Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Το φάντασμα του Χίτλερ ξαναζωντανεύει στη Γερμανία


Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια ηθελημένης τύφλωσης στην καλύτερη περίπτωση, για να αντιληφθεί η Γερμανία, οι αρχές της δηλαδή, πως επέτρεπαν στον ναζισμό να επανέρθει σιγά σιγά.
Ωστόσο, υπάρχει και άλλη πτυχή, η ακόμα χειρότερη. Αυτή που δημοσιοποιεί πως η Γερμανία εξέθρεψε επί της ουσίας την νέα μορφή του εφιάλτη ακόμα και με υπόγειες διαδρομές ανάμεσα σε τομείς του συστήματος και της κρατικής μηχανής και τους νενοναζί.
Τώρα, το πρώτο πράγμα που εκφράζεται είναι ένας αποτροπιασμός από όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας.
Με τη διαφορά πως αυτός στοχοποιεί την "ναζιστική τρομοκρατία" όχι τις ρίζες του φαινομένου.  
Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί, όχι μόνο σε όλη τη χώρα αλλά και στην Ευρώπη είναι ότι οι γερμανικές αρχές αλλά πολύ χειρότερα και η κοινωνία έδειχναν τουλάχιστον ανοχή εάν όχι και συμμετοχή στη δημιουργία ενός νεοναζιστικού κινήματος, το οποίο μάλιστα εξελίσσεται εδώ και χρόνια.
Να όμως που αυτό έχει λάβει ακόμη και εξτρεμιστικές διαστάσεις, κάτι επόμενο άλλωστε, όπως μαρτυρούν οι δέκα φόνοι που διέπραξαν οι "δολοφόνοι του Κεμπάπ" όπως αποκαλούνται, επειδή έβρισκαν τα θύματά τους σε εστιατόρια.
Η ηθελημένη τύφλωση μιας ολόκληρης κοινωνίας
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, οι ομάδες των νεοναζί που απολαμβάνουν επί της ουσίας του τίτλου "Καφέ Συντροφιές", λες και μιλάμε για μικρά άτακτα παιδάκια, εκπαιδεύονται σε μυστικές ασκήσεις στην χρήση όπλων, ενώ μέσα από λαϊκές φιέστες του ακροδεξιού κόμματος NPD, η δραστηριότητα των ακροδεξιών είναι πανταχού παρούσα σε ολόκληρη τη Γερμανία και κυρίως στα ανατολικά κρατίδια.
Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 25.000 ενεργούς νεοναζί στη Γερμανία, ενώ είναι άκρως ανησυχητικό το φαινόμενο, στους κόλπους τους να δραστηριοποιούνται άτομα πρόθυμα να μεταχειριστούν βία.
Η μεγαλύτερη οργάνωση-ομπρέλα για τους εξτρεμιστές είναι οι "Αυτόνομοι Εθνικιστές".
Πρόκειται για ομάδες νεαρών οι οποίοι έχουν οικειοποιηθεί τα σύμβολα και τη συμπεριφορά των ακροαριστερών και κηρύσσουν την άσκηση βίας εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων αλλά και της αστυνομίας.
Δραστηριοποιούνται κυρίως στη Δυτική Γερμανία και στην περιοχή του Βερολίνου και το κρατίδιο του Βραδεμβούργου.
Οι πιο δραστήριοι πυρήνες με τις περισσότερες καταδίκες κιόλας εντοπίζονται στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, όπου το NPD ασκεί σημαντική επιρροή και βρίσκεται στο τοπικό Κοινοβούλιο.
Οι δύο μεγαλύτερες οργανώσεις στην περιοχή είναι οι "Nationalen Sozialisten Rostock" και "Nationale Offensive Teterow" ενώ στη Βαυαρία υπάρχουν 20 σχηματισμοί και η μεγαλύτερη οργάνωση υποστήριξη "πολιτικών κρατουμένων" της ακροδεξιάς σκηνής.
Στη Σαξονία Ανχαλτ η διάχυση των ακροδεξιών είναι πολύ μεγάλη, αν και δεν παρατηρούνται τρομοκρατικές δομές, ωστόσο, ούτε στη Θουριγγία είχε γίνει αντιληπτή η δράση των ακροδεξιών.
Στην Κάτω Σαξονία οι νεοναζιστικές οργανώσεις βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση από τις αρχές με τη σχέση τους με το NPD να είναι διακριτική, γεγονός που εμπνέει μεγαλύτερη ανησυχία καθώς θεωρείται ότι η δράση τους είναι ανεξέλεγκτη.
Οι νεοναζί ανεβαίνουν η γερμανική κοινωνία στέκεται αμήχανη 
Όπως ήταν επόμενο, με το που έγιναν γνωστά τα τελευταία τραγικά γεγονότα, ξεκίνησε και μία συζήτηση από τους πολιτικούς για την καταπολέμηση όχι όμως του νεοναζισμού γενικότερα αλλά της νεοναζιστικής τρομοκρατίας.
