Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Σαρώνουν τους μισθούς με νόμο - σκούπα


Για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά και μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα πιέζει ασφυκτικά η τρόικα, καθώς ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, ενημέρωσε χθες τους κοινωνικούς εταίρους ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα πάντα που αφορούν το κόστος εργασίας, χωρίς να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές»: μείωση του κατώτατου μισθού, «μαχαίρι» στον 13ο και τον 14ο μισθό και στις αυτόματες ωριμάνσεις που συνιστούν -όπως είπε- «ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα», καθώς και περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους.
Κατέστησε ακόμη σαφές ότι απαιτούνται θυσίες και ότι αυτό δεν συνιστά εκβιασμό αλλά είναι η πραγματική κατάσταση και ότι «χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας».
Παράλληλα, υπάρχει ανοιχτό «παράθυρο» για νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. Οπως προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη ΓΣΕΕ, η τρόικα στις επαφές της με την κυβέρνηση έχει αναφερθεί στη διετία 1985-'87 όπου υπήρξε ανάλογη παρέμβαση για τους μισθούς, στέλνοντας μήνυμα ότι αν δεν συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.
«Δεν είναι μόνο το κόστος εργασίας καθοριστικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας. Αλλά είναι και το κόστος εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός στις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις του με τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας πως οι προσαρμογές δεν είναι μόνο αναγκαίες για να πάρουμε την επόμενη δόση της χρηματοδότησης, αλλά «μόνο έτσι διαθέτουμε ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης».
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου, το αποτέλεσμα του οποίου θα ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση των επιδόσεων της οικονομίας από την τρόικα και θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση της χώρας. «Δεν έχουμε λοιπόν», σημείωσε με έμφαση, «την πολυτέλεια για παρατεταμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα».
«Εάν», πρόσθεσε, «δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, εάν δεν κερδίσουμε τις εντυπώσεις, η αξιολόγηση των εταίρων και της τρόικας δεν θα είναι θετική. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Δεν μπορούμε να ξεκινάμε τον διάλογο από τη βάση δεδομένων και αμετακίνητων κεκτημένων, διότι αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε τίποτα». Χωρίς μάλιστα να κρύψει τη δύσκολη πραγματικότητα, τόνισε ότι «θα χρειαστεί να δεχτούμε περιορισμένες θυσίες για να αποτρέψουμε μία καταστροφική έκβαση, να δώσουμε λίγα προκειμένου να μη χάσουμε πολλά».
Αποσαφήνισε, πάντως, ότι «αυτά δεν συνιστούν εκβιασμό, ούτε ψευδή διλήμματα, ούτε επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινής γνώμης, όπως ορισμένοι ενδεχομένως να σπεύσουν να πουν. Αυτά είναι χωρίς ωραιοποιήσεις η πραγματικότητα. Και οφείλω να εκθέσω ενώπιόν σας την πραγματική κατάσταση της χώρας, όσο οδυνηρή κι αν είναι η περιγραφή της».
ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ζήτησε από τους εταίρους στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου να δείξουν πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Από τον επιχειρηματικό κλάδο να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, με πνεύμα κοινωνικής ευθύνης και διασφάλισης θέσεων εργασίας.
Από τα συνδικάτα να προσαρμόσουν τα αιτήματά τους σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία υψηλής ανεργίας, προστατεύοντας το αγαθό της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, που αποτελεί προϋπόθεση για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εφερε, μάλιστα, παραδείγματα άλλων χωρών όπου γενναίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έγιναν με τη συναίνεση των συνδικάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από αυτές τις κοινωνικές συμφωνίες κέρδισαν όλοι». «Από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας», σημείωσε, «εξαρτάται όχι απλώς η δυνατότητα της χώρας να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, αλλά και το ίδιο το μέλλον μας στο ευρώ».
