Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η ληστεία του αιώνα στην Ελλάδα


Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία αποκάλυψε σε όλη την έκταση πόσο ολέθρια χρονιά υπήρξε το 2011 για τα εισοδήματα των Ελλήνων. Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, μειώθηκαν κατά… 23,1% και στην πραγματικότητα κατά 25,3%, αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός! Χάσαμε δηλαδή το ένα τέταρτο κατά μέσο όρο του εισοδήματός μας μέσα σε μία και μόνη χρονιά – ούτε σε πόλεμο δεν είναι τόσο απότομη η πτώση του εισοδήματος! Από 20.457 ευρώ που ήταν το 2010 οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές των Ελλήνων, έπεσαν στα 15.729 ευρώ το 2011.

Χαρακτηριστικά αποκαλυπτικό της οικονομικής πολιτικής που ασκούν παγκοσμίως οι κυβερνήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες που εκπροσωπούνται στον ΟΟΣΑ, είναι το γεγονός ότι στις μισές χώρες – μέλη του οργανισμού αυτού (για την ακρίβεια στις 18 από τις 34) μειώθηκαν τα πραγματικά εισοδήματα προ φόρων.

Πουθενά στον κόσμο όμως αυτή η μείωση δεν έγινε με βαρβαρότητα αντίστοιχη με αυτή που είδαμε στη χώρα μας. Ενώ, όπως προαναφέραμε, στην Ελλάδα η καταβαράθρωση του μέσου εισοδήματος ανήλθε στο 25,3%, στη δεύτερη κατά σειράν χώρα στην κλίμακα με τις μεγαλύτερες μειώσεις εισοδήματος, στη Νότια Κορέα, το ποσοστό απώλειας ήταν 6,3% και στην τρίτη Βρετανία το μέσο εισόδημα συρρικνώθηκε κατά 4,3%, με τις υπόλοιπες 15 χώρες του ΟΟΣΑ να παρουσιάζουν ακόμη μικρότερη πτώση. Οπως είναι εξόφθαλμο, δεν υπάρχει καμιά σύγκριση ανάμεσα στο εφιαλτικό 25,3% της Ελλάδας και το 6% ή 4% ή λιγότερο των άλλων κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς, το έχουν ήδη αντιληφθεί όλοι οι Ελληνες πως το 2012 η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ περισσότερο σε σχέση ακόμη και με το 2011, αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική.
Υπάρχει τουλάχιστον κάποιο υποτιθέμενο κέρδος της οικονομίας συνολικά από αυτόν τον καταποντισμό του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων; Αυξάνονται π.χ. τα δημόσια έσοδα, οι εξαγωγές, τα έσοδα από τον τουρισμό;
Τίποτα απολύτως από αυτά δεν συμβαίνει! Μας έλιωσαν στους φόρους τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά τα έσοδα του προϋπολογισμού το 2011 ήταν 88 δισεκατομμύρια ευρώ – αισθητά λιγότερα δηλαδή από τα 94,8 δισ. ευρώ το 2008, τότε που υποτίθεται ότι ζούσαμε με δανεικά και ήμασταν «ασύδοτοι φοροφυγάδες» ως έθνος!

Τότε που ήμασταν «απερίσκεπτοι τζίτζικες» του Αισώπου πληρώσαμε και με το παραπάνω και τα κρατικά ταμεία ευημερούσαν. Τώρα που η πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ μας μετέτρεψε σε «προνοητικά μυρμήγκια» θαμμένα στη γη με ένα σπυρί σταριού, τα κρατικά έσοδα κατέρρευσαν και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πάνω από 50%! Ωραία πολιτική…

Μήπως τουλάχιστον αυξάνονται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς οι ελληνικές εξαγωγές μιας και κατέρρευσαν οι μισθοί και οι συντάξεις μας; Αστεία πράγματα!

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο του 2012 (χωρίς τα πετρελαιοειδή προϊόντα) αυξήθηκαν μόλις κατά… 0,7% σε σχέση με την αξία των εξαγωγών τον Φεβρουάριο του 2011. Ακόμη χειρότερα, οι ελληνικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο του 2012 ειδικά προς τις χώρες της ΕΕ όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά… μειώθηκαν κατά 20%!