Δηλαδή, για μία μόνο πτυχή του συνολικότερου προβλήματος. Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο διαχωρίζεται ο νεοναζισμός σε ένα είδος το οποίο είναι πιο ανεκτό αν όχι αποδεκτό και στο άλλο το βίαιο, το οποίο και φυσικά καταδικάζεται.
Με αυτόν τον τρόπο, όμως, αποπροσανατολίζεται η κουβέντα από το στοιχειώδες:
το γεγονός ότι στη γερμανική κοινωνία υπάρχει γόνιμο έδαφος για τη νεοναζιστική ιδεολογία και προπαγάνδα, που πλέον ανήκει στην καθημερινότητα και όχι στο περιθώριο.
Με αυτά και με αυτά, η συζήτηση για την απαγόρευση του NPD επανήλθε στο προσκήνιο.
Το ερώτημα όμως παραμένει και δη διπλό.
Πρώτον, μήπως είναι απλώς μία αντανακλαστική αντίδραση, εξαιτίας όλων αυτών που έχουν συμβεί;
Δεύτερον, τι θα κέρδιζε πραγματικά μία σύγχρονη κοινωνία με μία απαγόρευση;
Να σημειωθεί πως στο παρελθόν είχε απορριφθεί (η απαγόρευση) εξαιτίας του μεγάλου αριθμού έμμισθων συνεργατών των αρχών στους κόλπους του NPD.
Η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει με τη δημιουργία βάσης δεδομένων για ακροδεξιούς εξτρεμιστές.
Τούτο όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως από το 2000 έως και το 2006 η ομάδα "National Socialist Underground" δρούσε ανενόχλητη και δολοφόνησε οκτώ Τούρκους και έναν Eλληνα, όπως επίσης και μία αστυνομικό.
Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι δεν επρόκειτο για έναν μικρό πυρήνα τριών ή τεσσάρων ατόμων, αλλά για ευρύτερο κύκλο που δεν είναι ακόμη γνωστός.
Στο στόχαστρό τους είχαν βάλει επίσης 88 πολιτικούς, στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είχαν πολύ καλές διασυνδέσεις και ένα στιβαρό υποστηρικτικό δίκτυο, ενώ βρέθηκε και άλλη "λίστα μίσους" με 10.000 στόχους.
Τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν είναι αφενός η αποτυχία της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών και αφετέρου το ενδεχόμενο να συγκαλύφθηκε σκόπιμα η δράση των νεοναζιστών, καθώς αποκαλύφθηκε ότι στέλεχος της αστυνομίας της Εσσης παρευρίσκετο σε τουλάχιστον μια δολοφονία.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά το γεγονός ότι ήταν γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις και τον αποκαλούσαν "Μικρό Χίτλερ", γεννά ερωτηματικά σχετικά με το εάν η αστυνομία έκανε σκοπίμως τα "στραβά μάτια" στη δράση των ακροδεξιών τρομοκρατών.
Χόλγκερ Άπφελ: Ο νέος ηγέτης της ακροδεξιάς κλείνει το μάτι στο Κέντρο
Είναι ο νέος αρχηγός του NPD. Εξελέγη μόλις πριν λίγες ημέρες με μία αποστολή.
Να αποτάξει το βίαιο προφίλ της οργάνωσης - κόμματος ή πιο σωστά να την ενδύσει με έναν πιο ήπιο μανδύα και ταυτόχρονα να προσεγγίσει τον κεντρώο χώρο.
Ο 40χρονος Άπφελ έχει αρκετά "παράσημα" στο ενεργητικό του, έτσι ώστε να μπορεί να προσελκύσει περισσότερους ριζοσπαστικούς νεοναζί στο κόμμα.
Το σύνθημα που επέλεξε για να δώσει το στίγμα της θητείας του είναι από μόνο του αντιφατικό, καθώς χρησιμοποίησε τον όρο "σοβαρός ριζοσπαστισμός".
Από το 1993 έως το 1999 υπήρξε αναπληρωτής επικεφαλής της νεοναζιστικής νεολαίας και τα επόμενα δέκα χρόνια θήτευσε ως αντιπρόεδρος του NPD σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός από τις φραστικές του επιθέσεις και εκρήξεις στο τοπικό κοινοβούλιο της Σαξονίας, όπου το 2004 το NPD είχε εισέλθει κερδίζοντας το 9,2% των ψήφων.
Το προεδρείο του κοινοβουλίου τον είχε επιπλήξει επανειλημμένα, ενώ το 2010 τέθηκε σε διαθεσιμότητα για δέκα συνεδριάσεις της βουλής εξαιτίας αντισημιτικών σχολίων που εκτόξευσε εντός της αίθουσας, η πρώτη φορά στην ιστορία του κρατιδίου που επιβλήθηκε αυτή η ποινή.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μεγαλοοφειλέτες φεύγουν με τζετ για να μη συλληφθούν!


