δραχμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν έγκλημα. Μεταξύ άλλων, το νέο νόμισμα θα υποτιμούταν αμέσως, τουλάχιστον κατά 50% - με αποτέλεσμα να αυξηθεί αντίστοιχα το συνολικό εξωτερικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, σε επίπεδα που θα ήταν αδύνατον να αποπληρωθεί.

Τέλος, θα ήταν μάλλον δεδομένη η επιδρομή στις τράπεζες (bank run) και η χρεοκοπία τους, γεγονός που θα είχε συνέπειες για πολλές άλλες χώρες της Α. Ευρώπης, στις οποίες οι τράπεζες μας διατηρούν υποκαταστήματα.
   

Ας μιλήσουμε για την επόμενη μέρα της χρεοκοπίας. Ποια είναι η τύχη των δανείων και τι επακόλουθα θα έχει η όποια τύχη τους για την οικονομία της Ελλάδας;

Τα δάνεια φυσικά δεν μηδενίζονται, αφού οι πιστωτές δεν θα πάψουν να ζητούν την πληρωμή τους, με κάθε τρόπο – πόσο μάλλον τα "ενυπόθηκα" της Τρόικας.

Τα αποτελέσματα της χρεοκοπίας ενός κράτους στην Οικονομία του είναι καταστροφικά. Αμέσως μετά ακολουθεί:

(α) μία πολύ μεγάλη τραπεζική κρίση (οι τράπεζες είναι συνήθως αυτές που κατέχουν σημαντικό μέρος των ομολόγων δημοσίου, τα οποία υποχρεούνται να "αποσβέσουν", ενώ οι επισφάλειες τους εκσφενδονίζονται στα ύψη),

(β) μία εκτεταμένη οικονομική κρίση (η εσωτερική ζήτηση μειώνεται, οι επενδυτές αποσύρουν μαζικά το σύνολο των χρημάτων τους, η παραγωγή συρρικνώνεται, ο πληθωρισμός "καλπάζει", το χρηματιστήριο καταρρέει, η αγορά των ακινήτων επίσης, λόγω απουσίας αγοραστών κλπ.) και

γ) μία νομισματική κρίση (οι ξένοι επενδυτές «αποφεύγουν» για μεγάλο χρονικό διάστημα τη "χρεοκοπημένη" Οικονομία).    
 
  
Ειδικά, όσον αφορά στους πολίτες. Με τι ισοδυναμεί η κρατική χρεοκοπία; Τι θα συμβεί με τα δάνεια που έχει κανείς, αλλά και με τις καταθέσεις του; Και πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών;

Ή χρεοκοπία ενός κράτους σημαίνει πρακτικά για τους Πολίτες του τη ραγδαία κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου τους, όπως και τη μείωση των αποταμιεύσεων τους, είτε επειδή είναι πιστωτές του κράτους τους, είτε επειδή το νόμισμα υποτιμάται σημαντικά (δεν ισχύει για τις χώρες του Ευρώ) – ενώ τα δάνεια τους παραμένουν ως έχουν, οπότε αδυνατούν να τα αποπληρώσουν. 

"Έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω και οι όποιες θυσίες του ελληνικού λαού είναι μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα"
Συνήθως δεν προλαβαίνουν να πάρουν πολλά χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αφού για κάποιο διάστημα επιτρέπονται μόνο περιορισμένες αναλήψεις.

Η έμμεση επιβάρυνση τους όμως από τα καταστροφικά αποτελέσματα στην Οικονομία του κράτους (τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ.) είναι πολύ πιο επώδυνη, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας που ακολουθεί, καθώς επίσης της απώλειας όλων σχεδόν των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία κλπ.) που απολάμβαναν.

Για την καθημερινότητα σημαίνει φτώχεια, τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας, εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας κλπ.   

Με ποιους τρόπους μπορεί να αποφευχθεί η κρατική χρεοκοπία;

Η κρατική χρεοκοπία μπορεί σε γενικές γραμμές να αποφευχθεί με τον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, με την αύξηση των φόρων (χωρίς όμως την πρόκληση στασιμοπληθωρισμού), με διάφορους καταναγκαστικούς τρόπους μεταφοράς της ιδιωτικής περιουσίας στο δημόσιο (ειδική φορολόγηση κλπ.) ή/και με τον πληθωρισμό – ο οποίος όμως, αν και η καλύτερη δυνατή μέθοδος όλων, στην περίπτωση της Ευρωζώνης δυστυχώς δεν εξαρτάται από το εκάστοτε κράτος.

Στόχος είναι εν πρώτοις η επίτευξη πρωτογενών (προ τόκων) πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να δανείζεται από τις αγορές.  
 