Αν είναι η ΕΕ να μας επιβάλει μια πολιτική που μειώνει το εισόδημα των Ελλήνων κατά 25% με «κέρδος» να… μειώνονται κατά 20% και οι εξαγωγές μας προς τα κράτη-μέλη της, ζήτω που καήκαμε!

Ονειρο… χειμερινής νυκτός αποδεικνύονται και οι ελπίδες ραγδαίας αύξησης του τουριστικού ρεύματος Ευρωπαίων προς την Ελλάδα τώρα που λεηλατούνται τα εισοδήματά μας.

Βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Φεβρουάριο του 2012 ήρθαν στην Ελλάδα 22.900 Γερμανοί τουρίστες – δηλαδή 12,5% λιγότεροι από τον Φεβρουάριο του 2011. Το πιο τραγικό όμως είναι ότι αυτοί ξόδεψαν φέτος… 61,2% λιγότερα χρήματα από πέρυσι! Ενώ πέρυσι είχαν ξοδέψει τον Φεβρουάριο κατά κεφαλήν 1.000 ευρώ ο κάθε Γερμανός τουρίστας, φέτος άφησε στη χώρα μας κατά μέσο όρο 450 ευρώ! Δεν φτάνει που ήρθαν λιγότεροι, ήρθαν και «μπατιροτουρίστες» από τη Γερμανία! Σωθήκαμε!


ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Βουλιάζουν έσοδα, εξαγωγές, τουρισμός
Παταγώδης είναι η αποτυχία των στόχων της «μνημονιακής» πολιτικής που ασκείται κατ’ εντολήν της ΕΕ και του ΔΝΤ, αν φυσικά υποτεθεί ότι πιστεύει κάποιος πως αποσκοπεί στην αύξηση των εσόδων του κράτους, στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και στην προσέλκυση Ευρωπαίων τουριστών.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού το 2011, παρά τη φρενίτιδα επιβολής φόρων που έχει συνθλίψει τον πληθυσμό, υστερούν πολύ από εκείνα του 2008. Οι ελληνικές εξαγωγές επιβραδύνονται διαρκώς και ήδη παρουσιάζουν θεαματική… μείωση (!) αντί αύξησης προς τις χώρες της ΕΕ. Οσο για τα έσοδα από τον τουρισμό, τους τέσσερις τελευταίους μήνες παρουσιάζουν μείωση 35%, 40% ή και περισσότερο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2011.

Του Γιώργου Δελαστίκ.


ethnos

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Θέλει να "καταπιεί" το Καστελόριζο η Τουρκία


Πρωτοφανές και άκρως προκλητικό, ακόμη και για όσους είναι συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τις τουρκικές υπερβολές, είναι το νέο σχέδιο της Άγκυρας.

Με ωμό τρόπο η τουρκική κυβέρνηση χορηγεί στην κρατική πετρελαϊκή της εταιρεία άδειες(!) για εκτέλεση πετρελαϊκών εργασιών σε τρεις περιοχές ελληνικής κυριαρχίας νοτίως της Ρόδου και στο Καστελόριζο!
Με μια εσωτερική νομοθετική πράξη δηλαδή, η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. αποφασίζει μονομερώς ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα φτάνει μέχρι τη Ρόδο και επιχειρεί να καρπωθεί το φυσικό πλούτο της περιοχής του νοτιοανατολικού Αιγαίου!

Την Παρασκευή 27 Απριλίου δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας , μια σειρά από αποφάσεις που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου του 2012 από το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών.

Μεταξύ των περιοχών που οι Τούρκοι ανακήρυξαν μέρος της επικράτειάς τους περιλαμβάνονται τρεις ελληνικές περιοχές: νότια της Ρόδου και επίσης δυτικά, ανατολικά και νότια του Καστελόριζου το οποίο με την απόφασή τους "αποσπούν" από τα υπόλοιπα ελληνικά εδάφη και σχεδόν ανακηρύσσουν σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας!