Φόβος και τρόμος έχει πέσει στους επιχειρηματίες μετά τις – πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα – συλλήψεις μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος” τις επόμενες ημέρες παίρνουν σειρά όσοι έχουν μεγάλες καταθέσεις στην Ελβετία και παράλληλα εκκρεμότητες με την εφορία καθώς οι διασταυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών ανέδειξαν άλλη μία λίστα που βρίσκεται τώρα σε χέρια εισαγγελέων. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί λίστα που περιλαμβάνει αποδεδειγμένους φοροφυγάδες, οι οποίοι όμως διαθέτουν σημαντικές καταθέσεις και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι πολλοί μεγαλοοφειλέτες “κοιμούνται σε άλλα σπίτια το βράδυ για να μη συλληφθούν”. 

Είναι χαρακτηριστικά αυτά που έγιναν την περασμένη Τετάρτη όταν διέρρευσε ότι επίκεινται τρεις συλλήψεις επιχειρηματιών που χρωστούν πολλά χρήματα στην εφορία λόγω μη απόδοσης του ΦΠΑ. Την επόμενη το πρωί έγινε γνωστό ότι ένας εκ των τριών νοίκιασε ιδιωτικό αεροπλάνο και εγκατέλειψε τη χώρα για να αποφύγει τη σύλληψη αλλά και τον διασυρμό. 

Όπως αναφέρει το “Θέμα” πάνω από 2.000 επιχειρηματίες οφείλουν ΦΠΑ πάνω από 500.000 ευρώ και είναι πρώτοι στη λίστα που έχει στα χέρια του ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης και ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας Νικόλαος Μάρκου. Οι λίστες παραδόθηκαν από τον προϊστάμενο στου ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. 

Για τις κινήσεις αυτές έχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Μαξίμου. Ο κ. Παπαδήμος ενημερώθηκε από τον κ. Βενιζέλο ότι η λίστα με τους υπό σύλληψη επιχειρηματιών διευρύνεται και με όσους χρωστάνε φόρο εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ. 

Τέλος το υπουργείο έχει ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδας τη λίστα με τα εμβάσματα των καταθέσεων που έφυγαν για το εξωτερικό. Η λίστα αυτή διασταυρώνεται για να διαπιστωθεί αν έχουν προβεί σε αυτή την κίνηση άνθρωποι που χρωστάνε πολλά στο δημόσιο. Για να μην υπάρξει αιφνιδιασμός υπάρχει προθεσμία για ρύθμιση χρεών ως την 1η Δεκεμβρίου. Από τότε και μετά θα ξεκινήσουν συλλήψεις. Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει ήδη 1.500 ονόματα και οι διασταυρώσεις συνεχίζονται.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κι όμως η τρόικα ζητά... μείωση του ΦΠΑ! Τελικά ποιος μας λέει την αλήθεια;