Στην Ελλάδα, υπάρχει κάποιο άλλο μέτρο, που δεν "επιστρατεύτηκε" και μπορεί να βοηθήσει; Ειδικά ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, μπορούν στο κρίσιμο αυτό σημείο, να αποτελέσουν λύση;

Οι αποκρατικοποιήσεις, τουλάχιστον υπό τις σημερινές αξίες των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση – ίσως μόνο αυτές των ζημιογόνων, μη κοινωφελών και μη στρατηγικών επιχειρήσεων. 

Για την καθημερινότητα, χρεοκοπία σημαίνει φτώχεια, τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας, εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας
Η Ελλάδα οφείλει να απαιτήσει έναν βιώσιμο διακανονισμό του δημοσίου χρέους της, με χαμηλά επιτόκια και με τον παράλληλο "συμψηφισμό" των γερμανικών αποζημιώσεων - χωρίς τον αποκλεισμό της από τις αγορές και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου της (παραμένοντας φυσικά εντός της Ευρωζώνης, αφού κανένας δεν μπορεί να απαιτήσει την έξοδο της).

Στην καλύτερη περίπτωση, ένα σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομία της, ανάλογο με αυτό που προσφέρθηκε στη Γερμανία από τις Η.Π.Α. 
 

Εδώ και καιρό, ο πρωθυπουργός ζητά τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Πώς βοηθά πρακτικά η συναίνεση και κατά πόσο έχει παρέλθει το κρίσιμο διάστημα, που θα μπορούσε πράγματι να εξυπηρετήσει το ρόλο της;

Η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων σήμερα, όταν η χώρα μας κυβερνάται ήδη από εξωθεσμικούς οργανισμούς, σημαίνει ουσιαστικά κατάλυση της δημοκρατίας. Εάν τα πολιτικά κόμματα συνεργάζονταν, στενά και αποτελεσματικά, από τις αρχές του 2009 (το αργότερο), θα υπήρχε σίγουρα λύση.

Τώρα όμως είναι μάλλον αργά, εκτός εάν αποφασίσουν όλα μαζί να αντισταθούν, από κοινού με τους Πολίτες, στην επέλαση των αγορών, καθώς επίσης στις ηγεμονικές βλέψεις της Γερμανίας.

Απαιτείται λοιπόν μία έντιμη συναίνεση ακομμάτιστων πολιτικών και Πολιτών, στα πλαίσια ενός νέου "κοινωνικού συμβολαίου" - εάν θέλουμε πραγματικά να κερδίσουμε τον πόλεμο, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Προφανώς, η ολοκληρωτική εξάλειψη της ατιμωρησίας των πολιτικών, θα ήταν εκ των "ουκ άνευ" ενός τέτοιου "συμβολαίου".      

Πιστεύετε ότι ειδικά στην Ελλάδα, έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος; Ήδη ενάμιση μήνα, αν όχι και λιγότερο, από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, υπήρχε φημολογία, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση. Από τότε έχουν γίνει βήματα; Έχουν πιάσει τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού;

Φυσικά και δεν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος – το αντίθετο μάλιστα, έχει αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η διαχείριση της κρίσης δανεισμού μετά τις εκλογές ήταν καταστροφική – επίσης καταστροφική ήταν η διαχείριση της κρίσης χρέους πριν από τις εκλογές.

Έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω και οι όποιες θυσίες του ελληνικού λαού είναι μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Εάν τελικά ξεπεράσουμε τον κίνδυνο και η Ελλάδα δε χρεοκοπήσει, τι κληρονομιά" θα αφήσουν οι διαδοχικοί διεθνείς δανεισμοί για τις επόμενες γενιές;

Εάν η Ελλάδα δεν διακανονίσει μακροπρόθεσμα το χρέος της με χαμηλά επιτόκια, εάν δεν επιλύσει σωστά τα προβλήματα του ισοζυγίου της, καθώς επίσης εάν δεν αρχίσει να παράγει, καταναλώνοντας λιγότερο και κυρίως ελληνικά προϊόντα, οι επόμενες γενεές αφενός μεν θα υποφέρουν οικονομικά, αφετέρου δε θα είναι πολίτες ενός προτεκτοράτου κάποιας δυτικής χώρας.   