Η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να απομονώσει το Καστελόριζο και να "καταπιεί" τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες γύρω από το νησί δεν είναι καινούρια. Τώρα ωστόσο με ξεκάθαρο και επίσημο τρόπο, η Άγκυρα ανακήρυξε ότι η υφαλοκρηπίδα του νησιού είναι τουρκική. Και κάπως έτσι η Τουρκία ανακοίνωσε διεθνώς ότι το ακροτελεύτιο όριο της Ελλάδας της ανήκει.

Ενέργεια που "αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο", χαρακτηρίζει τη μονομερή χορήγηση αδειών από την τουρκική κυβέρνηση το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημειώνει ότι "οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα", ενώ επιχειρεί να διαβεβαιώσει ότι "το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας".

Ποιες είναι οι ενέργειες με τις οποίες θα κατοχυρωθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα;
Διαβήματα και παραστάσεις διαμαρτυρίας κάποια στιγμή τα επόμενα 24ωρα, είναι η απάντηση που δίνεται από αρμόδιους διπλωμάτες.

Στο ερώτημα που απευθύναμε σε ανώτατο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Εξωτερικών αν η Άγκυρα "έπιασε στον ύπνο" την ελληνική κυβέρνηση, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να χορηγήσει η τουρκική κυβέρνηση άδειες ερευνών σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή ελληνικής κυριαρχίας.

Το θέμα δεν είναι μόνο νομικό, είναι προφανώς μεγάλης διπλωματικής και πολιτικής σημασίας.
Για ποια καλή γειτονία και πολιτική μηδενικών προβλημάτων ομιλεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου όταν ανακοινώνει έναρξη πετρελαϊκών ερευνών σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες στη Ρόδο και στο Καστελόριζο;

Τι ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα;

Μετά τους λαθρομετανάστες που μπαίνουν κατά χιλιάδες στην Ελλάδα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με ευθύνη των τουρκικών υπηρεσιών τώρα η τουρκική κυβέρνηση θέλει να "αξιοποιήσει" και τον υποθαλάσσιο πλούτο της Ελλάδας καπηλευόμενη μια περιοχή στην οποία έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη;

Πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά;

Θα υποκρίνεται ότι δε συμβαίνει τίποτα και θα ισχυρίζεται απευθυνόμενη στο εσωτερικό της χώρας ότι τα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα κατοχυρώνονται μέσα από τα διαβήματα που η τουρκική διπλωματία απορρίπτει σαν αβάσιμα προβάλλοντας τις αναθεωρητικές θέσεις της Άγκυρας;

Γιατί η Αθήνα δεν χρησιμοποιεί σαν μοχλό πίεσης την ΕΕ; Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζονται τυπικώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μία χώρα που όχι απλώς διεκδικεί αλλά νομοθετεί ότι θαλάσσιες ζώνες γειτονικής χώρας (της Ελλλάδας εν προκειμένω) της ανήκουν;

Τα πετρέλαια δημιουργούν "ομίχλη"
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα και γι' αυτό το ζήτημα των πετρελαίων και της έντασης στο τρίγωνο Άγκυρα-Λευκωσία-Τελ Αβίβ δεν την έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως.

Τώρα όμως η Τουρκία χτύπησε και την πόρτα της Ελλάδας. Με ένα νομοθέτημα που δημιούργησε, η Άγκυρα εδωσε στον εαυτό της το δικαίωμα να κάνει πετρελαϊκές εργασίες σε ελληνικές περιοχές.

Τι θα κάνει η Αθήνα; Πώς θα αντιδράσουν τα πολιτικά κόμματα; Συμπτωματικά, και κατά ένα ειρωνικό τρόπο, την ίδια μέρα με τη χορήγηση αδειών από την Τουρκία στην τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ο Αντώνης Σαμαράς έκανε δηλώσεις με φόντο το κοίτασμα του Πρίνου.

Πώς θα αντιμετωπιστεί πιθανή κίνηση τουρκικών ερευνητικών πλοίων που θα πλεύσουν για εργασίες στην περιοχή του Καστελόριζου;

Το δεδομένο είναι ότι εισερχόμαστε σε περίοδο κρίσιμη. Η Τουρκία έχει ήδη κάνει σαφές ότι την 1η Ιουλίου που η Κύπρος αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ θα παγώσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ευρώπη των 27.