- Αφού οι Έλληνες στέναξαν από τη φορολόγηση των πάντων, η τρόικα προτείνει.. μείωση του ΦΠΑ στο 19%
- Επίσης θέλουν μείωση των αντικειμενικών και να μην πληρώνονται εισφορές για μισθούς κάτω των 300 ευρώ.
- Τελικά ποιος θέλει τους φόρους η τρόικα ή η κυβέρνηση; 

Τελικά ποιος θέλει τα χαράτσια που επιβάλλονται κάθε τρεις και λίγο χωρίς να μειώνεται και το έλλειμμα; Αυτό το ερώτημα γεννάται από τις νέες προτάσεις της τρόικας για τη φορολογία που είναι πιο... ανθρώπινες σε σχέση με όσα έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” η τροικα -μέσω έκθεσης που συνέταξαν τα μέλη της - πρότεινει την πλήρη κατάργηση της πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για μισθούς ως 300 ευρώ, την αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με άλλες που θα ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και μείωση του ΦΠΑ στο 19%. 

Επίσης προτείνουν στο χαράτσι των ακινήτων να μην υπολογίζονται τα γκαράζ και οι αποθήκες να υπολογίζονται στη μισή από την ισχύουσα φορολογική αξία.

Παράλληλα θέλουν να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας καθώς έχει αποφέρει στο Δημόσιο περίπου 20 εκ. ευρώ ωστόσο έχει προκαλέσει τη διάλυση ολόκληρων κλάδων, όπως η εμπορία αυτοκινήτων πολυτελείας και ό,τι έχει να κάνει με τα γιωτ.

Για τα τσιγάρα η τρόικα θέλει η τιμή να παραμείνει η ίδια, ωστόσο προτείνουν να αυξηθεί η τιμή του καπνού, καθώς την βρίσκουν δυσανάλογα μικρή.

Ύστερα από έρευνα μηνών επί των φορολογικών θεμάτων στη χώρα μας, οι τροικανοί κατέληξαν σε προτάσεις μεταξύ των οποίων και οι παραπάνω, που θεωρείται ότι θα γίνουν αποδεκτές στο σύνολό τους από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και θα ενταχθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Τα μέτρα συζητήθηκαν και την περασμένη Παρασκευή στο συνάντηση Βενιζέλου και τρόικας, ενώ συμφωνα με τις πληροφορίες του “Θέματος” το σενάριο που θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό προς έγκριση θα προβλέπει κατάθεση συγκεκριμένων διατάξεων του νέου φορολογικού εντός του Νοεμβρίου. 

Αυτές θα αφορούν διαδικαστικά θέματα, όπως η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που παρατηρείται στις ενδοομιλικές συναλλαγές.


newsit.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Παπακωνσταντίνου «χαρίζει» τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία!


Ο υπουργός Ενέργειας σκέφτεται να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια ελληνικών νησιών με τουρκικά δίκτυα!
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του στην τουρκική Hurriyet Daily News, αναφέρει ότι εξατάζει να προσφύγει στα τουρκικά δίκτυα για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια ελληνικών νησιών!
Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα, το σχέδιο του Έλληνα υπουργού Ενέργειας να προσφύγει στα τουρκικά δίκτυα για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια ελληνικών νησιών, «μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας που βρέθηκαν υπό πίεση από τις εργασίες γεώτρησης των Ελληνοκυπρίων», σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Έχουμε μιλήσει και νωρίτερα με τις τουρκικές αρχές για τη διασύνδεση ελληνικών νησιών με την Τουρκία, για ηλεκτρική ενέργεια, και ακόμη το εξετάζουμε», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός στο περιθώριο ενός φόρουμ για την Ενέργεια που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.
«Πάντα θέλαμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα διασυνδέσουμε με τουρκικά δίκτυα», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κίνηση ίσως αποδειχθεί περισσότερο προσιτή και αποτελεσματική για την Ελλάδα.
Για τις γεωτρήσεις
Στην συνέντευξη του ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην ένταση που δημιουργήθηκε με τις δραστηριότητες γεωτρήσεων των Ελληνοκυπρίων. «Μπορώ να δω την νευρικότητα της Τουρκίας αλλά θα υποχωρήσει με τον καιρό» εκτίμησε ο υπουργός.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις
Μιλώντας ακόμη για το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και στον ενεργειακό κλάδο, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να πάρουν μέρος και αυτές στους διαγωνισμούς. Δεν έχουμε κανένα κανόνα διάκρισης εναντίον των τουρκικών εταιρειών», προσθέτοντας ότι η Socar, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν ήταν μεταξύ των υποψηφίων για την απόκτηση ποσοστού στη ΔΕΠΑ.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ακόμη ότι οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα λάβουν χώρα μέχρι το Δεκέμβριο.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μυστικές προσλήψεις δικηγόρων της χρεοκοπίας στην Αργεντινή


Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το "Πρώτο Θέμα", η εταιρία είχε προσληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη Ιουλίου του 2011, αμέσως μετά τη συμφωνία της 21ης του ίδιου μήνα, που προέβλεπε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και κούρεμα 21%.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προσλάβει ως συναδόχους τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες τη γαλλική BNB Baribas, τη Deutsche Bank και τη βρετανική HSBC, τις οποίες όμως απέλυσε αιφνιδιαστικά λίγο πριν την ανάληψη καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.
Η διακοπή συνεργασίας φυσικά θορύβησε την Ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, καθώς αυτό σημαίνει ότι η επιλογή νέων αναδόχων θα απαιτήσει αρκετό χρόνο από το διαθέσιμο για την προετοιμασία εφαρμογής της νέας συμφωνίας. Εκπρόσωποι ωστόσο των τριών τραπεζών χαρακτήρισαν λάθος αυτή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προφανώς δεν έλαβε υπόψη της και δεν αξιολόγησε τις εργασίες που ήδη είχαν πραγματοποιηθεί για την προετοιμασία μιας τόσο σύνθετης συναλλαγής με πολλά τενχικά και οικονομικά ζητήματα.
Η παραπάνω άλλωστε απόφαση ήτα αυτή που και απαρατήρητη πέρασε, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και ανάγκασε να φέρει στη χώρα μας τον εκπρόσωπο του IIF Τσάρλς Νταλάρα, ο οποίος είχε σειρά επαφών με τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, αλλά και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Κεντρικής Τράπεζας που διαχειρίζονται το χρέος.
Και ενώ η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει, η κυβέρνηση στηρίζεται μέχρι στιγμής μόνο στις νομικές συμβουλές της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας, με παρουσία σε 14 χώρες σε όλο τον κόσμο, η οποία διαθέτει εξειδικευμένους δικηγόρους σε θέματα αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, αναλαμβάνοντας τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές χωρών.
Επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων που έχουν επωμιστεί το ελληνικό πρόβλημα είναι ο κ. Lee Buchheit, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγυ της Ν. Υόρκης και της Πενσυλβάνιας, εξειδικευμένος σε ζητήματα κρατικών χρεών, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των κυβερνήσεων της Αργεντινής και τις Ισλανδίας και τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές που οδήγησαν στην πτώχευση των δύο χωρών.
Ο ίδιος έχει αρχίσει να ασχολείται με το ελληνικό πρόβλημα πολύ πριν τον προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών, δημοσιεύοντας μάλιστα και δύο μελέτες σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Duke.
Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δεν έχει ακόμα διευκρινίσει γιατί την ώρα που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI Plus εξακολουθεί να απολαμβάνει τις συμβουλευτικές νομικές υπηρεσίες της Cleary Gottlieb, διακόπτωντας τη συνεργασία με τις τρεις τράπεζες, την ίδια στιγμή που θα τις καλέσει να συμμετάσχουν εθελοντικά στο γενναίο κούρεμα που ετοιμάζει.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

300.000 παιδιά "γιορτάζουν" με όπλα στα χέρια - Δείτε το βίντεο



Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του Παιδιού σήμερα.Μόνο που εκατοντάδες χιλιάδες μικρά παιδιά δεν θα περάσουν τη μέρα τους παίζοντας και γελώντας. 