Η χρεοκοπία μπορεί να μεταμορφωθεί σε και κάτι "θετικό"; Έχουν υπάρξει παραδείγματα χωρών, που χρεοκόπησαν κι όμως κατόρθωσαν να ορθοποδήσουν και να γίνουν ίσως και δυνατότερες οικονομικά;

Δεν νομίζω ότι η χρεοκοπία έχει κάτι το θετικό. Τα αποτελέσματα της είναι πάντοτε επώδυνα, ενώ συμβάλλει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (για παράδειγμα, το σχέδιο Μάρσαλ μετά τη χρεοκοπία της Γερμανίας και τη διαγραφή χρεών εκ μέρους των πιστωτών της), στο να ενδυναμωθεί οικονομικά μία χώρα.

Για πολλές δεκαετίες δε οι Πολίτες μίας χρεοκοπημένης χώρας, όπως αποδείχθηκε από την ασιατική κρίση, παραμένουν σε κατάσταση "μετατραυματικού σοκ".    

Εάν τελικά, η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση, από την εμπειρία σας, με ποιους τρόπους και σε πόσο βάθος χρόνου κρίνετε, ότι θα ανακάμψει οικονομικά;

Εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η νέα κυβέρνηση (τα υφιστάμενα κόμματα και οι κυβερνήσεις συνήθως χάνονται για πάντα) θα διαχειρισθεί την ενδεχόμενη πτώχευση.

Συνήθως πάντως, η ανάκαμψη ξεκινάει αμέσως μετά τη χρεοκοπία – όχι όμως για τους μισθωτούς, τους εργαζομένους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, για τους οποίους η ανάκαμψη αργεί ακόμη και δεκαετίες.  
 
Το τελευταίο διάστημα, έχουν οργανωθεί και πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αγανακτισμένων πολιτών, σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπάρχει περίπτωση, αυτή η "ανυπακοή" ή έστω αντίδραση, να επιβαρύνει με κάποιον τρόπο τη χώρα;

Ουσιαστικά ένα κράτος χρεοκοπεί, όταν οι Πολίτες του επιδείξουν «ανυπακοή» - εάν "επαναστατήσουν", δηλαδή και εμποδίσουν την εφαρμογή των καταναγκαστικών και λοιπών μέτρων που επιβάλλονται από την κυβέρνηση τους.
Σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς, ο κ.Βιλιάρδος έχει αναλύσει πολλά σημεία της στη θέση “Οικονομία και Πολιτική” της ιστοσελίδας www.casss.gr - ενώ έχει ήδη εκδώσει βιβλίο, με τον τίτλο “Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ”, το οποίο αποστέλλεται ταχυδρομικά, μετά από παραγγελία στο e-mail: kb@kbanalysis.com ή στο τηλέφωνο 210 – 66 27 711.
Εν τούτοις, τουλάχιστον όσον αφορά μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, μία χώρα που ευρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, αποτελεί πειραματόζωο μίας νέας "τάξης πραγμάτων" και επιχειρείται η λεηλασία της, τα πράγματα διαφέρουν.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν είναι ακριβώς σαν να δεχόμαστε την επίθεση ενός εχθρού, ο οποίος επιχειρεί να εισβάλλει στα σύνορα μας (μέσω αυτών δε στην υπόλοιπη Ευρωζώνη).

Επομένως, οφείλουμε να αντισταθούμε άμεσα και με κάθε τρόπο, ει δυνατόν βέβαια ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσουμε εσωτερικές αναταραχές ή εμφυλίους πολέμους. 


24wro.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Θόδωρος Πάγκαλος: Έχω πει αρκετές...βλακείες τον τελευταίο καιρό

Θόδωρος Πάγκαλος: «Έχω πει αρκετές... βλακείες τον τελευταίο καιρό»


Οι σώφρονες δεν πρέπει να μιλάνε γιατί κινδυνεύουν να πουν βλακείες...
Κι εγώ τον τελευταίο καιρό έχω πει αρκετές και δεν χρειάζεται να προσθέσω κι άλλες…




Μ’ αυτές τις δηλώσεις, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, απάντησε στους δημοσιογράφους που του ζήτησαν να κάνει ένα σχόλιο την Παρασκευή στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας που φιλοξενείται στα Giardini della Biennale.




Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εκπροσώπησε την πολιτεία στα επίσημα εγκαίνια που έγιναν στις 11 το πρωί παρουσία της ελληνίδας καλλιτέχνιδας, Διοχάντη, η οποία δημιούργησε την εγκατάσταση του περιπτέρου Beyond Reform (μια συμπαραγωγή του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού) της επιμελήτριας του έργου, Μαρίας Μαραγκού και πλήθος κόσμου.