Παραλλήλως η Αγκυρα ξεκίνησε μόλις πριν λίγες μέρες γεωτρήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που αποπειραθεί να κάνει έρευνα για εντοπισμό υδρογονανθράκων σε ελληνική υφαλοκρηπίδα;


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι ήταν το σχέδιο «Περικλής» της ΚΥΠ και τι σχέση μπορεί να έχει με την σημερινή Ελλάδα; Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ “ΣΚΟΤΕΙΝΗ” ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ …ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ;;;

IMG 0005 300x260 Αποκλειστικό: το απόρρητο «σχέδιο Περικλής» για τις ε­κλογές του 1961{Αποσπάσματα από την έκθε­ση Λουκάκη}


«Σήμερα, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης»
Ακούγοντας πολλά, και βλέποντας πολλά, αυτήν την μακρά περίοδο των δύο τελευταίων ετών, πολύ δε περισσότερο στην παρούσα προεκλογική περίοδο την οποίαν διανύουμε, μου έρχονται κατά νου, πάμπολλα ερωτήματα, όπως το “εάν η πρόσφατη πολιτική μας Ιστορία ως “οργανωμένο” κράτος, δίδαξε “κάτι” στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, και σε εμάς ως πολίτες, ή είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε τα ίδια “λάθη” ;;;
Το 1956 η Ε.Δ.Α. μετατράπηκε σε ενιαίο κόμμα. Το 1958 η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. αποφασίζει να διαλύσει όσες παράνομες οργανώσεις της είχαν απομείνει στην Ελλάδα και τα μέλη τους να ενταχθούν στην νόμιμη πολιτική παράταξη, την Ε.Δ.Α.
Το σχέδιο “Περικλής” τέθηκε σε εφαρμογή στις εκλογές του 1961 που έμειναν γνωστές ως οι «εκλογές της βίας και της νοθείας».
Στις εκλογές αυτές η ΕΔΑ έλαβε μέρος ως “Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδας-ΠΑΜΕ”.
Συνεργάστηκε μαζί με την ΕΔΑ, μόνο στις εκλογές του 1956, με μοναδικό σκοπό την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε περίπτωση νίκης.
(πολύνεκρη έκρηξη κατά τον εορτασμό της επετείου).
  Λάζαρος Ελευθεριάδης
 Εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας
Είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας, έτοιμο να διαφυλάξει, αρχές, αξίες, ήθη και πολιτικά έθιμα αυτού του τόπου, στην δύσκολη, ομολογουμένως, περίοδο την οποίαν διανύουμε, ή θα φανεί για μια ακόμη φορά “μικρότερο των περιστάσεων” ;;;
Θα οδηγήσουν την χώρα, οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου σε εκλογές, ομαλά και συντεταγμένα, όπως αρμόζει σε μία ευνομούμενη κοινωνία ή θα μάς ρίξουν “βορά ορνίων”, στις πολιτικές επιδιώξεις κάποιων και στην εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων, των εντός και εκτός της χώρας “ιδιοκτητών” αυτής ;;;
Η πρόσφατη πολιτική ιστορία μας (1950-1967), με την μεσολάβηση της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών, και κατόπιν της, λεγόμενης εν συντομία, περιόδου “μεταπολιτεύσεως”, έως σήμερα, αποτελεί αντικείμενο απαραίτητης μελέτης κάθε φερέλπιδα Έλληνα πολιτικού.