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ
«Ατζέντα» ανατροπών από την τρόικα
«Αρμαγεδδών» στον ιδιωτικό τομέα
Μοντέλο Πορτογαλίας, όπου ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 566 ευρώ ζητούν οι δανειστές. Στην πρέσα 13ος και 14ος μισθός. Πιέσεις για κατάργηση ή «πάγωμα» των τριετιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
«Αρμαγεδδών» έρχεται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, με την τρόικα να στέλνει τελεσίγραφο για αλλαγές εδώ και τώρα ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση.
Ο κατώτερος μισθός, τα δώρα, οι τριετίες αλλά και οι εισφορές είναι τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι εν όψει της έλευσης των δανειστών στις 16 του μήνα.
Η «ατζέντα» των εργασιακών θεμάτων περιλαμβάνει:
1. Τον κατώτερο μισθό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να υπάρξει «σπάσιμο» του κατώτερου μισθού, που σήμερα διαμορφώνεται στα 751 ευρώ. Μάλιστα έχουν κάνει αναφορά στο? μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 566 ευρώ. Το θέμα αυτό αποτελεί «αιτία πολέμου» για το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ την αντίθεσή τους με την κατάργηση του κατώτερου μισθού έχουν εκφράσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις.
2. Τον 13ο και τον 14ο μισθό. Στο τραπέζι έχει μπει από τους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα της κατάργησης δώρων και επιδόματος αδείας.
3. Τις ωριμάνσεις (τριετίες). Είναι το θέμα που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ατζέντας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα άνοιξε ο ΣΕΒ αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό. Στο τραπέζι αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για κατάργηση ή «πάγωμα» για συγκεκριμένο διάστημα των ωριμάνσεων που δίνονται στους εργαζομένους.
Παράλληλα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο από «κόσκινο» να περάσουν και τα επιδόματα, που προβλέπονται στις συμβάσεις.
4. Το μη μισθολογικό κόστος. Είναι το πιο... βατό θέμα της ατζέντας, καθώς υπουργείο Εργασίας, εργοδότες και συνδικάτα βλέπουν θετικά τη μείωση των εισφορών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει μείωση των εισφορών 10% από το Μάρτιο σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι θα συζητήσουν εναλλακτικά σενάρια για να υπάρξει πρόσθετη μείωση των εισφορών τον Ιούλιο. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η σύνδεση των εισφορών με τον τζίρο των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τους εμπόρους, από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% το όφελος θα αγγίξει τα 2 δισ. Θετικά βλέπει το θέμα και η ΓΣΕΕ, αρκεί να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων.
Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αναπληρωθούν τα έσοδα των Ταμείων με άλλους πόρους, εκτός φυσικά κρατικού προϋπολογισμού, όπως επιβολή τέλους ασφαλιστικού ένα τοις χιλίοις στους τζίρους όλων των επιχειρήσεων.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκατό χρόνια σε 10 λεπτά


Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα δεκάλεπτο θέμα που απεικονίζει με αυθεντικά πλάνα τα σημαντικότερα γεγονότα της εκατονταετίας.
Ο χρήστης  derDon1234 κατάφερε να στριμώξει τα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα από το 1911 έως το 2011
Ξεκινώντας από τον  Roald Amundsen που κατάφερε να προσεγγίσει τον Νότιο Πόλο το 1911 περνά στη βύθησή του Τιτανικού το 1912, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την ανέγερση του Empire State Building το 1931, τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και την ατομική βομβιστική επίθεση στην Ιαπωνία το 1945.
Στη συνέχεια περνά  στον πόλεμο του Βιετνάμ, την εκλογή του Πάπα Ιωάννη Παύλου του ΙΙ το 1978, την πτώση του  Τείχους του Βερολίνου, την επίθεση στους  Δίδυμους Πύργους το 2001 και το φοβερό τσουνάμι φέτος στην Ιαπωνία.
Δείτε το και στείλτε μας τα μεγάλα γεγονότα που πιστεύετε ότι ξέχασε ο δημιουργός του.
news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...