Τελικά ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, δεν παρέστη στη Βενετία, ωστόσο  επικοινώνησε τηλεφωνικά με την καλλιτέχνιδα και αρκέστηκε να τη διαβεβαιώσει: «Διοχάντη είμαστε στο πλευρό σου…»




Από τη μεριά του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανέφερε ότι «στην τέχνη πάμε πολύ καλά» και ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα», απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Πηγή 24ωρο: 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η δίαιτα «προσκαλεί» τον E-coli

Η δίαιτα «προσκαλεί» τον E-coli.



Νεαρές γυναίκες τα περισσότερα θύματα

Τουλάχιστον 200 νέα κρούσματα προστέθηκαν στη λίστα των ατόμων που έχουν νοσήσει από το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E-Coli στη Γερμανία, το τελευταίο 48ωρο, καθώς – όπως όλα δείχνουν – οι προειδοποιήσεις για αποχή από λαχανικά και φρούτα δεν έχουν βρει την ανάλογη ανταπόκριση στο κοινό. 

Οι επιστήμονες προβληματίζονται επίσης για το γεγονός ότι το θανατηφόρο βακτήριο εξακολουθεί να δείχνει μία σαφή «προτίμηση» στις γυναίκες. 

Το 60% των κρουσμάτων και 13 από τους 18 νεκρούς είναι γυναίκες, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας. 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», οι επιστήμονες, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο το γυναικείο φύλο να είναι πιο ευάλωτο στον ιό, εικάζουν ότι για το φαινόμενο πιθανότατα ευθύνονται οι αποκαλούμενες «δίαιτες του μπικίνι», οι οποίες βασίζονται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, στη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, που πολλές γυναίκες αγωνίζονται να χάσουν τα περιττά κιλά του χειμώνα, ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών.
Πηγή newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιο ελληνικό χωριό χαρακτηρίζεται ως «το χωριό του χασίς»;

Το χωριό του χασίς!


Το τίτλο πάντως διεκδικούν και άλλες περιοχές, για να είμαστε δίκαιοι...


Το Στρυμονοχώρι Σερρών είναι ένα όμορφο και ήσυχο χωριό περίπου 300 κατοίκων, κοντά στο Σιδηρόκαστρο, έχει όμως μια… ιδιαιτερότητα: είναι γεμάτο με χιλιάδες αυτοφυή δενδρύλλια ινδικής κάνναβης!

Το χωριό διαθέτει τρομερή βλάστηση, μια και την ευνοεί ο ποταμός Στρυμόνας που περνάει από την ευρύτερη περιοχή. Έτσι όταν έλθει η κατάλληλη εποχή η περιοχή μοιάζει να είναι περικυκλωμένη από χασισόδεντρα, καθώς αυτά φυτρώνουν μόνα τους και αναπτύσσονται ανάμεσα σε βάτα, βατομουριές, αλλά και σε καλλιέργειες με τριφύλλι ή καλαμπόκι.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Espresso», το γεγονός αυτό, έφερε πρόσφατα σε πολύ δύσκολη θέση έναν από τους κατοίκους του χωριού. «Πράγματι, ανάμεσα στα χιλιάδες αγριόχορτα που φυτρώνουν από μόνα τους στην περιοχή υπάρχουν και πολλά δενδρύλλια ινδικής κάνναβης», λέει ο δήμαρχος Σιντικής, Απόστολος Καρύδας. «Κάποια από αυτά όμως, έγιναν αιτία να δημιουργήσουν προβλήματα σε έναν 34χρονβο, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος πριν από λίγες μέρες συνελήφθη και πέρασε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, καθώς συνελήφθη για καλλιέργεια 235 χασισόδεντρων!»

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 34χρονου, αναφέρει πως «το χωριό είναι κατάμεστο από δεκάδες χιλιάδες χασισόδεντρα, από 25 πόντους έως 2 μέτρα!».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Σιντικής Σιδηροκάστρου, και θείος του 34χρονου αναφέροντας πως ο ανιψιός του έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του και μάταια προσπαθούσε να πείσει τους άνδρες της Δίωξης ότι είναι αθώος και ότι το κτήμα δεν του ανήκει καν.