Θα οπλίσουν το Καλάσνικοφ που τους βαραίνει και θα επιτεθούν κατά του "εχθρού"! Κάποια ,τα πιο φοβισμένα, θα επιτεθούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών που οι επικεφαλής των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών ομάδων στις οποίες διά της βίας έχουν ενταχθεί,θα τους έχουν δώσει. 
Η τραγωδία των "παιδιών-στρατιωτών" δεν έχει τέλος. Σε 25 χώρες όλου του πλανήτη περισσότερα από 300.000 δεν έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι,στη μόρφωση,στη ζωή. Όση ώρα διαβάζεται αυτό το κείμενο κάποια ήδη έχουν σκοτωθεί.
Άλλα δεν θα προλάβουν τη δύση του ηλίου.Κάποια από τα παιδιά που εμφανίζονται στο βίντεο που μπορείτε να δείτε δεν τα κατάφεραν. Από τα στρατολογημένα παιδιά ελάχιστα φθάνουν τα 18 χρόνια ζωής.


Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού,αλλά για κάποια απ΄αυτά ακούγεται παράδοξο και ειρωνικό να ευχηθείς χρόνια πολλά.




Πηγή onalert
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απελπισμένοι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους στα ορφανοτροφεία



Μεγάλα θύματα της κρίσης είναι τα παιδιά τα οποία βιώνουν με τον πιο άσχημο τρόπο τι σημαίνει φτώχεια και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Συγκλονιστικό είναι το ρεπορτάζ του 'Έθνους" της Κυριακής, το οποίο αναφέρει πως στην εισαγγελία ανηλίκων γίνεται κάθε μέρα το αδιαχώρητο από γονείς οι οποίοι μη μπορώντας να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα προς το ζειν, ζητούν να τα δώσουν σε κάποιο ίδρυμα μέχρι να ορθοποδήσουν και πάλι.

Οι οικογένειες που ξεπερνούν τα όρια της φτώχειας δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται και οι γονείς θέλοντας το καλύτερο για τα παιδιά και μη μπορώντας να τους το προσφέρουν κρίνουν πως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τα δώσουν σε κάποιο ορφανοτροφείο όπου θα βρουν στέγη και φαγητό.

Από τη πλευρά τους, οι εισαγγελείς κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους για να τους βρουν λύση, να μην αποχωριστούν τα παιδιά τους, να κερδίσουν έστω λίγο χρόνο στη περίπτωση που εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη.

Οι εισαγγελείς έκαναν έρανο μεταξύ τους

Χιλιάδες είναι οι ιστορίες γονέων που σοκάρουν και συγκινούν, όπως η περίπτωση μιας 30χορνης μητέρας που σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι και οι εισαγγελείς δάκρυσαν όταν έφερε να αφήσει το δίχρονο αγοράκι της καθώς η ίδια δε μπορούσε να το συντηρήσει αφού δεν είχε να πληρώσει το ενοίκιο ενώ της είχαν κόψει και το ρεύμα.

Μάλιστα η γυναίκα είχε απευθυνθεί και στον αρχιεπίσκοπο ο οποίος της είχε δώσει χρήματα.

Οι εισαγγελείς έκαναν έρανο μεταξύ τους, μάζεψαν και της έδωσαν χρήματα για να πληρώσει το ενοίκιο της ενώ ενημέρωσαν και φορείς του Δήμου να της προσφέρουν τρόφιμα και ρούχα.

"Φροντίστε τα παιδιά μας όσο θα είμαστε στη φυλακή για χρέη"

Μια ακόμη ιστορία που συγκλονίζει είναι αυτή ενός ζευγαριού που διατηρούσε μικρή εμπορική επιχείρηση, η οποία πνίγηκε στα χρέη. Οι ακάλυπτες επιταγές οδήγησαν το ζευγάρι σε καταδικαστικές αποφάσεις.

Οι γονείς συντετριμμένοι και απογοητευμένοι ήρθαν στην εισαγγελία Αθηνών, ζητώντας να βάλουν σε ίδρυμα τα δύο ανήλικα παιδιά τους ώστε να τα φροντίζει κάποιος όσο θα είναι στη φυλακή!

Η εισαγγελία έδωσε τη λύση καθώς αφού συγκέντρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις είδε πως ορισμένες είχαν παραγραφεί λόγω παρέλευσης χρόνου, ενώ για τις υπόλοιπες κατάφεραν να πάρουν αναβολή.