Τα πολιτικά κόμματα τα οποία δραστηριοποιούντο στην Ελλάδα, την περίοδο 1950-1967, ήταν, το κόμμα της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ), του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το Δημοκρατικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (Δ.Κ.Ε.Λ.) 1953-1961, το Ελληνικός Συναγερμός 1950-1955, το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 1963-1964, η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) 1951-1974, η Ένωσις Κέντρου (Ε.Κ.) 1961-1974 του Γεωργίου Παπανδρέου, η Εθνική Πολιτική Ένωσις Κέντρου (Ε.Π.Ε.Κ.) 1950-1953, το Κόμμα Προοδευτικών 1954-1984, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.) 1918-σήμερα, το Λαϊκό κόμμα 1945-1958, το Νέο Κόμμα 1947-1951, το Φιλελεύθερον Δημοκρατικόν Κέντρον Φ.Δ.Κ. 1965–1966, η Χριστιανική Δημοκρατία 1953-1968.
Ο δικομματισμός ήταν και τότε έντονος μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της Ενώσεως Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.
Η Ενωση Κέντρου ως κόμμα, ήταν μια τεχνητή συγκόλληση πολιτικών τάσεων και μικρότερων κομμάτων των οποίων οι αρχηγοί, επ’ ουδενί, θεωρούσαν τον Γεώργιο Παπανδρέου, ως αδιαφιλονίκητο “αρχηγό”, αλλά περισσότερο ως “πρώτο μεταξύ ίσων”.
Η ΕΔΑ, ιδρύθηκε σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της, στις 3 Αυγούστου 1951, ως συνασπισμός κομμάτων της αριστεράς, με την πρωτοβουλία του εκτός νόμου, τότε Κ.Κ.Ε., με πρόεδρο τον Ιωάννη Πασαλίδη.
Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) ήταν το ελληνικό πολιτικό κόμμα, το οποίο έδρασε, κυρίως την περίοδο 1951-1985 (με διακοπή λειτουργίας κατά τη διάρκεια της επταετίας). Ήταν το μεγαλύτερο νόμιμο κόμμα της Αριστεράς την περίοδο εκείνη, με σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Μετά τη μεταπολίτευση, επανήλθε χωρίς όμως τη δυναμική του παρελθόντος, για να διαλυθεί οριστικά μετά το 1985.
Στις βουλευτικές εκλογές του 1956, κατορθώνει να πάρει το 24,4% των ψήφων καταλαμβάνοντας 78 βουλευτικές έδρες τοιουτοτρόπως αναδεικνύεται ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Με αυτήν την επιτυχία της, η οποία είναι η μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία ελληνικού αριστερού κόμματος μέχρι σήμερα, (γιατί άραγε ;;;), προκάλεσε ανησυχία στα επιτελεία του στρατού και του ισχυρού τότε «παρακράτους», τα οποία επανενεργοποίησαν, αναθεωρώντας το σχέδιο «Περικλής», με στόχο να περιορίσουν τις “δυνάμεις” της ΕΔΑ.
Το ότι ολόκληρη η αριστερά δεν κατόρθωσε έως σήμερα, να ανασυνταχθεί πολιτικά, να συνενωθεί και να δημιουργήσει μιά νέα ΕΔΑ, δίνοντας πολιτική προοπτική ριζοσπαστισμού και διαχείρισης της εξουσίας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του εργαζόμενου, είναι ένα πολύτιμο ερώτημα και συγχρόνως “κοινωνική αποδοκιμασία” στις ηγεσίες της αριστεράς, την οποίαν αυτές οι “ηγεσίες”, οφείλουν να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’όψιν.
Η διαχείριση των κατακερματισμένων μικρών εκλογικών ποσοστών τους και η επανάπαυσή τους, στην πιθανολογούμενη επερχόμενη επικράτηση της “ιδεολογικής καθαρότητος” στην Ελληνική κοινωνία, αποτελούν “ουτοπίες” και “αγκυλώσεις”, τις οποίες η αριστερά οφείλει να υπερβεί και να προασπίσει “εν τοις πράγμασι” το συμφέρον των εργαζομένων, σήμερα, διαφορετικά τα υπόλοιπα αποτελούν “σοσιαλιστικές ασκήσεις” για την διατήρηση της αριστερής “φόρμας” τους.
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ισχυρή παρουσία της “αριστεράς” ως πολιτικού παρεμβατικού σχηματισμού, ώς πολιτικού πόλου, ικανού να παράξει και να προασπίσει εφαρμοσμένες πολιτικές προτάσεις, δια την έξοδο της χώρας απο την πρωτοφανή “κρίση” όχι μόνον του χρέους, αλλά των αξιών και αρχών του Ελληνικού λαού.