Πηγή  24ωρο: 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 4 Ιουνίου


Γεγονότα
781 π.Χ. - Γίνεται στην Κίνα η πρώτη ιστορική καταγραφή έκλειψης Ηλίου.
1878 - Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
1911 - Ανακαλύπτονται αποθέματα χρυσού στο Ίντιαν Κρικ της Αλάσκας.
1912 - Μεγάλη πυρκαγιά σαρώνει την Κωνσταντινούπολη, καταστρέφοντας 1.000 σπίτια.
1932 - Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου και σχηματίζεται πάλι Κυβέρνηση Βενιζέλου με νέους υπουργούς.
1942 - Πρώτος τουφεκισμός στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς: Εκτελέστηκαν οι πλωτάρχες του Λ.Σ. Η. Καζάκος και Γ. Κωτούλας.
1944 - Τα συμμαχικά στρατεύματα απελευθερώνουν τη Ρώμη από τις δυνάμεις του Άξονα.
1957 - Εγκαινιάζονται τα γραφεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην οδό Όθωνος.
1965 - Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το "Satisfaction".
1989 - Το καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν. Περίπου 1.000.000 πολίτες, στην πλειοψηφία τους νεαροί φοιτητές, κατακλύζουν εκείνη την ημέρα την κεντρική πλατεία του Πεκίνου με αιτήματα για Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κινεζικός στρατός, όμως, θα βάψει με αίμα τις μαζικές διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων 10.000 άνθρωποι συλλαμβάνονται, ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 300, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3.600 νεκρούς πολίτες. Τα γεγονότα προκαλούν τη διεθνή κατακραυγή και καταδίκη της σκληρότητας της κινεζικής κυβέρνησης.
1991 - Ξεκινάει στο ΣΕΦ το Διεθνές Τουρνουά Εθνικών Ομάδων (Γιουγκοσλαβία, Ρωσία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία) για τον εορτασμό των 100 χρόνων της FIBA. Νικήτρια ανακηρύσσεται η Ιταλία ενώ δεύτερη τερματίζει η Ελλάδα.
1992 - Υπόμνημα, με το οποίο ο ελληνισμός της Βαυαρίας ζητά την προσωπική παρέμβαση του τοπικού πρωθυπουργού προς τον Γερμανό καγκελάριο για την αποτροπή της αναγνώρισης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», επιδίδουν στο Μόναχο Έλληνες ομογενείς.
1993 - Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών με την επονομασία Δημοκρατία της Σλαβομακεδονίας.
1993 - Σε 2,6 δισ. δολάρια υπολογίζει η Ελλάδα τις ζημιές, που υπέστη από το εμπάργκο της ΕΟΚ κατά της Σερβίας και του Μαυροβούνιο.
1994 - Ο πρωθυπουργός του Αττίλα Μπουλέντ Ετζεβίτ προτείνει την εγκαθίδρυση καθεστώτος αυτονομίας στην Κατεχόμενη Κύπρο, μια μεταβατική φόρμουλα, όπως τη χαρακτήρισε ο Ντενκτάς.
1994 - Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.
1996 - Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του προπονητή της ΑΕΚ. Με την ΑΕΚ κατέκτησε σαν παίκτης 2 πρωταθλήματα (68 γκολ) και σαν προπονητής 3 πρωταθλήματα, 1 Σούπερ Καπ, 1 League Cup και 1 Κύπελλο Ελλάδος.
1996 - Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκαλεί η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Γαύδου από Τούρκο αξιωματικό.
1997 - Με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί τιμούνται, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.
2006 - Σημειώνεται η θεαματικότερη στην ιστορία απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι δύο κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι διέφυγαν με ελικόπτερο που τους παρέλαβε από το προαύλιο της φυλακής, στο οποίο είχε γίνει νωρίτερα αεροπειρατεία.
Γεννήσεις
1694 - Φρανσουά Κενέ, Γάλλος οικονομολόγος
1877 - Χάινριχ Ότο Βίλαντ, Γερμανός βιοχημικός
1881 - Νατάλια Γκοντσαρόβα, Ρωσίδα ζωγράφος
1919 - Ρόμπερτ Μέριλ, Αμερικανός βαρύτονος
1926 - Αλφρέντο Ντι Στέφανο, Αργεντινός επιθετικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος πήρε ισπανική υπηκοότητα και μεσουράνησε με τα χρώματα της Ρεάλ
1929 - Κάρολος Παπούλιας, πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
1964 - Εύα Φάμπα, Ελληνίδα μουσικός
1975 - Αντζελίνα Τζολί, Αμερικανίδα ηθοποιός
1977 - Διονύσης Χιώτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1981 - Γιούρκας Σεϊταρίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1798 - Τζιάκομο Καζανόβα, Ιταλός καρδιοκατακτητής.
1939 - Τόμι Λέιντνιερ, Αμερικανός τζαζ μουσικός
1941 - Γουλιέλμος Β΄ αυτοκράτορας της Γερμανίας
1952 - Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού
1971 - Γκέοργκ Λούκατς, Ούγγρος φιλόσοφος
2001 - Ντίνος Ηλιόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
2004 - Στιβ Λέισι, Αμερικανός τζαζ μουσικός
2007 - Σωτήρης Μουστάκας, Έλληνας ηθοποιός
2008 - Νίκος Σεργιανόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...