Το δημοσίευμα τονίζει πως τις περισσότερες φορές οι προσπάθειες της Εισαγγελίας πιάνουν τόπο και τα παιδιά δεν αποχωρίζονται τους γονείς τους αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα παιδιά καταλήγουν στα ορφανοτροφεία, όπως η περίπτωση ενός 40χρονου Αφρικανού του οποίου τα παιδιά πήγαν σε ίδρυμα.

Βροχή οι αιτήσεις και στα παιδικά χωριά SOS

Καθημερινά αυξάνονται οι περιπτώσεις τον γονέων που αδυνατούν να θρέψουν τα παιδιά τους. Φέτος, το πρώτο εξάμηνο του 2011 την πόρτα των παιδικών χωριών SOS χτύπησαν ακόμα περισσότεροι γονείς καθώς οι περιπτώσεις αυξήθηκαν κατά 65%.

Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία αφορά Έλληνες (80%) ενώ μόνο το 20% οικονομικούς μετανάστες.
Πηγή Flashnews
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προικοσύμφωνα που έμειναν στην ιστορία



Το περιεχόμενο περισσότερων από 3000 προικοσυμφώνων από κάθε περιοχή της Ελλάδας πήρε ηλεκτρονική μορφή, χάρη στο πρόγραμμα "Γαμήλια συμβόλαια στον ελληνικό χώρο 1500-1830", που εκπονήθηκε στο διάστημα της δεκαετίας 2000-2010 στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, με επιστημονικά υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αγλαΐα Κάσδαγλη.

"Η προίκα υπήρχε από τα αρχαία χρόνια και αποτελούσε τη συμβολή της γυναίκας στον κοινό βίο. Αν και υπάρχουν αναφορές σε προικοσύμφωνα σε διάφορες πηγές, τα πρώτα ελληνικά προικοσύμφωνα που σώζονται χρονολογούνται γύρω στο 1500. Μέσα από τα προικοσύμφωνα βλέπει κανείς πώς γινόταν η μεταβίβαση της περιουσίας από τη μια γενιά στην άλλη και συχνά προικοσύμφωνα και διαθήκες αλληλοσυμπληρώνονταν.

Την προίκα την έδινε ο γονιός, ο θείος ή κάποιος άλλος συγγενής για να εξασφαλιστεί η νέα γενιά, αλλά και για να εξασφαλιστεί ο ίδιος ο προικοδότης στα γηρατειά του. Δηλαδή, έτσι εξασφαλιζόταν η συνέχεια μέσα στην οικογένεια.

Συνήθως. η προίκα αποτελούνταν από ρούχα και οικοσκευή, αλλά οι πιο πλούσιοι έδιναν κοσμήματα, χωράφια και σπίτια. Βλέπει κανείς σε προικοσύμφωνα να δίνονται ρούχα φορεμένα , το χρησιμοποιημένο τηγάνι της γιαγιάς ή δυο ρίζες ελιές σε ένα χωράφι ξένο κ.λπ.", εξήγησε στο ana-mpa η κ. Κάσδαγλη.


Προικοσύμφωνα που έμειναν στην ιστορία

Εικόνες και "άρωμα" μιας άλλης εποχής αποπνέουν κιτρινισμένα έγγραφα, βγαλμένα από αρχεία συμβολαιογράφων ή φυλαγμένα ευλαβικά από απογόνους ανθρώπων, που έφυγαν από τη ζωή χρόνια πριν. Χαρτιά πολυκαιρισμένα, που άλλοτε προκαλούν γέλιο και άλλοτε σκεπτικισμό.

Όπως ένα προικοσύμφωνο, που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, με το οποίο "εν ονόματι της Αγίας Τριάδος και της κόρης Κοκόνας προστάτιδος της Νήσου Πόρου" η μελλόνυμφη Κητή προικίζεται- μεταξύ άλλων- με "δύο μεσοφόρια ολόγερα και μπουγαδιασμένα, ενάμισυ ζευγάρι σκάλτσες, έως ότου γίνη ο γάμος έχει καιρόν να πλέξη και την άλλη να γίνουν δυο ζευγάρια, δυο ζευγάρια παπούτσια το ένα μπαλωμένο", ενώ του γαμπρού του δίνεται "μια σκούφια, να φορά βραδιά παρά βραδιά για να μην τρυπήσει γρήγορα".