Διαφορετικά “ρίχνει” νερό στον μύλο της “εκμετάλλευσης” των εργαζομένων από την νεοφιλελεύθερη αστική τάξη και των εκπροσώπων της, σε εγχώριο και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το πολιτικό “νιρβάνα” δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον από κανέναν ο οποίος φιλοδοξεί να χαρακτηρίζεται “αριστερός”, και δεν αποτελεί “άλλοθι” για κανέναν διαχειριστή της αντίστοιχης ιδεολογίας.
Κατά την προεκλογική περίοδο τα μέλη και οι οπαδοί της έγιναν αντικείμενο διώξεων από στρατιωτικούς, χωροφύλακες και “υποκινούμενους” πολίτες. Σημειώθηκαν κατ`επανάληψιν βίαια επεισόδια με νεκρούς, ενώ αντικείμενα επιθέσεων και διώξεων έγιναν και οι υποψήφιοι βουλευτές της.
Έκτοτε η ΕΔΑ περιόρισε “αυτοβούλως” τη συμμετοχή της στις εκλογές, με σκοπό να ενισχυθεί η Ένωσις Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, και να ανέλθει στην εξουσία.
Λίγο πριν από τις εκλογές του 1963, η Ελλάδα εισήλθε σε μία περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, λόγω της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη από μέλη του ακροδεξιού παρακρατικού μηχανισμού.
Η ηγεσία της ΕΔΑ κατηγόρησε τον τότε πρωθυπουργό της ΕΡΕ, Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή, ως “ηθικό αυτουργό” της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Οι πολιτικές δυνάμεις της εποχής (κυρίως η Ε.Ρ.Ε. και η Ένωση Κέντρου) θεωρούσαν την ΕΔΑ “κομμουνιστική” παράταξη και επεδίωκαν την πολιτική και κοινωνική απομόνωσή της. Τα μέλη της αντιμετωπιζόταν με πλήρη καχυποψία, και ήταν συχνά, αντικείμενο πολιτικών και όχι μόνον, διώξεων, όπως και το δημοσιογραφικό της έντυπο, η εφημερίδα «Αυγή». 
Ο Γεώργιος Παπανδρέου ονόμαζε την πολιτική του «διμέτωπο αγώνα» κατά της Δεξιάς και της Αριστεράς.
Στη συνέχεια όμως, αν και “κεντρώος” πολιτικός, μετά την νίκη του στις εκλογές του 1963, επειδή δεν πέτυχε αυτοδυναμία στη Βουλή, προτίμησε να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές τον Φεβρουάριο του 1964, παρά να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με την ΕΔΑ.
Στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1964 η Ένωση Κέντρου κέρδισε με το 52,8% των ψήφων και 171 έδρες.
Το σχέδιο “ΠΕΡΙΚΛΗΣ”
Αφορμή για την αποπομπή του Πέτρου Γαρουφαλιά, του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης, πρόσωπο το οποίο, απολάμβανε της απόλυτης και πλήρους εμπιστοσύνης του Στέμματος, ήταν και η άρνηση του, στην διαταγή του Γεωργίου Παπανδρέου να αρχίσουν οι ανακρίσεις για την εφαρμογή του σχεδίου “Περικλής” στις εκλογές του 1961. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, προσπάθησε να διατηρήσει τον Πέτρο Γαρουφαλιά στην θέση του υπό οποιοδήποτε κόστος.
Στην πρόσφατη ελληνική πολιτική ιστορία, με τον επίσημο τίτλο σχέδιο “ΠΕΡΙΚΛΗΣ” φερόταν, ένα ειδικό επιτελικό σχέδιο ανάληψης στρατιωτικών επιχειρήσεων, με συνεπικουρία και άλλων αρχών, κυρίως αστυνομικών, αλλά και κάποιων παρακρατικών οργανώσεων, με απώτερο στόχο την ποδηγέτηση και χειραγώγηση των ελληνικών βουλευτικών εκλογών του 1961, υπέρ της τότε “δεξιάς” παράταξης.
Το σχέδιο αρχικά, είχε εκπονηθεί από την Κ.Υ.Π. το 1955 για να αναθεωρηθεί το 1959 από τον αρχηγό της, στρατηγό Νάτσινα. Το σχέδιο «Περικλής» ήταν ενέργεια στο πλαίσιο εκστρατείας που είχαν αρχίσει οι ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες και η οποία περιλάμβανε άμεση παρέμβαση του στρατού και της αστυνομίας στα τότε πολιτικά πράγματα της χώρας με τη χρήση «διαφωτιστικού υλικού» και την ίδρυση οργανώσεων από «εθνικόφρονες πολίτες» με σκοπό τον περιορισμό του ποσοστού της Ε.Δ.Α. η οποία είχε καταφέρει να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του 1958.
Σε μια σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι στρατηγοί Α. Νάτσινας, Β. Καρδαμάκης, Ν. Γωγούσης, Αθ. Φροντιστής και ο αρχηγός της αστυνομίας, Θ. Ρακιντζής, αποφασίστηκαν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του σχεδίου.
Πίσω απ` αυτούς βρίσκονταν κι άλλοι αξιωματικοί που είχαν ενημερωθεί σχετικά. Ανάμεσά τους και ο αργότερα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.
Το σχέδιο καταγγέλθηκε δημοσίως στη Βουλή από τον Γεώργιο Παπανδρέου ως πρωθυπουργό αργότερα, στις 23 Φεβρουαρίου του 1965, και τα πρακτικά της συνεδρίασης της «Συντονιστικής Επιτροπής» στις 11 και 12 Αυγούστου 1961 δημοσιεύτηκαν στις περισσότερες εφημερίδες της εποχής.
Ο πρωθυπουργός της χώρας την επίμαχη περίοδο ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, παραδέχθηκε την ύπαρξη του σχεδίου, αρνήθηκε όμως ότι προοριζόταν να εφαρμοστεί στις εκλογές, παρά μόνο σε περίπτωση εξωτερικού ή εσωτερικού κινδύνου.
Το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης μίλησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ελ. Βενιζέλου και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους, ένα τρίκυκλο εμφανίστηκε από το πουθενά, πλησίασε τον Γρηγόρη Λαμπράκη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τον έριξε στο έδαφος.
Όπως αποδείχτηκε αργότερα, το θύμα (ο Γρηγόρης Λαμπράκης) είχε δεχτεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από μεταλλικό αντικείμενο.
Σοβαρά, αντίθετα, τραυματίστηκε στο κεφάλι, από τους ανεξέλεγκτους διαδηλωτές ο έτερος παρών αριστερός βουλευτής, Γιώργος Τσαρουχάς, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί αιμόφυρτος στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε 29 ημέρες.
Ο Γιώργος Τσαρουχάς ήταν βουλευτής της ΕΔΑ και ένας από τους πρωτεργάτες του αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
Πέθανε κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων, μετά τη σύλληψή του, στις 9 Μαΐου του 1968.
Στις 10 Μαΐου του 1968 δημοσιεύτηκε στον τύπο η είδηση ότι ο κομμουνιστής Γιώργος Τσαρουχάς συνελήφθη ενώ πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή.
Όμως κατά την ανάκριση που διεξήχθη μετά την πτώση της δικτατορίας, ο ανακριτής Ηλιάδης βρήκε στη θυρίδα της Σήμανσης ένα φιλμ από το οποίο προέκυψε ότι ο Τσαρουχάς είχε υποστεί βασανιστήρια μετά τη σύλληψή του. Επρόκειτο για φωτογραφίες του κακοποιημένου σώματος του νεκρού πια βουλευτή, στις οποίες, φαίνονταν τα μαστιγώματα στην πλάτη, τα πρησμένα κάτω άκρα και κυρίως τα χτυπήματα στο εσωτερικό των μηρών, και τα οποία, σύμφωνα με γιατρούς που είδαν τις φωτογραφίες, πρέπει να ήταν τα μοιραία.