Στην προίκα της Κητής περιλαμβάνονται ακόμη δυο τσουκάλια της προγιαγιάς της, ένα...
ουροδοχείο "παστρικό και άπιαστο", αλλά και δυο κότες, ένας πετεινός, ένα κόσκινο κουκιά, σπιτίσια μακαρόνια και δυο οκάδες ελιές!

Ή ένα άλλο προικοσύμφωνο που συντάχθηκε στις 13-2-1898 (το ανακάλυψε στη Βέροια ο μελετητής Γιώργος Χιονίδης και παρουσιάστηκε στο Η΄ Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας), με το οποίο δίνεται προίκα συνολικής αξίας 50.000 γροσιών, στην οποία- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνεται ένα σπίτι επιπλωμένο και ένα χωράφι στο σιδηροδρομικό σταθμό, με τον όρο ο γαμπρός και η νύφη να συγκατοικήσουν εφ' όρου ζωής με τους δύο γονείς της κοπέλας.

Πλούσια νύφη πρέπει να ήταν η Μαργήτσα, κόρη του Θεολόγου Δημητράκη, από τον Πλάτανο της Ανατολικής Θράκης, την οποία ο πατέρας της προίκισε το 1919, όχι μόνο με ρούχα, στρώματα, παπλώματα, σεντόνια, πετσέτες, υφάσματα μεταξωτά, αλλά και με χρυσαφικά και χωράφια.

"Το ενδιαφέρον στο προικοσύμφωνο της γιαγιάς μου της Μαργήτσας είναι ότι και ο γαμπρός, δηλαδή ο παππούς μου, δίνει στη νύφη ένα χρυσό πεντόλιρο, δύο χρυσά δαχτυλίδια, μία χρυσή καρφίτσα, χρυσό ρολόι, και διαμαντένιο σταυρό με χρυσή καδένα", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μάρθα Αργιαντοπούλου, στα χέρια της οποία πέρασε το προικοσύμφωνο της γιαγιάς από τη θεία της.

"Ο παππούς μου και η γιαγιά μου, όταν ήρθαν στην Ελλάδα δεν έφεραν μαζί τους περιουσιακά στοιχεία. Ήταν πάμφτωχοι. Φαίνεται, όμως, πως στον Πλάτανο, όπου ζούσαν, ήταν πλούσιοι. Εκείνη την εποχή είχαν καταστραφεί τα αμπέλια των Γάλλων από φυλοξήρα και για να κάνουν κρασί αναγκάστηκαν να αγοράσουν όλη την παραγωγή σταφυλιών από τα Γανοχώρια, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο Πλάτανος. Έτσι, μπορεί να εξηγηθεί πώς πλούτισαν οι κάτοικοι του Πλάτανου, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο προπάππους μου", αναφέρει η κ. Αργιαντοπούλου.


Παράλληλα, τονίζει ότι "το προικί της γυναίκας ήταν σιδεροκέφαλο", δηλαδή μπορεί να διαχειριζόταν την προίκα ο άντρας, αλλά δεν μπορούσε να την εκποιήσει, διότι η κυριότητα ανήκε στη γυναίκα. Σε περίπτωση διαζυγίου, την έπαιρναν τα παιδιά ή αν δεν υπήρχαν παιδιά την έπαιρνε πίσω η γυναίκα.

Σύμφωνα με την κ. Κάσδαγλη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή των Κυκλάδων, όπου προίκα δεν έδινε μόνο η νύφη, αλλά και ο γαμπρός.


Μάλιστα, το σπίτι της γυναίκας το έπαιρνε ως προίκα η πρώτη κόρη, η οποία είχε την υποχρέωση να δώσει το όνομα της μητέρας της στο κορίτσι που θα γεννούσε και στην κυριότητα του οποίου θα περνούσε η προίκα της μάνας.

Αντιθέτως, το σπίτι του άντρα περνούσε στην κυριότητα του γιού του, ο οποίος έπρεπε να πάρει το όνομα του παππού από την πλευρά του πατέρα.

Πηγή flashnews.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...