Ο Ξενοφών Γιοσμάς (1906-14 Ιανουαρίου 1975) γνωστός και ως “φον Γιοσμάς”, ήταν δημοσιογράφος, ακροδεξιός πολιτικός και στρατιωτικός, γνωστός για την συνεργασία του με τον Γερμανικό στρατό κατοχής στην Ελλάδα (1941-1944) και την εμπλοκή του στην δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (1963).
Κατά την διάρκεια της κατοχής είχε συμμετάσχει σε ένοπλο αγώνα και προπαγάνδα κατά του “ΕΛΑΣ”, ως μέλος των ταγμάτων ασφαλείας. Διέφυγε στην Γερμανία πριν την απελευθέρωση, ενώ για την συνεργασία του με τον εχθρό δικάστηκε ερήμην εις θάνατο.
Γυρίζοντας στην Ελλάδα φυλακίστηκε και μετά από απονομή χάριτος απελευθερώθηκε μετά από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.
Αργότερα ως ιδρυτής και ηγέτης αντικομουνιστικής παρακρατικής οργάνωσης υπήρξε συνεργάτης των αρχών ασφαλείας. Μετά την δολοφονία του βουλευτή Λαμπράκη και τον τραυματισμό του Τσαρουχά από μέλη της οργάνωσής του, συνελήφθη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για αυτές τις πράξεις αλλά αθωώθηκε, ενώ καταδικάστηκε για διατάραξη της κοινής ειρήνης.
Πέθανε από εγκεφαλικό στις 14 Ιανουαρίου 1975. Ο γιος του, Αλέξανδρος Γιοσμάς, ήταν υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ το 2007.
16-02-1964 Εκλογές: Νίκη της «Ένωσης Κέντρου» (53% των ψήφων)
06-03-1964 Ο βασιλιάς Παύλος πεθαίνει από καρκίνο. Τον διαδέχεται ο γιος του Κωνσταντίνος.
21-09-1964 Τελειώνουν οι ανακρίσεις για την υπόθεση Λαμπράκη.
29-11-1964 Τρομοκρατική δράση των μυστικών υπηρεσιών στο Γοργοπόταμο
28-12-1964 Δημοσιεύεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας Στέλιος Μπούτης ασκεί έφεση.
18-05-1965 Ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας υποβάλλει τις προτάσεις του στο Συμβούλιο Εφετών, υιοθετώντας τα περισσότερα σημεία της έφεσης του εισαγγελέα Στέλιου Μπούτη.
9-06-1965 Ο μετέπειτα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος οργανώνει σαμποτάζ μαϊμού στον Εβρο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, Ηλίας Ηλιού προειδοποιεί τη βουλή ότι «επέρχεται δικτατορία».
18-06-1965 Ο προφυλακισμένος υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης με υπόμνημά του επιβεβαιώνει το σχέδιο οργάνωσης «αντισυγκεντρώσεων» από εκπαιδευμένες ομάδες αστυνομικών και στρατιωτικών. Μήπως μας θυμίζει κάτι αντίστοιχο σήμερα ;;;
17-07-1965 Τα Ανάκτορα ανατρέπουν την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, με πολιτικό πραξικόπημα. Πρωτοστατεί ο Κων/νος Μητσοτάκης, που έμελε να περάσει στην ιστορία ως «αποστάτης».
Η πολιτική ιστορία διδάσκει, στέλνει “μηνύματα”, οι μνήμες ανασκαλεύονται και οι προκλήσεις επανέρχονται, η βίβλος του “ναζισμού”, το βιβλίο «Ο Αγών μου» (Mein Kampf), του ανθρώπου που αιματοκύλισε τον πλανήτη, του Αδόλφου Χίτλερ, θα εκδοθεί για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη Γερμανία σε μια “σχολιασμένη” έκδοση η οποία προβλεπόταν αρχικά για το 2015, ανακοίνωσε σήμερα το περιφερειακό κρατίδιο της Βαυαρίας, το οποίο κατέχει τα “δικαιώματα”, στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
Τότε υπήρχε το σχέδιο “Περικλής”, σήμερα άραγε, πως ονομάζεται το αντίστοιχο σχέδιο που εφαρμόζεται;;;
Λίγη υπομονή και στο εγγύς μέλλον θα μάθουμε πολλά!!!
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...